Nederland vaker doelwit cyberspionage

Nederland is vorig jaar vaker het doelwit geweest van digitale spionage. Dit soort cyberaanvallen wordt steeds complexer en ingenieuzer, schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn dinsdag gepubliceerde jaarverslag. De spionageaanvallen kwamen onder meer uit Rusland, China en Iran.

Via ambtenaren werd geprobeerd aan informatie te komen door ze e-mails met malware te sturen. De mails waren volgens de AIVD zo vormgegeven dat ze voor de ontvanger betrouwbaar leken, bijvoorbeeld door de opmaak na te bootsen van bijvoorbeeld overheidsinstellingen. De computers zijn echter niet besmet geraakt, waardoor geen informatie is gelekt.

"De werkwijze laat zien dat de aanvallers goed op de hoogte waren van de werkzaamheden en interesses van de getroffen personen en organisaties", schrijft een analist in het jaarverslag. "De omvang van de aanval en het beoogde doel, om informatie uit computers te halen, wijzen erop dat het om spionage door een buitenlandse mogendheid ging."

Een ict-specialist zegt in het verslag dat buitenlandse inlichtingendiensten heel geavanceerde digitale aanvallen gebruiken. "Deze aanvallen zijn zo complex dat ze jarenlang in ict-systemen kunnen zitten zonder te worden gedetecteerd door reguliere beveiligingssoftware." Daardoor kan volgens hem 'langdurig en op grote schaal' kwetsbare informatie worden weggesluisd.

Nederland is volgens de AIVD een aantrekkelijk doelwit omdat het behoort tot de top vijf van de meest concurrerende kenniseconomieën. "Daarom, en vanwege de open samenleving en de uitstekende ict-infrastructuur, vormt ons land een aantrekkelijk doelwit voor economische en technisch-wetenschappelijke spionage."