FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 april 2011

Moskou: Meer veiligheidsmaatregelen kernenergie

Nieuwe, strengere veiligheidsmaatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van grootschalige kernrampen. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag gezegd tijdens de herdenking van de ramp met de kerncentrale in Tjsernobyl, precies 25 jaar geleden.

Medvedev heeft wereldleiders opgeroepen te werken aan regels die het gebruik van kernenergie veiliger moeten maken. Zijn economisch adviseur Arkadi Dvorkovitsj zei dat Rusland voorstellen hiertoe naar de G8-landen heeft gestuurd. Moskou hoopt dat de plannen volgende maand tijdens een top in Frankrijk worden besproken.

"Het is van het grootste belang dat we begrijpen met wat voor een kracht de mensheid te maken heeft, zodat onze oplossingen opgewassen zijn tegen de uitdagingen waar kernenergie ons voor stelt", aldus Medvedev.


Moskou: Meer veiligheidsmaatregelen kernenergie (Foto: Novum)

Woningen Amsterdam ontruimd om gaslek

De bewoners van 32 woningen in Amsterdam hebben hun pand dinsdagmiddag vanwege een gaslek tijdelijk moeten verlaten. Niemand is gewond geraakt, meldt de brandweer.

Het gaslek op de hoek van de Churchilllaan en de Scheldestraat ontstond aan het einde van de middag vermoedelijk door graafwerkzaamheden. De geëvacueerde bewoners van de woningen aan de Churchilllaan werden tijdelijk opgevangen op een politiebureau.

Uit voorzorg legde de brandweer een waterscherm, een waaier van water waardoor een scheiding ontstaat tussen het gaslek en de nabijgelegen woningen, aan. Hiermee wilde de brandweer voorkomen dat het gas zich verspreidde.

Rond 19.15 uur had netbeheerder Liander het gat gedicht. Rond 21.00 uur werden de woningen vrijgegeven, nadat metingen uitwezen dat er geen gevaar meer was.

Di Montezemolo: "Inzet derde auto noodzakelijk"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft weer eens gepleit voor het inzetten van derde auto's door de topteams in de Formule 1. Hij vindt dat de bolides van de nieuwe teams nog steeds rijdende chicanes zijn en dat ze gevaarlijke toestanden veroorzaken. Ook sprak hij over andere al bekende zaken.

"Die kleine, langzame teams, die zijn gevaarlijk. Ik denk dat het beter is als de topteams een derde auto aan de kleine teams geven. Die zijn volledig wedstrijdklaar en kunnen het talent van een jonge coureur meer kans geven," zei Di Montezemolo tegen Auto Motor und Sport.

Hij benadrukte wederom dat de aerodynamica in de Formule 1 een minder belangrijke rol moet spelen, het testverbod moet van tafel en de nieuwe motorformule die 2013 ingaat is een schande.

Indringers PSN aan de haal met creditcardgegevens

Het PlayStation Network is al ruim een week offline. Sony heeft recent toegegeven dat het te maken had met 'indringers' in hun online-netwerk, maar dat de schade nog onbekend was. Nu heeft het Japanse bedrijf in een officiële brief bekendgemaakt dat de gegevens van gebruikers mogelijk gestolen zijn.

Een aantal game-websites meldden maandag al dat het offline halen van PSN waarschijnlijk te maken had met hackers. Mensen die hun PS3 hebben gejailbreakt konden aan de hand van de zogenaamde 'Rebug-update' een valse creditcard aanmaken en onbeperkt games downloaden van de PlayStation Store. Nu blijkt dat er iets heel anders aan de hand is. Waarschijnlijk is er sprake van een criminele inbraak.

De indringers zijn in het bezit gekomen van de volgende gegevens van alle gebruikers: naam, adres (stad, provincie, postcode), land, e-mail adres, geboortedatum, PlayStation Network/Qriocity wachwoord en login, en gebruikersnaam/PSN online id.

Mogelijk hebben ze het volgende ook verkregen: de profieldata, inclusief aankoopsgeschiedenis en factuuradres (stad, provincie, postcode), en de PlayStation Network/Qriocity wachtwoord beveiligingsvragen. Creditcardgegevens zijn de dans ook niet ontsprongen, "Als U een sub-account hebt geauthoriseerd, kan dezelfde data met betrekking tot die account verkregen zijn. Hoewel er geen direct bewijs is dat creditcard-gegevens verkregen zijn op dit moment, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten."

Sony adviseert om waakzaam te blijven voor scams en bijvoorbeeld rekeningafschriften te controleren. Zodra het netwerk weer online is, zou het verstandig zijn om zo snel mogelijk het wachtwoord te wijzigen. Ten slotte laat Sony weten dat het niet lang meer zal duren voor PSN weer online is.

Lees hieronder de brief van Sony aan haar klanten.

Geachte PlayStation Network/Qriocity klant:

We hebben onlangs ontdekt dat tussen 17 April en 19 April 2011, bepaalde informatie van gebruikersaccounts op het PlayStation Network en Qriocity diensten werd gecomprimeerd in verband met een externe indringing in ons systeem. Hierdoor hebben wij:

1) tijdelijk PlayStation Network en Qriocity services offline geplaatst

2) een buitenstaande en erkende security firma gevraagd om een volledig en compleet onderzoek te ondernemen naar wat er gebeurd is; en,

3) spoedig maatregelen genomen om de beveiliging van onze netwerkinfrastructuur te verbeteren en te versterken door onze systeem te heropbouwen om U te voorzien van verbeterde bescherming van uw persoonlijke gegevens.

Wij waarderen uw geduld, begrip en aardigheid terwijl wij aan het werk zijn om deze problemen zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.

Hoewel we nog steeds de details van het incident aan het onderzoeken zijn, verdenken wij dat een onbevoegd persoon in het bezit is gekomen van de volgende informatie die U aan ons had verstrekt: naam, adres (stad, provincie, postcode), land, e-mail adres, geboortedatum, PlayStation Network/Qriocity wachwoord en login, en gebruikersnaam/PSN online id. Het is ook mogelijk dat uw profiel data werd verkregen, inclusief aankoopsgeschiedenis en factuuradres (stad, provincie, postcode), en uw PlayStation Network/Qriocity wachtwoord beveiligingsvragen zijn ook mogelijk verkregen. Als U een sub-account hebt geauthoriseerd, kan dezelfde data met betrekking tot die account verkregen zijn. Hoewel er geen direct bewijs is dat creditcard gegevens verkregen zijn op dit moment, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten.

Als U uw creditcard data hebt opgegeven via PlayStation Network of Qriocity, adviseren wij U voor de veiligheid dat het mogelijk is dat uw creditcard nummer (exclusief security code) en geldigheidsdatum zijn verkregen.

Voor uw veiligheid, raden wij U aan om bewust te zijn van email, telefoon en post scams die om uw persoonlijke of gevoelige informatie vragen. Sony zal U nooit via deze kanalen contacteren, inclusief e-mail, om uw creditcard nummer of andere identiteits informatie te vragen. Mocht U een bericht ontvangen die om persoonlijke informatie vraagt, kunt U erop vertrouwen dat deze persoon niet voor Sony werkt. Wanneer de PlayStation Network en Qriocity diensten volledig hersteld zijn, raden wij U ten strengste aan zo snel mogelijk in te loggen en om uw wachtwoord te veranderen. Verder, als U uw PlayStation Network of Qriocity gebruikersnaam of password voor andere service(s) gebruikt, raden wij U ook aan om die te veranderen.

Om uzelf te beschermen tegen mogelijke identiteitsdiefstal of andere financiële verliezen, raden wij U aan om waakzaam te blijven door uw rekening afschriften of gelijkaardige documenten te controleren.

Onze excuses voor het ongemak en wij danken U voor uw geduld terwijl wij ons onderzoek afronden. Onze teams werken rond de klok en services zullen zo snel mogelijk hersteld worden. Sony neemt bescherming van gegevens zeer serieus en zal zich blijven inspannen om ervoor te zorgen dat er aanvullende maatregelen worden genomen om persoonlijke gegevens te beschermen. Het leveren van kwaliteit en veilige entertainment diensten is onze hoogste prioriteit. Neem a.u.b. contact op nl.playstation.com/psnoutage mocht U nog verder vragen hebben.

Hoogachtend,

Sony Network Entertainment en Sony Computer Entertainment Teams

[CL] Uitslag Schalke 04 - Manchester United

Dinsdagavond werd de eerste halve finale van de Champions League afgewerkt. In de eigen Veltins-Arena nam Schalke 04 het op tegen Manchester United. Dankzij doelpunten van Ryan Giggs en Wayne Rooney won de Engelse ploeg met 0-2. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

De thuisploeg zocht vanaf het beginsignaal de aanval en dit leverde ook een aantal gevaarlijke momenten op voor het doel van Edwin van der Sar. Onze landgenoot wist zijn doel echter leeg te houden. Manchester United nam snel het initiatief van de wedstrijd over en speelde erg sterk. De Engelse ploeg kreeg kans op kans, maar telkens stond Schalke-doelman Manuel Neuer in de weg, die een uitstekende wedstrijd keepte. Hernández stuitte vaak op de keeper en ook Fabio, Rooney, Giggs en Park wisten Neuer niet te passeren.

Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde, Manchester United viel aan en Schalke 04 bleef overeind dankzij de uitblinkende Neuer. Toch kreeg Schalke via Edu een kans, maar Van der Sar pareerde de inzet van de Braziliaanse spits. Na ruim een uur spelen werd Neuer dan toch gepasseerd. Giggs kwam met een slimme loopactie vrij voor het doel en wist op aangeven van Rooney de bal achter Neuer te schieten. Korte tijd later werd Rooney zelf gelanceerd door Hernández en ook hij wist tot scoren te komen. In de slotfase geloofde ManU het wel, werden Park, Giggs en Rooney met het oog op het zware programma gewisseld en speelde de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson de wedstrijd rustig uit.


 

Schalke 04

0 - 2

Manchester United


   67' Giggs
69' Rooney
 
 Gele kaart: Metzelder, Sarpei (Schalke 04), Fabio (Manchester United)
 
Stadion: Veltins-Arena, Gelsenkirchen
Toeschouwers: 54.000
Arbiter: Velasco Carballo (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Uchida
Matip
Metzelder
Sarpei (Escudero/73)
Farfán
Baumjohann (Kluge/53)
K. Papadopoulos
Jurado (Draxler/83)
Raúl
Edu
  v.d. Sar
Fábio
Ferdinand
Vidic
Evra
Valencia
Carrick
Giggs
Park (Scholes/73)
Rooney (Nani/83)
Hernández (Anderson/73)

Ook code rood in deel Gelderland

Vanaf woensdag is ook in een deel van Gelderland code rood van kracht wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Het gaat om het midden en noordoosten van de provincie. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gezegd.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam'. Als een natuurbrand uitbreekt wordt met extra materieel en mankracht uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

Bos-, heide- en duingebieden in het hele land zijn door het aanhoudende mooie weer kurkdroog. In veel andere delen van het land geldt code oranje wegens groot gevaar voor natuurbranden. Code rood geldt verder in Utrecht en delen van Brabant en Limburg.

Leers wil praten over wijziging Schengen-verdrag

De controles bij de grenzen met België en Duitsland moeten 'zo nodig' weer kunnen worden geactiveerd. Niet alleen als de openbare orde in gevaar komt, maar ook als andere landen iets verkeerd doen of iets nalaten.

Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in een Kamerdebat over de 20.000 tot 25.000 Tunesiërs die van Italië een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Daardoor kunnen zij eenvoudig doorreizen naar andere Europese landen.

Het opnieuw invoeren van grenscontroles is nu geen 'proportioneel' antwoord op de 'migrantenstroom' uit Noord-Afrika, zei Leers. "Het is ondoenlijk om om de 10 meter een slagboom of douanier neer te zetten. Dat kost enorm veel geld en ondermijnt het vrije verkeer van mensen." Wanneer dat dan wel zou moeten gebeuren, moet hij nog bespreken met zijn EU-collega's.

Italië en Frankrijk vroegen de Europese Unie eerder dinsdag in een brief het Schengen-verdrag te herzien, maar daar wilde Leers zich niet bij aansluiten. Het Schengen-verdrag staat toe dat inwoners van de lidstaten visumvrij kunnen reizen, maar Frankrijk en Italië willen dat het in 'exceptionele gevallen', zoals bij de recente stroom immigranten uit Noord-Afrika, aan banden kan worden gelegd.

Leers gaf politie en marechaussee eerder de opdracht extra te letten op Tunesiërs die uit Italië komen. Ook is er extra toezicht op de luchthavens. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma had gepleit voor de herinvoering van grenscontroles en het tijdelijk opschorten van 'Schengen'. "Misschien zitten er criminelen of terroristen bij."

Leers erkende dat onder de mensen die Noord-Afrika hebben verlaten ook asielzoekers zijn. Diverse fracties benadrukten dat zij een eerlijke procedure moeten krijgen. De minister zei 'ruimhartig' te willen zijn voor asielzoekers uit Noord-Afrika, van wie er volgens hem te veel naar Malta zijn gegaan. Duitsland heeft aangegeven er daar honderd, onder wie Eritreërs, van te willen 'overnemen'. Leers zei dat Nederland overweegt er twintig over te laten komen.

De bewindsman zei dat hij 'ontzettend kwaad' was over de 'onacceptabele' actie van Italië, dat niet vooraf heeft overlegd over de verblijfsvergunningen en ook geen hulp heeft gevraagd. Maar Leers ontkende dat het Europese asiel- en migratiebeleid in duigen ligt. "Maar het doorkruist wel de geloofwaardigheid van het Europese asiel- en migratiebeleid."

De Europese ministers praten op 12 mei opnieuw over de kwestie. Leers zei dat dan een brief van de Benelux en mogelijk ook Duitsland wordt besproken. Hierin staat dat de vingerafdrukken van de vluchtelingen uit Tunesië opgeslagen moeten blijven in de Europese databank, voor het geval zij een hernieuwd asielverzoek indienen. Tijdens die bijeenkomst moet volgens Leers ook worden gepraat over structurele oplossingen, zoals het creëren van werk in landen langs de Noord-Afrikaanse kust.

Hoeveelheid asbest na explosie Zwolle valt mee

De hoeveelheid asbest die dinsdag bij de zware explosie en de daaropvolgende brand in het centrum van Zwolle is vrijgekomen valt mee. Volgens de gemeente gaat het om grote brokken die niet ingeademd kunnen worden.

In een pand aan de Melkmarkt vond dinsdag omstreeks 09.30 uur vermoedelijk een gasexplosie plaats. De ravage was enorm. De straat lag vol puin en van winkelpanden in de buurt sneuvelden ruiten. Rond het middaguur brak vervolgens een hevige brand uit, vermoedelijk door een nog niet afgesloten gasleiding. De brandweer gaf om 16.00 uur het sein brand meester.

Het asbest werd gevonden in het puin van het getroffen pand. De kankerverwekkende stof is volgens de gemeente echter niet verspreid. Inmiddels is begonnen met het opruimen van het asbest.

De gemeente stelt dat er geen gevaar meer is voor omwonenden, omstanders en ondernemers die in de straat zijn gevestigd. Ramen en deuren mogen weer open.

Wel is nog sprake van instortingsgevaar. Dinsdagavond wordt daarom begonnen met de sloop van het pand. Een woordvoerder van de gemeente meldt rond 21.15 uur dat nog altijd wordt opgeruimd en dat daarna de sloop plaatsvindt.

De Melkmarkt en de Voorstraat zijn enkele uren afgesloten geweest, maar de binnenstad is sinds het einde van de middag weer bereikbaar, uitgezonderd het gebied rond het getroffen pand. Glaszetters zijn begonnen met het dichtmaken van beschadigde panden.

Bij de explosie vielen twee gewonden: een 26-jarige bewoner en een 16-jarig meisje dat langsfietste.

Grote brand legt loods in droog bosgebied in as

Een brand heeft dinsdagavond een grote loods in Zeist in de as gelegd. De loods staat in een bosgebied waar code rood van kracht is, wat betekent dat het er extreem droog is en er een groot gevaar is voor natuurbranden.

De brand brak volgens een woordvoerder van de brandweer omstreeks 19.30 uur uit. In de loods aan de Zwitsersekade zitten verschillende bedrijven, waaronder een smederij en een autowerkplaats. Een aantal gasflessen die in het pand lagen wist de brandweer veilig te stellen.

De brandweer gaf rond 21.30 uur het sein brand meester. De verwachting is dat brandweerlieden nog tot middernacht bezig zijn met nablussen. Een blusvoertuig is daarnaast nog in het gebied aanwezig om in de gaten te houden of er toch geen brand uitbreekt in het bos.

Een persoon die nog aan het werk was in de werkplaats had rook ingeademd en moest door ambulancepersoneel worden nagekeken. Het slachtoffer hoefde niet naar een ziekenhuis.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Gooische Vrouwen overleeft ook paasweekeinde

De Gooische filmvrouwen lijken onverslaanbaar op het witte doek. Ook tijdens het paasweekend trok Gooische Vrouwen de meeste bezoekers naar de bioscoop. De film voert al zeven weken de koppositie aan.

Vorige week behaalde Gooische Vrouwen een mijlpaal van 1,5 bezoekers. Het geesteskind van Linda de Mol bracht al meer dan twaalf miljoen euro in het laatje.

Kinderen leken zich dit weekeinde massaal te vermaken met de animatiefilm Rio, die vanuit het niets op de tweede plek van de bioscooplijst binnenkomt. De actiefilm World Invasion: Battle Los Angeles deed datzelfde trucje met de derde plek als resultaat.


Gooische Vrouwen blijft scoren (Foto: Novum)

Iwata: "Consument begrijpt 3DS niet"

Nintendo president Satoru Iwata heeft tijdens een bijeenkomst met analysten in Tokyo een paar opmerkelijke uitspraken gedaan. Volgens Iwata verkoopt de 3DS ondermaats omdat de consument niet begrijpt hoe geweldig het apparaat is en hoe ze het correct moeten gebruiken.

"Nintendo 3DS has not been selling as expected since the second week, and this is not just in the Japanese market but also in the United States and Europe, where no direct impact from the great earthquake has occurred"

Volgens Iwata blijft het niet alleen bij het 3D-aspect; andere functies zoals StreetPass, SpotPass, Augmented Reality en de Mii-Maker worden ook niet tot hun volle potentie benut. Het is aan Nintendo om de consument beter uitleg te geven over deze nieuwe functies.

"It is now clear that the combination of these new features is not necessarily easy-to-understand by just saying one word to those without experience. There seems to be more than a few consumers who have Nintendo 3DS hardware but don't know about this software and possibly haven't had a chance to get interested in it."

De online webwinkel die volgende maand voor de 3DS verschijnt staat ook in het middelpunt van de belangstelling. Volgens Iwata is een gratis spel aanbieden de enige manier om potentiële klanten te trekken. Nintendo geeft voor een gelimiteerde tijd gratis Excitebike weg voor consumenten die gebruik zullen maken van de service.

Als laatste merkte hij op dat er voor Nintendo geen makkelijke manier zou zijn om de magie van het apparaat goed en duidelijk over te brengen.

Iwata met Nintendo 3DS

Interview: Ryan Phillipe (The Lincoln Lawyer)

In de krachtige nieuwe thriller The Lincoln Lawyer doen Ryan Phillipe en Matthew McConaughey een wedstrijdje manipuleren in een strijd die hen beiden het leven kan kosten. Louis Roulet, een playboy uit Beverly Hills gespeeld door Phillipe, huurt de opportunistische advocaat Mick Haller (McConaughey) in wanneer hij wordt beschuldigd van moord. Hij blijkt echter niet zo onschuldig als hij het doet voorkomen, een waarheid waar Haller zowel in de rechtzaal als de straten van Los Angeles achter moet komen.

Phillipe was eerder te zien in geprezen en populaire hits als White Squall (van Ridley Scott), het Oscarwinnende Crash (van Paul Haggis) en Clint Eastwoods Flags of Our Fathers. Lees hier exclusief een interview met Ryan Phillipe.

 

Nieuwe karakterposters voor Green Lantern

Eén van de meer ongebruikelijke kernmerken van superheld Green Lantern is dat hij niet de enige in zijn soort is. Hal Jordan is onderdeel van het Green Lantern Corps, dat leden kent uit het gehele universum.

Het is daarom ook niet helemaal gek dat een deel van de promotiecampagne zich richt op het showcasen van de andere Green Lanterns in de film. Warner Brothers heeft deze week drie nieuwe posters vrijgegeven waarop de Corpsleden Tomar-Re, Kilowog en Sinestro te zien zijn.

Green Lantern: Tomar-ReGreen Lantern: Thaal SinestroGreen Lantern: Kilowog
Tomar-Re, Thaal Sinestro en Kilowog (klik voor vergroting)

Green Lantern staat geplanned voor een release in de VS juni met een release in augustus voor ons land.

Videobeelden Ajax nog ter discussie

Ajax heeft nog geen uitsluitsel gekregen over een eventuele straf voor de videobeelden van de wedstrijd Feyenoord-PSV die zondag werden vertoond in de Amsterdam ArenA. De aanklager betaald voetbal buigt zich morgen over de zaak, meldde een woordvoerster van de KNVB.

"Er staat alleen in de reglementen dat discutabele momenten van wedstrijden in het eigen stadion niet mogen worden vertoond. Dat kan de sfeer in het stadion beïnvloeden", aldus de zegsvrouw. "Voor beelden uit andere stadions zijn echter geen richtlijnen, maar wellicht zijn er internationaal wel regels voor."

Door de nederlaag van PSV in Rotterdam stegen de titelkansen van Ajax. De beelden van de doelpunten van Feyenoord werden zondag met luid gejuich bejubeld in de ArenA en leidden tot meer inspiratie bij de thuisploeg.

Barcelona mist Iniesta tegen Real

FC Barcelona moet het morgen in de eerste halve finale van de Champions League tegen Real Madrid doen zonder Andres Iniesta. De middenvelder heeft last van een kuitblessure.

"Iniesta speelt niet. Dat is 100 procent zeker. Hopelijk haalt hij de terugwedstrijd volgende week wel", aldus trainer Josep Guardiola. Door de blessure van Iniesta wordt de kans op een basisplaats voor Ibrahim Afellay groter. Waarschijnlijker is echter dat Guardiola kiest voor Seydou Keita.

Real moet het morgen doen zonder Sami Khedira. De Duitser kampt met een hamstringblessure en is waarschijnlijk de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Voormalig Sony-directeur Norio Ohga overleden

Voormalig Sony Computer Entertainment CEO Ken Kutaragi staat bekend als de vader van de PlayStation, terwijl het eigenlijk Norio Ohga was die de Sony Computer Entertainment-tak in 1993 heeft opgericht. Sony heeft vandaag bekend moeten maken dat de 81 jaar oude Ogha zaterdag is overleden.

Ogha is overleden, omdat meerdere organen stopten met functioneren. De beste man heeft een jarenlange carrière bij Sony achter de rug. Zo heeft Ogha, naast het opzetten van de Computer Entertainment-divisie, er ook voor gezorgd dat Sony Music Entertainment, toen nog CBS/Sony Records, zo groot is geworden als het nu is en overzag hij de deal van Columbia Pictures.

Daarnaast wilde Ogha per se dat de CD tot 75 minuten aan muziek kon dragen (omdat Beethovens Negende Symphony er op móest passen) en heeft hij er voor gezorgd dat het DVD-medium zo populair is geworden. In 2000 ging hij met pensioen.

Hydrophobia komt naar Steam en PSN

Downloadgame Hydrophobia maakt de overstap naar PSN en Steam. De game die vorig jaar in oktober exclusief voor XBLA uitkwam is sindsdien flink geüpdated door Dark Energy Digital. Het heet nu Hydrophobia Prophecy en ongeveer 70 procent ervan is nieuw.

Hydrophobia is een 'survial-adventure' dat zich afspeelt in een zinkende boot. De game werd geprezen door de realistische watereffecten. Helaas was dat volgens recensies het enige wat goed was aan de game. De makers hebben de kritiek ten harte genomen en zijn sindsdien druk bezig geweest om hun game te verbeteren.

Het resultaat was Hydrophobia Pure, een gratis update dat op 21 december werd uitgebracht. Critici stelden de verbeteringen op prijs en enkele websites hebben nieuwe recensies gepubliceerd, ditmaal een stuk positiever. Daarnaast werd de prijs van de game verlaagd van 1200 naar 800 Microsoft points.

Dark Energy Digital heeft niet stilgezeten. Nu de game uitkomt voor PSN en Steam hebben ze besloten om het opnieuw te herbouwen. Net als Pure zal Prophecy de game weer volledig veranderen. "This comprehensive reinvention of the title includes upgraded graphics, brand new gameplay mechanics, exclusive new levels, a reworked back story, a dramatic new ending, recast voice acting and much, much more."

De game heeft nieuwe levels en alle bestaande levels zijn volledig bewerkt. "It's Hydrophobia 1.5, really," zei manager Deborah Jones in een interview met Eurogamer.

Hydrophobia Prophecy komt 9 mei uit op Steam. Wanneer precies is niet bekend, maar hij zal niet veel later op PSN verschijnen. XBLA maakt ook kans op deze nieuwe versie, maar dat is afhankelijk van Microsoft, Dark Energy is in ieder geval gewillig.

Contador vreest zware Giro

Alberto Contador vreest dat de Giro d'Italia van dit jaar enorm zwaar zal gaan worden. De Spanjaard deed deze uitspraken in La Gazetto dello Sport nadat hij de afgelopen dagen de belangrijkste bergritten heeft verkend. De ronde zal op 7 mei in Turijn van start gaan.

"Op sommige stroken kunnen we beter met een mountainbike rijden. Alle gekheid op een stokje, het wordt een fantastische belevenis, een zinderend gevecht," zei Contador die de grote vorm nog niet te pakken heeft. De Waalse Pijl leverde voor hem een teleurstelling op. Hij reisde daarna met zijn Saxo Bank-ploeggenoten Dani Navarro en Jesus Hernandez naar Italië af.

De Spanjaard verkende onder meer de etappes Lienz-Zoncolan en Conegliano-Gardeccia. "Deze etappes boezemen me echt wel angst in. Neem nu de klim en de afdaling van de Monte Crostis. Eerst moeten we 14 kilometer klauteren met een gemiddeld stijgingspercentage van liefst tien procent. En dan volgt na de top een vlak stuk van achter kilometer op onverharde wegen. Na de steile afdaling krijgen we dan meteen de slotklim op de Zoncolan. Loodzwaar."

Het zwaartepunt in de Giro van dit jaar ligt in het eind van de tweede week wanneer de renners drie zware Dolomietenritten voor hun kiezen krijgen. De dertiende etappe naar Grossglocknerhaus is nog makkelijk, maar een dag later wacht de zware Zoncolan, terwijl eerder in de etappe ook nog de kuitenbijter Monte Crostis wacht.

De vijftiende etappe van Conegliano-Guardeccia Val di Fassa heeft met de Giau (2.336 meter) het dak van de ronde, terwijl in dezelfde etappe ook nog de Fedaia volgt. "In de rit naar Val di Fassa zullen we zeker 6.500 meter hoogteverschil overwinnen. Dat is ongekend. Bovendien is de etappe 230 kilometer lang en valt die net na de beestachtige rit naar de Zoncolan. Maar soit. In vergelijking met de Monte Crostis en de Zoncolan zal deze rit een lachtertje zijn," grapte Contador die weet dat de maandag na de etappe een rustdag zal zijn.

Gatling Gears een weekje eerder op XBLA

Vandaag heeft EA de releasedata van Gatling Gears vrijgegeven. Gatling Gears is een 'twin-stick shooter' en wordt ontwikkeld door Vanguard Games. Vanguard Games, een initiatief van o.a. Martin de Ronde (medeoprichter van Guerrilla Games), zet hiermee haar eerste game in de markt.

De game is te koop vanaf 11 Mei op Xbox Live Arcade en vanaf 18 Mei te koop op PlayStation Network. De kosten zijn respectievelijk 1200 Microsoft Points of $14,99 (wat waarschijnlijk uitpakt in €14,99). Een PC-release is nog niet aangekondigd.

Bevrijdingspop: Wilders is geen Mussolini van de Lage Landen

De punkband Jos en Tosti's laat op 5 mei tijdens het bevrijdingsfestival in Wageningen niet het nummer Mussolini van de Lage Landen horen. In het nummer is de band kritisch over Geert Wilders en de PVV. Volgens de festivalorganisatie is in goed overleg besloten het nummer niet te spelen.

"Zie deze tekst niet als een bedreiging, maar slechts als een uiting van mijn vrije mening", zingt de zanger van Jos en Tosti's in het nummer. Vrije uiting van mening is belangrijk bij het festival in Wageningen, maar het is niet de bedoeling tegenstellingen te vergroten, zegt een woordvoerder van het Comité 4 en 5 mei Wageningen.

In de Gelderse stad zijn op 5 mei tientallen bands te zien op zeventien verschillende podia.

Houllier krijgt snel ontslag uit ziekenhuis

Gerard Houllier mag waarschijnlijk binnen drie of vier dagen het ziekenhuis verlaten. De trainer van Aston Villa werd vorige week in Birmingham opgenomen met pijn in de borst. "Alle tests wijzen uit dat zijn hart perfect werkt", zegt de clubdokter van Aston Villa, Mark Waller."We zijn zeer tevreden over het herstel van Gerard."

Houllier gaf op de website van The Villans aan onder de indruk te zijn van alle steunbetuigingen. "Ik ben zeer ontroerd door alle berichten die ik heb ontvangen. De reacties uit de voetbalwereld zijn overweldigend."

Tien jaar geleden onderging de 63-jarige Houllier al eens een openhartoperatie. Hij had toen de leiding bij Liverpool. Momenteel worden de taken van de Fransman bij Aston Villa waargenomen door zijn assistent Gary McAllister.


Houllier krijgt snel ontslag uit ziekenhuis (Foto: Novum)

Acht mensen gestrand op onbewoond eiland

Twee bootjes met in totaal acht mensen aan boord zijn maandagavond laat vastgelopen op het onbewoonde eiland Griend in de Waddenzee. Dat heeft het kustwachtcentrum in Den Helder dinsdag gemeld.

Aanvankelijk weigerden de opvarenden hulp van de kustwacht. Ze wilden het volgende hoog water afwachten en dachten dan zelf wel los te kunnen komen. Dat lukte echter niet. Een volgende poging dinsdagmiddag liep eveneens op niets uit.

Dinsdagmiddag besloot de kustwacht boten te sturen, nog steeds tegen de zin van de opvarenden van de gestrande bootjes. Toen de boten ter plaatse waren, besloten de acht toch maar mee te varen naar Harlingen. Daar zijn ze opgevangen met soep en koffie.

Vrouw neergestoken na wekken echtgenoot

Een Maleisische vrouw heeft aan den lijve ondervonden dat men nooit slapende mannen moet wakker maken. De vrouw is neergestoken door haar echtgenoot en vecht nu voor haar leven. Zij heeft het gewaagd haar slapende man te wekken.

Het in Pandan Indah woonachtige stel van in de dertig kreeg ruzie nadat de vrouw haar man zondagochtend in alle vroegte wakker maakte voor het ochtendgebed. Nadat manlief zijn echtgenote meerdere malen waarschuwde hem niet lastig te vallen, verloor hij zijn geduld en liet haar alle hoeken van de kamer zien.

De vrouw hield echter stug vol. Hierop ontplofte de man. Hij greep een mes en stak zijn eega in haar buik. Hierop zette de vrouw het op een schreeuwen, waarna haar man het op een lopen zette. Een toegesnelde buur heeft uiteindelijk de hulpdiensten gewaarschuwd.

De vrouw ligt in het ziekenhuis nog altijd in coma. Haar man is nog immer op de vlucht.

Een ritje rondom Tsjernobyl

Zoals al eerder gemeld is het vandaag 25 jaar geleden dat de nucleaire ramp bij Tsjernobyl plaatsvond. Het gebied is echter wel te bezoeken. Een hele stoere mevrouw heeft dit een aantal jaar geleden gedaan en haar verhalen zijn ontzettend bijzonder om te lezen. Het is al meerdere keren geplaatst, maar gezien de prachtige verhalen en details en het feit dat het vandaag 25 jaar geleden is dat de ramp plaatsvond, plaatsen we alsnog de link.

Je kan de verhalen hier vinden.

[CL] Geen Huntelaar, wel Van der Sar in actie

Vanavond staan Schalke 04 en Manchester United tegenover elkaar in de eerste halve finale van de Champions League. Beide ploegen kennen weinig verrassingen in hun opstellingen.

Schalke-trainer Ralf Rangnick voert slechts één wijziging door ten opzichte van de wedstrijd tegen Internazionale, twee weken geleden. Voormalig PSV'er Jefferson Farfan neemt in de aanval de plek in van Benedikt Höwedes. Joel Matip schuift daardoor een linie naar achteren. Klaas-Jan Huntelaar is nog altijd niet fit en zal komt vanavond niet in actie.

Sir Alex Ferguson heeft twee posities moeten wijzigen in zijn basis-elf. John O'Shea en Nani, die beiden nog in actie kwamen tegen Chelsea, komen niet in actie. Zij worden vervangen door Fabio en Antonio Valencia. Edwin van der Sar neemt opnieuw plek onder de lat.

Opstellingen:

Schalke 04: Manuel Neuer; Atsuto Uchida, Joel Matip, Christoph Metzelder, Hans Sarpei; Jefferson Farfán, Kyriakos Papadopoulos, José Jurado; Alexander Baumjohann; Raúl González, Edu.

Manchester United: Edwin van der Sar; Fabio, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra; Antonio Valencia, Michael Carrick, Ryan Giggs, Ji-Sung Park; Wayne Rooney, Javier Hernández.

Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

Het kabinet roept Nederlandse organisaties op niet mee te doen aan een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Rosenthal stelt in de brief niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Geen van de 23 organisaties waarvan bekend is dat ze de vloot steunen, ontvangt geld van de Nederlandse overheid, aldus Rosenthal.

De bedoeling is dat de vloot, die naar verwachting uit ongeveer vijftien schepen met humanitaire goederen en zeker duizend opvarenden zal bestaan, medio mei vanuit Griekenland vertrekt en 31 mei in Gaza arriveert. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht een kleine maand geleden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de flottielje tegen te houden. Hij noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

Bloed dode paus wordt relikwie

Het bloed van Johannes Paulus II zal komende zondag worden gebruikt als relikwie, wanneer de voormalige paus zalig wordt verklaard. Dat heeft het Vaticaan dinsdag bekendgemaakt. Het bloed werd afgetapt in de laatste dagen van Johannes Paulus, toen hij in het ziekenhuis lag.

Bij de voormalige paus werden vier injectieflacons met bloed afgenomen. Dit bloed werd bewaard voor het geval hij nog een bloedtransfusie nodig zou hebben gehad.

Twee flacons werden aan kardinaal Stanislaw Dziwisz, de secretaris van de paus, gegeven. De twee andere flacons bleven in het bezit van het ziekenhuis. Van deze laatste twee flacons wordt er eentje in een relikwieënkastje geplaatst en zondag gepresenteerd.

Eerder dit jaar werd al bekend dat een flacon met het bloed van de dode kerkvorst na zijn zaligverklaring op 1 mei wordt bijgezet in een kerk in het Poolse Krakau. In de kerk wordt speciaal een altaar gebouwd waar de flacon wordt ingemetseld. Het idee voor de bijzetting komt van Dziwisz, die aartsbisschop van Krakau is.


Bloed dode paus wordt relikwie (Foto: Novum)

[Video] Peuter tekent contract bij VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft zich afgelopen dinsdag versterkt met Baerke van der Meij. Dit mag opmerkelijk genoemd worden, aangezien Baerke slechts anderhalf jaar oud is. Hij ondertekende volgens de website van de Limburgers een symbolisch profcontract voor tien jaar.

De peuter uit Venlo werd vorige week wereldberoemd. Zijn vader Jorg zette een filmpje op YouTube en daarin is te zien hoe zijn zoon probleemloos drie ballen in een speelgoedkast schiet. De video werd opgepikt door Amerikaanse media en is inmiddels bijna 900.000 keer bekeken.

In De Koel, het stadion van VVV-Venlo, deed Baerke een proeftraining met middenvelder Ken Leemans. Baerke heeft zijn voetbaltalent niet van een vreemde. Zijn opa speelde in het verleden voor VVV-Venlo. Mede daardoor heeft de club de peuter naar het stadion laten komen voor de publiciteitsstunt.

Hieronder de video van Baerke van der Meij:

Hofnarretje verder als Vlinderheuvel

Kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam gaat verder onder de naam Vlinderheuvel. De ouders van het kinderdagverblijf zijn dinsdag per brief ingelicht over de naamswijziging, maakte een woordvoerder van aandeelhouder Albert Drent bekend.

Het Hofnarretje is een van de kinderdagverblijven waar Robert Mikelsons werkte. Hij is de hoofdverdachte in de grote misbruikzaak in Amsterdam. Mikelsons heeft bekend 85 kinderen te hebben misbruikt, onder meer op de crèches waar hij in dienst was.

Aanvankelijk wilde Drent de naam wijzigen in Vlinderhof, maar daar zag hij vorige week van af na protesten van een gelijknamig kinderdagverblijf in Aalsmeer.

Hofnarretje verder als Vlinderheuvel
Hofnarretje verder als Vlinderheuvel (Foto: ANP)

tri-Ace demonstreert nieuwe engine

tri-Ace, onder andere bekend van RPGs zoals Star Ocean en Valkyrie Profile, heeft al een tijdje niets van zich laten horen. Hun meest recente game is het krankzinnige Resonance of Fate, dat in maart vorig jaar uitkwam. Ze hebben recent gelukkig weer een teken van leven gegeven.

Dit deden ze aan de hand van een trailer die uitgebreid toont wat hun hun nieuwe zelfontwikkelde engine tot in staat is. De graphics  zijn in-game voor Xbox 360 en PlayStation 3. Voor meer informatie over de engine kun je hier terecht. Let op, de video hieronder is geen tailer van een nieuwe game, maar slechts een tech-demo.

Feyenoord meldt zich voor Fernandez

Feyenoord heeft zich bij de zaakwaarnemer van Guyon Fernandez gemeld. Dat zegt de 25-jarige aanvaller van Excelsior vandaag tegen RTV Rijnmond. Zelf denkt hij klaar te zijn voor een stap hogerop. "Ik kan het niveau van Feyenoord zeker aan, anders had ik gelijk al nee gezegd."

Toch houdt Fernandez, die na dit seizoen transfervrij is, zich nog niet heel erg bezig met een overgang. "Ik moet me nu concentreren op Excelsior. We hebben nog twee belangrijke wedstrijden te gaan, waarin we er misschien voor kunnen zorgen dat we zonder nacompetitie in de Eredivisie blijven. Daarna zien we wel."

Feyenoord krijgt in de strijd om de handtekening van Fernandez mogelijk concurrentie van N.E.C. Nijmegen. Excelsior-trainer Alex Pastoor vertrekt volgend seizoen naar Nijmegen en zou de spits mee willen nemen. Fernandez staat sinds 2008 onder contract bij Excelsior. In 65 wedstrijden scoorde hij 26 keer, waarvan negen keer in dit seizoen.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 17

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

 

In Zwitserland speelde Sion midweeks met 2-2 gelijk bij Bellinzona. Michael Dingsdag speelde bij Sion de gehele wedstrijd mee. Dingsdag stond afgelopen weekend ook in de basis in de uitwedstrijd tegen de nummer laatst St. Gallen. Sion won met 0-1 door een treffer van Prijovic. In de stand bezet Sion de vierde plaats met 46 punten uit 30 duels.



Met Nigel Hasselbaink in de basis speelde Hamilton in Schotland in de degradatiegroep met 1-1 gelijk tegen Abderdeen. Hamilton schoot met het gelijkspel niets op want het blijft laatste staan.



In de Amerikaanse Major League Soccer heeft trainer Aron Winter met zijn ploeg Toronto FC een punt weten te pakken in de ontmoeting met Columbus Crew. In eigen huis eindigde de wedstrijd in 1-1. Javier Martina kreeg opnieuw een basisplaats, maar de voormalig Ajacied werd na ruim een uur gewisseld. Nick Soolsma bleef opnieuw de gehele partij op de reservebank. Toronto FC staat na dit weekend op de zevende plaats.

FC Edmonton heeft in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij Carolina RailHawks verloor de ploeg van trainer Harry Sinkgraven met 2-0. De twee doelpunten betekenden tevens de eerste twee tegentreffers van het seizoen voor doelman Rein Baart, die opnieuw de gehele wedstrijd onder de lat stond. FC Edmonton zakte door de nederlaag naar de derde plek.

Nog een divisie lager, in de USL Pro, verloor Dayton Dutch Lions ook hun tweede wedstijd van dit seizoen. In eigen huis verloor de ploeg met 2-3 van Rochester Rhinos. De Nederlanders Jesper Leerdam, Julius Wille, Marvin van der Pluijm en Lucien Seymour hadden allen een basisplaats. Een kwartier voor tijd maakte ook Dick van Eijmeren zijn opwachting. Na twee speelrondes neemt Dayton Dutch Lions de laatste plaats in.


Qäbälä heeft afgelopen speelronde de punten gedeeld met hekkensluiter MOIK. In eigen huis kwam de ploeg niet verder dan 0-0. Steve Olfers kreeg van trainer Tony Adams opnieuw een basisplek en speelde vervolgens de gehele wedstrijd mee. Qäbälä gaat ook na dit weekend nog altijd fier aan kop in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan. De voorsprong op nummer twee Mu?an bedraagt vijf punten.


In Oostenrijk zakte Austria Wien naar de tweede plaats door een 1-1 gelijkspel bij SV Ried. Ronald Linz maakte vlak voor tijd voor Austria, waar Nacer Barazite de gehele wedstrijd meespeelde, de gelijkmaker. Austria heeft nu één punt achterstand op Sturm Graz dat afgelopen weekend wel won. Red Bull Salzburg, met David Mendes da Silva, ging thuis met 2-3 onderuit tegen Wacker Innsbruck. Carlos Merino was verantwoordelijk voor de winnende treffer. Red Bull staat vijfde en heeft 47 punten uit 30 wedstrijden. 


In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia afgelopen weekend met moeite drie punten gepakt. Tegen middenmoter Beroe werd in de slotfase een 2-3 overwinning bewerkstelligd. Oud Roda JC-speler Jeanvion Yulu-Matondo was zes minuten voor tijd verantwoordelijk voor de 2-3. Dustley Mulder en Serginho Greene speelden beiden de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Levski. Beide spelers pakten in de slotfase een gele kaart. Door de overwinning heeft nummer twee Levski nog altijd een achterstand van acht punten op koploper Litex Lovech.


Hedewiges Maduro is afgelopen weekend met zijn ploeg Valencia in eigen huis keihard onderuit gegaan tegen Real Madrid. Maduro verloor met zijn team met maar liefst 3-6. Onze landgenoot kreeg een basisplaats, maar werd na ruim een uur spelen gewisseld. Ondanks het zware verliest staat Valencia nog altijd stevig op de derde plaats. Real Mallorca heeft afgelopen speelronde gewonnen van Getafe. Met Jonathan De Guzman in de basis won het team met 2-0. Door de overwinning staat de ploeg na dit weekeinde op de tiende plek.


Gençlerbirligi heeft zich afgelopen weekend zo goed als zeker veilig gespeeld in de Turkse competitie. De ploeg speelde weliswaar met 1-1 gelijk tegen Kasimpasaspor, maar zag ook de concurrentie punten morsen. Hursut Meric, voormalig speler van ADO Den Haag, had een basisplek bij Gençlerbirligi. De aanvaller werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor Delibalta. Achteraf een goede wissel, aangezien Delibalta korte tijd later de gelijkmaker scoorde. Met nog vier duels te gaan heeft Gençlerbirligi een voorsprong van twaalf punten op plek zestien, welke na dit seizoen het spelen van play-offs inhoudt. Met Nordin Amrabat in de basis heeft Kasimpasaspor met 1-1 gelijkspeeld tegen Galatasaray. Amrabat werd door trainer Shota Arveladze in de laatste minuut gewisseld. De ploeg staat na dit weekeinde op de zesde plek.

In de Engelse Premier League stond Tim Krul weer eens bij Newcastle United onder de lat. Midweeks werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Manchester United waar Edwin van der Sar het doel verdedigde. Met Krul wederom in het doel speelde Newcastle afgelopen weekend met 1-1 gelijk bij Blackpool. Newcastle bezet in Engeland de negende plaats met 41 punten uit 34 duels. Wigan Athletic verloor afgelopen weekend met 4-2 bij Sunderland. Ronnie Stam kwam bij de verliezende ploeg als invaller op het veld terwijl Boudewijn Zenden bij Sunderland op de bank bleef.



In de Championship verloor Leicester City, met Jeffrey Bruma in de basis, afgelopen weekend bij Nottingham Forrest met 3-2. Paul McKenna maakte de winnende treffer. Leicester bezet de elfde plaats en heeft 63 punten uit 44 duels. Crystal Palace speelde met 0-0 gelijk bij Doncaster Rovers. Kemy Agustien speelde bij Crystal, de nummer 20 in de Championship, de gehele wedstrijd mee. Swansea City liet wederom punten liggen. Ditmaal werd, met Dorus de Vries onder de lat, met 0-0 gelijkgespeeld bij Portsmouth. Swansea staat vierde en heeft elf punten achterstand op koploper Queens Park Rangers.

 

Middlesbrough won met 2-4 bij Hull City mede door drie doelpunten van Scott McDonald. Marvin Emnes speelde bij Middlesbrough de hele wedstrijd mee. De club bezet inmiddels de vijftiende plaats en heeft 56 punten uit 44 wedstrijden.



Wisla Kraków heeft afgelopen weekend in de Poolse competitie dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. Op bezoek bij Slask Wroclaw verloor de ploeg van trainer Robert Maaskant met 2-0. Kew Jaliens speelde bij Wisla de volledige wedstrijd mee. Nummer twee Jagiellonia Bialystok won wel en naderde koploper Wisla tot op drie punten.

Marciano Bruma staat met Arka Gdynia ook na dit weekend op de vijftiende plek, welke na afloop van het seizoen degradatie inhoudt. Afgelopen weekend verloor de ploeg met maar liefst 4-0 van Polonia Warschau. Arka Gdynia staat in punten gelijk met de veilige plek nummer veertien, waar op dit moment Polonia Bytom staat.

 

 

Borussia Mönchengladbach heeft in de Bundesliga de laatste plaats verlaten. Afgelopen weekend werd, met Roel Brouwers in de basis, met 1-0 verrassend gewonnen van Borussia Dortmund. Mohammadou Idrissou scoorde de enige treffer van de wedstrijd.

 

 

In de 2. Bundesliga won Energie Cottbus midweeks met 1-2 van Erzgebirge Aue. Jules Reimerink kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. Energie bezet de zesde plaats en heeft 51 punten uit 31 wedstrijden. Koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts in het doel, won met 0-1 bij MSV Duisburg. Ramos maakte de enige treffer van de wedstrijd. FC Augsburg verloor verrassend met 1-2 thuis van Alemannia Aachen. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh stonden bij Augsburg in de basis en Sankoh kreeg vlak voor tijd geel. Arminia Bielefeld verloor met 2-0 bij Fortuna Düsseldorf. Romano Denneboom kwam als invaller op het veld. Arminia blijft laatste staan met 13 punten uit 31 wedstrijden.

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Nin2-Jump springt naar XBLA

Cave, ontwikkelaar van vele Shoot-'em-ups, brengt Nin2-Jump uit voor Xbox Live Arcade. Nin2-Jump is een platformer met een artistieke stijl van klassieke japanse films.

Het spel bevat 50 levels, verspreid over 5 werelden en twee game-modes, Adventure mode en Score Attack mode. In Score Attack mode zullen vijanden blijven aanvallen totdat de speler uiteindelijk sterft.

Nin2-Jump verschijnt morgen voor Xbox Live Arcade en zal maar 400MSP gaan kosten. CAVE doneert de opbrengst naar het Japanse tsunami-fonds.

Garnalenvissers gaan twee weken staken

Garnalenvissers hebben dinsdag massaal gehoor gegeven aan de oproep van vissersvereniging Hulp in Nood om in staking te gaan. Vrijwel de hele vloot ligt stil, zei een woordvoerder van de vereniging.

De vissers blijven de komende twee weken aan wal liggen, zo hebben ze dinsdag besloten. In die tijd willen ze de handel de tijd geven met een 'acceptabel prijsniveau' te komen voor de aangevoerde garnalen. Als dat niet komt, overwegen de vissers de staking uit te breiden tot vier weken, aldus de woordvoerder.

De vissers protesteren met de actie tegen de 'schandalig' lage prijs die ze voor de garnalen krijgen. De prijs zou te laag zijn om hun kosten te dekken. De prijs is als gevolg van een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedaald van 1,97 euro naar 1,29 euro per kilo. De kartelwaakhond heeft bepaald dat de vissers geen prijsafspraken mogen maken.

Een woordvoerder van de NMa wijst erop dat de vissers in het verleden hun prijs bepaalden via een kartel. Nu dat kartel is verboden, is de prijs gezakt naar 'een meer normaal marktniveau'.

Toen het kartel nog bestond, zijn heel wat vissers in de lucratieve garnalenvisserij gestapt. Het probleem is volgens de NMa dan ook niet zozeer de prijs, maar het feit dat nu sprake is van overcapaciteit in de markt.

Door de staking ligt de handel in verse garnalen voorlopig stil. Volgens de vissersvereniging is zeker 98 procent van de vloot niet uitgevaren. In totaal gaat het om ongeveer 350 schepen, inclusief schepen van Deense vissers, aldus de woordvoerder.

De groothandel beschikt nog wel over voldoende diepvriesvoorraden. Volgens een woordvoerder van groothandel Heiploeg in Zoutkamp is dat nodig in verband met langlopende contracten, maar ook bijvoorbeeld om de winter door te komen.

Garnalenvissers twee weken aan wal
Garnalenvissers twee weken aan wal (Foto: ANP)

Postma: "Loopbaan is hard achteruit gegaan"

Stefan Postma kijkt met een goed gevoel terug op zijn loopbaan. Vandaag werd bekend dat de doelman zijn handschoenen aan de wilgen hangt.

De 34-jarige Postma, die na dit seizoen afscheid neemt als actief voetballer, verkiest een commerciële functie bij hetzelfde AGOVV boven een vervolg van zijn profcarrière. "Ik kan een contract tekenen voor één seizoen als commerciële man en ben daarnaast gevraagd als parttime keeperstrainer", vertelt Postma aan Voetbal International. "Ik neem met pijn in het hart afscheid van de voetballerij maar ik moet ook aan mijn maatschappelijke toekomst denken."

"Deze kans biedt zich nu aan en ik heb een gezin te onderhouden. Mijn hart zegt dat ik nog twee jaar door kan, maar mijn verstand zegt dat ik moet stoppen." Postma die bezig is aan zijn tweede seizoen in Apeldoorn, kreeg tijdens het lopende seizoen het gevoel dat het misschien beter was om te stoppen. "Mijn loopbaan is in de laatste jaren hard achteruit gegaan."

"Bij AGOVV speelde ik dit seizoen bij een veredeld amateurelftal. Het was niet meer het niveau dat ik gewend was. Dat is een belangrijke reden geweest om er mee te stoppen. Misschien dat ik volgend jaar wel bij de amateurs ga keepen, dat moet ik nog even bekijken. Ik mag terugkijken op een geweldige carrière." Postma speelde in het verleden voor onder meer FC Utrecht, De Graafschap en Aston Villa.

Taakstraffen om massale vechtpartij op school

Twee 16-jarige jongens zijn dinsdag veroordeeld tot taakstraffen voor hun aandeel in een massale vechtpartij op een school in Alkmaar begin dit jaar. Een jongen werd veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur, de andere jongen kreeg een taakstraf van 35 uur opgelegd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar.

De vechtpartij vond 25 januari plaats op het schoolplein van het Clusius College. Tientallen jongeren van buiten de school hadden zich bij het Clusius verzameld omdat er geruchten waren dat een leerling van de school in elkaar zou worden geslagen vanwege zijn relatieproblemen met een meisje.

Een docent die de groep tieners op het schoolplein zag, maakte buiten foto's met een camera. Een van de twee 16-jarigen wilde de camera afpakken. Daarbij werd geduwd en gescholden. Vervolgens escaleerde de situatie volgens het OM en mishandelde de groep de leraar.

Het OM stelt dat een grote groep jongeren zich schuldig heeft gemaakt aan geweldpleging, maar alleen van de twee 16-jarigen is hun rol vast komen te staan. Tegen de 16-jarige die de camera afpakte, eiste het OM een taakstraf van 40 uur voor het duwen en uitschelden van de docent. De rechtbank ging mee met deze straf.

Tegen de andere 16-jarige werd een taakstraf van 60 uur geëist voor het schoppen naar de leraar, maar de rechtbank veroordeelde hem tot een taakstraf van 35 uur. Beide jongens moeten ook de schade van de docent vergoeden.

Boze geesten verdrijven in Den Haag

Lastige conflicten oplossen in je regering. Het is zo moeilijk nog niet. De eerstvolgende keer dat minister Leers weer wordt uitgehoord door een furieuze Tweede Kamer over een uitgezette Iraniër, roep je iets over boze geesten en laat je gewoon een plaatselijke veehouder aan rukken. "Twee lammetjes graag, want de sfeer is hier om te snijden." De Jager en Opstelten stropen hun mouwen op en ontfermen zich met keukenmessen over de jonge dieren. Een stief kwartiertje fileren en weg is de spanning rondom het debat. Net zo makkelijk.

Poly Styrene (53) overleden

Poly Styrene, zangeres en voorvrouw van de Britse punkgroep X-Ray Spex, is maandag op 53-jarige leeftijd overleden aan kanker. Haar echte naam was Marion Elliott-Said.

X-Ray Spex bracht slechts één album uit, Germ Free Adolescents uit 1978. Daarvoor had de groep al een hit met de single Oh Bondage, Up Yours!. Het nummer, agressief en vrolijk tegelijk, kreeg de status van een soort volkslied van de punk. Styrene sloot zich later aan bij de Hare Krishna. Ze bracht een aantal soloalbums uit.


Poly Styrene (53) overleden (Foto: Novum)

Foto's: Concert Milow in de Effenaar

Milow, bekend van o.a. 'Ayo Technology' en 'You Don't Know' heeft een nieuwe plaat uit genaamd 'North And South' en stond op tweede paasdag in de Effenaar te Eindhoven. In het voorprogramma stond het Schotse duo Martin and James. Zij mochten tot twee keer toe terug komen tijdens het concert van Milow en hun samenzang paste dan ook perfect bij de mooie liedjes van de Belgische singer-songwriter. Saai was het concert allerminst, soms was het ademloos luisteren en dan weer rockte het behoorlijk. Het publiek werd na het einde toe steeds enthousiaster en de akoestische toegift zorgde voor kippenvel en veel applaus. FOK!fotograaf Marco van den Hout was er bij en maakte foto's.

Opstelten door stof over toezichthouders

Er is geen regie geweest rondom de kwestie van de agenten die toezichthouders zouden worden. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Ronald van Raak had hem naar het parlement geroepen.

Het plan om agenten te vervangen door toezichthouders met een beperkter aantal bevoegdheden en taken lekte donderdagavond uit. Opstelten zei dat hij 'totaal verrast' was door de berichtgeving. Zijn woordvoerder bevestigde toen het bestaan van het plan, hoewel het in een 'pril stadium' was.

Het voorstel had 40 miljoen euro moeten opleveren, maar Opstelten trok het plan voor een 'politie-light' vrijdag alweer in, na negatieve reacties bij de politie, in de media en in de Tweede Kamer. "Ik neem afstand van de passage hierover in het regeerakkoord", zei de bewindsman dinsdag.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een 'grote blunder'. PvdA'er Attje Kuiken zei leiderschap te willen dat rust uitstraalt. De SP zei dat Opstelten vaker onrust veroorzaakt en hamerde erop dat de bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het ondersteunend personeel.

Opstelten beloofde dat hij als minister de regie zal nemen op het departement, dat een tweekoppige leiding heeft. "Maar ik wil nog nadenken waar we wel op bezuinigen, geef mij tijd om daar naar te zoeken." Dat moet op Prinsjesdag duidelijk worden.

"Het gaat niet ten koste van de 49.500 politiemensen en het ondersteunend personeel", beloofde Opstelten. Die laatste groep moet het al met 25 procent minder doen, is de taakstelling.

'Nederland moet finaleplaats Songfestival kopen'

Eric van Tijn heeft geopperd om Nederland voortaan een finaleplaats bij het Eurovisie Songfestival te laten kopen. De componist wil zo voorkomen dat de Nederlandse artiesten keer op keer vroegtijdig worden uitgeschakeld. Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland staan door hun financiële bijdrage altijd gegarandeerd in de finale.

De 'big five' hoeft door zijn hoge bijdragen aan de organisatie van het Songfestival, de pan-Europese omroeporganisatie EBU, niet deel te nemen aan voorrondes. Nederland moet dat wel en haalde sinds 2005 niet meer de finale. In 2004 lukte dat Re-Union met Without You voor het laatst.

Eric van Tijn, die de Songfestivalliedjes Vrede en Hemel en Aarde componeerde, vindt het een goed idee om Nederland ook een grotere bijdrage te laten betalen om zo direct in de finale te komen. "In het kader van alle bezuinigingen zullen weinig mensen het er mee eens zijn, maar eerlijk gezegd vind ik dat we het zouden moeten doen", zegt Van Tijn tegen Novum Nieuws.

Volgens de Nederlandse Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival, Sietse Bakker, is het idee van Van Tijn niet haalbaar. "De bedragen die aan de organiserende EBU voor het Songfestival betaald worden, zijn gebaseerd op het inwoneraantal en het bruto nationaal product. Lid worden van de 'big groep', en daarmee een finaleplaats krijgen, is niet te koop."

Dat een dergelijke constructie geen voorwaarde hoeft te zijn voor de overwinning, bewees de Duitse Lena Meyer-Landrut vorig jaar met haar nummer Satellite. "Het gaat nog altijd om het liedje en niet om het geld", vindt Pieter Kuipers, directeur van de TROS, die dit jaar de 3JS namens Nederland naar het muziekfestijn stuurt.


'Nederland moet finaleplaats Songfestival kopen' (Foto: Novum)

Politie start met digitaal bonnenboekje

De politie in de regio's Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond zijn in samenwerking met het Openbaar Ministerie een experiment gestart met een digitaal bonnenboekje. Dit bonnenboekje moet het 'geeltje' gaan vervangen, meldt de politie.

Met het nieuwe computertje kan de politie op straat digitaal een mini-proces-verbaal opmaken. Als de agent het nummerbord van de verdachte scant, dan krijgt hij via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) alle voertuiggegevens door en kan zo de bekeuring opmaken.

In de toekomst is de politie van plan om via de barcode op het rijbewijs informatie uit het rijbewijsregister op te vragen. De politie krijgt dan meteen het burgerservicenummer van de verdachte te zien.

In juli is er een evaluatie van het experiment. Als de resultaten positief zijn, zullen ook andere regio's gaan werken met het digitale bonnenboekje.

Haven Misurata onder vuur genomen

Libische regeringstroepen hebben dinsdag de haven van Misurata onder vuur genomen. Dat hebben inwoners van de stad gezegd. Volgens een ooggetuige zijn er ten minste negen raketten afgevuurd op de haven.

"Na de negende ben ik gestopt met tellen", zei Saddoun el-Misurati in een telefoongesprek met Associated Press. El-Misurati is een van honderden burgers die in de haven stonden te wachten om geëvacueerd te worden. Honderden hoopten aan boord te kunnen gaan van een boot van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Sinds de regeringstroepen zich afgelopen weekeinde terugtrokken uit Misurata, worden de buitenwijken onafgebroken onder vuur genomen. De stad is aan drie kanten omsingeld en de haven is de enige plek waar goederen en hulp de stad in kunnen worden gebracht.

Mogelijk kampioensfeest FC Twente op maandag

Mocht FC Twente komend weekend in eigen stadion landskampioen worden, dan zal het team maandag gehuldigd worden op het stadionplein bij de Grolsch Veste. Dit maakten FC Twente en de gemeente Enschede vandaag bekend.

In theorie kan FC Twente komend weekend voor de tweede maal in de historie landskampioen worden. De Tukkers moeten dan in eigen huis wel weten te winnen van Willem II. Tevens zal Ajax op bezoek bij sc Heerenveen moeten verliezen en moet PSV in eigen huis gelijkspelen of verliezen van Vitesse.

Op zondag zal de huldiging beperkt blijven tot een ereronde in het stadion, nadat de aanvoerder van FC Twente de kampioensschaal heeft ontvangen van de KNVB. Een woordvoerster van FC Twente liet verder weten dat het nog onbekend is hoe het eventuele kampioensfeest van maandag eruit zal zien.

'Platje op weg naar Heracles Almelo'

Melvin Platje keert mogelijk volgend seizoen terug in de Eredivisie. De aanvaller van FC Volendam staat nadrukkelijk in de belangstelling van Heracles Almelo en binnenkort gaan beide partijen rond de tafel.

Winnie Haatrecht, zaakwaarnemer van Platje, liet tegenover RTV Noord-Holland weten: "Melvin gaat eerst praten met de trainer van Heracles. Dat moet altijd eerst van mij, zodat hij weet waar hij aan toe is. Ik hoop dat dat deze week gebeurt."

Het gesprek zal in eerste instantie dienen om erachter te komen wat er mogelijk is. Platje zal zelf geen eisen stellen. "Hij is daartoe niet in de gelegenheid. Het is voor hem sowieso een mooie gelegenheid, maar hij moet wel weten waar hij aan toe is", aldus Haatrecht.

De 22-jarige Platje speelde tot nu toe 98 wedstrijden in het shirt van FC Volendam. Daarin kwam de aanvaller 41 keer tot scoren.

Lucy Pinder wijdt naaktreportage aan koninklijke familie

Het Britse tijdschrift Nuts Magazine heeft deze week een exclusieve fotoreportage gewijd aan de familie van de Britse prins William, die aanstaande vrijdag in het huwelijksbootje stapt met Kate Middleton.

"Wij onthullen 'de Koningin van de Borsten' Lucy Pinder en brengen de koninklijke familie hiermee een heel speciaal huwelijkscadeau", aldus het tijdschrift over de fotoshoot. De 27-jarige Lucy poseert inclusief kroonjuwelen en haar cup 32G naakt voor Britse koninklijke familie.

Bekijk hier de volledige Nuts-fotoshoot met Lucy Pinder.


Lucy Pinder wijdt naaktreportage aan Britse koninklijke familie

De Graafschap bevestigt komst Ulderink

Andries Ulderink volgt komende zomer Darije Kalezic op als hoofdtrainer van De Graafschap. De ploeg uit Doetinchem presenteerde vandaag de 41-jarige oefenmeester als nieuwe trainer van De Superboeren.

Ulderink tekende bij de De Graafschap een contract voor twee seizoenen. In het verleden was de trainer onder meer als assistent-coach en hoofd opleidingen al verbonden aan De Graafschap. De afgelopen jaren was hij werkzaam als trainer van Go Ahead Eagles.

Slapende vrouw overleeft duikvlucht vanaf viaduct

Een 44-jarige slapende vrouw uit Hoogeveen heeft maandagmiddag een duikvlucht vanaf een viaduct op de A37 bij Hoogeveen overleefd. Ze raakte slechts lichtgewond. Dat meldt de politie dinsdag.

De vrouw reed over de A37 richting het verkeersplein Hoogeveen toen zij vlak voor het viaduct over de Mr. Cramerweg in slaap viel. Ze kwam met haar auto in de middenberm terecht, raakte de vangrail, schoot met haar wagen tussen twee viaducten over de Mr. Cramerweg door en kwam uiteindelijk op de kop tot stilstand onder een van de viaducten tegen een talud.

De auto vloog tijdens deze duikvlucht volgens de politie onder meer over de kop, raakte een lantaarnpaal en schoot vlak voor een andere auto die op de Mr. Cramerweg reed langs. Voorbijgangers haalden de vrouw uit de zwaar beschadigde auto. Ze is naar een ziekenhuis gebracht.

Blockade Runner Trailer

Vandaag is er een trailer vrijgekomen van het spel Blockade Runner. Dit spel wordt gemaakt door game developers in opleiding. Blockade Runner heeft best veel weg van het spel Minecraft dat op dit moment nog in de bèta-versie zit.

Bij Blockade Runner is het de bedoeling om in de ruimte verschillende objecten te bouwen en ook verschillende wapens te maken.

Zoals is de trailer te zien is wordt het een zeer uitgebreid spel. Of het gratis wordt of geld gaat kosten is nog niet duidelijk. Ook is er nog geen release-datum bekend. Blockade Runner zal voor de PC uitkomen.

PSN developers krijgen melding van 'emergency update'

Ontwikkelaars heben zojuist een melding gehad dat Sony een "emergency situation" ondergaat. Dit gaat natuurlijk om de storing bij het PlayStation network, die nu al bijna een week voortduurt. Mensen met een ontwikkelaarsrelatie hebben het volgende bericht ontvangen:

"PSN emergency maintenance. Please note that PlayStation Network is currently down for an emergency maintenance. Please hold while the issues are resolved. You will be unable to sign in until the maintenance is resolved. Apologies for the trouble."

De online dienst van Sony is al vanaf vorige week woensdag niet bereikbaar. Sony heeft bevestigd dat dit het resultaat is van een externe aanval. Het gerucht gaat rond dat Sony zelf de spreekwoordelijke stekker er uit heeft getrokken, wegens een firmware hack. Hiermee kon men PSN games illegaal downloaden door valse creditcardgegevens in te vullen.

Sony zelf blijft nog altijd vrij stil rondom de downtime van het PSN, buitenom dat het herstellen van het netwerk erg veel tijd gaat kosten.

Speciale postzegels voor zestig jaar televisie

TNT Post en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben een speciale postzegelserie met geluid ontwikkeld om het zestigjarig bestaan van de televisie te vieren. De postzegels laten een fragment van verschillende televisieprogramma's horen.

De eerste reeks van 36 postzegels gaat over de populaire ziekenhuisserie Medisch Centrum West. De postzegels zien er normaal uit, maar hebben een code die met een speciale audio-pen gescand kan worden. Na het scannen is er een fragment van de serie te horen, zegt een woordvoerder van TNT Post. De pen wordt bij een setje postzegels geleverd.

Op volgende series zegels zijn onder andere Willem Ruis van de Sterrenshow en Tante Til van de Familie Knots te beluisteren. De speciale postzegels zijn vanaf vandaag te koop of verkrijgbaar via een abonnement.

Politiepost Vondelpark weggehaald

De mobiele politiepost die sinds zaterdag in het Amsterdamse Vondelpark stond, is dinsdag weggehaald. De post moest voorkomen dat er nieuwe vechtpartijen uitbraken en dat is volgens de politie gelukt.

"Het bleek een heel effectief middel. De afgelopen zomerse dagen bleef het ondanks de drukte rustig", zegt een woordvoerder. "Nu konden we zelf voelen en zien wat er in het park gebeurt." De politie beslist later of de politiepost op bepaalde momenten, tijdens evenementen of warme en drukke weekeinden, terugkomt.

Vrijdagavond werden bezoekers van het park belaagd door een groep jongeren. Ze werden geslagen en van hun fiets getrokken. Toen agenten wilden ingrijpen, keerde de groep zich tegen de politie. Ze gooiden onder meer flessen naar de dienders. De politie besloot daarop een deel van het park te ontruimen.

De politie hield vier mannen en een vrouw van begin 20 aan. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Rutte vindt debat over Torentjesdeal overbodig

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het debat over zijn ontmoeting in het Torentje met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin overbodig. Volgens hem heeft PvdA-leider Job Cohen, die Rutte ter verantwoording naar de Kamer riep, 'totaal geen punt'.

Rutte zei vorige week al dat hij er geen enkel probleem in zag dat hij Robesin, van de Partij voor Zeeland, op het Torentje heeft ontvangen, samen met PVV-leider Geert Wilders. De premier ontkent ten stelligste dat hij toezeggingen heeft gedaan in ruil voor diens stem bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Cohen noemt de gang van zaken ongewenst. Hij vindt het niet kies dat Rutte zijn rol als premier heeft aangewend voor partijpolitieke doeleinden. "Dit doet afbreuk aan het gezag van dit ambt", zei de PvdA-voorman. Ook is hij er niet van overtuigd dat geen beloften zijn gedaan in ruil voor de stem van Robesin.

Ook D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap hekelen het informele kopje koffie in de werkkamer van de premier. "Het Torentje gebruiken als markplaats voor partijpolitieke doeleinden vind ik bedenkelijk", zei Pechtold. Sap vindt de manier van handelen staatsrechtelijk niet in orde. Zij vindt dat de premier distantie moet bewaren over het tot standkomen van de Eerste Kamer.

Wilders noemt het debat, dat dinsdagmiddag wordt gevoerd, 'pure tijdverspilling'. Hij liet weten niet in te zien waarom hij geen gesprek zou mogen voeren met welke politicus dan ook. Wel verzekerde hij dat er 'nul komma nul' is toegezegd aan het Zeeuwse Statenlid.

Genee: Ik zit in mijn boeddhistische fase

RTL-presentator Wilfred Genee bevindt zich in zijn 'boeddhistische fase'. Dit verklapte Johan Derksen maandagavond in de talkshow Voetbal International (VI). Genee gaf onlangs een groot interview voor de papieren editie van VI.

Derksen citeert Genee: "Ik zit nu heel erg in mijn boeddhistische fase. Ik las laatst in een boeddhistisch vlugschrift dat je moet proberen onderweg te blijven. Daar ben ik nu mee bezig. Ik heb het idee dat er nog veel leuke dingen op mijn pad komen omdat ik daar voor open sta. Deze fase is veel leuker dan daarvoor met de obsessie van het Eredivisie-voetbal presenteren."


Johan Derksen citeert Wilfred Genee uit het interview

"Ik heb de afgelopen jaren vooral veel gelezen van Kristnamurti, maar ook van de filosoof Carlos Castaneda. Van hem is ook de spreuk: 'Niets is belangrijker dan iets anders!' Ik heb ook veel andere psychologische boeken gelezen, zoals 'De kracht van nu' van Eckhart Tolle. Als je die allemaal gelezen hebt, is er soms ook heel veel gelul waarbij ze elkaar tegenspreken. Dan moet je oppassen, dat het niet te zweverig wordt", vertelt de presentator openhartig in het interview.

"Nou, ik geef nog eens een interview zeg. Maar ik leg het je straks wel even uit", reageerde Genee op de citaten. Hierna verlegde de presentator de aandacht snel naar de vermeende dochter van René van der Gijp.


Derksen sart Genee later in de uitzending

Aanklager: vier duels schorsing Moreno

De aanklager betaald voetbal wil Hector Moreno vier wedstrijden schorsen, waarvanéén voorwaardelijk. De speler van AZ ontving vandaag een schikkingsvoorstel.

Moreno kreeg zaterdag in de slotfase van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Willem II de rode kaart. De Mexicaan ging te hard door op Evgeniy Levchenko. Het was de tweede keer dit seizoen dat Moreno van het veld werd gestuurd.

AZ-coach Gertjan Verbeek reageerde na de wedstrijd woedend op de actie van zijn speler en kondigde aan dat de club niet in beroep zou gaan tegen het schikkingsvoorstel. Officieel kon Moreno tot 16.00 uur het voorstel afwijzen.

Klacht Storms bij Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek behandelt vrijdag de klacht van Pieter Storms over de uitlatingen van Jort Kelder in het tv-programma De Wereld Draait Door. Dat maakte de raad dinsdag bekend.

De echtgenoot van Nina Brink verwijt Kelder dat hij zich tijdens de uitzending ten onrechte tot zijn vrouw heeft gewend, terwijl de afspraak zou zijn geweest dat juist niet te doen.

De geplande discussie over journalistieke ethiek liep uit op een schreeuwpartij. Brink, die in het publiek zat, werd daar ook bij betrokken. Volgens Storms heeft Kelder zich doelbewust niet aan de afspraak gehouden.

Klacht Storms bij Raad voor de Journalistiek
Klacht Storms bij Raad voor de Journalistiek (Foto: ANP)

Vmbo'ers gaan stage lopen in Tweede Kamer

Jaarlijks mogen honderd vmbo-leerlingen een maatschappelijke stage in de Tweede Kamer lopen. Alle Kamerfracties stemden dinsdag in met dit plan. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die zich doorgaans onthoudt van inhoudelijk commentaar bij stemmingen, noemde het 'een goede zaak'.

Vanaf volgend jaar moeten alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage lopen. Ze moeten zich minstens 30 uur inzetten voor de samenleving. Op welke wijze de maatschappelijke stage wordt ingevuld mogen de scholen zelf bepalen.

Volgens de Kamer is het niet voor alle groepen leerlingen even eenvoudig om een maatschappelijke stage te vinden. Om het goede voorbeeld te geven mogen honderd vmbo-leerlingen die niet makkelijk meekomen en daarom leerwegondersteunend onderwijs krijgen vanaf volgend schooljaar een paar dagen meedraaien in de Tweede Kamer.

Friezin in borst geraakt door vallende kogel

Een 29-jarige vrouw uit het Friese Tzum kreeg maandag plotseling een kogel in haar borst terwijl ze in de tuin van haar woning zat. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De vrouw zat met haar gezin in de tuin toen ze rond 14.00 uur plotseling een soort klap tegen haar borst voelde en een bloedende wond zag. Het bleek te gaan om een kogelgat.

Uit onderzoek bleek dat een 38-jarige buurtbewoner een paar keer op kraaien had geschoten op het erf van zijn bedrijf, ongeveer 900 meter bij de woning van het slachtoffer vandaan. Hoogstwaarschijnlijk is de vrouw geraakt door een van de kogels die van grote hoogte naar beneden is gevallen.

De man is aangehouden voor verboden wapenbezit en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook een 42-jarige man uit Tzum is opgepakt, omdat het zijn geweer was waarmee was geschoten. Hij had het vuurwapen dat door de politie in beslag is genomen, aan de schutter uitgeleend.

Het slachtoffer is in een ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen en kon daarna weer naar huis. De kogel is nog niet verwijderd.

Explosieve Bangai-O trailer

Treasure brengt hun cult-hit Bangai-O naar Xbox Live Arcade. Het origineel verscheen al in 1999 voor de N64 en Dreamcast.

In Bangai-O bestuurt de speler een tweetal mechs dat achter de beruchte 'Cosmo Gang' aan zit wegens grootschalige fruitsmokkel. Dit wordt uiteraard opgelost met duizenden bommen en raketten. Treasure belooft spelers te voorzien van 100 hectische levels, online co-op en een uitgebreide level-editor.

Bangai-O HD: Missile Fury verschijnt 4 mei voor Xbox Live Arcade (800MSP) 

Van der Gijp: Hou Shakira liever binnen

Volgens René van der Gijp kan de Colombiaanse zangeres Shakira beter wegblijven van FC Barcelona-wedstrijden, waar haar tien jaar jongere vriend Gerard Piqué verdediger is. De voetbalanalist ergert zich aan het wulpse gedrag in het publiek van de zangeres.

Van der Gijp: "Dat meisje kan aardig zingen. Dan zit je daar op zo'n tribunetje, en dan ga je als een gek helemaal uit je dak als Barcelona een doelpunt maakt... doe nou toch gewoon normaal joh! Trek wat leuks aan en neem een bruidssuite. Ik zou haar helemaal niet meenemen naar de wedstrijd. Die zou ik lekker voor binnen houden."

Volgens de oud-profvoetballer begrijpt de 34-jarige Shakira weinig van het voetbalspel: "Dat hele mens snapt er geen reet van." Johan Derksen vulde Van der Gijp maandagavond in Voetbal International aan: "Ze speelt wel een spel, en ze is heel erg camerabewust."


René van der Gijp: Hou Shakira liever binnen

Fallout: Honest Hearts trophies uitgelekt

Er zijn voor de zoveelste keer details opgedoken over de aanstaande Fallout: New Vegas DLC genaamd Honest Hearts. Ditmaal is de trophy-lijst uitgelekt door de patch voor de PlayStation 3-versie van de game. In de trophies is te zien dat de uitbreiding zich rondom Zion National Park afspeelt.

Er zijn op Reddit foto's geplaatst door een user bij wie de patch automatisch ging dowloaden op zijn PS3. Dit ondanks dat PSN al dagen niet bereikbaar is. Na het downloaden stond er een aantal nieuwe trophies in de lijst bij Fallout: New Vegas. De foto's zijn te bekijken bij Duck & Cover. Let op, deze kunnen spoilers bevatten.

Fallout

Douglas jaar langer bij Heracles

Darl Douglas speelt ook volgend seizoen bij Heracles Almelo. De optie in het contract van de 31-jarige aanvaller werd dit weekeinde gelicht. Douglas speelt sinds 2008 weer voor Heracles, nadat hij in het seizoen 2003/2004 al actief was voor de nummer negen van de Eredivisie.

"We zijn zeer tevreden over zijn prestaties, hij brengt veel gevaar vanaf de zijkant en heeft bovendien veel ervaring", benadrukt algemeen directeur Nico-Jan Hoogma. Sinds zijn terugkeer in 2008 speelde de buitenspeler 92 competitieduels voor Heracles. In het verleden was Douglas ook actief bij RBC Roosendaal, HFC Haarlem, FC Utrecht, het Portugese Maritimo Funchal en Willem II.

Douglas stond dit seizoen in 26 van de 32 competitiewedstrijden aan de aftrap. Alleen in het thuisduel met sc Heerenveen was hij trefzeker.

'Ik hou van jou. Neuken?'

Het zijn niet de vrouwen, maar juist mannen die vaker de woorden 'Ik hou van jou' uitspreken. Het gaat hierbij echter maar om een ding: seks.

Mannen zeggen de betoverende woorden niet alleen vaker, ze spreken de liefde voor hun vrouwelijke partner ook nog eens zes weken eerder uit, zo luidt de conclusie uit een Amerikaans onderzoek. Voor het onderzoek heeft Josh Ackerman, een psycholoog aan het Massachusetts Institute of Technology, 205 hetero mannen en vrouwen ondervraagd.

"Mannen kunnen impulsiever zijn in de manier waarop ze liefde uiten, maar wat liefde betekent voor mannen en wat liefde betekent voor vrouwen kan zeer verschillend zijn", zo laat Ackerman weten. Zo zijn mannen beduidend blijer als ze na een maand verkering 'Ik hou van jou' horen dan vrouwen. Vrouwen worden pas blij als ze de vier woorden horen na de eerste vrijpartij. Volgens de onderzoekers komt dit omdat mannen denken dat een liefdesbetuiging inhoudt dat er iets te neuken valt, terwijl vrouwen de woorden aannemen als een teken van genegenheid.

Klacht tegen oud-president Filipijnen

Een voormalige procureur-generaal in de Filipijnen heeft dinsdag bij het ministerie van Justitie een klacht ingediend tegen ex-president Gloria Macapagal Arroyo. Arroyo zou zich schuldig hebben gemaakt aan het plunderen van een fonds voor Filipijnse arbeidsmigranten om het geld, zo'n 8,5 miljoen euro, te gebruiken voor de financiering van haar verkiezingscampagne in 2004.

Vanwege de hoge werkloosheid in de Filipijnen werken zo'n negen miljoen Filipijnen in het buitenland. Voor hen is een speciaal fonds opgericht, waaraan zij contributie betalen en dat in tijden van nood hun repatriëring betaalt. Arroyo zou miljoenen uit dit fonds hebben aangewend voor haar campagne.

De oud-president heeft het misbruik altijd ontkend, maar wordt tot op de dag van vandaag beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik ten tijde van haar negen jaar durende bewind. Vorig jaar juni trad ze af en sindsdien zit ze in het huis van afgevaardigden.

Volgens Frank Chavez, de man die de klacht dinsdag indiende, besteedde Arroyo ook tonnen aan diplomatieke voertuigen in het Midden-Oosten, als steun aan de door de Amerikanen geleide oorlog in Irak.

Het ministerie van Justitie verricht momenteel ook nog een onderzoek naar een mogelijk geval van belastingontduiking door Arroyo.

Katusha haalt Pozzato uit Giro-ploeg

Filippo Pozzato en Luca Paolini doen niet mee aan de Ronde van Italië. Hun ploeg Katusha heeft de Italianen vervangen door Russen.

Pozzato zou een aanvaring hebben gehad met teammanager Andrei Tchmil en zou inmiddels al gesprekken voeren over een overgang naar het nieuwe Australische team GreenEdge. Eduard Vorganov en Pavel Brutt zijn de vervangers van Pozzato en Paolini in de Giro die op 7 mei van start gaat.

Iwata ontevreden over marketing Wii

De CEO van Nintendo, Satoru Iwata, heeft eigenlijk geen recht om te klagen want de Nintendo Wii is één van de meest succesvolle consoles in de geschiedenis van het welbekende bedrijf. Toch heeft de man een kleine kanttekening aangaande de geschiedenis van de Wii.

Dit zei Iwata tegen zijn investeerders en hij voegde er ook aan toe dat ze soms beter zaken uit handen kunnen geven. Ze kunnen niet alles zelf doen. Iwata: ”I now regret that we didn't tie up with someone outside the company to market the Wii. If we had done that, the fate of the Wii might have been different.  Now I am aware that we should not rely too much on ourselves. You will see what I mean by this when we market the 3DS and the Wii in the future."

Tegenover deze opmerking staat dan weer dat Nintendo gisteren bekend maakte dat zij 86.01 miljoen Wii-consoles hebben verkocht sinds de lancering in 2006. Een belachelijk groot aantal. Nu maar kijken of de opvolger van de Wii, die naar alle waarschijnlijkheid op de E3 getoond gaat worden, net zo succesvol gaat worden!

Keith Bakker aangehouden in Amsterdam

De verslavingsdeskundige Keith Bakker is dinsdagochtend aangehouden in Amsterdam. Dat bevestigde zijn advocaat Bram Moszkowicz. Bakker kwam onlangs in opspraak nadat voormalige cliënten hem hadden beschuldigd van seksueel misbruik.

De antiverslavingstherapeut, zelf ooit verslaafd aan drank en drugs, meldde zich volgens afspraak dinsdagochtend samen met zijn advocaat bij de politie, die hem aanhield. Bakker zou zich aan diverse meisjes hebben vergrepen, zo luiden de beschuldigingen. Sommige cliënten overnachtten bij hem thuis, waar Bakker in hun bijzijn langs pornokanalen zou hebben gezapt.

Bakker heeft deze aantijgingen van de hand gewezen. De commotie was voor de NCRV reden om de derde serie van Bakkers tv-programma Family Matters niet uit te zenden. Zijn bedrijf ging eerder dit jaar failliet.

Keith Bakker aangehouden in Amsterdam
Keith Bakker aangehouden in Amsterdam (Foto: ANP)

'Gevangene Guantanamo was informant voor de VS'

Een Jemenitische man die gevangen zat in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay is vrijgelaten nadat hij de Verenigde Staten van informatie had voorzien over 123 medegevangenen. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van door WikiLeaks gelekte geheime documenten.

De man, die in 2001 werd opgepakt in Pakistan, gaf de VS gedetailleerde informatie over activiteiten van Al Qaida. Ook wist hij te vertellen welke gedetineerden in Guantanamo Bay militanten waren, blijkt uit de documenten. De gelekte documenten geven echter ook aan dat niet alle beweringen van de man geverifieerd konden worden.

The Guardian meldt verder dat een strijder van Al Qaida die verantwoordelijk werd gehouden voor meerdere bomaanslagen in Pakistan, een informant was voor de Britse inlichtingendiensten.

Het Pentagon heeft de publicatie van de documenten door WikiLeaks veroordeeld.


'Gevangene Guantanamo was informant voor de VS' (Foto: Novum)

ANWB: Donderdag uittocht door meivakantie

De meivakantie zorgt later deze week voor veel drukte op de weg. De ANWB spreekt van een 'kleine uittocht' en verwacht donderdag in de avondspits 400 kilometer file. Dat is 100 kilometer meer dan op een normale donderdag.

Voor veel mensen begint donderdag de meivakantie. Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders gaan op vakantie in eigen land. Donderdagavond wordt het daardoor druk, vooral in de Randstad en op de wegen naar het oosten, noorden en zuiden. Ook verwacht de ANWB veel vertraging rond Arnhem en Nijmegen en op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

Vrijdag stroomt het op dezelfde wegen al rond het middaguur vol. De drukte houdt naar verwachting tot het einde van de middag aan. Ook wordt het volgens de ANWB extra druk met buitenlandse toeristen, omdat veel mensen een lang weekend hebben door de Dag van de Arbeid die maandag wordt gevierd, in plaats van zondag.

Ook op Koninginnedag zal het op sommige wegen vastlopen. Met name de Limburgse plaatsen Thorn en Weert, waar de koninklijke familie de dag doorbrengt, zullen moeilijk bereikbaar zijn. Ook de vrijmarkten in Amsterdam en Utrecht zijn publiekstrekkers die zorgen voor drukte op de wegen.

CD: Antwerp Gypsy Ska Orchestra - I Lumia Mo Kher

Vier jaar zat er tussen hun debuut Tuttilegal en de nieuwe cd I Lumia Mo Kher (Servisch Romani voor De Wereld Is Mijn Huis). De mannen van Antwerp Gypsy-Ska Orchestra wilden namelijk de tijd nemen voor hun tweede plaat. Bij het maken van hun eersteling voelden ze zich onder (tijds)druk gezet en ze vonden dan ook dat het schijfje niet representatief is voor de muziek die de band maakt. Wat voor muziek dat is, moge gezien de bandnaam duidelijk zijn, al kan daarbij genuanceerd worden dat op deze ruim veertig minuten durende cd de nadruk wat meer op de Roma-roots ligt dan op de ska. Het leeuwendeel der composities is dan ook in het Servisch Romani gezongen, al is er ook Engels, Nederlands (nou ja, Antwerps), Frans en Italiaans te horen.

Cover

Rode kaart PSV'er Engelaar geseponeerd

PSV kan in de laatste twee competitiewedstrijden van het seizoen gewoon beschikken over Orlando Engelaar. De rode kaart die de aanvoerder van de Eindhovense club zondag kreeg in de uitwedstrijd tegen Feyenoord is door de aanklager betaald voetbal van de KNVB geseponeerd.

Engelaar werd door scheidsrechter Björn Kuipers uit het veld gestuurd voor een vermeende overtreding op Luc Castaignos. Volgens de aanklager was er wel sprake van onbesuisd inkomen, maar niet van buitensporige inzet. "En daarvan moet sprake zijn als het gaat om direct rood. Daarbij speelt Engelaar ook nog eerst de bal, waarna de overtreding volgt."

PSV verloor de wedstrijd in de Kuip met 3-1. Daardoor verspeelde de club van trainer Fred Rutten de koppositie en zijn de kansen op het kampioenschap danig geslonken.

Dode bij bedrijfsongeval in IJmuiden

Bij een bedrijfsongeval in een staalfabriek in IJmuiden is dinsdagmorgen een medewerker om het leven gekomen. De medewerker raakte door nog onbekende oorzaak beklemd in een van de installaties. Dat heeft het bedrijf Tata Steel bekendgemaakt.

De persoon overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De identiteit van de medewerker is niet vrijgegeven. Het staalbedrijf is gevestigd aan de Kooksfabriek op het industrieterrein in IJmuiden.

Dark Souls informatie-update

Dankzij Dengeki Magazine uit Japan zijn er weer wat nieuwe details bekendgemaakt over Dark Souls, de spirituele opvolger van Demon's Souls. De details komen uit een interview met de producer van de game en hierin kunnen we onder andere uit opmaken dat de makers goed naar de fans hebben geluisterd.

De makers van Dark Souls zijn blij met de aandacht die de game krijgt en ze zijn blij om te zien dat veel gamers naar de game uitkijken. Wel voelen ze behoorlijk wat druk om alles zo goed mogelijk te doen. Ze zijn inmiddels in het laatste deel van de development fase en ze zijn tot nu toe erg tevreden over het produkt.

De nieuwsupdates over de game proberen ze zo veel mogelijk goed te coördineren. Het is lastig om de game goede, gepaste marketing te geven en ze willen de spelers verrassen tijdens het spelen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar welke info naar buiten gebracht wordt.

Dark Souls zal geen game worden die zwaar leunt op het verhaal. Dit wil niet zeggen dat er geen verhaal aanwezig zal zijn. Je bent  als hoofdpersoon een 'Undying' die opnieuw tot leven komt na vermoord te zijn. Omdat dit niet handig is in de omgang met mensen verban je jezelf uit de normale wereld en sociale omgeving.

Er wordt in de game gebruik gemaakt van een nieuw 'Oath System'. In het kort komt het er op neer dat je bepaalde personages (of onderwerpen algemeen) een belofte kunt doen. Met dit systeem zijn weer nieuwe ontdekkingen te doen en geldt als een sidequest-systeem.

Als een belofte gemaakt is bepaalt het systeem wat jouw standpunt is omtrent dat onderwerp en van daaruit wordt bepaald of andere spelers online vrienden of juist vijand zijn. Dit gebeuren zal niet zo vastgelegd zijn als allianties in een MMORPG maar meer dienen als een soort routemap tijdens het spelen.

Het genezen van de opgelopen wonden speelt een belangrijke rol in de game. Verschillende voorwerpen die je daarvoor kunt gebruiken (healing potions bijvoorbeeld) worden geplaatst op locaties waar je ze nodig hebt. Ze liggen echter niet altijd zo voor het oprapen, je moet er wel iets voor doen. Dit verhoogt uiteindelijk de voldoening wanneer je een dergelijk voorwerp hebt gevonden. Om beginners tegemoet te komen zal het Campfire System ook gebruikt kunnen worden om voorwerpen te creëren.

Dark Souls zal een moeilijke game worden, en dat is net als bij Demon's Souls een keuze van de makers. Uitdaging zorgt voor een produkt met meer waarde. De speler zal zijn best moeten doen, maar daarvoor beloond worden in de vorm van een tevreden gevoel na het behalen van passages.

Alle informatie die op dit moment bekend is gemaakt omvat ongeveer 1/5 van de totale hoeveelheid informatie die de makers bekend willen maken. In de komende maanden zal steeds iets meer verteld worden totdat de release daar is, eind 2011.

Dark Souls

Kuipers leidt halve finale Porto - Villarreal

De Nederlandse arbiter Björn Kuipers fluit donderdag de halve finale van de Europa League tussen FC Porto en Villarreal. Het is voor Kuipers zijn veertiende optreden in het Europese voetbaltoernooi. De leidsman wist eerder al dat een van de halve finales aan hem werd toebedeeld.

Kuipers, die behoort tot de elitegroep op de internationale arbiterslijst van de UEFA, krijgt in Porto assistentie van Sander van Roekel en Berry Simons. Pol van Boekel is in de halve eindstrijd de vierde official. Ook Richard Liesveld en Ed Janssen reizen af naar Portugal om te assisteren als vijfde en zesde man.

De andere halve finale is een Portugees onderonsje tussen Benfica en Sporting Braga. Beide wedstrijden beginnen donderdag om 21.05. Een week later staan de returns op het programma. De finale van de Europa League wordt op 18 mei gespeeld in Dublin.

Vorig seizoen was het aanvankelijk ook de bedoeling dat een Nederlandse arbiter een halve finale in de Europa League voor zijn rekening zou nemen. Pieter Vink werd echter op het laatste moment van Hamburger SV-Fulham afgehaald omdat hij even daarvoor bij het eredivisieduel tussen AZ en FC Twente een overduidelijke handsbal over het hoofd had gezien.


Kuipers leidt halve finale Porto - Villarreal (Foto: Novum)

Bahrein zet Iraanse diplomaat uit

Bahrein heeft een hooggeplaatste Iraanse diplomaat tot persona non grata verklaard en hem 72 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. Dat meldde het Bahreinse staatspersbureau BNA maandagavond.

Iran zei dinsdag zich het recht voor te behouden een gelijksoortige maatregel te treffen tegen een Bahreinse diplomaat in Iran. Volgens een Iraanse woordvoerder is de uitwijzing van de Iraanse diplomaat bedoeld om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Bahrein.

Het door soennieten geregeerde Bahrein kondigde vorige maand een staat van beleg af. Het land nodigde een troepenmacht van naburige Golfstaten uit om te helpen de demonstraties van de sjiitische oppositie in het land te beteugelen. Bahrein beschuldigt het sjiitische Iran van betrokkenheid bij de protesten, met het doel meer invloed in de regio te krijgen.

ADO strikt De Vogel en Mulders

ADO Den Haag heeft zich voor volgend seizoen versterkt met twee spelers uit de Jupiler League. Voor middenvelders Wouter de Vogel en Paul Mulders, die dit seizoen uitkomen voor respectievelijk Telstar en AGOVV Apeldoorn, ligt in Den Haag een contract klaar voor twee seizoenen met een optie voor nog een extra jaar.

De Vogel wordt dit seizoen door Telstar gehuurd van AZ, dat eigenlijk van plan was hem terug te halen. De 20-jarige middenvelder kiest echter voor een verbintenis bij Den Haag. In Velsen scoorde hij dit seizoen in 26 wedstrijden zeven keer.

Mulders is al beduidend langer actief in het betaald voetbal. De 30-jarige Amsterdammer speelde namens Haarlem, Cambuur, Omniworld en AGOVV in totaal bijna driehonderd wedstrijden. ADO denkt dat Mulders nu rijp is om de sprong naar de Eredivisie te maken.

Crowe wil regiedebuut maken met politiefilm

Russell Crowe overweegt te gaan regisseren. Hij wil de regie op zich nemen van de politiefilm 77. Crowe wil ook in zijn regiedebuut spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In het drama worden twee verhalen uit 1974 door elkaar verteld. De film 77 gaat over een onopgeloste moord op een politieagent en een grote schietpartij in het centrum van Los Angeles waarbij vijftigduizend schoten werden gelost. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van twee politieagenten. Het scenario van 77 is geschreven door David Matthews. De film is gebaseerd op een verhaal van James Ellroy, die ook LA Confidential schreef. Wanneer 77 uit moet komen, is nog niet bekend.

De 47-jarige Crowe heeft in 2002 twee documentaires geregisseerd, maar nam nooit de regie op zich van een speelfilm. De Australische acteur won in 2001 een Oscar voor zijn rol in Gladiator. Crowe heeft net de kungfufilm The Man with the Iron Fists opgenomen. Die film met Lucy Liu moet dit jaar nog uitkomen.


Russel Crowe (Foto: Novum)

Wietplanten mogen van Hoge Raad enorm zijn

Ook als wietplanten enorm groot zijn, mogen ze worden geteeld. Zolang de eigenaar niet meer dan vijf planten heeft, mag hij niet worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In het gedoogbeleid is in 2000 afgesproken dat iemand die niet meer dan vijf wietplanten in huis heeft niet wordt vervolgd. Destijds werd niet voorzien dat mensen kleine oerwouden in hun achtertuin of huis gingen verbouwen die uiteindelijk terug zijn te leiden tot vijf plantjes.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond dit te ver gaan en probeerde dit aan te pakken. Zo werd in oktober 2006 een inval gedaan in Roermond. In een tuin waren twee mensen toen de oogst aan het knippen. Het OM stelde vervolging in.

In deze zaak wees het gerechtshof eind 2008 er al op dat er geen limiet bestaat voor de omvang van de planten of het aantal toppen dat wordt geoogst. Het OM zou in strijd met het gedoogbeleid handelen door toch vervolging in te stellen.

Het OM ging tegen de uitspraak in cassatie. De Hoge Raad oordeelt nu ook dat de hoeveelheid die van de planten komt er niet toe doet. Het hoogste rechtscollege deed dinsdag uitspraak in nog eens drie soortgelijke zaken.

In twee zaken is ook geoordeeld dat het OM geen vervolging had mogen instellen. In een derde geval oordeelde de raad dat het hof terecht een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur had opgelegd. Deze verdachte had tijdens het onderzoek namelijk niet meteen afstand gedaan van zijn hennepplanten en dat had hij wel moeten doen. Want bij vijf planten mag het OM dan wel niet vervolgen, de planten mogen wel in beslag worden genomen.


Wietplanten mogen van Hoge Raad enorm zijn (Foto: Novum)

Man neemt hap uit stoel politiewagen

Een man uit Noordwijk heeft afgelopen weekend bij zijn aanhouding een hap uit een stoel van een politiewagen genomen. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

Agenten wilden de 34-jarige man vrijdagavond aanhouden op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk omdat hij hen had uitgescholden. De Noordwijker werkte niet mee en probeerde zijn hond tegen de politie op te zetten. De herdershond negeerde het bevel van zijn baasje en viel niet aan.

In de politiewagen vernielde de beschonken man vervolgens een stoel door er een hap uit te nemen en op het bureau bedreigde hij een agent. Een van de betrokken agenten heeft aangifte gedaan tegen de man.

De Noordwijker heeft zijn roes uitgeslapen in een cel en mocht de volgende dag met zijn hond en een proces-verbaal op zak weer naar huis.

New Kids Turbo ook bioscoophit in Duitsland

New Kids Turbo is de bestbekeken bioscoopfilm van het afgelopen paasweekend in Duitsland. Meer dan tweehonderdduizend Duitsers hebben de Nederlandse film in de bioscoop gezien, blijkt uit de Duitse bioscooplijst Kinocharts.

De film over asociale jongeren uit het Brabantse dorp Maaskantje trok 203 duizend bezoekers. Rio krijgt de tweede plaats in de bioscooplijst. Naar de papegaaienfilm gingen 110.000 Duitsers.

New Kids Turbo is sinds vorige week in 86 Duitse theaters te zien, de grootste première van een Nederlanse film in Duitsland. De Duitse versie is door de Nederlandse acteurs nagesynchroniseerd.

De komedie gebaseerd op de gelijknamige serie trok in Nederland meer dan een miljoen kijkers. De makers zijn al bezig met een vervolg op de hitfilm. New Kids Nitro moet nog dit jaar in de bioscopen verschijnen.


New Kids Turbo succesvol in Duitsland (Foto: Novum)

Gratis Excitebike bij firmware-update 3DS?

Geruchten gaan dat Nintendo een gratis game gaat weggeven bij de volgende firmware-update van Nintendo 3DS in mei. Het zou gaan om een 3D-versie van Excitebike. De komende firmware-update in mei gaat onder andere de eShop toevoegen waaruit je GameBoy-klassiekers en 3DSWare kunt gaan downloaden.

In het begin zullen enkel GameBoy- en GameBoy Color-klassiekers in de store komen, later worden er nog platformen als Game Gear en TurboGrafx 16 aan toegevoegd. Het is nog onbekend of GameBoy Advance-games gaan verschijnen in de Virtual Console van Nintendo 3DS.

Excite

Circuit Abu Dhabi aangepast

Het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi gaat op de schop om het racen aantrekkelijker te maken. Door enkele wijzigingen in de bochten moeten er meer inhaalacties plaats kunnen vinden dan in de afgelopen jaren het geval is geweest.

Zo zal de chicane bij bocht vijf en zes worden verbreed om rijders meerdere lijnen te kunnen laten rijden. Bocht dertien en veertien zullen worden samen worden gevoegd tot één linker doordraaier, maar het meeste werk gebeurt bij bocht negen. Deze is nu nog naar buiten toe aflopend. Dit zal naar binnen toe aflopend worden, waardoor door de helling het inhalen makkelijker moet worden.


Het circuit zoals het er vorig jaar bij lag (Bron: FIA.com)

Cas Jansen wordt moslim in Old Stars

Cas Jansen gaat zich voor zijn nieuwe filmrol verdiepen in moslims. De 33-jarige acteur speelt in Old Stars, een vervolg op de film All Stars, de tot de islam bekeerde Nemo. Jansen laat zijn baard groeien en probeert zichzelf een beetje Arabisch eigen te maken.

"Blowende Nemo draagt een djellaba en heeft het over broeders in plaats van teamgenoten", vertelt Jansen aan De Telegraaf. "Met de Google vertaaldienst probeer ik ook nog Arabisch te leren."

In 1997 vertolkte de acteur de rol van Nemo ook al in de eerdere film over het hechte voetbalteam. "Alleen ontbreekt ditmaal zijn grote broer Hero." Die rol werd gespeeld door de in oktober overleden Antonie Kamerling. "Al krijgt Antonie Kamerling wel een plek in de film."

Vier maanden na de dood van Kamerling, maakte regisseur Jean van de Velde bekend dat de film in overleg met de betrokken acteurs en Kamerlings weduwe Isa Hoes, toch door zou gaan met een aangepast script. All Stars 2: Old Stars moet dit najaar al in de bioscopen draaien.


Cas Jansen (Foto: Novum)

Jack Osbourne maakt horrorfilm

Jack Osbourne maakt een horrorfilm geïnspireerd op de muziek van de band Black Sabbath van zijn vader Ozzy Osbourne. De realityster gaat de film produceren, zegt co-producent Marc Weingarten tegen persbureau Wenn.

De film is vernoemd naar de band van Ozzy, maar gaat niet over de metalband. "Alleen de muziek van Black Sabbath is te horen", zegt Weingarten, die de film mede gaat produceren. Over de plot en wie er in de film gaat spelen, is nog niets bekend. De opnames van de film beginnen eind 2011.

Jack Osbourne, die veelvuldig te zien was in de realityserie The Osbournes, beleefde zondag de première van de eerste film die hij produceerde. De documentaire GOD Bless Ozzy Osbourne gaat over zijn vader en diens verslavingsproblemen. Of deze film in Nederland uitkomt, is niet bekend.


Jack Osbourne (Foto: Novum)

Werklozen werken naar vermogen

De Wet Werken naar vermogen (Wwnv) is het laatste verzinsel van het kabinet om de levens overhoop te gooien van werklozen met een beperking en andere mensen die te ver van de arbeidsmarkt afstaan. Vanaf 2013 moeten deze mensen zelf hun minimumloon verdienen door zich niet te richten op hun beperking, maar hun kunnen. Bedrijven die deze mensen aannemen, hoeven alleen maar de effectieve uren te betalen, want de overheid vult het loon aan tot het minimum. Het kabinet is al aan het bezuinigen. Sociale werkplaatsen kunnen het schudden. Goed plan!

Benzineprijs Duitse pomp 9,99 euro per liter

Tanken in Duitsland goedkoop? Vergeet het maar. Twee klanten van een ESSO-tankstation in Filderstadt kregen gisteren de schrik van hun leven. Zij moesten bijna een tientje per liter super betalen.

Bij de bewuste pomp was het tot een tekort aan super gekomen. Dit werd versterkt door een rijverbod in weekenden en op feestdagen in Duitsland voor vrachtwagens, waardoor het tankstation niet tijdig bijgevuld kon worden.

Twee boze klanten die getankt hadden en respectievelijk 100 en 200 euro voor 10 en 20 liter moesten betalen, haalden de politie erbij. Helaas kon bromsnor weinig voor hen betekenen: de rekening moest gewoon worden voldaan. Ook de pomphouder stelde dat hij geen controle heeft over de benzineprijzen omdat deze door de oliemaatschappijen worden opgelegd.

Naschrift:
Toch blijkt nu dat ze hun geld terugkrijgen. De prijs stond zo hoog om aan te duiden dat de brandstoftank (bijna) leeg was, in de verwachting dat klanten het dan wel zouden nalaten te tanken.

Vacansoleil-ploeg raakt niet in paniek

De leiding van de Vacansoleil-ploeg zegt niet in paniek te zijn geraakt nu het team in de UCI World Tour naar de achttiende en laatste plaats is afgezakt. Team Leopard staat na Luik-Bastenaken-Luik eerste, terwijl de Raboploeg de zesde stek bezet.

Aan het eind van het jaar degraderen de onderste twee ploegen uit de World Tour naar de ProContinental Tour. Mocht Vacansoleil daar blijven staan dan moet de ploeg weer op wildcards hopen wil ze deelnemen aan grote koersen. "We willen in iedere koers gewoon zo goed mogelijk presteren en als het kan meedoen voor de overwinningen. We gaan niet koersen voor de punten," zei ploegleider Michel Cornelisse.

"Door het wegvallen van Riccardo Riccò missen we een belangrijke pion. Daar hadden we toch een deel van de ploeg omheen gebouwd. Duidelijk is dat we voor volgend jaar een sprinter en een klassementstrenner erbij moeten hebben. Dat zijn belangrijke renners voor de punten," zei Cornelisse. "We rijden in veel koersen met een jonge ploeg. Zij rijden zich goed in beeld. In de kleinere wedstrijden winnen we genoeg, maar in de WorldTour moeten we vaker in de top-tien eindigen. Ik ben ervan overtuigd dat die klasseringen vanzelf komen."

Barcelona mist Maxwell in halve finale CL

Barcelona-verdediger Maxwell moet woensdag de eerste halve finale in de Champions League missen. De voormalig Ajacied kampt met een liesblessure en ontbreekt in de confrontatie met Real Madrid. Voor trainer Pep Guardiola is het al de derde linksback in korte tijd die moet afhaken.

Vaste linksback Eric Abidal is sinds maart uitgeschakeld. De Fransman herstelt van een operatie aan een levertumor. Zijn vervanger Adriano Correia is voorlopig ook niet inzetbaar. Hij kampt met een hamstringblessure en is zeker nog drie weken uitgeschakeld. Middenvelder Seydou Keita neemt mogelijk woensdag de positie als linksback in.

Voor Guardiola was er ook goed nieuws. Verdedigers Carles Puyol en Gabriel Milito maken deel uit van de wedstrijdselectie voor het duel met Real, meldt Barcelona op zijn website. Puyol deed zaterdag vanwege hamstringklachten nog niet mee in het competitieduel met Osasuna. Milito liep in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd een spierblessure op.


Maxwell haakt geblesseerd af bij Barcelona (Foto: Novum)

Dochter huurt hoertje in voor vader (80)

Een 51-jarige vrouw en haar 80-jarige vader uit Dubuque, in de Amerikaanse staat Iowa, hebben de paasdagen in de cel doorgebracht. De dochter wilde haar oude vader verrassen met een hoertje, maar zij bleek een undercover agente te zijn.

Pia Kirchberg wilde voor Pasen graag iets extra's doen voor haar eenzame vader. Ze liep naar een vrouw en bood haar maar liefst 20 dollar in ruil voor een wip met haar vader. Omdat de vermeende prostituee van de politie bleek te zijn, zijn vader en dochter afgevoerd naar het politiebureau.

"Prostitutie is illegaal", zo laat de politie weten. "Het maakt niet uit hoe oud je bent. Als je een hoertje wil inhuren, ga je de gevangenis in."

Kirchberg
De familie Kirchberg (foto:  Hillsborough County Sheriff's Office)

Verkoopcijfers Nintendo

Nintendo heeft tijdens een persconferentie in Japan de verkoopcijfers van een aantal games bekendgemaakt. Zo kunnen we zien dat Pokémon Black & White inmiddels ruim elf miljoen keer verkocht zijn en dat Nintendogs + Cats de meest succesvolle 3DS-game is met bijna twee miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Sales

De complete lijst met million-sellers met hun verkochte aantallen in het afgelopen financiële jaar (april 2010 - maart 2011). Klik op het plaatje om deze te vergroten. Cijfers zijn in tienduizend-tallen.

Pirelli blijft werken aan banden

De eerste drie races van het Formule 1-seizoen 2011 hebben veel spanning en sensatie gebracht, mede door de banden van Pirelli. Het is voor de Italiaanse rubbermaker echter geen reden om achterover te gaan leunen, omdat er altijd verbeteringen mogelijk zijn.

Voorafgaand aan het seizoen werd er gevreesd dat de slijtage zodanig hoog was dat de rijders vaak de pits op moesten zoeken. Dit voor een deel ook uitgekomen en ook dat de banden zich niet altijd houden zoals ze moeten doen. Motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery, is tevreden. "We hebben veel lof ontvangen naar aanleiding van de eerste paar Grands Prix, dus als het zo doorgaat krijgen we een geweldig jaar."

Later dit jaar zullen mogelijk enkele verbeteringen aan de banden volgen. "We denken er nu bijvoorbeeld over om de harde banden wat duurzamer te maken. We zijn er de laatste paar races achtergekomen dat deze banden eigenlijk drie of vier ronden langer mee zouden moeten gaan, zeker waar het circuits met een ruwer wegdek betreft."

Het circuit Istanbul Park waar op 8 mei geracet wordt is volgens Hembery het meest veeleisende van het jaar. "Dat circuit is qua slijtage waarschijnlijk gelijk aan Maleisië, of misschien nog wel iets erger. Het is voor ons als bandenleverancier dan ook de meest uitdagende baan, terwijl het daardoor wat de strategie in de race betreft ook weer een andere aanpak vereist."

Zware explosie in Zwolle

Bij een vermoedelijke gasexplosie in Zwolle is een groot deel van een voorgevel vernield. Er was minstens een persoon in het pand aan de Melkmarkt aanwezig. Die is zelf uit het pand naar buiten gelopen, schrijft de regionale krant De Stentor op basis van ooggetuigen.

De brandweer was volgens de krant zeer snel ter plaatse.

Update 11.37 uur
Het pand staat op instorten en kan als verloren worden beschouwd. De straat ligt bezaaid met puin en de politie heeft de omgeving afgezet. Er zijn drie gewonden, waarvan één ernstig gewond, naar het ziekenhuis afgevoerd. Er is een grootschalige inzet (Grip 2) van de diverse hulpdiensten. Daarbij werd een politiehelikopter ingezet. Nadere gegevens ontbreken. Dit meldt weblogzwolle.

Enkele foto's vind je op weblogzwolle.nl en http://ht.ly/4GYSi.

Brand
Zware explosie in Zwolle (Foto: drumstickNL)

Releasedata Nintendo

Op een Japanse persconferentie heeft Nintendo hun release-schema voor de komende maanden bekend gemaakt. Voor Wii, 3DS en NDS staan nog een aantal games gepland en wanneer ze verschijnen zie je hieronder. Klik op het plaatje om deze te vergroten zodat alles leesbaar is.

Data

Opvallend is dat Super Mario 3DS en Mario Kart 3DS beide op 'TBA' staan terwijl Miyamoto al gezegd heeft dat hij beide games in 2011 klaar wil hebben. Officieel is dat dus niet, maar de kans is groot dat we nog in 2011 met beide Mario-games aan de slag kunnen.

Cruijff staat open voor functie bij Ajax

Johan Cruijff wil een functie bij Ajax gaan bekleden. Dat schrijft hij dinsdag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. De voormalige nummer 14 vertelt dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen bij de Amsterdamse club. "Hopelijk ben ik dit keer wel duidelijk genoeg geweest", laat Cruijff, die maandag 64 jaar werd, weten.

"Als mede door jouw toedoen alles in werking is gezet, dan kan het niet zo zijn dat je straks geen enkele verantwoordelijkheid draagt. Dat gaat dus niet gebeuren", vervolgt Cruijff. De Ajax-coryfee weet nog niet welke functie hij gaat bekleden bij de Amsterdammers.

Dinsdag installeert de ledenraad van Ajax hoogstwaarschijnlijk een benoemingscommissie die op zoek moet gaan naar kandidaten voor een nieuwe raad van commissarissen. "Pas dan zal duidelijk worden in welke rol ik het meeste nut voor de club heb", aldus Cruijff.

inFAMOUS 2-bèta verlengd

Het PlayStation Network is offline; dit nieuws zal niemand van jullie ontgaan zijn. Hoewel we veel berichten ontvangen over de omstandigheden rondom het offline gaan en het herstel, heeft de voornaamste vraag die bij veel gamers speelt betrekking op aflopende diensten die ze nu enkele dagen minder kunnen gebruiken.

Eén van die diensten is de de user generated content-bèta van inFAMOUS 2. Momenteel kunnen gamers geen levels uploaden en downloaden. Developer Sucker Punch heeft aangegeven de bèta te verlengen. Tot wanneer de bèta zal lopen, heeft Sucker Punch niet aangegeven.

Tevens gevens ze momenteel geen codes weg voor de bèta, omdat deze zonder PlayStation Network niet te gebruiken zijn: "Handing out beta codes that you can’t redeem is decidedly cruel and unusual – that said, during this time of maintenance, we will suspend all code giveaways and contests."

Hoe het zit met PlayStation Plus-abonnementen is nog niet bekend. We verwachten binnenkort bericht van Sony over deze kwestie. InFAMOUS 2 lanceert 10 juni op de PlayStation 3.

Van der Sar wil 'redelijke' carrière in stijl afsluiten

Edwin van der Sar is bezig aan zijn laatste maanden als profvoetballer. Hij wil de voetballerij niet via de achterdeur verlaten, maar met twee grote prijzen. Met Manchester United strijdt de doelman nog voor het kampioenschap in Engeland en de Champions League.

Van der Sar kan in zijn honderdste wedstrijd in de Champions League op Wembley zijn laatste prijs pakken. Maar voordat het zover is moet eerst Schalke 04 worden verslagen in de halve finale. En dat is geen makkelijke opgave, weet ook de doelman. Vooral Raúl is volgens Van der Sar een gevaar.

"Een fantastische speler. Hij heeft ontzettend lang bij Real Madrid gespeeld en heeft daar enorm veel doelpunten gemaakt. Bovendien is hij topscorer aller tijden in de Champions League. We mogen hem geen moment uit het oog verliezen. Onze verdedigers moeten op hun hoede zijn; aan een klein kansje heeft Raúl genoeg om te scoren," zei Van der Sar.

Al twee keer won de keeper de cup met de grote oren. Met Ajax was het in 1995 raak en met Manchester United in 2008. "Het is altijd fijn om onderdeel uit te maken van een winnend team. We doen het de laatste tijd goed, hopelijk kunnen we dat vasthouden. Ik heb tot nu toe een redelijke carrière gehad, hopelijk kan ik in stijl afsluiten."

Win een koffer vol EA-games!

Header

Electronic Arts heeft ook dit jaar een paar spellen als 'Most Wanted' aangewezen en dat betekent dat ze nu voor een zacht prijsje te koop zijn. Vanaf 19,99 euro heb je al een 'Most Wanted'-titel in huis.

Spellen die goedkoper zijn is een goede zaak, maar als je ze gratis kan winnen is dat natuurlijk nog beter! FOK!games mag een koffer met de vier Most Wanted-spellen van dit jaar weggeven.

Het enige wat je moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: Welke spellen zitten in de koffer? Kies het juiste antwoord via deze pagina en ding mee naar de prijskoffer met de vier meest gewilde EA-spellen! De winnaar kan kiezen tussen Xbox 360 of PlayStation 3-versies van de spellen. Bij sommige spellen zijn andere platformen ook mogelijk.

Je kunt meedoen tot en met 2 mei.

Circuit India heet Buddh International Circuit

Het nieuwe Formule 1-circuit in India zal het Buddh International Circuit gaan heten. De naam voor het circuit waar op 30 oktober voor het eerst geracet zal gaan worden ging al even rond, maar werd gisteren tijdens een persconferentie pas officieel bevestigd.

"De naam Buddh International Circuit is gekozen vanwege de referentie met het gebied waar het circuit ligt: Guatam Budh Nagar. Vanwege deze locatie was de naam een logische keuze," zo wist de organisatie te melden.

Grol: "Ik ben een kluns"

Henk Grol heeft zich in niet mis te verstane woorden uitgelaten over het verloop van het Europees kampioenschap judo in Istanbul voor hem. De Nederlander wilde net als in voorafgaande kampioenschappen voor het eremetaal gaan, maar lag er al ruim voordat de prijzen verdeeld worden uit. "Ik ben een kluns," zei hij terugblikkend op het toernooi.

"Door een moment van onachtzaamheid heb ik een zekere medaille weggegooid. Dat ligt alleen aan mezelf en nergens anders aan," zei de judoka van Kenamju zonder naar excuses te zoeken. In de klasse tot 100 kilogram won Grol de afgelopen jaren steevast eremetaal: EK (2x zilver), WK (2x zilver) en de Olympische Spelen van Peking (brons).

Grol roept voor alle toernooien dat hij komt voor het goud, maar vaak gaat het onderweg mis, waardoor bij de mensen om hem heen de twijfel toeslaat of de 26-jarige wel door zal gaan groeien naar een echte kampioen. "Wat moet ik dan? Ik ben wie ik ben. Ik kom om te winnen, niet om derde te worden. Gezien mijn prestaties in de afgelopen jaren, waarin ik op elk titeltoernooi een medaille heb gepakt, maak ik mezelf niet belachelijk door dat te zeggen."

Zware gevechten bij grens Thailand en Cambodja

In het grensgebied van Thailand en Cambodja wordt zwaar gevochten. De gevechten zijn nu al sinds vrijdag gaande. Inzet vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd.

Het afgelopen weekeinde vonden de meeste gevechten plaats bij de Ta Krabey en de Ta Moan tempel. Sinds dinsdag wordt ook gevochten bij het tempelcomplex Preah Vihear.

De tempelcomplexen stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. De Preah Vihear tempel staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja.

Cambodja en Thailand beschuldigen elkaar ervan als eerste de wapens te hebben opgenomen. Het conflict heeft tot dusver twaalf militairen het leven gekost en bijna vijftigduizend mensen op de vlucht doen slaan.

De strijd in het grensgebied rond de tempels en andere monumenten is geworteld in een langlopend conflict over de grens tussen beide landen. Al tientallen jaren wordt er geruzied over bepaalde delen van het grensgebied.


Zware gevechten bij grens Thailand en Cambodja (Foto: Novum)

'Netwerkstoring Playstation door creditcardfraude'

De netwerkstoring die het netwerk van PlayStation 3 al bijna een week plat legt, is mogelijk het gevolg van creditcardfraude. De Amerikaanse techwebsite Venturebeat beweert dat Sony de stekker uit het netwerk heeft getrokken om een massaal geval van diefstal van downloadbare games met valse creditcardnummers tegen te gaan.

Hackers hebben een update geproduceerd voor het besturingssysteem van PlayStation 3. Met de Rebug-update konden hackers toegang krijgen tot een afgesloten deel van PlayStation Netwerk dat normaal alleen voor ontwikkelaars toegankelijk is. Hier is het mogelijk games te kopen met valse creditcardgegevens.

Op het eigen PlayStation Blog vraagt Sony om geduld. Het bedrijf kan nog geen uitspraken doen over het moment dat het online netwerk weer beschikbaar is. De hardwaregigant heeft besloten de netwerkinfrastructuur in zijn geheel opnieuw op te bouwen.

Consumenten die volgens de regels van Sony met hun spelcomputer omgaan, hoeven niet bang te zijn dat hun creditcardgegevens ontvreemd zijn. Het techweblog Ars Technica stelt dat die data goed beveiligd is en dat een kans op diefstal minimaal is. Gamers die hun PlayStation 3 hebben gekraakt, lopen een verhoogd risico.


Nog even geduld a.u.b.

Ajax meldt zich weer voor Mertens

Ajax heeft opnieuw contact gezocht met FC Utrecht om Dries Mertens aan te trekken. Dat heeft technisch directeur Foeke Booy van de Utrechtse club bevestigd, schrijft De Telegraaf. Het is de tweede keer dat Ajax een poging onderneemt om de Belgische middenvelder naar Amsterdam te halen.

Van de Amsterdamse club hebben vertrekkend algemeen directeur Rik van den Boog en financieel directeur Jeroen Slop contact gezocht met de leiding van FC Utrecht. In de winterstop meldden de Amsterdammers zich al voor de 23-jarige Mertens, maar toen ketste de transfer af op de vraagprijs van de Domstedelingen.

Ajax heeft hevige concurrentie in de strijd om de vleugelspeler. Voetbal International meldde maandag al dat FC Utrecht en het Russische Lokomotiv Moskou in onderhandeling zijn over een transfer van de Belg. Mertens zou ook in de belangstelling staan van Anderlecht en Internazionale.


Ajax wil Mertens wederom halen (Foto: Novum)

Sony kondigt dual screen tablet aan

Sony heeft twee tablets aangekondigd waarmee ze zich ook op die markt willen gaan profileren. De ene tablet, S1, richt zich op 'rijke media-ervaringen' en de ander, S2, richt zich op mobiele communicatie en entertainment. De laatste krijgt twee schermen en is dicht te klappen zoals een Nintendo 3DS.

Beide tablets draaien op Android 3 en zijn geschikt voor Wi-Fi, 3G en 4G. PlayStation Suite, de digitale online winkel voor oude PSOne-games, is aanwezig, net als Qriocity (de muziekservice) en Reader Store (de e-reader winkel). Het scherm van S1 is 9.4" groot en de schermen van S2 zijn elk 5.5" groot. De twee schermen kunnen samen één beeld vormen of beide een apart beeld. Het is mogelijk om je Bravia TV te besturen via de tablets.

Beide tablets moeten in de herfst wereldwijd verschijnen. Een prijs is nog niet bekend.

Sony

Meer rechten slachtoffers misdrijven op komst

Het spreekrecht en andere rechten van slachtoffers van ernstige misdrijven worden verder uitgebreid. Ook komen er naast strafrechtszittingen aparte schadezittingen waarop slachtoffers en nabestaanden na een misdrijf hun schadevorderingen uitgebreider kunnen toelichten.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maakte dinsdag bekend dat een wetsvoorstel daarvoor in de maak is. Dat deed Teeven bij de opening van het landelijke Informatiepunt Detentieverloop in Arnhem. Dit nieuwe informatiepunt regelt dat slachtoffers en nabestaanden beter worden geïnformeerd over wanneer een dader vast zit, met verlof komt, vrijkomt of ontsnapt.

Meer rechten slachtoffers misdrijven op komst
Meer rechten slachtoffers misdrijven op komst (Foto: ANP)

Meerderheid Egypte tegen vredesverdrag met Israël

Zo'n 54 procent van de Egyptische bevolking wil dat het vredesverdrag tussen Egypte en Israël wordt opgeheven. Dat blijkt uit een peiling onder de Egyptische bevolking.

Het verdrag met Israël is al langer onpopulair in Egypte, maar werd altijd strikt nageleefd door voormalig president Hosni Mubarak. De meningen van de Egyptische bevolking lijken verdeeld te zijn op basis van inkomen. Van de mensen met een lager inkomen is 60 procent tegen het verdrag met Israël gekant. Onder rijkere Egyptenaren is 45 procent tegen vrede met Israël.

Zo'n 36 procent van de Egyptische bevolking wil het verdrag met Israël gehandhaafd zien.

Steeds minder gelovige jongeren

Steeds minder jongeren geloven. Iets minder dan 50 procent van de jeugd in Nederland zegt tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren. In 1997 was dat nog 56 procent. Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn minder gelovig geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de jongeren die wel geloven brengt maar een klein deel regelmatig een bezoek aan de kerk. Ongeveer een op de zeven woont minstens een keer per maand een dienst of bijeenkomst bij. Jongeren jonger dan 18 gaan daarbij vaker dan jongeren tussen de 18 en 25.

De meeste jeugd is rooms-katholiek. Iets meer dan een op de vijf jongeren is katholiek. Een op de zeven is protestant en iets minder dan een op tien is islamitisch.

Brand Drenthe geblust

De brand in het Drentse natuurgebied Fochteloërveen is geblust. De brand in de buurt van Bovensmilde brak maandag rond 07.00 uur uit en was dinsdag rond 06.00 uur geblust. Er zijn geen brandweermensen of blusauto's meer in het gebied, zegt een brandweerwoordvoerder.

De situatie wordt dinsdag nog vanuit de lucht in de gaten gehouden. "Er kan altijd nog ergens onder de grond een brand woeden die zich opeens uitbreidt", legt de brandweerwoordvoerder uit. Vanaf 09.00 uur wordt de situatie met een helikopter vanuit de lucht bekeken.

Maandag stopten de blushelikopters om 21.00 uur vanwege het invallen van de nacht. De grootste brandhaarden waren toen al bestreden. Het nablussen gebeurde vanaf dat moment met kleine ploegen op de grond.

"In de nacht moet je voorzichtig zijn omdat het vuur je kan omsingelen zonder dat je het in de gaten hebt", legt de woordvoerder uit. Ook bestaat het risico dat brandweermannen wegzakken in het veen of struikelen door greppeltjes.

Met 26 brandweermannen zijn in de loop van de nacht de laatste brandhaarden geblust. Door de brand is ongeveer 1 vierkante kilometer van het natuurgebied in as opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing.

Ex-president Carter aangekomen in Noord-Korea

De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter is dinsdag aangekomen voor een driedaags bezoek aan Noord-Korea. Carter is in Noord-Korea om te praten over de nijpende voedseltekorten in het land en hun nucleaire ambities.

Naast Carter zijn ook de Finse ex-president Martti Ahtisaari, de voormalige Noorse premier Gro Brundtland en de Ierse oud-president Mary Robinson naar Noord-Korea afgereisd.

De voormalige regeringsleiders spraken dinsdag de hoop uit tijdens hun bezoek te kunnen spreken met de leider Kim Jong Il en zijn zoon Kim Jong Un, de gedoodverfde opvolger van de Noord-Koreaanse leider. Het was dinsdag echter nog niet duidelijk met wie de delegatie zal spreken tijdens het bezoek.

Voor zijn vertrek naar Pyongyang zei Carter tegen Zuid-Koreaanse media dat hij niet van plan was de Amerikaans-Koreaanse Jun Young Su ter sprake te brengen. Su wordt vastgehouden in Noord-Korea omdat hij als missionaris in het land werkzaam zou zijn geweest.


Ex-president Carter aangekomen in Noord-Korea (Foto: Novum)

Replica gestolen oorlogsmonument ook weg

De replica van een oorlogsmonument dat in 2008 in Apeldoorn werd gestolen is nu ook ontvreemd. Het gaat om een bronzen mannetje van 30 centimeter hoog dat bij het monument de Dwangarbeider hoort, meldt de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn '40 - '45.

Het beeldje zat in een van de zuilen van het gemeentehuis van Apeldoorn ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders die op 2 december 1944 in Apeldoorn zijn afgevoerd. De diefstal werd op eerste paasdag ontdekt.

Bronzen beelden worden wel vaker gestolen omdat het brons veel geld waard is. De gemeente Nijmegen haalde in november tien bronzen beelden van hun sokkel om te voorkomen dat ze worden gestolen.


Replica gestolen oorlogsmonument ook weg (Foto: Novum)

Deel van launch games NGP bekend

Sony heeft de voornemens om vier Next Generation Portable-games uit te brengen ten tijde van de lancering van het apparaat. Dat bevestigd een anonieme winkelketen in Noord-Amerika.

De spellen staan, samen met de nieuwe handheld van Sony, gepland voor het derde kwartaal van het fiscale jaar. Dat betekent dus dat ze zullen verschijnen tussen januari en maart 2012. Het gaat om de volgende titels: Uncharted, ModNation Racers, Wipeout 2048 en Smart As.

Daarnaast heeft de bron verteld dat Noord-Amerika als eerste de NGP ontvangt, vanwege de aanhoudende problematiek in Japan. Sony heeft nog niet gereageerd op deze geruchten.

Deken van pollen houdt aan

De gelige stof die in veel plaatsen op autodaken is te zien komt door een bijzonder hoge hoeveelheid pollen in de lucht. Ze blijven liggen door een gebrek aan regen, zei Arnold van Vliet van de Natuurkalender dinsdagochtend op Radio 1.

Het gaat niet, zoals sommige mensen denken, om zand uit de woestijn dat in Nederland is neergedwarreld. De pollen die nu in de lucht hangen komen voor het grootste gedeelte van berken. Over enkele dagen zijn die uitgebloeid, maar dan gaan allerlei eiken en beuken bloeien. De pollen van deze bomen geven minder hooikoortsklachten.

Van Vliet kan zich niet herinneren dat er zo veel pollen in de lucht hingen. Door het zonnige weer bloeien de fruitbomen een stuk eerder dan normaal. "Appelbomen beginnen normaal vanaf 7 mei in bloei te komen, maar de meeste appelbomen hebben de bloei al gehad."

Tot nu toe hebben de bomen en planten volgens hem weinig last gehad van het gebrek aan water, maar als de droogte aanhoudt kan het bloeien snel voorbij zijn.

Luuk de Jong: "Janko zit direct achter mij"

Marc Janko werd aan het begin van dit seizoen door FC Twente voor vijf miljoen euro overgenomen van Red Bull Salzburg. De dure aankoop zit de laatste tijd op de bank.

In juni 2010 tekende Janko voor vier seizoenen bij de regerend kampioen van Nederland. Maar die periode lijkt de Oostenrijkse spits niet in dienst te blijven bij de club uit Enschede. Trainer Michel Preud'homme geeft de voorkeur aan Luuk de Jong in de punt van de aanval. Aangezien Janko te duur is om als bankzitter te gebruiken, zal er iets moeten veranderen. Maar wat Luuk de Jong betreft blijft de situatie zoals deze nu is.

De Jong kent een uitstekende ontwikkeling en vorm. Hij heeft het inmiddels al geschopt tot Oranje-international. "Misschien kun je wel zeggen dat ik nu eerste spits ben", zegt De Jong in De Telegraaf. "In ieder geval begin ik de laatste wedstrijden telkens in de basis."

In wedstrijden in de Champions League en Europa League begon De Jong ook vaak als basisspeler. De laatste tijd moet Janko vanaf de bank toekijken. "Maar ik zal moeten blijven knallen. Janko zit direct achter mij en ik moet oppassen dat ik niet minder ga presteren. Maar het helpt natuurlijk wel als ik dit soort beslissende goals maak", besluit De Jong.

[NBA] Wederom verlies Spurs

In de play-offs van de NBA lijkt San Antonio Spurs al in de eerste ronde te worden uitgeschakeld. Memphis Grizzlies won gisteravond de derde wedstrijd in de best-of-seven met 104-86 en nam daarmee een 3-1 voorsprong.

Memphis is nog één overwinning verwijderd van de tweede ronde. "We zijn een team dat niet veel aandacht krijgt, maar we spelen goed en zijn in staat om van grote ploegen te winnen," aldus Mike Conley die goed was voor 15 punten.

Dallas won met 93-82 van Portland en kwam daarmee op een 3-2 voorsprong in de best-of-seven. Na drie nederlagen tegen Oklahoma won Denver gisteravond met 104-101 waardoor de stand nu 3-1 in het voordeel van Oklahoma is.

Militairen stoppen met vrijwilligerswerk

Uit protest tegen de zesduizend gedwongen ontslagen stoppen militairen met het vrijwilligerswerk dat ze in uniform doen. Ook gaan ze sneller de arbeidsinspectie inschakelen, schrijft het AD dinsdag.

Arbeidstijden en andere zaken zijn bij defensie strikt geregeld, maar veel militairen gaan daar uit hart voor de zaak flexibel mee om, stelt voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg. "Voortaan zullen ze alles strikt volgens de regels doen of de arbeidsinspectie inschakelen. Reken maar dat ze dat bij defensie niet leuk zullen vinden."

Ook helpen veel militairen normaal vrijwillig in uniform mee bij Sail Amsterdam. Daar stoppen ze nu mee, net als met het opbouwen van bijvoorbeeld hindernissen bij paardensportevenementen.

Bij defensie verdwijnen 12.000 van de 69.000 banen. In de helft van die 12.000 gevallen gaat het om gedwongen ontslagen. De militairen zijn volgens Van den Burg woedend over de plannen.

Zo zouden sommige militairen het verkeer in de spits willen blokkeren met colonnes, maar de vakbonden voelen daar niets voor. "We willen voorkomen dat soldaten met hun handen op de rug worden afgevoerd", zegt Van den Burg in de krant.

Fer nog dit seizoen om de tafel met Feyenoord

eroy Fer gaat nog voor de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen om de tafel met de clubleiding van Feyenoord om te praten over een eventueel nieuw contract.

Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord vanaf 1 mei, wil er schot achter zetten. Van Geel wil ook snel om de tafel met Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum en Ron Vlaar. Feyenoord wil de contracten van deze spelers maar al te graag verlengen.

De 21-jarige Fer geeft tegenover De Telegraaf aan niet lang meer te willen wachten. "Ik ga het gesprek aan over mijn toekomst en neem daarin alles mee. Wel of niet Europees voetbal spelen in het nieuwe seizoen is daarbij een belangrijke factor. Ik wil het maximale uit mijn carrière halen en daar hoort Europees voetbal ook bij. Deze dingen maken het niet moeilijker in mijn hoofd. Op dit moment ben ik alleen maar bezig om met Feyenoord een plek in de play-offs te veroveren."

PSN vandaag misschien weer online!

Volgens de website electronictheatre zal het PlayStation Network vandaag weer online komen. Dit concluderen ze uit de woorden van Sony. Eerder zei Sony alleen "we zijn ermee bezig", maar nu durven ze wat meer informatie vrij te geven over de ernst van de situatie.

Het lijkt alsof Sony de zaak onder controle heeft, want ze reageren redelijk opgelucht op de vraag of het PlayStation Network snel weer online komt.

Sony is op het moment bezig om nog enkele back-ups terug te zetten in het PSN, en volgens Sony Computer Entertainment Europe (SCEE), is dit vrijwel het laatste wat moet gebeuren en is er een goede kans dat PSN vandaag weer gewoon online is.

Op de vraag wanneer Sony daadwerkelijk klaar is met het opnieuw bouwen van het PSN gaf Sony het volgende antwoord:

“I know there’s a lot of disappointed gamers out there, but people don’t realise how much issues like this affect the people behind the scenes too,” zei Sony “The amount of man-hours that has gone into restoring the [PlayStation Network] asap is practically insane.”

Hij geeft hier aan dat het bekend is dat er veel teleurgestelde gamers zitten te wachten totdat PSN weer online komt, maar mensen realiseren zich niet dat de problemen ook een impact hebben op de mensen achter de schermen. Het aantal uren dat de medewerkers van Sony in het opnieuw bouwen van het PSN moeten steken is vrijwel niet te doen. Alsnog geven ze aan het PSN zo snel mogelijk weer online te krijgen.

Echter geeft Sony op hun blog aan dat er nog geen update bekend is en dat ze er nog steeds druk mee bezig zijn. Het project kost erg veel tijd en ze proberen PSN weer zo snel mogelijk online te krijgen.

Of PSN vandaag weer online komt is niet zeker.

 

Wereld herdenkt kernramp Tsjernobyl

De wereld staat dinsdag stil bij de kernramp in Tsjernobyl, precies 25 jaar geleden.

De herdenking komt op een moment dat kernenergie wereldwijd ter discussie staat als gevolg van een nucleair ongeluk in de Japanse plaats Fukushima, waar een kerncentrale zwaar beschadigd is geraakt als gevolg van een aardbeving en tsunami op 11 maart.

Het startsein werd in de nacht van maandag op dinsdag gegeven in Kiev. Daar leidde patriarch Kyrill van de Russisch-Orthodoxe Kerk een herdenkingsdienst, met klokgelui op het exacte tijdstip waarop een kwart eeuw geleden een explosie de ergste kernramp in de geschiedenis inluidde.

In de ochtend van 26 april 1986 deed zich na een mislukt experiment een serie ontploffingen voor in de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne. Een enorme wolk van zeer radioactieve deeltjes verspreidde zich over grote delen van Europa.

Wereld herdenkt kernramp Tsjernobyl
Wereld herdenkt kernramp Tsjernobyl (Foto: ANP)

Kamer beoordeelt afspraken Kunduz-missie

De Tweede Kamer praat dinsdagavond over de nadere afspraken die het kabinet met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO heeft gemaakt over de politietrainingsmissie in Kunduz.

Een krappe meerderheid van de Kamer ging in januari akkoord met de missie in Noord-Afghanistan, maar met name GroenLinks en de ChristenUnie wensten meer garanties over de duur en de inhoud van de opleiding en de beoogde civiele taken.

Het kabinet heeft die afspraken inmiddels gemaakt en naar de Tweede Kamer gestuurd. De fractie van GroenLinks zal dinsdag erover vergaderen, net als de meeste andere fracties. De ChristenUnie heeft al gezegd nog grote zorgen te hebben over een aantal zaken en wil het finale oordeel laten afhangen van de antwoorden. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tevreden, zo lieten ze al weten. De steun van GroenLinks, ChristenUnie en D66 is nodig voor het kabinet om een meerderheid te halen, omdat gedoogpartij PVV en ook de oppositiepartijen PvdA en SP tegen zijn.

Vooruitlopend op de missie, die in de zomer begint, zijn er al ruim zeventig kwartiermakers in Kunduz.

Rutte in Kamer om bezoek Zeeuws Statenlid

Premier Mark Rutte moet dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over een gesprek dat hij en PVV-leider Geert Wilders onlangs in het Torentje hadden met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Diens stem kan van groot belang zijn voor het kabinet bij de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei.

Robesin is voorzitter van de Partij voor Zeeland in de Zeeuwse Staten. Zijn stem is gewild omdat de Senaatsverkiezingen waarschijnlijk een nek-aan-nek-race worden tussen coalitie en oppositie. Robesin was eerder van plan om op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen, maar sinds die samenwerkt met 50PLUS van Jan Nagel twijfelt hij.

De oppositie vindt dat Rutte zijn boekje te buiten is gegaan en geprobeerd heeft Robesin in te palmen. Rutte daarentegen vindt het niet meer dan logisch dat hij zich als VVD-leider en als premier inzet om voor het kabinet de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer te verwerven.

Doden door aanslagen Pakistan

Een aanval op een bus in de plaats Sibbi, in het zuidwesten van Pakistan, heeft aan zeker dertien mensen het leven gekost. Dat meldden de autoriteiten in het Aziatische land dinsdag. In de havenstad Karachi vielen drie doden door een dubbele bomaanslag op bussen die marinepersoneel vervoerden.

De aanval in Sibbi had maandagavond laat plaats. Gewapende mannen overvielen de bus en staken die in brand. Sibbi ligt 180 kilometer ten zuidoosten van Quetta. Dat is de hoofdstad van de aan Afghanistan en Iran grenzende provincie Baluchistan, die regelmatig het toneel is van geweld door islamitische terreurgroepen.

De aanslagen in Karachi werden gepleegd met bommen die op afstand tot ontploffing werden gebracht.

Bedrijven lokken jongeren met meer loon

Om jongeren te trekken, kijken bedrijven steeds meer naar ervaring dan naar leeftijd. De jeugdloonschalen, die een stuk lager liggen, worden in een groeiend aantal cao's afgeschaft. Toch loopt Nederland nog niet genoeg in pas met andere Europese landen, zegt FNV Jong dinsdag in De Telegraaf.

In de pas afgesloten cao voor de grootmetaal worden jongeren voortaan vanaf hun 23e volledig betaald. Eerder bleven ze volgens de krant soms tot hun 27e in jeugdloonschalen hangen. Ook in de drogisterij en in zaken als Blokker en Xenos zijn de lonen voor jongeren verbeterd.

Arbeidseconoom Ronald Dekker spreekt in de krant van een logische reactie. "Straks komt er onherroepelijk weer een tekort aan personeel. Dan moet je zorgen dat je als sector aantrekkelijk bent voor jongeren." Hij noemt het raar als iemand van 19 jaar hard nodig is en tegelijk een stuk minder verdient dan iemand van 23.

De jeugdlonen werden in de jaren tachtig ingesteld om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het idee was dat bedrijven sneller jongeren in dienst nemen als die jongeren minder kosten. Dat is volgens Dekker inmiddels achterhaald.

Voorzitter van FNV Jong Jeroen de Glas heeft Nederland vergeleken met andere Europese landen. In de meeste landen krijgen jongeren volgens hem al vanaf hun achttiende een volwassenenloon. In de afgelopen anderhalf jaar zijn volgens hem de jeugdlonen in ongeveer twintig cao's aangepast.

Rechter en officier verdacht van lekken strafblad

Een rechter en een officier van justitie worden verdacht van het lekken van het strafblad van een criminele Koerd. Ze zouden informatie uit het dossier hebben doorgespeeld naar de ouders van de 23-jarige vriendin van de Koerd. De ouders maakten zich zorgen over de relatie, schrijft Trouw dinsdag.

De ouders hadden de rechter benaderd voor informatie over de man. De rechter riep vervolgens de hulp in van een officier van justitie van het parket Zwolle-Lelystad. De officier speelde de informatie door naar de rechter. Die liet vervolgens in een e-mail aan de ouders weten dat de Koerd een gevaarlijke crimineel is.

De Koerd deed begin dit jaar aangifte vanwege smaad en schending van het ambtsgeheim. Toen de rijksrecherche een onderzoek begon, legden de rechter en de officier hun werk neer. Het Openbaar Ministerie concludeerde uit het onderzoek dat er genoeg aanleiding is om een strafzaak te beginnen.

Het staat nog niet vast dat de twee worden vervolgd. De advocate van de officier van justitie heeft gevraagd om een getuigenverhoor. Zo wil de verdediging nog enkele zaken bij de rechter-commissaris naar voren brengen, zegt advocate Bénédicte Ficq in de krant. In afwachting van het getuigenverhoor wordt ook de strafzaak tegen de rechter niet aanhangig gemaakt.

Velthuizen is bij degradatie goedkoop af te halen

Doelman Piet Velthuizen heeft met Hércules Alicante gesproken over zijn toekomst. Als de club degradeert of als hij op de bank moet blijven zitten, is hij volgend seizoen weg.

Velthuizen zit bij de Spaanse club als reserve achter eerste keus Juan Calatayud voornamelijk op de bank. De doelman dacht te kunnen profiteren van de nieuwe trainer, Miroslav Djukic, die half maart werd aangesteld, maar dat heeft de 24-jarige keeper niet meer speelminuten opgeleverd.

"Er is eigenlijk niets veranderd", vertelt Velthuizen tegen Voetbal International. "De nieuwe trainer vertelde de spelersgroep dat hij de basis nog één kans gaf en dat hij afhankelijk van het resultaat veranderingen ging doorvoeren. Bij Real Sociedad wonnen we vervolgens met 1-3. Leuk voor de club en het team, maar minder voor mij en de andere bankzitters."

Daarom sprak hij met de clubleiding over zijn toekomst bij de club. "Het is voor mij én de club niet goed als de situatie blijft zoals die is. Daar waren we het snel over eens. Hércules heeft me niet voor de bank aangetrokken en ik wil spelen. Kom ik voor volgend seizoen niet in de plannen van de trainer voor, dan zal ik zo goed als zeker vertrekken. Die afspraak staat."

In het contract van de doelman is ook een degradatieclausule opgenomen. "Klopt, ik ben voor een prikkie af te halen als we degraderen. Ik hoop daar niet op, maar het is wel een ontsnappingsroute die ik heb. Concrete interesse van andere clubs is er nog niet. Wellicht komt dat nog. Het is lekker iets achter de hand te hebben als het in de zomer inderdaad tot een breuk komt met Hércules."

Real IRA hekelt voorgenomen bezoek Elizabeth II

De Real IRA, een dissidente splintergroepering van het Iers Republikeins Leger (IRA), is fel gekant tegen een voorgenomen bezoek van koningin Elizabeth II aan Ierland. De groep zwoer maandag bovendien door te gaan met het vermoorden van Noord-Ierse politieagenten.

"De koningin van Engeland wordt in Ierland gezocht voor oorlogsmisdaden en is niet gewenst op Ierse bodem", zei een gemaskerd lid van de Real IRA in een toespraak voor ruim tweehonderd aanwezigen. De aanhangers van de Real IRA waren bijeengekomen op een begraafplaats in Londonderry.

De man noemde het bezoek van de koningin, dat gepland staat voor 17 tot en met 20 mei, onacceptabel en hij zwoer dat leden van de Real IRA 'hun best gaan doen om ervoor te zorgen dat de boodschap bij haar aankomt'. Er werd geen direct dreigement richting de Britse koningin geuit, maar wel dreigde de man met meer aanslagen op de Noord-Ierse politie.

Het bezoek van de koningin aan Ierland is het eerste bezoek van een Britse monarch aan het land sinds 1911. Het bezoek moet de sterke banden tussen Ierland en Groot-Brittannië na tientallen jaren van spanningen over Noord-Ierland benadrukken. Elizabeth is al vaker op bezoek geweest in Noord-Ierland.


Real IRA hekelt voorgenomen bezoek Elizabeth II (Foto: Novum)

Brandend natuurgebied Drenthe bewaakt

De brandweer in Drenthe bewaakt in de nacht van maandag op dinsdag het natuurgebied Fochteloërveen in de buurt van Bovensmilde. In het gebied woedde maandag een brand. De brandweer blust in de nacht van maandag op dinsdag niet meer, behalve op de plekken waar het vuur oplaait en er risico op uitbreiding bestaat, meldt een woordvoerder maandagavond.

De brand woedde sinds maandagochtend in een gebied van 1 vierkante kilometer. Een groot deel hiervan is afgebrand. Voorkomen kon worden dat de brand zich uitbreidde naar een bosgebied en bebouwing.

Het bewakingsscenario is sinds ongeveer 22.30 uur van kracht. Tot die tijd werd nageblust. De twee defensiehelikopters die hielpen met blussen en de politiehelikopter waarmee warme plekken kunnen worden ontdekt, zijn sinds 21.00 uur weg.

Besloten is tot het bewakingsscenario omwille van de veiligheid van de brandweerlieden, vertelt de woordvoerder. "In het gebied ligt veen. Daarin kun je wegzakken. Ook zijn er greppeltjes en dergelijke waarin je kunt vallen."

In totaal houden vier brandweereenheden, samen 26 man sterk, de wacht. Zij worden ondersteund door giertanks. Dinsdagochtend wordt als het weer licht is gekeken wat er nog moet gebeuren. "We hopen dat we de politiehelikopter dan weer kunnen inzetten om de laatste smeulende plekken te kunnen vinden."

A'dam en E.V.A.

Eindelijk, eindelijk was er weer eens iets op televisie om voor thuis te blijven. Wat een geweldige serie was A'dam en E.V.A.! De eerste aflevering zag ik eigenlijk per ongeluk. Ik zapte wat rond op een verveelde zondagavond. Even bleef ik hangen, er was verder toch niets op. Na een paar tellen was ik gefascineerd. En verliefd, op Eva. Zij is werkelijk woest aantrekkelijk, maar laat ik proberen me te focussen op de serie. Voor het eerst sinds zeer lange tijd keek ik weer eens uit naar de zondagavond, om televisie te gaan kijken. En naarmate de zondag vorderde, begon ik het oprecht een beetje spannend te vinden.

 

Cocu: "Voorlopig nog geen hoofdtrainer"

Philip Cocu ziet het nog niet zitten om komend seizoen als hoofdtrainer aan de slag te gaan. De oud-middenvelder wil tot en met het EK 2012 de assistent van bondscoach Bert van Marwijk blijven. Ook is hij momenteel assistent-coach bij PSV. 

"Ik wil op de korte termijn nog geen hoofdtrainer worden", zegt Cocu in NUsport. "Bij de KNVB heb ik een contract tot 2012 en ik wil het EK van volgend jaar meemaken omdat we titelkandidaat zijn", legt Cocu uit. De veertigjarige oud-international is sinds februari 2009 ook assistent-trainer in de technische staf van PSV.

Marcel Brands, de technisch directeur van PSV, sprak vorige week de intentie uit om het contract van Cocu te verlengen. Hij heeft een aflopend contract in Eindhoven. Beide partijen hebben aangegeven dat ze verder willen met elkaar. Eerder verklaarde Cocu dat hij zich goed voelt in zijn huidige rollen bij het Nederlands elftal en PSV.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.