Talentenploegen in eredivisie volleybal

Boris (borisz)

De talentenploegen van de Nederlandse Volleybalbond(NeVoBo) of Talent Teams zullen vanaf komend seizoen meedoen aan de nationale volleybalcompetitie. Voorzitter Hans Nieukerke heeft dit dinsdag bekendgemaakt op een persbijeenkomst.

Het plan om de teams met jeugdspelers mee te laten doen, stuitte op veel weerstand van vooral de vrouwenteams in de eredivisie. Na langdurig overleg heeft de bond besloten het plan toch door te zetten. NeVoBo hoopt dat volleybaltalenten langer in Nederland blijven en zo dat het niveau van de eredivisie omhoog gaat.

De Nevobo wil dat goede en jonge spelers minimaal twee jaar voor een eredivisieclub spelen, voor zij eventueel naar het buitenland vertrekken. De bedoeling is dat jaarlijks ongeveer vijf talenten zullen instromen in het Talent Team en hetzelfde aantal het team verlaten. "Op die manier plaatsen we een kurk op de eredivisie", aldus Gido Vermeulen, bondscoach van de vrouwen.

Door deze maatregel verwacht de volleybalbond dat de nationale jeugdteams weer mee gaan om de podiumplaatsen op de internationale toernooien. "Momenteel leggen we het af tegen landen die niet zo zeer over betere spelers beschikken, als wel een veel beter ingespeeld team zijn", stelt Saskia van Hintum, die onlangs met jeugdteam van de meisjes deelnam aan het EK in Servië. Nederland kwam bij dit toernooi niet door de groepsfase.