'Topambtenaren spanden samen met rederij'

Topambtenaren van het voormalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben jarenlang onder een hoedje gespeeld met de tot voor kort enige aanbieder van de veerdienst naar Vlieland en Terschelling, rederij Doeksen. De prijzen van de veerdiensten werden kunstmatig hooggehouden doordat iedere vorm van concurrentie werd geweerd, schrijft De Telegraaf woensdag.

Uit vertrouwelijk e-mailverkeer blijkt volgens de krant dat topambtenaren samenspanden met de leiding van de rederij om nieuwkomers te weren. Dat leverde Doeksen jaarlijks een winst van ongeveer 12 miljoen euro op.

Een klokkenluider van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vier computerschijven gelekt met 3500 interne e-mails van de directie Rijkswaterstaat. De gegevens zijn bezorgd bij de drie ondernemers die met de nieuwe veerdienst Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) hebben geprobeerd het monopolie van Doeksen te breken.

EVT eist volgens de krant een schadevergoeding van ruim 12 miljoen euro van rivaal Doeksen, de gemeenten Terschelling en Harlingen en de staat.