Een jointje voor Ivo

Henk zegt: BLOWENDe hele hetze rond het koningslied, zo las ik terecht in mijn Twitter, is toch vooral een teken dat er in Nederland weinig gebeurt. Natuurlijk is het logisch dat we er ons druk over maken. Als ik gekroond zou worden en dit nummer werd ter ore gebracht, zou ik meteen de monarchie afschaffen. Maar daarover laat ik meer getalenteerde schrijvers hun licht schijnen. Als we nou ergens tegen protesteren, laten we dat dan doen tegen het krampachtige softdrugsbeleid. Want tjonge. Jonge. Jonge. Dit gebeuren bereikt toch wel de omvang van een tragedie uit de Griekse oudheid. Stijve onnozelheid die zal leiden tot nog meer Oud-Hollandse bekrompenheid.

En waar komt het vandaan? Decennia lang vochten we voor ons eigen beleid. Soms natuurlijk krom, met dat idee dat je als coffeeshop wel mag verkopen terwijl inkopen dan weer wel enorm zwart gaat. Maar toch. Voor ons werkt het prima. Liberaal als dat we altijd zijn geweest, zijn we daarnaast van mening dat iedereen toch een jointje mag roken als hij dat wil. Dat jarenlange volhouden door de mensen voor ons, heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen. De landen die eerst ons aanspraken op hoe foei-stout we toch wel niet waren, buigen nu toch een beetje bij. Frankrijk staat op het punt wat milder te worden, in de US past de ene na de andere staat zijn wetgeving aan en in Portugal worden zelfs heroïneverslaafden voorzien van hun dagelijkse spuit.

Hennep vs katoenWat doen we vervolgens hier in Nederland? We voeren een wietpas in. Soit, dat ding is ook alweer zo goed als volledig afgebrand, maar toch stond er vandaag weer een stukje ergens in een krant of zo. Dat Opstelten het wel een succes noemde, omdat het drugstoerisme in ons aller shopjes af zou zijn genomen. Nou, ik kan je alvast vertellen, daar heeft hij gelijk in. Natuurlijk is dat afgenomen. Mocht Ivo morgen besluiten dat je Ponypark Slagharen alleen inkomt met een Nederlands paspoort, durf ik te wedden dat daar het pretparktoerisme ook enorm af gaat nemen.

Ja, erkent de malloot, de illegale handel op straat is wel toegenomen. Daarbij natuurlijk ook het aanbod van harddrugs en een gezellig stukje overlast op straat. Weet hij ook. Dat oplossen is de volgende stap, zeggen Don Ivo en Pablo Sanchez. Voor die stap hebben ze dan wel meer politie nodig. Nee jongen, repressieve klootzak, dat zijn dus drie stappen terug! Fouten maken mag in mijn optiek, maar geef het wel toe en keer ten halve voor u ten hele bent gedwaald.

Doe normaal man. Op z'n nuchtere Nederlands, zeg maar. Legaliseer die hele zooi. Je kunt ze niet verslaan, het Nederlandse volk wil dat ook niet, dus maak het je fijn eigen. Beetje accijns, gereguleerde THC waarde, alle productie in kaart brengen, hatsikidee. Hennep is trouwens ook stukken beter om papier uit te vervaardigen, kleding van te maken en in alle ander opzichten ook vrijwel superieur aan hout of katoen. Als dit nou tot je doordringt, beste lezer, moet je toch ook concluderen dat Senor Ewbank onder invloed van een lekker jointje toch zeker een beter liedje had geschreven. Zie je dat? Gewoon een einde geschreven dat aansluit bij de opening. In schrijversjargon noemt men dat ook wel: Grote klasse.

Meer over Cannabis en zo, want de Cannabis Culture Awards are comming up!