Froome wint klimproloog in Romandië

Chris Froome is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De Britse wielrenner van Team Sky stak vandaag in de proloog met finish bergop in Bruson met kop en schouders boven de rest uit. Froome kwam aan na 13.15 minuten en was daarmee zes seconden sneller dan de Amerikaan Andrew Talansky. Robert Kiserlovski uit Kroatië volgde al op dertien seconden.

Met Stef Clement en Wilco Kelderman eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Clement werd op zeventien seconden zevende, Kelderman was een seconde langzamer en legde daarmee beslag op de tiende plaats.

Johnny Hoogerland maakte in Zwitserland zijn rentree. De Zeeuw, die in het voorjaar werd aangereden door een auto, klokte een tijd van 14.51 minuten. Robert Gesink (13.50) en Wout Poels (14.27) waren beduidend sneller.

De Ronde van Romandië geldt als voorbereiding op de Giro d'Italia, maar blijkt ook een goede graadmeter voor de Tour de France. De afgelopen twee jaar werd de winnaar van de Zwitserse rittenkoers (2012 Bradley Wiggins, 2011 Cadel Evans) drie maanden later ook als winnaar gehuldigd op de Champs-Élysées.