Danceparty: Loudness

Na het succesvolle debuut op Decibel 2010 en een uitverkochte editie in Factory 10, de bovenverdieping van de Maassilo, was Loudness voor haar derde editie verhuisd naar de ruimere eerste verdieping in de Maassilo. Dat de zogenoemde “raw” stroming binnen de hardstyle op veel fans kan rekenen blijkt wel uit het feit dat ook deze editie in de voorverkoop uitverkocht raakte.

Loudness

De line-up was met namen als Tatanka, Ran-D en Thera nog redelijk gevarieerd te noemen. Kodex, Alpha², The Beholder en B-Front maakten het plaatje compleet. Laatstgenoemde stond live, iets waar veel mensen naar uitkeken. De locatie zelf is uitermate geschikt voor een feest als Loudness. De oude silo zorgt voor een underground sfeertje, iets wat goed bij dit concept past.

Aangekomen bij de Maassilo stond er een kleine rij. Dit bleek een soort bufferzone waarna de politie een redelijk strenge (drugs)controle hield. b2s had haar bezoekers hierover netjes ingelicht dus in principe kwam niemand voor verrassingen te staan. Binnen was het, ondanks een uitverkocht huis, goed te doen qua drukte. Je had in de zaal nog voldoende ruimte om je dansje te doen en ook aan de barren werd je vlot geholpen. Voordat je geholpen kon worden moest je alleen wel eerst munten kopen en dat bleek nog lastiger dan het vinden en berechten van Mladic, dus dat was wel jammer.

Tatanka
Tatanka foto:www.b2s.nl

Tatanka was een fijne binnenkomer. Voor de “raw” – adepten misschien te soft, voor de gewone liefhebber een lekker setje. Zijn nieuwe tracks 'Eternal' en 'Africa' sloegen redelijk goed aan en ook 'D-Block & S-te-Fan – Underground Tacticz' kwam voorbij. Het geluid stond tijdens deze set al redelijk hard en dat niveau zou tijdens de avond opgevoerd worden. Het was niet heel zuiver maar wel vooral heel hard en lomp, het paste wel bij de sfeer van de avond en het publiek leek er zeer content mee.

Zaal
foto: www.b2s.nl

Met The Beholder werd de switch naar de wat hardere en rauwere hardstyle gemaakt maar niet nadat hij vriend en vijand verraste door 'Max Enforcer – Damned' te draaien. Deze wat meer toegankelijke plaat uit de TILLT-stal is eigenlijk altijd ondergesneeuwd door de a-kant van deze release 'Fade to Black', welke ook nog voorbij kwam later in zijn set. De Alpha² draaiden daarna een set zoals je van ze kunt verwachten, stevig maar ook genoeg plaatjes waar de meer mainstream liefhebber van kan genieten met onder andere hun nieuwe track 'Kick Back' en de samenwerking met Wildstylez 'Breathe'.

Alpha²
foto: www.b2s.nl

B-Front schroefde het tempo daarna wat meer op met zijn live-set. Terwijl het tempo omhoog ging, steeg ook de temperatuur in de Maassilo. Het aanwezige publiek had hier maling aan, er werd heel de avond los gegaan en tijdens iedere set hing er een lekkere sfeer. Alle B-Front klappers kwamen voorbij: 'Inner Creativity', 'Chemical' en natuurlijk kon ook 'Magic' niet ontbreken. Hierna kondigde MC Nolz Chain Reaction aan. Wat een verademing zo’n MC die zichzelf niet belangrijker vind dan de DJ’s. Nolz koos de juiste momenten om het publiek op te zwepen en hield verder netjes zijn mond, top. 

B-Front
B-Front foto: www.b2s.nl

Chain Reaction vertegenwoordigde vanavond het Minus Is More label van onder andere Luna en Crypsis. Zijn setje had wat ups en downs, het ene moment zat het tempo er goed in en kreeg hij de zaal in beweging met 'Crypsis – Nackt' en zijn eigen hit 'Answers', het andere moment mocht hij misschien wel wat vlotter doormixen. Toch was zijn stijl wel een goede toevoeging aan de rest van de avond. 

Hierna nam Ran-D het stokje over. Ran-D gaat hard dit jaar en zijn agenda loopt haast over. Hij opende met het Rebirth Festival anthem van dit jaar. Niet bepaald rauw, maar hij ging toch behoorlijk los. Hierna hoorde we voor de derde keer deze avond 'Digital Punk & Marlon S - Bringing The Funk', een van de vele platen die je 2 of 3 keer hoorde. Dat is gewoon jammer en onnodig als de DJ’s even kijken wie er voor en na hen hebben gedraaid. Natuurlijk kwamen 'Adaro – Haunter of the Dark' en 'Gunz for Hire – Gangsters don’t Dance' ook voorbij. Deze eerste Gunz for Hire plaat, gevoed met aanstekelijke vocals, doet het echt ontzettend goed en zullen we nog veel gaan horen deze zomer. Waar Ran-D wel een beetje voor moet gaan waken is dat zijn setjes misschien wat te voorspelbaar worden. Hopelijk komen er richting de zomer weer genoeg nieuwe dingen aan waardoor er wat meer aan variatie gewerkt kan worden, al is er natuurlijk ook niks mis mee om een gouwe ouwe erop te gooien. Gelukkig bood Ran-D zijn set nog genoeg momenten om te genieten waarbij zijn track samen met Alpha² 'The New Shit' nog wel een speciale vermelding verdiend.

Ran-D
Ran-D foto: www.b2s.nl

De afsluiter van deze editie van Loudness was DJ Thera. You hate him or you love him. Hij heeft een heel eigen stijl die zich kenmerkt door een stevige reversed bass gemengd met industriële invloeden, deze stijl kan op het internet op veel aanhangers rekenen, het is altijd maar de vraag of die mensen zich ook op een feest laten zien. Het antwoord voor vanavond was duidelijk: JA. Op een ander type avond was het misschien niet helemaal gepast geweest, maar het publiek op Loudness was duidelijk helemaal klaar voor DJ Thera. Vanaf minuut één ging het  helemaal los, evenals Thera zelf achter de draaitafels. Mijn hart kon dit geweld helaas niet aan, maar afgaand op het begin van zijn set was dit de perfecte afsluiter voor een avond als deze.

Laser
foto: www.b2s.nl

De kennismaking met Loudness is redelijk goed bevallen. De locatie is super, er hing een goede sfeer en het geluid was loud. Los van de muntenverkoop hoefde je nergens lang te wachten wat toch altijd wel erg prettig is. Voor de “raw” liefhebbers zeker een aanrader om hun hart op te halen, voor de mainstream liefhebber is het misschien wat te veel van het goede maar met deze toegangsprijs krijg je dan alsnog waar voor je geld.