Kabinet: Minder ontwikkelingsgeld naar Turkije

Het kabinet vindt dat de Europese Unie minder ontwikkelingsgeld moet overmaken naar Turkije. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) dinsdag laten weten naar aanleiding van een kritisch rapport over Europese ontwikkelingshulp.

Het snel groeiende Turkije is lid van de G20 en kandidaat-lid van de EU, stelt Knapen in een brief aan de Tweede Kamer. Het land geeft bovendien zelf steeds meer ontwikkelingshulp aan andere landen. De 'forse hulp' van de EU aan Turkije mag daarom wel een tandje minder, vindt Knapen. Nu krijgt Turkije het meeste geld, blijkt uit het rapport, dat is opgesteld door de denktank Open Europe.

Ook opkomende landen als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika zouden niet meer in aanmerking moeten komen voor traditionele ontwikkelingshulp.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Knapen naar aanleiding van het rapport, waarin verder uiteen wordt gezet hoe de Europese Unie geld geeft aan onder meer dansprojecten in de straatarme Afrikaanse landen Mali en Burkina Faso. Knapen 'deelt de kritiek' op dit project. Tegelijkertijd wijst hij erop dat er met Europees geld ook veel nuttig ontwikkelingswerk wordt gedaan.