DVD: Megamind

Met kaskrakers als Kung Fu Panda, Madagascar en Shrek heeft Dreamworks de laatste jaren de nodige successen weten te boeken. De nieuwe ster uit de stal van de Amerikaanse animatiestudio heet Megamind, een ietwat mislukte superschurk. Hij gaat op zoek naar een manier om de macht over te nemen in Metro City op de net verschenen Blu-Ray en DVD.

Al vanaf hun geboorte zijn Megamind (Will Ferrel) en Metro Man (Brad Pitt) de grootste rivalen. De blauwe Megamind probeert de heerser te worden van Metro City, maar de uiterst coole en behoorlijk arrogante Metro Man weet er telkens een stokje voor te steken. Voor de zoveelste keer ontvoert Megamind verslaggeefster  Roxanne Ritchie (Tina Fey) om Metro Man in de val te lokken. Terwijl iedereen er al van uit gaat dat Metro Man opnieuw een overwinning boekt, sterft hij. Megamind en zijn handlanger Minion (David Cross) kraaien victorie en nemen de macht in de stad dan toch eindelijk over.

Maar het leven van een superschurk is geen reet meer aan zonder een sterke tegenstander. Hij besluit DNA uit het Metro Man Museum te gebruiken om een kloon te creëren om het tegen op te nemen. Uiteraard gaat dat mis en raakt Roxanne haar camerman Hal (Jonah Hill) met het serum. Hij ontdekt zijn superkrachten en besluit wraak te nemen op de mensheid die hem sinds kleins af aan al pest en dwars zit. Dan is er maar één iemand die het tegen hem op kan nemen: Megamind. Ongewild is hij niet meer de slechterik, maar staat hij aan de goede kant. Met enige moeite neemt hij die rol op zich, maar is hij opgewassen tegen de krachten die Hal bezit? De afloop is niet erg lastig om te voorspellen, al zit er toch een kleine verrassing in.

Dan het bonusmateriaal, aangekondigd als "Mega Extra's". Misschien dat er nog ergens een verstopt menuutje te vinden is, want meer dan één verwijderde scène, een ontmoeting met de cast waarbij Brad Pitt ontbreekt, wat standaard achter de schermenmateriaal en een paar trailers (van onder andere Kung Fu Panda 2) is het niet. Allesbehalve mega dus. De niet-gereviewde blu-ray heeft overigens wat meer extra's waaronder de minifilm The Button Of Doom.

Megamind is deels te vergelijken met die andere grote animatiefilm die vorig jaar in de bioscopen te zien was: Despicable Me. Natuurlijk zitten er de nodige verschillen in, maar toch zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten. In beide films staat een redelijk mislukte schurk centraal die op hun eigen manier te maken krijgen met de door hem zo gevreesde liefde. Waar Gru en zijn gele mannetjes garant stonden voor de nodige grappige momenten blijft het bij onze blauwe schurk vaak erg oppervlakkig en zijn echt goede en leuke grappen lastig te vinden.

Daarnaast is het verhaal wat magertjes en had het allemaal wat spannender en verrassender gemogen. Wat overblijft is een redelijke film waarvan het animatiewerk prima in elkaar zit. Maar wat wil je ook met een firma als Dreamworks? Hier en daar hadden de details misschien nog wat beter gemogen, maar de beeldkwaliteit is over het geheel genomen prima in orde.

Al met al is het geen film die je per se gezien moet hebben. Maar ach, de kids zullen het fantastisch vinden...