Bates Motel: The Truth

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 6 en beschrijft details uit het verhaal. Deze review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: The Truth (S01E06)

Nadat Norma Bates vorige week had ontdekt, dat haar zoon Norman ze niet constant ziet vliegen, is de situatie er niet bepaald beter op geworden. Ze heeft ontdekt dat haar geliefde hulpsheriff Shelby betrokken is bij de handel in Chinese seksslavinnen, maar kan geen aanklacht indienen tegen hem. Shelby is namelijk nog steeds in het bezit van de gereedschapsriem van Summers en heeft daarmee een troef in handen, in verband met de vermissing van de vorige eigenaar van het motel. Gelukkig is er eentje in de familie, die zijn verstand wel in orde heeft en dat is zoon Dylan.

Dylan ziet graag dat Norman afstand neemt van zijn moeder, maar om dit te kunnen bewerkstelligen moeten er eerst de nodige maatregelen genomen worden. In de vorige aflevering van Bates Motel zagen we, hoe Dylans vriend Ethan door een junk werd neergeschoten en hoe Dylan vervolgens doeltreffend wraak nam op de schutter. Dylans wietkwekende baas was echter zeer te spreken over Dylans handelen en geeft hem een welverdiende promotie. Zo krijgt hij een persoonlijke assistent, in de persoon van Remo. Remo is een gangster op leeftijd, die niet zo blij is met het feit dat een 21-jarige de baas is over hem. We hebben echter het idee dat de band tussen deze twee nog wel zal groeien.

Dylan en Norman gaan terug naar de boot van Summers, waar ook het ontvoerde Chinese meisje werd aangetroffen. Terwijl ze op zoek zijn naar de riem vraagt Dylan of Norman ook gelooft dat zijn moeder zijn vader heeft omgebracht. Norman heeft daar echter niet zoveel op te zeggen. Na enig speurwerk wordt de gezochte riem gevonden en Dylan gooit deze in het water, met de belofte dat Norman zich geen zorgen meer hoeft te maken. Terwijl de broers zich nog bij de boot bevinden krijgt Norma plotseling Zack Shelby op bezoek. Terwijl de twee seks hebben op één van de motelkamers, merkt de scherpzinnige wetsdienaar dat ze zich niet alleen bevinden in het motel. Shelby hoort stromend water en gaat met getrokken pistool op onderzoek uit. In één van de andere kamers ontdekt hij het meisje Jiao.

Bates Motel 106-1
(foto: A&E)

Terwijl Shelby achter het doodsbange Chinese meisje aanzit komen Norman en Dylan bij het motel aan, waar ze van Norma te horen krijgen wat er allemaal is gebeurd. Net als ze besluiten om te vertrekken staat opeens Shelby daar met zijn pistool in de aanslag en dwingt het drietal om mee naar binnen te gaan. De hulpsheriff is behoorlijk in paniek en geeft Norma een paar fikse oorvijgen. En dat had hij nou beter niet kunnen doen. Norman krijgt een waas voor ogen en vliegt in blinde woede Shelby aan. De aanval van Norman duurt niet lang - Shelby slaat hem in één klap knock-out - maar geeft zijn broer Dylan wel de kans om zich in het gevecht te mengen. Nadat Dylan het pistool van de arm der wet heeft ontvreemd kan de strijd pas echt losgaan. Terwijl Norma met haar bewusteloze zoon Norman naar de auto vlucht, horen ze in het motel een vuurgevecht plaatsvinden. Een hevig bloedende Shelby komt naar buiten lopen en richt zijn pistool op Norma, om vervolgens hardstikke dood neer te vallen.

Wachtende op de gealarmeerde politie, vertelt Norma aan Dylan haar verhaal over de dood van Normans vader. Dylan had eerder het vermoeden dat Norma haar man had vermoord om verzekeringsgeld te kunnen innen, maar hoort nu dat hij het totaal mis had. In een soort van flashback gaan we vervolgens een aantal maanden terug in de tijd. Norman staat in de keuken voorbereidingen te treffen voor een milkshake als hij zijn ouders ruzie hoort maken over geldzaken. Vader Sam dreigt moeder te slaan maar krijgt geen enkele kans als Norman hem een fikse opdonder met de blender geeft en hem in één mep de eeuwige jachtvelden inslaat. Terwijl Norman op zijn slaapkamer ligt uit te rusten zorgt moeder dat het lijkt alsof vader een ongeluk heeft gehad in de garage. Gelukkig had Norman één van zijn beroemde black-outs en weet zich naderhand niks van het voorval te herinneren. Dylan vraagt zijn moeder wat er met zijn broertje aan de hand is. Norma zegt dat ze dat niet weet maar dat ze wel weet dat Norman beschermd moet worden. Ze geeft Dylan de keuze: of hij helpt hen of hij gaat ze uit de weg. Op dat moment arriveert de politie.

Bates Motel 106-2
(foto: A&E)

Bates Motel: The Truth is een aflevering die zijn titel alle eer aandoet. Zo ontdekt Norma de waarheid over Zack Shelby, die op zijn beurt weer ontdekt waar zijn ontsnapte slavin is gebleven. Ook Dylan krijgt zijn portie waarheidsvinding, als hij verneemt hoe Normans vader om het leven is gekomen. Max Thieriot, die het personage van Dylan speelt, krijgt een steeds sterker wordend aandeel in de serie. Waar hij eerst een onzeker mannetje met een grote bek was, blijkt hij nu toch een goeie gast te zijn, die je er wel bij kan hebben als er een probleem moet worden opgelost. Als Norma aan Dylan vertelt hoe vader Sam de pijp uitging, krijgen we het eindelijk het moment te zien dat vooraf ging aan de openingsscène van de pilotaflevering. Dat wil zeggen, als we Norma mogen geloven. Ze weet tenslotte dat Dylan haar jongste zoon mee wil nemen en zal alles op alles zetten om dat te voorkomen.

Als we terugdenken aan de Norman Bates uit de psycho-film zou je denken dat zijn moeder een feeks was die hem de hele dag aan de kop liep te schreeuwen, tot hij van gekte doorgeslagen was en een seriemoordenaar was geworden. Maar wat als dat helemaal niet het geval zou blijken te zijn? Carlton Cuse (Lost), Anthony Cipriano (Sk8) en Kerry Ehrin (Friday Night Lights) hebben een zeer sterke serie gemaakt die zeker weet te overtuigen als voorlopend verhaal van de epische thriller van Hitchcock. Waar veel fans van de klassieker dachten dat Norman pas op latere leeftijd een klap van de molenwiek had gekregen, blijkt nu dat de psychopaat in wording al in zijn tienerjaren moordlustige neigingen had. Alhoewel er nog vier afleveringen te gaan zijn, voelde deze episode al een beetje aan als een seizoensfinale. Al weten we nog niet hoe Norma de dood van Shelby aan de toesnellende Sheriff Romero en zijn manschappen uit gaat leggen. We weten dat ze alles zal doen om haar zoon te beschermen tegen de kwaadwillende buitenwereld.

Bates Motel 106-3
(foto: A&E)

De vraag die velen zullen stellen, na het zien van de aflevering van gisteravond, is wat Dylan gaat doen nu hij meer over zijn broertje te weten is gekomen. Ook is het nog een raadsel wat er met de Chinese seksslavin Jiao is gebeurd. Heeft ze weten te ontsnappen aan Shelby en gaan we nog wat van haar horen? En de meest belangrijke vraag: hoe reageert Norman Bates op alle gebeurtenissen? Of had hij weer een black-out? Het zijn allemaal vragen waarop we een antwoord hopen te krijgen in een volgende aflevering van Bates Motel.