Knapen wil SNV niet korten op subsidie

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is niet van plan de ontwikkelingsorganisatie SNV te korten met het bedrag dat de omstreden directeur Dirk Elsen bij zijn vertrek meekreeg. Een deel van de Tweede Kamer wil wel dat dit gebeurt.

"Ook al gaat het om een symbolisch bedrag op de totale subsidie aan SNV van 75 miljoen, het gaat toch ten koste van de armoedebestrijding", zei Knapen woensdag tijdens een Kamerdebat. Hij herhaalde wel dat hij ongelukkig is met de 135.000 euro die Elsen heeft gekregen, maar dat hij er niets aan kan doen omdat de vertrekregeling is afgesproken door SNV en Elsen. Knapens ministerie heeft daar niets over te zeggen.

SNV is de afgelopen tijd in opspraak wegens vriendjespolitiek en hoge salarissen voor de top. Elsen stapte vorige maand op, maar kreeg wel 135.000 euro mee. VVD, PVV en SP bepleitten dat Knapen de 135.000 euro zou inhouden op de subsidie voor SNV.

Op verzoek van VVD en CDA gaat Knapen wel alle ontwikkelingsorganisaties die subsidie krijgen, nog eens wijzen op de regels over salarissen en goed bestuur.