Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage

De 61-jarige Raymond P. moet 12 jaar de gevangenis in omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische veiligheidsdienst SVR heeft verkocht. De rechtbank in Den Haag vindt bewezen dat hij jarenlang geheimen doorspeelde aan een Russisch spionnenechtpaar dat vanuit Duitsland opereerde.

Volgens de rechtbank staat vast dat hij honderden documenten over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en de EU doorspeelde. Daarmee heeft P. de veiligheid van de Nederlandse staat en haar bondgenoten in gevaar gebracht.

Raymond P. heeft dit alles gedaan "puur uit winstbejag", vindt de rechtbank. Alleen al tussen januari 2009 en augustus 2011 'verdiende' P. ruim 72.000 euro aan de Russen. Gezien zijn staat van dienst - hij werkte sinds 1978 op verschillende posten bij Buitenlandse Zaken - moet P. zich bewust zijn geweest van de gevoeligheid van de informatie die hij doorspeelde.

P. heeft door de spionageactiviteiten mogelijk EU-waarnemers in gevaar gebracht die werken in het grensgebied tussen Rusland en Georgië. Ook verkocht hij informatie over de vredesmissies in Afghanistan en Kosovo en over de hervorming van de inlichtingendienst van de NAVO.

Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage
Ex-ambtenaar 12 jaar cel in voor spionage (Foto: ANP)