Waterschap mag beslag leggen op geld Chemie-Pack

Het Waterschap Brabantse Delta mag beslag leggen op de verzekeringsgelden van Chemie-Pack. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag besloten in een kort geding.

Brabantse Delta maakte kort na de grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk zelf de omgeving schoon. Dat kostte het waterschap zo'n 13 miljoen euro. De rekening wilde het waterschap op het bedrijf verhalen. Om er zeker van te zijn dat die kosten betaald worden, legde Brabantse Delta eind januari beslag op de verzekeringsgelden.

Chemie-Pack vroeg de rechter om het beslag op te heffen omdat het bedrijf niet meer kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen, waaronder het onderhouden van het personeel. Het bedrijf moest de rechter aan kunnen tonen dat het zich in een 'nijpende financiële situatie' bevindt en dat er een reëel uitzicht is op verbetering. Chemie-Pack kon echter laten zien dat het financieel aan de grond zit.

Vorige week oordeelde de rechter al dat het waterschap terecht in actie is gekomen om het verontreinigde bluswater op te ruimen en de kosten daarvan aan Chemie-Pack in rekening te brengen. Gerard Spiering, directeur van het bedrijf, liet toen al weten te vrezen voor een faillissement. De totale kosten van de brand bedragen waarschijnlijk ruim 41,5 miljoen euro.

De brand ontstond op 5 januari dit jaar. Wat precies de oorzaak is van het in brand vliegen van de tanks met chemisch materiaal is nog onduidelijk. De brand bij Chemie-Pack wordt door veertien instanties onderzocht.


Waterschap mag beslag leggen op geld Chemie-Pack (Foto: Novum)