Ook op Veluwe code rood van kracht

Ook op de Veluwe geldt sinds woensdag code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. De hoogste alarmfase was al van kracht in andere delen van Gelderland en delen van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam'. Als een natuurbrand uitbreekt, wordt al bij de eerste melding met extra materieel en mankracht uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

De afgelopen dagen brak meerdere keren brand uit in verschillende natuurgebieden. Zo ging maandag in Drenthe een stuk natuurgebied van ongeveer 1 vierkante kilometer in vlammen op en ook in Limburg zijn in verschillende natuurgebieden bos en heide in de as gelegd. Bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland hebben de afgelopen dagen een aantal duinbrandjes gewoed.