Hoereren op Koninginnedag

Neuskleuter

Zo! En hoe ga jij op de laatste Koninginnedag je recessiesalaris neutraliseren? We moeten uitgeven van Rutte, vertrouwen hebben in de economie, kopen, kopen, kopen! Op Koninginnedag is het, heel tegenstrijdig, de beurt aan ons. Wat Rutte ook mag verkondigen, volgens onze onderbuik is het nu eenmaal een kuttijd. En dat betekent bezuinigen voor onze eigen portemonnee. Zolders leegruimen, je eigen troep verkopen en tot op het bot onderhandelen met kleine kinderen die nog niet beseffen hoe ernstig ze worden uitgebuit.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om geld te verdienen. Waarom spullen verkopen, als je mensen ook kan verleiden om zomaar hun geld uit te geven aan iets waar ze he-le-maal niets aan hebben? Het moet kunnen. De hele bureaucratie én marketing in Nederland draait op gebakken lucht. Helaas is het voor volwassenen niet zo makkelijk om even een simpele straatact op te zetten. Zelfs voor goede straatacts hebben de mensen op Koninginnedag nauwelijks geld over. Het is net The Voice, Idols, X-factor. Je moet de gunfactor hebben. En daar hebben we de kids voor.

Derdewereldreclames zijn alleen succesvol als er een zielig kind in zit. Doe er je voordeel mee op Koninginnedag! Hoereer je dochtertje en laat haar de hele dag op een blaasinstrument spelen tot de lipjes schraal zijn! Laat je zoontje met zijn gitaar spelen tot de blaren op de vingers staan! Heeft uw kind echt geen talent, net zoals die duizenden anderen? Zet het neer met een doosje kleurpotloden en laat het de voorbijgangers tekenen voor geld. Go zesjescultuur, die paar krassen zijn voldoende! Ouders, schaam u zelfs niet om uw slapende baby naast uw marktkleedje te zetten met het clichébriefje aan de kinderwagen: “Maak mij slapend rijk”. Het is crisis, de mensen begrijpen het volkomen! Maak het alleen wel even goed met een ijsje aan het einde van de dag.

Ben je wat ouder en werkt de puppyblik zelfs niet meer op je vriend of vriendin? Dan zul je toch echt aan de bak moeten, want voor een simpele straatact willen mensen op Koninginnedag geen geld uitgeven. Vooral niet in deze tijd. Maak er dus een spel van. Laat mensen iets doen wat ze normaal niet zouden doen. Gokken met bijna onmogelijke weddenschappen, op scherp schieten met waterpistolen, taarten gooien naar slachtoffers. Wees een charlatan, en maak jezelf uit de voeten als het echt te erg wordt.

Ook ik ga dit jaar hard aan de slag. Mijn grote inspiratie is het Koningslied, waarvoor mensen heel veel geld overhebben om het nooit gehoord te hebben. Ik heb besloten om dit jaar mijn stem te exploiteren in de publieke ruimte. Lekker belten met Tomorrow uit de musical Annie, Firework van Katy Perry, Don’t cry for me Argentina uit Evita. Ik heb namelijk best een luide en eventueel licht nasale stem, maar mijn omgeving verplicht mij normaalgesproken om buiten de douche niet te zingen. Ook daarin word ik beperkt met de vraag dat liever niet voor acht uur ’s morgens te doen. Of na acht uur ’s ochtends, al gelang het tijdstip waarop ik mijn muiltje opentrek. Vijftig cent voor een minuut stilte, dat moet toch wel wat opleveren. Sha la lie sha la la, sha la lie sha la la, het gaat niet uit mijn kop…

Ondernemers in Nederland, schaam je niet om creatief te zijn. Val op tussen die honderden valse kinderstemmetjes, bulder als een marktkoopman over je buurman en zet desnoods je dikke vrouw met rode lippenstift in een kuskraam. Hoereer jezelf! Waar is die VOC-mentaliteit? Alles voor het geld! Geen minima, maar Máxima!

O ja. En het mag natuurlijk ook gewoon leuk zijn. Het is tenslotte een feestdag.