Verzet tegen dure Britse kindsoldaten

Het Britse leger verspilt tientallen miljoenen aan de opleiding van minderjarige rekruten. Die klacht hebben mensenrechtenorganisaties dinsdag geuit. Volgens Child Soldiers International en Forces Watch is de werving van minderjarigen niet alleen achterhaald, maar ook nodeloos duur.

Groot-Brittannië is in zowel de Europese Unie als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het enige lid dat 16-jarige aspiranten tot de opleiding toelaat. Wel kunnen Britse militairen pas na hun achttiende verjaardag aan het front worden ingezet.

Child Soldiers International en Forces Watch noemen die praktijk al langer gedateerd, maar voeren nu ook een ander argument aan om de rekrutering van minderjarigen af te schaffen. Die jaagt het ministerie van defensie, dat streng moet bezuinigen, volgens de mensenrechtenorganisaties op kosten. Minderjarigen volgen een tweemaal zo lange training en geven daaraan veel vaker voortijdig de brui. Bovendien heeft het leger voortdurend zo'n honderdvijftig manschappen in dienst die wel soldij ontvangen, maar niet volledig mogen worden ingezet.