VS willen meer steun van NAVO aan oppositie Syrië

De NAVO moet de Syrische oppositie meer steun bieden om zo de regering van president Bashar Assad te dwingen een vreedzame machtswisseling te aanvaarden. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn ambtgenoten van de andere NAVO-lidstaten dinsdag voorgehouden.

"Ik wil al uw regeringen op het hart drukken uw tastbare en politieke steun aan de Syrische Nationale Coalitie en de Opperste Militaire Raad, die onze toekomstdroom voor Syrië delen, te vergroten, en te waarborgen dat alle hulp alleen via hen wordt verspreid", zei Kerry op de NAVO-top in Brussel. Het is voor Kerry dinsdag de eerste keer dat hij een bijeenkomst van de Noord-Atlantische Raad, het hoogste bestuursorgaan van het bondgenootschap, bijwoont.

Het vergroten van de steun aan de oppositie helpt in Kerry's ogen niet alleen een politieke transitie te bewerkstelligen, maar is ook belangrijk voor de periode die op die machtswisseling volgt. Door de tegenstanders van het regime-Assad die zij het landsbestuur toevertrouwen een helpende hand te bieden hopen de Verenigde Staten te voorkomen dat er na de val van het huidige Syrische bewind een machtsvacuüm ontstaat. Kerry drong er dinsdag bij zijn collega's op aan na te denken over het post-Assadtijdperk dat volgens hem in het verschiet ligt.

Zondag maakte Kerry bekend dat de VS hun hulp aan de Syrische oppositie verdubbelen. Hij sloot niet langer uit ook verdedigingsmiddelen als kogelvrije vesten en nachtkijkers te zullen leveren.

Veel lidstaten van de NAVO maken ook deel uit van de Europese Unie. Die besloot maandag het olie-embargo dat zij Syrië had opgelegd op te heffen. De rebellen kunnen nu ruwe olie uit de door hen beheerste gebieden exporteren, olie- en gaswinningstechnologie importeren en investeringen in de olie-industrie aantrekken. Ook overweegt de EU het wapenembargo ten gunste van Assads tegenstanders te versoepelen.

De VS bezien wapenleveranties wel met argusogen, omdat Washington vreest dat het wapentuig in vijandige handen valt. Dat zou de NAVO na de val van het Assad-bewind kunnen opbreken. Kerry sprak dinsdag zijn zorg uit over de chemische wapens die Syrië bezit. Er is de VS alles aan gelegen dat de in Syrië vechtende moslimextremisten niet de hand op die arsenalen weten te leggen.