'Voorlopig geen gratie Timosjenko'

De Oekraïense premier Mikola Azarov heeft dinsdag laten doorschemeren dat oppositieleider Joelia Timosjenko voorlopig niet op gratie mag rekenen. Volgens Azarov 'wordt deze kwestie opgelost zodra de lopende zaken zijn afgehandeld'. Die rechtszaken, over onder meer corruptie en moord, kunnen nog jaren in beslag nemen.

De gevangenschap van oud-premier Timosjenko, die is veroordeeld voor onder meer machtsmisbruik, is een splijtzwam in de betrekkingen tussen Oekraïne en het Westen. Het Westen vermoedt achter de vervolging van Timosjenko en haar bondgenoten politieke motieven. De EU heeft de Oekraïense regering gewaarschuwd dat zij een handtekening onder een voorgenomen partnerovereenkomst kan vergeten als voor Timosjenko niets verandert.

Eerder deze maand verleende president Viktor Janoekovitsj Timosjenko's voormalige minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko gratie. Janoekovitsj streek met de hand over het hart uit humanitaire overwegingen. Loetsenko's gezondheid is in de cel rap verslechterd.