Von der Dunk houdt Willem Arondéuslezing toch

Publicist Thomas von der Dunk heeft woensdagavond in Haarlem toch zijn omstreden lezing gehouden. Von der Dunk las zijn verhaal voor in de Haarlemmerhout, vlak voor het provinciehuis in Haarlem. Onder anderen leden van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bevonden zich onder de toehoorders.

Vorige week werd bekend dat de Willem Arondéuslezing van de provincie Noord-Holland die dit jaar door de publicist zou worden gehouden, niet doorging. De jaarlijkse Willem Arondéuslezing zou dinsdag plaatsvinden in het provinciehuis en is samen met een bijbehorend debat bedoeld om burgers en politici een forum te bieden om van gedachten te wisselen over provinciaal sociaal-maatschappelijke thema's.

De tekst die Von der Dunk wilde voordragen was echter te politiek gekleurd, oordeelde de werkgroep uit Provinciale Staten die de lezingen voorbereidt. In het verhaal van Von der Dunk worden onder meer parallellen getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Wilders.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland liet dinsdag weten het afgelasten van de lezing te betreuren. Het provinciebestuur stelde dat met de afgelasting de indruk wordt gewekt dat wordt getornd aan de vrijheid van meningsuiting. "De vrijheid van meningsuiting moet te allen tijde prevaleren", aldus Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.