Plasterk: bezuiniging AIVD raakt veiligheid

De miljoenenbezuinigingen op de geheime dienst AIVD zullen gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De dienst moet vanaf 2018 circa zeventig miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget. "Als je een derde weghaalt dan raakt dat de veiligheid, dat is niet anders", zei Plasterk tegen D66'er Gerard Schouw. Die wilde weten wat de bezuinigingen betekenen voor de Nederlandse samenleving.

Schouw wees erop dat de kans op een aanslag reëel is en dat Nederland wordt geteisterd door cyberaanvallen, dreigingen op scholen en Nederlandse moslimjongeren die worden gerekruteerd voor de heilige oorlog in Syrië. Zijn de draconische bezuinigingen wel verantwoord gezien het actuele dreigingsniveau, wilde het Kamerlid weten.

Plasterk sprak van 'zeer forse' en 'zeer pijnlijke' bezuinigingen. De minister beklemtoonde dat deze echter geen gevolgen hebben voor de acute activiteiten van de dienst, zoals de 'jihadistische uitreizigers' naar Syrië aangezien de grootste bezuinigingen pas in 2018 van kracht worden.

De minister brengt de gevolgen van de bezuinigingen binnenkort met de AIVD in kaart. Plasterk verwacht dat de dienst selectiever onderzoek gaat doen waarbij minder aandacht is voor rechts- en linksextremistische groeperingen en dat jihadistische bedreigingen meer centraal staan. Ook zal worden bezuinigd op de juridische dienst en kunnen minder landen in de gaten gehouden zullen worden. "Het is minder waar voor minder geld", zei Plasterk. "Het is niet anders.