To Rome With Love

Woody Allen heeft zijn trip door Europa beëindigd met een ode aan Rome. Eerder werden de steden Barcelona, Londen en Parijs in al hun schoonheid gefilmd door de Amerikaanse cineast. Deze films waren succesvol en dongen zelfs met wisselend succes mee naar de Oscars, maar met To Rome With Love wordt dit niveau helaas niet gehaald. Toch is het een leuk filmpje voor tussendoor.  

To Rome With Love screenshot 1

Ondanks dat de kwaliteit niet zo hoogstaand is als bij Allens eerdere Europese stedentrips, is de stijl typisch te verbinden aan de inmiddels 77-jarige filmmaker. Er zijn veel mensen met hun eigen problemen, veel mensen die vooral ook graag over hun eigen problemen praten en dit gaat gepaard met cynische dialogen en een rode draad die liefde heet. To Rome With Love is echter te onderscheiden van zijn voorgangers door een vermakelijke tweede rode draad: het idolaat zijn.

Vier koppels staan centraal in de film en deze rode draad wordt op meerdere manieren weergegeven: het willen creëren van een idool, het hebben van een idolaat beeld over je eigen toekomst, de vergankelijkheid van roem en het zijn van een idool, het ontmoeten van een idool en het idolaat worden van iemand en wat dat met iemand kan doen.

To Rome With Love screenshot 2

Ver ontwikkelde personages ontbreken echter, het komt zo nu en dan zelfs wat narcistisch over en het is soms net iets te voorspelbaar, maar van bordkarton is het gelukkig allemaal niet. De humor is leuk, Rome wordt elegant in beeld gebracht en de vrouwelijke rollen (Penélope Cruz en Alessandra Mastronardi) zijn het aankijken zeker waard.

De film kijkt daardoor prima weg, want de dialoog is goed verzorgd en de dunne scheidslijn die Allen hanteert tussen realisme en fantasie zorgt geregeld voor een licht soort ironisch surrealisme. Echt vernieuwend of beklijvend is het echter niet, waardoor To Rome With Love slechts dienst kan doen als een leuk tussendoortje.

To Rome With Love screenshot 3

De extra’s

De dvd-uitgave is karig voorzien van extra’s. De enige extra die is toegevoegd is de theatrale trailer. Als je de film eenmaal hebt gezien is deze zwaar overbodig. Voor de extra’s hoeft de dvd dus niet aangeschaft te worden.

Conclusie

To Rome With Love is zeker niet de beste film van Woody Allen en de dvd-uitgave is niet gevuld met waardetoevoegende extra’s. Heel veel meer dan een prima tussendoortje wordt Allens laatste Europese stedentrip helaas nooit, maar vanwege zijn herkenbare stijl, mooie beelden van Rome en twee prachtige vrouwen is het een leuk tussendoortje voor in een lusteloos weekend.