Man rijdt met mortiergranaat naar politiebureau Ede

Na de vondst van een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog heeft een man het projectiel dinsdagmiddag in zijn auto geladen en is er vervolgens mee naar een politiebureau in Ede gereden. De politie zette daarop uit voorzorg het Burgemeester van Dijkeplein af, zegt een politiewoordvoerder.

Inmiddels is alleen nog een stuk van enkele vierkante meters afgezet omdat de granaat niet erg krachtig is. "We wachten tot explosievenexperts het onschadelijk komen maken", zegt een politiewoordvoerder. De man had de granaat op de heide gevonden. "Helaas komt het vaker voor dat mensen het gevaar van deze voorwerpen niet inzien, dus waarschuwen we nog maar eens."

In Apeldoorn was het maandag ook al raak, zegt de woordvoerder. "Daar was iemand gaan vissen met een magneet. Toen hij een granaat boven water haalde moesten de politie en de brandweer er ook aan te pas komen. Het lijkt mij verstandiger om niet met een magneet te vissen. Misschien haal je een oude verroeste fiets boven water, maar je waagt er dan wel je leven voor."