Tot zes maanden cel voor groepsverkrachting

Zeven mannen in de leeftijd van 17 tot 23 jaar zijn veroordeeld tot straffen variërend van zes maanden cel tot tweehonderd uur werkstraf voor het gezamenlijk verkrachten van een 16-jarig licht verstandelijk gehandicapt meisje. Een achtste verdachte werd vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Het meisje was in mei vorig jaar weggelopen uit een gesloten inrichting in Groningen. Ze ontmoette uiteindelijk twee van de hoofdverdachten in Amsterdam. Ze kreeg een slaapplaats aangeboden maar werd vervolgens verkracht in de badkamer van de woning. Toen bekend werd dat het meisje bij de mannen verbleef, kwamen meerdere personen langs om seks met haar te hebben. Ook werden daar beelden van gemaakt.

Het meisje verbleef na de verkrachting nog anderhalve dag bij de verdachten. Op 13 mei werd ze in verwarde toestand gevonden op een metrostation in de buurt, waarna de zaak aan het rollen kwam. Volgens de rechter was ze in de tussentijd niet meer misbruikt.

Verschillende verdachten maakten tijdens de verkrachtingen foto's en filmpjes. Die beelden stuurden zij later door naar anderen. Zes van de zeven verdachten werden daar tevens voor veroordeeld. Drie andere mannen, die eerder woensdag voor de rechter stonden, werden veroordeeld tot werkstraffen van zestig tot tachtig uur. Zij hadden de beelden van het meisje in hun bezit.

De straffen vallen een stuk lager uit dan gebruikelijk is bij een zedenzaak van deze omvang. De rechter gaat ervan uit dat het meisje in eerste instantie vrijwillig seks met de verdachten had, maar dat dit later onvrijwillig is geworden. Ook is rekening gehouden met het feit dat de mannen zelf met gedragsproblematiek kampen.