Veel meer fouten geconstateerd bij NFI

Het aantal fouten dat bij het Nederlands Forensisch Instituut werd geconstateerd is vorig jaar gestegen naar 273. Een jaar eerder werden nog 146 fouten gemeld. Het aantal behandelde zaken steeg minder sterk, van 52.100 naar 55.300, blijkt dinsdag uit het jaarverslag van het NFI.

Van een fout is sprake als na een onderzoek blijkt dat er iets niet aan klopt. Fouten kunnen door klanten of door NFI-medewerkers worden opgemerkt. Het aantal interne meldingen steeg van 499 naar 626. Daar is sprake van als blijkt dat een fout is gemaakt voordat het onderzoek naar de klant is gestuurd. Dan is er dus nog tijd om de fout te herstellen.

De toename komt simpelweg door de toename van het aantal onderzoeken, maar ook doordat analyses steeds gevoeliger worden, licht een woordvoerder van het NFI toe. "Twintig jaar geleden had je nog een bloedvlek ter grootte van een munt nodig om te achterhalen van wie het is, maar nu zijn enkele huidcellen al genoeg. Maar met zulke gevoelige methodes neemt de kans op fouten toe."

De toename zou ook komen doordat medewerkers kritischer naar hun eigen werk kijken. "Als verpakking van bewijsmateriaal beschadigd binnenkomt maken we daar al een melding van", legt de woordvoerder uit. Het aantal tevreden reacties van klanten steeg ook, van 25 naar 39.