FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 april 2011

Arts ontvangt bonbons met rattengif

Een specialist van een ziekenhuis uit Veghel heeft een doosje met bonbons ontvangen die sporen van rattengif bevatten. Omdat de man het pakketje niet vertrouwde, bracht hij de bonbons naar de politie. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling. Dat meldt de politie.

De specialist vertrouwde de zaak niet omdat hij normaal gesproken geen bonbons krijgt. Ook zat er in de bonbons een onbekende substantie. Toen hij ermee naar de politie ging, nam die de bonbons in beslag. In afwachting van verder onderzoek bood het ziekenhuis in Veghel aan om de chocolaatjes te onderzoeken op rattengif.

Uit het onderzoek bleek dat er inderdaad rattengif in zat. De bonbons zijn inmiddels overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek. De afzender van het pakketje is nog onbekend.

Verkeersborden zuiden Oostenrijk tweetalig

Onderhandelaars in het zuiden van Oostenrijk hebben dinsdag een overeenkomst gesloten over de verkeersborden in de regio. Afgesproken is dat de verkeersborden tweetalig - Duits en Sloveens - zullen zijn. Hiermee komt een einde aan een langslepend geschil.

De borden komen te staan in 164 dorpen en gehuchten in Karinthië, de Oostenrijkse deelstaat die grenst aan Slovenië. In de regio woont een Sloveens sprekende minderheid. Kanselier Werner Faymann noemde het een historische overeenkomst.

In het verleden probeerde de gouverneur van Karinthië, wijlen Jörg Haider, te voorkomen dat de tweetalige borden werden geplaatst. Pogingen een compromis te bereiken liepen op niets uit.

[Premier League] Fulham speelt zich vrijwel veilig

Fulham hoeft zich vrijwel geen zorgen meer te maken voor degradatie uit de Premier League. De Londense club won thuis eenvoudig met 3-0 van Bolton Wanderers en staat met nog vier wedstrijden te spelen acht punten boven de beruchte streep. Fulham staat nu zelfs op de negende plaats, Bolton staat één plek hoger.

Bolton zorgde zondag nog voor een stunt door van Arsenal te winnen, maar tegen Fulham kwam de ploeg van trainer Owen Coyle er totaal niet aan te pas. Clint Dempsey opende namens Fulham al na een kwartier de score en maakte er direct na rust ook nog 2-0 van. Verdediger Brede Hangeland zette na ruim een uur spelen met een kopbal de eindstand op het scorebord.


Fulham klopt Bolton Wanderers (Foto: Novum)

'Deel studies Inholland hbo-onwaardig'

Vier opleidingen van hogeschool Inholland verliezen mogelijk hun accreditatie en kunnen waarschijnlijk een financiële boete tegemoetzien. Dat staat in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over alternatieve afstudeertrajecten, dat in het bezit is van het ANP. De Inspectie bekeek vijf opleidingen.

De Inspectie concludeert dat niet alleen studenten aan de onderzochte opleidingen die via een alternatieve route afstudeerden, een ondeugdelijk diploma hebben ontvangen. Ook reguliere studenten kregen diploma’s die het hbo onwaardig zijn. Bij de onderzochte opleidingen kreeg 39 procent van de afgestudeerden volgens de inspectie onrechtmatig een diploma.

'Deel studies Inholland HBO-onwaardig'
'Deel studies Inholland hbo-onwaardig' (Foto: ANP)

'Mubarak te zwak om te verplaatsen'

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak wordt niet overgebracht naar een militair hospitaal in Caïro. Dat heeft het openbaar ministerie woensdag in een verklaring laten weten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Mansour el-Issawi is Mubarak te zwak om te worden vervoerd.

De minister heeft gezegd dat het beter is om te wachten totdat de gezondheid van de 82-jarige Mubarak voldoende gestabiliseerd is om hem te kunnen vervoeren.

Mubarak trad in februari af als president na een achttien dagen durende volksopstand. Hij werd onder huisarrest geplaatst in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh vanwege beschuldigingen van corruptie en het opdracht geven voor de moord op demonstranten. Mubarak ligt in het ziekenhuis, omdat hij hartproblemen heeft.


'Mubarak te zwak om te verplaatsen' (Foto: Novum)

Oppositie vindt uitleg Leers over Sahar onvoldoende

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over de aanpassing van het asielbeleid. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vond het optreden van de minister in het debat dat donderdagavond plaatsvond over de 'Saharmeisjes' zwaar onder de maat en overweegt een motie van treurnis in te dienen.

De Kamer wilde van Leers opheldering over de reden waarom de 14-jarige scholiere Sahar in Nederland mocht blijven. Eerder deze maand zei Leers dat zij niet terughoeft naar Afghanistan omdat ze dermate verwesterd is dat terugkeer tot 'onevenredige psychosociale druk' zou leiden. Dit criterium gaat ook gelden voor alle andere Afghaanse meisjes in een vergelijkbare situatie.

Alle Kamerfracties prijsden het besluit van de minister om Sahar te laten blijven, maar de oppositiepartijen wilden weten of deze criteria ook gelden voor andere landen en voor bijvoorbeeld homoseksuele jongens. Leers maakte klip en klaar dat de regeling alleen geldt voor Afghaanse meisjes. Hiervan zijn er zo'n veertig tot honderd in Nederland, schat hij.

Volgens de bewindsman is de situatie in Afghanistan voor vrouwen 'buitensporig' en niet te vergelijken met anderen landen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wees Leers op de positie die vrouwen hebben in Somalië. Leers had over dat land echter geen nieuwe informatie binnengekregen op basis waarvan hij de regels zou kunnen aanpasen, zoals hij wel had gekregen over Afghanistan. Voordewind merkte hierbij op dat Leers ook niet om nieuwe informatie over Somalië heeft gevraagd.

Dibi vindt dat Leers de 'schijn van rechtsongelijkheid' wekt en kondigde aan een 'zware conclusie' te zullen trekken. Hij is niet van plan het vertrouwen in de minister op te zeggen, maar wil wel een signaal afgeven. Mogelijk dient hij, als Leers hem in het vervolg van het debat niet weet te overtuigen, een motie van treurnis in. Onduidelijk is nog of de andere partijen GroenLinks hier in volgen. Het debat gaat over twee weken verder.

O'Sullivan uitgeschakeld op WK snooker

Voor Ronnie O'Sullivan zit het WK erop. "The Rocket" ging met 13-10 onderuit tegen de als tweede geplaatste John Higgins.

Na twee sessies was de stand nog 8-8, maar in de laatste sessie was Higgins duidelijk de beste. O'Sullivan miste een aantal maakbare ballen wat door Higgins direct werd afgestraft. Hij treft in de halve finale de als derde geplaatste Mark Williams.

Judd Trump is de verrassing van het toernooi in Sheffield. Hij versloeg in de kwartfinale Graeme Dott met maar liefst 13-5. In de eerste ronde was de pas 21-jarige Trump ook al te sterk voor titelverdediger Neil Robertson. Hij treft in de halve finale de winnaar van het duel tussen Mark Shelby en Ding Junhui.

Naakt op straat

Erica was Parisienne voor ze New Yorkse werd. Slechts getooid met hoge hakken staat ze in de etalage van een kledingzaak te kijken. Met laarzen aan, een shawl om, een muts op en verder niets is ze sneeuw aan het schuiven op het trottoir. Met alleen schoenen aan zit ze in de metro tussen de New Yorkse forensen in hun dagelijkse kloffies. Ze wordt naakt in de boeien geslagen door een New Yorkse cop in uniform. Naakt joggend, naakt op de motor, naakt in de bibliotheek, enzovoort. Allemaal echt gebeurd.

Damestrio verkracht meerdere mannen

De Zimbabwaanse politie heeft de jacht geopend op drie vrouwen. Naar verluidt reizen zij in hun niet te stillen sekshonger het hele land door op zoek naar zaad. In diverse steden hebben zij al weerloze mannen verkracht.

Het laatste slachtoffer was vorige week woensdag de lul. Een 32-jarige man stond in de stad Harare te liften toen er plots een Mercedes ML met drie vrouwen erin voor hem stopte. De arme man mocht meerijden. Een van de vrouwen vertelde Munyaradzi Mushowe dat ze graag met hem naar bed wilden en zijn kwakje wilden verzamelen. Mocht hij meewerken, dan zou hij nog geld toe krijgen ook.

Een van de vrouwen injecteerde Mushowe met een vreemde vloeistof waarna zijn kaken gevoelloos werden. Vervolgens ging het trio bij hem op de achterbank zitten en streelde zijn kroonjuwelen. De auto reed nog zo'n 2 kilometer door en werd toen aan de kant gezet.

Hierop kleedden de vrouwen zich uit en reden zich beurtelings op de kloppende roede van de beste man klaar. De vrouwen stroopten ieder de volgespoten condooms van zijn penis, legden er een knoopje in en legden deze in het dashboardkastje. Vervolgens namen ze Mushowes waardevolle spullen af en dumpten hem aan de kant van de weg.

Het politieonderzoek is nog in volle gang. Naast de stad Harare hebben de vrouwen onder andere de plaatsen Karoi en Beatrice aangedaan. Er zijn nog geen arrestaties verricht in deze schokkende verkrachtingszaak.

[CL] Uitslag Real Madrid - FC Barcelona

Woensdagavond werd de tweede halve finale uit de Champions League afgewerkt. In een Spaans onderonsje traden aartsrivalen Real Madrid en FC Barcelona tegen elkaar aan. Dankzij twee doelpunten van Lionel Messi wonnen de bezoekers met 0-2. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze 'El Clásico'.

Net als in de finale van de Copa del Rey, die Real Madrid vorige week in Valencia met 0-1 won, was er maar één ploeg die wilde voetballen: FC Barcelona. Trainer José Mourinho koos opnieuw voor een verdedigende opstelling en zijn ploeg loerde vooral op de counter. FC Barcelona liet zich echter niet van de wijs brengen en dit resulteerde voor rust in een saaie wedstrijd. Xavi, Villa en Messi kregen wel kansen, maar wisten het Casillas niet moeilijk te maken.

Na het rustsignaal van de Duitse arbiter Stark werd het onvriendelijk. Barcelona-reservedoelman Pinto deelde een klap uit aan Real-verdediger Arbeloa en kreeg daarvoor de rode kaart van de scheidsrechter. Ook de tweede helft was grimmiger dan het eerste bedrijf. Na een uur spelen resulteerde dit in de rode kaart voor Pepe, die met gestrekt been doorging op Daniel Alves. Ook coach Mourinho, die hevig protesteerde, werd richting de tribunes gestuurd.

Na de rode kaart ging Real meer aanvallen en daardoor onstond er voor Barcelona meer ruimte om te combineren. Ruim een kwartier voor tijd bracht Guardiola onze landgenoot Ibrahim Afellay binnen de lijnen en uitgerekend de Nederlander leidde korte tijd later de openingstreffer in. Hij snelde op de rechterflank langs Marcelo en gaf vervolgens voor op de uitblinkende Lionel Messi, die op zijn beurt de bal achter Casillas in het vijandelijke doel schoot. Vier minuten voor tijd kwam Messi, na een mooie solo, opnieuw tot scoren. Dit was tevens zijn elfde doelpunt in evenzoveel Champions League-duels.


 

Real Madrid

0 - 2

FC Barcelona


   76' Messi
87' Messi
 
 Gele kaart: Arbeloa, Ramos, Adebayor (Real Madrid), Alves, Mascherano, (FC Barcelona)
 Rode kaart: Pepe (61) (Real Madrid), Pinto (46) (FC Barcelona)
 
Stadion: Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Arbeloa
Ramos
Albiol
Marcelo
L. Diarra
Xabi Alonso
Pepe
Ozil (Adebayor/46)
C. Ronaldo
Di María
  Valdés
Alves
Mascherano
Piqué
Puyol
Xavi
Busquets
Keita
Villa (Roberto/90)
Messi
Pedro (Afellay/71)

Van der Meer speelt hoofdrol in thriller

Ruben van der Meer speelt de hoofdrol in de nieuwe Nederlandse thriller Plan C. Het is voor het eerst dat de acteur de hoofdrol in een film voor zijn rekening neemt, zo meldt distributeur A-film woensdag. Eerder was hij te zien in onder meer Het Schnitzelparadijs en Alles is Liefde, maar de cabaretier is vooral bekend van het tv-programma De Lama's (2004-2008).

Plan C is de debuutfilm van producent LEV Pictures en regisseur Max Porcelijn. Van der Meer speelt hierin een Amsterdamse rechercheur met een twijfelachtige reputatie en gokschulden. Een Turkse onderwereldfiguur bedreigt zijn ex-vrouw en zoontje om geld terug te krijgen. De rechercheur bedenkt een plan om alles recht te zetten. Met twee criminelen, gespeeld door Ton Kas en René van 't Hof, overvalt hij een illegaal pokertoernooi.

De opnames beginnen deze zomer in Amsterdam. De film draait vanaf 8 maart in de bioscoop.

Automobilist overleeft val in Grand Canyon

Een man is maandag met zijn auto van de zuidrand de Grand Canyon, in de Amerikaanse staat Arizona, ingereden. Het 21-jarige slachtoffer overleefde het ongeluk wonderwel, zei de politie.

Parkwachters troffen het voertuig van de automobilist aan op een diepte van 60 meter, waar het achter een boomstam was blijven hangen. Een bezoeker van het nationale park vond het gewonde slachtoffer, dat hem vertelde dat hij per ongeluk de Grand Canyon was ingereden.

De gewonde automobilist zou zich zelf uit zijn auto hebben bevrijd, waarna hij naar de rand was geklommen.

Von der Dunk houdt Willem Arondéuslezing toch

Publicist Thomas von der Dunk heeft woensdagavond in Haarlem toch zijn omstreden lezing gehouden. Von der Dunk las zijn verhaal voor in de Haarlemmerhout, vlak voor het provinciehuis in Haarlem. Onder anderen leden van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bevonden zich onder de toehoorders.

Vorige week werd bekend dat de Willem Arondéuslezing van de provincie Noord-Holland die dit jaar door de publicist zou worden gehouden, niet doorging. De jaarlijkse Willem Arondéuslezing zou dinsdag plaatsvinden in het provinciehuis en is samen met een bijbehorend debat bedoeld om burgers en politici een forum te bieden om van gedachten te wisselen over provinciaal sociaal-maatschappelijke thema's.

De tekst die Von der Dunk wilde voordragen was echter te politiek gekleurd, oordeelde de werkgroep uit Provinciale Staten die de lezingen voorbereidt. In het verhaal van Von der Dunk worden onder meer parallellen getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Wilders.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland liet dinsdag weten het afgelasten van de lezing te betreuren. Het provinciebestuur stelde dat met de afgelasting de indruk wordt gewekt dat wordt getornd aan de vrijheid van meningsuiting. "De vrijheid van meningsuiting moet te allen tijde prevaleren", aldus Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

De Boer heeft fitte selectie

Trainer Frank de Boer van Ajax begon vandaag met een nagenoeg fitte selectie aan de voorbereiding op het uitduel van komende zondag bij sc Heerenveen. De oefenmeester kon na twee vrije dagen alleen nog niet beschikken over de al langer geblesseerde Rasmus Lindgren.

Ajax heeft na de nederlaag van PSV zondag bij Feyenoord (3-1) de afloop van de titelrace weer in eigen hand. De huidige nummer twee van de eredivisie wordt voor de dertigste keer landskampioen als het de resterende duels met sc Heerenveen en FC Twente winnend afsluit.

Squashters kloppen Spanje eenvoudig

De Nederlandse squasters zijn het Europees kampioenschap in het Finse Espoo goed begonnen. Titelverdediger Oranje wist Spanje vandaag met 3-0 op te rollen. Bij Nederland hoefde Natalie Grinham zelfs niet in actie te komen.

Orla Noom klopte Stella Carbonell snel met 11-6, 11-7 en 11-6, terwijl Vanessa Atkinson nog minder moeite had met Xisela Aranda: 11-2, 11-5 en 11-3. Milja Dorenbos had meer moeite met Laura Alonso, maar won wel met 11-9, 8-11, 11-9, 4-11 en 11-6.

"Een prima begin van het toernooi. Noom en Atkinson waren duidelijk een maatje te groot voor hun tegenstandsters en Dorenbos leverde mentaal een goede prestatie," zei bondscoach Nicole Beumer die weet dat haar team morgen twee keer moet spelen. Eerst in de ochtend tegen Duitsland en later op de dag nog tegen Ierland dat eerder vandaag met 2-1 te sterk was voor Duitsland. Bij winst van Nederland is de ploeg zeker van de halve finales.

Tegoeden 'hulporganisatie Hamas' bevroren

De Nederlandse regering heeft de tegoeden van hulporganisatie IHH-Nederland bevroren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is uit langlopend onderzoek gebleken dat de Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland geld heeft gegeven aan IHH-Duitsland. De Duitse overheid heeft IHH-Duitsland verboden, omdat die de extremistische Palestijnse beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, zou hebben gefinancierd.

Het bevriezen van de tegoeden heeft volgens de woordvoerder niets te maken met een hulpkonvooi richting de Gazastrook. Dinsdag schreef Rosenthal over deze vloot nog aan de Tweede Kamer dat het kabinet Nederlandse organisaties oproept hier niet aan mee te doen. Volgens de minister levert het initiatief 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict'.

De vloot is volgens de woordvoerder een initiatief van IHH-Turkije. "Die heeft voor zover wij nu weten niets te maken met IHH-Nederland."

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

Titelverdediger Youzhny onderuit in München

Mikhail Youzhny heeft op het graveltoernooi van München zijn prestatie van vorig jaar bij lange na niet kunnen evenaren. De titelverdediger, die als eerste was geplaatst, werd in de tweede ronde verslagen door thuisspeler Philipp Petzschner: 6-7 (5), 6-3, 2-6. Vorig jaar had Youzhny de Duitser in de halve finale nog de voet dwars gezet.

Ook voor Marcos Baghdatis betekende de tweede ronde het eindstation. De als vierde geplaatste Cyprioot moest zijn meerdere erkennen in de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-3, 6-7 (6), 2-6. Voor Dimitrov, met zijn 19 jaar de jongste speler in de mondiale top honderd, is het zijn eerste kwartfinaleplaats op de ATP-tour.

TomTom neemt maatregelen tegen politiegebruik

TomTom gaat licentievoorwaarden voor zijn navigatiesystemen aanpassen om te voorkomen dat reisinformatie van klanten gebruikt wordt door de politie. Dat valt op te maken uit een verklaring van TomTomtopman Harold Goddijn woensdag aan de klanten.

Hij reageerde op berichten dat reisinformatie die door het bedrijf wordt verzameld en beschikbaar is voor gemeenten en provincie, ook door de politie wordt gebruikt. Mede aan de hand van die informatie bepalen sommige korpsen waar snelheidscontroles plaatsvinden.

"Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee", schrijft Goddijn. "We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen."

Onderzoek naar besluitvorming rond biometrisch paspoort

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de informatievoorziening en besluitvorming rond het nieuwe biometrische paspoort. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) maakte dat woensdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over biometrische gegevens.

Bij dit soort gegevens gaat het onder meer om pasfoto's, maar eventueel ook vingerafdrukken. Een paar jaar geleden ging de Kamer akkoord met een wijziging van de Paspoortwet die de opslag regelt van de door Europa voorgeschreven biometrische kenmerken bij reisdocumenten en de centrale registratie daarvan.

De Kamer is nu tegen een landelijke databank. Vorige week uitten deskundigen in de Kamer stevige kritiek op de besluitvorming de afgelopen jaren. Donner zei door 'een betrouwbaar, onafhankelijk persoon' te laten nagaan wat er klopt van de kritiek.

Miljard zoektermen verraden pornovoorkeur

Een onderzoek naar miljoenen pornozoekopdrachten heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Zo vinden hetero mannen dikke vrouwen stiekem toch geiler dan een gratenpakhuis. Daarnaast blijken voeten toch heel erotisch te worden gevonden.

Schrijvers Ogi Ogas en Sai Gaddam hebben maar liefst een miljard seksgerelateerde zoektermen onderzocht en gebundeld in hun boek 'A Billion Wicked Thoughts'. Het duo hoopt hiermee aan te tonen dat op seksgebied niets te gek is. Het onderzoek is zo grootschalig dat het door vele deskundigen wordt beschouwd als de meest complete analyse van de menselijke seksuele verlangens.

Zowel hetero- als homoseksuele mannen blijken dezelfde favoriete lichaamsdelen te hebben. Dit zijn respectievelijk borsten, billen en voeten. Daarnaast vinden ook veel pornografische plaatjes van bejaarde dames en transseksuelen gretig aftrek.

Vrouwen hebben uiteraard weer heel andere interesses. Zij googelen het meest op verhalen en filmpjes met vrijende mannen in de hoofdrol. Zij vinden dergelijk vingervoer echter alleen interessant als de focus ligt op emotie in plaats van seks.

Wat hetero mannen het liefste kijken, is amateurporno. Vrouwen en homo's worden echter meer opgewonden van BDSM-films. Daarnaast kijken homo's ook graag naar heteroporno.

Met maar liefst 13,5 procent van het aantal zoekopdrachten is 'Youth' de populairste zoekterm. 'Gay' neemt met 4,7 procent de tweede plek in, terwijl 4,3 procent van de pornosurfers het liefste rukt op MILF's. En hoe opwindend ze ook mogen zijn, de zoekterm 'Cheerleaders' neemt met een schamele 0,1 procent de tiende plek in.

Mysterieuze klok tikt af op Namco Bandai-site

Vandaag heeft Namco Bandai een mysterieuze klok online gegooid en daarmee draait het speculatie-apparaat vandaag op volle toeren. De klok tikt af naar een datum in het midden van mei, maar verder is er niet veel informatie over de geheimzinnige site bekend. Naar welke openbaring deze klok aftelt blijft natuurlijk gissen.

De setting van de site, alsmede het zwaard dat duidelijk te zien is boven het boek, duiden volgens onze speculatie-afdeling op een mogelijk vervolg binnen de Soul Calibur-serie. Daishi Odashima, de director van de Soul Calibur IV, heeft gisteren 'toevallig' nog het volgende getweet: "Hopefully I will be able to announce something mid May". Haal de slijpstenen maar alvast uit de kast.

Zeilmeisje Laura inspireert House MD

De ontwikkelingen van zeilmeisje Laura Dekker zijn ook de makers van de serie House MD niet ontgaan. Afgelopen week was er een zaak voor de eigenzinnige dokter die geïnspireerd leek op het fenomeen zeilmeisje.

House en zijn team krijgen te maken met een minderjarig meisje dat een solo zeiltocht wil houden om een record te breken. En net als bij Laura Dekker moet daar alles voor wijken. Overigens is het niet geheel toevallig dat de zaak als inspiratie diende voor House. Een van de belangrijkste producenten van de serie is Nederlander Gerrit van der Meer.


Promo van de betreffende aflevering.

Gebande Xbox Live-accounts un-banned?

Het leek voor heel even dat Microsoft de permanente bans voor het online gaan van omgebouwde Xbox 360-gebruikers had opgeheven. Op verschillende fora was te lezen dat gebande gebruikers weer online konden spelen op hun Xbox 360. Na enkele uren werd bij alle verbannen Xbox 360-gebruikers de Live-verbinding naar Xbox Live weer verbroken.

Pret voor korte duur blijkbaar.

Hoe het kon gebeuren dat de gebande gebruikers weer online konden spelen is onbekend. Geruchten gingen dat Xbox Live hun eigen beveiliging ook aan het testen is, omdat ze zien wat voor grote impact de hackers hebben gehad op de PSN. Andere geruchten gingen dat Xbox Live, net als PSN, ook gehackt is. Sommige gebruikers merkten rare meldingen op wanneer ze een online match wilde maken.

Microsoft was niet bereikbaar voor commentaar.

'Frankrijk kan zich geen migranten veroorloven'

Frankrijk kan zich om economische redenen - en niet om xenofobische - geen grote toestroom van Noord-Afrikaanse migranten veroorloven. Het sluiten van Europese grenzen zou dan ook belachelijk zijn. Dat heeft Jean-François Copé, het hoofd van de conservatieve partij van de Franse president Nicolas Sarkozy, woensdag gezegd.

"Hebben we de middelen om werkzoekende immigranten op te nemen?", vroeg Copé zich in een interview met Associated Press af. "Het antwoord is grotendeels nee."

Frankrijk en Italië lagen in de clinch over de opvang van meer dan twintigduizend illegale migranten uit Tunesië. Deze migranten zijn de afgelopen weken via het kleine Italiaanse eilandje Lampedusa in de Europese Unie beland. De meesten willen naar Frankrijk, de voormalige kolonisator van Tunesië, omdat zij de taal spreken en daar vaak vrienden of familie hebben.

Blu-ray: Little Fockers

In 2000 was de succesfilm Meet the Parents in de bioscopen. De strijd tussen Ben Stiller en Robert DeNiro bracht ruim 330 miljoen dollar op. Het vervolg Meet the Fockers bracht ruim 516 miljoen dollar op. Afgelopen kerst kwam het derde deel, Little Fockers, uit en bracht een stuk minder op. Ruim 309 miljoen dollar in het laatje en enorm veel negatieve recensies van de recensenten wereldwijd. Is de film echt zo slecht?

 

Kamer eist opheldering over verwestering

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen duidelijkheid van minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over de aanpassing van het asielbeleid voor verwesterde Afghaanse meisjes. Begin deze maand besloot de minister dat de 14-jarige Sahar en haar familie in Nederland mogen blijven. Ze was dermate verwesterd dat ze in Afghanistan onaanvaardbare 'psychosociale druk' zou ervaren.

Leers gaf aan dat het criterium verwestering voortaan zou worden meegewogen in de asielprocedure van Afghaanse meisjes. Het is de oppositie onduidelijk wat daar precies onder wordt verstaan. "De minister moet de schijn van willekeur wegnemen", zei PvdA-Kamerlid Hans Spekman. "Er wordt geen enkele definitie gegeven van verwestering", klaagde Gerard Schouw (D66).

Spekman wil ook weten op basis waarvan Leers weet te melden dat er zo'n veertig tot honderd Afghaanse meisjes in Nederland zijn in een vergelijkbare positie als Sahar. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vraagt zich af of het criterium verwestering niet ook moet gaan gelden voor andere landen waar de islamitische wetgeving sharia geldt. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg ook aandacht voor de positie van homoseksuele jongens.

Leers heeft aangegeven dat hij alle gevallen individueel gaat beoordelen. De Kamer wil in ieder geval dat geen van de Afghaanse meisjes die in aanmerking komen voor de toetsing wordt uitgezet in de periode tot de wetgeving officieel is ingevoerd.

Alle Kamerfractie onderschrijven het belang van snellere asielprocedures.

Zes doden door noodweer VS

Als gevolg van hevig noodweer dat al twee dagen het zuiden van de Verenigde Staten teistert, zijn woensdag zeker zes mensen om het leven gekomen.

In de staat Mississippi kwamen drie mensen om het leven, onder wie een agent die werd getroffen door een boomtak toen hij zijn dochter wilde beschermen. De dochter bleef ongedeerd. Elders in Mississippi werd een man verpletterd toen een boom zijn woonwagen trof. Een vrachtwagenchauffeur kwam om toen hij in botsing kwam met een ontwortelde boom.

In Alabama kwamen eveneens drie mensen om het leven. Een man overleed toen een boom op zijn auto viel. Twee anderen verloren in het dorp St. Clair het leven.

Waterschap mag beslag leggen op geld Chemie-Pack

Het Waterschap Brabantse Delta mag beslag leggen op de verzekeringsgelden van Chemie-Pack. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag besloten in een kort geding.

Brabantse Delta maakte kort na de grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk zelf de omgeving schoon. Dat kostte het waterschap zo'n 13 miljoen euro. De rekening wilde het waterschap op het bedrijf verhalen. Om er zeker van te zijn dat die kosten betaald worden, legde Brabantse Delta eind januari beslag op de verzekeringsgelden.

Chemie-Pack vroeg de rechter om het beslag op te heffen omdat het bedrijf niet meer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen, waaronder het onderhouden van het personeel. Het bedrijf moest de rechter aan kunnen tonen dat het zich in een 'nijpende financiële situatie' bevindt en dat er een reëel uitzicht is op verbetering. Chemie-Pack kon echter laten zien dat het financieel aan de grond zit.

Vorige week oordeelde de rechter al dat het waterschap terecht in actie is gekomen om het verontreinigde bluswater op te ruimen en de kosten daarvan aan Chemie-Pack in rekening te brengen. Gerard Spiering, directeur van het bedrijf, liet toen al weten te vrezen voor een faillissement. De totale kosten van de brand bedragen waarschijnlijk ruim 41,5 miljoen euro.

De brand ontstond op 5 januari dit jaar. Wat precies de oorzaak is van het in brand vliegen van de tanks met chemisch materiaal is nog onduidelijk. De brand bij Chemie-Pack wordt door veertien instanties onderzocht.


Waterschap mag beslag leggen op geld Chemie-Pack (Foto: Novum)

Bennati moet door val Giro missen

Daniele Bennati moet de Giro d'Italia aan zich voorbij laten gaan komende maand. Dit heeft zijn ploeg Leopard-Trek vandaag gezegd.

De Italiaanse renner kwam vandaag zwaar ten val in de eerste etappe in Romandië. Bennati heeft daarbij zijn sleutelbeen en vier ribben gebroken. Hij moet worden geopereerd en zal zeker een maand niet kunnen fietsen.

"Dit is slecht nieuws. Hij was in grote vorm en onze belangrijkste troef voor ritzeges in de Giro," aldus manager Kim Andersen.

Sony boos op hackers PSN

Sony geeft aan erg boos te zijn op de hackers van PSN. PSN ligt door deze hackers nu al bijna een week plat en dat begint bij de gebruikers toch wel irritaties op te wekken. Vandaag is bekend geworden dat de hackers ook aan de haal zijn gegaan met de persoonlijke gegevens van de PSN-gebruikers terwijl Sony hier verantwoordelijk voor is.

Het hoofd van SCEE communications Nick Caplin geeft aan fel tegen de hackers in te gaan. Hij zegt er alles aan te doen om de hackers een verdiende straf te geven voor het hacken van de PSN, zodat de gamers hun Paaswekend niet online konden spelen.

"Thank you for your patience while we work to resolve the current outage of PlayStation Network & Qriocity services. We don’t have an exact date to share at this moment as to when we will have the services turned on, but are working day and night to ensure it is as quickly as possible. We are currently working to send the following message via email to all of our registered account holders regarding a compromise of personal information as a result of this malicious attack on our servers, so please look for this information via email as well. Please note that we are as upset as you are regarding this attack and are going to proceed aggressively to track down those that are responsible,"
vertelt Nick Caplin in een nieuwe update op de PlayStation-blog.

Ze proberen PSN dit weekend weer online te krijgen.

Van der Laan gaat Vonk assisteren bij Sparta

Arjan van der Laan is door Sparta Rotterdam benoemd als assistent van de nieuwe hoofdtrainer Michel Vonk. Van der Laan, zelf een oud-speler van de club, gaat die functie combineren met het trainen van de beloften. Hij volgt daarmee Geert Meijer op.

Van der Laan speelde zeven jaar in het eerste elftal van Sparta. Na zijn actieve loopbaan, die hij afsloot bij FC Dordrecht, werd hij jeugdtrainer op het Kasteel. Momenteel heeft hij de A1 onder zijn hoede. Daarmee staat hij dit seizoen achtste in de Eredivisie voor A-junioren.

Spakenburg haalt ook R. Jansen

Spakenburg heeft, na aanvaller Ibad Muhamadu, wederom een versterking uit het betaald voetbal gehaald. Verdediger Rudy Jansen komt in de zomer transfervrij over van FC Zwolle. Hij tekende een contract voor twee seizoenen bij de zaterdagtopklasser.

De 32-jarige Jansen werd opgeleid bij FC Utrecht, maar debuteerde als prof voor Heracles Almelo. Later kwam de rechtsbenige verdediger ook uit voor Excelsior en SC Cambuur. Sinds de zomer van 2010 speelt de Utrechter bij FC Zwolle. Jansen is geen basisspeler bij de titelkandidaat in de Jupiler League en kwam tot dusverre slechts twee keer in actie voor Zwolle. In totaal heeft Jansen 301 competitiewedstrijden als prof in de benen.

Woningen Amsterdam ontruimd om opengezette gaskraan

De bewoners van omliggende woningen van een pand aan de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam zijn woensdag geëvacueerd, nadat een doorgedraaide man de gaskraan heeft opengezet. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De man gooide eerst huisraad naar beneden, waarna hij de gaskraan opendraaide. De politie probeert de man te bedaren, aldus de woordvoerder.

Volgens een ooggetuige gaat het om een asielzoeker, maar de woordvoerder kan dit niet bevestigen.

Tsonga vroeg onderuit in Estoril

Jo-Wilfried Tsonga is in de achtste finales van het ATP-toernooi in Estoril uitgeschakeld. De als derde geplaatste Fransman ging met 2-6 en 6-7 onderuit tegen Pablo Cuevas.

De als eerste geplaatste Robin Söderling plaatste zich wel voor de volgende ronde. De Zweed versloeg Jeremy Chardy met 6-1, 6-7 (4) en 6-1. Juan Martin del Potro wist ook de kwartfinales te bereiken. Del Potro, als achtste geplaatst, was de Colombiaan Alejandro Falla met 6-2 en 6-1 de baas.

Driekwart somber over toekomstige generaties

Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over toekomstige generaties. Zo'n 73 procent denkt dat zij het slechter krijgen. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Drie op de vijf ondervraagden is bang dat hun kinderen het financieel slechter krijgen. Laagopgeleiden maken zich daarbij meer zorgen dan hoogopgeleiden. Het onderzoek werd gedaan in het kader van een rapport van de RMO naar de steeds verder groeiende scheidslijn tussen hoog- en laagopgeleiden.

Uit het rapport blijkt dat 59 procent van de Nederlanders vindt dat verschillende opleidingsniveaus steeds minder contact met elkaar hebben. Dat komt volgens de RMO doordat zij op andere scholen zitten en in andere buurten wonen. Ruim 86 procent van de ondervraagden vindt het problematisch als hoog- en laagopgeleiden langs elkaar heen leven.

Doordat kinderen van hoogopgeleiden vaker een voorsprong in het onderwijs hebben en kinderen van laagopgeleiden minder kansen krijgen om hun talent te ontplooien, zijn veel mensen bang dat toekomstige generaties het moeilijker krijgen.

De RMO adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om meer aandacht te geven aan de ontwikkeling van talent, ongeacht de afkomst van de kinderen. Zo zouden er meer mogelijkheden moeten komen om op latere leeftijd bij te leren.

Johnson en Walker vieren Pasen in Amsterdam

Fast & Furious 5-acteurs Dwayne 'The Rock' Johnson en Paul Walker hebben Pasen gevierd in Amsterdam. De acteurs hebben niet stilgezeten: "We zijn naar het Anne Frank Huis geweest, het Van Gogh Museum, de dierentuin, het park en we hebben een boottochtje gemaakt door de grachten", zegt Walker tegen Novum Nieuws.

De acteurs woonden dinsdag in Amsterdam de première van hun actiefilm Fast & Furious 5 bij. Met grote auto's kwamen de acteurs en regisseur Justin Lin aan bij Pathé Arena in Amsterdam Bijlmer. De acteurs waren naar eigen zeggen niet uit de stad weg te slaan.

De 37-jarige Walker voelt zich thuis in de hoofdstad: "Ik vind de levensstijl in deze stad fantastisch." Ook The Rock had wel langer willen blijven. "De mensen zijn aardig, het eten is heerlijk en de vrouwen zijn mooi."

"Ik wilde per se naar Amsterdam voor de promotie van deze film", zegt regisseur Lin, die de stad één van de mooiste ter wereld vindt. Hij ziet een zesde actiefilm vol snelle auto's en schaars geklede dames in de Nederlandse hoofdstad wel zitten. "Grote auto's door die smalle straatjes, ik zie het wel gebeuren." Dat er een zesde deel van Fast & Furious komt, staat vast. Of Lin die film gaat regisseren nog niet. "We hebben het er wel over gehad."

Fast & Furious 5 is de eerste in de reeks waar Johnson in meespeelt. "Iedereen gedroeg zich netjes op de set, maar er waren veel ego's", zegt The Rock. "Ik natuurlijk niet, maar Vin Diesel heeft een enorm ego, Paul Walker heeft een extreem groot ego. Iedereen was egocentrisch, behalve ik."

Fast & Furious 5 draait vanaf 5 mei in de Nederlandse bioscopen.


Dwayne 'The Rock' Johnson (Foto: Novum)

Futuristische Zorrofilm zonder Banderas in de maak

De gemaskerde held Zorro verschijnt weer op het witte doek. Zes jaar na The Legend of Zorro met Antonio Banderas, wil filmstudio Fox de in het zwart geklede schermkunstenaar in de toekomst de mensheid laten redden. De titelheld moet wel door een jongere acteur worden gespeeld, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De film met de werktitel Zorro Reborn haalt de held uit zijn vertrouwde Californië en Mexico en verplaatst hem naar een desolate plek in een postapocalyptische toekomst. De titelheld is bedacht door schrijver Johnston McCulley die in 1919 een verhaal schreef met de gemaskerde Zorro (Spaans voor vos) in de hoofdrol.

In de nieuwe film wordt Zorro niet zozeer de gemaskerde held, maar eerder een normale burger op zoek naar wraak. Zorro Reborn wordt een kruising tussen het werk van Sergio Leone, meester van de spaghettiwestern, en de misdaadthriller No Country for Old Men van de Coen Brothers. De film wordt geregisseerd door de Thai Rpin Suwannath, die meewerkte aan X-Men, The Matrix en Chronicles of Narnia. Zorro Reborn wordt zijn regiedebuut.

In 2005 speelde Antonio Banderas voor de tweede en laatste keer Zorro, die eigenlijk Don Alejandro de la Vega heet. Voor de nieuwe Zorro-film gaan de makers dus op zoek naar een jongere acteur.


Zorro Reborn (Foto: Novum)

Openingsceremonie Spelen nu al uitverkocht

De openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen volgend jaar in Londen zijn nu al uitverkocht. Dat meldde de organisatie vandaag. Sportliefhebbers vroegen tot dusver meer dan twintig miljoen kaarten aan voor het evenement in de Engelse hoofdstad.

"We zijn dolblij met deze respons. We hadden de openingsceremonie tien keer kunnen uitverkopen. Mensen zullen nu teleurgesteld worden, maar dat compenseren we met kaarten voor andere wedstrijden", aldus Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité.

Geïnteresseerden konden de afgelopen zes weken kaarten aanvragen. Bijna twee miljoen mensen hebben dat gedaan. Voor veel wedstrijden zal geloot moeten worden. Tennis, baanwielrennen en zwemmen behoren tot de populairste sporten.

Openingsceremonie Spelen nu al uitverkocht
Openingsceremonie Spelen nu al uitverkocht (Foto: ANP)

Nieuw album Red Hot Chili Peppers in augustus

Het nieuwe album van Red Hot Chili Peppers ligt vanaf eind augustus in de winkels. De naam van dit tiende studioalbum is nog niet bekend, vertelt drummer Chad Smith.

"We zijn met het album bezig en we hebben al een hoop nummers", bevestigt Smith in een interview met de Amerikaanse Rock it Out Blog. "We kiezen nu de singles die we op onze plaat willen hebben. Het klinkt geweldig, iedereen is erg in zijn sas en enthousiast door het vooruitzicht dat we weer iets nieuws uitbrengen."

Het vorige album van de band, Stadium Arcadium, werd vijf jaar geleden uitgebracht. Daarop was hun oude gitarist John Frusciante nog te horen, die inmiddels is vervangen door Josh Klinghoffer. "Hij past goed bij ons", vertelt de 49-jarige Smith. "We kenden hem ook al ongeveer tien jaar voordat hij mee ging spelen, dus het was niet alsof het echt een nieuwe jongen was. Hij heeft een hoop bijgedragen."

Uitspraak in Contador-zaak voor Tour

Alberto Contador zal nog voor de Tour de France weten wat de uitspraak in zijn beroepszaak is, zo meldde het internationale sporttribunaal CAS vandaag. De Spanjaard werd eerder dit jaar vrijgesproken voor het gebruik van clenbuterol, maar het UCI en het antidopingbureau WADA tekenden beroep tegen deze uitspraak aan.

Contador testte tijdens de Tour de France vna vorig jaar positief op het gebruik van clenbuterol en weet dit aan besmet vlees dat hij gegeten zou hebben. Het UCI schorste hem daarop, maar de Spaanse wielerbond sprak hem vrij, omdat de controle niet betrouwbaar genoeg zou zijn geweest.

Hangende het beroep mag Contador voorlopig gewoon koersen en kan hij de Giro d'Italia gewoon rijden. Mocht hij door het CAS geschorst worden dan zal de straf voor de Spanjaard twee jaar zijn en raakt hij de eindzege in de Tour van 2010 kwijt.

Porno redt huwelijk

Porno is handiger dan vele mensen denken. Dankzij haar pornoverslaving is een 32-jarige vrouw uit Singapore nog immer getrouwd. Met behulp van het rukvoer heeft de ingenieur haarzelf diverse trucjes aangeleerd, die ze met liefde toepast.

De vrouw raakte geïnteresseerd in porno nadat haar Australische vriend haar een pornoboekje had toegestuurd. Toen drie jaar geleden de relatie bekoelde, raakte zij verslaafd aan pornofilms. Hierdoor leerde zij de fijne kneepjes van een relatie kennen en wist ze zo haar huwelijk te redden.

Knapen wil SNV niet korten op subsidie

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is niet van plan de ontwikkelingsorganisatie SNV te korten met het bedrag dat de omstreden directeur Dirk Elsen bij zijn vertrek meekreeg. Een deel van de Tweede Kamer wil wel dat dit gebeurt.

"Ook al gaat het om een symbolisch bedrag op de totale subsidie aan SNV van 75 miljoen, het gaat toch ten koste van de armoedebestrijding", zei Knapen woensdag tijdens een Kamerdebat. Hij herhaalde wel dat hij ongelukkig is met de 135.000 euro die Elsen heeft gekregen, maar dat hij er niets aan kan doen omdat de vertrekregeling is afgesproken door SNV en Elsen. Knapens ministerie heeft daar niets over te zeggen.

SNV is de afgelopen tijd in opspraak wegens vriendjespolitiek en hoge salarissen voor de top. Elsen stapte vorige maand op, maar kreeg wel 135.000 euro mee. VVD, PVV en SP bepleitten dat Knapen de 135.000 euro zou inhouden op de subsidie voor SNV.

Op verzoek van VVD en CDA gaat Knapen wel alle ontwikkelingsorganisaties die subsidie krijgen, nog eens wijzen op de regels over salarissen en goed bestuur.

Bestaande vingerafdrukken worden vernietigd

Alle vingerafdrukken die momenteel door gemeenten zijn opgeslagen worden gewist. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) donderdag in het debat over de opslag van biometrische gegevens. De Tweede Kamer drong bij de minister aan op de vernietiging van de zes miljoen vingerafdrukken die al zijn afgenomen.

Donner verklaarde dat voortaan de vingerafdrukken niet langer bewaard zullen blijven dan de tijd die nodig is tussen de aanvraag van een paspoort en de afgifte hiervan. Het geheel schrappen van de vingerafdruk uit het paspoort kan niet, omdat Europese regels dit in de weg staat.

De minister maakte woensdag bekend dat de decentrale opslag van biometrische gegevens voor paspoorten wordt stopgezet. Daarmee is ook de landelijke databank voorlopig van de baan.

Dit tot opluchting van de Kamer, die Donner prees om zijn 'voortschrijdend inzicht'. Wel wilden de fracties weten waarom zij zo slecht geïnformeerd waren over de problemen rond de vingerafdrukken. Tijdens een hoorzitting die vorige week in de Kamer plaatsvond, bleek dat de betrouwbaarheid van de biometrische gegevens ernstig te wensen overlaat. Uit een proef was gebleken dat een op de vijf vingerafdrukken niet overeenkomt met de persoon van wie hij afkomstig is.

Ook bleek tijdens dat gesprek met experts dat bij het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), dat zich bezighoudt met de invoering van het biometrisch paspoort, sprake was van tunnelvisie. Kritische medewerkers zouden zijn tegengewerkt en kritische rapporten werden stelselmatig genegeerd. De SP en D66 willen dat hier een onafhankelijk onderzoek naar komt. Dit zou de Rekenkamer kunnen doen, maar ook de Kamer zelf.

Jan de Hoop binnenkort weer harig

Verschijnt Jan de Hoop nu nog iedere ochtend met een halfkale kop in menig huiskamer, die tijd is binnenkort voorgoed achter de rug. De nieuwslezer krijgt over niet al te lange tijd nieuwe haren geïmplanteerd.

De Hoop lijdt al langere tijd aan de ziekte van Hedel en heeft al eens eerder een haartransplantatie ondergaan. "Ik laat er binnenkort weer een randje bij zetten. Ik had enorme inhammen", zo laat het meubelstuk van RTL 4 woensdagochtend in een interview weten.

"Ze halen dan stamcelhaartjes uit m’n achterhoofd en die doen ze er aan de voorkant weer in. Binnen een week is het aan de achterkant aangegroeid. En aan de voorkant duurt het iets langer."


Kaal of niet, Jan blijft een baas

Gamebedrijf daagt Beyoncé voor de rechter

Beyoncé is dinsdag voor het gerecht gedaagd nadat de zangeres uit een samenwerking met een gamestudio stapte. Het Amerikaanse gamebedrijf Gate Five werkte aan de dansgame Starpower: Beyoncé. Toen de ster meer geld eiste, schrok de financier van het bedrijf, waardoor het project werd stopgezet. Dat blijkt uit een dagvaarding van een Amerikaanse rechtbank.

Gamestudio Gate Five zou een investering van 6,7 miljoen dollar kwijt zijn. Bovendien loopt het bedrijf naar eigen zeggen honderd miljoen dollar inkomsten mis. Naar verluidt werkten zeventig mensen aan de dansgame.

Het bedrijf eist een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten en wil niet dat Beyoncé mag samenwerken met andere gamebedrijven. De zangeres krijgt tot 27 mei om te reageren.

De zaak tussen Beyoncé en Gate Five is niet de eerste in zijn soort. Meer bekende zangers en acteurs hebben in de clinch gelegen met gamebedrijven. Zo lagen Activision en de rockband No Doubt in 2009 met elkaar overhoop.

Voormalig No Doubt-leadzangeres Gwen Stefani zong in het muziekspel Band Hero-nummers van de band, maar ook van andere artiesten. Zo konden gamers Stefani het nummer Honky Tonk Women van The Rolling Stones laten zingen.


(Foto: Novum)

Manager licht plannen Räikkönen toe

De manager van Kimi Räikkönen heeft de plannen voor de Fin dit autosportseizoen toegelicht. Steve Robertson zei dat The Iceman een druk jaar tegemoet gaat door de NASCAR te combineren met het World Rally Championship.

"Hij heeft een plan voor dit jaar en zal wat races rijden in de trucks en in de Nationwide-auto's. Dat zal erg spoedig gebeuren. Hij heeft natuurlijk een vrij druk programma in het WRC en zal in beide klasses rijden. Dat is niet eenvoudig, maar dat wil hij doen," zei Robertson tegen GPUpdate. "Maar zijn huidige rijden in Amerika doet hij met het oog op 2012 en 2013. Hij wil echter eerst kijken of het bevalt, voordat hij een besluit maakt."

Filmservice heeft prioriteit voor Nintendo

Nintendo wil zo snel mogelijk een videoservice lanceren waardoor gamers ook 3D-films kunnen kijken op de Nintendo 3DS. De gamegigant wil graag diensten op de markt brengen waarbij bezitters van een 3DS zelf niets hoeven te doen, zoals een videodienst. Dat schrijft het Britse magazine Computer and Videogames.

In mei komt Nintendo met een update voor de 3DS. Dan wordt de online winkel voor de spelcomputer geopend. Na de daaropvolgende systeemupdate moeten gebruikers 3D-films kunnen kijken. Wanneer dat is en of de films ook via de online winkel verkocht worden is niet bekend.

Nintendo is lichtelijk teleurgesteld in de verkoopcijfers van de Nintendo 3DS tot nu toe. Tot nog toe zijn 3,6 miljoen spelsystemen verkocht, terwijl het gamebedrijf op vier miljoen had gehoopt. Het bedrijf had meer verwacht van onder andere mond-tot-mondreclame. Het bedrijf gaat meer promotie maken om de nieuwe spelcomputer onder de aandacht te krijgen van consumenten.

Plannen om films uit te brengen voor de spelcomputer zijn er al langer. In de aanloop naar de lancering van de Nintendo 3DS toonde het Japanse bedrijf al 3D-filmpjes, waaronder de animatiefilm Legende van Ga'Hoole van Warner Bros. Ook Disney en Dreamworks brengen films voor de 3DS uit.

3JS: Volendamse muziek is als Franse wijn

Muziek uit Volendam is een begrip. Dat vindt Jaap Kwakman van de 3JS. Volgens de 33-jarige muzikant horen Volendam en muziek bij elkaar als horloges en Zwitserland en wijn en Frankrijk.

"Ergens anders worden ze ook gemaakt, maar als jij hoort dat het een Zwitsers horloge is of een Franse wijn, weet je meteen dat het goed is", legt hij uit aan Novum Nieuws.

Toch wil de gitarist niet beweren dat de palingsound per definitie van hoge kwaliteit is. "Eigenlijk zegt het helemaal niks", geeft hij toe. "Mijn moeder kan bijvoorbeeld echt niet zingen en Jaaps buurman al helemaal niet."

"Mijn buurman heeft een plaat gemaakt, die wil je echt niet horen", vult Jaap de Witte aan. Toch wordt er regelmatig nieuw talent ontdekt in het vissersdorp. "Iedereen kent elkaar en er zal gerust iets in de genen zitten, maar als de een gitaar gaat spelen, wil de ander dat ook", weet Jan Dulles.

"Zingen doen we altijd al met z'n allen. En als je een bandje begint, kun je gelijk overal optreden. We hebben tientallen bandjes en honderden gitaristen", illustreert de zanger. "Dan komt er op een gegeven moment wel wat bovendrijven."

Volgens Jaap de Witte staan de 3JS niet op het Songfestival voor Volendam, maar voor de 'drie v's': volk, vorstin en vaderland. "Als wij daar straks staan, moeten ze ons allemaal steunen", vindt hij. "Dat het Nederlandse volk ons een warm hart toedraagt en dat ook laten blijken, met behulp van vlagvertoon en dergelijke."

De 3JS staan op 12 mei met Never Alone in de halve finale van het Eurovisie Songefestival in Düsseldorf. Als het nummer genoeg stemmen krijgt, staan de 3 heren, 2 dagen later in de grote finale.


3JS: Volendamse muziek is als Franse wijn (Foto: Novum)

Schwarzenegger in Terminator 5

Arnold Schwarzenegger kruipt opnieuw in de huid van cyborg The Terminator. Hij heeft het contract al getekend en nu wordt gezocht naar een filmstudio die de vijfde Terminator-film wil maken, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De 63-jarige Schwarzenegger werkt druk aan zijn rentree op het witte doek. Hij kondigde vorige maand de actieheld The Governator aan. De naam verwijst naar zijn beroemde personage The Terminator en de voormalige functie van Schwarzenegger als gouverneur van Californië. Van The Governator worden een tekenfilmserie, een game en een actiefilm gemaakt.

Schwarzenegger hoopt dat de vijfde Terminator-film nu ook van de grond komt. In de vierde film, Terminator Salvation uit 2009, speelde Schwarzenegger geen rol. De hoofdrollen waren weggelegd voor Christian Bale en Sam Worthington.

Fast & Furious 5-regisseur Justin Lin wordt genoemd als regisseur van de nieuwe Terminator-film. Of de Taiwanese regisseur al heeft getekend, is niet bekend. Regisseur McG van Terminator Salvation kondigde ook aan graag deel vijf te willen regisseren, maar hij lijkt te worden gepasseerd.

Vorig jaar werden de filmrechten voor de Terminator-franchise verkocht. Schuldeiser Pacificor kocht de rechten van de filmserie op voor 29,5 miljoen dollar. Sindsdien is het stil rondom de actiefilms over mens versus machine. Halcyon Entertainment kreeg financiële problemen, omdat Terminator Salvation niet zo succesvol was als werd verwacht.


'I'll be back!' (Foto: Novum)

Tot zes maanden cel voor groepsverkrachting

Zeven mannen in de leeftijd van 17 tot 23 jaar zijn veroordeeld tot straffen variërend van zes maanden cel tot tweehonderd uur werkstraf voor het gezamenlijk verkrachten van een 16-jarig licht verstandelijk gehandicapt meisje. Een achtste verdachte werd vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Het meisje was in mei vorig jaar weggelopen uit een gesloten inrichting in Groningen. Ze ontmoette uiteindelijk twee van de hoofdverdachten in Amsterdam. Ze kreeg een slaapplaats aangeboden maar werd vervolgens verkracht in de badkamer van de woning. Toen bekend werd dat het meisje bij de mannen verbleef, kwamen meerdere personen langs om seks met haar te hebben. Ook werden daar beelden van gemaakt.

Het meisje verbleef na de verkrachting nog anderhalve dag bij de verdachten. Op 13 mei werd ze in verwarde toestand gevonden op een metrostation in de buurt, waarna de zaak aan het rollen kwam. Volgens de rechter was ze in de tussentijd niet meer misbruikt.

Verschillende verdachten maakten tijdens de verkrachtingen foto's en filmpjes. Die beelden stuurden zij later door naar anderen. Zes van de zeven verdachten werden daar tevens voor veroordeeld. Drie andere mannen, die eerder woensdag voor de rechter stonden, werden veroordeeld tot werkstraffen van zestig tot tachtig uur. Zij hadden de beelden van het meisje in hun bezit.

De straffen vallen een stuk lager uit dan gebruikelijk is bij een zedenzaak van deze omvang. De rechter gaat ervan uit dat het meisje in eerste instantie vrijwillig seks met de verdachten had, maar dat dit later onvrijwillig is geworden. Ook is rekening gehouden met het feit dat de mannen zelf met gedragsproblematiek kampen.

Schutter Baflo langer vast

De voorlopige hechtenis van de 25-jarige Alasam S., die wordt verdacht van de moord op een agent en een 29-jarige vrouw in Baflo, is met negentig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Groningen besloten, meldt het Openbaar Ministerie in Groningen woensdag.

De 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin wordt ook verdacht van twee pogingen tot moord. Hij schoot twee weken geleden de 47-jarige motoragent Dick Haveman waarschijnlijk met zijn eigen dienstwapen dood in het Groningse Baflo. De dader had daarvoor zijn 29-jarige vriendin al om het leven gebracht. Bij de schietpartij raakten ook een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander gewond.

Haveman werd vorige week met korpseer begraven. De 25-jarige Alasam S. had op de ochtend van de schietpartij te horen gekregen dat hij definitief het land uit moet.

Dubbelslag Broett in Romandië

Pavel Broett heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De Rus van Katusha kwam na 172,6 kilometer, van Martigny naar Leysin, solo over de meet. Daarnaast nam hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Broett ging samen met Oleksandr Kvatsjoek, Branislau Samoilau en Jack Bobridge al vroeg op avontuur. Op Col de Pillon, een berg van de eerste categorie, bleef het kwartet nog bijeen. Samoilau ging in de afdaling in de aanval en kreeg Broett mee. Vervolgens liet Broett de Wit-Rus in de slotklim naar Leysin achter zich.

FC Twente roept hulp in van sportpsycholoog

FC Twente doet in de beslissende fase van het seizoen weer een beroep op sportpsycholoog Bill Beswick. De spelers van de koploper in de Eredivisie praatten gisteren en vandaag met de mental coach. Beswick werd vorig jaar geïntroduceerd door oud-trainer Steve McClaren.

Sindsdien doet Twente regelmatig een beroep op de sportpsycholoog. "Dit bezoekje stond ook al een tijdje op het programma. Niets bijzonders dus", laat een woordvoerder van de Tukkers weten. Doel is om ervoor te zorgen dat de spelers niet bezwijken onder de druk.

Twente heeft met nog twee speelronden te gaan een voorsprong van één punt op Ajax. Dit weekeinde kan de regerend landskampioen de titel prolongeren als het in eigen huis Willem II verslaat, PSV punten verspeelt en Ajax verliest. Naast de landstitel staat Twente ook in de bekerfinale. Op 8 mei msoeten de Tukkers het opnemen tegen Ajax.

Turbine krijgt volledige controle over Midden Aarde

De online game rond Lord of the Rings is binnenkort volledig in handen van Turbine Entertainment. Ook de Europese rechten zijn met ingang van juni in handen van de Amerikaanse gamestudio. Dat schrijft het gamevakblad Develop.

Vorig jaar werd in de Verenigde Staten de overstap gemaakt naar het zogenaamde free-to-play-verdienmodel. Door het spel gratis aan te bieden en geld te vragen voor bijvoorbeeld extra gebieden, is de omzet verdrievoudigd in de VS. In Europa is de game recent overgestapt naar dit model.

In juni neemt Turbine in Europa de service volledig over. Spelers kunnen dan abonnementen afsluiten en op die manier in één keer alles afkopen of kleine voordelen kopen via een online winkel. Bestaande abonnementen die bij Codemasters zijn afgesloten, worden overgezet. Volgens het gamebedrijf zouden spelers niets moeten merken van de overgang naar de nieuwe beheerder.

The Lord of the Rings Online werd in 2007 op de markt gebracht. In de game kan de speler als Hobbit op avontuur gaan binnen de door J.R.R. Tolkien verzonnen wereld.

Chan verbetert wereldrecord bij WK kunstschaatsen

Patrick Chan heeft het wereldrecord kunstschaatsen op de korte kür verbeterd. De 20-jarige Canadees behaalde tijdens het wereldkampioenschap in Moskou een score van 93,02 punten. Daarmee verpulverde hij het oude record van de Rus Evgeni Pluschenko, die in januari 2010 een wereldrecord had neergezet van 91,30 punten

Chan hoopt dit jaar in Moskou zijn eerste wereldtitel te pakken. De Canadees moest in 2009 nog de Amerikaan Evan Lysacek voor zich dulden. Vorig jaar was de Japanner Daisuke Takahashi nog te sterk voor Chan, die met het wereldrecord zijn beste score uit 2009 (88,90 punten) aanzienlijk verbeterde.


Chan verbetert wereldrecord bij WK kunstschaatsen (Foto: Novum)

Opnieuw brand in duinen Noord-Holland

In de duinen van het Noord-Hollandse Castricum heeft woensdagmiddag korte tijd brand gewoed. Het was woensdag de derde duinbrand op rij in de provincie, na twee eerdere branden 's morgens in het duingebied van Schoorl. Volgens een politiewoordvoerder had de brandweer het vuur in Castricum snel onder controle.

De brand brak rond 14.00 uur uit op de kruising van de Van Oldenborghweg en de Herderslaan. Lage bossages vlak bij een uitkijkpost hadden vlam gevat. Een stuk duin van 30 bij 50 meter stond in brand. Het is nog onbekend of de brand is aangestoken.

In het duingebied van Bergen en Schoorl woedt sinds 2009 regelmatig brand. In totaal hebben er in twee jaar tijd ruim 50 branden gewoed in het gebied. Afgelopen weekeinde was het nog tweemaal raak. Ondanks verscherpt toezicht is tot dusverre niemand opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat een of meerdere pyromanen in het gebied actief zijn.

Stel je vraag aan Stichting Dierenhulp

Woensdagavond kun je op het Flora & Fauna forum van FOK! vragen stellen aan de stichting Dierenhulp. Deze vraag-en-antwoordsessie is georganiseerd naar aanleiding van het nieuws dat Nederland op de vierde plek staat van landen waar veelvuldig dierenleed voorkomt.

Of het nu gaat om het verhandelen van zieke paarden, handel in tal van levende dieren via websites en het verlenen van een jachtvergunning aan leden van het Koninklijk huis. Of de talloze meldingen over mishandelen en verminken van eenden, ganzen, zwanen, honden en katten dat samen ervoor zorgt dat ons land nu op de vierde plek staat.

De lijst is dit jaar voor de dertiende maal samengesteld door de Stichting Dierenhulp en kent Griekenland, Spanje en de Nederlandse Antillen als koplopers.

FOK! biedt je vanavond tussen 20.00 en 21.30 uur de kans om vragen te stellen aan de stichting Dierenhulp. Hiervoor kun je terecht in dit topic.

Franse agenten niet vervolgd voor elektrocutie

Een rechtbank in Parijs heeft bepaald dat twee politieagenten die in 2005 betrokken waren bij de dood van twee tieners niet vervolgd worden. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De twee agenten was 'het geen hulp verlenen aan een persoon in nood' ten laste gelegd. De 15-jarige Bouna Traoré en de 17-jarige Zyed Benna werden in oktober 2005 geëlektrocuteerd toen ze zich voor de politie verscholen in een elektriciteitshuisje in de Parijse buitenwijk Clichy-sous-Bois. Na de dood van de jongens braken overal in het land rellen uit.

Advocaten van de politieagenten verzochten in september de zaak te laten vallen, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn dat de agenten ervan op de hoogte waren dat de twee tieners zich in het elektriciteitshuisje hadden verstopt. Een van de advocaten zei woensdag dat 'de professionele integriteit van zijn cliënten na vijf jaar erkend is'.

De families van de jongens zijn overdonderd door het nieuws en gaan in cassatie, aldus hun advocaat Jean-Pierre Mignard. Mignard noemde de beslissing 'angstrechtspraak'.

De argumentatie voor de beslissing van de rechtbank was niet direct beschikbaar.

Het huwelijk: Topdrukte bij Britse wedkantoren

Hoe lang moet prins William in Westminster Abbey wachten tot zijn Kate arriveert? Welke kleur draagt de koningin op de dag van het huwelijk? En is prins Harry nuchter genoeg om te speechen als getuige van zijn broer? De Britse wedkantoren verwachten een topomzet door het huwelijk van prins William en Kate Middleton. En na het huwelijk houdt het niet op. Je kunt nu al wedden welke namen hun kinderen krijgen.

Er zijn verscheidene ketens van wedkantoren in Groot-Brittannië; de Britten houden van wedden. De 'bookmakers' verwachten een koninklijke klapper te maken met het huwelijk der huwelijken. Ze hopen op minstens 1 miljoen pond aan inleggeld.

Bouw 'brandgevaarlijke' varkensstal mag doorgaan

De bouw van een varkensstal in het Brabantse Boxmeer mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Stichting Wakker Dier had een zaak aangespannen om de bouw te verhinderen omdat de stal brandgevaarlijk zou zijn, maar volgens de raad voldoet de stal aan het bouwbesluit.

Een richtlijn voor de maximum grootte van brandcompartimenten in een stal hoeft niet nageleefd te worden. Volgens Wakker Dier kunnen stallen daardoor nu oneindig groot worden, mits ze maar aan het bouwbesluit voldoen. "Hiermee verdwijnt de enige richtlijn in de brandregelgeving die onderscheid maakt tussen dieren en dingen voorgoed in de prullenbak."

Wakker Dier vreest voor extra slachtoffers bij branden, terwijl maatregelen simpel kunnen worden toegepast. Zo is het nu niet verplicht stallen te voorzien van brandmelders of brandblussers. "Het toepassen van sprinkler- of mistinstallaties of brandcompartimenten kan het aantal slachtoffers aanzienlijk beperken."

Volgens Wakker Dier hebben stalbranden de afgelopen vijf jaar aan meer dan een miljoen dieren het leven gekost. Dit jaar staat de teller al op zo'n negentigduizend. Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) komt voor de zomer met een plan om stalbranden aan te pakken. Naar verwachting wordt het bouwbesluit echter niet aangepakt.


Bouw 'brandgevaarlijke' varkensstal mag doorgaan (Foto: Novum)

Gewilde Pepe verlengt bij Real Madrid

Verdediger Pepe staat tot medio 2015 onder contract bij Real Madrid. De tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan verlengde zijn nog één jaar doorlopende contract na bijna anderhalf jaar onderhandelen. De eerste besprekingen begonnen al in december 2009. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca vandaag.

De 32-voudig Portugees international stapte in de zomer van 2007 naar Real Madrid over van FC Porto. In bijna vier seizoenen kwam de mandekker tot 76 duels in de hoofdmacht van de Koninklijke en werkte zich op tot vaste waarde in de Madrileense defensie. De spijkerharde centrale verdediger stond volgens diverse Britse media op de verlanglijstjes van Manchester United en Chelsea.

Man poept voor politiebureau

Een 44-jarige vrachtwagenchauffeur uit Obdam heeft woensdagochtend een bekeuring van 100 euro ontvangen voor wildpoepen. Agenten van de politie zagen vanuit hun kantoor de man pal voor het politiebureau in Hulst zijn broek naar beneden trekken. Dat meldt de politie in Zeeland.

De chauffeur rende vanuit de cabine naar de achterzijde van zijn wagen. De agenten dachten eerst dat het om een reparatie ging, maar toen ze zagen dat de man bezig was met een grote boodschap zijn ze meteen naar buiten gegaan om de man aan te spreken en te bekeuren.

Overheid lanceert eerste smartphone-app

De rijksoverheid komt voor het eerst met een app voor smartphones. De applicatie, die luistert naar de naam Rijks App Meldcode, moet onder anderen leraren en huisartsen helpen bij het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) presenteert de app woensdag bij de start van een campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Volgens haar ministerie is het de eerste app die in opdracht van de rijksoverheid is ontwikkeld.

Het programma biedt een stappenplan aan de hand waarvan mensen die met kinderen werken, kunnen bepalen of zij een geval van mogelijke mishandeling moeten melden. Is dat het geval, dan kunnen zij via de app rechtstreeks contact opnemen met het dichtstbijzijnde meldpunt.

Rijks App Meldcode is bedoeld voor werknemers in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, de jeugdzorg, de kinderopvang of justitie. De applicatie is beschikbaar voor iPhones en Android-telefoons en is gratis te downloaden.

Ben Saunders verkiest chickies boven muziek

Hoewel het in een eerder bericht nog niet helemaal duidelijk was, gaat Ben Saunders toch liever wel voor de chickies.

Ben Saunders wil liever de meiden in zijn leven houden dan zijn muziek. "Dan kies ik toch voor de girls", antwoordt de 27-jarige zanger als hij voor het blok wordt gezet. Al zou hij voor muziek gaan als een vrouw hem die vraag stelt. "Want als iemand wil dat ik iets doe, doe ik het sowieso niet."

Saunders kijkt graag naar vrouwelijk schoon. "Als het uiterlijk niks is, haak je af voordat je haar innerlijk leert kennen", zegt Saunders in een interview met CosmoGirl. De zanger heeft een relatie met Soraya. Hij was jarenlang verliefd op haar voordat ze wat met elkaar kregen. "Ik vind het heel grappig als iemand zegt dat hij op iemands innerlijk is gevallen. Dat zeggen alleen mensen met een lelijke vriend of vriendin."

De The Voice of Holland-winnaar zou zijn gehoor inleveren als dit betekende dat hij anders blind wordt. Saunders wil zijn dochter, die hij met een ex-vriendin kreeg, niet alleen kunnen horen. "Het zou rot zijn als ik geen muziek meer kan horen, maar ik vind het belangrijker dat ik mijn dochter zie opgroeien."


Ben Saunders houdt van chickies (Foto: Novum)

Witte Huis geeft geboorteakte Obama vrij

Het Witte Huis heeft de geboorteakte van president Barack Obama vrijgegeven. Het document is volgens Het Witte Huis 'het bewijs' dat de president geboren is op Hawaï. Woordvoerder Dan Pfeiffer van het Witte Huis zegt dat besloten is het volledige document openbaar te maken om te bewijzen dat Obama geboren is in de VS.

Dat de geboorteplaats van Obama ter discussie staat, is al langere tijd op internet bekend. Maar nu de discussie ook ontstaan was in het nationale politieke debat werd het tijd om voor eens en voor altijd deze geruchten te laten stoppen. President Obama zal vanmiddag zijn reactie geven.

Geboorteakte Obama
Obama, een rasechte Amerikaan

'Kernramp Veluwe zege voor natuur'

Het zou een zegen voor de natuur zijn als er kerncentrale zou ontploffen op de Veluwe. Dit zegt radio-bioloog Willem Franken op een ironische manier in een interview met het actualiteiten-programma EénVandaag.

"De meest schadelijke factor voor het milieu is de mens, en zolang die zich er niet mee bemoeit kan die gewoon zijn gang gaan", zegt Franken over de natuursituatie in Tsjernobyl. De flora en fauna rondom het betroffen rampgebied bloeit als nooit tevoren, blijkt uit de reportage. Dit komt vooral doordat vrijwel alle mensen in 1986 geëvacueerd zijn uit het gebied.


'Kernramp Veluwe zege voor natuur'

Trejo en Austin elkaar te lijf in actiefilm

Machete-hoofdrolspeler Danny Trejo en ex-worstelaar "Stone Cold" Steve Austin gaan de hoofdrollen spelen in de actiefilm Recoil. De verweerde Mexicaan en de kale Austin zijn verwikkeld in een bloederig verhaal van moord en eerwraak, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Austin speelt een voormalig politieagent die op zoek gaat naar degene die zijn gezin voor zijn ogen heeft vermoord. Trejo speelt een koelbloedige moordenaar die de familie van de agent heeft omgelegd uit wraak voor de moord op zijn broer.

Trejo was behalve in Machete ook te zien in talloze films van regisseur Robert Rodriguez, zoals Desperado, From Dusk Till Dawn en Once Upon a Time in Mexico en de sciencefictionfilm Predators. Austin was recentelijk te zien in de actiefilm The Expendables van en met Sylvester Stallone. Het vervolg daarop, waarin Austin wederom zijn opwachting maakt, is al in productie.

Recoil wordt voor het eerst vertoond tijdens de filmbeurs van het filmfestival in Cannes. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt, is nog niet bekend.


Danny Trejo (Foto: Novum)

Vlaar met kuitblessure aan de kant

Feyenoord kan dit weekeinde mogelijk geen beroep doen op aanvoerder Ron Vlaar. De verdediger liep zondag in het competitieduel met PSV een kuitblessure op en kon vandaag nog niet meetrainen. Het is nog niet duidelijk of Vlaar zondag kan meespelen in de wedstrijd tegen VVV-Venlo.

Vlaar moest in de met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen PSV na rust in de kleedkamer achterblijven. De medische staf van Feyenoord bekijkt de komende dagen of de 26-jarige verdediger voldoende herstelt om zondag toch te kunnen spelen in Venlo.

Voor Feyenoord is de wedstrijd tegen de nummer zeventien van de Eredivisie zeer belangrijk. De Rotterdammers zijn met een punt achterstand op FC Utrecht nog volop in de race voor een plaats in de play-offs voor Europees voetbal.

Tegenstander VVV is met hekkensluiter Willem II nog verwikkeld in de strijd om directe degradatie uit de Eredivisie. De Venlonaren hebben drie punten voorsprong op de Tricolores.

Topeconomen luiden noodklok

De politiek moet direct ingrijpen in de Nederlandse bankensector. Dit betogen drie topeconomen en een oud-bankier dinsdagavond in Nieuwsuur. De financiële experts Arnoud Boot, Ewald Engelen, Hans Schenk en Herman Wijffels noemen de situatie zelfs 'zorgwekkend'.

Sinds in 2008 miljarden euro's aan staatssteun in de bankensector werden gepompt, is er volgens de vier sprekers niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis achten zij daarom levensgroot.

De economen pleiten bijvoorbeeld voor het scheiden van commerciële en particuliere afdelingen van de banken. Nu kunnen bijvoorbeeld grote risico's worden genomen met het spaargeld dat particulieren op de bank hebben gezet, met de gedachte dat het daar veilig is.

Ook waarschuwen de vier heren voor de kleine kring waarin bankiers zich begeven. Daardoor is het risico groot dat bankiers niet meer kritisch naar hun werk kijken, en 'in hun eigen waarheid gaan geloven', aldus Wijffels.

Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën en scheidend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), noemde de bankensector onlangs in Buitenhof 'de sterkst gesubsidieerde sector in Nederland, nog erger dan de landbouwsector'.


Topeconomen luiden noodklok

Dagzege Petacchi in Ronde van Turkije

Alessandro Petacchi heeft de vierde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Italiaanse sprinter van Lampre was in de eindsprint de sterkste. De Rus Alexander Efimkin legde beslag op de derde plaats.

Bartosz Huzarski leek het in de finale van de rit te gaan redden, maar de Pool werd net voor de finish gepasseerd door Petacchi. Hij is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Homodag door tikfout bij Eurovisie Songfestival

Een letter W heeft bestuurders van de Duitse stad Düsseldorf het schaamrood op de kaken bezorgd.

Voor de gasten van het Eurovisie Songfestival op 14 mei had de stad een boekje gedrukt met activiteiten. Hoogtepunt was een Aktionstag der Schulen (actiedag van de scholen). Maar door een tikfout stond er echter Aktionstag der Schwulen (actiedag van de homo's). Over de tikfout in de 65.000 boekjes is nu een sticker met de juiste spelling geplakt. Dat gebeurde ook in 35.000 Engelstalige brochures, waar de tikfout al was vertaald naar Gay's day of action.

Uitgerekend op de voorpagina van de Engelstalige versie prijkte bovendien nog een joekel van een fout. Daar stond in grote letters Wielcome to Düsseldorf, in plaats van Welcome to Düsseldorf. Medewerkers hebben met een pen de extra i doorgestreept op de 35.000 boekjes. Voor een herdruk was geen tijd meer.

Veel incidenten op scholen in doofpot

Incidenten op middelbare scholen worden heel vaak niet gemeld omdat die slecht zijn voor het imago van de school. Dat blijkt uit een onderzoek dat het tv-programma EénVandaag samen met vakbonden AOb en CNV Onderwijs heeft uitgevoerd onder 1700 medewerkers in het voortgezet onderwijs.

Bijna de helft van de ondervraagde docenten is de afgelopen drie jaar uitgescholden. Zo’n 10 procent heeft te maken gehad met fysiek geweld. Hoewel de dader meestal een leerling is, komt het ook geregeld voor dat ouders schelden, dreigen of geweld gebruiken tegen leraren.

Veel incidenten op scholen in doofpot
Veel incidenten op scholen in doofpot (Foto: ANP)

Málaga is klaar met spoorloze Quincy

De Spaanse club Malaga wil het contract van Quincy Owusu-Abeyie laten ontbinden. De 25-jarige Amsterdammer ontbreekt al een paar dagen op de training van zijn club Malaga, dat ook niet weet waar de zestienvoudig Ghanees international uithangt. Malaga huurt het enfant terrible, dat al eerder negatief in het nieuws kwam, van het Qatarese Al-Sadd.

Quincy zou vorige week zijn teruggezet naar het beloftenteam door trainer Manuel Pellegrini nadat hij meerdere keren te laat was gekomen. De 25-jarige rappe technicus liet zich sindsdien niet meer zien op de club en is niet bereikbaar.

De voetballer begon zijn carrière bij Ajax, maar werd in de jeugdopleiding al weggestuurd na herhaaldelijke botsingen met de technische staf. Via Ajax kwam hij terecht bij Arsenal, dat hem in 2003 vastlegde. Na omzwervingen langs Spartak Moskou, Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City, opnieuw Spartak, Portsmouth en Al-Sadd belandde hij dit seizoen bij Malaga.


Málaga is klaar met spoorloze Quincy (Foto: Novum)

Verdachte ontsnapt geboeid aan stoel

Een verdachte van een overval is - terwijl hij met handboeien aan een stoel vastzat - via de achterdeur uit een politiebureau in de Amerikaanse stad Buffalo ontsnapt. De autoriteiten hebben een zoektocht naar de man op touw gezet.

De 58-jarige John Caesar was dinsdag in hechtenis genomen om te worden verhoord over zijn betrokkenheid bij een overval op de Anchor Bar, het restaurant dat de meest befaamde chickenwings van Buffalo serveert.

Caesar vluchtte in de middag. De politie zegt dat ook de stoel weg is en dat het goed mogelijk is dat Caesar nog aan het meubel vastzit.

'Telecombedrijven willen YouTube-heffing'

Europese telecombedrijven hebben plannen om bepaalde sites die grote hoeveelheden mobiel internetverkeer genereren hiervoor een heffing te laten betalen. Dat schrijft de Britse krant Financial Times woensdag.

De telecombedrijven hebben te maken met een explosie van dataverkeer op hun netwerken, waarvan een groot deel afkomstig is van Amerikaanse sites zoals YouTube. Om de nodige investeringen in hun netwerken te kunnen betalen, zeggen de telecombedrijven nieuwe inkomstenbronnen nodig te hebben.

Volgens de Financial Times nemen de grootste telecombedrijven in Europa - France Telecom, Telefónica en Vodafone - het voortouw in de plannen.

'Telecombedrijven willen YouTube-heffing'
'Telecombedrijven willen YouTube-heffing' (Foto: ANP)

Veiligheidsraad bijeen over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag een speciale zitting over Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gemeld.

Aanleiding is dat het Syrische leger hard optreedt tegen opstandelingen in de stad Deraa. Bij de aanval in Deraa zijn minstens 30 doden gevallen, stellen activisten. In heel Syrië zijn volgens hen minstens 450 betogers omgekomen.

Dinsdag circuleerde al een ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad, maar daarin werd nog niet met sancties gedreigd. De verklaring veroordeelde geweld tegen demonstranten en vraagt van Damascus het harde optreden tegen betogers te stoppen.

De VS en Groot-Brittannië overwegen wel sancties tegen Syrië.

Het verzoek voor de VN-zitting was ingediend door de Verenigde Staten, gesteund door tien Europese landen, Japan, Mexico, Zuid-Korea, Senegal en Zambia.

Veiligheidsraad bijeen over Syrië
Veiligheidsraad bijeen over Syrië (Foto: ANP)

Punten ronde 31/32 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

In de FOK! Voetbalmanager 2010/2011 is de voorlaatste ronde afgelopen. Nog maar één speelronde te gaan voor de beste manager bekend is. Kijk hieronder voor de top tiens van beste deelnemers na speelronde 31/32 (managerronde 16).

Er is veel gescoord deze ronde door de deelnemers aan de voetbalmanager. De beste deze ronde was Shinji's toppers met maar liefst 176 punten. Nummer twee Essche Boys behaalde er 158. De derde stek was voor FC Lutjebroek met 150 punten, op de voet gevolgd door SnuggLe Allstarts (149) en INViCTuS (148 punten).

In het algemeen klassement heeft Bayself met 1540 punten vrijwel zeker het beslissende gat met LBUnited geslagen. De nummer twee staat namelijk zeventien punten achter de leider en maar drie punten voor Essche Boys die er 1520 heeft. FC Lutjebroek heeft door de goede ronde 1506 punten en is hiermee Lycurgus7 (1502 punten) voorbijgestoken.

Punten ronde 31/32 (ronde 16)

# team eigenaar ronde 16 punten
1 Shinji's Toppers shinji_united 176 1466
2 Essche Boys VerrekteZakHooi 158 1520
3 FC Lutjebroek burnham 150 1506
4 SnuggLe Allstarts SnuggLe 149 1379
5 INViCTuS INViCTuS 148 1409
6 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 147 1406
7 dream-team de-hunter 146 1443
= Nie-snugger benniesnugger 146 1215
9 Momfer & Sons neilpad 143 1339
10 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 142 1475


Algemeen klassement userteams

# team eigenaar ronde 16 punten
1 Bayself Bayswater 137 1540
2 LBUnited CoachLB 128 1523
3 Essche Boys VerrekteZakHooi 158 1520
4 FC Lutjebroek burnham 150 1506
5 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 119 1502
6 Wazaa FC Wazaa 121 1489
7 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 142 1475
8 Shinji's Toppers shinji_united 176 1466
9 DeMaatjes PesserPan 117 1453
10 Ravage Yonjuuni 129 1450


Bij de subleagues was Toppers van Weleer met 134 punten veruit de beste. Met 1412 punten staat dit subleagueteam ruim voor TUI Nederland & co die er 1285 heeft. Hiermee wist deze subleague Birdsong voorbij te steken die er 1278 heeft. Fc Zutphen staat met 1261 punten vierde, voor Fryslân Boppe die er 1165 heeft.

Algemeen klassement subleagues

# team eigenaar ronde 16 punten leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 134 1412 8
2 TUI Nederland & co Snofroe 93 1285 8
3 Birdsong Birdy012 83 1278 3
4 Fc Zutphen INViCTuS 105 1261 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 96 1168 3
6 PSV mortelee 73 1052 10
7 Topmanagers stpn 82 1051 5
8 Noord-Brabant stpn 75 1018 17
9 PSV Kampioenen marco69040 77 1013 4
10 Anti "Vrouwen in bodywarmers" HerrUmlaut 86 1007 3


Voor de laatste managerronde 33/34 kun je je voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op zondagochtend 1 mei 2011 om 11:59 uur. De ronde loopt tot en met maandag 16 mei 2011 20:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #4) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011.

IO Interactive doet een 'hit-and-run'

Tore Blystad, ontwikkelaar bij IO Interactive, heeft vandaag verschillende foto's online gezet via zijn Twitter-account. Hij weet er bij te vertellen dat om een "nog niet aangekondigde game" gaat. Al eerder lieten we weten dat Square Enix recent de naam Hitman Absolution registreerde. Of deze tease een verband heeft met de geregistreerde titel laat Tore in het midden.

De beelden doen in ieder geval veel denken aan een nieuwe Hitman, maar of dat ook zo zal zijn blijft een kwestie van speculatie, aangezien Hitman Absolution nog niet officieel is aangekondigd. Hitman 5 hype train, all aboard!

hitman 5? screenshot

hitman 5? leveldesign

hitman 5? billboard

hitman 5? face

hitman 5? screenshot 2

hitman 5? screenshot 3

Oorzaak explosie Zwolle nog onduidelijk

De politie heeft nog geen idee hoe de explosie die dinsdag plaatsvond in het centrum van Zwolle heeft kunnen gebeuren. Er wordt uitgegaan van een gasexplosie, maar over de oorzaak daarvan tast de politie nog in het duister.

De politie is nog volop bezig met onderzoek, onder meer met het horen van getuigen. "Maar we hebben nog niet alle getuigen in beeld", legt een woordvoerder uit. "Bovendien hebben we het slachtoffer dat gebruikmaakte van het pand nog niet gesproken, omdat die gezien zijn verwondingen nog niet in staat is om een verklaring af te leggen."

Ook de technische recherche kan nog niet aan de slag. Het pand aan de Melkmarkt kampt met instortingsgevaar en asbest. Woensdagochtend is begonnen met het slopen van het pand. Volgens een woordvoerder moet dat vanwege het vrijgekomen asbest voorzichtig gebeuren en kan dat een of twee dagen duren.

De explosie vond dinsdag rond 10.20 uur plaats. Behalve de 27-jarige Zwollenaar in het pand raakte een 16-jarig meisje uit Nijverdal dat langs het pand fietste gewond. Later brak ook een hevige brand uit.

Acht jaar cel voor skimoord Tsjechië

Twee mannen uit Soesterberg zijn veroordeeld tot acht jaar cel voor het ombrengen van hun 29-jarige reisgenoot tijdens een skivakantie in Tsjechië vorig jaar. Justitie had twee weken geleden veertien jaar geëist.

Anders dan het Openbaar Ministerie gaat de rechtbank in Utrecht niet uit van moord, maar van het medeplegen van doodslag. Volgens de rechtbank is het niet precies duidelijk wie welk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. De mannen worden daarom gezamenlijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van de man.

Het incident gebeurde op de eerste avond van de vakantie na een ruzie in een restaurant over een meisje. Bij hun slaapplek liep de ruzie uit de hand en werd het slachtoffer door zijn twee 'vrienden' geschopt, geslagen en meerdere keren met een mes gestoken.

De twee reisgenoten van het slachtoffer, een 19- en een 21-jarige man, lieten het nog levende slachtoffer vervolgens buiten achter in de kou en gingen naar bed. Een van de twee werd later wakker door hulpgeroep. Uiteindelijk werden de politie en een ambulance gebeld. Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De financiële sector blijft fragiel

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat de financiële sector in Nederland nog immer kwetsbaar is voor nieuwe schokken. Op korte termijn kunnen vooral de Europese schuldencrisis en de grote leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt voor problemen zorgen.

De grootste dreiging is, volgens het rapport van de DNB, de schuldencrisis in de zogeheten PIIGS landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje). Doordat deze landen grote problemen hebben met het herfinancieren van hun schulden, wordt de positie van de Europese banken aangetast.

De andere grote bedreiging voor de Nederlandse bankensector is de leegstand van kantoren. Volgens de DNB kan deze structurele situatie leiden tot grote prijsdalingen, welke weer voor forse afschrijvingen voor de banken zorgt. Door deze onzekerheid is 'die zorg groter geworden'.

Herstel
Door het herstel van de economie en nieuwe wetgeving, bouwt de financiële sector de buffers langzaamaan weer op. Desondanks zijn de reserves nog niet toereikend om een nieuwe crisis op te vangen. Lex Hoogduin, DNB-directeur, waarschuwt dan ook voor te veel haast. "We moeten hardlopen, maar niet struikelen. Als je te veel wilt, riskeer je een recessie en draai je de kredietverlening voor jaren de nek om."

Maatregelen
Om de wendbaarheid van de sector te vergroten, wil DNB zo snel mogelijk maatregelen nemen. Deze moeten het mogelijk maken dat de grote banken, in geval van nood, failliet kunnen gaan. Dit uiteraard zonder het hele systeem mee te nemen. Om dit mogelijk te maken, worden eind van dit jaar internationale regels voorgesteld. DNB wil deze versneld invoeren in Nederland.

"We willen aan de ene kant zo veel mogelijk faillissementen voorkomen door buffers te verhogen, terwijl het aan de andere kant mogelijk moet worden om grote instellingen ordentelijk failliet te laten gaan", vatte Hoogduin samen.

 

Bogarde en Gorré op de bank bij Suriprofs

Winston Bogarde en Dean Gorré zijn dit jaar de coaches van de Suriprofs. Het duo zit zaterdag 7 mei in het benefietduel met Heracles Almelo op de bank. De wedstrijd vindt voor het eerst plaats in het stadion van Sparta Rotterdam. Sinds 2000 speelden de Suriprofs in het Olympisch Stadion van Amsterdam. De opbrengsten van het benefietduel gaan, net als elk jaar, naar projecten in Suriname.

De 40-jarige Bogarde, die speelde voor Sparta, Ajax, AC Milan, FC Barcelona en Chelsea, hoopt binnenkort bij Ajax een functie te gaan bekleden. Dat liet hij eerder in het programma Barend & Barend weten. In het seizoen 2008/09 liep hij nog stage bij de Amsterdammers, maar werd hem geen contract aangeboden. Sindsdien zit de twintigvoudig international werkloos thuis.

Gorré is sinds de winterstop trainer bij RBC Roosendaal. De oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord blijft tot het eind van het seizoen bij de Brabantse club. RBC staat met nog zes speelronden te gaan op de zestiende positie en strijdt nog tegen degradatie.

Onbekende doneert Picasso aan universiteit Sydney

Een onbekende Amerikaan heeft een schilderij van Pablo Picasso aan de Universiteit van Sydney geschonken op voorwaarde dat de instelling de opbrengst na verkoop in wetenschappelijk onderzoek steekt. Het stuk Jeune fille endormie uit 1935 is miljoenen waard.

Verwacht wordt dat het schilderij, waarop de minnares van Picasso Marie-Thérèse Walter is te zien, ruim 13 miljoen euro opbrengt wanneer het in juni bij Christie's in Londen wordt geveild. Het stuk werd vorig jaar gedoneerd door iemand uit de Verenigde Staten die anoniem wil blijven, zei Michael Spence, plaatsvervangend rector van de universiteit. Een deel van de opbrengst zal gebruikt worden om onderzoek te doen naar obesitas, diabetes en hartziekten, aldus Spence.

"Het schilderij is absoluut een juweeltje van een van de grootste artistieke genieën van de westerse kunst en we zijn verheugd dat we de Universiteit van Sydney kunnen steunen door het te veilen", zei Giovanna Bertazzoni, hoofd impressionistische en moderne kunst bij Christie's in Londen, in een verklaring.

Vorig jaar bracht een portret van Walter door Picasso omgerekend ruim 72,5 miljoen euro op - een wereldrecord.

Hartogs moet weg als bondscoach ijshockeyers

De Nederlandse IJshockeybond (NIJB) heeft besloten het contract met bondscoach Tommie Hartogs niet te verlengen. Dat maakte de NIJB vandaag bekend. Hartogs was vijf jaar actief als bondscoach van de Nederlandse ijshockeyers.

Voor de trainer komt het besluit van de bond als een verrassing, maar Hartogs begrijpt dat een periode van vijf wereldkampioenschappen lang is geweest. Met het Nederlands team eindigde Hartogs op het laatste wereldkampioenschap van divisie 1 als vierde in de groepsfase. Volgens de bond heeft dat resultaat niet meegespeeld in het besluit om het op 30 april aflopende contract niet te verlengen.

Het bestuur van de bond wil met het aantrekken van een nieuwe bondscoach een impuls geven aan het nationale ijshockeyteam. Het is nog onduidelijk wie Hartogs gaat opvolgen als bondscoach.

Hartogs heeft wel aangegeven dat hij zich wil blijven inzetten voor de ontwikkeling van de ijshockeysport. De 41-jarige Eindhovenaar speelde als speler al een belangrijke rol door op verschillende wereldkampioenschappen 45 doelpunten te scoren voor het Nederlands team.

Renner en Lopez in Ice Age 4

Jennifer Lopez en Jeremy Renner lenen hun stem aan personages in de animatiefilm Ice Age 4. Lopez is te horen als sabeltandtijger. Renner speelt een personage waarvan nog niets is prijsgegeven, behalve dat het een 'meester van de wereldzeeën' is. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Aan de vierde tekenfilm over de beroemde dieren uit de ijstijd werkt Ray Romano weer mee als norse mammoet Manny, John Leguizamo als luiaard Sid, Denis Leary als sabeltandtijger Diego en Queen Latifah als de olijke mammoet Ellie. Shira, het nieuwe personage van Lopez, probeert in het vierde deel Diego te verleiden.

De eerste drie Ice Age-films waren een groot kassucces. De makers hebben dit jaar de animatiefilm Rio gemaakt. De film over een tamme tropische papegaai die teruggaat naar zijn land van herkomst, draait sinds vorige week in de bioscopen. Continental Drift, de vierde Ice Age-film, moet in 2012 uitkomen.


Jennifer Lopez (Foto: Novum)

Robben wil versterkingen zien bij Bayern

Arjen Robben heeft zich opnieuw uitgesproken in de media. Ditmaal adviseert de Nederlander Bayern München om versterkingen aan te trekken voor komend seizoen.

Robben is van mening dat Bayern München zeker wat versterkingen kan gebruiken. Dit seizoen loopt teleurstellend voor Bayern met de huidige vierde plaats en geen enkel uitzicht meer op een prijs. "Dit seizoen heeft aangetoond dat we die nodig hebben", zei hij woensdag in het Duitse blad Bild.

"Ik weet niet hoeveel versterkingen de clubleiding voor ogen heeft, maar ik heb het over basisspelers. Niet over voetballers die in aanmerking komen voor de twaalfde tot en met achttiende positie van onze selectie."

Robben gaf afgelopen week aan dat hij wel bij Bayern wil blijven. De Nederlander is één van de weinigen die dit seizoen wel zijn normale niveau haalt. Eerder sprak hij nog de twijfel over zijn toekomst bij Der Rekordmeister uit. De Groninger zou geen zin hebben in een Europa League-avontuur en zou zijn heil liever elders gaan zoeken.

China neemt 26 ton besmet melkpoeder in beslag

De Chinese autoriteiten hebben 26 ton met melamine besmet melkpoeder in beslag genomen bij een ijsmaker in het zuiden van China. Dat meldden Chinese staatsmedia woensdag. In 2008 kwamen zes baby's om nadat ze besmette melk hadden gedronken, driehonderdduizend werden ziek.

De ontdekking bevestigt dat in China nog altijd illegale additieven in voedingsmiddelen worden gestopt om meer winst te maken, ongeacht de gezondheidsrisico's. Zuivelfabrikanten gebruiken melamine om inspecteurs van de voedsel- en warenautoriteiten om de tuin te leiden, omdat de stof ervoor zorgt dat met water aangelengde melk een normale proteïnewaarde lijkt te hebben.

Het in beslag genomen melkpoeder was bedoeld voor gebak en ijs en lag opgeslagen in een pakhuis. Het was nog niet gebruikt, aldus de krant Global Times. Er zijn vijf verdachten gearresteerd.

In China worden vaker producten in beslag genomen die met chemicaliën zijn bewerkt om ze er bijvoorbeeld verser uit te laten zien. Dit jaar werd onder meer al besmet varkensvlees en brood aangetroffen.

Team Lotus koopt Caterham Cars

Team Lotus heeft bekend gemaakt dat het Caterham Cars overgenomen heeft. De renstal van Tony Fernandes heeft hiermee een nieuwe naam voor zijn Formule 1-team achter de hand mocht de rechtszaak over het gebruik van de naam Lotus verloren worden van Group Lotus.

Beide partijen claimen het gebruik van de naam Lotus, waarbij Group Lotus de automaker Lotus vertegenwoordigt en Tony Fernandes de rechten op het gebruik van de naam Team Lotus in handen heeft. Vorig jaar opereerden beide partijen nog samen in de Formule 1 onder de naam Lotus Racing, maar een ruzie deed hun wegen scheiden. Group Lotus is daarom ingestapt bij Renault, waardoor er nu twee Lotus-teams in de Formule 1 rondrijden. Een uitspraak in de rechtszaak over het gebruik van de naam Lotus wordt volgende maand verwacht.

Mocht die negatief uitvallen voor Fernandes en zijn team dan hebben ze met Caterham nog een ijzer in het vuur. Dit bedijfje is begonnen als dealer van de vermaarde Lotus 7 en is later onder eigen naam de auto ook gaan bouwen. Tegenwoordig levert het bedrijf nog steeds auto's die gebasseerd zijn op dit oude model.

Uitvinder van de autocue overleden

Hubert Schlafly, een van de uitvinders van de teleprompter, beter bekend als de autocue, is vorige week in een ziekenhuis in de Verenigde Staten overleden. Hij is 91 jaar geworden.

Schlafly stond aan de basis van de teleprompter, een uitvinding die tientallen jaren lang soapacteurs, nieuwslezers en politici behoedde voor een afgang tijdens live televisie-uitzendingen. De teleprompter of autocue is een monitor waarop op leessnelheid tekst verschijnt, zodat acteurs een hulpmiddel hebben bij het onthouden van lappen tekst. "Het was een revolutie in de televisiewereld en het verhoogde de kwaliteit van live-uitzendingen", aldus Jim Dufek, hoogleraar massamedia aan de universiteit van Southeast Missouri. "Ook leken politici slimmer te zijn, omdat ze recht in de camera keken."

Schlafly werd op 14 augustus 1919 geboren in St. Louis. Hij studeerde aan de Notre Dame-universiteit en ging na zijn afstuderen aan de slag voor General Electric en het Massachusetts Institute of Technology. In 1947 begon hij bij filmbedrijf 20th Century Fox. Schlafly werd geroemd als een van meeste innovatieve personen uit de televisiewereld.


De autocue zal nooit meer hetzelfde zijn (Foto: Novum)

CAS accepteert beroep hardloopster Balciunaite

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft het beroep van Zivile Balciunaite tegen haar schorsing van twee jaar wegens vermeend dopinggebruik geaccepteerd. De Europees kampioene op de marathon werd deze maand geschorst door de Litouwse Atletiek Federatie vanwege een positieve dopingcontrole in juli. Balciunaite ontkent de beschuldiging. Het CAS stelde nog geen datum vast voor de zitting.

Balciunaite vertoonde in juli na haar gouden race in Barcelona verhoogde niveaus van testosteron ten opzichte van epitestosteron, de stof die vermoedelijk testosteron produceert. De verstoorde verhouding tussen beide lichaamseigen stoffen wijst mogelijk op dopinggebruik. De hardloopster wijt het resultaat aan een medicijn dat werd voorgeschreven door haar gynaecoloog.

Als de schorsing van Balciunaite wordt gehandhaafd, moet de 32-jarige Litouwse haar Europese gouden medaille van de marathon inleveren.

Weert weert krukjes en blikjes op Koninginnedag

Mensen die op Koninginnedag de koninklijke familie willen begroeten langs de looproute in Weert, moeten blijven staan. Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan krukjes, klapstoelen of trapjes mee te nemen.

Ook blikjes, glaswerk, koelboxen en grote tassen zijn verboden. De gemeente liet eerder al weten voor het bezoek van koningin Beatrix en de leden van de koninklijke familie op 30 april een noodverordening af te kondigen. Weert wil dat het een vlekkeloos georganiseerd en veilig feest wordt.

Weert verwacht zaterdag 80.000 Oranjefans. Beatrix en haar familie brengen zaterdag ook een bezoek aan het dorpje Thorn in de gemeente Maasgouw. Dat rekent op tussen de 10.000 en 15.000 mensen langs de route.

Afghaanse militair schiet NAVO-soldaten dood

Een Afghaanse militair heeft woensdag op het vliegveld van Kabul het vuur geopend op NAVO-soldaten en zes van hen doodgeschoten. De schutter had ruzie met de NAVO-militairen gekregen. Hij kwam zelf ook om bij het vuurgevecht. Dit heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Bij soortgelijke aanvallen - waarbij de daders soms echte militairen waren en soms Taliban die zich als militair hadden vermomd - zijn sinds maart 2009 al 42 NAVO-militairen omgekomen.

Het incident voltrok zich in een gebouw op de luchthaven dat gebruikt wordt door de Afghaanse luchtmacht. De schutter was een luchtmachtpiloot. Hij kreeg het aan de stok met een groep NAVO-soldaten en opende het vuur op hen, aldus het ministerie. Volgens een woordvoerder was de 50-jarige piloot al zeker twintig jaar bij de luchtmacht.

De Taliban eist de verantwoordelijkheid voor het gebeurde op. Zij beweerden dat de aanval op de NAVO-militairen het werk was van een van hun strijders. Hij zou negen NAVO-militairen en vijf Afghaanse soldaten hebben doodgeschoten.


Afghaanse militair dood NAVO-soldaten (Foto: Novum)

Sarah Michelle Gellar in PC-game

Sarah Michelle Gellar en Danny Trejo maken deel uit van de cast voor de Escalation-uitbreiding van het schietspel Call of Duty: Black Ops. De downloadbare uitbreiding bevat onder andere een zombieverhaal genaamd Call of the Dead. Het verhaal is geschreven door horrorschrijver en -regisseur George A. Romero. Dat heeft game-uitgever Activision bekendgemaakt.

Romero is niet alleen verantwoordelijk voor het verhaal, maar speelt ook een rol in de game. De schrijver wordt hierin bijgestaan door Buffy-actrice Sarah Michelle Gellar, Robert Englund, die beter bekendstaat als Freddy Krueger uit de filmreeks Nightmare on Elm Street, Michael Rooker, uit de televisieserie The Walking Dead, en de oude actieheld Danny Trejo, die eind vorig jaar nog de rol van Machete vertolkte in de gelijknamige film.

De Escalation-uitbreiding is de tweede uitbreiding voor Call of Duty. Het schietspel werd begin november uitgebracht en staat sinds die tijd in de Nederlandse verkooptoptien. Binnen zes weken na de lancering draaide uitgever Activision een miljard dollar omzet. Tot op heden zijn naar schatting 25 miljoen exemplaren van het spel verkocht.

Call of Duty: Black Ops - Escalation is vanaf 3 mei verkrijgbaar voor de Xbox 360. De PlayStation 3 en PC-versie van de downloadbare uitbreiding verschijnen later.


(Foto: Novum)

Giggs oudste doelpuntenmaker in CL

Ryan Giggs is gisteren in de halve finale van de Champions League van Schalke 04 tegen zijn club Manchester United een record rijker geworden. De 37-jarige Welshman scoorde de belangrijke 0-1 en werd hiermee de oudste doelpuntenmaker in het kampioenenbal ooit.

United won gisteren de wedstrijd met 0-2. Giggs was tijdens deze wedstrijd 37 jaar en 168 dagen oud, waarmee hij het record van oudste doelpuntenmaker van Filippo Inzaghi ruim verbeterde. De spits van AC Milan scoorde tegen Real Madrid toen hij 37 jaar en 86 dagen oud was.

Daarnaast maakte Giggs in vijftien Champions League-seizoenen een doelpunt, waarmee hij het record van Raúl evenaarde. De spits van tegenstander Schalke kwam eerder dit seizoen aan dit record.

Geweldsincidenten fors toegenomen in ov Rotterdam

In het Rotterdamse openbaar vervoer is het aantal geweldsincidenten flink toegenomen. In 2010 kwamen 300 meer meldingen binnen van agressie en geweld in vergelijking met een jaar daarvoor. Dat is een stijging van 25 procent, meldt stadsvervoerder RET in het jaarverslag. Het aantal meldingen nam toe van 1154 in 2009 tot 1448 vorig jaar.

Het aantal 'lichte incidenten', zoals zwartrijden en vernielingen, nam wel af. Volgens de RET is dat onder meer het gevolg van het uitdelen van ov-verboden. Agressieve reizigers mogen in dat geval op bepaalde trajecten niet meer gebruikmaken van bus, tram of metro. "Het ov-verbod heeft duidelijk een preventieve werking, want op alle betrokken lijnen is het merkbaar rustiger geworden", schrijft de RET.

De RET hoopt volgend jaar het aantal meldingen nog verder terug te dringen. Controleurs mogen vanaf dan niet alleen boetes uitdelen aan zwartrijders. Ook reizigers die bijvoorbeeld schelden of spugen worden op de bon geslingerd.

'Geen nieuwe Scream-trilogie'

Voor liefhebbers van de Scream serie is er slecht nieuws. De kans dat er ook een deel 5 en 6 worden gemaakt is minimaal, zo meldt Moviehole.

Eerder dit jaar sprak regisseur Wes Craven nog van een heel nieuwe Scream-trilogie, waarvan het deze maand verschenen deel 4 de aftrap zou zijn. Vermoedelijk zijn het de combinatie van gematigde reacties en lage opbrengsten die roet in het eten gooiden.

Een medewerker van Dimension Films wist Moviehole te vertellen dat de Scream-franchise in ieder geval voorlopig niet verder zal gaan, en dat de zogenaamde trilogie hier eindigt. Wel werd hieraan toegevoegd dat er msischien later nog direct-naar-DVD vervolgen worden uitgebracht, zoals ook bij American Pie het geval is.

Scream 4 opende met $18,7 miljoen, ongeveer de helft van de voorgaande delen. In het tweede weekend zakte de omzet met meer dan 60%, waardoor de film amper een succes kan worden genoemd. Naar schatting staat de totale omzet nu op $48 miljoen, slechts acht miljoen dollar meer dan de de productiekosten.

Activisten: "Geen GP van Bahrein"

De activisten in Bahrein hebben Formule 1-baas Bernie Ecclestone opgeroepen om de Grand Prix van Bahrein dit jaar geen doorgang meer te laten vinden. Daarnaast vragen ze volgens de Daily Telegraph aandacht voor de schendingen van mensenrechten, geweld en politieke onrust in het koninkrijk.

De eerste race van het Formule 1-seizoen 2011 zou op 13 maart in Bahrein gehouden gaan worden, maar door de onrust in het land werd deze geschrapt. De mogelijkheid is opengehouden dat de wedstrijd later dit jaar alsnog doorgang zal gaan vinden. Hierover wordt komende maand een besluit verwacht.

De groep die zich Youth of the 14 February Revolution noemt vindt dat het alsnog door laten gaan van de race onverantwoord is. "Wij burgers van Bahrein, voorvechters van mensenrechten in de hele wereld, vragen u om de uitdagingen van de organisatie in ogenshouw te nemen. De Grand Prix zou plaatsvinden in het midden van een land in oorlog, omringd door tanks en militairen, terwijl het volk de mond wordt gesnoerd, gemarteld en gedood. Als steun voor het volk willen wij u vragen om de Grand Prix van Bahrein pas te organiseren als de mensenrechten en vrijheid is hersteld en de onderdrukking voorbij is," zo melden zij.

De ultieme politieke column: links of rechts?

De ultieme politieke column. Voor eens en voor altijd afrekenen met de verschillen tussen links en rechts. De zondagse serie Plat Haags van mijn collega columnisten, zou meteen de kast in kunnen. Politieke partijen zouden in één keer al hun geschillen bij kunnen leggen en één gemeenschappelijk programma kunnen lanceren.
Dat zou tenslotte de uitkomst moeten zijn, als je benoemt wat ons verdeelt en juist die punten aan zou stippen, die ons allemaal binden. Uiteindelijk zou je op een punt moeten belanden, waar we het allemaal met elkaar eens zouden zijn. Standpunten waar iedere burger mee zou kunnen leven.

Ook Xbox Live geteisterd door phishing

Spelers van Call of Duty: Modern Warfare 2 kunnen het slachtoffer worden van phishing-aanvallen via het berichtensysteem in de game. Hoe dit precies in zijn werk gaat is onbekend, maar Microsoft heeft desondanks de spelers gewaarschuwd en werkt momenteel aan een oplossing.

Het lijkt alsof de wereld zich tegen de entertainmentdiensten keert. Nu Sony schoorvoetend heeft toegegeven dat er persoonlijke gegevens van de spelers op straat liggen, is nu ook Xbox Live aan de beurt. Op de servicewebsite van Xbox zijn allemaal groene icoontjes te vinden, maar Matchmaking licht juist rood op.

xbox live

Vrouw niet vervolgd na vondst babylijkje

Een 19-jarige vrouw uit Breda wordt niet vervolgd voor het verbergen van haar dode baby. De vrouw werd na de vondst van het lijkje in juli 2010 aangehouden. De baby was in 2009 geboren uit een verborgen zwangerschap. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De doodsoorzaak van de voldragen baby is niet vast komen te staan. Daardoor is er onvoldoende technisch bewijs om de moeder te vervolgen voor moord.

De vrouw beviel een dag voor haar aanhouding voor de tweede keer, ook na een verborgen zwangerschap, van een gezonde levende baby. De opvoeding voor dit kind gaat nu goed, een andere reden waarom de officier van justitie het vervolgen van de vrouw niet op zijn plaats vindt.

Nederlanders laks met betalen

Nederlanders gaan steeds slordiger om met het betalen van hun huur of hypotheek. 16 procent van de Nederlanders vergeet deze vaste lasten wel eens te betalen. Een jaar geleden was dat nog 9 procent. Dat blijkt uit een meting van creditmanagementorganisatie GGN.

Ook met de betaling van andere vaste lasten als verzekeringen, energie, telefoon, belasting en water wordt nonchalanter omgegaan. In 2010 vergat 38 procent van de Nederlanders nog wel eens te betalen. Nu is dat 42 procent.

Het overige betaalgedrag van Nederlanders is wel aanzienlijk verbeterd. Ook het gemiddelde bedrag van betalingsachterstanden is gedaald. Hierdoor is de financiële situatie van de Nederlandse consument stabieler geworden. Het gemiddelde bedrag van de betalingsachterstand is gedaald van 817 euro vorig jaar naar 676 euro nu.

Door de economische recessie zijn de meeste Nederlanders zorgvuldiger geworden in het beheren van hun inkomsten en uitgaven. Hierdoor heeft men het afgelopen jaar minder schulden gemaakt, minder vaak te laat betaald en is men minder in contact gekomen met incassobureaus en deurwaarders.

Uit het onderzoek blijkt dat de slechtste betalers uit de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komen. In het westen en zuiden van Nederland wordt het keurigst betaald.

TomTom ziet potentiële groei voor nieuwe diensten

TomTom ziet een potentiële groei voor nieuwe diensten, zei topman Harold Goddijn in gesprek met Dow Jones Nieuwsdienst woensdag. Goddijn zei over de telefoon dat het percentage naar verwachting verder zal toenemen, zonder in detail te treden.

Op dit moment, na een gratis proefperiode, kiest 25 procent van de klanten voor een betaald abonnement op de Live-services die bestaan uit onder meer een real-time verkeersdienst, flitserinformatie en informatie over benzineprijzen. Op dit moment maken meer dan een miljoen klanten van TomTom in Europa gebruik van de live-diensten, waarvan het overgrote deel nog in de gratis proefperiode zit. Vanaf juni lopen veel gratis abonnementen af. De nieuwe diensten worden deze zomer in Amerika geïntroduceerd.

De nieuwe diensten zijn belangrijk voor TomTom omdat ze goed zijn voor hoge marges en de klap moeten opvangen als gevolg van de krimpende markt voor losse navigatiesystemen. Die krimp is de voornaamste reden voor het in Amsterdam gevestigde bedrijf om zijn omzetverwachting voor het hele jaar te verlagen.

FEAR 3 uitgesteld tot eind juni

Alma moet blijkbaar haar spookachtige make-up bijwerken, want de griezelshooter FEAR 3 is uitgesteld tot 24 juni. De FPS zou oorspronkelijk de 27ste mei in de schappen liggen. Na geruchten op Twitter heeft uitgever Warner Bros aangegeven dat de game inderdaad een maand langer op zich laat wachten.

Er is, anders dan de standaard 'we moeten optimaliseren'-reden, geen verder commentaar gegeven. In FEAR 3 speel je zowel Point Man als Paxton Fettel, de twee zoons van Alma, het enge meisje van de vorige games.

Fear

Trainer Schäfer per direct weg bij FC Köln

FC Köln maakt het seizoen af zonder Frank Schäfer. De 47-jarige interim-coach zou de club aan het eind van het seizoen verlaten, maar vertrekt per direct. Technisch directeur Volker Finke zit de resterende drie Bundesliga-duels op de bank bij de dolende club. Schäfer nam het roer in oktober over van de ontslagen Zvonimir Soldo.

Köln bezet momenteel de veertiende plaats in de achttien clubs tellende Bundesliga. Met nog drie duels voor de boeg staan de Geitenbokken drie punten voor op nummer zestien Wolfsburg. De slechtste twee ploegen degraderen. Nummer zestien moet play-offs spelen met de nummer drie van de Tweede Bundesliga.

Directeur Finke heeft ruime ervaring als trainer. Hij was zestien jaar onafgebroken trainer van SC Freiburg, een record in het Duitse profvoetbal. Voor hij naar Keulen kwam, was hij twee jaar trainer bij de Japanse Club Urawa Red Diamonds.

Blogger voelt zich onveilig door reactie Wilders

De schrijver van een stuk op weblog Joop over de overeenkomsten tussen Adolf Hitler en Geert Wilders voelt zich onveilig door de reactie van Wilders. Dat laat blogger Michael Blok weten in een open brief aan Wilders. Blok heeft de brief ook verstrekt aan persbureau Novum.

De PVV-leider noemde het Joop-artikel van Blok 'ongepast en ziekelijk demoniserend'. Een 'venijnige reactie', schrijft Blok aan Wilders. "Bij mij zit de schrik er flink in. Hoewel ik veel ferme uitspraken van je heb meegemaakt, had ik zo'n reactie niet verwacht. Ik voel me niet helemaal veilig meer." Hij stelt verder dat Wilders meer ruimte opeist voor zijn eigen mening dan hij gunt aan de mening van anderen.

Blok erkent dat hij Wilders met Hitler heeft vergeleken. "Maar dat betekent natuurlijk niet moreel gelijkstellen. Jij vergelijkt jezelf ook met Hitler als je zegt dat je niet op hem lijkt. Ik vind je geen genocidale moordenaar." Blok zegt Wilders te tutoyeren 'in een poging de sfeer constructief te houden'.

Op de blog van Blok reageerde Wilders via Twitter ook met de opmerking 'Kogel van links?' Blok wijst de suggestie van de hand dat hij opriep tot geweld. "De stelling dat ik of mijn artikel ook maar iets met geweld te maken hebben, is uit de lucht gegrepen." Blok, voormalig voorzitter van GroenLinks in Amsterdam-Oost, spreekt ook tegen dat hij links is. "Ik ben een groene liberaal."

Blok wil van Wilders weten hoe diens stelling dat hij opkomt voor de democratie te rijmen valt met sommige van zijn voorstellen, zoals het deporteren van mensen die zich verzetten tegen de 'dominante cultuur' en het onder politieke controle plaatsen van rechters.

Blok daagt Wilders uit in te gaan op zijn vragen. "Ga eens in debat met burgers die bang voor je zijn. En als je dat niet op straat wilt doen, dan maar op papier."


Een stuk uit de blog van Michael Blok (Foto: Novum)

DNA-databank voor hondenpoep

Burgemeester Leopold Lippens van de Belgische gemeente Knokke neemt de strijd tegen hondenpoep hoog op. Zijn nieuwste voorstel is om een DNA-databank van honden aan te leggen om zo de baasjes van de honden aan te kunnen pakken.

De burgemeester liet eerder al agenten in burger surveilleren om op die manier hondenbazen die de poep niet opruimen te bestraffen. Het honden-DNA moet hierop een aanvulling worden. Het systeem is wel heel duur. "De kosten van zo'n databank zullen torenhoog oplopen. Om nog maar te zwijgen van de honderden euro's per onderzochte drol. Tenzij ze de baasjes laten opdraaien voor alle kosten en de boetes onmenselijk hoog maken", meldt een Belgische professor.

Het idee van Lippens is overigens niet nieuw, een dergelijk systeem wordt al gebruikt op het Italiaanse eiland Capri. Daar wordt iedere hondendrol onderzocht en krijgt het baasje dat de drol heeft achtergelaten een boete.

Winnaars paasprijsvraag 2011

pasen header

FOK!games zat ook tijdens de paasdagen niet stil. Over de hele site werden paaseitjes verstopt met codes erop. Deze codes konden vervolgens gemeld worden en de mensen die de meeste eitjes het snelst hadden gevonden maakten kans op een prijs naar keuze. In totaal hebben 61 mensen deelgenomen aan de zoektocht waarvan ruim de helft minimaal tien eieren gevonden heeft. De rekenwonders hebben al kunnen tellen dat er in totaal twintig eieren verstopt waren op de site. Iedereen die geen enkel ei gevonden heeft zou een score van 548 punten hebben. De winnaars zijn de vijftien mensen met het minste aantal punten:

1. 117 punten Aerox2002
2. 184 punten Lizardtattoo
3. 212 punten Reho
4. 218 punten Frambozenpudding
5. 219 punten eekhoorn12
6. 235 punten Catch_me
7. 250 punten Bigbass
8. 256 punten Chop-Soy
9. 262 punten Rakotto
10. 270 punten VGA4xZOOM
11. 271 punten rockxas
12. 284 punten sporttv
13. 288 punten chrysis
14. 301 punten Herr_M
15. 308 punten Jacobaan

Met loting zijn de volgende personen als winnaars 16 tot en met 20 aangewezen:
Digital_Eargasm
tuut-chips
marlies16
jerogub
Jofunu-kun

Alle winnaars van harte gefeliciteerd! Jullie zullen de komende tijd om de beurt een PM ontvangen met welke prijzen er nog beschikbaar zijn om uit te kiezen. Houd er rekening mee dat elke winnaar maximaal 48 uur heeft om op de PM te reageren. Het kan dus enkele dagen duren voordat je een PM ontvangt en zorg dat je regelmatig je PM-box checkt want te laat reageren zorgt ervoor dat je minder keuze hebt! Wát de winnaars precies als prijs gekozen hebben zal later nog bekendgemaakt worden.

'T. Dekker krijgt kans bij Garmin'

Wielrenner Thomas Dekker heeft een aanbieding gehad van het Chipotle Development Team, het opleidingsteam van World Tour-ploeg Garmin-Cervélo. De twee jaar durende schorsing van de dopingzondaar loopt op 1 juli af. De 26-jarige renner maakt binnen afzienbare tijd zijn beslissing bekend. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Manager Jonathan Vaughters wilde Dekker in 2008 al contracteren, maar haakte af nadat hij inzage kreeg in de bloedwaarden van de Noord-Hollander. De Amerikaan Vaughters, die bekendstaat om zijn zerotolerancebeleid op het gebied van doping, nam eerder een risico met het aantrekken van David Millar. De Britse tijdritspecialist gaf het gebruik van epo toe en heeft zich ten doel gesteld aan te tonen dat ook zonder doping gekoerst kan worden.

Het is voor dopingzondaars momenteel erg moeilijk om onderdak te vinden. Dekker was eerder in beeld bij Vacansoleil, maar de Nederlandse formatie haakte af nadat werknemer en voormalig dopinggebruiker Ricardo Ricco opnieuw in opspraak raakte. Ook de in 2008 betrapte topper Davide Rebellin heeft moeite onderdak te vinden.

Dekker werd vlak voor de start van de Tour de France van 2009 op de hoogte gesteld van een positieve dopingtest in 2007. Nieuwe methodes toonden aan dat de Dirkshorner dynepo zou hebben gebruikt, een nieuwe en verbeterde variant van epo. Dekker is de enige coureur die ooit is veroordeeld op basis van een dergelijke controle achteraf.


Thomas Dekker krijgt kans van Garmin-ploeg (Foto: Novum)

Haug: "Snelheid Mercedessen is echt"

Mercedes Grand Prix gelooft er in dat het team volgende week in Turkije het resultaat van China kan herhalen. Toen zat het team er tijdens de race goed bij, leidde Nico Rosberg vele ronden en eindigde de Duitser uiteindelijk op een vierde plaats.

In de eerste twee races in 2011 bleek Mercedes ver van het podium verwijderd, maar een beter begrip van de MGP W02 heeft er voor gezorgd dat in Shanghai de snelheid er wel uit kwam. "Ik kan niet beloven dat we in Turkije hetzelfde gaan doen, want het belangrijkste is dat we de sleutel vinden om het snelheidspotentieel te gaan benutten. De snelheid is er en de prestaties in Shanghai waren dan ook echt," zei Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug.

Volgens Haug komt het omdat na de Grand Prix van Maleisië de koppen bij elkaar gestoken zijn en er voor een andere aanpak tijdens de raceweekenden gekozen is. Hierdoor kan er meer uit de banden gehaald worden, waardoor de auto's beter gaan presteren.

Volgende week demo voor Red Faction: Armageddon

THQ heeft bekendgemaakt dat er een speelbare demo voor release beschikbaar zal zijn van de Mars-knaller Red Faction: Armageddon. Er kan gespeeld worden met de Magnet Gun op 3 mei via Xbox Live of PlayStation Network (als-ie werkt). Over de PC-versie van de demo is echter niets bekendgemaakt.

De opvolger van Red Faction: Guerrilla speelt zich af op Mars, waar de kolonisten zijn ondergedoken voor cultisten en aliens. In de demo is ook de Nano Forge beschikbaar, waarmee je onder andere objecten en gebouwen kan herbouwen zoals het was. Met de verbeterde Geo-Mod 2.0 engine is de destructie groter dan ooit. FOK!games heeft een tijd terug een preview mogen spelen, dus als je je afvraagt waar dit allemaal over gaat, neem dan even hier een kijkje.

magnet gun

Aanleg A74 bij Venlo mag doorgaan

Rijkswaterstaat mag doorgaan met de aanleg van de A74 in Limburg. De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren daartegen ongegrond verklaard.

De snelweg vormt een 2 kilometer lange verbinding tussen de A73 bij Venlo en een Duitse snelweg. De verbinding moet regionale wegen ontlasten en de verkeersoverlast rond Venlo verminderen.

Omwonenden maakten bezwaar tegen de aanleg van de weg omdat het volgens hen leidt tot een verslechtering van de leefomgeving. Ze wilden een variant waarbij de weg met een boog om Venlo heen loopt.

Ook ziekenhuis VieCuri, dat ongeveer 300 meter van de A73 staat, had bezwaar gemaakt tegen de weg. Het ziekenhuis vreest een toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de A74 waardoor er grote risico's zouden kunnen ontstaan voor het ziekenhuis.

Paffett: "Hard werken bij McLaren"

Gary Paffett is goed te spreken over de inzet die zijn Formule 1-team McLaren de afgelopen maanden getoond heeft. De Britse renstal leek deze winter de plank mis te slaan en er niet bij te zitten, maar enkele noodgrepen hebben er voor gezorgd dat de MP4-26 alsnog een succes genoemd mag worden.

"Het is hetzelfde als wat we in de afgelopen drie jaar hebben ontwikkeld. Hoe monteer je de uitlaten, wat doe je met de vloer? Dat is tegenwoordig een heel belangrijk punt in de Formule 1. In de winter hadden we verschillende soorten uitlaten en die werkten allemaal eigenlijk niet. Dus op het laatste moment besloten we dat te veranderen en dat bleek een gouden zet. Het werkte in de windtunnel en op het circuit en we zijn het sindsdien steeds meer aan het verbeteren," zei testrijder Paffett over de lastige winterperiode tegen GPUpdate.

De Brit legt uit waarom McLaren nu de snelheid wel te pakken heeft. "Eigenlijk gewoon veel hard werken. Ik heb altijd gedacht dat de auto in de basis gewoon goed is, maar in het testen misten we gewoon iets dat we nu wel gevonden hebben. Maar we moeten nog wel wat werk verzetten om de Red Bulls te pakken."

Paffett zal dit seizoen naast het testen voor McLaren wederom in de DTM uit gaan komen. Ooit hoopt hij net als Paul di Resta in de Formule 1 te belanden. "Dat is nog altijd een droom en iets wat ik wil bereiken. Het is me dit jaar niet gelukt, dus ik blijf me voorlopig gewoon op de DTM concentreren."

Bestuurder scootmobiel overlijdt na aanrijding

Een 82-jarige bestuurder van een scootmobiel is dinsdagavond overleden na een aanrijding. De man werd dinsdagmiddag in Den Haag aangereden door een auto op de kruising van de Van Alkemadelaan en de Wassenaarseweg. Achter het stuur zat een 80-jarige Hagenaar. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer reed over de kruising en negeerde vermoedelijk het rode stoplicht. De automobilist kwam uit tegengestelde richting, maar kon niet meer op tijd remmen. Hierdoor botste hij tegen de scootmobiel aan. De GGD heeft het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later op de avond aan zijn verwondingen bezweek.

[MotoGP] Ducati wacht met nieuw chassis

Het MotoGP-team van Ducati verwacht komend weekend in Estoril nog niet te gaan racen met een nieuw chassis. De Italiaanse motorfabrikant testte afgelopen week in Mugello met een nieuw chassis, maar de tijd is te krap om alles voor de race in Portugal in orde te hebben.

Coureurs Valentino Rossi en Nicky Hayden klaagden dit jaar over de onderstuurdheid van de Desmosedici GP11 waardoor ze onder droge omstandigheden veel tekort komen op de Honda's en Yamaha's. Een nieuw chassis moet dit probleem later dit jaar op gaan lossen.

Team Lotus mikt op punten vanaf Spanje

Team Lotus gelooft er in dat de renstal vanaf de Grand Prix van Spanje mogelijk mee kan gaan doen in de strijd om de punten in de Formule 1. Het gat met het middenveld is dit jaar al behoorlijk verkleind en half mei moeten er nieuwe onderdelen volgen die het team weer een sprong voorwaarts moeten laten maken.

"Wat punten betreft, moeten we naar Spanje en verder kijken. De doorontwikkelingen die we voor die race in de planning hebben staan, zijn namelijk zeer significant," zei technisch directeur Mike Gascoyne. "Het is een grote update waarmee we met name de diffuser en de rest van de achterzijde van de auto onder handen nemen. Dit moet ons veel winst opleveren, en we hebben daarnaast ook nog wat andere kleine upgrades paraat voor de wedstrijden in Turkije en Spanje."

Ook op Veluwe code rood van kracht

Ook op de Veluwe geldt sinds woensdag code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. De hoogste alarmfase was al van kracht in andere delen van Gelderland en delen van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam'. Als een natuurbrand uitbreekt, wordt al bij de eerste melding met extra materieel en mankracht uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

De afgelopen dagen brak meerdere keren brand uit in verschillende natuurgebieden. Zo ging maandag in Drenthe een stuk natuurgebied van ongeveer 1 vierkante kilometer in vlammen op en ook in Limburg zijn in verschillende natuurgebieden bos en heide in de as gelegd. Bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland hebben de afgelopen dagen een aantal duinbrandjes gewoed.

Sucker Punch bezig met compleet nieuwe game

Sucker Punch is bekend van de Sly Cooper-serie en van inFamous, waarvan dit jaar het tweede deel uit komt. De developer heeft nu aangegeven bezig te zijn met een onaangekondigde game die niets met Sly Cooper en inFamous te maken heeft.

Op een event in Madrid heeft een medewerker van Sucker Punch tegen het blad PSNow! gezegd dat ze met een nieuwe PlayStation 3 exclusieve game bezig zijn die zich niet in de wereld van Sly Cooper of inFamous afspeelt. De game zou een gloednieuwe Intellectual Property (IP) zijn en niet op de E3 getoond worden.

Het artikel in PSNow! waarin dit werd gemeld is echter op verzoek van Sony van de site verwijderd.

 inFamous 2
Nog niets bekend over inFamous 3 dus...

Interpol laakt training agenten Afghanistan

De internationale gemeenschap 'faalt schokkend' bij het opleiden van Afghaanse politiemensen. Dit toont de ontsnapping van honderden gevangenen uit een Afghaanse gevangenis in het afgelopen weekeinde aan.

De internationale politieorganisatie Interpol heeft dit in een woensdag verspreide verklaring naar voren gebracht.

Nederland zal vanaf deze zomer meedoen aan een trainingsmissie voor Afghaanse politieagenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Interpol laakt training agenten Afghanistan
Interpol laakt training agenten Afghanistan (Foto: ANP)

Nederlandse toeristen mijden Mexico

Mexico, waar een bloedige drugsoorlog woedt, is dit jaar minder in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Volgens de meest recente cijfers van reisbrancheorganisatie ANVR ligt het aantal geboekte vliegvakanties naar het land 12,5 procent lager dan vorig jaar.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken paste onlangs het reisadvies aan. Niet-noodzakelijke reizen naar Ciudad Juarez worden afgeraden. In de stad op de grens met de VS woedt een bloedige drugsoorlog. De Mexicaanse president Felipe Calderon zei onlangs ervoor te willen zorgen dat Mexico in de top vijf van meest bezochte vakantiebestemmingen ter wereld komt.

Het toerisme in Mexico, met bekende badplaatsen als Cancun en Acapulco, leek aanvankelijk nauwelijks te worden getroffen door de drugsoorlog. Onlangs bleek echter uit officiële cijfers dat er vorig jaar 10 procent minder mensen op vakantie gingen. Dat zou komen door het drugsgeweld. De afname was het grootst bij zon- en strandbestemmingen.

Een woordvoerder van de ANVR wil geen uitspraken doen over de oorzaak van de daling van de Nederlandse animo voor reizen naar Mexico. Toen de Mexicaanse griep in 2009 in het land de kop op stak gingen dat zomerseizoen 27 procent minder Nederlanders naar Mexico dan het voorgaande jaar.

De cijfers van de ANVR zijn gebaseerd op het totaal aantal boekingen bij 1300 verkooppunten. Het totaal aantal geboekte reizen tussen april en november naar alle bestemmingen ligt 1 procent hoger dan vorig jaar. Het aantal vliegvakanties naar Midden-Amerika ligt 8,5 procent hoger.

Sinds president Calderon in 2006 een offensief begon tegen de drugskartels zijn er volgens officiële cijfers al meer dan 37.000 doden gevallen. De kartels bevechten elkaar om de meest lucratieve smokkelroutes naar de Verenigde Staten.

Bedrijf biedt gewapende beveiliging tegen piraten

Beveiligingsbedrijf Schütz & Swart uit Vlaardingen gaat schepen in de Golf van Aden beschermen tegen Somalische piraten. Dat zei Jeroen Schütz van het bedrijf op Radio 1. Het bedrijf zet bewapende bemanning in.

Schütz bouwde een vaartuig van de Zweedse marine om tot een patrouilleboot. Hij vertrekt donderdag uit Vlaardingen richting Oman met zes bewapende 'specialisten', onder wie oud-mariniers. Het schip vaart onder de Britse vlag, omdat de Nederlandse wet het gebruik van wapens aan boord niet toestaat.

Volgens Schütz hebben 'diverse reders' uit Nederland en het buitenland zich bij het bedrijf gemeld om gebruik te maken van de diensten. Dat kost ze volgens hem een paar duizend euro per dag.

Beelden in stadions mag volgens Eredivisie CV

De Eredivisie CV heeft geen problemen met de actie van Ajax om zondag beelden van Feyenoord-PSV uit te zenden.

De organisatie, waarbij alle Eredivisie-clubs zijn aangesloten, zegt dat er rechtentechnisch geen probleem is met het uitzenden van de beelden. "De eredivisieclubs bezitten de rechten op de tv-beelden en dan zou het raar zijn als het eredivisieclubs niet zou zijn toegestaan die ook uit te zenden", aldus Maarten van Rooijen van de Eredivisie CV in De Telegraaf.

"Veel clubs zenden nu al korte fragmenten van de eigen wedstrijd uit in het stadion, maar er is geen beperking om ook korte fragmenten van een andere wedstrijd te laten zien", zegt Van Rooijen. "Wij geloven ook niet dat dit ten koste zal gaan van de interesse van het stadionpubliek om later thuis nog de wedstrijd of de samenvatting via tv te zien."

"We denken eerder dat de mensen met zulke korte fragmenten lekker worden gemaakt. Of het allemaal ook wenselijk is vanuit het oogpunt van de openbare orde en de rust in het stadion, is een vraag die door de KNVB moet worden beantwoord", besluit Van Rooijen.

De KNVB heeft de zaak zondagavond bij de aanklager betaald voetbal neergelegd. De bond plaatste het laten zien van de beelden onder de noemer 'opmerkelijke zaken'. Dat wil dus niet zeggen dat er automatisch een straf volgt.

AZ wil maatregelen na bierdouche Verbeek

Het bezoek van Gertjan Verbeek aan Willem II was in alle opzichten geen succes voor de oefenmeester.

Na afloop van de met 2-1 verloren wedstrijd bij de hekkensluiter kreeg de trainer van AZ een bierdouche. De Alkmaarders hebben bij de KNVB een klacht ingediend, staat te lezen op de website van Omroep Brabant. Verbeek kreeg de lading bier over zich gegooid toen hij van het stadion naar de spelersbus liep.

AZ meent dat het al de derde keer was dat iemand van de club op dergelijke wijze werd belaagd bij Willem II. Joris Mathijsen, notabene oud-speler van Willem II, en toenmalig trainer Louis van Gaal moesten het eerder al ontgelden. AZ wil dat er maatregelen worden genomen.

Verbeek was voor aanvang en na afloop weinig complimenteus over Willem II. Hij zei er nooit trainer te zullen worden. Na afloop, toen de spelers van de hekkensluiter zeiden de woorden van Verbeek als motivatie te hebben gezien, wenste hij ze bovendien degradatie toe.

Bekerfinale beloften naar Het Kasteel

De bekerfinale voor beloften, die tussen Jong Feyenoord/Excelsior en Jong AGOVV Apeldoorn/Vitesse gaat, wordt op 16 mei op Het Kasteel in Rotterdam gespeeld. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) zojuist bekend gemaakt.

De eindstrijd stond aanvankelijk voor 2 mei op het programma en zou in het stadion van RKC Waalwijk gespeeld worden. Een week geleden verbood de burgemeester van de Waalwijkse stad, de heer Kleijngeld, de wedstrijd. Hij was namelijk van mening dat het uit oogpunt van veiligheid onverantwoord is om het duel door te laten gaan.

De KNVB heeft er nu dus voor gekozen om de wedstrijd op 16 mei op het Kasteel, de thuishaven van Sparta Rotterdam, te laten spelen. Omstreeks 19:00 uur wordt er afgetrapt.

Zoon Rost van Tonningen spreekt bij dodenherdenking

De zoon van NSB'er Meinoud Rost van Tonningen zal tijdens de dodenherdenking in Culemborg een toespraak houden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Culemborg woensdag na berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Grimbert Rost van Tonningen heeft openlijk afstand genomen van het gedachtegoed van zijn ouders.

Meinoud Rost van Tonningen was voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een invloedrijke NSB'er. Hij collaboreerde met de Duitsers en gebruikte de krant Het Nationale Dagblad, waarvan hij hoofdredacteur was, als spreekbuis van zijn fascistische ideeën.

De NSB'er pleegde uiteindelijk in 1945 zelfmoord in de gevangenis. Zijn zoon Grimbert is nu 69 jaar oud.

'Topambtenaren spanden samen met rederij'

Topambtenaren van het voormalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben jarenlang onder een hoedje gespeeld met de tot voor kort enige aanbieder van de veerdienst naar Vlieland en Terschelling, rederij Doeksen. De prijzen van de veerdiensten werden kunstmatig hooggehouden doordat iedere vorm van concurrentie werd geweerd, schrijft De Telegraaf woensdag.

Uit vertrouwelijk e-mailverkeer blijkt volgens de krant dat topambtenaren samenspanden met de leiding van de rederij om nieuwkomers te weren. Dat leverde Doeksen jaarlijks een winst van ongeveer 12 miljoen euro op.

Een klokkenluider van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vier computerschijven gelekt met 3500 interne e-mails van de directie Rijkswaterstaat. De gegevens zijn bezorgd bij de drie ondernemers die met de nieuwe veerdienst Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) hebben geprobeerd het monopolie van Doeksen te breken.

EVT eist volgens de krant een schadevergoeding van ruim 12 miljoen euro van rivaal Doeksen, de gemeenten Terschelling en Harlingen en de staat.

'Eerste animal cops dit jaar aan de slag'

De dierenpolitie gaat nog dit jaar aan de slag. Voor het einde van het jaar moeten de eerste 125 animal cops aan het werk zijn om dierenleed te bestrijden, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van bronnen in Den Haag.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er in totaal 500 animal cops moeten komen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt volgens de krant nog deze week met een voorstel. Over de precieze invulling van de dierenpolitie wordt nog overlegd.

Een dierenpolitie is een langgekoesterde wens van de PVV. Niet alle partijen zitten echter te wachten op de komst van animal cops. Tijdens het CDA-congres eerder deze maand werd een resolutie aangenomen tegen de dierenpolitie en ook de Partij voor de Dieren is sceptisch.

Sony: "Vertraagde informatie door forensisch onderzoek"

Iedereen heeft wellicht nu al vernomen dat de downtime van het PSN van de afgelopen zeven dagen is veroorzaakt door een hacker die accountgegevens had verkregen van PSN-gebruikers. Uit voorzorg heeft Sony het PSN stilgelegd om zo goed onderzoek te kunnen doen en lekken te dichten. Toch is de meest gestelde vraag op dit moment wel waarom het zo lang heeft geduurd om met een goede verklaring naar de gebruikers te komen.

Sony geeft hier in een statement nu uitleg over. Toen het bedrijf op 19 april ontdekte dat er een inbraak in de servers van het PSN was geweest, hebben ze de boel stilgelegd en onderzoek laten verrichten. Pas veel later in het onderzoek werd duidelijk wat de grootte van de inbraak is geweest waardoor er pas gisteren een duidelijke oorzaak naar de klanten gecommuniceerd kon worden.

"There’s a difference in timing between when we identified there was an intrusion and when we learned of consumers’ data being compromised. We learned there was an intrusion 19th April and subsequently shut the services down. We then brought in outside experts to help us learn how the intrusion occurred and to conduct an investigation to determine the nature and scope of the incident. It was necessary to conduct several days of forensic analysis, and it took our experts until yesterday to understand the scope of the breach. We then shared that information with our consumers and announced it publicly yesterday evening."

Wanneer het PlayStation Network het weer zal doen is niet bekend maar volgens Sony zou dat snel moeten zijn.

Sony

NSA bevestigt berichten uit de ruimte

In een onlangs vrijgegeven document van de National Security Agency (NSA) wordt bevestigd dat de aarde contact heeft gehad met buitenaards leven. De Amerikaanse geheime dienst heeft maar liefst 29 boodschappen ontvangen vanuit de ruimte.

Het is de NSA nog niet gelukt alle berichten te ontcijferen. Zo bevatten sommige boodschappen een wiskundige formule, terwijl andere weer bestaan uit alle elementen van het periodiek systeem der elementen.

De boodschappen zijn allen ontvangen via de satelliet Sputnik. De NSA heeft het geheime dossier moeten vrijgeven na een jarenlange rechtszaak.

Voor een uitgebreide discussie over dit onderwerp kan men terecht in het desbetreffende topic. Het volledige NSA-dossier is hier te zien.

[Upd] 'Vader Abraham komt met nieuwe hit'

Vader Abraham, die we natuurlijk kennen van het Smurfenlied, zou naar eigen zeggen bezig zijn met een duet. Vanochtend heeft hij dit gezegd tijdens Evers Staat Op op Radio 538.

De Vader had een voicemail ingesproken waarin hij vraagt of hij zijn duet met een 'spectaculaire' artiest voor het eerst ten gehore zou mogen brengen tijdens het feest op het Museumplein tijdens Koninginnedag. 

Ook wist hij te melden dat het vast en zeker een hit zou kunnen worden. Mogelijk zou dit een remake kunnen zijn van het Smurfenlied, aangezien de Smurfen mogelijk een comeback zouden kunnen maken.

Update 09.22 uur
Zojuist heeft Vader Abraham zelf aangekondigd dat hij met de Mosselman een duet heeft opgenomen met een videoclip daarbij. Dus hij zal optreden op het Museumplein in Amsterdam op zaterdag. 


Shalalie Shalala

Mathijsen hervat groepstraining HSV

Zaterdag kan Hamburger SV in het duel tegen SC Freiburg mogelijk weer beschikken over Joris Mathijsen. De Nederlandse centrale verdediger heeft de groepstraining bij zijn club weer hervat en staat voor zijn rentree. Dit liet trainer Michael Oenning weten.

Mathijsen liep in november vorig jaar een fikse enkelblessure op tijdens de oefeninterland tegen Turkije. Hij keerde na een operatie in februari terug op het veld, maar bleef sindsdien last houden van het gewricht. Daardoor kwam hij de afgelopen weken niet in actie.

HSV staat op dit moment op de zevende plaats in de Bundesliga en heeft met drie duels op het programma nog een kleine kans op het bereiken van Europees voetbal.

Jurassic Park: The Game vertraagd

Naast al het PlayStation Network-nieuws is er natuurlijk veel meer te melden. Telltale Games komt vandaag met het nieuws dat de gameversie van Jurassic Park vertraagd is. De game zou oorspronkelijk eind deze maand uitkomen, maar is verzet naar een datum ergens in de herfst.

De reden hiervoor is het feit dat Telltale Games de game graag wat meer 'polish' wil geven. Telltale vertelt dat het verhaal en de techniek ver af zijn en dat zij veel potentie zien. Vanwege deze reden hebben zij de game vertraagd, zodat zij de potentie ook kunnen bereiken. 

Fans die de game in de pre-order hadden staan, krijgen hun geld terug en als compensatie mogen zij één titel uitzoeken uit de lineup van Telltale. Jurassic Park: The Game zal dus in de herfst uitkomen voor PC en Mac.

Rutten: "Er is nog een strohalm"

Fred Rutten weet dat de kans op een kampioenschap met PSV miniem is. De trainer wil echter van geen opgeven weten. Door het verlies van PSV bij Feyenoord heeft de ploeg het niet meer in eigen hand.

"Maar er is nog een strohalm. En als die er is, moet je er ook voor gaan", zegt Rutten in een gesprek met PSV TV. PSV kan alleen nog kampioen worden als FC Twente of Ajax dit weekend punten verspeelt. Vervolgens moet ook in het slotweekend alles meezitten.

"De druk wordt steeds groter, dat weten wij ook allemaal", aldus Rutten. "We moeten proberen daar een balans in te vinden. Als we twee keer winnen, hebben we Champions League-voetbal. Dat is waar deze club om vraagt", realiseert Rutten zich.

Raúl: "United van andere klasse"

Ondanks de kansloze nederlaag van dinsdag wil Raúl zich nog niet neerleggen bij de uitschakeling in de halve finale van de Champions League.

"In de return is alles mogelijk", zei Raúl tegen UEFA.com. "Je weet niet wat er kan gebeuren. Een strafschop voor ons, een rode kaart voor hun, niets is onmogelijk in het voetbal." Raúl weet echter ook dat er een klein wonder moet gebeuren wil Schalke alsnog doorstoten naar de finale op Wembley.

De Spanjaard won het toernooi in 1998, 2000 en 2002 met Real Madrid. "Wij hoopten op een ander resultaat", vervolgde Raúl. "Maar we zijn niet heel teleurgesteld omdat we op ons niveau speelden. Het probleem was dat Manchester United een klasse apart was."

"Het enige waar we ontevreden over kunnen zijn is dat we te weinig kansen kregen en we twee doelpunten in twee minuten tegen kregen. In de halve finale geraken is iets waar de club trots op is. We hebben alles gegeven en de fans realiseren zich dat, gezien hun warme applaus na afloop. Eindigen op Old Trafford is zo slecht nog niet. We zullen niet opgeven tegen een mooi team in een mooi stadion met een fantastische sfeer."

Voorlopig geen opslag vingerafdrukken

De opslag van vingerafdrukken uit een biometrisch paspoort wordt voorlopig stilgezet. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zal dat later op woensdag aan de Tweede Kamer melden.

Ingewijden hebben een bericht daarover van RTL Nieuws bevestigd. Woensdagmiddag praat de Kamer over het biometrisch paspoort. In het parlement leefden de afgelopen tijd al grote zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van een grote databank waar afgenomen vingerafdrukken in zouden worden opgeslagen.

Ook lokale opslag bij gemeenten wordt voorlopig opgeschort. Vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.

Trouw schrijft woensdag dat de paspoortwet niet meer op een meerderheid kan rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie heeft nu ook de VVD zijn steun ingetrokken. Er zijn volgens de partij te veel problemen met de opslag, de foutmarge van vingerafdrukken en de manipulatie van data.

Zes miljoen mensen zouden hun vingerafdrukken inmiddels al hebben laten registreren.

Voorlopig geen opslag vingerafdrukken
Voorlopig geen opslag vingerafdrukken (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over koehandel en foute keuzes.

De politie gebruikt gegevens van TomTom om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Het rijgedrag van gebruikers van het navigatiesysteem wordt in de apparaten geregistreerd. Als ze het systeem koppelen aan een computer om bijvoorbeeld een wegenkaart te vernieuwen, wordt gevraagd of de gegevens gebruikt mogen worden 'om de producten van TomTom te verbeteren'. Vervolgens worden de data door TomTom via een tussenhandelaar doorverkocht aan de politie. Wat dat nu precies bijdraagt aan het ‘verbeteren van de producten van TomTom’ is mij een raadsel. Wel hoop ik,. Dat de beursgenoteerde navigatiefirma vandaag een ongekende koersval mag beleven. Maar de hamvraag is deze:

[NBA] Chicago Bulls verder in play-offs

Chicago Bulls heeft zonder problemen de eerste horde genomen in de play-offs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

De Bulls wonnen dinsdagavond (plaatselijke tijd) de vijfde wedstrijd tegen Indiana Pacers met 116-89, waardoor de stand in de best-of-sevenserie op 4-1 kwam. Derrick Rose leidde zijn ploeg met 25 punten naar de tweede ronde van de play-offs.

In die tweede ronde wacht de winnaar van de serie tussen Orlando Magic en Atlanta Hawks. Magic bleef in de race door de vijfde wedstrijd te winnen, met 101-76. Omdat Dwight Howard nauwelijks kon imponeren, moesten de punten bij Orlando komen van de anderen. Jason Richardson was met zeventien punten het meest productief. Atlanta Hawks leidt in de serie nog wel met 3-2.

Los Angeles Lakers kwam op een 3-2 voorsprong tegen New Orleans Hornets door een zege in het eigen Staples Center: 106-90.

Chicago Bulls verder in play-offs
Chicago Bulls verder in play-offs (Foto: ANP)

'Politie gebruikt data TomTom voor controles'

De politie gebruikt gegevens van TomTom om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Het rijgedrag van gebruikers van het navigatiesysteem wordt in de apparaten geregistreerd. Als ze het systeem koppelen aan een computer om bijvoorbeeld een wegenkaart te vernieuwen, wordt gevraagd of de gegevens gebruikt mogen worden 'om de producten van TomTom te verbeteren'. Vervolgens worden de data door TomTom via een tussenbedrijf doorverkocht aan de politie.

Veel gebruikers van het navigatiesysteem weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht. De ANWB vindt daarom dat klanten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de werkwijze. "De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren", zegt een woordvoerder.

Ook deskundigen zijn kritisch. "TomTom is een dienstverlener, maar nu gebruikt de overheid het als controlemiddel. Het zal wel volgens de regels zijn, maar burgers zullen verbaasd en verbolgen zijn", denkt hoogleraar recht en informatisering aan de Universiteit van Tilburg Corien Prins.

De Raad van Korpschefs noemt het een 'slim middel'. "We moeten technologie benutten", aldus een woordvoerder.


'Politie gebruikt data TomTom voor controles' (Foto: Novum)

Stankovic waarschijnlijk niet meer in actie

Dejan Stankovic komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor Internazionale. De Servische middenvelder kampt met een liesblessure, meldt de Italiaanse club. De 32-jarige Stankovic staat naar verwachting een maand aan de kant. Hij liep de blessure op in het 2-1 gewonnen duel tegen Lazio Roma.

Internazionale eindigt de competitie op 22 mei tegen Catania, waardoor het uitgesloten lijkt dat Stankovic nog in actie komt.


Stankovic waarschijnlijk niet meer in actie (Foto: Novum)

Thor

Thor is het nieuwste hoofdstuk in de verhaallijn van Marvel Studios die in de zomer van 2012 zal uitmonden in superheldenepos The Avengers. Na wapenfabrikant Tony Stark en wetenschapper Bruce Banner is de volgende superheld in het team de Noorse dondergod, gespeeld door Chris Hemsworth. In het eerste deel van de Thor-filmserie zien we hoe de krijger naar Aarde wordt verbannen en daar moet leren waardig te worden een koning te zijn. 

Melk

Toegegeven het zijn filmpjes uit 2009 maar dat maakt in dit geval niet uit. Het gaat om het witte spul wat wij nog steeds de witte motor noemen. Ook voor onze Zuiderburen is het belangrijk dat zij elke dag wat melk drinken en daar vragen ze op deze manier onze aandacht voor.

Met dank aan motorbloempje voor de submit.

Eindhoven verwerpt bestuursakkoord

De gemeente Eindhoven stemt niet in met het concept-bestuursakkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk hebben gesloten. Dat liet de gemeente dinsdagavond in een persbericht weten.

Eindhoven vindt de financiële gevolgen van de afspraken rond de Wet Werken naar vermogen en de Wet Sociale Werkvoorziening voor de gemeente te groot. De gemeenteraad stemde unaniem tegen.

Eerder al verworpen Amsterdam, Utrecht en diverse provincies het akkoord.

Voormalig CIA-baas: Gadhafi was goede partner

De Libische leider Moammar Gadhafi is voor de Verenigde Staten een goede partner geweest in de strijd tegen radicaalislamitisch terrorisme. Dat heeft het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Michael Hayden, dinsdag gezegd.

Het westen keek Gadhafi jarenlang met de nek aan na een reeks aanslagen in de jaren tachtig waar zijn regime de hand in zou hebben gehad. Vanaf 2003 zocht de Libische leider met succes toenadering en sloten de westerse landen hem in de armen als een gewaardeerde handelspartner en bondgenoot in de strijd tegen het terroristische netwerk Al Qaida.

Volgens Hayden, die de CIA leidde van 2006 tot 2009 onder het presidentschap van George W. Bush, is ook de Syrische president Bashar al-Assad 'best goed' in het bestrijden van militante soennieten. Wel plaatst hij als kanttekening dat Assad juist radicale sjiieten steunt.

Voormalig CIA-baas: Kaddafi was goede partner
Voormalig CIA-baas: Gadhafi was goede partner (Foto: ANP)

PSN-storing trekt aandacht van regering VS

Heel de wereld is deze week in de ban van de PSN-storing. Al een week is het PlayStation Network, de online dienst van Sony, niet bereikbaar. Later is gebleken dat dit te wijten is aan een externe aanval. Met deze aanval zijn mogelijk creditcardgegevens en privégegevens van bijna 70 miljoen klanten gestolen.

Bij de hogere regionen van de Amerikaanse regering is dit niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft Senator Richard Bulemthal (Connecticut) een brief geschreven naar Jack Tretton, CEO van Sony Computer Entertainment America. Hierin roept hij Sony op om volledige openheid van zaken te bieden naar PSN-gebruikers als hun privé-informatie gecomprimitteerd is. Ook zou Sony twee jaar gratis toegang moeten bieden tot kredietrapportagediensten, zodat klanten kunnen zien of hun kredietwaardigheid nadelig is beïnvloed. 

"When a data breach occurs, it is essential that customers be immediately notified about whether and to what extent their personal and financial information has been compromised," aldus Blumenthal in een persbericht "Compounding this concern is the troubling lack of notification from Sony about the nature of the data breach."

De volledige brief van Blumenthal is hieronder te lezen.

April 26, 2011

Mr. Jack Tretton
President and CEO
Sony Computer Entertainment America
919 East Hillsdale Boulevard
Foster City, CA USA 94404

Dear Mr. Tretton:

I am writing regarding a recent data breach of Sony's PlayStation Network service. I am troubled by the failure of Sony to immediately notify affected customers of the breach and to extend adequate financial data security protections.

It has been reported that on April 20, 2011, Sony's PlayStation Network suffered an "external intrusion" and was subsequently disabled. News reports estimate that 50 million to 75 million consumers – many of them children – access the PlayStation Network for video and entertainment. I understand that the PlayStation Network allows users to store credit card information online to facilitate the purchasing of content such as games and movies through the PlayStation Network. A breach of such a widely used service immediately raises concerns of data privacy, identity theft, and other misuse of sensitive personal and financial data, such as names, email addresses, and credit and debit card information.

When a data breach occurs, it is essential that customers be immediately notified about whether and to what extent their personal and financial information has been compromised. Additionally, PlayStation Network users should be provided with financial data security services, including free access to credit reporting services, for two years, the costs of which should be borne by Sony. Affected individuals should also be provided with sufficient insurance to protect them from the possible financial consequences of identity theft.

I am concerned that PlayStation Network users' personal and financial information may have been inappropriately accessed by a third party. Compounding this concern is the troubling lack of notification from Sony about the nature of the data breach. Although the breach occurred nearly a week ago, Sony has not notified customers of the intrusion, or provided information that is vital to allowing individuals to protect themselves from identity theft, such as informing users whether their personal or financial information may have been compromised. Nor has Sony specified how it intends to protect these consumers.

PlayStation Network users deserve more complete information on the data breach, as well as the assurance that their personal and financial information will be securely maintained. I appreciate your prompt response on this important issue.

Sincerely,

/s/

Richard Blumenthal
United States Senate

 

Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz

Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdagavond achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending.

De regeringspartijen VVD en CDA hadden in januari al ingestemd met de missie, net als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP. Met name GroenLinks en de ChristenUnie hadden toen nog wel extra eisen op tafel gelegd. Ze wilden onder meer een langere opleidingsduur en garanties over de civiele taken die de agenten moeten vervullen.

GroenLinks en de ChristenUnie konden zich vinden in de uitleg die het kabinet hierover in het debat heeft gegeven.

Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA alsook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie.

Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz
Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz (Foto: ANP)

Persoonlijke belastingsite in 2014

Alle Nederlanders kunnen aan het eind van deze kabinetsperiode in 2014 op een eigen internetpagina kijken hoe het staat met hun belastingzaken. Dat zei staatsecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Het duurt nog een aantal jaren. Mijnbelastingdienst.nl is een stip aan de horizon", zei Weekers. Volgens hem moet er nog veel worden besproken voor het zover is, ook met de Tweede Kamer.

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen door PVV-Kamerlid Roland van Vliet, die opheldering wilde over het bericht dat de Belastingdienst tienduizenden Nederlanders ten onrechte zou hebben geadviseerd geen aangifte te doen over 2010, terwijl ze wel recht hebben op belastingteruggave. Vooral ouderen zouden hierdoor tot 1700 euro mis kunnen lopen.

Weekers wees erop dat dergelijke brieven al jaren naar zeshonderdduizend mensen worden verstuurd en klantvriendelijk zijn bedoeld. Er zijn volgens hem nooit klachten geweest. "De brief is volstrekt helder en zal maar bij een enkeling misverstanden hebben opgeroepen."

In de brief staat ook dat mensen die twijfelen en denken dat ze toch recht hebben op teruggave, zelf actie moeten ondernemen, zei Weekers. Daarbij kunnen ze hulp krijgen van vakbonden of de hulpservice van de Belastingdienst.

Aan het eind van het jaar volgt nog een brief aan mensen van wie dan is gebleken dat ze toch recht op teruggave krijgen. "Niemand zal tussen wal en schip vallen", beloofde Weekers.

Bij een evaluatie in het najaar wordt met onder meer met de vakbonden nog eens bekeken of de brief volgend jaar weer weer wordt verzonden. "Het gaat om de klantvriendelijkheid."

'Meer geld nodig voor herstel Tsjernobyl'

Het is 25 jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl zich voltrok. In Tsjernobyl wordt een herdenkingsdienst gehouden. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw de wereld om financiële hulp te vragen voor de bouw van een koepel die de beschadigde reactor moet afsluiten.

Oekraïne heeft nog ruim 205 miljoen euro nodig voor de bouw van de koepel. "Wij hebben voor de vrede van de planeet betaald met de levens en gezondheid van duizenden landgenoten", aldus Janoekovitsj. "Maar geen enkel land, ongeacht hoe machtig, kan de gevolgen van een ramp als deze alleen opvangen." Op een donorconferentie voor Tsjernobyl werd vorige week 550 miljoen euro opgehaald, maar dit is niet genoeg om de beschadigde reactor te kunnen afsluiten.

Oekraïners, Russen en Wit-Russen begonnen de herdenkingen dinsdag rond 01.00 uur, dezelfde tijd waarop de kernramp in 1986 plaatshad. Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland werden 25 jaar geleden het zwaarst getroffen door de radioactieve wolk die zich over Europa verspreidde.

De Russische president Dmitri Medvedev woont de herdenkingsdienst in Tsjernobyl bij. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko doet dat niet. Een woordvoerder zei dat Loekasjenko aanwezig wil zijn bij herdenkingsdiensten in Wit-Russische dorpen die 25 jaar geleden door de straling werden getroffen.

Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland hebben de afgelopen jaren steunmaatregelen voor de mensen die in 1986 hielpen bij de bestrijding van de kernramp teruggedraaid. Sommige herdenkingsdiensten werden dinsdag dan ook overstemd door de roep om meer steun van deze mensen.

Bij de explosie in 1986 kwam vierhonderd keer meer straling vrij dan bij de Amerikaanse kernbom die in de Tweede Wereldoorlog boven Hiroshima tot ontploffing werd gebracht. Honderdduizenden mensen werden ziek door toedoen van de radioactieve wolk die zich over grote delen van Europa verspreidde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vorige week in Kiev dat onder de zeshonderdduizend mensen die het meest aan de straling zijn blootgesteld, er vierduizend meer sterfgevallen door kanker worden verwacht dan gemiddeld.


'Meer geld nodig voor herstel Tsjernobyl' (Foto: Novum)

Cruijff zo goed als zeker in RvC Ajax

Johan Cruijff krijgt zo goed als zeker een officiële functie bij Ajax. De voormalig nummer veertien neemt waarschijnlijk zitting in de Raad van Commissarissen, waarbij de nadruk van zijn rol op de voetbaltechnische kant komt te liggen. Cruijff stemde tijdens de vergadering van de ledenraad ook in met een gefaseerde invoering van zijn technisch plan.

"Ik ben blij dat we uit de impasse zijn en dat we vooruit kunnen kijken. We juichen het daarnaast toe dat Johan een formele functie wil gaan bekleden", zei de voorzitter van de ledenraad, Rob Been jr.. Cruijff heeft sinds 1988 geen officiële functie meer bekleed bij zijn jeugdliefde.

Doordat Cruijff meer tijd wil nemen voor de invoering van zijn plannen, hoeft de Amsterdamse club op korte termijn geen grote groep trainers te ontslaan. In de visie van de legendarische oud-voetballer krijgen oud-spelers Dennis Bergkamp (jeugd) en Wim Jonk (scouting) de touwtjes in handen.

De ledenraad van de Amsterdammers stelde ook een benoemingscommissie aan, die naast Been bestaat uit Keje Molenaar, Mark Geestman, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn. De commissie gaat op zoek naar kandidaten voor het bestuur van de vereniging. De nieuwe bestuursleden worden tevens lid van de raad van commissarissen.

De ledenraad van Ajax was dinsdag bijeen om de bevindingen van de onderzoekscommissie te bespreken. De commissie was gevormd om de spanningsvelden rond Ajax en Cruijff te benoemen en weg te nemen. Onder leiding van Been werd onder meer twee keer een bezoek aan Cruijff in Barcelona gebracht.

De commissieleden spraken daarnaast met andere prominente Ajacieden over de ontstane impasse nadat alle leden van het bestuur en de raad van commissarissen begin maart hun functie ter beschikking stelden. Ook algemeen directeur Rik van den Boog kondigde deze maand zijn vertrek aan.

[Premier League] Stoke City wint thuis van Wolves

Stoke City heeft het inhaalduel met Wolverhampton Wanderers in de Premier League gewonnen. Voor eigen publiek won de ploeg van trainer Tony Pulis met 3-0. Kenwyne Jones en Ryan Shawcross vonden voor rust het net. Zes minuten na de onderbreking gooide Jermaine Pennant het duel in het slot.

Wolverhampton komt door de nederlaag dieper in de degradatiezorgen. De Wolves staan met vier wedstrijden te gaan negentiende. De achterstand op Blackpool, dat op de veilige zeventiende plaats staat, bedraagt een punt. Stoke handhaaft zich met 42 punten en een negende positie in de middenmoot.

Man verliest vinger bij jacht op 'inbreker'

Een 35-jarige medewerker van een winkel in Nieuwegein is zijn vinger verloren toen hij achter inbrekers dacht aan te gaan. De man reageerde maandagochtend op een inbraakalarm, dat later vals bleek te zijn. Dat meldt de politie.

Toen het inbraakalarm afging, wilde de man via een brandtrap de achtervolging inzetten op de vermeende inbrekers. Hij wilde zich optrekken, maar dat lukte niet. Toen hij naar beneden sprong, bleef zijn trouwring aan een rooster haken, waardoor zijn vinger werd afgerukt.

De man pakte zijn trouwring en stak hem in zijn zak. Nadat hij beneden hulp had gekregen van een 30-jarige vrouw is hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Later op de dag liep de vrouw langs de plaats van het ongeval in de Richterslaan en zag de vinger van de man nog aan de trap hangen. De vinger is door de politie overgebracht naar het ziekenhuis, maar doordat er al te veel tijd was verstreken, kon de vinger niet meer worden aangezet.

België precies één jaar zonder regering

Het is het vieren niet waard, maar het is dinsdag precies een jaar geleden dat de Belgische koning Albert II het ontslag van de regering accepteerde. Na de verkiezingen volgden talloze onderhandelingsrondes, tot dusverre zonder enig resultaat. De zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie is nog steeds gaande.

Verwacht wordt dat Vlamingen en Walen voor de zomer ook geen oplossing zullen vinden. Waarnemend premier Yves Leterme zei dinsdag dat er nog zeker drie maanden nodig zijn om een coalitie te vormen.

Voorzitter van de Europese Unie en voormalig premier van België Herman van Rompuy noemde de situatie 'erg zielig'.

Andere dranghekken bij dodenherdenking Dam

Amsterdam gaat dit jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam andere dranghekken gebruiken. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5 dinsdag. Bij de nieuwe hekken kunnen mensen hun voeten niet meer tussen de spijlen zetten. Bij de dranghekken met brede spijlen die vorig jaar werden gebruikt kon dat wel.

Een woordvoerder van de gemeente wil het bericht niet bevestigen en laat alleen weten dat maandag meer informatie over de veiligheidsmaatregelen tijdens de herdenking bekend wordt gemaakt.

De dodenherdenking op de Dam werd vorig jaar verstoord door een man, die luid begon te schreeuwen. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden.

De dranghekken zouden voor problemen hebben gezorgd. Vooral kinderen bleven met hun voeten achter de spijlen hangen, aldus de Amsterdamse zender.


Andere dranghekken bij dodenherdenking Dam (Foto: Novum)

Kabinet: Minder ontwikkelingsgeld naar Turkije

Het kabinet vindt dat de Europese Unie minder ontwikkelingsgeld moet overmaken naar Turkije. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) dinsdag laten weten naar aanleiding van een kritisch rapport over Europese ontwikkelingshulp.

Het snel groeiende Turkije is lid van de G20 en kandidaat-lid van de EU, stelt Knapen in een brief aan de Tweede Kamer. Het land geeft bovendien zelf steeds meer ontwikkelingshulp aan andere landen. De 'forse hulp' van de EU aan Turkije mag daarom wel een tandje minder, vindt Knapen. Nu krijgt Turkije het meeste geld, blijkt uit het rapport, dat is opgesteld door de denktank Open Europe.

Ook opkomende landen als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika zouden niet meer in aanmerking moeten komen voor traditionele ontwikkelingshulp.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Knapen naar aanleiding van het rapport, waarin verder uiteen wordt gezet hoe de Europese Unie geld geeft aan onder meer dansprojecten in de straatarme Afrikaanse landen Mali en Burkina Faso. Knapen 'deelt de kritiek' op dit project. Tegelijkertijd wijst hij erop dat er met Europees geld ook veel nuttig ontwikkelingswerk wordt gedaan.

Geen doodstraf voor homoseksuelen in Uganda

Homoseksualiteit in Uganda zal niet met de dood worden bestraft. Dat heeft de Ugandese parlementariër David Bahati dinsdag gezegd. Bahati is de man die anderhalf jaar geleden een voorstel voor een antihomowet indiende - met daarin een bepaling dat homoseksualiteit met de dood wordt bestraft.

Daar zijn we nu van afgestapt, zei Bahati. Als de parlementscommissie die zich over de wet buigt, besluit dat de bepaling met de doodstraf moet worden verwijderd 'zal ik toegeven', aldus de parlementariër.

Het wetsvoorstel wekte internationale woede, onder meer van de Amerikaanse president Barack Obama. Waarschijnlijk stemt het parlement van Uganda op 12 mei over de wet.

Brand in Vondelpark Amsterdam

In een eetgelegenheid in het Amsterdamse Vondelpark heeft dinsdagavond een brand gewoed. Omdat een rieten dak in brand stond, kwam veel rook vrij. Daardoor moest de Amstelveenseweg tijdelijk worden afgesloten. Ook een deel van het park en de ingang aan de Amstelveenseweg werden gesloten, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 18.30 uur uit in de eetgelegenheid De Vondeltuin. Het pand was op dat moment gesloten. De brandweer was de vlammen ongeveer een uur later meester, maar verwacht nog tot ongeveer 21.00 uur nodig te hebben voor het nablussen. "Alle riet moet uit elkaar worden getrokken. Daar gaat veel werk in zitten", zegt de woordvoerder.

Niemand raakte gewond bij de brand. De oorzaak van het vuur is onduidelijk. De schade is aanzienlijk. Volgens de woordvoerder is het pand waarin de brand uitbrak verwoest. Een naastgelegen pand kon worden gespaard. De brandweer heeft dit gebouw nat gehouden.

Nederlandse ontsnapt aan misbruik in Spanje

Een jonge Nederlandse vrouw die de pelgrimroute naar het Spaanse Santiago de Compostela liep is vrijdag op een haar na ontkomen aan seksueel misbruik. De vrouw werd in de provincie Salamanca belaagd door een naakte man met een bivakmuts op, schrijven Spaanse media.

De vrouw liep tussen Béjar en Cantagallo toen zij werd vastgegrepen door de 43-jarige man, die zich volgens de politie aan haar wilde vergrijpen. De leeftijd van de vrouw is onbekend. Een getuige hoorde de hulpkreten van de Nederlandse en zorgde ervoor dat de man op de vlucht sloeg.

Kort daarop werd in de buurt een verdachte aangehouden. De man, die in zijn auto zat, verzette zich bij zijn arrestatie en sloeg een agent. Hij bleek negen veroordelingen op zijn naam te hebben voor vergelijkbare delicten in de omgeving.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.