China neemt 26 ton besmet melkpoeder in beslag

De Chinese autoriteiten hebben 26 ton met melamine besmet melkpoeder in beslag genomen bij een ijsmaker in het zuiden van China. Dat meldden Chinese staatsmedia woensdag. In 2008 kwamen zes baby's om nadat ze besmette melk hadden gedronken, driehonderdduizend werden ziek.

De ontdekking bevestigt dat in China nog altijd illegale additieven in voedingsmiddelen worden gestopt om meer winst te maken, ongeacht de gezondheidsrisico's. Zuivelfabrikanten gebruiken melamine om inspecteurs van de voedsel- en warenautoriteiten om de tuin te leiden, omdat de stof ervoor zorgt dat met water aangelengde melk een normale proteïnewaarde lijkt te hebben.

Het in beslag genomen melkpoeder was bedoeld voor gebak en ijs en lag opgeslagen in een pakhuis. Het was nog niet gebruikt, aldus de krant Global Times. Er zijn vijf verdachten gearresteerd.

In China worden vaker producten in beslag genomen die met chemicaliën zijn bewerkt om ze er bijvoorbeeld verser uit te laten zien. Dit jaar werd onder meer al besmet varkensvlees en brood aangetroffen.