FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 april 2013

Kamp passeert gemeenten bij besluit schaliegas

Het is aan het rijk om een besluit te nemen over de plekken waar naar schaliegas kan worden geboord. Voor gemeenten ligt daar geen rol, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over energie. "Wij moeten een afweging maken en tot een verantwoord besluit komen."

De minister vindt dat gaswinning iets is dat op nationaal niveau moet worden afgewogen. Het besluit moet worden genomen door de regering, waarna het parlement ermee instemt. "Ik vind niet dat iedere gemeente mag zeggen: het gaat wel of niet door", zei Kamp.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eiste vorige week nog inspraak. In een brief aan de energiewoordvoerders in de Tweede Kamer eiste de VNG dat gemeenten 'vroegtijdig en niet-vrijblijvend' worden betrokken bij besluiten over het winnen van schaliegas.

Hoewel het besluit aan de regering en de Kamer is, worden gemeenten wel betrokken, zei Kamp. Dan gaat het vooral om het aanpassen van het bestemmingsplan.

In de Tweede Kamer klonken tijdens het debat vooral bezorgde geluiden bij de oppositie over het winnen van schaliegas. Zo zou de drinkwatervoorziening gevaar lopen omdat met chemicaliën wordt gewerkt. Een meerderheid van VVD, PvdA en PVV staat echter achter het boren naar het gas. De PvdA ging woensdag overstag.

Kamp zei dat hij 'zakelijk' in de discussie zit. Momenteel laat hij een onderzoek uitvoeren wat duidelijk moet maken of schaliegas op een verantwoorde manier kan worden gewonnen. Dat onderzoek moet 1 juli klaar zijn. Daarna besluit het kabinet of het schaliegas daadwerkelijk zal worden gewonnen. Kamp is 'niet pessimistisch' over de vraag of het op een verantwoorde manier kan, zei hij.

De minister herhaalde dat schaliegas veel minder zal opbrengen dan de miljarden aan gas die in Groningen worden opgepompt. "Ik denk aan een opbrengst van enkele honderden miljoenen euro's per jaar."

Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt.

Tsjechische hulp na explosie kunstmestfabriek Texas

Tsjechië doneert omgerekend ruim 150.000 euro voor de slachtoffers van een enorme explosie vorige week in een kunstmestfabriek in het stadje West in de Amerikaanse staat Texas.

In West, met 2700 inwoners, wonen veel mensen met Tsjechische wortels. Veel huizen raakten er door de ontploffing beschadigd. Het geld van de Tsjechische regering zal worden gebruikt om woningen mee te repareren.

Duizenden Tsjechen, vooral uit Moravië, trokken meer dan honderd jaar geleden naar Texas.

DigiD ligt weer plat

DigiD is woensdagavond opnieuw niet of moeilijk bereikbaar door een DDoS-aanval. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het departement meldde eerder op de avond juist dat DigiD weer normaal te bereiken was.

Het identificatiesysteem kampte dinsdagavond ook al met een DDoS-aanval. Die problemen waren in de loop van woensdag verholpen. Woensdagavond bleek toch weer sprake van een aanval te zijn.

Het ministerie benadrukt dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers geheim blijven, omdat geen sprake is van een hack. Wie achter de aanval zitten, is nog onbekend.

Politie haalt illegalenquotum niet

De politie heeft vorig jaar 3560 illegalen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond. Het kabinet wilde dat er 4800 illegalen opgepakt zouden worden.

In 2011 werden 3530 illegalen overgedragen en het jaar daarvoor 4355. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft het quotum nu voor dit jaar verlaagd naar vierduizend.

Op het illegalenquotum is veel kritiek. Vorig jaar spraken burgemeesters van steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Leeuwarden zich er nog tegen uit, omdat toen voor het eerst ook illegalen moesten worden opgepakt die niet in de criminaliteit zitten. Daarvoor werd alleen gejaagd op criminele illegalen.

Het kabinet wil illegaliteit nu strafbaar stellen, zo is afgesproken in het regeerakkoord. Die afspraak stuit vooral op veel verzet van de PvdA-achterban. Partijpromimenten als Jan Pronk en Job Cohen lieten al weten niets in het plan te zien. Ze tekenden, net als duizenden anderen, een petitie tegen het kabinetsplan.

'Guerrilla werkt aan nieuwe titel'

Zo nu en dan worden er patenten geregistreerd in de gamewereld die niet direct bekend zijn. Vandaag is er een patent geregistreerd vanuit een kantoor in Benelux. Sommige mensen denken dat het gaat om een nieuwe IP waar Guerrilla Games aan werkt naast Killzone. De geregistreerde game heet The Order: 1886.

Guerrilla Games is de enige studio van Nederlandse bodem die zich first party-developers mogen noemen. De Killzone-delen komen van deze Nederlandse studio vandaan en binnenkort zal er misschien een nieuwe game uitkomen die ons terug in de tijd lijkt te brengen.

Als dit een nieuwe Guerrilla-IP is, gaan we er op de E3 waarschijnlijk meer over horen. De tijd zal het leren.

Guerrilla Games

Altidore dankt Roddick voor kaasmarkt

Jozy Altidore heeft veel te danken aan proftennisser Andy Roddick. Regelmatig zoekt hij nog contact met zijn landgenoot. Altidore had weinig hoop op een profcarrière, omdat de financiële middelen daarvoor niet aanwezig waren. Door een actie van Roddick werd zijn leven gered, beseft hij nu.

"Iedereen mocht een brief schrijven aan Andy Roddick, de beroemde tennisser die een foundation had opgericht. Ik was een van de twee spelers die hij uit een grote groep pikte. Drie jaar betaalde hij voor mijn opleiding. Daardoor kwam ik in beeld bij de belangrijke coaches en zo klom ik omhoog", vertelt hij aan Voetbal International.

In zijn eigen land brak hij door, maar in Europa had hij moeite om naam te maken. Bij Villarreal slaagde hij nooit in de hoofdmacht, waardoor hij door veel mensen al werd opgegeven. Dit seizoen kwam hij bij AZ echter weer tot leven met veel doelpunten.

"Nog steeds stuur ik op gezette tijden een bedankje naar Andy", vertelt de spits. "Geen probleem, antwoordt hij dan. Hij realiseert zich misschien niet eens hoe ingrijpend zijn steun is geweest voor mij en mijn familie. Ons leven is compleet veranderd, en niet alleen in financieel opzicht. Daar zijn we dankbaar voor. Zonder Andy Roddick had ik nooit de kaasmarkt in Alkmaar gezien."

Gemeente Kerkrade wil af van stadion

Het Parkstad Limburg-stadion van Roda JC Kerkrade komt mogelijk onder andere hoede te vallen. De gemeente Kerkrade is de rompslomp rond het onderkomen zat.

Dat is de conclusie van de gemeenteraad van Kerkrade. Die bekijkt de mogelijkheden om het stadion binnen afzienbare tijd van de hand te doen. De VVD diende een motie in om het stadion te verkopen.

Daarnaast is het de bedoeling dat Roda voortaan een aparte directeur krijgt. Op dit moment vervult Marcel van den Bunder een dubbelfunctie. Hij is ook directeur van het Parkstad Limburg-stadion.

Roda stond enkele jaren geleden nog aan de financiële afgrond. Daarna kende de club een opleving, maar die is dit seizoen verdwenen. De Kerkradenaren moeten mogelijk play-offs voor promotie/degradatie spelen aan het einde van het seizoen.

Michelangelo gaat los

Activision heeft een trailer van Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows vrijgegeven. In de trailer zien we Michelangelo en zijn nunchucks in gevecht met een aantal bad guys. Zijn broers zijn (nog) nergens te bekennen.

De actiegame is gebaseerd op de animatieserie die nu bij Nickelodeon te zien is en wordt ontwikkeld door Red Fly Studios. De game zal een co-op-modus voor vier personen ondersteunen en zal deze zomer als download uitkomen voor pc, PlayStation Network en Xbox LIVE Arcade.

Rehwinkel wil geen tweede ambtstermijn

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) wil geen tweede ambtstermijn. Dat zei hij woensdag op een gemeenteraadsvergadering, schrijft RTV Noord. Rehwinkel vindt dat de geplande gemeentelijke herindeling vraagt om een nieuwe burgemeester.

Rehwinkel was eigenlijk niet van plan zijn beslissing woensdag bekend te maken aan de hele gemeenteraad. Hij had er eerder op de dag vertrouwelijk over gesproken met de fractievoorzitters in de raad, maar zijn mededeling lekte uit. Daardoor zag hij zich genoodzaakt de rest van de raad ook in te lichten.

Rehwinkel trok als voorzitter van de Veiligheidsregio eerder deze maand nog het boetekleed aan voor de Facebookrellen in Haren. In een reactie op het eindrapport van de commissie-Cohen zei hij dat hij zich kritischer had moeten opstellen. Volgens Rehwinkel had hij moeten doorvragen en moeten blijven controleren of iedereen hetzelfde beeld van de situatie had.

Rehwinkel is burgemeester van de stad sinds 2009. Zijn termijn loopt in 2015 af.

[CL] Uitslag Borussia Dortmund - Real Madrid

In een volgepakt Signal Iduna Park in Dortmund stond vanavond de tweede halve finale uit de Champions League, onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, op het programma. Borussia Dortmund nam het op tegen Real Madrid. De Duitsers wonnen met maar liefst 4-1 dankzij vier treffers van Robert Lewandowski.

Beide ploegen troffen elkaar eerder in Groep D, waar ook Ajax deel van uitmaakte. Borussia Dortmund wist destijds het thuisduel met 2-1 te winnen. Het was de thuisploeg dat na zes minuten spelen een enorme mogelijkheid onbenut liet om op 1-0 te komen. Na een mooie solo wist Marco Reus een gaatje te vinden om op doel te schieten. Real-goalie Diego López wist ternauwernood de bal uit de hoek te tikken en had het geluk dat Robert Lewandowski bij de tweede paal niet tot scoren tot komen. 

Twee minuten later wist Lewandowski wel de 1-0 binnen te werken. Na een prachtige indraaiende voorzet van Mario Götze, de kersverse aanwinst van Bayern München, wist de Pool van dichtbij de Duitsers op voorsprong te zetten. Na dit doelpunt behield de ploeg van trainer Jürgen Klopp het initiatief van de wedstrijd. Het duurde pas tot de 24e minuut voordat Dortmund-goalie Roman Weidenfeller voor het eerst werd getest. Christiano Ronaldo zag zijn vrije trap op de vuisten van de doelman verdwijnen.

Naarmate de eerste helft vorderde, duwde Real Madrid de thuisploeg iets meer terug op de eigen helft. Het duurde lang voordat De Koninklijkevoor gevaar kon stichten, maar kort voor het eindsignaal van de eerste helft wist Cristiano Ronaldo de 1-1 op het scorebord te brengen. Een enorme fout van Mats Hummels ging hieraan vooraf. De verdediger wilde de bal terugtikken op keeper Weidenfeller, maar deed dit veel te kort. Gonzalo Higuaín onderschepte en gaf Ronaldo een niet te missen kans.


Robert Lewandowski zet Borussia Dortmund op 1-0 (Foto: Pro Shots)

Vijf minuten na rust wist Dortmund opnieuw op voorsprong te komen via opnieuw Lewandowski. Reus wist met een knappe steekpass de Pool te bereiken en op randje buitenspel wist hij de bal knap voorbij Real-goalie López te tikken. Vijf minuten later was Lewandowski opnieuw de gevierde man. Hij draaide knap weg van Pepe, om vervolgens verwoestend de bal in het dak van het doel te werken; 3-1. Dortmund kreeg ook na dit doelpunt kansen op meer. Zo zag İlkay Gündoğan dat zijn poging maar net uit de kruising werd getikt door López.

Na 66 minuten spelen legde Kuipers de bal op de stip, nadat Reus in de rug werd gelopen door Xabi Alonso. Lewandowski klaarde de klus vanaf elf meter en bracht met zijn vierde doelpunt van de avond zijn ploeg op 4-1. Dit was het sein voor José Mourinho om in te grijpen. Hij bracht Angel di María en Karim Benzema in voor Higuaín en de onzichtbare Luka Modric. Real zette aan, maar het spelbeeld bleef vrijwel hetzelfde als in het eerste bedrijf. De Spanjaarden drukten wel op de achterste linie van Dortmund, maar wisten nauwelijks voor gevaar te zorgen. Dit wist de thuisploeg wel te doen. Zo moest López een klein kwartier voor tijd opnieuw gestrekt op een poging van niemand minder dan Lewandowski.

Ook in de slotfase van de wedstrijd bleef Dortmund de bovenliggende partij. Toch kreeg Real via Ronaldo nog een grote kans op 4-2, maar Weidenfeller reageerde alert en hield de Portugees van scoren af. Ook Raphaël Varane was vanuit een corner dichtbij een doelpunt, maar de Fransman zag zijn poging net naast gaan. Daardoor ligt een geheel Duitse Champions League-finale op Wembley in het verschiet, aangezien Bayern München gisteren met maar liefst 4-0 won van FC Barcelona.

Karakteristieken:

Borussia Dortmund

4 - 1

Real Madrid

 8' Lewandowski
 50' Lewandowski
 55' Lewandowski
 67' Lewandowski (pen)
   43' C. Ronaldo 
 
 Gele kaart: Lewandowski (Borussia Dortmund), Khedira, Özil, Ramos (Real Madrid)
 
Stadion: Signal Iduna Park, Dortmund
Toeschouwers: 65.829
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Weidenfeller
Piszczek (Großkreutz/82)
Subotic
Hummels
Schmelzer
Blaszczykowski (Kehl/82)
S. Bender
Götze
Gündogan (Schieber/90+1)
Reus
Lewandowski
  López
Ramos
Varane
Pepe
Coentrão
Özil
Khedira
Modric (Di Maria/68)
Xabi Alonso (Kaká/80)
C. Ronaldo
Higuaín (Benzema/68)

Meer dan 100 doden door instorten gebouw

Zeker 123 mensen zijn woensdag om het leven gekomen doordat een acht verdiepingen tellend gebouw instortte in Savar in Bangladesh. Meer dan 1000 mensen raakten gewond, zeiden de plaatselijke autoriteiten.

Het gaat om het Rana Plaza, waarin een kledingfabriek en een winkelcentrum waren gevestigd. Savar ligt 30 kilometer buiten de hoofdstad Dhaka. Volgens de politie hadden de eigenaren van het gebouw waarschuwingen genegeerd om niemand binnen te laten, nadat dinsdag een scheur in het gebouw was ontdekt.

Een woordvoerder van de brandweer meldde dat er op het moment van het instorten ongeveer 2000 mensen in het complex waren. "Het lijkt wel of er een aardbeving is geweest", aldus een ooggetuige. De brandweer en andere reddingswerkers waren de hele ochtend bezig om mensen onder het puin vandaan te halen.

De groeiende kledingindustrie in Bangladesh is in de afgelopen jaren vaker geteisterd door branden en andere ongelukken als gevolg van slechte veiligheidsmaatregelen. In november vorig jaar kwamen nog 112 arbeiders om door een brand in een kledingfabriek in een industriegebied niet ver Savar.

De Nederlandse kledingketen C&A heeft naar aanleiding van mediaberichten laten weten "geen contractuele relaties met een van de productiefaciliteiten in het gebouw" te hebben.

Een importeur die tot in 2011 kleding voor C&A invoerde, was volgens het bedrijf wel in het gebouw gevestigd. Op de website van de importeur staat C&A nog wel als klant, maar die informatie klopt niet volgens de kledingketen.

Zwitsers willen West-Europeanen weren

De regering van Zwitserland wil vanaf volgende maand de immigratie vanuit West-Europa indammen. De toestroom van mensen uit dit deel van het continent wordt te groot en daarmee de druk op de samenleving, aldus de regering.

In een verdrag met de Europese Unie ligt al besloten dat het aantal vergunningen voor langdurig verblijf voor mensen uit acht landen in Oost-Europa aan quota is gebonden. Vanaf mei wil Zwitserland dit beleid ook toepassen op immigranten uit de andere zeventien EU-landen.

De afgelopen jaren lag het aantal buitenlanders dat naar Zwitserland komt tachtigduizend hoger dan het aantal dat uit het land vertrok.

Meer hongerstakers in Guantanamo Bay

Het aantal gedetineerden van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay in Cuba dat uit protest tegen het gevangenisregime in hongerstaking is gegaan is opgelopen tot 92. Dat zijn er acht meer dan eerder werd gedacht, zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger woensdag. In Guantanamo zitten momenteel 166 mannen vast.

De gevangenen zijn van gemeenschappelijke cellen overgebracht naar individuele cellen, een maatregel die gepaard ging met het nodige verzet van de kant van de gedetineerden. Na controles door artsen blijkt het aantal hongerstakers hoger te liggen dan eerst werd gezegd.

Volgens critici probeerden de gevangenisautoriteiten de ernst van de kwestie te bagatelliseren door met opzet een lager aantal te noemen.

Meeste verdachte vlees Selten al van de markt

Het grootste deel van het rundvlees dat door vleesverwerker Willy Selten mogelijk is vermengd met paardenvlees is niet meer op de Nederlandse markt. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in antwoord op Kamervragen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep eerder deze maand vijftig miljoen kilo rundvlees terug waar mogelijk paardenvlees in vermengd zat. De helft van dat vlees is geleverd aan Nederlandse afnemers, in totaal 132. Het was al duidelijk dat het grootste deel van het vlees waarschijnlijk al was opgegeten, omdat het verdachte vlees tussen januari 2011 en februari dit jaar is verhandeld.

De bedrijven kregen van de NVWA twee weken de tijd om het vlees te traceren. Woensdagochtend hadden 85 afnemers bij de NVWA gemeld hoeveel vlees zij van het bedrijf in Oss hebben afgenomen, in welke producten dat vlees is verwerkt en aan wie dat is geleverd.

Van de afnemers die reageerden geven er 43 aan dat het vlees niet meer op de markt is. Dertig bedrijven hebben het vlees doorverkocht aan andere handelaren, maar ook daar zijn vaak geen producten meer aanwezig. Elf bedrijven die reageerden hebben nog niets gedaan. Zij kunnen een bezoek van de NVWA verwachten, net als de bedrijven die nog helemaal niet hebben gereageerd.

De vleesverwerker werd in februari stilgelegd toen het vermoeden rees dat Selten snippers paard en rund verkocht als puur rundvlees. Inmiddels is het bedrijf failliet.

Opstelten staat achter politiechef Haren

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet geen aanleiding om politiechef Oscar Dros de laan uit te sturen vanwege de Facebookrellen in Haren. De PVV en het CDA pleitten woensdag tijdens een Kamerdebat over de ongeregeldheden voor het vertrek van de politiechef van Noord-Nederland.

Opstelten sprak zijn vertrouwen uit in Dros, die volgens hem 'ervaren is, zijn fouten heeft toegegeven en nu maatregelen neemt'. PVV-Kamerlid Louis Bontes vond het feit dat Dros ervaren is juist tegen hem spreken. "Met al zijn ervaring had hij die fouten niet mogen maken."

In het onderzoeksrapport dat Job Cohen begin maart presenteerde wordt hard geoordeeld over het optreden van de gemeente en de politie. Zo werd veel te lang gewacht met het zogeheten 'opschalen', waardoor de situatie kon escaleren. Burgemeester van Haren Rob Bats stapte op naar aanleiding van het rapport.

Bontes trok ook fel van leer tegen burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel, voorzitter van de Veiligheidsregio. Die is volgens hem ten onrechte buiten schot gebleven in het onderzoek van Cohen. "Naar hem moet scherp gekeken worden", aldus de PVV'er.

DigiD weer bereikbaar

DigiD is weer te bereiken. De DDoS-aanval is voorbij, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagavond weten. DigiD was sinds dinsdagavond niet of slecht te gebruiken door de cyberaanval. Volgens het ministerie is het identificatiesysteem sinds woensdagmiddag weer normaal te gebruiken.

Het ministerie benadrukt dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet zijn gekraakt. Er was geen sprake van een hack en de aanvallers kregen dus geen toegang tot het systeem, aldus het ministerie. Wie achter de aanval zitten, is nog onbekend.

Bij een DDoS-aanval wordt een site bestookt met dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen. De afgelopen tijd kregen verschillende banken ook met zo'n aanval te maken.

Het ministerie wijst gebruikers er nog wel op niet in te gaan op mails die na aanvallen soms worden gestuurd met de bedoeling gebruikersnamen en wachtwoorden te ontfutselen. "Medewerkers van DigiD en van overheidsdiensten als gemeenten, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank vragen nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden."

Politie schiet bij achtervolging gestolen auto

De politie heeft woensdagavond in Teuge geschoten bij de achtervolging van een man in een gestolen auto. Niemand is gewond geraakt, laat de Gelderse politie weten.

De politie kreeg rond 19.00 uur een melding van een particulier beveiligingsbedrijf over een gestolen auto. In het voertuig zat software waarmee de auto gelokaliseerd kon worden, zodat de agenten wisten waar ze naartoe moesten. Bij Teuge zagen ze de auto rijden.

Bij de achtervolging die volgde, is door een agent geschoten. De bestuurder van de gestolen auto werd niet geraakt en kon tot stoppen worden gedwongen. Hij is aangehouden. De auto bleek eerder op de dag gestolen te zijn in het Groningse Schildwolde.

'Weekers sluit akkoord met oldtimerbranche'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de autobranche hebben alsnog een akkoord gesloten over de motorrijtuigenbelasting op oldtimers. Dat meldt BNR woensdagavond op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

De leeftijdsgrens voor belastingvrije benzineauto's gaat naar 40 jaar. Benzineauto's ouder dan 26 jaar komen in aanmerking voor een zogeheten kwarttarief van maximaal 120 euro per jaar, maar dan mogen ze in de wintermaanden niet rijden.

Ook de leeftijdsgrens van diesel- en lpg-voertuigen gaat naar 40 jaar. Bij deze categorie komt er geen overgangsregeling. Bedrijfsauto's en motorfietsen komen wel in aanmerking voor het kwarttarief.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de belastingvrijstelling van oldtimers wordt afgeschaft in 2014 vanwege het milieu. In november nam de Tweede Kamer echter een motie van PVV en SP aan, waarin staat dat autobezitters die hun oldtimer slechts sporadisch gebruiken vrijgesteld moeten blijven.

Weekers haalt met de maatregel nu 28 miljoen euro minder op dan aanvankelijk de bedoeling was.

Obama heeft tactiek tegen tatoeages

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een speciale tactiek om te voorkomen dat zijn dochters een tatoeage nemen. Dat zei hij in een interview dat woensdag door de Amerikaanse televisiezender NBC werd uitgezonden.

Obama zei dat hij en zijn vrouw Michelle tegen hun dochters Malia (14) en Sasha (11) hebben gezegd dat als ze ooit besluiten een tatoeage te nemen 'mama en ik' dezelfde tatoeage op dezelfde plek nemen en vervolgens met deze 'gezinstatoeage' op videokanaal YouTube zullen pronken.

Bikini armor voor Valhalla Knights 3

Op 23 mei komt de RPG Valhalla Knights 3 voor PlayStation Vita uit in Japan. Wie de game bij een van de geselecteerde Japanse retailers pre-ordert krijgt een PSN code voor, hoe kan het ook anders, een bikini. De bikini kan door vrouwelijke characters gedragen worden, maar of zo'n klein stukje stof nou zoveel bescherming biedt tijdens gevechten?

Valhalla Knights 3 zou eigenlijk in januari al uitkomen in het land van de rijzende zon, maar werd uitgesteld. Een release voor Noord-Amerika is inmiddels bevestigd. De game zal daar worden uitgegeven door publisher XSEED Games. Wanneer is nog niet bekend.

Bikini

Houghton: "Voetbalbond jaagt Suarez weg"

Voormalig Liverpool-speler Ray Houghton is het niet eens met de straf van tien wedstrijden schorsing die Luis Suarez heeft gekregen. De spits kreeg de zware straf opgelegd voor het bijten van zijn tegenstander Branislav Ivanovic. "Een langere straf bedenken voor iemand bijten dan voor een racistische opmerking. Hoe heeft de Engelse voetbalbond tot dit besluit kunnen komen?" vraagt Houghton zich hardop af.

"Natuurlijk is een bijten onacceptabel", stelt de oud-profvoetballer. "Maar racisme is een stuk ernstiger. Tien wedstrijden is in dit geval onverklaarbaar en ik denk dat Liverpool de kans voor een succesvol hoger beroep hoog zal inschatten."

"Als de straf blijft staan, betekent dat dat hij door twee schorsingen al achttien wedstrijden heeft gemist sinds hij bij Liverpool speelt. Dat is een half seizoen. Ik kan me voorstellen dat zijn belangenbehartigers hem nu vertellen dat hij beter naar een andere competitie kan kijken. De voetbalbond jaagt hem weg", aldus Houghton.

Mercedes zoekt heil bij Tata

Tata Communications gaat in zee met Mercedes Grand Prix. Door een driemaal snellere dataverbinding tussen Brackley, waar de fabriek staat, en het circuit hoopt het team nog beter te presteren dan ze al doen.

In Engeland kunnen ze real-time meekijken in de auto's. Daar is Ross Brawn erg tevreden mee: "We zijn heel blij met Tata als partner. In de Formule 1 ben je enorm afhankelijk van data en het is ontzettend belangrijk om je gegevens snel en op een veilige manier van het circuit in de fabriek te krijgen, zodat je tijdens een raceweekend snel kunt reageren. Het feit dat de data straks nog sneller in de fabriek is, is dan ook fantastisch. We kijken erg uit naar het samenwerken met Tata."

Formula One Management heeft sinds vorig jaar ook Tata als partner.

"Bayern heeft nu Götze én Lewandowski"

Enrique Reyes, zaakwaarnemer van trainer Jupp Heynckes, bevestigt de komst van Robert Lewandowski naar Bayern München. De spits zou de tweede achtereenvolgende aankoop voor Bayern zijn die afkomstig is van Borussia Dortmund. Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat Mario Götze in de zomer de overstap maakt naar de Duitse landskampioen.

"Bayern heeft Lewandowski gecontracteerd", zegt Enrique tegen COPE. "Ja, nu hebben ze Götze én Lewandowski. Het probleem is dat Bayern enorm veel geld te besteden heeft. Ze pakken hetzelfde aan als vorige zomer met Javi Martinez."

"Als een club niet met je om de tafel wil, wat doe je dan? De clausule afbetalen natuurlijk", beschrijft Enrique de werkwijze van Bayern. Vorig seizoen legde de grootmacht veertig miljoen euro neer om Martinez van Athletic de Bilbao over te nemen.

3 miljoen alimentatie aan ex Berlusconi

Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië moet 3 miljoen euro per maand alimentatie betalen aan zijn ex-vrouw Veronica Lario. Het gerechtshof in Milaan bevestigde woensdag een eerdere uitspraak van de rechtbank, aldus persbureau ANSA.

Berlusconi was in hoger beroep gegaan omdat hij dat bedrag te hoog vond. Lario vroeg in 2009 echtscheiding aan omdat Berlusconi omging met het minderjarige meisje Noemi Letizia.

De mediamagnaat Berlusconi is een van de rijkste mannen van Italië. Hij geeft ook leiding aan het centrumrechtse blok in het parlement. Hij trouwde in 1990 met Lario. Het was zijn tweede huwelijk. Hij is nu verloofd met de bijna een halve eeuw jongere Francesca Pascale.

3 miljoen alimentatie aan ex-vrouw Berlusconi
3 miljoen alimentatie aan ex-vrouw Berlusconi (Foto: ANP)

Shoppen in Animal Crossing: New Leaf

Nintendo heeft een nieuwe trailer voor Animal Crossing: New Leaf naar buiten gebracht. De trailer geeft een korte impressie van wat er zoal te beleven valt in het winkelgebied van je dorpje. Je kunt een dagje gaan shoppen als je garderobe toe is aan vervanging, of uit je dak gaan in de plaatselijke nachtclub.

We zien ook een paar oude bekenden in de trailer. Zo heeft Tom Nook, die in de vorige versies de lokale supermarkt runde en jou je huis verhuurde, nu een makelaarskantoor en kun je voor een nieuwe outfit nog steeds bij de Able Sisters terecht. Bekijk het zelf in de trailer hieronder:

Vorige week is er ook een trailer uitgekomen die meer informatie geeft over het nabijgelegen eilandje, waar je heen kunt als je even wilt ontsnappen aan het hectische leven in Animal Crossing: New Leaf. Deze trailer laat ook een van de vele vernieuwingen van de game zien; je kunt nu zwemmen en duiken. Omdat we jullie deze trailer nog niet eerder hebben laten zien en gewoon, omdat het kan:

 

Animal Crossing: New Leaf zal op 14 juni uitkomen voor Nintendo 3DS.

'Naam voor volgende Call of Duty bekend'

De volgende Call of Duty-game bevat mogelijk geen zombies en geen geesten, maar krijgt wel de naam Call of Duty: Ghosts mee. Er is namelijk een pre-order advertentie opgedoken met de naam en boxart van de game. Daarnaast blijkt de game in ontwikkeling te zijn voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Het lijkt erop dat de game in ontwikkeling is bij de studio achter Modern Warfare: Infinity Ward. Eerder waren er al verschillende geruchten gaande over een Call of Duty-game met mogelijk Simon 'Ghost' Riley in de hoofdrol. Ghost was een personage uit Modern Warfare 2 en is voor veel gamers een grote icoon in de franchise. Naast een boxart blijkt er ook al een datum te zijn voor de game: 5 november 2013.

 

Drie dagen geen vliegverkeer boven de hoofdstad

Vliegen boven Amsterdam is op maandag, dinsdag én woensdag verboden. Dit in verband met de inhuldiging van onze nieuwe koning, Willem-Alexander. Veel problemen worden er echter niet verwacht. ''Wij gaan het luchtvaartverkeer op Schiphol rond de sluiting afhandelen. Maar het blijft altijd afhankelijk van het weer, het aanbod en de beschikbaarheid van de start- en landingsbanen.''

Ook lichte onbemande vliegtuigjes, in de volksmond ook wel drones genoemd, mogen niet boven Amsterdam komen. De politie houdt samen met het ministerie van Defensie toezicht op het verbod.

Egypte islamiseert vrolijk verder

Het door islamisten geleide Egyptische parlement heeft woensdag ingestemd met een omstreden wet. Dat gebeurde ondanks groeiend verzet onder rechters en de oppositie, die vrezen voor de macht van de islamisten over de rechterlijke macht.

De rechterlijke macht, met daarin vooral seculiere rechters, wordt door veel Egyptenaren gezien als de enige overgebleven buffer tegen het machtsmonopolie van islamisten dat is ontstaan na de afzetting van president Hosni Mubarak in 2011.

De oppositie heeft gezworen tegen de wet in actie te komen en rechters hebben voor later woensdag een spoedbijeenkomst belegd.

Ihab Fahmy, woordvoerder van het kantoor van president Mohammed Morsi, zei dat de president rechters respecteert en dat hij een aanval op de rechterlijke macht niet zal tolereren. Morsi ligt, sinds hij afgelopen zomer aan de macht kwam, in de clinch met de rechterlijke macht in Egypte.

In een van de wetsvoorstellen wordt de pensioengerechtigde leeftijd verlaagt van 70 naar 60, wat bijna een kwart van de dertienduizend rechters treft. Onder het wetsvoorstel wordt het rechtbanken daarnaast verboden om de presidentiële decreten die Morsi vorig jaar uitvaardigde te herzien of te verwerpen.

Vorig jaar boycotten veel rechters een stemming over een controversieel grondwetsontwerp dat was geschreven door Morsi's bondgenoten. Ze wilden op die manier protesteren tegen een decreet waaronder Morsi's beslissingen tijdelijk niet konden worden aangevochten.

De crisis in de rechtspraak in Egypte geeft de diepe polarisatie weer die het land verdeelt in voor- en tegenstanders van de regerende islamitische Moslimbroederschap.

Red Bull bangst voor Lotus

Helmut Marko ziet niet Ferrari maar Lotus als de sterkste rivaal van Red Bull. Het team uit Enstone staat momenteel tweede in het kampioenschap, zestien punten achter Red Bull, na in alle vier races met beide wagens punten te hebben gescoord.

"Het is ons al heel lang duidelijk dat Lotus onze sterkste tegenstander is", aldus Marko in Oostenrijkse media. "We vrezen Lotus meer dan Ferrari. Het lijkt er vooralsnog op dat Lotus dus onze belangrijkste concurrent voor de titel is. We hebben echter nog maar vier races gehad. Misschien verandert dit nog wel. Het is ons echter een raadsel wat Lotus zo snel maakt in de races."

Kimi Raikkonen en Romain Grosjean hebben tot nog toe elke race in 2013 met punten verlaten.

Vechten in stijl in Far Cry 3: Blood Dragon

Ubisoft heeft nieuwe gameplaybeelden vrijgegeven van Far Cry 3: Blood Dragon, waarin creative director Dean Evans toont hoe we een garnizoen vijanden in stijl kunnen afslachten.

De uitgever heeft tevens aangekondigd dat de soundtrack van de game vanaf 1 mei op iTunes te downloaden is. Bij een pre-order van de game krijg je de soundtrack gratis.

Far Cry 3: Blood Dragon verschijnt op 1 mei voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Onthulling nieuwe Xbox op 21 mei

Vandaag is bekendgemaakt dat de opvolger van Xbox 360 op 21 mei het levenslicht zal gaan zien. De nieuwe console van Microsoft zal onthuld worden tijdens een evenement in Redmond, Washington. Ondertussen zijn er al uitnodigingen in omloop voor het evenement.

In de uitnodiging is onder andere te lezen dat we een nieuwe generatie kunnen gaan verwachten. Het evenement is tevens te bekijken via de website van Xbox of via Xbox LIVE. Don Mattrick, president van Xbox, zal samen met het Xbox-team aanwezig zijn tijdens de bekendmaking. Eerder waren er verschillende geruchten over een evenement op 21 mei. Vandaag is er dus eindelijk duidelijkheid over de nieuwe console van Microsoft.

Enorm ei geveild voor 78.000 euro

Een enorm fossiel ei van de inmiddels uitgestorven olifantsvogel is in Londen geveild. Het ei bracht omgerekend ruim 78.000 euro op, meer dan het dubbele van wat werd verwacht.

Van te voren werd gedacht aan maximaal 35.000 euro voor het 30 centimeter grote ei, liet veilinghuis Christie’s weten. Een anonieme koper werd de nieuwe eigenaar na 10 minuten telefonisch bieden tegen andere belangstellenden.

Olifantsvogels leefden op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Ze zijn al honderden jaren uitgestorven. Het geveilde ei zou uit de 17e eeuw of vroeger komen. De vogels leken op hedendaagse struisvogels. De eieren zijn 100 keer zo groot als kippeneieren.

Enorm ei geveild voor 78.000 euro
Enorm ei geveild voor 78.000 euro (Foto: ANP)

Provinciale agenten de weg kwijt in Amsterdam

Op 30 april zijn er veel agenten uit de provincie in Amsterdam. Bordjes helpen de buitenstaanders met oriënteren in de grote stad.

Sinds vanochtend hangen er opeens allemaal bordjes aan bomen en palen in het centrum. Ze zijn al gespot op de Nieuwezijds Voorburgwal, het Waterlooplein, in de Spuistraat en rond het Spui.

Ze hebben steeds één letter en één cijfer. Mysterieus, noemde Dichtbij het al. Ook AT5 was benieuwd en kreeg van stadsdeel Centrum te horen dat de bordjes bedoeld zijn voor de hulpdiensten. En dan met name die van buiten Amsterdam.

De letter op de bordjes staat voor de straat. 'Als je ergens bent kun je snel doorgeven waar je staat', legt de politie uit. 'Als er bijvoorbeeld iets gebeurt kun je de locatie duidelijk maken aan collega's.' Vooral voor agenten die de stad niet zo goed kennen is dat handig.

Reus: "Ik ben erg optimistisch"

Na de overtuigende zege van Bayern München, kan Borussia Dortmund woensdagavond een belangrijke stap zetten richting een Duitse Champions League-finale. Ofschoon Marco Reus beseft dat tegenstander Real Madrid de grote favoriet is voor het onderlinge treffen, dicht de Duitse aanvaller zijn eigen ploeg een goede kans toe.

"Ik ben erg optimistisch, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb een positief gevoel", zo vertelde hij Marca. "We hebben onze laatste vier wedstrijden gewonnen en zijn nog steeds ongeslagen in de Champions League. Tot dusver heeft niemand van ons gewonnen, dus er is geen reden om aan Borussia te twijfelen", vervolgt Reus. "Er is geen reden om te denken dat het succesverhaal hier zal eindigen."

De grote namen aan Madrileense zijde boezemen Reus geen angst in. "Maar we hebben uiteraard geweldig veel respect voor Real Madrid. Het is echt een fantastisch team. Uiteraard is Madrid de favoriet, maar wij voelen ons goed en hebben niets te verliezen", zo besluit de international.

Snookeraar Dott wil maatregelen tegen trage spelers

Snookeraar Graeme Dott heeft opnieuw de discussie gestart over het invoeren van een schotklok bij het snooker. Het met 10-6 gewonnen duel tegen Peter Ebdon duurde maar liefst zeven uur, er was zelfs een derde sessie nodig omdat de partij te lang duurde. 

"Ik denk dat er een regel moet komen tegen slow play. Het niveau is vandaag de dag zo hoog en er is geen reden om zo langzaam te spelen als Peter deed", aldus Dott. "Speelt Peter vals? Nee, want er is geen regel voor en die zou er wel moeten komen." 

Dott vindt dat scheidsrechters moeten ingrijpen bij traag spel. "Ik heb nog nooit iemand gewaarschuwd zien worden", zegt Dott. "De enige oplossing die ik kan bedenken is een shot clock want het maakt de sport kapot." 

In het snooker zijn een aantal toernooien met een schotklok zoals de Premier League en Shootout. In die toernooien geldt een tijdlimiet van 25 seconden, waarbij er een enkele keer gebruik kan worden gemaakt van een time-out. Snookerbaas Barry Hearn vindt dat hij het format van het WK niet moet aantasten en dus lijkt een schotklok er niet te komen. 

Wiggins als kopman van Sky naar Giro

Team Sky zal met Tour de France-winnaar Bradley Wiggins aan de start staan van de Giro d’Italia. De Brit krijgt een sterke groep helpers mee, want onder andere Rigoberto Uran en Dario Cataldo zullen aan zijn zijde staan.

Wiggins stelde aan het einde van vorige jaar al dat de Giro zijn hoofddoel zou zijn. In de Tour zal hij Chris Froome normaal gesproken gaan ondersteunen. Toch ziet Wiggins de Giro als hoofdprijs. “Samen met de Tour de France en Parijs-Roubaix is de Giro d’Italië een van de grootste wedstrijden ter wereld. Ik wil hem heel graag winnen", vertelde Wiggins op de site van zijn team.

Naast Wiggins, Uran en Cataldo gaan ook Sergio Henao, Christian Knees, Danny Pate, Salvatore Puccio, Kanstantsin Siutsou en Xabier Zando mee.

PvdA tegen strafbaar stellen illegaliteit

Twee op de drie PvdA-leden is tegen het kabinetsplan om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen. Dat blijkt woensdag uit een enquête van het tv-programma Eenvandaag onder 936 leden van de PvdA.

Eerder woensdag bleek al dat PvdA-prominenten als oud-ministers Jan Pronk en Hedy d'Ancona en voormalig partijleider Job Cohen niets in het plan zien. Ze ondertekenen een petitie ertegen en willen dat partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord openbreekt.

Het grootste deel van de PvdA-kiezers ziet wel wat in de nieuwe wet. Bijna de helft (48 procent) wil dat illegaliteit strafbaar wordt; 41 procent is tegen.

Op het partijcongres van de PvdA wordt zaterdag een motie behandeld die het wetsvoorstel afkeurt. Het voorstel wordt nog voor de zomer in de Tweede Kamer besproken.

'Stop illegale handelsrelaties met Israël'

Tientallen Nederlandse bedrijven doen zaken met bedrijven uit illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat staat in een rapport van hulporganisaties Cordaid, ICCO, en IKV Pax Christi. De organisaties willen dat de handelsrelaties worden gestopt.

Onderzoekers stelden vast dat achttien Israëlische bedrijven producten leveren aan 38 Nederlandse firma's. Een aantal bedrijven zoals supermarkten C1000 en Jumbo en Kring Apotheken brengt de producten op de markt als 'Made in Israel'. Het gaat onder meer om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd zijn afkomstig uit illegale nederzettingen.

Volgens de organisaties kan uit juridisch principe uit iets illegaals niets legaals voortkomen. Bedrijven worden opgeroepen niet langer van de Israëlische bezetting te profiteren en zo de bezetting in stand te houden.

Uit het rapport blijkt dat dertien procent van de Israëlische export binnen de Europese Unie naar Nederland gaat. Nederland is daarmee Israëls derde exportmarkt in de EU. Vorig jaar bedroeg de waarde van de export naar Nederland 2,3 miljard dollar.

Titelverdediger Nadal start goed in Barcelona

Rafael Nadal heeft bij het ATP-toernooi van Barcelona zijn openingspartij eenvoudig gewonnen. De als tweede geplaatste Spanjaard, die in de eerste ronde een bye had gekregen, won in twee sets van de Argentijn Carlos Berlocq: 6-4 en 6-2. Nadal won in Barcelona zeven van de laatste acht edities. In 2010 deed hij niet mee.

Nadal was in februari in São Paulo ook al te sterk voor Berlocq, al had hij er toen nog drie sets voor nodig. Met Roland Garros in aantocht begint de nummer vijf van de wereld pas echt op stoom te raken. Wel moest hij vorige week in de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic.

De tegenstander van Nadal in de volgende ronde is nog niet bekend. Die moet komen uit de ontmoeting tussen de Fransman Benoît Paire en de Spanjaard Pablo Andujar.

Petacchi: "Ik ben nog niet gestopt"

Alessandro Petacchi heeft de berichten over dat hij gestopt zou zijn tegengesproken. Gisteren werd gemeld dat de Italiaanse sprinter gestopt zou zijn, maar tegen La Gazzetta dello Sport zei hij dat dit nog niet het geval is.

"Het is verkeerd om te zeggen dat ik ben gestopt. Ik heb nu gewoon een pauze nodig", aldus de 39-jarige renner. "De deur staat zeker nog open, ik weet niet wat de toekomst zal brengen. Ik heb niets te verbergen, momenteel heb ik gewoon niet de juiste motivatie. Aan het begin van het seizoen voelde ik me goed, door enkele kleine fouten behaalde ik niet de resultaten die ik wilde halen. Na Parijs-Roubaix dacht ik alleen: wat moet ik in de Tour de France doen?"

De Italiaan zegt wel dat hij waarschijnlijk een andere rol in de sprints zal aannemen. "Ik herinner me dat zelfs een grote spurter als Erik Zabel in de slotfase van zijn loopbaan bereid was om sprints aan te trekken. Ook ik wil zoiets best doen, maar niet voor zomaar iemand"

Pellè: "Weet geeneens of ik hier blijf"

Steeds vaker worden clubs uit de Europese (sub-)top met talenten van Feyenoord in verband gebracht. Graziano Pellè is niet te beroerd om zijn ploeggenoten van advies te voorzien.

De Italiaanse sterspeler van de Rotterdammers hinkt op twee gedachten als het de loopbaanplanning van de talenten die Feyenoord herbergt aangaat. "Ik zou ze willen adviseren dat ze moeten blijven, maar dan denk ik vooral ook aan mezelf", zegt hij in Voetbal International.

Het opportunistische karakter van de voetbalwereld maakt Pellè aan het twijfelen. "Ik kan het wel makkelijk zeggen, maar wat doe je als die topclub zich inderdaad voor je meldt? In deze wereld is gewoon niets te voorspellen."

Dat geldt ook voor zijn persoonlijke situatie. "Ik weet geeneens zeker of ik hier volgend jaar nog wel speel. Ik ga er natuurlijk wel van uit en ik wil het ook heel graag, maar wat als morgen een club op de stoep staat die mij zo graag wil hebben dat ze daarvoor een flink bedrag op tafel leggen waartegen Feyenoord geen nee kan zeggen? Voor hetzelfde geld blijft iedereen en word ik verkocht."

Eloisghiri langer door bij PEC Zwolle

Mimoun Eloisghiri heeft het bestuur van PEC Zwolle ervan overtuigd dat hij van waarde kan zijn. De spits kwam vorig jaar over uit het amateurvoetbal. PEC nam een risico, maar is zeer te spreken over de 23-jarige. Vandaar dat zijn contract met een seizoen is verlengd.

In de verbintenis van Eloisghiri is een optie opgenomen, waarin staat dat de Zwollenaren hem voor een extra seizoen vast kunnen leggen. PEC nam Eloisghiri over van FC Presikhaaf. De laatbloeier maakte op 4 november zijn debuut in het betaalde voetbal. In de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (1-2 nederlaag) maakte hij zijn opwachting in een invalbeurt.

Waterpolo in Nederland krijgt Eredivisie

Het waterpolo in Nederland krijgt een beter topsportklimaat. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt de hoofdklasse bij de mannen en vrouwen vervangen door de Waterpolo Eredivisie. De Nederlandse zwembond (KNZB) heeft dit in overleg met de Waterpolo Federatie Nederland (WFN) besloten.

De wijziging past in het beleid om de competitie te professionaliseren. Het besluit volgt op de invoering van een licentiesysteem voor verenigingen om deel te kunnen nemen aan de Eredivisie.

Met het licentiesysteem en de Eredivisie willen de KNZB en WFN het waterpolo op een hoger niveau brengen en daardoor een betere aansluiting krijgen bij de internationale top. Het licentiesysteem kent diverse onderdelen, zoals trainingsfaciliteiten, talentontwikkeling en kwaliteit van begeleiding. Hieraan moeten de deelnemende verenigingen de komende jaren voldoen. Vanuit de KNZB zal een speciale commissie hierop controle houden.

Belg Meersman wint sprint in Romandië

Gianni Meersman heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Belgische wielrenner van Omega Pharma-Quick-Step bleef na een rit van 176 kilometer in de sprint de Italianen Giacomo Nizzolo en Roberto Ferrari voor. Chris Froome, dinsdag winnaar van de proloog, behoudt de gele leiderstrui.

Stef Clement en Wilco Kelderman handhaven zich in de top tien van het klassement. Clement staat zevende, Kelderman tiende. Zij hebben hun hoge klassering te danken aan een goede proloog.

De Ronde van Romandië, die geldt als voorbereiding op de Giro d'Italia, duurt tot en met zondag. De Zwitserse rittenkoers maakt deel uit van de World Tour van de UCI.

FOK!filmtips van de dag: Apocalypto

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De Oostenrijkse prinses Marie Antoinette trouwt in 1770 op jonge leeftijd met Lodewijk XVI en belandt zo op het hof van Versailles. Wanneer haar onverschillige echtgenoot een paar jaar later de troon van zijn vader bestijgt, wordt Marie Antoinette koningin van Frankrijk. Vanwege haar Oostenrijkse afkomst is ze echter niet populair onder de bevolking. Zo zou ze een slechte invloed hebben op de leden van het Franse hof en vele schandalen op haar naam hebben staan.

Marie Antoinette is na The Virgin Suicides en Lost in Translation de derde film van Sofia Coppola. Het scenario voor dit biografische kostuumdrama baseerde ze op het boek Marie Antoinette: The Journey van Antonia Fraser, waarin de befaamde koningin wordt neergezet als een menselijk figuur, een jong meisje dat op de verkeerde plaats in de verkeerde tijd is beland. Marie Antoinette werd opgenomen in het paleis van Versailles en Coppola mocht zelfs filmen in de spiegelzaal, die ten tijde van de opnames in restauratie was. Voor de hoofdrol greep Coppola terug op de ster uit haar debuutfilm, Kirsten Dunst. Andere rollen zijn voor Jason Schwartzman (ook lid van de familie Coppola), Rip Torn, Asia Argento en Steve Coogan. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

De zestienjarige Poppy, gespeeld door Emma Roberts, is een egocentrisch, onverbeterlijk, verwend kreng uit L.A. Ook al zit er geen limiet op haar creditcards en wordt ze omgeven door talloze volgelingen, toch kan Poppy niet ontkomen aan de steeds groter wordende frustratie die ze voelt over haar familiesituatie. En ze zorgt ervoor dat iedereen dat weet. Als een grap haar vader te ver gaat, wordt Poppy naar een Engelse kostschool gestuurd. Onder het wakend oog van het schoolhoofd en omgeven door een nieuwe vriendenkring beseft Poppy met tegenzin dat ze met haar stoute-meisjes-gedrag niet erg ver zal komen. Maar dat ze een keurige jonge vrouw moet worden betekent nog niet dat dit Wild Child niet elk uur van de dag zal proberen een heel instituut wakker te schudden. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

Natasha Richardson speelde als schoolhoofd Kingsley haar laatste filmrol. Begin 2009 overleed de actrice overleed na een ernstig skiongeluk.

Gewelddadige indringers bedreigen een Maya-gemeenschap. Het idyllische bestaan van Jaguar Paw en zijn gezin wordt wreed verstoord als hij door een roversbende ontvoerd wordt naar een door angst en onderdrukking geregeerde wereld. De reis is lang en gevaarlijk en aan het einde wacht Jaguar Paw een gruwelijke bestemming. Geholpen door een speling van het lot en gedreven door zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn vrouw en familie doet Jaguar Paw een wanhopige poging te ontsnappen. Als hij ooit zijn eigen volk terugziet, zweert hij zijn cultuur levend te zullen houden. Apocalypto is te zien om 22.15 uur op RTL7.

Er hangt een zwarte schaduw over de Olympische Spelen van 1972 in München vanwege de gruwelijke moorden op Israëlische atleten door de terroristische groepering Black September. De Israëlische regering vormt een geheime groep Mossad-agenten die met gevaar voor eigen leven de moordenaars van de atleten op moet sporen en vermoorden. De geheime wraakmissie eist zijn tol in het persoonlijke leven van een agent die gevraagd wordt voor de operatie.

Steven Spielbergs Munich is een op waargebeurde feiten gebaseerde thriller, naar het het boek van George Jonas. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 gijzelde een terrorisctische groep elf leden van het Israëlische team. De bevrijdingspoging van de West-Duitse politie liep compleet mis, alle atleten kwamen om. Het scenario van Munich werd geschreven door Tony Kushner die een Pulitzer Prize won met zijn toneelstuk Angels in America, waarvan in 2003 een miniserie verscheen. De sterrencast in Munich bestaat onder andere uit Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush en Mathieu Kassovitz. Te zien om 00.05 uur op BBC1.

Jurassic Park III, Baby Mama en Ladyhawke zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Stijlvolle trailer Wong's The Grandmaster

Wong Kar-Wai is een regisseur die zijn inhoud graag vertelt met veel souplesse en stijl. De meeste faam bereikte hij met gevoelige films als In The Mood For Love en 2046, maar met The Grandmaster kiest hij voor een biografisch actiedrama.

Hoewel er al behoorlijk wat films zijn gemaakt over martial arts-legende Yip Man, lijkt Wong vanwege zijn gevoel voor drama en klasse een uitstekende regisseur om een film over de Chinese vechtmeester te maken. De trailer bevestigt dit: geen oververhitte vechtscènes, maar soepel gebruik van slowmotions en een donkere sfeer laten de hand van Wong duidelijk zien.

Wong's nieuste film is vanaf 9 mei in de Nederlandse cinema's te aanschouwen.

Oranjemannen opnieuw nipt langs Britse bezoekers

De hockeymannen hebben ook hun tweede oefenduel tegen Groot-Brittanië nipt gewonnen. In Rotterdam won de formatie van bondscoach Paul van Ass met 2-1 van de Britten. Dinsdag trok Nederland met 1-0 aan het langste eind.

Darren Cheesman zette de bezoekers na 22 minuten met een rake tip-in op voorsprong. In de tweede helft maakte Roel Bovendeert uit een starfcornerrebound de gelijkmaker. Achttien minuten later besliste Billy Bakker met een rake strafbal het duel.

Rookietest naar Silverstone

De Formule 1-teams zullen van 17 tot en met 19 juli op Silverstone neerstrijken voor de rookietest, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. De test zal plaatsvinden in de periode tussen de Grands Prix van Duitsland en Hongarije.

Vorig jaar was Silverstone ook al gastheer van de rookietest, maar toen was er onenigheid, waardoor de rookies uiteindelijk op drie verschillende locaties aan de tand werden gevoeld. Dit jaar lijken de renstallen eensgezind te zijn en de rijders niet aan het eind van het jaar in Abu Dhabi, maar half juli op Silverstone aan de tand te voelen.

Desmond Tutu in ziekenhuis opgenomen

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop in ruste Desmond Tutu is vanwege een hardnekkige infectie opgenomen in een ziekenhuis in Kaapstad. Dat heet de Desmond en Leah Tutu Stichting woensdag bekendgemaakt.

Tutu zal in het ziekenhuis verscheidene tests ondergaan om te achterhalen wat de oorzaak van de infectie is. De 81-jarige Nobelprijswinnaar was woensdag voor hij werd opgenomen nog aan het werk en was goed geluimd, aldus de stichting. De behandeling duurt naar verwachting vijf dagen.

Tutu werd in 1984 met de Nobelprijs voor de vrede onderscheiden voor zijn strijd tegen apartheid.

Jay's fantastische leven in tv-spot The Great Gatsby

Er wordt vol verlangen gewacht op Baz Lurhmann's The Great Gatsby: een cast om je vingers bij af te likken, een flink budget en een eigenzinnige regisseur. De laatste tv-spot biedt een nieuw kijkje in wat er komen gaat en schept wederom verwachtingen.

In de tv-spot spreekt Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) over zijn fantastische leven, zijn love-interest Daisy Buchanan (Carey Mulligan) doet haar intrede en de extravagante millionair wordt geconfronteerd met zijn verleden, wat behoorlijk wat teweeg lijkt te gaan brengen.

The Great Gatsby is vanaf 16 mei in de bioscoop te bewonderen.

Terugkeer op aarde in After Earth tv-spot

M. Night Shyamalan wil zijn enigszins bezoedelde naam dit jaar met After Earth in ere herstellen. Over anderhalve maand is de film in de bioscoop te zien, dus worden we nu langzaam warm gemaakt met beelden, zoals in de nieuwe tv-spot die is uitgebracht.

In de spot blikt Cypher Raige (Will Smith) terug op hoe het vroeger op aarde ging en wordt overgeschakeld op hoe hij en zijn zoon Kitai (Jaden Smith) moeten zien te overleven als ze terugkeren op wat eens de menselijke vertrouwde levensgrond was.

After Earth draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscoopzalen.

'Als je klaarkomt, maak ik je kapot!'

In Engeland is een man schuldig bevonden aan verkrachting. Zijn 'slachtoffer' had overigens ingestemd met de seks op één voorwaarde: de beste man mocht geen orgasme krijgen.

Er moesten maar liefst drie rechters aan te pas komen om een oordeel te vellen in deze bijzondere zaak. De vrouw had aangifte gedaan van verkrachting. Zij was namelijk met haar bedpartner overeengekomen dat hij alles mocht doen, behalve klaarkomen.

Lord Judge achtte bewezen dat de man wist van deze voorwaarde en begreep dat dit 'de enige basis was om met haar seks te hebben'. Al snel brak de beste man met deze harde eis. Zonder de vrouw de kans te geven bezwaar te maken zei hij: "Ik zal in je komen. Ik doe het als ik dat wil."

En nog voor de vrouw iets kon zeggen, spoot de man zijn hele zak in de vrouw leeg. Hierna raakte de vrouw onverhoopt zwanger en besloot ze haar eenmalige sekspartner aan te klagen.

De eerste rechters die zich over de zaak hadden gebogen, spraken de man vrij. Volgens hen was de seks spontaan en 'onmogelijk te bewijzen'. De dame in kwestie zette echter door, en ging in hoger beroep. Met succes, want het Hooggerechtshof oordeelde dat er bewijs is dat de man de eis negeerde en er dus sprake is van verkrachting.

Miljoenen voor natuurbehoud Cariben

Het kabinet stelt eenmalig 7,5 miljoen euro beschikbaar voor het behoud van de natuur op Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Het geld wordt onder meer besteed aan het behoud van het koraal en het toegankelijker maken van de natuurgebieden, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw verwacht dat dit duikers en wandelaars aantrekt, wat goed is voor de economie. De plannen voor het natuurbehoud staan in het natuurbeleidsplan Caribisch Nederland 2013 - 2017. Dijksma wil dat de natuur op de eilanden duurzaam gebruikt blijft worden, zodat eilandbewoners er ook in de toekomst van kunnen blijven profiteren.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn biologisch zeer divers en herbergen honderden soorten, waarvan een deel is bedreigd. Ook is een verscheidenheid aan wereldwijd bedreigde ecosystemen te vinden op de eilanden, aldus het beleidsplan.

Eenmansprotest op Dam op 30 april toegestaan

Individuen mogen op 30 april ook op de Dam hun onvrede over de monarchie laten blijken, bijvoorbeeld door het dragen van een wit T-shirt. Ook witte ballonnen en boegeroep zijn toegestaan. Voorstanders van een republiek hebben de kleur wit als actiekleur gekozen. Als ze samenscholen, kan dat worden gezien als een demonstratie.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de enige beperking aan individueel protest de wet is. Er staat een officier van justitie paraat, die als dat nodig wordt geacht en de situatie het toelaat, toetst of de wet wordt overtreden. Dit zal in principe gebeuren voordat de politie tot actie overgaat

Demonstreren op de Dam is niet toegestaan. Volgens de woordvoerder is dit in beginsel het geval als het om meer dan een persoon gaat. De zegsman stelt wel dat de gemeente erop rekent dat de sfeer op 30 april uitstekend zal zijn.

Op zes locaties in de stad zijn op 30 april grote demonstraties toegestaan. Tot nu toe hebben zich twee groepen aangemeld, het Nieuw Republikeins Genootschap en #hetis2013. De gemeente had woensdag een 'bijzonder constructieve bespreking' met deze twee organisaties.

Griepepidemie langste in 42 jaar

De griepepidemie die Nederland al achttien weken in zijn greep houdt, is de langste in 42 jaar. Het aantal nieuwe griepgevallen is in de afgelopen week wel gedaald, maar de epidemie is nog steeds niet voorbij, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag.

Vorige week kampten 52 op de honderdduizend mensen met griepachtige verschijnselen. Een week eerder waren dat er nog 61 op de honderdduizend. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.

Taalgebruik Willem-Alexander 'gewoon'

Het taalgebruik van kroonprins Willem-Alexander is een stuk minder deftig dan dat van zijn moeder. Het woord 'gewoon', dat hij vaak gebruikt, is een goede typering van zijn taalgebruik, stelt fonoloog Marc van Oostendorp in het tijdschrift Onze Taal.

Willem-Alexander spreekt de letter r bijvoorbeeld heel anders uit dan koningin Beatrix. "Waar Beatrix een ouderwets deftige, bijna Franse, brouwende r heeft, ligt de r van Willem-Alexander veel dichter bij die van Sacha de Boer en daarmee bij die van zijn leeftijdgenoten", aldus Van Oostendorp.

De fonoloog vindt dat de stem van de toekomstige koning lijkt op die van een gewone veertiger. "Zij het uit de wat betere kringen en met een scheutje plat Haags in zijn spraak."

In toespraken doet Willem-Alexander het volgens toespraakdeskundige Jaap de Jong niet slecht, maar het kan volgens hem wel beter. "De prins spreekt nog niet als water", aldus De Jong in het maandblad, dat vrijdag verschijnt en volledig in het teken staat van de taal van het nieuwe koningspaar. "Maar de toespraakteksten bieden genoeg kwaliteiten om met verwachting uit te zien naar zijn troonredes."

In het nummer wordt ook het Nederlands van prinses Máxima geanalyseerd. Schrijver en oud-hoogleraar Nederlands als tweede taal René Appel geeft de van oorsprong Argentijnse het cijfer 9,5. In 2002 beoordeelde hij haar Nederlands nog met een 8.

Bajesklant bezwangert 4 bewaaksters

Tavon White kan met gerust hart een baas worden genoemd. De Amerikaan weet zelfs achter tralies zijn genen nog goed te verspreiden. De beste man heeft namelijk vier bewaaksters zwanger gemaakt.

White is overigens geen lieverdje. Hij zit namelijk vier jaar vast wegens poging tot moord. Ondanks zijn achternaam is de goeie kerel lid van de in Maryland zeer beruchte Black Guerilla Family-bende.

De bewaaksters werden geregeld nat in hun slipje van de man die aan hun zorg was toevertrouwd. Twee van hen hadden zelfs zijn naam op hun lichaam laten tatoeëren. Ook voorzagen zij hem van handel, waarmee White ruim twaalf ruggen had verdiend.

De milfs-to-be zijn direct op non-actief gezet. Zij zullen worden vervolgd wegens ongeoorloofd seksueel gedrag.

Onderzoek naar 93-jarige vanwege naziverleden

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar een 93-jarige man die heeft toegegeven dat hij in Auschwitz heeft gewerkt, maar die zegt dat hij er alleen maar een kok was. Bepaald moet worden of Hans Lipschis medeplichtig is aan moord.

Lipschis werd in 1983 de Verenigde Staten uitgezet, omdat hij had gelogen over zijn naziverleden toen hij na de oorlog naar de VS emigreerde.

Thomas Will, de aanklager die zaken over oorlogsmisdrijven door nazi's leidt, zei dat een nieuw onderzoek mogelijk is vanwege de zaak-John Demjanjuk. Demjanjuk was de eerste persoon die in Duitsland werd veroordeeld vanwege het feit dat hij kampbewaker was, zonder dat er bewijs was dat hij betrokken was bij een specifieke moord. Hij stierf vorig jaar terwijl het beroep tegen zijn veroordeling nog liep.

Will zei woensdag dat het openbaar ministerie in overweging heeft of het aanklachten tegen Lipschis zal indienen.

Justin Bieber laat aap achter in dierentuin

Justin Bieber wil dat zijn aapje Mally naar een dierentuin gaat. De 19-jarige zanger probeerde eind vorige maand het dier mee te nemen van de Verenigde Staten naar Duitsland, maar toen Bieber niet de juiste papieren bij zich had moest hij de aap achterlaten bij de douane.

Bieber wilde in eerste instantie Mally weer meenemen naar de Verenigde Staten. De tienerster heeft nu toch besloten de kapucijnaap aan een dierentuin te schenken, schrijft de Britse krant Evening Standard.

De zanger riskeert een boete van ruim tienduizend euro omdat hij het aapje zonder de juiste papieren wilde meenemen naar Duitsland. Zo had het dier onder meer een gezondheidsverklaring moeten hebben. Bieber reisde af naar het land voor een optreden.

Karl Heinz Joachim, de baas van het dierencentrum waar Mally momenteel verblijft, benadrukt dat het niet goed is om een aap mee te nemen tijdens een toer. "Hij moet in het wild kunnen klimmen en leren van andere apen, zodat hij geen psychische problemen krijgt."


Justin Bieber laat aap achter in dierentuin (Foto: Novum)

Oppositie niet overtuigd door zorgakkoord

De oppositie in de Tweede Kamer is kritisch over het woensdag gepresenteerde zorgakkoord van kabinet, werkgevers en vakbonden. Iedere partij heeft haar eigen bezwaren, waarbij de SP en de PVV de meest felle tegenstanders zijn.

SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt van een 'afbraakakkoord'. "Uitstel bezuinigingen op thuiszorg wordt betaald door andere mensen die zorg nodig hebben te korten", twittert zij. "Zorgakkoord? Afbraakakkoord." Het akkoord kost verder banen en werkgelegenheid, stelt de SP'er. "Bespaar niet op mensen, maar op verspilling, bureaucratie, winstuitkering zorgverzekeraars en topsalarissen", valt SP-leider Emile Roemer haar bij.

PVV-leider Geert Wilders noemt het akkoord 'bagger'. PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt het onbestaanbaar dat ouderen zorg wordt 'afgepakt' terwijl er miljarden euro's naar Cyprus gaan. "Onze verzorgingshuizen sluiten terwijl er miljarden worden verspild en gefraudeerd", laat zij weten.

D66 vindt het belangrijk dat er een akkoord is, maar mist de 'financiële bijsluiter'. Vera Bergkamp vindt het positief dat een aantal bezuinigingen is afgezwakt, zoals die op huishoudelijke hulp en op het verblijf van gehandicapten en demente ouderen in instellingen. Ze heeft wel veel vragen over de dekking.

De ChristenUnie ziet het zorgakkoord als een belangrijke verbetering van het regeerakkoord. "Er is in een tijd van crisis en oplopende werkloosheid veel te zeggen voor de gemaakte afspraken om meer banen in de zorg te behouden in ruil voor loonmatiging", laat Carla Dik-Faber weten.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman spreekt van een 'gemankeerd zorgakkoord'. "Er wordt bezuinigd op de thuiszorg en het persoonsgebonden budget. De grootste vakbond in de zorg tekent niet mee. En er is niet onderhandeld met de patiëntenorganisaties en gemeenten." Ze vindt dat de politiek het zorgakkoord beter moet maken.

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over het akkoord.

Twee extra zittingsdagen in grensrechterzaak

De rechtbank in Lelystad heeft extra zittingsdagen ingepland voor het proces tegen de verdachten van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Vanwege de omvang van de zaak zijn naast de laatste drie dagen van mei ook twee dagen in juni voor de behandeling vrijgehouden, waaronder een zaterdag.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint 29 mei. Acht verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden voor de dood van de grensrechter. Het gaat om zeven minderjarigen en een man van 50. Zes verdachten zitten nog vast.

De 41-jarige grensrechter van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys overleed in december, toen hij na een voetbalwedstrijd tegen de Amsterdamse club Nieuw Sloten zwaar werd mishandeld.

Extra toezicht Jeugdzorg Zuid-Holland opgeheven

Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland en Haaglanden staan niet meer onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De instanties werden sinds oktober extra in de gaten gehouden door de inspectie omdat er te vage onderzoeksverzoeken bij de Kinderbescherming waren ingediend.

In de onderzoeksverzoeken, waarin de raad gevraagd wordt onderzoek te doen als de veiligheid van een kind in het geding komt, waren de bureaus steeds niet duidelijk genoeg. Er stond bijvoorbeeld te weinig informatie in.

Inmiddels zijn de verzoeken volgens de inspectie weer van goede kwaliteit en is het verscherpte toezicht opgeheven.

Schutter Staatsliedenbuurt verdacht in meer zaken

De 25-jarige verdachte die vastzit voor betrokkenheid bij de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam eind december, wordt ook verdacht van een reeks andere misdrijven. Adil A. was in oktober ook betrokken bij een achtervolging op de A4. Daarbij reed hij in op een agent. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

Behalve poging tot doodslag is A. poging tot ontvoering, openlijke geweldpleging, het voorhanden hebben van vuurwapens en doorrijden na een ongeval ten laste gelegd. Hij moet zich op 21 mei in de rechtbank van Den Haag verantwoorden.

Vrijdag staat A. in Amsterdam voor de rechter voor de behandeling van de zaak rond de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Hij wordt verdacht van het doodschieten van de twee Amsterdamse slachtoffers van 21 en 28 jaar, een poging tot het doodschieten van agenten en andere getuigen en een poging tot het doodrijden van agenten.

In de liquidatiezaak zit nog een verdachte vast. De 32-jarige Amsterdammer werd vorige maand aangehouden.

[WK Snooker] Trump en Junhui eenvoudig naar achtste finales

De Engelsman Judd Trump en de Chinees Ding Junhui hebben zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde op het WK snooker in Sheffield. Trump, het nummer drie van de wereld, won met 10-5 van Dominic Dale na gister al een voorspong van 6-3 te hebben genomen. Junhui versloeg de Schot Alan McManus met dezelfde cijfers. 

In de achtste finale neemt Trump het op tegen de winnaar van de partij tussen Marco Fu en Matthew Stevens. Junhui treft de laatste zestien op de Engelsman Mark King, die in de eerste ronde verrassend de Noord-Ier Mark Allen uitschakelde. Gisteravond werd ook verrassend de nummer vijf van de wereld Stephen Maguire uitgeschakeld. Hij verloor met 10-9 van de Thaise debutant Dechawat Poomjaeng. 

Tursunov zorgt met zege op Ferrer voor verrasssing

David Ferrer is woensdag verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi van Barcelona. De als eerste geplaatste Spanjaard verkeek zich op de Rus Dmitry Tursunov, die in drie sets te sterk was: 7-5, 3-6, 6-1. De afgelopen vijf jaar was Ferrer nog vier keer verliezend finalist in Barcelona. Steevast moest hij zijn meerdere erkennen in landgenoot Rafael Nadal.

In zijn eerste ontmoeting met Tursunov haalde Ferrer alleen in de tweede set een acceptabel niveau. Bij een set en een break achterstand begon hij uit een ander vaatje te tappen. Ferrer liep snel uit naar 5-2 en sleepte met 6-3 het tweede bedrijf binnen.

De Spanjaard raakte in de derde set het momentum meteen weer kwijt. Tursunov profiteerde dankbaar en gunde zijn op de wereldranglijst 62 plaatsen hoger genoteerde opponent in het vervolg nog maar een game.

Greipel wint in Turkije, Hofland derde

André Greipel heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was na een etappe van 147 kilometer over geaccidenteerd terrein de sterkste van een uitgedund peloton.

Greipel verwees in de straten van kustplaats Marmaris twee sprinters van Nederlandse wielerploegen naar de ereplaatsen. Niklas Arndt (Argos) werd tweede, gevolg door Moreno Hofland van Blanco Pro Cycling.

Voor Greipel was het de achtste keer dat hij een rit in de Ronde van Turkije op zijn naam schreef en de eerste van deze editie. De Duitser toonde zich oppermachtig in de sprint, maar mocht ook David de la Fuente danken voor zijn zege. De Spanjaard zorgde op de elf kilometer van de meet op een klimmetje voor een schifting in het peloton. Een groep van zo'n twintig renners bleef vervolgens over.

Natnael Berhane uit Eritrea finishte ook in de voorste groep en behield de leiding in het algemeen klassement. De Turkse rittenkoers duurt tot en met zondag.

FA schorst Suarez voor tien duels om bijtincident

Liverpool-spits Luis Suarez is voor tien duels geschorst. Dat maakte de Engelse voetbalbond FA woensdag bekend. De aanvaller uit Uruguay dankt zijn schorsing aan het bijten in de arm van Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic. Suarez werd in zijn Ajax-tijd ook al geschorst voor het bijten van een directe tegenstander.

Suarez zal hierdoor de laatste vier wedstrijden van dit seizoen en de eerste zes wedstrijden van volgend seizoen moeten missen. Liverpool-voorzitter Ian Ayre: "De club en de speler zijn zowel geschokt als teleurgesteld door de beslissing die de onafhankelijke commissie genomen heeft. We wachten de schriftelijke toelichting van morgen af voordat we commentaar geven."

De Uruguayaan kan tot vrijdagmiddag 26 april nog in beroep gaan tegen zijn schorsing.


Videobeelden van het bijtincident (Bron: Youtube)

'Vermiste' jongen helpt verwarde bejaarde

Een 9-jarige jongen uit Voorburg die dinsdag een aantal uur werd vermist, bleek een verwarde bejaarde vrouw te hebben geholpen die haar woning niet meer wist te vinden. De jongen had tijdens de wandeling die hij met de 81-jarige ondernam honger gekregen, en had de vrouw getrakteerd op een maaltijd bij een fastfoodzaak, meldt de politie woensdag.

De moeder van de jongen had de politie ingeschakeld, nadat haar zoon niet was komen opdagen voor het avondeten. Een vriendje had de 9-jarige rond 18.30 uur voor het laatst gezien.

Nadat de jongen met de vrouw was wezen eten, ging hij naar huis, waarna de politie op zoek ging naar de 81-jarige vrouw. Zij werd in de buurt van de fastfoodtent gevonden. De vrouw bleek te wonen in de gemeente Waddinxveen. Agenten hebben haar naar huis gebracht.

Tetris maakt oog minder lui

Het computerspel Tetris kan mogelijk worden ingezet bij de behandeling van de oogafwijking amblyopie, beter bekend als een lui oog. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat bij testpersonen die het spel met een speciale bril speelden, een grotere verbetering werd waargenomen dan bij testpersonen die volgens de gebruikelijke wijze behandeld werden.

Eén op de vijftig kinderen wordt geboren met de afwijking, waarbij één oog achterblijft in de ontwikkeling. Als het luie oog niet behandeld wordt kan dit lijden tot permanent verlies van het zicht. Vaak bestaat de behandeling uit het afplakken van het goede oog. Hierdoor wordt het luie oog gedwongen harder te gaan werken. Een groot nadeel is dat deze behandeling veel tijd in beslag neemt omdat het goede oog gedurende een aantal maanden een aantal uren per dag afgeplakt dient te worden.

Tijdens het onderzoek lieten Canadese doctoren een groep volwassen testpersonen een uur per dag Tetris spelen terwijl zij een speciale bril droegen. Deze bril maakt de vallende blokjes alleen zichtbaar voor het ene oog, en de blokken op de bodem van het speeldveld enkel voor het andere oog. Een andere testgroep speelde Tetris met een soortgelijke bril, maar met het goede oog afgeplakt. Zij zagen de gehele game met enkel hun luie oog. Na 2 weken was de vooruitgang van de eerste groep aanzienlijk groter dan die van de tweede groep. Hierna werd de eerstgenoemde methode ook op de tweede groep toegepast, waarmee vervolgens dezelfde goede resultaten behaald werden.

In het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt aan een soortgelijk onderzoek.

Tetris

 

Femen valt Belgische bisschop aan

Zijn het oprechte protestanten tegen onrecht, of een stel schaamteloze aandachtshoeren? De wereld is er nog niet uit over de topless activisten van Femen. Maar met hun laatste actie hebben ze toch eerder het debat kapot gemaakt dan vooruitgeholpen.

De oerconservatieve bisschop van Brussel en Mechelen, André-Jozef Léonard, was gisterenavond aanwezig op een lezing over blasfemie, toen Femen toesloeg. Terwijl Léonard stoicijns bleef zitten, doordrenkten de Femen-vrouwtjes hem met wijwater en schreeuwden ze leuzen.

Hun ontblote bovenlijven waren beklad met diepgaande spreuken als 'Anus dei is coming' ['De oude vrouw/het kontgat van God komt eraan', red.], een woordspeling op 'Agnus dei' ofte 'lam Gods'. Eén actievoerdster had dan toch het idee gekregen om de reden voor het protest duidelijk te maken, en zwaaide met een bordje met het opschrift 'Stop Homophobia'.

De Belgische Bisschoppenconferentie heeft in een verklaring gezegd de actie 'totaal onaanvaardbaar' te vinden. Een woordvoerder zegt: "Ze staat lijnrecht tegenover de manier waarop de katholieke Kerk wereldwijd en in ons land met levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit wil omgaan." Desondanks zullen ze geen aanklacht indienen.

Wie écht een bisschop tussen een hoop water en de rondflapperende tieten van lelijke activistes wil zien, kan hier terecht. Vanzelfsprekend NSFW.

Tweede trailer The Bling Ring vrijgegeven

Er is een tweede trailer verschenen van The Bling Ring, de nieuwste film van regisseur Sofia Coppola (Lost In Translation, Somewhere).

De film gaat over de beruchte Bling Ring bende die in 2008 en 2009 tientallen inbraken deed in huizen van beroemdheden waaronder Paris Hilton, Orlando Bloom en Lindsay Lohan. In de hoofdrollen zien we Emma Watson, Gavin Rossdale en Leslie Mann.

The Bling Ring draait vanaf 1 augustus 2013 in de Nederlandse bioscoop.

SGP en ChristenUnie hekelen reclames overspelsites

De ChristenUnie en de SGP vinden het onwenselijk dat op de publieke omroep reclame wordt gemaakt voor websites die vreemdgaan bevorderen. Ze waarschuwen dat partners en kinderen beschadigd raken door ontrouw en hebben het kabinet om een reactie gevraagd.

Op websites als Secondlove kunnen mensen die al een relatie hebben afspraken maken met andere gebonden mensen. Onder meer in kranten en op televisie wordt reclame gemaakt voor de datingsite.

"Ik snap niet dat deze reclame voor en het aanmoedigen van ontrouw in relaties kennelijk heel normaal wordt gevonden", zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. "Ik vind het namelijk helemaal niet normaal." Van der Staaij en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vinden het onwenselijk dat de publieke omroep wordt benut 'om actief relaties te ondergraven'.

Capcom nog niet klaar met Okami

Capcom heeft plannen voor iets nieuws binnen de Okami-reeks. De plannen worden tijdens de Golden Week, een Japanse feestweek die loopt van 29 april tot en met 5 mei, onthuld. Het is de eerste keer in een jaar dat de uitgever iets loslaat over de toekomst van de serie.

Binnen de Okami-reeks zijn 1,6 miljoen spellen verkocht. Het actieavontuur Okami, dat draait om het terugbrengen van kleur in de spelwereld door goddelijke wezens te bevrijden, verscheen in 2006 voor PlayStation 2. Twee jaar later werd hetzelfde spel uitgegeven voor Nintendo Wii, waarna sinds vorig jaar een opgepoetste versie te downloaden is voor PlayStation 3. Tussendoor verscheen Okamiden in 2010 voor Nintendo DS.

Okami is volop geprezen door recensenten. Wereldwijd scoorde de game iets hoger dan een 9, maar de verkoop bleef achter. Okami is wereldwijd grofweg 1,3 miljoen keer verkocht, terwijl Okamiden niet verder is gekomen dan 360 duizend exemplaren.


Capcom nog niet klaar met Okami

Honderden scholieren staken om ontslag leraren

Enkele honderden scholieren van het Sint-Maartenscollege in Maastricht hebben woensdagmiddag actiegevoerd omdat ze boos zijn dat vijftien docenten en vijf man ondersteunend personeel hun baan verliezen. Dat laat voorzitter Lotte Savelberg van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weten.

Op het schoolplein vond een demonstratie plaats waar nagenoeg alle zevenhonderd leerlingen van de middelbare school aan meededen. Ook waren er leerkrachten en scholieren van andere scholen in de buurt op de actie afgekomen. Verschillende docenten die hun baan kwijtraken namen het woord. Volgens Savelberg was sprake van een positieve sfeer.

Volgens het LAKS, dat de actie ondersteunt, worden de scholieren gedupeerd door 'falend schoolbeleid'. De leraren worden weggewerkt in verband met teruglopende leerlingaantallen en bezuinigingen. Daardoor neemt de keuzevrijheid in schoolvakken af, zo stelt de organisatie. Ook worden klassen steeds groter. "De school kan op deze manier niet garant staan voor goed onderwijs", aldus Savelberg.

De leerlingen van de Limburgse school zijn woensdag lesvrij. Of de staking donderdag en vrijdag verdergaat, kon Savelberg nog niet zeggen. Het Sint-Maartenscollege kon woensdag niet direct reageren.

Dode en gewonden bij aardbeving Afghanistan

Een aardbeving in het noordoosten van Afghanistan heeft daar aan een persoon - een kind - het leven gekost. Voorts raakten 34 mensen gewond. De beving had een kracht van 5,7 en werd gevoeld tot in Kabul en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Overstromingen in het noorden van Afghanistan kostten aan zeker dertien mensen het leven. Vijf mensen worden nog vermist. Volgens een plaatselijke politiechef zijn veel huizen beschadigd en is veel vee verdronken. Noord-Afghanistan kampt dit jaar met meer sneeuw- en regenval dan doorgaans in de winter en het vroege voorjaar.

Blanco drie weken zonder sprinter Renshaw

Blanco Pro Cycling kan de komende weken geen beroep doen op Mark Renshaw. De Australische sprinter is in Amersfoort succesvol geopereerd aan zijn gebroken sleutelbeen en staat volgens zijn Nederlandse werkgever drie weken aan de kant. Renshaw ging maandag in de Ronde van Turkije hard onderuit in een valpartij die hij zelf had veroorzaakt.

Renshaw hield ook een hersenschudding over aan zijn val. Hij vliegt woensdagavond terug naar zijn woonplaats Monaco. Blanco meldt verder dat ploeggenoot Theo Bos, die ook ten val kwam, geen schade heeft overgehouden aan zijn smak tegen het asfalt.

Vorig jaar pakten Bos en Renshaw gezamenlijk nog drie ritzeges in de Ronde van Turkije.

Rechter doet dinsdag uitspraak in zaak-Fuentes

De rechtbank in Madrid doet dinsdag uitspraak in de zaak Fuentes. Dat meldt de Spaanse krant AS woensdag. Dopingarts Eufemiano Fuentes is de bekendste van vijf verdachten die terechtstaan vanwege hun aandeel in een omvangrijke dopingzaak in 2006.

Omdat Spanje destijds nog geen specifieke antidopingreglementen kende, luidt de aanklacht het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Tegen Fuentes is twee jaar celstraf en een beroepsverbod geëist.

Volgens de krant begint rechter Patricia Santamaria dinsdag om 12.45 uur met het uitspreken van het vonnis. Naast Fuentes zitten ook voormalig wielercoaches Ignacio Labarta, Manolo Saiz, Vicente Belda en zus Yolanda Fuentes in het beklaagdenbankje.

Bij de behandeling van de zaak tussen 28 januari en 2 april kwam een aantal opvallende zaken aan het licht. Zo onthulde Fuentes dat zijn klantenkring niet alleen uit wielrenners bestond, zoals aanvankelijk werd aangenomen. De dopingarts was bereid zijn volledige klantenlijst prijs te geven, maar de rechter stak daar een stokje voor. Fuentes bekende ook het toedienen van bloedtransfusies.

Fuentes' praktijk in Madrid werd in 2006 binnengevallen in wat Operación Puerto heette. Daarbij werden tientallen gelabelde bloedzakken van sporters en andere dopingmiddelen gevonden. Hoewel de arts ook klanten in onder meer de voetbalwereld had, had, de inval vooral in de wielersport gevolgen. Diverse wielrenners werden aan de vooravond van de Tour de France in dat jaar door hun ploegen thuisgelaten. In Duitsland en Italië werden renners als Jan Ullrich en Ivan Basso uiteindelijk geschorst.

In Spanje gebeurde echter niets, omdat dat land in 2006 nog geen antidopingwetgeving had. Ook weigerde de Spaanse justitie om gevonden bewijsmateriaal zoals dna te delen met Spaanse en buitenlandse antidopingautoriteiten. Via een omweg lukte het de Italianen om de Spanjaard Alejandro Valverde toch geschorst te krijgen.

Verhoeven blij met flop remake Total Recall

Paul Verhoeven lacht in zijn vuistje dat de remake van zijn film Total Recall is geflopt. "Dat was leuk", glimlacht Verhoeven in het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Vooral ook omdat de makers zo arrogant waren over mijn origineel."

"Zowel de regisseur als Colin Farrell kraakte in ieder interview mijn film af", vertelt de 74-jarige Verhoeven. "Colin Farrell noemde het kitsch. Natuurlijk kreeg ik dat meteen van iedereen te horen."

Het publiek liet de vorig jaar verschenen film met Farrell, Jessica Biel en Kate Beckinsale in de hoofdrollen links liggen. De film bracht slechts 119 miljoen dollar op, terwijl het origineel uit 1992 maar liefst 261 miljoen opbracht. De cijfers van alleen het Amerikaanse bioscoopbezoek zeggen nog meer. De remake bracht remake slechts 59 miljoen dollar op, het origineel destijds 119 miljoen.

Verhoeven liet vorig jaar al weten de remake veel te serieus te vinden. "Ik heb het idee dat al die films als Total Recall, Robocop, Superman, Spider-Man, allemaal onzin zijn", zegt hij ditmaal. "Ze zijn heus niet realistisch, dus die realiteit moet je zelf invullen. Maar je moet het ook weer niet te serieus nemen, want dan begeef je je op gevaarlijk terrein. Dat werd bij Total Recall wel duidelijk, dat werkte niet meer."

Dat is ook advies dat hij geeft aan de makers van de nieuwe Robocop, ook gebaseerd op een van zijn films. "Ik hoop dat die jongens hun verhaal af en toe met een knipoog durven vertellen."

Met regisseur José Padilha, hoofdrolspeler Joel Kinnaman en Samuel L. Jackson, Gary Oldman en Michael Keaton in bijrollen behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Allen hebben meermaals laten zien hun keiharde actiescènes van de nodige humor te kunnen voorzien. Robocop verschijnt in februari in de bioscoop.


Verhoeven blij met flop remake Total Recall (Foto: Novum)

'Troonswisseling kost meer dan vijftig miljoen'

De totale kosten voor de troonswisseling kunnen wel eens boven de vijftig miljoen uitkomen. Alleen al voor de beveiliging zou 26 miljoen euro zijn uitgetrokken. Dat stelt het programma Keuringsdienst van Waarde: Rekenkamer woensdag. Volgens een woordvoerder van het televisieprogramma geeft het rijk veel meer uit dan het beweert.

Het programma onderzocht door middel van gesprekken met betrokkenen en kansberekening hoeveel daadwerkelijk wordt uitgegeven aan de inhuldiging. Zo zegt een ingewijde dat het beveiligingsbudget zeker 26 miljoen bedraagt. Afgezien van dat bedrag zijn er volgens de woordvoerder geen exacte cijfers te noemen. De overige miljoenen gaan vooral op aan mediastrategie, zegt ze.

De werkelijke kosten voor het feestje kunnen uiteindelijk wel eens boven de vijftig miljoen uitkomen, stelt het programma. De woordvoerder benadrukt dat werkelijk alle kosten worden meegenomen. Ze noemt als voorbeeld de lunch die vrijwilligers krijgen aangeboden.

Vorige maand liet het kabinet weten zelf vijf miljoen euro uit te trekken voor de troonswisseling. Van dat bedrag gaat een miljoen euro naar de gemeente Amsterdam. Het overige geld is bestemd voor defensie. Amsterdam legt 5,2 miljoen euro in, overigens anderhalf miljoen lager dan eerder begroot. Behalve het rijk investeert ook het bedrijfsleven groot in de troonswisseling.

Premier Rutte zei in januari na de abdicatieaankondiging van koningin Beatrix dat de inhuldiging een 'onvergetelijk feest' moest worden, maar in tijden van crisis en bezuinigingen wel op 'sobere' wijze moet worden ingevuld.

Een onderzoek onder leiding van oud-VVD-minister Gerrit Zalm wees in 2009 uit dat de jaarlijks kosten van het koningshuis 110 miljoen euro bedragen.

De aflevering is donderdagavond om 20.25 uur op Nederland 3 te zien.

EK hockey 2015 naar Engeland

Het EK van 2015 wordt gehouden in Engeland. Van 22 tot 30 augustus komen de beste Europese mannen- en vrouwenteams in actie. Dit bevestigt de Europese hockeyfederatie(EHF) tegenover hockey.nl. De locatie voor het toernooi wordt op een later moment bekend gemaakt.

Het is de derde keer dat Engeland de gastheer wordt van een EK. In 1987 was Londen de speelstad voor het Europees kampioenschap voor vrouwen. Twintig jaar later vond in Manchester een dubbel-toernooi plaats. Komende zomer wordt het EK gehouden in het Belgische Boom. De Nederlandse hockeyvrouwen zullen hun Europese titel daar proberen te verdedigen. De regerend Europees kampioen bij de heren is Duitsland, de Nederlandse heren werden twee jaar geleden tweede.

Whiskydief blijkt connaisseur

Een inbreker is er dinsdagnacht vandoor gegaan met een aantal flessen voortreffelijke whisky uit een slijterij in Hoogeveen. De politie denkt te maken te hebben met een echte kenner.

De dader had met tegels een ruit van de drankhandel aan de Alteveerstraat ingesmeten. Vervolgens ging de inbreker op een stelling met de whisky's af. De flessen die hij meenam, zaten in een geschenkverpakking.

De politie meldt woensdag te hopen de dader aan de hand van camerabeelden op te kunnen sporen.

Bodzek twee jaar langer in Düsseldorf

Fortuna Düsseldorf heeft het aflopende contract van middenvelder Adam Bodzek met twee jaar verlengd. Dat meldt de Duitse club woensdag. Bodzek, die begin 2011 overkwam van MSV Duisburg, staat daardoor tot medio 2015 onder contract.

De ploeggenoot van de Nederlander Tobias Levels ziet een mooie toekomst bij de Düsseldorf. "Ik ben nog niet klaar bij deze club, ik voel me hier goed dus het was belangrijk om mijn contract te verlengen", zegt Bodzek. "Het voornaamste doel is dat we de komende serie van vier wedstrijden goed afsluiten, zodat we in de Bundesliga blijven."

Voor Fortuna wordt het nog een kluif om degradatie te ontlopen, nadat de laatste acht competitieduels niet werd gewonnen. De ploeg staat met de huidige vijftiende plek nog net aan de goede kant van de streep. Bodzek speelde tot dusver 70 duels voor Fortuna Düsseldorf. Daarin vond hij twee keer het net.

Eerste telefoon met Whatsapp-knop onthuld

Nokia heeft vandaag een nieuw toestel onthuld. Normaal gesproken niet heel bijzonder omdat Nokia wel meer telefoons maakt, maar de Asha 210 is wel de eerste telefoon ooit die een speciale knop voor Whatsapp heeft. Whatsapp is een populaire berichtenservice die op meerdere platformen werkt.

Whatsapp zal op de Nokia Asha 210 altijd gratis zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld iOS waar je 89 cent voor de app moet betalen en waarvoor binnenkort mogelijk abonnementen worden geïntroduceerd. Naast de Whatsapp-knop heeft de telefoon zoals je ziet een fysiek qwerty-toetsenbord.

“De Nokia Asha 210 is een opvallend toestel dat consumenten nieuwe manieren biedt om hun persoonlijkheid te uiten. Dit kan via design, kleur en innovaties als ’s werelds eerste Whatsapp-knop”, zegt Timo Toikkanen, Executive Vice-President Mobile Phones van Nokia. “Met de Nokia Asha 210 kunnen mensen hun sociale netwerken snel updaten, altijd in contact blijven met vrienden en zelf gecreëerde content snel delen.”

“Wij willen de beste Whatsapp-ervaring leveren aan zoveel mogelijk mensen”, zegt Brian Acton, medeoprichter van Whatsapp, Inc. “We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Nokia Asha. Het past perfect binnen onze strategie om mensen in de gehele wereld een eenvoudige gebruikservaring te bieden bij het onderhouden van contact met vrienden.”

De Nokia Asha 210 is verkrijgbaar is geel, cyaan, zwart, magenta en wit. De winkelprijs zal 69 euro excl. subsidies zijn. Het toestel is in Nederland leverbaar in het derde kwartaal van 2013.

Nintendo DS wordt niet meer gemaakt

In hun financiële verslag heeft Nintendo bekendgemaakt dat ze geen Nintendo DS meer zullen maken. De verkoopprognose staat op 0 (nul) exemplaren wat duidt op een stop van de meest verkochte handheld aller tijden. 

Nintendo DS werd in 2004 geïntroduceerd als 'derde pilaar' in de strategie van Nintendo. Naast GameCube (console) en GameBoy (handheld) zou Nintendo DS meer een experiment zijn. Al snel bleek dat Nintendo DS een gigantisch succes was en werd de GameBoy-reeks stopgezet.

Met zo'n 154 miljoen verkochte exemplaren is Nintendo DS de best verkochte handheld aller tijden, en nummer twee als het gaat om videogame-apparatuur. Enkel PlayStation 2 bleef hem voor met 155 miljoen exemplaren.

De originele Nintendo DS zoals deze in 2004 op de markt kwam

Man vindt schorpioen in badkuip

Een inwoner van Wijchen kreeg woensdagochtend de schrik van zijn leven toen hij in zijn badkuip een giftige schorpioen vond. Hoe het beestje daar is gekomen, is voor de politie een mysterie.

De Wijchenaar twijfelde geen moment en sloeg alarm. Zowel de dierenpolitie als de dierenambulance keken eerst nog of het een rivierkreeftje was, maar al snel was het duidelijk dat het om een schorpioen ging.

De politie vermoedt dat het dier vanuit het buitenland is geïmporteerd en via een afvoer of een open raam het huis is binnengekropen. Agenten hebben gesproken met bewoners in de straat, maar hebben nog geen idee wie hier verantwoordelijk voor is. De dierenambulance kijkt nu of de schorpioen kan worden opgevangen in een centrum voor reptielen.

Man vindt schorpioen in badkuip
Man vindt schorpioen in badkuip (Foto: ANP)

Iwata wordt ook CEO van Nintendo of America

Nintendo heeft aangekondigd dat Iwata, Global President van Nintendo, ook CEO van Nintendo in Amerika wordt. Hij wordt nu de directe baas van Reggie Fils-Aime die directeur en COO blijft. De huidige CEO, Tatsumi Kimishima, promoveert naar de functie van managing director van Nintendo in Japan.

Als managing director volgt hij Yoshihiro Mori en Masaharu Matsumoto op die beiden met pensioen gaan. De dubbelrol die Iwata nu heeft moet zorgen voor een meer gestroomlijnde wereldwijde tactiek. De grote stoelendans bij Nintendo zal na de zomer plaatsvinden.


Reggie Fils-Aime blijft op zijn plekje zitten 

Ferrari achterhaalt oorzaak DRS-probleem Alonso

Het Formule 1-team Ferrari heeft de oorzaak achterhaald van het probleem waarmee het Drag Reduction System op de bolide van Fernando Alonso in Bahrein kampte. De Italianen lieten weten dat het een breuk in een mechanisch component in het systeem betrof.

Alonso reed op het moment dat zijn achtervleugel open bleef staan op de tweede plaats. Ferrari haalde hem binnen voor een vervroegde eerste pitsstop en wist hierbij de vleugel weer dichtgeklapt te krijgen. Het euvel doemde door het gebruik van DRS opnieuw op, waarna Alonso zijn tweede stop moest maken. De Spanjaard moest in Bahrein het de rest van de wedstrijd zonder het inhaalmiddel stellen, maar wist desondanks toch nog op te klimmen naar een achtste plaats.

Volgens Ferrari was het de eerste keer in de drie jaar dat DRS gebruikt wordt dat een dergelijk euvel optrad. Teambaas Stefano Domenicali is ervan overtuigd dat Alonso zonder dit euvel met Sebastian Vettel had kunnen strijden om de dagzege.

Tweede rijder Felipe Massa had in Bahrein zo zijn eigen problemen. De Braziliaan kreeg tot tweemaal toe te maken met een lekke rechter achterband, waardoor hij buiten de punten eindigde.

Geestelijke wees Bostonverdachte religieuze pad

De oudste van de twee verdachten van de aanslagen in Boston is in de jaren in de aanloop naar de terreurdaad steeds meer onder invloed komen te staan van een geheimzinnige geestelijke, een bekeerde moslim die de voorheen weinig in religie geïnteresseerde Tamerlan Tsarnajev op het pad van de strenge islam bracht. Dat zeggen familieleden van de vorige week bij een klopjact om het leven gekomen terreurverdachte.

Onder invloed van zijn islamitische vriend, Misja, stopte Tamerlan met boksen en met zijn muziekopleiding, zei Elmirza Chodzjoegov, de ex-man van Tamerlans zus Ailina. Hij keerde zich tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan en verslond de extremistische propaganda op jihadistische websites, die de schuld voor de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 bij de CIA leggen en beweren dat de joden in de wereld aan de touwtjes trekken.

Tamerlan ontmoette deze Misja in 2008 of 2009. Waarschijnlijk bezochten ze dezelfde moskee in Boston, zei Chodzjoegov. Wie Misja precies is, blijft onduidelijk. Het zou gaan om een geboren Armeniër, een gezette kale man met een lange rossige baard, die zich later bekeerde tot de islam. In ieder geval oefende hij een onweerstaanbare invloed uit op Tamerlan. "Op de een of andere manier kreeg hij hem in zijn macht", zei Tamerlans oom Roeslan Tsarni.

"Hij zei nooit dat hij Amerika haatte of de joden haatte", zei Chodzjoegov. "Maar hij nam een behoorlijk agressieve houding aan tegen het Amerikaanse beleid in moslimlanden. Hij had een afkeer van de oorlogen."

Tamerlan vond vrijdag de dood in een hevig vuurgevecht met de politie. Zijn jongere broer Dzjochar, die samen met Tamerlan de aanslagen op de marathon van Boston zou hebben gepleegd, werd zwaargewond ingerekend en kan voor zijn aandeel in de terreurdaad de doodstraf krijgen. Dzjochar zou zijn ondervragers vanuit zijn ziekenhuisbed hebben meegedeeld dat religieuze motieven ten grondslag lagen aan de terreurdaad.

De relatie die Tamerlan met Misja had, kan licht werpen op de religieuze verandering die de oudste van de twee broers onderging en op de motieven van de twee verdachten. Of de FBI met deze Misja heeft gesproken of dat nog van plan is, is niet duidelijk.

Aankondigingstrailer voor Ratchet & Clank-film

Gisteren werd bekend dat het bekende PlayStation-duo Ratchet & Clank hun eigen film krijgen. Vandaag hebben we de eerste aankondigingstrailer voor jullie die je hieronder kunt bekijken. De film verschijnt in 2015 in de bioscopen, nog even geduld dus!

Ratchet & Clank maakten hun debuut op PlayStation 2 en inmiddels zijn er verschillende games verschenen. De meest recente is Q-Force voor PlayStation 3.

Hockeyer Van der Horst tot en met WK 2014 captain van Oranje

Robert van der Horst is door bondscoach Paul van Ass benoemd als nieuwe captain van de Oranjemannen. Dit maakte Van Ass bekend tegenover dagblad Spits. Volgens de krant draagt de Eindhovenaar de band tot en met het WK van 2014.

Van der Horst ontbrak op het laatste grote toernooi van Oranje, dat afgelopen winter de Champions Trophy speelde in Australië. Op dat evenement was Klaas Vermeulen de aanvoerder bij Nederland. Hij volgde Floris Evers op, die na de Olympische Spelen stopte als international.

Ook buurtsuper Amsterdam mag geen sixpacks slijten

Ook kleine winkels in Amsterdam mogen op Koninginnedag maximaal één alcoholische drank per klant verkopen. Zij worden ook gecontroleerd, zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Om alcoholmisbruik tegen te gaan is net als vorig jaar met onder meer de horeca en grote supermarktketens afgesproken dat klanten maximaal een blikje bier krijgen. Dat gebeurde toen nog op vrijwillige basis. "Na vorig jaar wezen de supermarkten erop dat sommige kleine winkeltjes en ondernemers zich niets van de afspraken aantrekken. Zo krijg je een oneerlijke situatie en daarom hebben we nu een regel ingesteld", zegt de woordvoerder.

Winkeltjes die volgende week dinsdag toch worden betrapt op het verkopen van meer dan een blikje bier per klant, krijgen eerst een last onder dwangsom en worden dezelfde dag nog eens gecontroleerd. Als ze dan weer in de fout gaan, moeten ze betalen. "Het bedrag zal per geval verschillen. Als er een keer een klant met twee blikjes tussendoor glipt is het iets anders dan wanneer aan de lopende band sixpacks worden verkocht."

De meeste supermarkten in het centrum van Amsterdam zijn op Koninginnedag gesloten. Winkels op NS-stations verkopen geen alcohol. Met de horeca is afgesproken dat geen happy hours worden gehouden en aan dronken feestgangers geen drank wordt verkocht. De gemeente waarschuwt verder dat voor openbare dronkenschap boetes van 340 euro worden uitgedeeld.

Dronken feestgangers leggen een groot beslag op de capaciteit van de hulpdiensten. In 2011 moesten Amsterdamse ambulances 522 keer uitrukken, het hoogste aantal ooit. In bijna alle gevallen waren de ritten alcoholgerelateerd. Na de maatregelen daalde het aantal ritten vorig jaar naar 428.

"Het alcoholmisbruik is soms echt extreem", zegt de woordvoerder. "Zo extreem dat mensen niet meer op hun eigen benen kunnen staan. Dat is ook niet meer gezond voor henzelf."

'Helft bezuinigingen thuiszorg van tafel'

De helft van de bezuinigingen op de thuiszorg is van tafel. Ook zijn de bezuinigingen op de dagbesteding, persoonlijke verzorging en de thuishulp een jaar uitgesteld en gaat de bezuiniging om verstandelijk gehandicapten meer thuis te laten wonen niet door. Dat staat in een concept van het zorgakkoord dat De Telegraaf in handen zegt te hebben.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) zouden hun zorgbegroting voor bijna een miljard euro vertimmeren, meldt de krant op zijn website. Een woordvoerder van het ministerie wilde het bericht woensdag niet bevestigen.

De details van het zorgakkoord worden woensdag om 14.30 uur gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid. Aan het akkoord tussen kabinet, werkgevers en de vakbonden doet Abvakabo FNV niet mee. Volgens voorzitter Corrie van Brenk ontbreekt het aan politieke wil bij het kabinet om tot een akkoord te komen 'met draagvlak'.

Abvakabo wilde 0,3 procent van de loonstijging voor de gehele zorg inleveren, zodat daarmee de financiële dekking voor de thuiszorg overeind blijft. Door het zorgakkoord verliezen volgens de bond vijftigduizend thuiszorgers hun baan. De bond heeft voor 8 juni een manifestatie aangekondigd.

'Gelderse politie in de fout bij fouilleeracties'

De politie in Gelderland had vorig jaar bij twee controles in Geldermalsen en Kerkdriel niet preventief mogen fouilleren. De politie heeft destijds misbruik van haar bevoegdheden gemaakt. Dat stelt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag in een rapport.

Brenninkmeijer had een onderzoek ingesteld naar een controle die eind oktober plaatsvond op een parkeerplaats langs de A2 en een controle op een camping in Kerkdriel eind november. Volgens de ombudsman mag alleen gefouilleerd worden als er aanwijzingen zijn dat de veiligheid van de omgeving in het geding is. In zo'n geval wordt een veiligheidsrisicogebied aangewezen en is fouilleren toegestaan. Van een veiligheidsrisico was echter bij beide controles geen sprake.

"Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat uit opportunisme is geprobeerd om preventief fouilleren aan het reeds beschikbare arsenaal opsporings- en controlemogelijkheden toe te voegen", stelt Brenninkmeijer in het rapport. Volgens de ombudsman zijn de betrokken burgemeesters en het Openbaar Ministerie 'marionetten van de politie' geweest.

"Ik ben bezorgd over het gemak waarmee de bestuurders en de officieren van justitie in beide gevallen aan de waarborgen voor de burger voorbij zijn gegaan", aldus de ombudsman. Brenninkmeijer vindt dat het middel preventief fouilleren om misbruik te voorkomen voortaan niet meer in combinatie met andere controleacties moet worden ingezet.

De politie stelt in een reactie dat van misbruik geen sprake is geweest omdat 'slechts gebruik werd gemaakt van de bevoegdheden die haar voor beide acties door het bevoegd gezag waren gegeven'. De politie erkent dat preventief fouilleren een ingrijpend middel is en dat het volgens de regels moet worden ingezet, maar benadrukt dat het in beide gevallen een onderdeel van de actie was en niet 'de primaire doelstelling'. De acties worden aan de hand van het rapport van de ombudsman verder geëvalueerd.

Nintendo Land meest verkochte Wii U-game

Met 2,6 miljoen verkochte exemplaren is Nintendo Land het populairste spel voor Wii U. New Super Mario Bros U volgt met 2,15 miljoen stuks. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt bij een bespreking van zijn jaarcijfers. Beide spellen zijn sinds de lancering van Wii U, waarvan 3,45 miljoen stuks verkocht zijn, verkrijgbaar. Verkoopcijfers van andere spellen zijn niet bekend.

Volgens deze cijfers beschikken twee op de drie Wii U-bezitters over Nintendo Land of New Super Mario Bros U. Het is niet bekend hoeveel van de verkochte exemplaren van Nintendo Land en New Super Mario Bros U gebundeld waren met de spelcomputer. Volgens Nintendo heeft het bedrijf gemiddeld 3,8 spellen per Wii U verkocht.

In de komende maanden komt het bedrijf met nieuwe spellen gebaseerd op eerdere successen. Zo komt Nintendo met Wii Fit U. Voorganger Wii Fit was met bijna 44 miljoen exemplaren een enorme hit voor Nintendo Wii. Daarnaast staat een nieuwe Mario Kart in de planning, goed voor 33,6 miljoen verkochte Wii-spellen.


Nintendo Land meest verkochte Wii U-game

Bussemaker wil taalfouten uit Koningslied halen

De taalfouten moeten uit het Koningslied worden gehaald voordat prins Willem-Alexander dinsdag wordt toegezongen. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in De Telegraaf.

Het kromme Nederlands in het lied is de onderwijsminister volgens de krant niet ontgaan. "Nu het lied alsnog gezongen gaat worden, moeten we wel even naar de taal- en spelfouten kijken." Maandag zei de minister al schertsend dat het Koningslied misschien beter was geweest als de taaleisen voor pabostudenten eerder waren opgeschroefd.

Bussemaker is volgens de krant niet rouwig om de kritiek op het lied. "Kunst kan ontroeren, inspireren, confronteren en choqueren. Dat is het Koningslied toch goed gelukt."

Willem-Alexander heeft dinsdag te kennen gegeven dat hij het jammer vindt dat het Koningslied tot zo veel controverse heeft geleid. Hij zei verder dat hij het niet handig zou vinden om zich in de discussie te mengen. Prinses Máxima zei dat het lied in de eerste plaats moet verbinden.

cartoon_vaneijk_koningslied (Foto: mark van eijk)
door Mark van Eijk

Revu verdedigt publiceren foto 9-jarige Amalia

Met het publiceren van een foto van een privéaangelegenheid van de 9-jarige prinses Amalia wordt het algemeen belang gediend. Dat zei hoofdredacteur van de Nieuwe Revu Erik Noomen woensdag op Radio 1. "Het is voor het volk belangrijk om haar te leren kennen. Ze gaat uiteindelijk de regering adviseren. Ik wil weten wie dit meisje is."

Het tijdschrift doorbreekt woensdag de mediacode die geldt voor de Oranjes. Daarin is afgesproken dat leden van het Koninklijk Huis in hun vrije tijd met rust moeten worden gelaten. De Nieuwe Revu heeft een artikel met drie foto's die eigenlijk niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld.

Noomen zei dat hij zo de discussie over de mediacode wil aanzwengelen, 'met foto's die overigens heel onschuldig zijn'. Dalende oplagecijfers zouden niet hebben meegespeeld in dit besluit. "Nee, het gaat juist erg goed", stelde Noomen. Hij wees erop dat de hele markt daalt.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft woensdag nog niet op het artikel gereageerd. Noomen zei dat de dienst ook nog geen contact met hem heeft opgenomen.

In een verklaring van de Nieuwe Revu zei hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee dinsdag al dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy. Anders zouden ze maar afstand moeten doen van hun privileges.

WHO: nieuwe vogelgriep besmettelijker

De nieuwe variant van de vogelgriep, H7N9, lijkt gemakkelijker over te springen van besmette dieren op mensen dan het H5N1-virus dat in 2003 huishield onder de pluimveestapel in Azië en wereldwijd aan 360 mensen het leven kostte. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

Volgens de WHO zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus gemakkelijk van mens op mens kan overspringen. Een wereldwijde pandemie ligt niet in de verwachting, aldus de WHO.

De Chinese regering probeert op alle mogelijke manieren de verspreiding van het virus, dat voor het eerst werd geconstateerd in de regio Shanghai, onder controle te krijgen. Inmiddels zijn al ruim twintig mensen aan de nieuwe vogelgriep bezweken en zijn meer dan honderd mensen ziek geworden.

Er zijn diverse theorieën over de verspreiding van H7N9, die uiteenlopen van de wijze waarop pluimvee wordt geslacht tot besmette uitwerpselen van trekvogels.

Gewelddadig protest in Parijs tegen homohuwelijk

Nadat de Nationale Assemblee met een ruime meerderheid van stemmen een wet had aangenomen die het huwelijk openstelt voor homoparen, zijn dinsdagavond in Parijs rellen uitgebroken. Op verschillende plekken kwam het tot confrontaties tussen betogers tegen het homohuwelijk en de politie.

Met het oog op eventuele rellen was de oproerpolitie in groten getale aanwezig. Duizenden agenten waren rond het parlementsgebouw en langs de Seine geposteerd en de waterkanonnen stonden klaar. Relschoppers bestookten de politie met flessen en stenen. De agenten zetten traangas in.

Bay ontkent excuses voor Armageddon

Michael Bay heeft helemaal zijn excuses niet aangeboden voor zijn film Armageddon. Dat schrijft hij op zijn blog. Eerder deze week verscheen in de Amerikaanse krant Miami Herald een stuk waarin de regisseur zich verontschuldigde voor het slechte eind van de actiefilm. "Die journalist heeft mijn woorden verdraaid. Ik ga me allerminst verontschuldigen voor de derde film uit mijn carrière, Armageddon."

De filmmaker vertelt hoe hij onlangs op de rode loper van zijn nieuwe film a, met Mark Wahlberg en Dwayne Johnson als bodybuilders, door de pers werd aangesproken op zijn verontschuldiging. "Ik vroeg waar ze het in vredesnaam over hadden", schrijft Bay.

"Die journalist van de Miami Herald vroeg mij of, als het zou kunnen, ik iets zou veranderen aan één van mijn films. Ik antwoordde dat ik graag een paar weken langer de tijd had gehad om Armageddon te monteren, de derde acte in het bijzonder", legt de 48-jarige maker van onder meer Bad Boys, The Rock en Transformers uit.

Bay benadrukt hoe Armageddon nog steeds één van de meest vertoonde films op televisie is. "En ja, ik ben er trots op. Einde discussie."


Michael Bay ontkent excuses voor film Armageddon (Foto: Novum)

Aantal verkeersdoden nagenoeg gelijk

Het aantal verkeersdoden in Nederland is vorig jaar nauwelijks veranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal dodelijke slachtoffers daalde van 661 naar 650. Onder 15- tot 20-jarigen en 80-plussers vielen minder flink slachtoffers, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat.

De meeste doden vielen in Noord-Brabant, dat het grootste wegennet heeft. Wel is daar net als in de meeste provincies sprake van een daling. Sinds de jaren zeventig daalt het aantal doden door verkeersongevallen. Toen kwamen jaarlijks nog meer dan drieduizend mensen om in het verkeer.

In 2011 was het aantal verkeersdoden voor het eerst in tien jaar licht gestegen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) zei een jaar geleden dat ze het aantal verkeersdoden in 2020 wil terugbrengen tot vijfhonderd. Onder meer door het veiliger aanleggen van wegen en fietspaden, fietslichtcampagnes en verkeerscursussen voor ouderen. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeerde dat een veel lager aantal niet haalbaar is als geen extra maatregelen zoals strengere alcoholcontroles worden ingevoerd.

Sinds 2006 is het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren van 15 tot 20 jaar met de helft afgenomen. Vorig jaar kwamen er 29 om in het verkeer, zestien minder dan in 2011. Dat zou vooral komen doordat minder dodelijke ongelukken met auto's en brommers zijn gebeurd.

Onder 80-plussers daalde het aantal verkeersdoden naar 95, 31 minder dan een jaar eerder. De afname bij die groep is het sterkst onder de fietsers, maar ook onder inzittenden van auto's en voetgangers vielen minder doden.

Onder 20- tot 60-jarigen nam het aantal doden juist toe, vooral bij inzittenden van auto's, daar steeg het aantal doden van 137 naar 156. Daarmee is deze groep terug op het niveau van 2010. Onder 60- tot 80-jarigen nam het aantal fietsslachtoffers toe, van 78 naar 96.

Cyberaanval legt DigiD plat

DigiD is sinds dinsdagavond niet of moeilijk te gebruiken door een cyberaanval. Daardoor kan het inloggen op websites van overheidsdiensten problemen opleveren. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Het ministerie bezweert dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet zijn gekraakt.

Het gaat om een zogenoemde DDoS-aanval, waar verschillende banken de afgelopen tijd ook mee te maken kregen. Bij zo'n aanval wordt een internetsite bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen.

"Een DDoS aanval is te vergelijken met het ouderwetse belletje-trekken met een luciferhoutje tussen de bel. De bel gaat continu over, maar de deur blijft dicht. Inbrekers blijven gelukkig buiten, gewone bezoekers helaas ook", omschrijft Binnenlandse Zaken de aanval.

Persoonlijke gegevens van gebruikers blijven geheim, want de aanvallers krijgen geen toegang tot het DigiD-systeem, aldus het ministerie. "Van een hack in het systeem is geen sprake."

Wie er achter de aanval zitten, is nog onbekend. Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte gesteld van de aanval.

Werkstraf voor vrouw om aanranden frietkraammeisje

Een 28-jarige vrouw is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het aanranden van een 17-jarige collega. Het betasten van het meisje vond plaats op de eerste werkdag van het slachtoffer in een frietkraam in Arnhem, zo achtte de rechtbank in Arnhem bewezen.

Het voorval vond in mei vorig jaar plaats. De 28-jarige vrouw hield toezicht bij afwezigheid van de eigenaar. Op een gegeven moment heeft de verdachte haar vinger over de geslachtsdelen van het meisje gehaald, over haar kleding heen. Niet veel later gebeurde dat nog een keer.

Tegen de vrouw was twee maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk geëist. De rechtbank legt echter een lagere straf op omdat de vrouw lijkt te beseffen dat zij te ver is gegaan en haar excuses heeft aangeboden aan het slachtoffer.

'Zesjescultuur neemt toe'

Een hele grote groep Nederlandse scholen voldoet maar net aan de minimumeisen en slechts heel weinig scholen presteren goed. Het Nederlandse onderwijs blinkt uit in middelmatigheid, concludeert de Inspectie van het Onderwijs in haar jaarverslag.

Zwakke scholen zijn er niet veel meer, maar daar is volgens de inspectie ook alles mee gezegd. Inspecteur-generaal Annette Roeters schrijft een stagnatie te zien. "De afgelopen jaren was er een duidelijke positieve ontwikkeling aan de onderkant, waardoor er nu nauwelijks nog zwakke scholen zijn. Maar daarna houdt het op."

Nederland heeft volgens Roeters 'heel erg weinig' excellerende leerlingen en scholen. "Het aantal goed presterende leerlingen lijkt zelfs af te nemen de laatste jaren."

Scholen hebben te veel het idee dat ze niet meer hun best hoeven te doen als ze aan de minimumnormen voldoen, vreest Roeters. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling."

Om dit aan te pakken gaat de inspectie vanaf augustus volgend jaar niet meer alleen de zwakke en zeer zwakke scholen benoemen, maar ook de categorieën daarboven. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend, maar scholen kunnen dan bijvoorbeeld als matig, voldoende of zeer goed worden beoordeeld.

Een andere kwalijke ontwikkeling is volgens de inspectie dat leerlingen de dupe worden van pogingen van scholen om beter in de statistieken naar voren te komen. Ze laten bijvoorbeeld geen leerlingen toe die ooit zijn blijven zitten, laten leerlingen zitten in de klas voor het eindexamen of sturen ze naar een lager niveau om de gemiddelde score op de eindexamens op te krikken.

De Algemene Onderwijsbond schrijft in een reactie de stagnatie in het onderwijs ook te zien en concludeert dat scholen meer geld nodig hebben. De bond wijst onder meer door kostenstijgingen door de hogere btw en het toegenomen energieverbruik. Politici lijken volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher niet te beseffen dat dit nu wordt betaald door te bezuinigen op personeel.

"Minder mensen betekent dat collega's die achterblijven meer moeten doen. Meer werkdruk betekent minder tijd voor reflectie op het werk, minder tijd voor het volgen van een cursus." Dat gaat volgens Dresscher uiteindelijk ten koste van de kwaliteit. "Hoe graag het onderwijspersoneel het ook anders wil."

Ang Lee & Kidman in jury Cannes

De Australische actrice Nicole Kidman en de Taiwanese regisseur Ang Lee maken deel uit van de jury die volgende maand de Gouden Palm toekent op het filmfestival van Cannes. Dat heeft de BBC woensdag gemeld. Eerder was al bekend geworden dat de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg de jury leidt.

Tot de 19 films die meedingen naar de Gouden Palm, behoort Borgman van Alex van Warmerdam. Het is sinds 1975 niet meer voorgekomen dat een Nederlandse film kans maakt op de belangrijkste prijs tijdens het filmfestival. Dat wordt op 15 mei geopend met de vertoning van de film The Great Gatsby van de Australische regisseur Baz Luhrmann.

Nicole Kidman en Ang Lee in jury Cannes
Nicole Kidman en Ang Lee in jury Cannes (Foto: ANP)

Road Redemption ook naar Wii U

De racegame Road Redemption wordt wellicht ook naar Wii U gebracht. Gamestudio Dark Seas Games maakt het spel voor de Nintendo-spelcomputer wanneer het 160 duizend dollar heeft ingezameld via crowdfundingwebsite Kickstarter. Met nog achttien dagen te gaan heeft het bedrijf de eerste 60 duizend dollar binnen.

Road Redemption is een racegame waarbij de speler zijn tegenstander met wapens van de motor kan slaan. Het spel is een vervolg op de Road Rash-reeks uit de jaren negentig, maar is uitgebreid met onder meer interactieve spelomgevingen en de mogelijkheid online tegen andere gamers te racen.

Road Redemption moet in augustus volgend jaar verschijnen voor Windows, Mac, Linux en Wii U. Dark Seas Games overweegt de game ook nog uit te brengen voor andere spelcomputers, waaronder Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4.


Road Redemption ook naar Wii U 

Nintendo presteert opnieuw ondermaats

Nintendo boekt voor het tweede achtereenvolgende jaar teleurstellende jaarcijfers. Het boekte 54,5 miljoen euro nettowinst, maar leed een operationeel verlies van 305 miljoen euro. De verkoop van Nintendo 3DS en Wii U is niet naar de verwachting van het bedrijf. Vorig jaar werd een nettoverlies van 403 miljoen euro geboekt.

Waar Nintendo 3DS wereldwijd 13,9 miljoen exemplaren heeft verkocht, gaat de populariteit vooral in eigen land op. In Japan ging de draagbare spelcomputer 5,9 miljoen keer over de toonbank. Wii U, sinds afgelopen najaar verkrijgbaar, is 3,45 miljoen keer verkocht. Volgens Nintendo vallen die cijfers tegen door een gebrek aan spellen.

De softwareverkoop zit Nintendo eveneens niet mee. Het bedrijf geeft aan meer verwacht te hebben van de verkoop van spellen als Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en New Super Mario Bros 2 in Europa en de Verenigde Staten.

Nintendo heeft desalniettemin grote verwachtingen van het huidige boekjaar. Het bedrijf denkt negen miljoen exemplaren van Wii U te verkopen, en achttien miljoen van Nintendo 3DS. De verkoop van Nintendo DS en Nintendo Wii komt nagenoeg stil te liggen. Nintendo denkt volgend jaar maart het boekjaar af te sluiten met een winst van 428 miljoen euro.

Einde seizoen voor Heraclied Dorda

Christian Dorda komt dit seizoen niet meer in actie voor Heracles Almelo. De 24-jarige middenvelder heeft een spierscheuring in zijn rechterhamstring opgelopen, meldt de nummer negen van de Eredivisie woensdag. Dorda liep de kwetsuur zaterdag op in de slotfase van het thuisduel tegen RKC Waalwijk.

Volgens Heracles zal Dorda's herstel enkele weken vergen. Omdat er nog maar drie speelronden in de Eredivisie op het programma staan, betekent dat automatisch dat de Duitser zich op volgend seizoen kan gaan richten. Dorda mocht deze voetbaljaargang van trainer Peter Bosz 24 keer in de basis beginnen.

Dorda kwam afgelopen zomer over van Greuther Fürth, waar hij in het tweede elftal speelde. Hij diende eerder ook Borussia Mönchengladbach. Voor die club kwam Dorda tot zeven optredens in de hoofdmacht.

Vacansoleil prijst gretige Hoogerland

De ploegleiding van Vacansoleil is content met de terugkeer van Johnny Hoogerland in het wielerpeloton. De Zeeuw maakte dinsdag in de Ronde van Romandië zijn rentree na enkele maanden uit de roulatie te zijn geweest. "Het is goed dat hij terug is en het doet deugd te zien hoe gretig hij is", stelt ploegleider Hilaire Van Der Schueren.

Hoogerland liep in februari vijf gebroken ribben, een gekneusde lever en beschadigde ruggenwervels op bij een aanrijding in Spanje. De coureur eindigde bij zijn rentree in de door Chris Froome gewonnen proloog als 116e. Niettemin vindt Van Der Schueren dat zijn pupil er goed voor staat. "Je kunt zien dat hij op hoog niveau getraind heeft de voorbije weken."

Volgens Van der Schueren had Vacansoleil Hoogerland de afgelopen weken goed kunnen gebruiken. "We hebben hem gemist in de klassiekers." De Nederlandse wielerploeg kon in geen van de heuvelklassiekers echt imponeren.

Peter R. de Vries: scenario Heineken-film is klaar

Het scenario van de Hollywoodfilm over de Heineken-ontvoering van Peter R. de Vries is klaar. "Het script ligt in Los Angeles, waar ze nu bezig zijn met de casting", zei de misdaadjournalist woensdag in het radioprogramma Evers Staat Op. De film is gebaseerd op het boek De Ontvoering van Alfred Heineken uit 2003, waarvoor De Vries zelf onderzoek deed naar de geruchtmakende ontvoering in 1983 van de biermagnaat.

De Vries liet vallen dat er al enkele interessante namen in de running zijn, maar dat hij contractueel verboden is daar al iets over naar buiten te brengen. De film moet dit jaar worden opgenomen en volgend jaar in de Amerikaanse bioscoop verschijnen.

Volgens De Vries heeft het verhaal meer dan genoeg potentie om ook in het buitenland te kunnen scoren. "Deze zaak trok wereldwijde aandacht en is ook bekend in de Verenigde Staten", zegt hij.

De Vries besloot in 2011 tot het verfilmen van zijn boek. Hij heeft altijd benadrukt dat zijn film losstaat van het 'gedeeltelijk verzonnen' De Heineken Ontvoering uit 2011, met Rutger Hauer in de hoofdrol. In die film is ontvoerder Willem Holleeder samengevoegd met een andere ontvoerder tot een fictief personage.


Peter R. de Vries: scenario Heineken-film is klaar (Foto: Novum)

Regisseuse vindt boekverfilmingen vaak vreselijk

Regisseuse Nanouk Leopold vindt boekverfilmingen meestal maar niks. "Eigenlijk zijn boekverfilmingen altijd vreselijk", zegt de verfilmster van het boek Boven is het Stil van Gerbrand Bakker voor de camera van Novum Nieuws. "Dat mag ik natuurlijk niet hardop zeggen, maar iedereen heeft zijn eigen beeld bij wat ze gelezen hebben. Dat komt maar zelden overeen met wat de filmmaker ervan gemaakt heeft."

Het was voor Leopold de eerste boekverfilming uit haar carrière. "Ik ben heel blij met deze verfilming, want het is mijn visie", gaat de 44-jarige maakster van Guernsey en Wolfsbergen verder. "Maar dat geldt vast niet voor alle kijkers."

"Het voordeel van een boekverfilming is wel dat alle lezers het verhaal al kennen", vertelt Leopold, die met Boven is het Stil haar eerste boekverfilming maakte. "Daardoor wordt het een stuk makkelijker om locaties te regelen, want alle fans willen meewerken. Dat is bij andere filmproducties vaak veel lastiger. Daarnaast heb je vaak al bij voorbaat een publiek dat interesse heeft om je film te zien."

Het verhaal gaat over de eenzame boer Helmer die in zijn eentje voor zijn bedlegerige vader zorgt en steeds meer uitgeblust raakt door zijn uitzichtloze bestaan. Helmer was de laatste rol van acteur Jeroen Willems die in december, enkele maanden na de opnames, overleed.

Zijn plotselinge dood was ook voor Leopold een enorme schok. "Ik was ervan overtuigd dat Jeroen nu pas echt ging beginnen", vertelt ze over de 50 jaar geworden acteur. "Hij zag een Europese filmcarrière tegemoet. Ik vind het heel jammer dat ik nu nooit meer films met hem erin kan zien."

Boven is het Stil gaat woensdag in première.


Regisseuse vindt boekverfilmingen vaak vreselijk (Foto: Novum)

Schaatsster De Jong blijft bij Jong Oranje

Schaatsster Antoinette de Jong zal het komend seizoen voor Jong Oranje uit blijven komen. De 18-jarige Friezin kreeg aanbiedingen van TVM, Activia Danone en Corendon, maar wil in de aanloop naar de Olympische Spelen in Sochi coach Erik Bouwman trouw blijven.

De Jong brak afgelopen seizoen door bij de senioren door als jongste Nederlandse ooit deel te nemen aan het Europees kampioenschap allround waarbij ze meteen een vijfde plaats opeiste. Voor haar prestaties kreeg ze de Egbert van 't Oever-aanmoedigingsprijs, voor talent van het jaar.

Ophef over erehaag Arsenal voor Van Persie

Het is hoogst onzeker of de spelers van Arsenal zondag in het eigen Emirates-stadion een erehaag vormen voor de kampioenen van Manchester United. De Engelse traditie schrijft voor dat een club die landskampioen is geworden bij de volgende wedstrijd wordt geëerd door de tegenstander. De supporters van Arsenal zien het echter niet zitten dat hun helden zondag gaan klappen voor Robin van Persie.

De Rotterdamse spits stapte vorig jaar na acht seizoenen zonder grote prijzen over van Arsenal naar Manchester United, met als doel om eindelijk een keer kampioen te worden. Die transfer werd hem niet in dank afgenomen door de aanhangers van de 'Gunners', die Van Persie beschuldigden van verraad. De topspits schoot United afgelopen maandag met drie doelpunten tegen Aston Villa (3-0) hoogstpersoonlijk naar de titel.

Vanwege de kritische geluiden uit de achterban twijfelt de clubleiding van Arsenal of het de traditie van een erehaag zondag moet voortzetten.

Winst LG zakt door matige verkoop televisies

Het Koreaanse techbedrijf LG heeft zijn winst in het eerste kwartaal met 22 procent zien dalen ten opzichte van vorig jaar. De televisiemarkt is de voornaamste oorzaak voor de daling van omgerekend 77 miljoen dollar naar 323 miljoen dollar. LG is wel tevreden over de verkoop van de Optimus G- en Nexus 4-smartphone.

In het afgelopen kwartaal gingen 10,3 miljoen smartphones over de toonbank. Dat is het hoogste aantal verkochte telefoons ooit in een kwartaal voor het Koreaanse bedrijf. LG verwacht dan ook veel van de Optimus G Pro in het huidige kwartaal.

Waar het bedrijf positief gestemd is over de telefoons, is het in mineur wanneer het om televisies gaat. De gigant verwacht niet dat de televisieverkoop binnenkort zal toenemen. Wel rekent het op een verkoopspurt tegen het eind van het jaar wanneer het nieuwe 3D smart-tv's en 4K-televisies op de markt brengt.

Apple komt dit najaar met nieuwe producten

Apple komt deze herfst en in de loop van volgend jaar met nieuwe producten. Topman Tim Cook zei dinsdagnacht in een gesprek met investeerders dat het techbedrijf 'geweldige spullen' in petto heeft. Specifieker werd Cook niet, al is dit wel de eerste keer dat de topman nadruk legt op een bepaald kwartaal. Of Apple dit voorjaar ook met nieuwe producten komt, is niet bekend.

Het Amerikaanse bedrijf is in de laatste maanden onder meer in verband gebracht met een eigen televisie en met een horloge. Zo zou Apple al kleine schermpjes hebben besteld voor het maken van een smartwatch. Deze geruchten werden niet besproken in het gesprek. Met de aankondiging van nieuwe producten kan Apple praten over een nieuwe iPhone of over een uitbreiding van het productaanbod.

Dinsdagnacht presenteerde Apple ook zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een nettowinst van 9,5 miljard dollar. Dat was meer dan beursanalisten hadden verwacht, maar minder dan de 11,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar. De verkoop van iPhones, 37,4 miljoen stuks, en iPads, 19,5 miljoen, zit nog altijd in de lift.

Batman wellicht geschikt voor meerdere spelers

De actiegame Batman Arkham Origins kan met meerdere spelers gespeeld te worden. Volgens anonieme bronnen van het Amerikaanse gameweblog Kotaku gaat het om één-op-één-gevechten tussen Batman en zijn vijanden. Uitgever Warner Bros weigert commentaar te geven. Batman Arkham Origins ligt dit najaar in de winkel.

Batman Arkham Origins is een voorloper op de twee laatste Batman-games. Het spel vertelt hoe Batman kennismaakt met zijn vijanden, onder wie Killer Croc, Deadshot, Firefly, Black Mask en Deathstroke. Ook Batmans compagnon Robin zit in de game verwerkt.

De actiegame wordt gemaakt door Warner Bros Montreal, dat de werkzaamheden heeft overgenomen van de Britse gamestudio Rocksteady. Batman Arkham Origins ligt 25 oktober in de winkel voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.


Batman wellicht geschikt voor meerdere spelers 

'Kubica stapt in simulator Mercedes'

Robert Kubica heeft naar verluidt getest in de simulator van het Formule 1-team van Mercedes. De Pool is gespot toen hij in Londen het vliegtuig richting Brackley, de thuisbasis van het team, nam. Zowel de coureur als Mercedes hebben zich nog niet uitgelaten over het nieuws.

Kubica raakte begin 2011 zwaargewond bij een rally-ongeval. De Pool was op dat moment in dienst bij Lotus, maar raakte daar door de lange revalidatie zijn plaats kwijt. De coureur moest vele operaties ondergaan om de functionaliteit aan de rechterzijde van zijn lichaam terug te laten keren. Toch kan hij zijn rechteronderarm nog steeds niet volledig gebruiken.

Om weer wedstrijdritme op te doen doet Kubica regelmatig mee aan rally's, waarin hij aantoont dat hij de snelheid nog heeft. Mede daarom lijkt de Pool een rentree in de Formule 1 niet helemaal uit te sluiten. Afgelopen winter testte hij een DTM-bolide van Mercedes en in de afgelopen weken in de simulator van het Formule 1-team. Het is afwachten of Kubica ooit weer op het hoogste niveau zal gaan racen.

Belgen boos om goedkope Nederlandse arbeiders

Belgische vakbonden ergeren zich aan de massale toestroom van goedkope Nederlandse bouwvakkers op Vlaamse werven. "We kunnen niet tegen die prijzen op", klaagt een vakbondsman woensdag in de Gazet van Antwerpen.

Nederlandse bouwvakkers kosten volgens de bonden tot drie keer minder dan hun Belgische collega's. Inmiddels zouden al 4800 Nederlanders aan de slag zijn gegaan op Vlaamse werven. Daarmee verdringen ze de Polen (4600) en Portugezen (4200) als populairste arbeidskrachten. ,,Grotere Vlaamse bedrijven en zelfs openbare besturen maken vaker gebruik van goedkope Nederlandse onderaannemers. Terwijl hier zo veel jongeren werk zoeken", verzucht een secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond.

De krant wijt de toestroom van Nederlanders aan de crisis in de bouwsector. Daardoor zouden bedrijven in Nederland tot 20 procent onder de kostprijs moeten gaan. In België ligt dat percentage fors lager; daar hoeven de bedrijven maar 5 procent onder de prijs te gaan. ,,Dat is genoeg om de Vlaamse bedrijven uit de markt te prijzen", zegt bouwondernemer Bas Van De Keerke tegen de krant.

[NBA] Heat neemt 2-0 voorsprong tegen Bucks in play-offs

Miami Heat ligt op koers voor het overleven van de eerste ronde van de play-offs in de NBA. De regerend kampioen won in eigen huis ook het tweede duel van Milwaukee Bucks. Het werd 98-86. Zondag had Miami nog met 23 punten verschil gewonnen.

Dwyane Wade werd topscorer met 21 punten, terwijl LeBron James negentien punten toevoegde. Na twee duels in Miami verplaatst de best-of-sevenserie zich nu naar Milwaukee, waar de Bucks donderdag voor eigen publiek mogen proberen de spanning terug te brengen.

Ook New York Knicks heeft na twee duels nog altijd de volle buit. Voor eigen publiek trakteerden de Knicks Boston Celtics weer op een nederlaag (87-71), waardoor een 2-0 voorsprong werd genomen. Forward Carmelo Anthony blonk uit met 34 punten. Vrijdag volgt het derde duel in Boston.

Golden State Warriors en Denver Nuggets houden elkaar na twee wedstrijden nog in evenwicht. Na de eerste wedstrijd nipt verloren te hebben, zegevierden de Warriors in het tweede duel met 131-117.

Nederland tweede op Europese fileranglijst

Nederland staat binnen Europa op de tweede plaats op de lijst met landen met de meeste files. Het aantal files in Nederland is vorig jaar wel met vijftien procent gedaald. Nederlandse Automobilisten staan gemiddeld 52 uur per jaar vast, meldt leverancier van verkeersinformatie Inrix woensdag.

België staat op de eerste plaats. Daar stonden automobilisten gemiddeld negen uur langer in de file dan in Nederland. Rotterdam is het op drie na drukste stedelijke gebied in Europa. Daar stonden automobilisten vorig jaar 71 uur in de file. Daarna volgt in Nederland Utrecht, waar automobilisten 61 uur vast stonden.

De daling van het aantal files in Nederland blijf achter bij de daling van achttien procent in Europa. Door de stijgende werkloosheid en de hoge brandstofprijzen loopt het aantal files terug. Dit jaar wordt in Nederland een verdere daling, van 26 procent, verwacht.

Inrix ziet een duidelijk verband tussen de economische crisis en files. Waar de crisis harder toeslaat, is de daling van het aantal files het grootst. Overal in Europa nam het aantal files toe, behalve in Luxemburg. Daar steeg het aantal files met 29 procent. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Luxemburg erg klein is, waardoor afwijkende schommelingen zich sneller voordoen.

PvdA positief over schaliegaswinning

De PvdA staat positief tegenover schaliegasboringen. "We moeten nu beslissen hoe we het gaan doen", zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos woensdag in De Telegraaf.

De chemicaliën die worden gebruikt bij het winnen van schaliegas moeten volgens Vos wel 'netjes' worden opgevangen. "Maar ik ben daar positief over. Er worden steeds veiliger technieken ontwikkeld", zegt hij in de krant.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het gas. De PvdA ziet er volgens de krant een belangrijke rol voor weggelegd. Vos zegt weinig keus te zien. Hij wijst erop dat is afgesproken dat over zeven jaar zestien procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Daaruit concludeert het Kamerlid dat de rest dus niet duurzaam moet zijn. "We weten allemaal dat de gasbel in Slochteren afneemt. Dan heb ik liever schaliegas dan kolen."

Bierbrouwers, frisdrankfabrikanten en waterleidingbedrijf Vitens waarschuwden eerder al dat de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar kunnen worden beschadigd door boringen naar schaliegas. Zij willen eerst hard bewijs zien dat de winning het grondwater niet verontreinigt. Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt.

In een interview in de Volkskrant relativeerde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vorige week het belang van de schaliegaswinning. De productie zou hooguit vijf procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie. Hij schat dat er jaarlijks twee tot vier miljard kubieke meter schaliegas kan worden gewonnen. De opbrengst voor de schatkist zou een paar honderd miljoen euro per jaar bedragen. Klassiek aardgas leverde in 2012 ruim 14,5 miljard euro op.

PvdA-prominenten in opstand over illegalen

Een reeks partijafdelingen en prominenten van de PvdA komt in opstand tegen het kabinetsplan om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen. Zij vragen partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord open te breken, schrijft de Volkskrant woensdag. Een petitie tegen het kabinetsplan is inmiddels ondertekend door onder anderen oud-minister Jan Pronk en Hedy d'Ancona, oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en de raadsfracties van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

Het fundamentele partijbeginsel van 'het recht op een fatsoenlijk bestaan' moet volgens een motie van de afdeling Den Haag in ere worden hersteld. De motie wordt ondersteund door duizenden gewone leden, wethouders, burgemeesters, afdelingen en de Jonge Socialisten. Op het partijcongres van aanstaande zaterdag vragen zij Samsom om zich te bezinnen.

"Er wordt grote afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van onze partij indien we onze beginselen, principes, waardene n idealen als sociaal-democraten zouden verloochenen door mee te werken aan het strafbaar stellen van illegaal verblijf", citeert de krant de motie. het partijbestuur onder leiding van Hans Spekman is volgens de krant niet van plan te zwichten. Hij wil zich aan de afspraken met de VVD houden. In ruil voor de strafbaarstelling van illegaliteit kreeg de PvdA er het kinderpardon voor minderjarige asielzoekers voor terug.

"Dit ligt ook het partijbestuur en de fracties zwaar op de maag. Desalniettemin geldt dat wij staan voor deze afspraak uit het regeerakkoord", staat volgens de krant in een stemadvies van het partijbestuur aan het congres. De Tweede Kamerfractie zou ook geen ruimte zien om te bewegen. Voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen wijst er in de krant op dat de PvdA de VVD uit de brand hielp toen er ophef was over de inkomensafhankelijke zorgpremies. "Dat regeerakkoord wordt om de haverklap opengebroken."

'Twente lijft Gunner Ebecilio in'

FC Twente gaat zich versterken met Kyle Ebecilio. De 19-jarige middenvelder tekent nog deze week een meerjarig contract, meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Ebecilio kon zijn aflopende verbintenis bij Arsenal met een seizoen verlengen, maar kiest voor een terugkeer naar Nederland. Hij stapte in de zomer van 2010 over van Feyenoord naar Arsenal.

Tot een doorbraak bij de Gunners kwam het nooit voor Ebecilio, die geen enkele minuut in de hoofdmacht acteerde. De jeugdinternational, die ook in de belangstelling stond van onder meer Anderlecht, Feyenoord en PSV, moet bij Twente de opvolger worden van Leroy Fer. De kans is groot dat de tweevoudig international na dit seizoen vertrekt. In januari ketste een transfer van Fer naar Everton op het allerlaatste moment af.

Straatbarbecue maakt buurt niet veiliger

Sociale projecten zoals straatbarbecues maken de wijk niet veiliger. Sociale verbondenheid is eerder het gevolg van een veilige omgeving dan de oorzaak ervan, concludeert kennisinstituut Movisie uit onderzoeken. Alleen de inzet van burgerwachten in buurtpreventieteams zou aantoonbaar een gunstige invloed hebben op de leefbaarheid van een buurt.

Het valt volgens Movisie niet aan te tonen dat projecten om bewoners meer met elkaar in contact te brengen voor een veiligere leefomgeving zorgen. Dat roept volgens het instituut vragen op over het nut van de 'talloze' leefbaarheidsinitiatieven rond bewonerscontacten.

Ook het oprichten van bewonersplatforms die in contact staan met de autoriteiten zou weinig helpen. Zulke platforms zorgen volgens Movisie niet voor een afname van de criminaliteit of minder verloedering. Wel neemt het veiligheidsgevoel van de bewoners toe omdat ze bijvoorbeeld vaker contact hebben met de politie.

Het invoeren van gedragscodes, zoals een afspraak om elkaar op straat te groeten, zou alleen effect hebben op een klein aantal bewoners die zich sterker dan gemiddeld op hun buurt richten. De wijdere kring van bewoners zou hier niet mee worden bereikt.

Geen enkele stad kan volgens de onderzoekers hardmaken dat het inzetten van straatcoaches daadwerkelijk tot minder jeugdoverlast leidt. Wijksport, waarbij risicojongeren sportles krijgen in combinatie met morele educatie en activiteitenbegeleiding, zou hun gedrag ook niet veranderen. Het sporten zelf zou dan wel tot socialer gedrag leiden, maar de morele educatie en activiteitenbegeleiding niet. Ook hangt het af van welke sport wordt beoefend. Zo zouden vechtsporten gewelddadig gedrag eerder aanmoedigen dan beperken.

In Nederland is geen onderzoek gedaan naar het effect van buurtpreventieteams, maar uit onderzoek in het buitenland zou blijken dat de criminaliteit in wijken met burgerwachten afneemt. Waardoor dat komt, is volgens Movisie nog onduidelijk. Ook zou er nog weinig onderzoek zijn gedaan naar de morele kant van het inzetten van burgers voor de sociale controle op medeburgers.

De overheid moet zich volgens het instituut meer richten op professionele instanties bij het veilig maken van de wijk. Ook zouden gemeenten voorzichtiger moeten zijn bij het subsidiëren van vechtsporten. Grote steden zouden bij projecten in de wijk vooraf moeten toetsen welke effecten zij kunnen verwachten in plaats van dit achteraf te meten.

Nieuwe Revu lapt mediacode Oranjes aan laars

De Nieuwe Revu doorbreekt met een vijf pagina's lang artikel in de editie die woensdag verschijnt de mediacode die geldt voor de Oranjes. In het stuk staan drie foto's die eigenlijk niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld, zo meldt het blad in een verklaring.

In het artikel laat het blad zich kritisch uit over de manier waarop de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen. Daardoor mogen ze niet worden gepubliceerd.

In de mediacode van de RVD staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. "Dat wil zeggen, dat zij erop mogen vertrouwen met rust gelaten te worden op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden", zo staat in de code. Het met rust laten houdt vooral in dat fotografen en verslaggevers niet op de loer mogen liggen met als doel beeldmateriaal te maken of een mondelinge reactie uit te lokken.

Hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee merkte eerder hoe beperkt de mogelijkheden zijn toen hij beelden in handen kreeg van prins Maurits, die in de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo werd gezien met een onbekende vrouw. "De RVD vond dat een privémoment. Toen hebben we dat laten natekenen en het zo gepubliceerd. De RVD liet weten de volgende keer naar de rechter te stappen", aldus Slee in de verklaring van de Nieuwe Revu.

Slee vindt dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy. "Anders moet je afstand doen van je privileges. Die keuze heeft Willem-Alexander ook. Hij krijgt ruim 825 duizend euro belastingvrij per jaar en kan er elk moment uit stappen. Mag je dan ook een stukje privé opgeven voor dat geld?"

Hoofdredacteur van Nieuwe Revu Erik Noomen vraagt zich in zijn hoofdredactioneel commentaar af wat het ergste is wat na de publicatie van de foto's kan gebeuren. Misschien staat de marechaussee straks wel naast zijn bureau om hem geboeid af te voeren naar Den Haag, waar hij op een schavot voor de Ridderzaal zal worden onthoofd, oppert hij. "Een andere optie is dat ik bij mijn volgende vakantie boven de Middellandse Zee het vliegtuig wordt uitgejonast." Toch vermoedt hij dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Maar een lintje zit er waarschijnlijk niet meer in."

De Nieuwe Revu verstuurde dinsdag een persverklaring over het doorbreken van de mediacode. Noomen verzocht niet voortijds de RVD om een reactie te vragen, uit angst dat die zou proberen te voorkomen dat het blad in de schappen komt, bijvoorbeeld via een gang naar de rechter.

Laatste publieke optreden koningin Beatrix

Koningin Beatrix opent woensdag een grote tentoonstelling over Constantijn en Christiaan Huygens in de Grote Kerk in Den Haag. Zeer waarschijnlijk is het haar laatste publieke optreden als koningin, voordat zij op 30 april aftreedt. De agenda op de website van het Koninklijk Huis bevat verder geen evenementen meer.

De tentoonstelling gaat onder meer over het Huis van Oranje, waar Constantijn Huygens adviseur van was. Zo is er bijvoorbeeld een replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch te zien. Constantijn Huygens was betrokken bij de vormgeving van de zaal. Aanleiding voor de tentoonstelling is de herontdekking van de graven van vader en zoon Huygens.

Voordat koningin Beatrix op 30 april de Akte van Abdicatie tekent, is zij op 29 april aanwezig bij een diner met de koninklijke familie en andere vorstelijke gasten. Ook wordt die avond een van tevoren opgenomen afscheidsspeech uitgezonden.

FOK! wat een weer... Vrij zacht met af en toe zon

Goedemorgen! Op veel plaatsen brak gistermiddag de zon nog even goed door, maar hier en daar bleven er toch nog wel wat wolkenvelden aanwezig. Vandaag is er nog wat meer zon te zien en is de lucht ook wat helderder. De temperaturen lopen vandaag zeker in het binnenland behoorlijk hoog op.

In het noorden van het land neemt in de loop van de middag de bewolking toe en op de Wadden zou er in de avond misschien een spatje regen kunnen vallen. Elders in het land blijft het droog. In het zuidoosten van het land kan het vandaag wel 21 of 22 graden worden, terwijl het langs de kust niet warmer wordt dan een graad of 15. Ik moet wel zeggen dat er aan zee kans is op nevel en misschien ook wel mist. In dat geval zal de temperatuur daar veel minder hoog worden dan bij opklaringen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig.

Ook morgen is het nog vrij zacht, maar daarna zet de beloofde temperatuursdaling in. Zeker op vrijdag valt er ook enige tijd regen en ook in het weekend blijft het niet helemaal droog. Met een noordelijke wind stroomt dan opnieuw koele lucht ons land binnen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Volle maan
KlapMongeaul maakte onlangs deze fraaie foto van de volle maan.

 

 

 

Warm Bodies

De straten zijn leeg, auto's staan midden op de weg geparkeerd en alleen het rondwaaien van een aantal papieren is te horen. Het is doodstil. Totdat er vanuit een steeg gegrom te horen is, gevolgd door schuifelende voetstappen. De grommende klanken weerkaatsen door de stilte en lijkt uit een groep te komen. Ze lijken in de verste verte niet meer op hoe de mens er uit heeft gezien. Ze bewegen nog, maar het leven heeft hun lichamen allang verlaten. Schommelend verplaatsen ze voort op zoek naar hun eerste levensbehoefte: vlees. Levend vlees. Gevolgd door verse hersenen uiteraard. Concluderend: het is weer tijd voor een zombiefilm!

Overheid VS beschuldigt Armstrong van fraude

Oud-wielrenner Lance Armstrong heeft tijdens zijn carrière het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal Service opgelicht door te liegen over zijn dopinggebruik. Dat vindt het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat dinsdag documenten indiende bij de rechtbank voor een zaak tegen de gevallen sportheld.

Het postbedrijf stak als hoofdsponsor tientallen miljoenen dollars in de ploeg van Armstrong. De overheid wil dat geld terugzien en kondigde in februari aan dat het zich aansluit bij een civiele rechtszaak tegen de voormalige profwielrenner.

De overheid beschuldigt Armstrong van "contractbreuk, onrechtmatige zelfverrijking en fraude". Als de Texaan schuldig wordt bevonden, kan de eisende partij aanspraak maken op uiterlijk drie keer het geïnvesteerde bedrag.

Robben wil nog niet aan finale denken

Arjen Robben had dinsdag met een doelpunt een belangrijk aandeel in de 4-0 zege van Bayern München op Barcelona. De 29-jarige vleugelspits weigerde tegenover de NOS echter al vooruit te kijken naar de finale. "We zijn er nog niet. We moeten eerst nog een wedstrijd spelen."

Toch had Robben wel genoten van het spel van zijn ploeg. "Dit is wel de bevestiging van hoe goed we kunnen spelen. We hebben ze geen ruimte gegeven om te voetballen en het zelf wel gedaan. Dan ontstaat er ruimte en daar hebben we goed gebruik van gemaakt."

Ook persoonlijk was het voor de Groninger een prettige avond. "Het was fijn om op dit podium weer eens zo'n wedstrijd te spelen", glunderde Robben. "Na toch wel een moeilijk seizoen doet dit wel goed." Ook zijn treffer vond Robben 'heel lekker'.


Robben wil nog niet aan finale denken (Foto: Novum)

Tot zestien jaar cel geëist voor martelmoord Velp

Tegen drie verdachten van een moord op een man uit Velp heeft het Openbaar Ministerie dinsdag celstraffen van acht en zestien jaar geëist. Het 60-jarige slachtoffer zou in november 2011 zijn doodgemarteld omdat hij zijn 55-jarige huisgenote zijn huis uit wilde zetten.

De verdachten, naast de 55-jarige vrouw een 35-jarige man en een 31-jarige vrouw, zouden daarom een plan hebben opgezet om de man 'klappen te geven'. De man werd in zijn eigen woning zo zwaar toegetakeld dat hij een dag later aan zijn verwondingen bezweek.

De politie kreeg de verdachten in het vizier na een tip en ontdekte het lichaam na het doorzoeken van de woning in de kelderbox. Volgens justitie passen de letsels die bij de sectie zijn beschreven bij marteling.

Het drietal wordt verdacht van het medeplegen van moord en het verbergen van het lichaam. De marteling moet uren hebben geduurd, aldus de officier.

De 55-jarige vrouw en de 35-jarige man gaan als het aan het OM ligt zestien jaar de cel in. De 31-jarige vrouw is verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Tegen haar is een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Zaanse psycholoog moet stoppen van inspectie

Een psycholoog uit Zaandijk moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) direct stoppen met zijn praktijk. Volgens de inspectie is psycholoog Pieter Tjebbes niet in staat op verantwoorde wijze te werken, waardoor de patiëntveiligheid in het geding is.

Tjebbes heeft zijn dossiers niet voldoende op orde, stelt de IGZ. Ook volgt de psycholoog richtlijnen en protocollen niet goed genoeg.

De psycholoog moet zijn huidige cliënten op 1 juni hebben overgedragen aan een andere zorgverlener. Met onaangekondigde bezoeken gaat de inspectie controleren of hij zich wel aan het bevel houdt.

Leger Irak slaat oproer soennieten neer

Iraakse veiligheidstroepen ondersteund door helikopters hebben dinsdag een demonstratie van soennieten neergeslagen, waarna nog meer ongeregeldheden uitbraken. Er vielen zeker 36 doden en vele tientallen gewonden.

De veiligheidstroepen gingen tot actie over in de stad Hawija, 240 kilometer ten noorden van Bagdad. Op een terrein in de stad betoogden Iraakse soennieten tegen de door premier Nouri al-Maliki geleide sjiitische regering. De soennieten ageren al maanden tegen de regering, omdat zij zich achtergesteld voelen.

Er braken gevechten uit toen de troepen het terrein binnenvielen om mensen te arresteren. Het Iraakse ministerie van defensie sprak van militanten en noemde de omgekomen betogers aanvankelijk zelfs 'leden van Al-Qaida en de verboden Baath Partij van Saddam Hussein'.

Uit wraak voor de inval van de troepen gingen militante soennieten tot de aanval over op legerposten in het naburige Rashad en Riyadh. Ook in andere soennitische woongebieden, waaronder de westelijke provincie Anbar, braken ongeregeldheden uit.

Premier Al-Maliki haastte zich om een speciale ministeriële commissie in het leven te roepen die moet onderzoeken wat er precies is gebeurd in Hawija.

Timmermans dringt aan op hervormingen Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal tijdens zijn bezoek aan Oekraïne woensdag en donderdag aandringen op hervormingen. Dat laat zijn woordvoerder dinsdag weten.

Oekraïne tekent later dit jaar mogelijk verdragen waarmee het land een vergaande band krijgt met de Europese Unie, zonder dat het lid wordt. Maar voordat die kunnen worden getekend, moet Oekraïne nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het land zorgen dat vrije en eerlijke verkiezingen kunnen plaatsvinden en moet het justitieapparaat worden hervormd. De EU maakt in mei de balans op van de hervormingen.

Timmermans bezoekt het land samen met drie collega-ministers uit Polen, Denemarken en Litouwen. Het doel is om duidelijk te maken dat de EU graag nauwere banden wil met het land, maar dat Oekraïne eerst zelf moet hervormen. "De bal ligt in het Oekraïense kamp. Oekraïne beslist zelf over haar eigen toekomst", stelt de minister.

De drie ministers hebben ontmoetingen met president Viktor Janoekovitsj, premier Mikola Azarov en minister Leonid Kozjara van buitenlandse zaken. Ook staan gesprekken gepland met vertegenwoordigers van de oppositiepartijen en niet-gouvernementele organisaties.

Iraanse opperbevelhebber ruziet met Ahmadinejad

De chef-staf van het Iraanse leger beschuldigt president Mahmoud Ahmadinejad van pogingen de publieke opinie naar zijn hand te zetten. De aanvaring tussen de opperbevelhebber en de president is de zoveelste episode in de machtsstrijd tussen Ahmadinejad en zijn conservatieve rivalen.

Iran kiest in juni een opvolger voor Ahmadinejad, die niet meer herkiesbaar is. De afgelopen maanden zijn steeds meer van zijn bondgenoten opgepakt of in een politiek verdomhoekje gedrukt. De president deed daarover onlangs zijn beklag.

Hij klaagde maandag dat niet nader aangeduide machthebbers zijn 'regering aan handen en voeten' hebben gebonden, maar blijven eisen dat zij behoorlijk functioneert. Dinsdag dreigde hij meer voor zijn tegenstanders belastende informatie te openbaren.

Generaal Hasan Firouzabadi noemde de uitspraken van de president volgens de conservatieve nieuwssite Khabaronline dinsdag 'onacceptabel'. Op het manipuleren van de publieke opinie staat in Iran een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Brit veroordeeld voor zwendel met bomdetectoren

Een Britse ondernemer die miljoenen verdiende met de verkoop van nepbomdetectoren is dinsdag schuldig bevonden aan oplichting. Zakenman James McCormick heeft met de zwendel volgens de politie kopers in onder meer Irak, Niger, Georgië, Egypte en Thailand in gevaar gebracht.

De 56-jarige McCormick werd in 2010 aangehouden. Hij had toen al naar schatting vijftig miljoen pond (miljoen euro) aan zijn valse waar verdiend. Hij bracht de nepdetectoren aan de man met de bewering dat ze explosieven, drugs en mensen konden opsporen door de lucht, door water, door aarde en zelfs door muren.

Die bijzondere toepassing maakte dat ze hun verkoopprijs van tienduizenden ponden meer dan waard waren, was het verkooppraatje van McCormick. In werkelijkheid ging het echter in veel gevallen om eenvoudige detectoren om golfballen op te sporen, met een waarde van nog geen twee tientjes.

Op 2 mei krijgt McCormick zijn straf te horen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.