Nederlanders laks met betalen

Nederlanders gaan steeds slordiger om met het betalen van hun huur of hypotheek. 16 procent van de Nederlanders vergeet deze vaste lasten wel eens te betalen. Een jaar geleden was dat nog 9 procent. Dat blijkt uit een meting van creditmanagementorganisatie GGN.

Ook met de betaling van andere vaste lasten als verzekeringen, energie, telefoon, belasting en water wordt nonchalanter omgegaan. In 2010 vergat 38 procent van de Nederlanders nog wel eens te betalen. Nu is dat 42 procent.

Het overige betaalgedrag van Nederlanders is wel aanzienlijk verbeterd. Ook het gemiddelde bedrag van betalingsachterstanden is gedaald. Hierdoor is de financiële situatie van de Nederlandse consument stabieler geworden. Het gemiddelde bedrag van de betalingsachterstand is gedaald van 817 euro vorig jaar naar 676 euro nu.

Door de economische recessie zijn de meeste Nederlanders zorgvuldiger geworden in het beheren van hun inkomsten en uitgaven. Hierdoor heeft men het afgelopen jaar minder schulden gemaakt, minder vaak te laat betaald en is men minder in contact gekomen met incassobureaus en deurwaarders.

Uit het onderzoek blijkt dat de slechtste betalers uit de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komen. In het westen en zuiden van Nederland wordt het keurigst betaald.