Amnesty: tienduizend dissidenten vast in Eritrea

De regering van Eritrea heeft in de loop der jaren zo'n tienduizend dissidenten zonder enig vorm van protest laten opsluiten. Het land in de Hoorn van Afrika behoort tot de meest repressieve in de wereld. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een donderdag gepubliceerd rapport.

Onder de duizenden gedetineerden zijn critici van het bewind, politici, journalisten en 'een ieder die zich weigert te onderwerpen aan het repressieve systeem', aldus Amnesty. Sinds januari zijn 187 mensen opgepakt.

De regering van president Isaias Afewerki sprak in een reactie van een 'ongegrond' rapport en een 'politieke aanval' op het land.

Eritrea bevindt zich internationaal steeds meer in een isolement. De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties hebben sancties tegen het land ingesteld. Het land wordt er onder meer van beschuldigd extremistische islamitische opstandelingen in Somalië te steunen.

Buurland Ethiopië is steeds kritischer over Eritrea en vreest voor de stabiliteit in de regio. In maart 2012 drongen Ethiopische troepen diep door op Eritrees grondgebied om militaire kampementen te ontmantelen. De kampen zouden zijn gebruikt door 'subersieve groepen' die geregeld aanvallen pleegden in Ethiopië.