FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 april 2013

Psychiatrisch patiënt steekt rabbijn neer

Een uit een kliniek voor geesteszieken ontsnapte man heeft dinsdag in een Parijse synagoge een rabbijn en diens zoon neergestoken. Omstanders wisten de aanvaller na een achtervolging door het gebedshuis te vloeren en te overmeesteren.

De rabbijn, een late veertiger, liep bij de aanval met een stanleymes verwondingen in de hals op. Zijn 18-jarige zoon had minder ernstige verwondingen.

Het is nog onduidelijk wat hun belager, die van Iraanse komaf is, tot zijn daad heeft bewogen.

Verdachte van gifbrieven VS weer vrij

De Amerikaan die ervan wordt verdacht brieven met het dodelijke gif ricine naar onder meer president Barack Obama te hebben gestuurd is dinsdag vrijgelaten. Paul Kevin Curtis was woensdag aangehouden in zijn huis in Corinth in de staat Mississippi.

De politie meende in de 45-jarige Curtis de man te herkennen die in de roerige dagen na de bomaanslagen in Boston Obama, senator Roger Wicker en een plaatselijke rechter een gifbrief stuurde. De FBI vond in zijn appartement echter geen spoor van ricine. Ook wees niets erop dat Curtis zich als gifmenger had bekwaamd.

Curtis houdt vol dat hij onschuldig is. Zijn advocaat vermoedt dat de echte dader haar cliënt er heeft ingeluisd.

Verkoop iPhones en iPads stijgt

Apple heeft in het eerste kwartaal voor 2013 meer iPhones en iPads verkocht dan een jaar eerder. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag na het slot van de handel op Wall Street bekend.

Apple verkocht wereldwijd 37,4 miljoen iPhones, tegen 35,1 miljoen vorig jaar. De iPad werd 19,5 miljoen keer verkocht, in vergelijking met 11,8 miljoen stuks in het eerste kwartaal van 2012. De totale omzet van Apple over het afgelopen kwartaal bedroeg 43,6 miljard dollar (33,5 miljard euro).

Het concern maakte verder bekend zijn aandeleninkoopprogramma te vergroten tot 100 miljard dollar tot en met eind 2015. Ook wordt het dividend met 15 procent verhoogd.

Verkoop iPhones en iPads van Apple stijgt
Verkoop iPhones en iPads van Apple stijgt (Foto: ANP)

Suárez: "Drie duels schorsing is voldoende"

Luis Suárez kan er mee leven als hij geschorst wordt naar aanleiding van het bijtincident met Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic. Echter alleen zolang dit maximaal drie duels zijn. De aanvaller van Liverpool beet afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Chelsea Ivanovic in zijn arm.

Dit incident ontging de scheidsrechter, maar op basis van de televisiebeelden gaat de tuchtcommissie zich nu alsnog over de zaak buigen. Suárez, die snel zijn excuses aanbood, vindt een schorsing van drie duels voldoende omdat dat doorgaans de straf voor gewelddadig gedrag is. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA dinsdag gemeld.

Levensles voor vijftien gulden

Heel vroeger, als klein jongetje, kwam ik graag op het Waterlooplein in Amsterdam. Ik kon er uren rondstruinen en mezelf vergapen aan wat er er allemaal wel niet te koop was; oude boeken, interessante snuisterijen uit verre oorden en gewoon een heleboel oude troep.

Op een dag had ik de heilige graal gevonden op het Waterlooplein. Op een kleedje op de grond, tussen zwaar afgeragd tafelzilver, een berg niet opgevouwen tweedehands kleding en enkele stapels tijdschriften trof ik hem aan. Ik stond met open mond te kijken.

[CL] Uitslag Bayern München - FC Barcelona

Vanavond stond in de Allianz Arena in München de eerste partij in de halve finales van de Champions League op het programma. Bayern München slachtte FC Barcelona met maar liefst 4-0 af. Daardoor lijkt de return in Camp Nou slechts een formaliteit.

Bayern kreeg via Arjen Robben, die in de basis mocht beginnen, al na twee minuten een enorme mogelijkheid om te scoren. Onze landgenoot vond echter Viktor Valdés op zijn pad. De Duitsers, die zich deze maand al tot landskampioen kroonden, bleven in de beginfase FC Barcelona opjagen, kregen een paar mogelijkheden en verdienden na ruim een kwartier spelen een strafschop. Na een schot van Philipp Lahm blokte Gerard Piqué in zijn eigen strafschopgebied opzichtig de bal met zijn arm, maar dit werd niet gezien door de arbitrage.

Na 25 minuten wist Bayern verdiend op voorsprong te komen. Robben wist met zijn voorzet Dante te bereiken, die op zijn beurt de bal richting tweede paal kopte. Thomas Müller wist daar Valdés kansloos te laten en wist de 1-0 met zijn hoofd binnen te lopen. Kort na de 1-0 kwam Bayern goed weg. Een scherpe voorzet van Dani Alves kwam bijna bij Messi terecht, die de bal voor het inschieten had. Dante wist echter zijn teen ertussen te krijgen en voorkwam daarmee de gelijkmaker.

Na ruim een half uur spelen ontsnapte Barcelona opnieuw aan een strafschop. Uit een corner kopte Dante tegen de hand aan van Dani Alves, maar ook dit moment ging aan de arbitrage voorbij. Tot aan de rust probeerde Barcelona wel te jagen op de gelijkmaker, maar de Spaanse club - waar Messi in de eerste helft onopvallend was -  wist nauwelijks gevaar te stichten.


Een onopvallende Lionel Messi loopt de bal over de zijlijn (Foto: Pro Shots)

Nog geen vijf minuten na rust wist Bayern opnieuw tot score te komen. Uit een hoekschop van Robben wist Mario Gómez de verdiende 2-0 op het scorebord te zetten. Ook na de 2-0 bleef Bayern gevaarlijker. Zo wist Müller vanuit een moeilijke hoek bijna de 3-0 te scoren, maar zijn schot ging maar net voorlangs. Ook een schot van Ribéry, na mooi voorbereidend werk van Robben, ging maar net langs de verkeerde kant van de paal naast het doel. Robben kreeg zelf ook een kans op 3-0, maar zijn kopbal - uit een vrije trap van Bastian Schweinsteiger - ging naast.

Na een uur spelen voerde Barcelona de druk iets meer op, maar de verdediging van Bayern werd nauwelijks op de proef gesteld. Dit was aanleiding voor Bayern-trainer Jupp Heynckes om spits Gómez te wisselen voor middenvelder Luiz Gustavo. Barcelona bleef aanvallen, maar Bayern wist uit een counter 3-0 te scoren. Een uitstekend spelende Robben wist Jordi Alba te omspelen en vervolgens Valdés kansloos te laten. Barcelona kreeg niet veel later een uitgelezen mogelijkheid om op 3-1 te komen, maar Marc Bartra was niet atletisch genoeg om de bal van dichtbij in het doel te werken.

Tien minuten voor tijd kreeg Müller een grote kans op 4-0, maar ditmaal wist Valdés de inzet wel te stoppen. Een minuut later wist Müller toch zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Op aangeven van Alaba werkte hij de bal achter Valdés en bracht de 4-0 op het scorebord. Daarmee lijkt het tweeluik na negentig minuten spelen al beslist.

Karakteristieken:

Bayern München

4 - 0

FC Barcelona

 25' Muller
 49' Gómez
 73' Robben
 82' Muller
   
 
 Gele kaart: Gómez, Martínez (Bayern München), Bartra, Sánchez, Alba, Iniesta (FC Barcelona)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 68.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Dante
Alaba
Robben
Martínez
Müller (Pizarro/83)
Schweinsteiger
Ribéry (Shaqiri/88)
Gómez (L. Gustavo/71)
  Valdés
Alves
Piqué
Bartra
Alba
Xavi
Busquets
Iniesta
Sánchez
Messi
Pedro (Villa/83)

'Bulgarenfraude wel aan de kaak gesteld'

Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich niet serieus genomen door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Ze probeerden in tegenstelling tot eerdere berichten al eerder de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren aan de kaak te stellen maar er werd niet naar hen geluisterd. Dat stelt Abvakabo FNV dinsdag.

"Zowel de medewerkers als wij hebben deze manier van fraude al veel eerder gesignaleerd", zegt bestuurder Mieke van Vliet in een verklaring. RTL Nieuws berichtte maandagavond ook al dat de Belastingdienst op de hoogte was maar dat Weekers niet op de hoogte was gesteld. Volgens Van Vliet zijn er zelfs twee rapporten aan gewijd.

"Nu komt er een schandaal, wat wordt uitgemeten in RTL Nieuws en Brandpunt, en schiet Weekers ineens in de actiemodus. Het frustreert de belastingmedewerkers dat hun vakmanschap niet serieus wordt genomen", aldus Van Vliet.

Weekers reageerde zondag geschrokken op de berichten over fraude. Hij stelde in een reactie dat de regels aangescherpt moeten worden nu blijkt dat op grote schaal is gefraudeerd met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen. Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft, aldus de staatssecretaris.

Eerder dinsdag werd duidelijk dat maandag twee mannen zijn aangehouden voor de fraude. De fiscale opsporingsdienst FIOD vermoedt dat zij stelselmatig Bulgaren inschreven op een adres in Nederland en vervolgens op hun naam huur- en zorgtoeslagen aanvroegen.

Kamer achter reddingspakket Cyprus

Een Kamermeerderheid kan instemmen met het definitieve reddingspakket voor Cyprus. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

De bewindsman zag zich verzekerd van de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA. "Het is zeer pijnlijk voor Cyprus, maar in het belang van de eurozone", zei Henk Nijboer (PvdA). Mark Harbers (VVD) stemde ook in met het pakket, maar niet van harte. Het is noodzakelijk om de stabiliteit in de euro te houden, zei hij.

De PVV uitte forse kritiek op het leningenpakket. Tony van Dijck wees erop dat de Cyprioten gemiddeld vermogender zijn dan Nederlanders. "Wie zijn wij om Cyprus te helpen? De arme helpt de rijke", riep Van Dijck. "Nederland speelt voor omgekeerde Robin Hood."

Cyprus werd een maand geleden te hulp geschoten door de andere zestien eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor tien miljard euro noodsteun moest het land beloven de twee grootste en meest noodlijdende banken aan te pakken.

De een na grootste, Laiki, wordt afgewikkeld, waarbij alle spaarders hun bedragen boven de ton kwijt zijn. Bij de grootste bank, Bank of Cyprus, is van de grote spaarders ook een flinke bijdrage gevraagd. Verder heeft het land hogere belastingen en privatiseringen moeten beloven. In eerste instantie werd de eigen bijdrage van Cyprus begroot op ongeveer zeven miljard euro. Inmiddels is dat opgelopen tot ongeveer dertien miljard euro.

Steun voor monarchie groot

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland een koninkrijk moet blijven. Ruim 85 procent is voor behoud van de monarchie. De overige vijftien procent wil liever een republiek. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van TNS NIPO.

Aan het begin van deze eeuw was een lichte daling te zien wat betreft de steun voor de monarchie, maar die stabiliseerde na 2003. De afgelopen tien jaar blijft het percentage mensen dat voor een monarchie is stabiel tussen de tachtig en 87 procent. In de jaren negentig lag dat percentage nog boven de negentig procent.

Hoewel het koningshuis nog op veel steun kan rekenen is bijna de helft van de Nederlanders wel blij dat het staatshoofd geen rol meer heeft in de formatie. Een derde van de ondervraagden ziet het liefst dat de koning straks helemaal geen wettelijke invloed meer heeft. Achttien procent vindt dat het staatshoofd meer macht moet krijgen.

Willem-Alexander kan overigens met tachtig procent rekenen op veel vertrouwen bij de ondervraagden. Wel is hij in de afgelopen jaren minder 'boeiend' geworden, in tegenstelling tot prinses Máxima. Uit de peiling blijkt verder dat veel mensen vinden dat koningin Beatrix in de afgelopen jaren dichter bij het volk is gekomen.

Turkse premier trotseert VS en zet Gaza-reis door

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is vastbesloten zijn bezoek aan de Gazastrook door te zetten. Turkije laat zich niets gelegen liggen aan het herhaalde Amerikaanse verzoek het bezoek uit te stellen. Erdogan noemde het beroep op zijn geduld dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag publiekelijk deed dinsdag 'niet chic'.

De Turkse premier doet 16 mei het Witte Huis aan. Vervolgens wil hij de Gazastrook bezoeken, waar Hamas de lakens uitdeelt. De Verenigde Staten, Israël en de Palestijnse regering van Mahmoud Abbas, die op de Westelijke Jordaanoever zetelt, zijn fel tegen Erdogans voornemen gekant. Zij vrezen dat de komst van de Turkse premier de positie van Hamas versterkt.

Kerry zei zondag dat het niet het juiste moment is voor zo'n bezoek. Die opmerking was tegen het zere been van de Turkse vicepremier Bulent Arinc. Die noemde Kerry's woorden 'voor een diplomaat ongepast, verkeerd en onjuist'.

Rayman Legends Vita duikt op bij Spaanse retailer

Rayman Legends, ooit een Wii U exlusive en inmiddels een titel die voor Wii U, Xbox 360 en PlayStation 3 moet verschijnen, is opgedoken bij een Spaanse winkel. Rayman Origins was ook al verkrijgbaar voor PlayStation Vita, dus het is niet geheel onverwacht als ook Legends naar Vita komt.

De ontwikkeling van Rayman Legends is met een boel drama verlopen. Oorspronkelijk zou de game eind november vorig jaar verschijnen als een exclusieve titel voor Wii U, maar in oktober werd aangekondigd dat de game was uitgesteld. Vervolgens zou de game in februari uitkomen maar ook die deadline werd gemist. Toen maakte Ubisoft bekend dat de game wéér uitgesteld zou worden, dit keer naar september, en dat de game ook naar Xbox 360 en PlayStation 3 zou komen. Dit veroorzaakte grote woede onder Nintendo-fans, toen bekend werd dat de Wii U-versie al af was.

Het is nog niet bekend wanneer de Vita-versie uitkomt, maar afgaande op een datum die tijdelijk op de Spaanse website stond is het mogelijk dat deze tegelijkertijd met de consoleversies verschijnt.

Juventus beboet voor racisme fans

Juventus is beboet voor racistische spreekkoren en een aanstootgevend spandoek. De fans van de Turijnse club misdroegen zich afgelopen weekeinde tijdens de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen AC Milan. Het kost de koploper in de Serie A dertigduizend euro.

Juventus zegt juist vastbesloten te zijn een einde te maken aan racisme tijdens wedstrijden. De club klaagt dan ook strenger aangepakt te worden dan andere clubs.

AP gehackt: 'explosies in het Witte Huis'

Hackers hebben dinsdag ingebroken in enkele twitteraccounts van persbureau AP. De onbekende computerkapers stuurden een tweet de wereld in met het valse nieuws dat de Amerikaanse president Barack Obama gewond was geraakt bij een bomaanslag op het Witte Huis. De Dow Jonesindex maakte na het bericht een diepe val, maar beleggers hervonden snel hun kalmte toen het Witte Huis liet weten dat er niets aan de hand was.

AP heeft de microblogs uit de lucht gehaald. Het persbureau zegt te werken aan een oplossing. Wie er achter de inbraak zit is nog onduidelijk. Een twitteraar die zich uitgeeft voor het zogenoemde Syrische Elektronische Leger (SEA) heeft de verantwoordelijkheid voor de kraak opgeëist. Het SEA, dat het bewind van de Syrische president Bashar Assad steunt, beweerde eerder de hand te hebben in inbraken bij verschillende nieuwsorganisaties en de wereldvoetbalbond.

Paranormal Activity 4

Het is vijf jaar nadat Katie haar vriend Micah, haar zus Kristi en haar echtgenoot Daniel heeft vermoord en hun baby Hunter heeft meegenomen. Het is het begin van van de film Paranormal Activity 4, die onlangs op Blu-ray en dvd is uitgekomen. De bezeten Katie is teruggekeerd in een nieuwe stad, klaar om nieuwe slachtoffers te maken met haar demonische woede. Een buurmeisje legt alle gebeurtenissen vast...

Büttner genoot van 'party' bij United

Niet alleen Robin van Persie, maar ook Alexander Büttner werd maandagavond kampioen met Manchester United. Door een loepzuivere hattrick van Van Persie tegen Aston Villa werd Manchester United voor de twintigste keer landskampioen van Engeland. Alexander Büttner speelt niet zo vaak bij United als hij zou willen, maar dat drukte de pret niet voor de verdediger.

"Het was super om mee te maken. 80.000 mensen gingen helemaal los. Mijn eerste kampioenschap en dat in mijn eerste jaar hier", vertelde hij aan Omroep Gelderland. Hij voorziet een mooie toekomst voor zichzelf. "Het gaat super goed en ze willen me niet kwijt hier. Manchester United ziet in mij de opvolger van Evra. Ik word dus ook niet verhuurd. Straks weer een goede voorbereiding draaien en dan op naar volgend seizoen."

Büttner keek vol bewondering naar de hattrick van zijn landgenoot. "Het waren drie fantastische goals in een spannende wedstrijd. Ja, die tweede goal van Van Persie was geweldig, maar vergeet ook die bal van Rooney niet. We hebben na de wedstrijd met de spelers wat afgehuurd en het was party."

[NBA] Bobcats ontslaan coach Dunlap

Mike Dunlap is dinsdag ontslagen als hoofdcoach van de Amerikaanse basketbalploeg Charlotte Bobcats. Onder zijn hoede wisten de Bobcats zich bij lange na niet te plaatsen voor de play-offs. Met slechts 21 overwinningen in 82 NBA-wedstrijden hield de formatie alleen Orlando Magic onder zich op de ranglijst.

Dunlap was pas sinds medio 2012 aan de slag bij de ploeg uit de staat North Carolina, als opvolger van Paul Silias. Die presteerde met zeven zeges in 66 duels nog minder. Wie er volgend seizoen als coach voor de groep staat, is nog niet bekend.

'Asielzoekers niet langdurig opsluiten'

Vluchtelingenwerk Nederland en UNHCR willen een einde aan de maandenlange opsluiting van asielzoekers terwijl hun asielverzoek loopt. Dat stellen beide organisaties in een dinsdag gepresenteerd rapport. Het Nederlandse beleid zou niet voldoen aan internationale en Europese bepalingen.

De algemene asielprocedure duurt acht dagen. Als de IND meer tijd nodig heeft om te beslissen over een asielverzoek, komen de asielzoekers in een verlengde procedure terecht en worden ze opgesloten. De procedure geldt alleen op luchthavens. Asielzoekers die over land reizen, komen volgens de organisaties in een open asielzoekerscentrum terecht.

De overheid ziet de detentie volgens het rapport als verplichting op grond van het Schengenverdrag. In het rapport stellen de onderzoekers dat de overheid uitzonderingen kan maken op grond van 'humanitaire overwegingen'.

De gewraakte procedure wordt de afgelopen jaren wel minder vaak toegepast. In 2009 kwamen 92 asielzoekers in de procedure terecht, in 2012 waren dat er nog vijftig. Volgens het rapport is dat in lijn met de daling van het aantal asielzoekers dat zich op luchthavens meldde. Ook de gemiddelde detentieduur is gedaald naar ongeveer veertig dagen, al kan het in uitzonderlijke gevallen vier keer zo lang duren.

Beide organisaties stellen op basis van het rapport dat er geen humanitaire, juridische of praktische legitimiteit is om de verlengde asielprocedure nog langer in stand te houden. Zij vinden dan ook dat de procedure moet worden afgeschaft.

Huntelaar hervat groepstraining bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft vandaag meegedaan aan de groepstraining bij Schalke 04. Dat was voor de eerste keer sinds hij half maart in de derby tegen Borussia Dortmund zijn binnenste knieband in zijn linkerknie had gescheurd. Op Twitter meldde de spits dat de training goed verliep en dat hij geen pijn had.

Of Huntelaar zondag in de thuiswedstrijd van de club uit Gelsenkirchen tegen Hamburger SV al van de partij is, valt nog te bezien. "Ik moet kijken of de knie die belasting aankan", blijft de Oranje-international realistisch op de website van zijn club. Zijn doel is echter duidelijk. "Ik wil zo snel mogelijk weer spelen en de ploeg helpen."


Huntelaar hervat groepstraining bij Schalke (Foto: Novum)

Van den Brom niet geschorst na kritiek

John van den Brom krijgt geen schorsing voor de stevige kritiek die hij zondag uitte richting scheidsrechter Alexandre Boucaut. De Belgische voetbalbond heeft de Nederlandse trainer van Anderlecht een schikkingsvoorstel gedaan van driehonderd euro boete. Dat melden Belgische media.

De bond vindt dat de uitspraken Van den Brom niet te zwaar aangerekend moeten worden. "Er wordt rekening gehouden met de emotionele ontlading na de wedstrijd en het verschil in taalgebruik tussen Nederland en België", staat in een verklaring. "Om deze redenen stelt het bondsparket een minnelijke schikking voor."

Ook Bram Nuytinck, die eveneens kritiek had op de arbitrage, komt weg met een kleine boete. De Nederlandse verdediger van Anderlecht moet 150 euro betalen.

Van den Brom trok na de met 2-1 verloren topper tegen Zulte Waregem stevig van leer in een interview bij de Belgische televisie. Hij stelde onder meer dat Boucaut 'het hele Belgische voetbal verneukt'. Twee omstreden penalty's waren de Amersfoorter in het verkeerde keelgat geschoten.

Porsche overwoog terugkeer naar Formule 1

Wolfgang Hatz, baas van Porsche, heeft aangegeven serieus na te hebben gedacht over een terugkeer in de Formule 1. Uiteindelijk hebben zij de voorkeur gegeven aan een rentree in de LMP1. Deze keuze is gemaakt omdat de sportscars dichter bij de straatauto's staan.

"We zijn een sportwagenmerk en vinden het belangrijk dat ontwikkelingen uit de sport hun weg vinden naar de straatauto's. Daarom besloten twee of drie jaar geleden dat we terug moesten keren op het hoogste niveau van de autosport", aldus Hatz. "De keuze ging tussen de Formule 1 en de sportscars, maar omdat de Formule 1 totaal niet relevant is bij de ontwikkeling van een straatauto, kozen we voor de sportscars."

"Bovendien wordt er in de Formule 1 voornamelijk aandacht besteed aan de politieke spelletjes en de banden, waardoor er minder oog is voor de motoren en chassis", vervolgde hij. "De aërodynamica in de Formule 1 is geweldig, maar zo extreem dat je er helemaal niets aan hebt als je een straatauto aan het ontwikkelen bent."

Barça bevestigt: Messi speelt

FC Barcelona heeft bevestigd dat Lionel Messi zal aantreden tegen Bayern München dinsdagavond.

Het spelen van de Argentijnse superster in de wedstrijd tegen Bayern München was onzeker door blessureherstel. Maar FC Barcelona heeft op de clubsite bevestigd dat hij zal spelen in de Allianz Arena vanavond.

En dat is een enorme meevaller voor de koploper van de Primera División. Bayern München steekt in bloedvorm met tweemaal een 6-1 overwinning afgelopen week, terwijl Barcelona zaterdag nipt met 1-0 van Levante won in de competitie.

Hockeyvrouwen walsen in oefenduel over India heen

Het oefenduel dat dinsdagmiddag werd gespeeld door de vrouwen van Nederland en India is geëindigd in een grote zege voor Oranje. Op de velden van Kampong werd het liefst 9-0.

Maartje Paumen opende al binnen twee minuten de score. Kelly Jonker verdubbelde de stand in de 22ste minuut: 2-0. Vier minuten later maakte Kim Lammers er 3-0 van, gevolgd door een treffer van Carlien Dirkse van den Heuvel. Eva de Goede maakte vlak voor rust nog een doelpunt, maar deze werd, met onbekende reden, afgekeurd.

In het tweede bedrijf was Paumen opnieuw trefzeker. Via een strafcorner zette ze de 5-0 op het scorebord, gevolgd door de 6-0 die ze via een strafbal maakte. Een kleine tien minuten later was het de beurt aan Naomi van As: 7-0. Kelly Jonker, die in het duel tijdelijk naar de kant moest omdat ze een bal op haar keel kreeg, schreef de 8-0 op haar naam. Paumen maakte uiteindelijk haar vierde doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 9-0.

FOK!filmtips van de dag: Starship Troopers

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Dit kostuumdrama vol intriges, romantiek en verraad is gebaseerd op de bestseller van Philippa Gregory. Zij romantiseerde het waargebeurde verhaal van de aristocratische familie Boleyn uit de zestiende eeuw. De Australische acteur Eric Bana speelt koning Henry met de twee mooie actrices Natalie Portman en Scarlett Johansson tegenover zich. Die laatste liet zich al eerder in een strak korset hijsen voor de film The Girl with a Pearl Earring.

Gedreven door de blinde ambitie van hun familie strijden twee mooie zussen, Anne en Mary Boleyn, om de liefde van de knappe en gepassioneerde koning Henry VIII van Engeland. Beide vrouwen delen uiteindelijk zijn bed, maar slechts één van de twee zal de troon bestijgen voor een korte en turbulente regeringsperiode. Compleet met tragische afloop. The Other Boleyn Girl is te zien om 20.30 uur op RTL8.

In het jaar 2017 communiceren mensen niet meer direct meer met elkaar, maar laten ze de interactie plaatsvinden door middel van surrogaatrobotten. Elk mens heeft zo'n robotversie van zichzelf, die hun plaats in de maatschappij inneemt en die ze besturen vanuit de veiligheid van hun eigen huis. Doordat mensen elkaar niet meer in het echt ontmoeten lijken misdaad en oorlog verleden tijd. Totdat de mysterieuze moord op een student roet in het eten gooit. FBI-agent Tom Greer gaat naar buiten om de zaak op te lossen. Maar wie is er echt en wie niet in deze wereld vol surrogaten?

Surrogates is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Robert Venditti, die er zijn debuut mee afleverde. Regisseur Jonathan Mostow maakte eerder de oorlogsfilm U-571 en Terminator 3: Rise of the Machines. Voor Bruce Willis is het de eerste grote hoofdrol sinds het succesvolle vierde deel van de Die Hard-franchise Live Free or Die Hard. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

Dick en Jane zijn gelukkig en leven samen de typische Amerikaanse droom. Tot op een dag de droom een ware nachtmerrie wordt. Wanneer het bedrijf waar Dick werkt betrokken raakt bij een beursschandaal, wordt hij geconfronteerd met het vooruitzicht om alles in zijn leven te verliezen. Voor Dick en Jane zit er niets anders op dan te bedelen, lenen en te stelen om alles wat ze verliezen terug te krijgen. En dat zorgt voor hilarische momenten.

Dean Parisot maakte van de remake van Fun with Dick and Jane uit 1977 een moderne versie met een topcast die bestaat uit Jim Carrey, Téa Leoni en Alec Baldwin. Parisot is onder andere bekend van films als Home Fries en Galaxy Quest. Te zien om 20.30 uur op RTL7.

Na de flop Showgirls, keerde Paul Verhoeven terug naar het genre dat hem in Amerika groot maakte: sciencefiction. Samen met scriptschrijver Edward Neumeier, met wie hij eerder RoboCop maakte, ontwikkelde Verhoeven Starship Troopers naar een verhaal van Robert A. Heinlein.

In een toekomstige maatschappij krijgen de mensen alleen burgerrechten als ze genoeg geld hebben of hun dienstplicht hebben vervuld. Een groep scholieren besluit na hun examen in het leger te gaan, al hebben ze daarvoor allemaal verschillende redenen. Carmen wil het liefst een groot ruimteschip besturen, Johnny wil het liefst Carmen en Dizzy wil het liefst Johnny. Terwijl Carmen de opleiding voor piloot volgt, komen Johnny en Dizzy bij de infanterie terecht en wordt hun telepathische vriend Carl bij de geheime dienst ingedeeld. Een verschrikkelijke oorlog met insectenplaneet Klendathu zal de levens van deze voormalige klasgenoten opnieuw bij elkaar brengen. Te zien om 22.10 uur op Veronica.

A Cinderella Story, The Hunting Party, The Flock, Air Force One en Tornado Valley zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Schoorel snel onderuit in Vicenza

Tennisser Thomas Schoorel heeft bij het futuretoernooi in Vicenza de eerste ronde niet overleefd. De Amsterdammer ging op het Italiaanse gravel ten onder tegen de Oostenrijker Nicolas Reissig: 2-6, 1-6. Reissig is de nummer 427 van de wereld. Dat is 93 posities lager dan Schoorel.

Schoorel maakte begin april in Vercelli zijn rentree na enkele maanden blessureleed. Daar reikte hij tot de halve finale. Vorige week speelde hij in Padova, waar hij tot de kwartfinale kwam. Het toernooi in Vicenza was zijn derde toernooi sinds zijn rentree.

Gesneuvelde Duitsers niet herdacht

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het nog te vroeg om op 4 mei ook gesneuvelde Duitsers te herdenken. Herdenken en verzoenen moet je uit elkaar houden, stelde directeur Nine Nooter dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. Aanleiding is de terugkerende discussie over het al dan niet herdenken van gesneuvelde Duitsers in het Gelderse Vorden.

"Verzoenen en herdenken zijn wat ons betreft andere thema's", aldus Nooter. "Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers", zei ze. Volgens haar horen daar nog geen Duitsers bij en is dat meer een thema voor een dag later. "Verzoenen is voor 5 mei." Nooter benadrukte dat het comité er verder geen zeggenschap over heeft.

Het is voor eerst dat het nationale comité zich zo duidelijk uitspreekt over het uit elkaar halen van herdenken en verzoenen. Volgens Nooter moeten we het verleden niet vergeten en blijven herdenken zodat de oorlog niet wordt vergeten.

Dit jaar loopt voor het eerst een afvaardiging van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, mee met het plaatselijk comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers. De organisatie wilde dat eigenlijk vorig jaar al, maar de actie werd verboden door de rechtbank in Zutphen. Federatief Joods Nederland had een kort geding aangespannen. De gemeente volgde de uitspraak maar ging wel in hoger beroep.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in februari dat de rechtbank het herdenken van Duitsers niet had mogen verbieden. De vrijheid van het organiserende comité had moeten worden gerespecteerd. Ook bestaan er geen landelijke voorschriften voor herdenkingen. Vorige maand besloot de gemeente Bronckhorst om dit jaar wel mee te lopen.

'Nieuwe Prince of Persia ontwikkeld door Climax Studios'

Onlangs werden er beelden getoond van een onaangekondige actie-platformer vanuit Climax Studios. De beelden doen fans sterk vermoeden dat het om een nieuwe Prince of Persia gaat. Ubisoft en Climax hebben beide aangegeven dat ze een dergelijke game niet in de planning hebben, maar hebben de screenshots inmiddels van hun webpagina's verwijderd. Dit vinden fans erg verdacht.

Prince of Persia heeft al eerder een reboot gehad waarbij de realistische graphics werden vervangen door de bekende cell shaded-stijl die door games als Jet Set Radio, The Legend of Zelda: The Wind Waker en Borderlands gebruikt werd. Ook werd er een film rond de avonturen van de prins gemaakt. Sindsdien hebben we niets meer gehoord van de serie. De onlangs uitgebrachte screenshots doen echter vermoeden dat er weer een nieuw avontuur aan zit te komen.

Bekijk de screenshots hieronder.

Prince of Persia

Prince of Persia Prince of Persia

Prince of Persia Prince of Persia

Willem-Alexander betreurt ophef rond Koningslied

Prins Willem-Alexander vindt het jammer dat het Koningslied tot zo veel controverse heeft geleid. Dat zei hij dinsdag in een gesprek dat hij en Máxima hadden met een aantal journalisten. Ze spraken niet uit wat zij persoonlijk van het lied vinden. Ze zeiden wel zich te verheugen op het moment dat Nederland hen gezamenlijk toezingt.

De kroonprins zei dat hij het niet handig zou vinden om zich te mengen in de discussie. Willem-Alexander onderstreepte dat het lied de verantwoordelijkheid is van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat componist John Ewbank de opdracht gaf tot het maken van het lied.

Volgens Máxima moet het lied in de eerste plaats verbinden. Voor zowel de prins als de prinses is het lied voor hen mooi als het op 30 april om 19.30 uur mooi wordt gezongen, zo zeiden ze dinsdag.

Froome wint klimproloog in Romandië

Chris Froome is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De Britse wielrenner van Team Sky stak vandaag in de proloog met finish bergop in Bruson met kop en schouders boven de rest uit. Froome kwam aan na 13.15 minuten en was daarmee zes seconden sneller dan de Amerikaan Andrew Talansky. Robert Kiserlovski uit Kroatië volgde al op dertien seconden.

Met Stef Clement en Wilco Kelderman eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Clement werd op zeventien seconden zevende, Kelderman was een seconde langzamer en legde daarmee beslag op de tiende plaats.

Johnny Hoogerland maakte in Zwitserland zijn rentree. De Zeeuw, die in het voorjaar werd aangereden door een auto, klokte een tijd van 14.51 minuten. Robert Gesink (13.50) en Wout Poels (14.27) waren beduidend sneller.

De Ronde van Romandië geldt als voorbereiding op de Giro d'Italia, maar blijkt ook een goede graadmeter voor de Tour de France. De afgelopen twee jaar werd de winnaar van de Zwitserse rittenkoers (2012 Bradley Wiggins, 2011 Cadel Evans) drie maanden later ook als winnaar gehuldigd op de Champs-Élysées.

Verzet tegen dure Britse kindsoldaten

Het Britse leger verspilt tientallen miljoenen aan de opleiding van minderjarige rekruten. Die klacht hebben mensenrechtenorganisaties dinsdag geuit. Volgens Child Soldiers International en Forces Watch is de werving van minderjarigen niet alleen achterhaald, maar ook nodeloos duur.

Groot-Brittannië is in zowel de Europese Unie als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het enige lid dat 16-jarige aspiranten tot de opleiding toelaat. Wel kunnen Britse militairen pas na hun achttiende verjaardag aan het front worden ingezet.

Child Soldiers International en Forces Watch noemen die praktijk al langer gedateerd, maar voeren nu ook een ander argument aan om de rekrutering van minderjarigen af te schaffen. Die jaagt het ministerie van defensie, dat streng moet bezuinigen, volgens de mensenrechtenorganisaties op kosten. Minderjarigen volgen een tweemaal zo lange training en geven daaraan veel vaker voortijdig de brui. Bovendien heeft het leger voortdurend zo'n honderdvijftig manschappen in dienst die wel soldij ontvangen, maar niet volledig mogen worden ingezet.

AZ wil opheldering van KNVB omtrent Verbeek

De schorsing van twee wedstrijden die Gertjan Verbeek dinsdag opgelegd kreeg, heeft de wenkbrauwen doen fronsen bij de clubleiding van AZ. De club vraagt om opheldering.

"AZ is om principiële redenen in beroep gegaan tegen het eerste strafvoorstel voor Gertjan Verbeek van één wedstrijd voorwaardelijk" verhaalt Directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands op de officiële website van de Alkmaarders.

"We hebben geconstateerd dat de zaak opnieuw is bekeken, waarna er een nieuwe strafmaat uit is gekomen. Voor ons is nog altijd niet duidelijk hoe er met sommige zaken uit het Handvest betaald voetbal om dient te worden gegaan. Om daar voor de toekomst duidelijkheid over te scheppen, nemen we rechtstreeks contact op met de KNVB."

Verbeek hekelde de gang van zaken rondom een rode kaart van AZ-aanvoerder Nick Viergever. Hierbij sprak de trainer over "één grote samenzwering in Zeist". De aanklager betaald voetbal stelde een onderzoek in naar deze uitspraken.

Hierna stuurde de aanklager een schikkingsvoorstel van één duel naar Alkmaar, maar daar ging Verbeek niet mee akkoord. Daarom kwam de zaak bij de tuchtcommissie terecht en deze besloot om Verbeek een schorsing van twee duels op te leggen, waarvan één voorwaardelijk.

Homo's mogen adopteren en trouwen in Frankrijk

Frankrijk heeft vandaag een grote stap gezet in het afschaffen van discriminerende wet- en regelgeving. Vandaag werd bij de laatste stemming in het parlement beslist dat het huwelijk opengesteld wordt voor mensen van gelijk geslacht en dat ze ook kinderen mogen adopteren.

Frankrijk is het negende land in Europa dat al zo ver is. Buiten Europa zijn er nog eens vijf landen te vinden die het homohuwelijk toestaan. Nederland was wat dat betreft een koploper. Hier werd het huwelijk al in 2001 opengesteld voor mensen van een gelijk geslacht.

De stemming van vandaag was feitelijk niets meer dan een formaliteit. De wet op zich was al aangenomen, maar de 250 amendementen op de wet nog niet. De belangrijkste daarvan is het recht op het adopteren van kinderen. Ook dat amendement is aangenomen.

'Heavenly Sword-verfilming in de maak'

De actiegame Heavenly Sword wordt verfilmd. Filmbedrijf Blockade Entertainment zou een animatiefilm maken die direct op dvd en via on-demanddiensten wordt uitgebracht. Dat schrijft filmvakblad Variety. De game, die draait om de strijd van hoofdpersoon Nariko tegen een tiran, werd in 2007 uitgegeven voor PlayStation 3.

Het Heavenly Sword-spel draait om de vrouwelijke krijger Nariko, die met haar magische zwaard strijdt tegen een leider met kwade bedoelingen. De actiegame wordt gekenmerkt door gevechten met vijanden en filmische actie waarbij gamers op het juiste moment een knop moeten indrukken.

Naast de verfilming van Heavenly Sword, die nog niet officieel is aangekondigd, werkt Blockade Entertainment ook aan de Ratchet and Clank-animatiefilm die in 2015 in de bioscoop moet draaien. Dit doet het samen met gamestudio Insomniac en filmbedrijf Rainmaker Entertainment.


'Heavenly Sword-verfilming in de maak' (Foto: Novum)

Ratchet en Clank naar witte doek

De gamehelden Ratchet en Clank verschijnen in 2015 op het witte doek. De animatiefilm wordt gemaakt door Blockade Entertainment en Rainmaker Entertainment. Gamestudio Insomniac werkt ook mee aan de film, samen met scriptschrijver T.J. Fixman. Dat heeft Sony Computer Entertainment dinsdag bekendgemaakt.

Wat voor verhaal de animatiefilm vertelt, is nog niet bekend. In een promotionele video van de film is wel Captain Qwark te zien, die de spot drijft met de animators van de video.

De Ratchet and Clank-reeks is een avonturenserie waarin de twee hoofdrolspelers door het universum reizen om het kwaad te bestrijden. Het eerste spel verscheen in 2002 voor de Playstation 2, terwijl het laatste deel, Ratchet and Clank: QForce, gemaakt is voor PlayStation 3 en Vita. Binnen de reeks zijn meer dan 22 miljoen spellen verkocht.


Ratchet and Clank naar witte doek (Foto: Novum)

Plasterk: bezuiniging AIVD raakt veiligheid

De miljoenenbezuinigingen op de geheime dienst AIVD zullen gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De dienst moet vanaf 2018 circa zeventig miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget. "Als je een derde weghaalt dan raakt dat de veiligheid, dat is niet anders", zei Plasterk tegen D66'er Gerard Schouw. Die wilde weten wat de bezuinigingen betekenen voor de Nederlandse samenleving.

Schouw wees erop dat de kans op een aanslag reëel is en dat Nederland wordt geteisterd door cyberaanvallen, dreigingen op scholen en Nederlandse moslimjongeren die worden gerekruteerd voor de heilige oorlog in Syrië. Zijn de draconische bezuinigingen wel verantwoord gezien het actuele dreigingsniveau, wilde het Kamerlid weten.

Plasterk sprak van 'zeer forse' en 'zeer pijnlijke' bezuinigingen. De minister beklemtoonde dat deze echter geen gevolgen hebben voor de acute activiteiten van de dienst, zoals de 'jihadistische uitreizigers' naar Syrië aangezien de grootste bezuinigingen pas in 2018 van kracht worden.

De minister brengt de gevolgen van de bezuinigingen binnenkort met de AIVD in kaart. Plasterk verwacht dat de dienst selectiever onderzoek gaat doen waarbij minder aandacht is voor rechts- en linksextremistische groeperingen en dat jihadistische bedreigingen meer centraal staan. Ook zal worden bezuinigd op de juridische dienst en kunnen minder landen in de gaten gehouden zullen worden. "Het is minder waar voor minder geld", zei Plasterk. "Het is niet anders.

Talentenploegen in eredivisie volleybal

De talentenploegen van de Nederlandse Volleybalbond(NeVoBo) of Talent Teams zullen vanaf komend seizoen meedoen aan de nationale volleybalcompetitie. Voorzitter Hans Nieukerke heeft dit dinsdag bekendgemaakt op een persbijeenkomst.

Het plan om de teams met jeugdspelers mee te laten doen, stuitte op veel weerstand van vooral de vrouwenteams in de eredivisie. Na langdurig overleg heeft de bond besloten het plan toch door te zetten. NeVoBo hoopt dat volleybaltalenten langer in Nederland blijven en zo dat het niveau van de eredivisie omhoog gaat.

De Nevobo wil dat goede en jonge spelers minimaal twee jaar voor een eredivisieclub spelen, voor zij eventueel naar het buitenland vertrekken. De bedoeling is dat jaarlijks ongeveer vijf talenten zullen instromen in het Talent Team en hetzelfde aantal het team verlaten. "Op die manier plaatsen we een kurk op de eredivisie", aldus Gido Vermeulen, bondscoach van de vrouwen.

Door deze maatregel verwacht de volleybalbond dat de nationale jeugdteams weer mee gaan om de podiumplaatsen op de internationale toernooien. "Momenteel leggen we het af tegen landen die niet zo zeer over betere spelers beschikken, als wel een veel beter ingespeeld team zijn", stelt Saskia van Hintum, die onlangs met jeugdteam van de meisjes deelnam aan het EK in Servië. Nederland kwam bij dit toernooi niet door de groepsfase.

Van ontucht verdachte schooldirecteur vrij

De 48-jarige directeur van een particuliere school in Valkenswaard die in oktober werd opgepakt voor ontucht met een leerling, mag zijn proces in vrijheid afwachten. De rechtbank in Den Bosch heeft hem dinsdag onder voorwaarden vrijgelaten.

De school waar de man directeur van was, Agnus Dei, heeft zijn deuren inmiddels gesloten. Agnus Dei was een school voor 'kwetsbare kinderen', zoals autistische of hoogbegaafde leerlingen.

De man zou een autistische leerling hebben misbruikt. Hij wordt inmiddels ook verdacht van het bezit van kinderporno. De zaak wordt op 11 juli inhoudelijk behandeld.

VS willen meer steun van NAVO aan oppositie Syrië

De NAVO moet de Syrische oppositie meer steun bieden om zo de regering van president Bashar Assad te dwingen een vreedzame machtswisseling te aanvaarden. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn ambtgenoten van de andere NAVO-lidstaten dinsdag voorgehouden.

"Ik wil al uw regeringen op het hart drukken uw tastbare en politieke steun aan de Syrische Nationale Coalitie en de Opperste Militaire Raad, die onze toekomstdroom voor Syrië delen, te vergroten, en te waarborgen dat alle hulp alleen via hen wordt verspreid", zei Kerry op de NAVO-top in Brussel. Het is voor Kerry dinsdag de eerste keer dat hij een bijeenkomst van de Noord-Atlantische Raad, het hoogste bestuursorgaan van het bondgenootschap, bijwoont.

Het vergroten van de steun aan de oppositie helpt in Kerry's ogen niet alleen een politieke transitie te bewerkstelligen, maar is ook belangrijk voor de periode die op die machtswisseling volgt. Door de tegenstanders van het regime-Assad die zij het landsbestuur toevertrouwen een helpende hand te bieden hopen de Verenigde Staten te voorkomen dat er na de val van het huidige Syrische bewind een machtsvacuüm ontstaat. Kerry drong er dinsdag bij zijn collega's op aan na te denken over het post-Assadtijdperk dat volgens hem in het verschiet ligt.

Zondag maakte Kerry bekend dat de VS hun hulp aan de Syrische oppositie verdubbelen. Hij sloot niet langer uit ook verdedigingsmiddelen als kogelvrije vesten en nachtkijkers te zullen leveren.

Veel lidstaten van de NAVO maken ook deel uit van de Europese Unie. Die besloot maandag het olie-embargo dat zij Syrië had opgelegd op te heffen. De rebellen kunnen nu ruwe olie uit de door hen beheerste gebieden exporteren, olie- en gaswinningstechnologie importeren en investeringen in de olie-industrie aantrekken. Ook overweegt de EU het wapenembargo ten gunste van Assads tegenstanders te versoepelen.

De VS bezien wapenleveranties wel met argusogen, omdat Washington vreest dat het wapentuig in vijandige handen valt. Dat zou de NAVO na de val van het Assad-bewind kunnen opbreken. Kerry sprak dinsdag zijn zorg uit over de chemische wapens die Syrië bezit. Er is de VS alles aan gelegen dat de in Syrië vechtende moslimextremisten niet de hand op die arsenalen weten te leggen.

Hockeymannen winnen oefenduel van Engeland

De Oranjemannen hebben dinsdagmiddag het oefenduel met Engeland gewonnen: 1-0. Op de velden van Rotterdam kruisten de teams de degens. Liefst vier spelers maakten hun eerste minuten voor het Nederlands elftal: Jelle Galema, Roel Bovendeert, Olivier Polkamp en Goof van der Kamp.

Oranje - zonder de geblesseerden Mink van der Weerden (voet), Robert van der Horst (lichte hamstringkwetsuur) en Wouter Jolie (lichte voetblessure) - kreeg liefst vijf corners, maar deze werden niet verzilverd. Uiteindelijk tekende Constantijn Jonker voor de enige treffer van de wedstrijd. Woensdag spelen beide landen opnieuw tegen elkaar.

Petacchi stopt met wielrennen

Alessandro Petacchi zet een punt achter zijn wielercarrière. Dat meldt de 39-jarige Italiaan op de website van zijn ploeg Lampre. Petacchi maakte achttien jaar lang deel uit van het profpeloton en boekte bijna tweehonderd overwinningen. In de grote rondes boekte de Italiaan in totaal 48 ritzeges.

"Ik voel dat mijn leven een keerpunt heeft bereikt. Ik heb de behoefte om meer tijd aan mijn familie te gaan besteden", legt Petacchi zijn beslissing uit. Hij sluit niet uit later in een andere functie in het wielrennen terug te keren. "Mogelijk besluit ik op een dag om mijn ervaring door te gaan geven aan een nieuwe generatie."

Petacchi won tijdens zijn indrukwekkende loopbaan 22 etappes in de Giro, twintig in de Vuelta en zes in de Tour. Ook schreef hij de grote klassiekers Millaan-San Remo en Parijs-Tours op zijn naam. In 2007 en 2008 stond Petacchi aan de kant wegens een dopingschorsing.


Petacchi stopt met wielrennen (Foto: Novum)

Eritreeër Berhane boekt succes in Turkije

Natnael Berhane uit Eritrea heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Turkije. De Afrikaans kampioen, sinds dit seizoen rijdend voor het Franse Team Europcar, won de 152 kilometer lange etappe tussen Antalya en Elmali met finish bergop. Berhane neemt dankzij zijn ritzege de leiderstrui over van sprinter André Greipel.

Berhane gaf op de slotklim de Belg Kevin Seeldraeyers en de Turk Mustafa Sayar het nakijken. Het verschil tussen Berhane en Seeldraeyers in het klassement bedraagt zes seconden. Marc de Maar staat op de twintigste plaats. De Ronde van Turkije duurt tot en met zondag.

'Voorlopig geen gratie Timosjenko'

De Oekraïense premier Mikola Azarov heeft dinsdag laten doorschemeren dat oppositieleider Joelia Timosjenko voorlopig niet op gratie mag rekenen. Volgens Azarov 'wordt deze kwestie opgelost zodra de lopende zaken zijn afgehandeld'. Die rechtszaken, over onder meer corruptie en moord, kunnen nog jaren in beslag nemen.

De gevangenschap van oud-premier Timosjenko, die is veroordeeld voor onder meer machtsmisbruik, is een splijtzwam in de betrekkingen tussen Oekraïne en het Westen. Het Westen vermoedt achter de vervolging van Timosjenko en haar bondgenoten politieke motieven. De EU heeft de Oekraïense regering gewaarschuwd dat zij een handtekening onder een voorgenomen partnerovereenkomst kan vergeten als voor Timosjenko niets verandert.

Eerder deze maand verleende president Viktor Janoekovitsj Timosjenko's voormalige minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko gratie. Janoekovitsj streek met de hand over het hart uit humanitaire overwegingen. Loetsenko's gezondheid is in de cel rap verslechterd.

Vijf jaar cel voor Dordtse serieaanrander

Een 36-jarige man uit Dordrecht is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor een reeks aanrandingen in en in de omgeving van zijn woonplaats. Tussen 2010 en 2012 verkrachtte hij een vrouw, randde er vier aan en deed hij nog eens vijf andere pogingen daartoe. In vier andere gevallen was er volgens de rechtbank in Rotterdam onvoldoende bewijs.

De man fietste met een bivakmuts achter de vrouwen aan, werkte ze vervolgens tegen de grond en betastte ze. Hij werd in november aangehouden toen hij het op een lokagente had voorzien.

De verdachte moet zijn slachtoffers schadevergoedingen betalen variërend van honderd euro tot vijftienhonderd euro. Justitie had twee weken geleden een celstraf van zeven jaar geëist. De officier vroeg om een lange celstraf omdat 'het niet om een ongewenste kneep in de bil in de disco' ging, maar om 'een gewelddadige aanval midden in de nacht'.

Streisand krijgt Chaplin Award voor filmcarrière

Barbra Streisand heeft maandagavond in New York de Chaplin Award in ontvangst genomen. De prijs werd overhandigd door de Film Society van het Lincoln Center of Performing Arts. "Mensen vinden me vaak bazig en koppig", zei de actrice en zangeres die woensdag 71 jaar oud wordt. "Dat is vast omdat ik dat ben", maakte ze lachend af.

Tijdens de presentatie kwam veel uit Streisands imposante filmcarrière voorbij, variërend van Funny Girl en The Way We Were tot The Owl and the Pussycat, What's Up, Doc? en Meet the Fockers. Ook de musical Yentl werd genoemd, destijds de eerste film die was geschreven, geproduceerd en geregisseerd door een vrouw met een vrouw in de hoofdrol.

Streisand vertelde hoe moeilijk het was om het budget voor de film bijeen te krijgen. Geen producent viel te porren voor een verhaal over een joods meisje in Oost-Europa dat graag de talmoed wil bestuderen en zich daarvoor voordoet als jongen. Pas toen Streisand de film ombouwde tot een musical en toezegde zelf de hoofdrol te vertolken kwam het geld binnen.

"Het is opvallend hoe alles steeds weer terugkeert naar de muziek", zei de zangeres. "Daar wordt ik altijd door gered."

Streisand, één van de weinige artiesten die een Oscar, Tony, Emmy en Grammy heeft gewonnen, wilde van kinds af aan al actrice worden. "Maar mensen zaten niet te wachten op een 15-jarige Medea. Godzijdank had ik een goede stem." Hierdoor gingen wel vele deuren voor haar open.

Één van Streisands eerste acteerklussen was ook een van haar moeilijkste. Ze moest op 16-jarige leeftijd een liefdesscène spelen, maar voelde zich niet aangetrokken tot de acteur. Uiteindelijk plaatste ze een stuk chocoladetaart achter hem, zodat ze daar smachtend naar kon kijken.

Tijdens de avond werd Streisand gefêteerd door vele grote namen uit de showbizz, onder wie Michael Douglas, George Segal, Ben Stiller, Pierce Brosnan, Kris Kristofferson en Catherine Deneuve, de winnaar van vorig jaar.

Het gala, dat ook dient als fondsenwerving voor het Lincoln Center, bracht ruim twee miljoen dollar op, tweemaal zo veel als het vorige record.


Streisand krijgt Chaplin Award voor filmcarrière (Foto: Novum)

Nederland vaker doelwit cyberspionage

Nederland is vorig jaar vaker het doelwit geweest van digitale spionage. Dit soort cyberaanvallen wordt steeds complexer en ingenieuzer, schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn dinsdag gepubliceerde jaarverslag. De spionageaanvallen kwamen onder meer uit Rusland, China en Iran.

Via ambtenaren werd geprobeerd aan informatie te komen door ze e-mails met malware te sturen. De mails waren volgens de AIVD zo vormgegeven dat ze voor de ontvanger betrouwbaar leken, bijvoorbeeld door de opmaak na te bootsen van bijvoorbeeld overheidsinstellingen. De computers zijn echter niet besmet geraakt, waardoor geen informatie is gelekt.

"De werkwijze laat zien dat de aanvallers goed op de hoogte waren van de werkzaamheden en interesses van de getroffen personen en organisaties", schrijft een analist in het jaarverslag. "De omvang van de aanval en het beoogde doel, om informatie uit computers te halen, wijzen erop dat het om spionage door een buitenlandse mogendheid ging."

Een ict-specialist zegt in het verslag dat buitenlandse inlichtingendiensten heel geavanceerde digitale aanvallen gebruiken. "Deze aanvallen zijn zo complex dat ze jarenlang in ict-systemen kunnen zitten zonder te worden gedetecteerd door reguliere beveiligingssoftware." Daardoor kan volgens hem 'langdurig en op grote schaal' kwetsbare informatie worden weggesluisd.

Nederland is volgens de AIVD een aantrekkelijk doelwit omdat het behoort tot de top vijf van de meest concurrerende kenniseconomieën. "Daarom, en vanwege de open samenleving en de uitstekende ict-infrastructuur, vormt ons land een aantrekkelijk doelwit voor economische en technisch-wetenschappelijke spionage."

Man breekt kunstgebit bejaarde vrouw in bus

Een 75-jarige vrouw uit Rijswijk is zondagochtend mishandeld in een bus in Voorburg. Een jongeman aan wie ze had gevraagd opzij te gaan sloeg haar in haar gezicht. Haar kunstgebit brak door de klap, meldt de politie dinsdag.

De vrouw was rond 11.30 uur op de Rozenboomlaan met haar rollator bus 23 binnengestapt en wilde het hulpmiddel op een daarvoor bestemde plek zetten. Om de jongeman te kunnen passeren vroeg ze hem een stap opzij te doen, waarop hij de klap uitdeelde.

De buschauffeur vroeg de agressieve man direct de bus te verlaten, wat hij ook deed. De dader is een blanke man van 20 tot 25 jaar oud. Hij zag er volgens de politie netjes en verzorgd uit.

Veel meer fouten geconstateerd bij NFI

Het aantal fouten dat bij het Nederlands Forensisch Instituut werd geconstateerd is vorig jaar gestegen naar 273. Een jaar eerder werden nog 146 fouten gemeld. Het aantal behandelde zaken steeg minder sterk, van 52.100 naar 55.300, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van het NFI.

Van een fout is sprake als na een onderzoek blijkt dat er iets niet aan klopt. Fouten kunnen door klanten of door NFI-medewerkers worden opgemerkt. Het aantal interne meldingen steeg van 499 naar 626. Daar is sprake van als blijkt dat een fout is gemaakt voordat het onderzoek naar de klant is gestuurd. Dan is er dus nog tijd om de fout te herstellen.

De toename komt simpelweg door de toename van het aantal onderzoeken, maar ook doordat analyses steeds gevoeliger worden, licht een woordvoerder van het NFI toe. "Twintig jaar geleden had je nog een bloedvlek ter grootte van een munt nodig om te achterhalen van wie het is, maar nu zijn enkele huidcellen al genoeg. Maar met zulke gevoelige methodes neemt de kans op fouten toe."

De toename zou ook komen doordat medewerkers kritischer naar hun eigen werk kijken. "Als verpakking van bewijsmateriaal beschadigd binnenkomt maken we daar al een melding van", legt de woordvoerder uit. Het aantal tevreden reacties van klanten steeg ook, van 25 naar 39.

Bertens ronde verder in Marokko

Kiki Bertens is doorgedrongen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi van Marrakech. De Wateringse sloeg zich op het gravel met 7-5, 6-2 langs de Hongaarse qualifier Timea Babos. Door de uitschakeling maandag van Arantxa Rus is Bertens de enige Nederlandse die nog actief is in het hoofdtoernooi.

Bertens verdedigt in Marokko haar titel. Vorig jaar pakte de 21-jarige tennisster in Fez, dat tussen 2007 en 2012 de organisatie in handen had, haar tot nu toe enige WTA-titel. Eerdere edities van het toernooi vonden plaats in Casablanca en Rabat.

Dode vrouw gevonden in woning Haarlem

Agenten hebben maandagavond een dode vrouw gevonden in een woning in Haarlem. De politie onderzoekt of ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

Kennissen hadden de politie gebeld met de mededeling dat ze geen contact konden krijgen met de bewoonster van de woning aan de Generaal Cronjéstraat. Agenten troffen vervolgens aan het begin van de avond het levenloze lichaam van de 51-jarige bewoonster aan.

Mensen die informatie hebben die van belang kan zijn voor het onderzoek kunnen contact opnemen met de politie in Haarlem.

Opstelten tegen herinvoering pooierverbod

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet van plan om het pooierverbod opnieuw in te voeren. Dat zei de minister dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op het pleidooi van raadsheer van het gerechtshof in Arnhem Peter Lemaire zaterdag in de Volkskrant. Die stelde dat een pooierverbod vrouwen veel beter beschermt dan het strafbaar stellen van mensenhandel. Het zou daarom weer moeten worden ingevoerd.

Opstelten is het daar niet mee eens. Met het huidige wettelijke instrumentarium kunnen pooiers goed worden aangepakt, zei hij tegen Peter Oskam (CDA). De CDA'er was het wel eens met de raadsheer.

De minister wees erop dat justitie wel degelijk resultaten boekt in de strijd tegen mensenhandel. Bij het OM zijn ruim driehonderd mensenhandelzaken binnengekomen, er zijn 140 veroordelingen geweest en er lopen 150 strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel, zei Opstelten. "Die cijfers zijn lang niet zo hoog geweest."

Huur 450.000 scheefhuurders op 1 juli omhoog

De inkomensafhankelijke huurverhoging kan op 1 juli zo'n 450.000 huishoudens treffen. In totaal zijn van bijna 1,7 miljoen unieke adressen inkomensindicaties verstrekt, waarop woningcorporaties de huurverhoging kunnen berekenen. Dat schrijft minister van Wonen Stef Blok (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Verhuurders kunnen er ook voor kiezen om de jaarlijkse huurverhoging pas 1 augustus, 1 september of later te laten ingaan, schrijft Blok. Zo hebben corporaties meer tijd om de inkomensindicaties aan te vragen bij de Belastingdienst en ze te verwerken.

Huurders gaan afhankelijk van hun inkomen vier tot 6,5 procent meer betalen. Huishoudens met een inkomen van meer dan 43.000 euro moeten maximaal vier procent meer betalen naast de inflatie. Voorheen werden de huren jaarlijks verhoogd met een percentage dat gelijk was aan de inflatie, meestal tussen de anderhalf en tweeënhalf procent.

De inkomensafhankelijke huurverhoging moet scheefhuren tegengaan en is een van de maatregelen van het kabinet om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Dortmund roept op tot steun aan Götze

Borussia Dortmund heeft de fans opgeroepen om Mario Götze ondanks zijn aanstaande vertrek naar Bayern München niet te laten vallen. "We vragen jullie Mario net zo onvoorwaardelijk te steunen als alle andere spelers van Dortmund. Zeker in de belangrijke halve finale van de Champions League tegen Real Madrid", staat op de clubsite.

Veel fans van Dortmund zijn verbolgen over de transfer van Götze deze zomer naar de aartsrivaal. In talloze reacties op zijn Facebook-pagina wordt de 20-jarige Duitser uitgemaakt voor 'verrader' en 'geldwolf'. In München strijkt hij naar verluidt een jaarsalaris op van zeven miljoen euro.

"Hoe kun je de fans zo veel pijn doen en zo teleurstellen", vraagt iemand zich af. "Hopelijk word je niet zo arrogant als je toekomstige ploeggenoten." Vooral de keuze voor Bayern valt de fans zwaar. "Was naar Real gegaan, naar Barcelona, naar AC Milan. Desnoods naar Manchester United of Chelsea. Maar nee, jij kiest uitgerekend Bayern uit."

Götze mag ondanks alle kritiek ook nog op enig begrip rekenen. "Dit is profvoetbal. Iedereen zou in zijn plaats hetzelfde gedaan hebben", zo luidt een van de commentaren. Ook wordt gewezen op het recordbedrag van 37 miljoen euro dat Dortmund voor de zelf opgeleide speler ontvangt.

Naturalis hoopt skelet tyrannosaurus op te graven

Natuurhistorisch museum Naturalis hoopt in de Verenigde Staten het skelet van een Tyrannosaurus rex op te graven. Het zou het eerste originele skelet van de dinosaurussoort zijn dat buiten de VS is te zien. De dinosaurus moet in 2017, bij de opening van het vernieuwde museum, een publiekstrekker worden.

Naturalis werkt samen met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen van botten van de vleesetende megadinosaurus, die tot dertien meter lang kon worden.

Het museum wil al langer een skelet van een Tyrannosaurus rex in de verzameling en kwam zo in contact met Larson. Hij wees het museum op een plek in Wyoming waar gefossiliseerde botjes van een linkervoet zijn gevonden. Een dergelijke vondst is volgens het museum een veelbelovende aanwijzing dat de rest van het skelet aanwezig is.

Het opgraven begint volgende week maandag en moet voor 18 mei zijn afgerond. Naturalis-directeur Edwin van Huis neemt aan dat het museum straks een heel skelet kan tentoonstellen en spreekt alvast van een 'onvergetelijke mijlpaal'. "We kunnen hier nog decennia aan wetenschappelijk onderzoek aan doen", schrijft hij op de site van het museum.

Resten van de prehistorische reptielensoort zijn alleen in het westen van Noord-Amerika gevonden. Slechts twee skeletten zijn voor meer dan de helft compleet. De bekendste, die de naam Sue heeft gekregen, heeft 73 procent van de botten en staat in het Field Museum of Natural History in Chicago. De ander, Stan, is voor 63 procent compleet en staat in het Black Hills Institute of Geological Research in Hill Cityin South Dakota. In totaal zijn enkele tientallen vondsten bekend, maar meestal gaat het om enkele losse botten.

Naturalis kondigt aan het publiek op zijn eigen website tijdens de expeditie op de hoogte te houden. Ook op de Nederlandse website van National Geographic verschijnt een nieuwsblog.

Van den Brom in beklaagdenbankje na kritiek

John van den Brom moet zich in België opnieuw verantwoorden voor kritiek op de arbitrage. De trainer van Anderlecht haalde zondag na afloop van de met 2-1 verloren topper tegen Zulte Waregem fel uit naar leidsman Alexandre Boucaut. De Belgische voetbalbond heeft laten weten de uitspraken onder de loep te nemen.

Van den Brom was na afloop van de met 2-1 verloren wedstrijd des duivels. Hij noemde Boucaut voor de camera 'een schande voor de Belgische competitie' en vond dat de scheidsrechter 'het hele Belgische voetbal verneukt.' In de ogen van de Nederlander had zijn ploeg twee onterechte penalty's tegen gekregen.

Scheidsrechterbaas Robert Jeurissen liet direct weten dat de uitspraken niet door de beugel kunnen en kaartte de zaak aan bij de bond. Die heeft de zaak nu in onderzoek. "We moeten afwegen of de woorden onder de vrijheid van meningsuiting vallen of in strijd zijn met het artikel dat verbiedt andere leden aan te vallen", zegt bondsprocureur Marc Rubens in Het Nieuwsblad.

Van den Brom zat dit seizoen al eens een wedstrijd schorsing uit na kritiek op de arbitrage. Door de 2-1 nederlaag raakte hij zondag de koppositie met Anderlecht kwijt aan Zulte Waregem.

Man rijdt met mortiergranaat naar politiebureau Ede

Na de vondst van een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog heeft een man het projectiel dinsdagmiddag in zijn auto geladen en is er vervolgens mee naar een politiebureau in Ede gereden. De politie zette daarop uit voorzorg het Burgemeester van Dijkeplein af, zegt een politiewoordvoerder.

Inmiddels is alleen nog een stuk van enkele vierkante meters afgezet omdat de granaat niet erg krachtig is. "We wachten tot explosievenexperts het onschadelijk komen maken", zegt een politiewoordvoerder. De man had de granaat op de heide gevonden. "Helaas komt het vaker voor dat mensen het gevaar van deze voorwerpen niet inzien, dus waarschuwen we nog maar eens."

In Apeldoorn was het maandag ook al raak, zegt de woordvoerder. "Daar was iemand gaan vissen met een magneet. Toen hij een granaat boven water haalde moesten de politie en de brandweer er ook aan te pas komen. Het lijkt mij verstandiger om niet met een magneet te vissen. Misschien haal je een oude verroeste fiets boven water, maar je waagt er dan wel je leven voor."

Brand op industrieterrein Geleen

Op het industrieterrein Chemelot in Geleen is dinsdagmiddag brand uitgebroken. De brand is volgens de Limburgse zender L1 ontstaan in een pompstation. Het is niet bekend welke stoffen er in de fabriek waar het pompstation staat liggen opgeslagen.

De bedrijfsbrandweer probeerde de brand zelf te blussen, maar moest toch de hulp inroepen van de regionale brandweer. Die is met groot materieel uitgerukt.

De 2 Guns van Wahlberg en Washington

Denzel Washington en Mark Wahlberg staan zij aan zij in de nieuwe, keiharde actiefilm 2 Guns. Vandaag is de eerste trailer van het spektakel verschenen.

2 Guns, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks, gaat over een agent van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA en een undercoveragent van de marine die elkaar onderzoeken zonder het te weten. Beiden worden verdacht van het verdonkeremanen van maffiageld.

Vanaf 26 september 2013 is de film in Nederland te zien.

Ook Wimbledon schroeft prijzengeld op

Tennissers op Wimbledon kunnen deze zomer beduidend meer verdienen dan in voorgaande jaren. Het Engelse grandslamtoernooi heeft het totaal aan prijzengeld met veertig procent verhoogd tot 26,5 miljoen euro. Eerder maakten ook de Australian Open, US Open en Roland Garros al bekend de spelers beter te belonen.

De winnaars van Wimbledon strijken dit jaar 1,87 miljoen euro op, aanzienlijk meer dan de 1,34 miljoen van een jaar geleden. Verder komt het extra prijzengeld vooral ten goede aan spelers die in de eerste ronde of in de kwalificatie worden uitgeschakeld. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een eis van de spelersraad.

De organisatie van Wimbledon maakt ook werk van het plaatsen van een extra dak. Na het Centre Court moet in de toekomst ook Court 1 overdekt worden om lange regenonderbrekingen te voorkomen. De overkapping is naar verwachting in 2019 klaar.

Nederlandse pedo drie jaar in Balinese cel

Een Indonesische rechtbank heeft dinsdag een Nederlandse pedoseksueel veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het misbruiken van vier meisjes op Bali. De man kreeg ook een boete van omgerekend vijfduizend euro opgelegd.

De 55-jarige Jan V. werd eind september opgepakt in het district Buleleng op het toeristische eiland. Hij zou meisjes tussen de 9 en 12 jaar ongeveer een dollar hebben betaald in ruil voor seks.

V.'s advocaat Geoffrey Nanulaitta kondigde direct aan hoger beroep in te stellen. Volgens hem zijn de aanklachten verzonnen. Vrouwenrechtenactivist Putu Anggreni zei juist dat het vonnis veel te mild was.

De pedoseksueel was bestuurslid van de Stichting Steun Kinderen Indonesië. Het bestuur reageerde geschokt en vol ongeloof op zijn arrestatie. Er waren volgens de stichting nooit signalen geweest van ongewenst gedrag. De activiteiten zijn op een laag pitje gezet.

De Niro & LaBeouf in beeld als spionnenkoppel

Robert De Niro en Shia LaBeouf zijn in onderhandeling om vader en zoon te spelen in de spionagethriller Spy's Kid. De op feiten gebaseerde film gaat over een corrupte spion die zijn zoon zijn werk laat voortzetten. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het verhaal gaat over Jim Nicholson, die in 1996 na twintig jaar bij de CIA als dubbelspion werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. In 2004 stond zijn zoon voor de deur van zijn cel en vroeg om advies omdat zijn militaire carrière ten einde was. Vanachter de tralies leerde Jim zijn zoon de kneepjes van het vak, waarmee hij zelfs na opsluiting feitelijk zijn spionagecarrière voortzette.

De film staat onder regie van D.J. Caruso, met wie LaBeouf eerder al zijn doorbraakfilm Disturbia en Eagle Eye maakte. Een scenarist is nog niet gevonden.


De Niro en LaBeouf in beeld als spionnenkoppel (Foto: Novum)

Hoereren op Koninginnedag

Zo! En hoe ga jij op de laatste Koninginnedag je recessiesalaris neutraliseren? We moeten uitgeven van Rutte, vertrouwen hebben in de economie, kopen, kopen, kopen! Op Koninginnedag is het, heel tegenstrijdig, de beurt aan ons. Wat Rutte ook mag verkondigen, volgens onze onderbuik is het nu eenmaal een kuttijd. En dat betekent bezuinigen voor onze eigen portemonnee. Zolders leegruimen, je eigen troep verkopen en tot op het bot onderhandelen met kleine kinderen die nog niet beseffen hoe ernstig ze worden uitgebuit.

Stiller & Vaughn dikke maatjes in Dodgeball 2

Ben Stiller en Vince Vaughn mogen eindelijk beginnen aan de komedie Dodgeball 2. Na jarenlange speculatie is het vervolg op Dodgeball: A True Underdog Story in de maak. In het vervolg moeten de twee aartsrivalen de handen ineenslaan om het op te nemen tegen een nog groter kwaad. Dat laten bronnen weten aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In de komedie uit 2004 speelde Vaughn een eigenaar van een vervallen sportschool die met een paar vrienden deelneemt aan een trefbaltoernooi. Hun voornaamste tegenstander is een team van een concurrerende hightech sportschool, gerund door het personage van Stiller. Wie in Dodgeball 2 de grote vijand speelt, is nog onbekend.

Het scenario is in handen van Clay Tarver. Hij schreef samen met J.J. Abrams het script voor Joy Ride uit 2001 maar heeft zich sindsdien vooral opgehouden in het Amerikaanse komediecircuit. Hij schrijft momenteel ook het scenario voor Quantum Hoops, een komedie over een basketballteam bestaande uit computernerds die bij het California Institute of Technology werken.

Wanneer Dodgeball 2 moet verschijnen is nog onbekend.

Z
Stiller en Vaughn dikke maatjes in Dodgeball 2 (Foto: Novum)

Wet op homohuwelijk: politie paraat met waterkanon

In de Nationale Assemblee in Parijs wordt dinsdagmiddag voor de laatste en definitieve keer gestemd over de wet op het homohuwelijk. De wet is een eerste maal al goedgekeurd door beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging. De wet, waarmee ook in Frankrijk eindelijk het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, zal dus worden aangenomen. De politie van de Franse hoofdstad is voorbereid op felle protesten. Zij is massaal aanwezig en staat paraat met waterkanonnen.

Legalisering van het homohuwelijk was een van de campagnebeloftes van president François Hollande. Uit peilingen blijkt een kleine meerderheid van de Franse bevolking voorstander van legalisering te zijn. De tegenstanders blijken, aanvankelijk volkomen tegen ieders verwachting in, echter krachtig en soms gewelddadig tegengas te kunnen geven. Sommige leden van de Nationale Assemblee hebben dreigbrieven ontvangen en het tegen homo's gerichte geweld is fiks toegenomen.

Tommy Wieringa schrijft Boekenweekgeschenk 2014

Tommy Wieringa schrijft volgend jaar het Boekenweekgeschenk. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek dinsdag bekendgemaakt. Het thema van de 79e Boekenweek is Reizen.

De 45-jarige schrijver van romans als Joe Speedboot en Caesarion en Dit Zijn de Namen verkent dit voorjaar voor de VPRO de grenzen van Nederland voor zijn programma De Grens. Voor Dit Zijn de Namen is hij genomineerd voor de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs.

Reizen is volgens de CPNB een geliefd onderwerp in de literatuur. Niet alleen waargebeurde reizen staan volgend jaar centraal in de Boekenweek van 8 tot en met 16 maart, ook fictieve reizen tellen mee.

Dit jaar schreef cabaretier Kees van Kooten het geschenk van de Boekenweek, De Verrekijker. Het thema was Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Elk jaar wordt tijdens de campagneweek voor boekhandels het geschenk cadeau gedaan bij besteding van minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.


Tommy Wieringa schrijft Boekenweekgeschenk 2014 (Foto: Novum)

Beroep pakt slecht uit voor Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek is naar aanleiding van zijn kritiek op de aanklager betaald voetbal voor één wedstrijd geschorst. De trainer van AZ was in eerste instantie weggekomen met een voorwaardelijke straf, maar legde zich daar niet bij neer. De commissie van beroep oordeelde dinsdag een schorsing van twee wedstrijden waarvan één voorwaardelijk op zijn plaats te vinden.

Verbeek nam in februari in stevige bewoordingen de tuchtrechtspraak bij de KNVB onder vuur in enkele interviews. De trainer vond de manier waarop de rode kaart van zijn speler Nick Viergever in Zeist was behandeld 'disrespectvol, denigrerend en neerbuigend.' De aanklager noemde hij 'verschrikkelijk en subjectief.'

De tuchtcommissie legde Verbeek vorige maand een wedstrijd voorwaardelijke schorsing op. De trainer ging in beroep omdat hij het zag als een 'principekwestie'. De commissie van beroep kwam mede na het beluisteren van geluidsmateriaal van een journalist van Voetbal International juist tot een harder oordeel.

Verbeek mist door de schorsing de competitiewedstrijd van vrijdag tegen zijn oude club Heerenveen. Hij moet dan plaatsnemen op de tribune.

Vier jaar cel voor incestueuze Nijmegenaar

Een 47-jarige man uit Nijmegen is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel voor het jarenlang misbruiken en mishandelen van zijn drie dochters. De meisjes waren gedurende een groot deel van de periode minderjarig.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de man vijf jaar de cel in zou gaan. De rechtbank in Arnhem kwam tot een lagere straf omdat de Nijmegenaar verminderd toerekeningsvatbaar is.

Deskundigen adviseerden een behandeling in een kliniek voor de man vanwege zijn psychische problemen. De Nijmegenaar is daarom een tijdje opgenomen in een kliniek om te kijken of zo'n behandeling kans van slagen had, maar omdat hij de ontucht niet toegeeft kan hij niet worden geholpen.

Bay excuseert zich voor Armageddon

Michael Bay heeft zijn excuses aangeboden voor het einde van één van zijn grootste kassuccessen. "Ik moet me verontschuldigen voor Armageddon", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse krant Miami Herald over zijn film uit 1998. "We moesten die hele film in zestien weken opnemen, het was een enorme klus."

De maker van grote actiespektakels als Bad Boys, The Rock en Transformers vindt dat hij eigenlijk langer de tijd had moeten nemen voor een film als Armageddon. "Die film verdiende meer. Ik zou de hele derde acte opnieuw maken als ik de kans kreeg." Hij doelt hiermee waarschijnlijk op het kleffe eind waarin Bruce Willis' personage zich, rondtollend op een immense meteoriet die naar de aarde snelt, opoffert voor zijn dochter, gespeeld door Liv Tyler.

"Maar de studio pakte de film van ons af. Het was verschrikkelijk", gaat Bay verder. "Het hoofd speciale effecten zat thuis met een zenuwinzinking, dus dat moest ik ook allemaal zelf doen. Ik heb James Cameron gebeld om te vragen hoe je zoiets aanpakt. Maar de film deed het prima in de bioscoop." De film bracht wereldwijd ruim 553 miljoen dollar op.

De 48-jarige Bay is momenteel bezig met de preproductie van de vierde Transformers-film, met in de hoofdrollen Mark Wahlberg en Stanley Tucci. Ook is hij als producent betrokken bij de film Ninja Turtles, gebaseerd op de tv-serie uit de jaren tachtig. Beide films komen volgend jaar uit.


Michael Bay excuseert zich voor Armageddon (Foto: Novum)

Opnieuw verlies Nintendo verwacht

Analisten verwachten dat Nintendo voor het tweede jaar op rij flink verlies gaat lijden. De verwachting, op basis van een analyse van nieuwsdienst Bloomberg, is dat de gamegigant een verlies van omgerekend 145 miljoen euro draait. Vorig jaar noteerde het Japanse gamebedrijf een verlies van 450 miljoen euro.

Nintendo had beloofd een omzet van honderd miljard yen, omgerekend 778 miljoen euro, te draaien. Volgens Bloomberg wordt die belofte niet waargemaakt. Uit de analyse blijkt dat het bedrijf achter Nintendo 3DS en Wii U niet verder komt dan 545 miljoen euro omzet.

In het voorgaande boekjaar was het verlies te wijten aan de matige ontvangst van Nintendo 3DS en de productiekosten voor Wii U. Nintendo moest toen een prijsverlaging doorvoeren voor 3DS om de verkoop op gang te krijgen. Naar verluidt verkoopt Wii U ook niet naar wens. Nintendo presenteert dinsdag zijn jaarcijfers.

Seks en poepen levensgevaarlijk!

Wie graag een nummertje maakt of een neger op de boot zet, kan er maar beter direct mee kappen. Het blijkt levensgevaarlijk te zijn. Deze essentiële bezigheden blijken namelijk een hersenbloeding te kunnen veroorzaken.

Deze schokkende ontdekkingen zijn gedaan door onderzoekster Monique Vlak. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft hiervoor een onderzoek ingesteld naar het krijgen van het specifieke soort subarachnoidale hersenbloeding (SAB).

Vlak concludeerde dat maar liefst acht factoren invloed kunnen hebben op het krijgen van een hersenbloeding. Als je een beetje perst om een splinter uit je achterste te drukken, kun je al een geknapt bloedvat in je grijze massa oplopen. Ook neuken blijkt een oorzaak te zijn voor een hersenbloeding. Zelfs een bakkie troost of thee drinken, je boos maken of je sneus snuiten kun je maar beter niet meer doen.

Daarnaast zijn er nog twee factoren gevonden. Zo wordt het kijken van een horrorfilm afgeraden, want ook schrikken kan fataal zijn. Gelukkig is er nog iets positiefs te melden: lichamelijke inspanning waaronder werken of sporten, kan ook een hersenbloeding veroorzaken.

Een SAB wordt in negen op de tien gevallen veroorzaakt door een aneurysma, een geknapt bloedvat dus. Dit treft meestal vrij jonge mensen van rond de 50 en kent in een kwart tot de helft van de gevallen een dodelijke afloop.

Frijns praat nog over GP2-seizoen

Tijdens zijn debuut in de GP2 liet Robin Frijns zien dat die erg snel is. Echter in de race kwam het er nog niet uit.

"Alles was nieuw voor me: het circuit, het team, de auto, de banden. De kwalificatie verliep dan ook boven verwachting goed, met de tiende plaats", aldus de Nederlander. "We hadden daarna onze zinnen gezet op een finish in de top-acht, maar in de beginfase van de race zat ik rondenlang vast achter Stephane Richelmi. Ik kreeg van het team te horen dat ik hem in moest halen, wat ik vervolgens ook meerdere malen probeerde. Bij mijn laatste poging verloor ik de grip en gleed ik tegen zijn auto aan, waardoor mijn voorvleugel beschadigd raakte. Ik moet een extra pitstop maken en kreeg ook nog een drive through-penalty, waarmee mijn race in feite voorbij was."

Ook in de sprintrace ging het, ondanks een goed begin, niet zoals Frijns vooraf hoopte. “In de tweede race begon ik vanaf P21 en ik had me voorgenomen om lekker naar voren te rijden. Na een paar ronden reed ik al vijftiende, maar dat kostte me wel mijn banden, want die waren tien ronden voor het einde al helemaal op. Ik wilde zelf graag leren hoe de banden zich houden, dus dit was een waardevolle les. Nu weet ik dat ik daar nauwkeuriger mee om moet gaan.”

Of hij er over drie weken bij is in Spanje kon de derde man van Sauber F1 nog niet zeggen: "Ik kan er momenteel weinig over zeggen, maar we zijn er mee bezig. Het team was tevreden en ikzelf was tevreden, maar aan de andere kant ook teleurgesteld. We hadden dezelfde snelheid als de top van het veld, dus het potentieel is aanwezig. Hilmer is een nieuwkomer en ikzelf maakte hier mijn racedebuut dus de tiende plaats in de kwalificatie was niet slecht. Er moet nog veel gebeuren aan de auto maar we zijn op de goede weg. Ik voel me prettig binnen dit team: zij werken hard en doen alles voor betere resultaten.

Finnbogason hoeft niet te vrezen voor schorsing

Sc Heerenveen hoeft het in de slotfase van de competitie niet te stellen zonder topscorer Alfred Finnbogason. De IJslandse spits wordt niet geschorst voor een vermeende natrappende beweging richting Christian Poulsen vrijdag in de wedstrijd tegen Ajax. De aanklager van de KNVB liet dinsdag weten geen reden te zien om een vooronderzoek in te stellen.

Finnbogason maakte dit seizoen in 28 wedstrijden 24 goals en moet daarmee op de topscorerslijst alleen Wilfried Bony van Vitesse voor zich dulden. Heerenveen speelt dit seizoen nog tegen AZ, FC Utrecht en Roda JC en hoopt daarna ook nog op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Button en Perez zijn weer vrienden

Zondag reden Jenson Button en Sergio Perez zij aan zij door een paar bochten. Hierbij raakte beide wagens elkaar meerdere keren.

Waar Perez nog zesde werd ondanks het gevecht had Button meer problemen en kwam niet verder dan de tiende plaats. De Brit was furieus op de Mexicaan die op zijn beurt vond dat hij niet de enige agressieve McLaren-coureur was. Inmiddels hebben ze met Martin Whitmarsh gesproken om de lucht te klaren.

Button zei: "Ik heb een belangrijk gesprek gehad met Sergio om de lucht te klaren. We kunnen dit nu achter ons laten en weer naar de toekomst kijken. Laat Barcelona maar komen."

En Perez gaf nog even een sneer naar bijvoorbeeld Red Bull en Mercedes: "Jenson hoopt dat ons volgende gevecht om de zege zal zijn. Ik wil McLaren in ieder geval bedanken voor het feit dat ze ons tegen elkaar laten racen. Daar kunnen andere teams een voorbeeld aan nemen."

Omstreden chirurg slechts vervolgd om wondgaasje

Van de zeventien aangiften die tegen de omstreden maagchirurg Nick Reijnen zijn gedaan wordt slechts in één geval vervolging ingesteld. Dat heeft justitie na ruim drie jaar onderzoek besloten. Het betreft een patiënt bij wie de chirurg tijdens de operatie een wondgaasje heeft achtergelaten. Het OM verdenkt Reijnen in deze zaak van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De oud-chirurg werd in oktober 2009 ontslagen. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van zes patiënten en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij elf patiënten. Hij zou te veel risico's hebben genomen bij maagverkleiningsoperaties.

Justitie schrijft dat de nabestaanden en slachtoffers per brief op de hoogte zijn gebracht. RTV Drenthe meldde maandag al op basis van verklaring van nabestaanden en slachtoffers dat in een groot deel van de gevallen geen vervolging wordt ingesteld. Nu blijkt dat slecht in een geval vervolging wordt ingesteld.

In alle andere zaken kan volgens het OM door gebrek aan bewijs niet worden aangetoond dat de chirurg 'verwijtbaar onvoorzichtig' heeft gehandeld. Ook een verband tussen zijn handelen en de dood van zijn patiënten kan volgens het OM niet worden aangetoond.

Dat het onderzoek zo lang heeft geduurd, komt volgens het OM doordat het Scheper Ziekenhuis de nodige informatie niet zomaar wilde prijsgeven. Toen het OM de informatie eenmaal in handen had, was de specialistische medische kennis die nodig was om die informatie te beoordelen niet aanwezig. Uiteindelijk bleek een chirurg in België bereid de informatie te beoordelen. De dossiers die de chirurg moest doorspitten omvatten ruim zesduizend pagina's. Hierdoor duurde het maanden voordat hij zijn oordeel kon geven. Verder werd onder meer advies ingewonnen bij het Medisch Expertise Centrum in Rotterdam.

De nabestaanden en slachtoffers krijgen dinsdag in een bijeenkomst meer informatie over het onderzoek. Justitie en politie geven daar een toelichting. De zaak wordt op 18 juni behandeld door de rechtbank in Assen.

President Paraguay slikt homofobe uitspraken in

Aankomend president van Paraguay Horacio Cartes heeft de homofobe uitspraken die hij tijdens zijn verkiezingscampagne heeft gedaan teruggenomen.

"Ik schaam mij niet om excuses aan te bieden aan degenen die zich gekrenkt voelen door uitspraken van mij over het homohuwelijk", zei hij maandag. Tijdens de campagne had Cartes gezegd dat het huwelijk voorbehouden moest zijn aan een man en een vrouw. "Iedereen moet binnen de regels levens. Zo niet, dan zijn wij als de apen die in de bomen slingeren", had hij gezegd.


Nieuwe president Paraguay slikt homofobe uitspraken in (Foto: Novum)

Doden bij oproer soennieten Irak

Bij botsingen tussen soennitische betogers en veiligheidstroepen in de noordelijke Iraakse stad Hawija zijn dinsdag volgens de Iraakse autoriteiten zeker veertien mensen om het leven gekomen.

De gevechten braken uit toen de veiligheidstroepen een terrein waar tegen de door sjiieten geleide regering gedemonstreerd werd betraden om mensen te arresteren. De provinciale directeur voor gezondheidszaken, Sidiq Omar Rasool, zei dat minstens veertien mensen om het leven kwamen. Verder raakten meer dan vijftig demonstranten en zes leden van de veiligheidstroepen gewond.

Hawija ligt 240 kilometer ten noorden van Bagdad. Iraakse soennieten ageren al maanden tegen de regering, omdat zij zich achtergesteld voelen.

Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage

De 61-jarige Raymond P. moet 12 jaar de gevangenis in omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische veiligheidsdienst SVR heeft verkocht. De rechtbank in Den Haag vindt bewezen dat hij jarenlang geheimen doorspeelde aan een Russisch spionnenechtpaar dat vanuit Duitsland opereerde.

Volgens de rechtbank staat vast dat hij honderden documenten over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en de EU doorspeelde. Daarmee heeft P. de veiligheid van de Nederlandse staat en haar bondgenoten in gevaar gebracht.

Raymond P. heeft dit alles gedaan "puur uit winstbejag", vindt de rechtbank. Alleen al tussen januari 2009 en augustus 2011 'verdiende' P. ruim 72.000 euro aan de Russen. Gezien zijn staat van dienst - hij werkte sinds 1978 op verschillende posten bij Buitenlandse Zaken - moet P. zich bewust zijn geweest van de gevoeligheid van de informatie die hij doorspeelde.

P. heeft door de spionageactiviteiten mogelijk EU-waarnemers in gevaar gebracht die werken in het grensgebied tussen Rusland en Georgië. Ook verkocht hij informatie over de vredesmissies in Afghanistan en Kosovo en over de hervorming van de inlichtingendienst van de NAVO.

Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage
Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage (Foto: ANP)

Van Bommel wijst aanbod Duitse zender af

Mark van Bommel heeft een aanbod van het Duitse Sky-Sport om de halve finale tussen zijn oude clubs Bayern München en Barcelona vanavond te analyseren afgeslagen. De Duitse zender had de aanvoerder van PSV uitgenodigd om samen met onder anderen Franz Beckenbauer de wedstrijd te analyseren.

Van Bommel heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. "Ik ben overstelpt met aanvragen vanuit Duitsland en Spanje om iets rond de wedstrijd te doen", zegt Van Bommel in het Algemeen Dagblad. "Maar ik vind dat ik dat niet kan maken in een trainingsweek van PSV. Ik kijk dus thuis."

Geruchten Gran Turismo 6 sterken aan

Het lijkt er steeds meer op dat Gran Turismo 6 daadwerkelijk dit jaar nog voor PlayStation 3 gaat verschijnen. Nadat Newegg de game al in haar assortiment had opgenomen is het nu de beurt aan het Italiaanse Multiplayer om de game te vermelden op hun website.

Multiplayer noemt 28 november als releasedatum. Ook dook onderstaande boxart op, inclusief een PEGI-leeftijdskeurmerk. Officieel is de game nog niet aangekondigd, een heel verschil met Gran Turismo 5 die wel aangekondigd was maar waarbij de daadwerkelijke release een eeuwigheid leek te duren.

Mogelijk horen we aankomende E3 meer over Gran Turismo 6.

Eerste trailer Thor: The Dark World

Laatst was de eerste poster voor Thor: The Dark World onthuld en nu is het dan zo ver: de eerste trailer is ook vrijgegeven!

De trailer is niet al te lang maar lang genoeg om een eerste indruk te krijgen van Thor: The Dark World. Zo zie je onder andere dat gigantische dingen worden opgeblazen, Jane Foster (Natalie Portman) in levensgevaar is en je ziet langharige Loki in de gevangenis zitten terwijl Thor om zijn hulp komt vragen.

Bekijk de eerste trailer hieronder.

Drawn to Life opgekocht door 505 Games

De avonturenreeks Drawn to Life is voor drie ton opgekocht door game-uitgever 505 Games. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten. Een rechter buigt zich op 13 mei over de bieding. De uitgever weigert commentaar te geven op de overname. Drawn to Life was voorheen eigendom van THQ, dat begin dit jaar failliet werd verklaard.

Wanneer het bod wordt goedgekeurd, heeft 505 Games hiermee alle rechten verkregen op Drawn to Life voor Nintendo DS en Drawn to Life: The Next Chapter voor Wii en DS. Daarnaast beschikt het over de rechten om nieuwe Drawn to Life-spellen uit te geven.

Drawn to Life is een van de intellectuele eigendommen van THQ die onder de hamer zijn gegaan. Gamestudio Gearbox heeft de Homeworld-reeks opgekocht, terwijl Nordic Games voor 4,9 miljoen dollar een hele zwik aan spellen heeft overgenomen, waaronder de Darksiders-reeks.


Drawn to Life opgekocht door 505 Games (Foto: Novum)

Politie pakt derde verdachte aanslag Waalre op

Een 49-jarige Eindhovenaar is aangehouden op verdenking van de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli. Hij is de derde die ervan wordt verdacht een van de brandstichters te zijn. De man werd dinsdagochtend in zijn woning aangehouden door een arrestatieteam, meldt de politie.

Eerder werden al een 37-jarige man uit Sint-Michielsgestel en een 38-jarige man uit Eindhoven aangehouden voor de aanslag, waarbij een groot deel van het monumentale pand verloren ging. Zij zitten nog vast.

Excuses voor heksenjacht na aanslag

De Amerikaanse website Reddit.com heeft excuses aangeboden voor de heksenjacht op mogelijke verdachten die ontstond na de aanslag bij de marathon van Boston.

Amateuronderzoekers gingen op Reddit en 4chan.org massaal op zoek naar de dader. Ze namen fotomateriaal onder de loep en noemden daarbij namen van mensen die onschuldig bleken.

"We moeten allemaal goed kijken naar wat er is gebeurd en ervoor zorgen dat we in de toekomst alles doen om te helpen in plaats van te hinderen tijdens crisissituaties", aldus een verklaring van Reddit-directeur Erik Martin maandag (lokale tijd).

Uitgaven gemeenten voor derde jaar op rij gedaald

De uitgaven van gemeenten zijn vorig jaar voor het derde jaar op rij gedaald. De uitgaven daalden met een miljard euro tot ruim vijftig miljard euro. Ten opzichte van het recordniveau in 2009 is de daling 3,8 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Gemeenten bezuinigden in drie jaar tijd onder meer 1,1 miljard euro op de externe inhuur van personeel. Ook werd minder grond aangekocht. Aan uitkeringen waren gemeenten in drie jaar tijd juist negenhonderd miljoen euro meer kwijt.

LEGO Batman - The Movie aangekondigd

Warner Home Video heeft aangekondigd dat er een film gemaakt wordt die gebaseerd is op de populaire videogameserie LEGO Batman. De film zal rechtstreeks op dvd uitgebracht worden op 29 mei, ongeveer een jaar nadat de game LEGO Batman 2: DC Super Heroes verscheen.

In de film en de game vormt Batman samen met de andere superhelden een team om het duivelse duo, de Joker en Lex Luthor, te kunnen verslaan. Het is de taak van Batman, Superman, de Flash en de rest van de Justice League om het plannetje van het duo, om de wereld te vernietigen, te dwarsbomen. Door de krachten van alle superhelden te bundelen, vormen ze een krachtig team. De allereerste LEGO Batmanfilm onthult allerlei niet eerder vertoonde momenten uit de game, en is wederom een mix van de herkenbare LEGO bouwmogelijkheden, humor en wereldberoemde superhelden.

Speelduur: 71 minuten
Releasedatum: 29 mei 2013
Kijkwijzer: 6 jaar

Vlambeer maakt werk van nieuwe plagiaatzaak

De Nederlandse gamestudio Vlambeer is voor de tweede keer slachtoffer van plagiaat geworden. Het actiespel Luftrausers is gekopieerd door gamestudio Rubiqlab en omgedoopt tot Skywar. Skywar komt overeen in visuele stijl en spelmechaniek. Vlambeer legt zich er niet bij neer.

Vlambeer is het kopieergedrag van andere gamestudio's zat. "We hebben nu de hulp van Apple en Google ingeschakeld en zij hebben ons geadviseerd een zaak te starten op basis van de Digital Millenium Copyright Act", laat gameontwikkelaar Rami Ismael van Vlambeer weten. De studio werkt hierbij samen met uitgever Devolver Digital.

Het is de tweede keer in minder dan twaalf maanden dat het werk van Vlambeer wordt gekopieerd. Vorig jaar was de studio veel in het nieuws doordat gamestudio Gamenauts het concept van Ridiculous Fishing had gekopieerd.

Ondertussen heeft Rubiqlab in een verklaring aangegeven dat de promotionele beelden niet representatief zijn voor het eigenlijke spel. Volgens de studio lijkt Skywar niet op de Luftrausers. Luftrausers verschijnt binnenkort voor de pc, Mac, PlayStation 3 en PlayStation Vita.


Vlambeer maakt werk van nieuwe plagiaatzaak (Foto: Novum)

[NBA] Clippers winnen ook tweede duel in play-offs

Los Angeles Clippers hebben in de eerste ronde van de play-offs in de NBA ook hun tweede wedstrijd gewonnen. In het Staples Center werd Memphis Grizzlies met 93-91 verslagen. De Clippers hebben nog twee zeges nodig om een plaats bij de laatste vier in de Western Conference veilig te stellen.

De Clippers hadden het beduidend lastiger dan vorige week, toen de eerste wedstrijd thuis met 112-91 werd gewonnen. In het laatste kwart waren acht punten op rij van Chris Paul nodig om een beslissende voorsprong te nemen. Paul kwam uit op een totaal van 24 punten en negen assists. Voor de Grizzlies waren de 28 punten van topscorer Mike Conley niet toereikend.

Chicago Bulls wist als eerste ploeg deze play-offs een uitwedstrijd te winnen. Door een 90-82 zege op Brooklyn Nets bracht de zesvoudig kampioen de stand in de best-of-sevenserie op 1-1. Luol Deng werd met slechts vijftien punten topscorer voor de Bulls. Brook Lopez tekende namens de Nets voor 21 punten.


Clippers winnen ook tweede duel in play-offs (Foto: Novum)

Homeworld-spellen worden opgepoetst

Homeworld en Homeworld 2, strategiespellen die in 1999 en 2003 werden uitgegeven, worden opgepoetst door gamestudio Gearbox. De studio heeft de intentie geuit de twee spellen opnieuw op de markt te brengen via verschillende gamediensten.

Het is niet bekend of de twee games alleen voor pc worden gemaakt of ook voor Mac en enkele spelcomputers. Gearbox heeft met een bod van 1,35 miljoen dollar het eerste recht verworven op de Homeworld-reeks. In de tweede week van mei buigt een rechtbank zich over het bod om de overname goed te keuren. Homeworld was voorheen eigendom van THQ dat begin dit jaar failliet ging.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Gearbox niet het enige bedrijf was dat interesse had in Homeworld. Met een bod van 1,3 miljoen dollar is gamestudio Aspyr de reserve, mocht het bod van Gearbox worden afgekeurd. Ook Paradox Interactive had een bod gedaan.

Gearbox heeft naam gemaakt met het schietspel Borderlands en de Brothers in Arms-reeks. De studio staat echter ook bekend als het bedrijf achter de negatief ontvangen schietspellen Aliens: Colonial Marines en Duke Nukem Forever.


Homeworld-spellen worden opgepoetst (Foto: Novum)

Pirelli: "Geen grote veranderingen in banden"

De Formule 1-teams klaagden in de afgelopen maanden steen en been over de Pirelli-banden die naar hun mening te snel versleten zijn. Pirelli belooft inmiddels enkele veranderingen, maar deze zullen slechts klein zijn.

Paul Hembery, de motorsportbaas van de Italiaanse bandenmaker, is tegenover Speed Week duidelijk. "De teams moeten geen fundamenteel andere dingen verwachten. Een jaar geleden was het precies hetzelfde verhaal, want ook toen klaagden de teams net zoveel als nu, maar leerden uiteindelijk om goed met de banden om te gaan. De kritiek werd minder en verstomde uiteindelijk."

Een van de teams die op dit moment het meeste klaagt is Red Bull Racing. Toch moeten ze volgens oud-coureur Hans-Joachim Stuck zich anders opstellen richting Pirelli. Hoewel ze richting pers klagen hebben ze de werking van de banden wel goed begrepen, want Vettel kon de race in Bahrein eenvoudig winnen.

'Uitvoer tweedehands auto's tegenvaller schatkist'

De uitvoer van tweedehands auto's heeft de schatkist vorig jaar 270 miljoen euro gekost. Dat komt doordat eigenaren bij export een deel van de bij de aanschaf betaalde bpm-belasting kunnen terugvragen. Doordat de export van tweedehands auto's de laatste jaren flink is gestegen, is de kostenpost voor het rijk ook sterk gestegen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De krant schat dat de tegenvaller voor de schatkist in 2011 nog 188 miljoen euro was en in 2010 slechts 83 miljoen euro. Vorig jaar werden 85 duizend gebruikte auto's geëxporteerd, in 2010 waren dat er nog maar 26 duizend. De bpm wordt sinds 2007 gedeeltelijk teruggegeven als de auto wordt geëxporteerd.

Verdachte dreiging Leiden zat zondag al vast

De jongen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dreiging in Leiden is zondagavond al opgepakt. Dat zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

De Leidse scholen bleven maandag dicht in verband met de dreiging van een schietpartij. Iemand had zondag op internet aangekondigd een leraar in Leiden en 'zo veel mogelijk leerlingen' neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, besloten de autoriteiten alle middelbare en mbo-scholen uit voorzorg dicht te houden.

Dat er al een verdachte vastzat, was voor de autoriteiten geen aanleiding om af te zien van de sluiting. Het staat nog niet vast dat de jongen degene is die achter het dreigement zat, laat de politiewoordvoerder weten.

De gemeente Leiden neemt het bericht minder serieus, zei burgemeester Henri Lenferink dinsdagochtend tegen de NOS. Hij wees erop dat in gevallen die wel serieus moeten worden genomen altijd een specifieke school werd aangewezen. Ook zou dit geval van serieuze gevallen afwijken omdat niet duidelijk is waarom de dader zo boos of gefrustreerd is. "De aanleiding voor zijn dreigement is onduidelijk."

Dinsdag zijn de scholen weer opengegaan. Wel worden ze nog bewaakt door agenten in kogelwerende vesten.

De verdachte werd in oktober 2011 weggestuurd van The British School in Voorschoten. Die school heeft volgens de politie geen gevaar gelopen.

De jongen volgt nu een traject voor vrijwillige hulpverlening van Jeugdzorg, bevestigt een woordvoerder. "Dat traject is voor jongeren met zwaardere problemen, maar ook voor jongeren die kattenkwaad uithalen."

Het volgen van zo'n traject kan worden opgelegd na een veroordeling. "Maar daar is hier geen sprake van." Ook kan zo'n traject worden geadviseerd als iemand bijvoorbeeld van school wordt gestuurd. De woordvoerder wil niet zeggen wat voor de verdachte de aanleiding was om het traject te volgen.


Verdachte dreiging Leiden zat zondag al vast (Foto: Novum)

'Medicijnen steeds vaker niet leverbaar'

Patiënten kunnen steeds vaker niet aan medicijnen komen doordat die van de markt verdwijnen of tijdelijk niet beschikbaar zijn. Alternatieven zijn niet of nauwelijks voorhanden, concludeert het AD dinsdag uit een eigen onderzoek. Apothekers en medisch specialisten luiden volgens de krant de noodklok.

Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel verdween, is sinds 2004 verdubbeld. Dat medicijnen maanden of jaren niet leverbaar zijn, komt vijf keer zo vaak voor. Het gaat onder meer om antibiotica, oordruppels en medicijnen voor kankerpatiënten. Het AD vroeg de gegevens op bij de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers KNMP.

Sinds 2008 vergoeden verzekeraars alleen de goedkoopste middelen die aan de eisen voldoen. Bijna tweehonderdduizend keer per week zijn die medicijnen volgens de krant niet leverbaar. Omdat alternatieven niet meer worden vergoed, zijn die steeds vaker ook niet op voorraad. "Dat gaat ten koste van de patiëntveiligheid", stelt KNMP-apotheker Doerine Postma in de krant.

Het is niet de eerste keer dat de organisatie waarschuwt voor een tekort aan pillen. Eind vorige maand wees de KNMP er nog op dat Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten, niet meer verkrijgbaar is. Plotseling met het middel stoppen zou levensgevaarlijk zijn voor hartpatiënten. Die pil kon echter nog worden vervangen door een drank met dezelfde werkzame stof of een injectievloeistof.

Gekantelde wijntruck verzwaart spits in zuiden

Een met wijn geladen vrachtwagen is bij knooppunt Zonzeel gekanteld. Hierdoor blijft een verbindingsweg van de A59 naar de A16 richting Breda zeker tot 08.00 uur dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst. Die verwacht dat de spits in het zuiden hierdoor een stuk zwaarder wordt.

De vrachtwagen belandde rond 01.15 uur op zijn kant. De truck liep veel schade op, maar de chauffeur bleef voor zover bekend ongedeerd. Het is niet bekend waardoor het ongeluk gebeurde.

CD: Stephen Stills - Carry On (4cd)

Na de prima verzamel-cd Just Roll Tape: April 26th, 1968 uit 2007, is er nu eindelijk een waardig retrospectief van de muzikale loopbaan van Stephen Stills verschenen. Van de muzikant, die vooral naam maakte met bands als Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young en Manassas, verscheen onlangs op Rhino Records Carry On, een 4cdbox waarop we een mooi overzicht van de mans oeuvre aantreffen.

[WK Snooker] Dott voorkomt nachtwerk tegen Ebdon

Graeme Dott heeft in een ingelaste derde sessie snel afgerekend met Peter Ebdon. Het werd 10-6 voor Dott. Beide spelers hadden een derde sessie nodig omdat door tijdgebrek er niet genoeg frames werden afgewerkt. In de eerste sessie werden  acht frames gespeeld in plaats van negen, in de tweede sessie konden ze slechts zes frames spelen. 

Dott stond 8-6 voor en na een halfuurtje was het gespeeld, mede door een century in het laatste frame. De als zevende geplaatste Mark Allen heeft voor het tweede jaar op rij niet de tweede ronde weten te halen op het WK. De routenier Mark King was met 10-8 te sterk. Allen had na de eerste sessie nog wel een 4-5 voorsprong, maar s'avond pakte King direct de eerste drie frames om 7-4 voor te komen. Op 8-6 kwam Allen nog wel gelijke hoogte door breaks van 74 en 89 op tafel te leggen. De laatste frames gingen naar King. 

King is de derde geplaatste speler die uitgeschakeld is. Eerder werden de oud-wereldkampioenen John Higgins en Mark Willams al naar huis gestuurd. 

FOK!sport foto-onderschrift zaterdag 20 april

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen dinsdag was de 25e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was waaromniet1988 met het volgende onderschrift: "Jeep Jeep Hoera"

Opgave van zaterdag 20 april
Marco van Basten was afgelopen vrijdag terug in de ArenA. Met een 1-1 gelijkspel snoepte hij met Heerenveen twee punten af van zijn oude club. Wat had Van Basten voor het duel te melden? (Foto: Pro Shots) 

FOK! wat een weer... Eerst bewolkt

Goedemorgen! Na een vrij zonnige maandag, de bewolking liet wat langer op zich wachten dan dat het zich in eerste instantie liet aanzien, maken we vandaag min of meer het omgekeerde mee. Een zwakke storing trok de afgelopen uren over ons land, maar trekt in de loop van de ochtend naar Duitsland toe weg.

In de loop van de ochtend trekt de neerslag dus naar het oosten toe weg en van het westen uit zal het ook langzaam beginnen op te klaren. Het spreekt voor zich dat we de meeste zonuren langs de kust zullen vinden. In het binnenland loopt de temperatuur op tot een graad of 14, maar langs de kust blijft het enkele graden koeler. Er waait een meest matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Kennen jullie die mop van de temperatuur die in de laatste dagen van april weer naar 10 graden of iets minder gaat zakken? Ik wel helaas. Ik hoop dat de weerkaarten de komende dagen weer wat gaan bijdraaien, want in het weekend lijkt het gewoon maar 10 graden te worden en bovendien zal er dan ook af en toe wat regen vallen. Morgen hoop ik dus betere berichten te kunnen brengen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Waakzwaan
Op een natte ochtend kwam KlapMongeaul deze wakende zwaan tegen. 

 

 

 

Nordic Games koopt Darksiders en meer

Het Oostenrijkse Nordic Games heeft de laatste overblijfselen van het failliete THQ gekocht. Met een bod van 4,9 miljoen dollar zijn zij de hoogste bieder gebleken voor Darksiders, MX vs AT en Red Faction.

Zodra de rechtbank goedkeuring heeft gegeven wordt Nordic naast deze drie series ook ook eigenaar van Other Owned Software en de Other Licensed Software-bundels. Hiermee komen zij in bezit van Destroy all Humans!, Summoner, Marvel Super Hero Squad, Supreme Commander en nog veel meer.

"We are very happy about this deal which also turns over a new leaf for the entire Nordic Games Group. In the long term, we either want to cooperate with the original creators or best possible developers in order to work on sequels or additional content for these titles", zegt Nordic Games-baas Lars Wingefors in een verklaring op website Kotaku.

"A very important point for us is not to dash into several self-financed multi-million dollar projects right away, but rather to continue our in-depth analysis of all titles and carefully selecting different financing models for developing new instalments of acquired IPs.

'Götze verruilt Dortmund voor Bayern'

Mario Götze verruilt komende zomer Borussia Dortmund voor Bayern München. Dat meldt Bild. De regerend landskampioen betaalt Dortmund volgens de Duitse krant zo'n 37 miljoen euro voor de 20-jarige Duitser.

Bild meldt dat Götze een langjarig contract heeft ondertekend. De 22-voudig international zou in München ongeveer zeven miljoen euro per jaar gaan verdienen, twee miljoen meer dan in Dortmund. Bij Bayern zou hij een concurrent worden van Arjen Robben.

Götze is afkomstig uit de jeugdopleiding van Dortmund. Hij vond in 83 duels 22 maal het net en werd twee keer landskampioen. Zowel Dortmund als Bayern zijn nog actief in de Champions League en kunnen elkaar treffen in de finale.


'Götze verruilt Dortmund voor Bayern' (Foto: Novum)

Djuricic mist thuiswedstrijd tegen AZ

Sc Heerenveen-spelmaker Filip Djuricic mist vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ. De Serviër raakte afgelopen vrijdag tegen Ajax (1-1) geblesseerd aan zijn hamstring. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de schade meevalt, laat Heerenveen weten.

"Het is helder dat Filip AZ niet haalt", zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde. "Het zou zelfs kunnen dat hij twee duels moet toekijken, maar dat moet in de praktijk blijken. Pas in de loop van volgende week hebben we meer duidelijkheid."

Kampioen Van Persie: "Fantastische dag"

Manchester United-spits Robin van Persie was maandagavond in zijn nopjes met het winnen van de Engelse landstitel. "Het is een fantastische dag. We speelden goed, een geweldige overwinning", zei hij voor de camera van Sky Sports over de 3-0 winst op Aston Villa. De Rotterdammer was op Old Trafford verantwoordelijk voor de gehele productie.

"Het is raar. Een geweldig gevoel, mijn eerste titel. Ik heb hier zo lang op moeten wachten", zei Van Persie, die in drie jaar Feyenoord en acht jaar Arsenal nooit kampioen werd. "Iedereen heeft het geweldig gedaan, de staf, de spelers."

Op aangeven van Wayne Rooney zorgde Van Persie met een schitterende volley voor de 2-0. "Het was een fantastische bal van Wayne. Ik moest de bal gewoon goed raken en je hebt ook een beetje geluk nodig."

Met zijn drie goals zorgde Van Persie ervoor dat United zondag op bezoek bij zijn oude club Arsenal geen kampioen meer hoeft te worden. Over die voor Van Persie gevoelige wedstrijd wilde de Oranje-spits niets loslaten.


Kampioen Van Persie: fantastische dag (Foto: Novum)

Een jointje voor Ivo

De hele hetze rond het koningslied, zo las ik terecht in mijn Twitter, is toch vooral een teken dat er in Nederland weinig gebeurt. Natuurlijk is het logisch dat we er ons druk over maken. Als ik gekroond zou worden en dit nummer werd ter ore gebracht, zou ik meteen de monarchie afschaffen. Maar daarover laat ik meer getalenteerde schrijvers hun licht schijnen. Als we nou ergens tegen protesteren, laten we dat dan doen tegen het krampachtige softdrugsbeleid. Want tjonge. Jonge. Jonge. Dit gebeuren bereikt toch wel de omvang van een tragedie uit de Griekse oudheid. Stijve onnozelheid die zal leiden tot nog meer Oud-Hollandse bekrompenheid.

New York overweegt nieuwe stap tegen roken

Jongeren in de Amerikaanse stad New York kunnen binnenkort mogelijk geen sigaretten meer aanschaffen. De stad overweegt het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten te verhogen naar 21 jaar, meldden Amerikaanse media dinsdag.

Het plan komt uit de koker van Thomas A. Farley van de gezondheidsraad en voorzitter Christine Quinn van de gemeenteraad. Zij stelden maandag voor de leeftijd voor de aanschaf van de tabaksproducten gelijk te trekken met de leeftijd waarop alcohol kan worden aangeschaft. Het bezitten of roken van sigaretten zou overigens niet illegaal worden voor mensen jonger dan 21. Bewoners van de stad kunnen nu op hun achttiende nog sigaretten kopen.

De gemeenteraad houdt volgende maand hoorzittingen over het voorstel. Volgens pleitbezorgers van de leeftijdsverhoging steekt 80 procent van de rokers hun eerste sigaret op voordat ze 21 worden. Tegenstanders vinden de maatregel betuttelend.

New Yorkers zijn al langer gewend aan strenge antirookmaatregelen. Zo mogen ze geen sigaretten meer opsteken in openbare plaatsen, zoals stranden, parken en restaurants. Burgemeester Michael Bloomberg stelde vorige maand voor om winkeliers te verplichten tabaksproducten uit het zicht van klanten te bewaren. Dat zou onder meer moeten voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan reclames van de tabaksindustrie.

New York overweegt nieuwe stap tegen roken
New York overweegt nieuwe stap tegen roken (Foto: ANP)

Folkzanger Richie Havens overleden

De Amerikaanse folkzanger Richie Havens is maandag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Havens, zoon van een pianist uit de New-Yorkse wijk Brooklyn, stond bekend om zijn wilde gitaarspel.

Havens kreeg in 1969 grote bekendheid met zijn optreden op het rockfestival in Woodstock. Hij speelde daar een improvisatie op het nummer 'Motherless Child', waarin hij het woord freedom (vrijheid) steeds herhaalde. Onder de titel 'Freedom' werd het nummer een internationale hit.

Havens speelde in 1993 bij de beëdiging van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten.

Folkzanger Richie Havens overleden
Folkzanger Richie Havens overleden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.