Topeconomen luiden noodklok

De politiek moet direct ingrijpen in de Nederlandse bankensector. Dit betogen drie topeconomen en een oud-bankier dinsdagavond in Nieuwsuur. De financiële experts Arnoud Boot, Ewald Engelen, Hans Schenk en Herman Wijffels noemen de situatie zelfs 'zorgwekkend'.

Sinds in 2008 miljarden euro's aan staatssteun in de bankensector werden gepompt, is er volgens de vier sprekers niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis achten zij daarom levensgroot.

De economen pleiten bijvoorbeeld voor het scheiden van commerciële en particuliere afdelingen van de banken. Nu kunnen bijvoorbeeld grote risico's worden genomen met het spaargeld dat particulieren op de bank hebben gezet, met de gedachte dat het daar veilig is.

Ook waarschuwen de vier heren voor de kleine kring waarin bankiers zich begeven. Daardoor is het risico groot dat bankiers niet meer kritisch naar hun werk kijken, en 'in hun eigen waarheid gaan geloven', aldus Wijffels.

Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën en scheidend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), noemde de bankensector onlangs in Buitenhof 'de sterkst gesubsidieerde sector in Nederland, nog erger dan de landbouwsector'.


Topeconomen luiden noodklok