Franse agenten niet vervolgd voor elektrocutie

Een rechtbank in Parijs heeft bepaald dat twee politieagenten die in 2005 betrokken waren bij de dood van twee tieners niet vervolgd worden. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De twee agenten was 'het geen hulp verlenen aan een persoon in nood' ten laste gelegd. De 15-jarige Bouna Traoré en de 17-jarige Zyed Benna werden in oktober 2005 geëlektrocuteerd toen ze zich voor de politie verscholen in een elektriciteitshuisje in de Parijse buitenwijk Clichy-sous-Bois. Na de dood van de jongens braken overal in het land rellen uit.

Advocaten van de politieagenten verzochten in september de zaak te laten vallen, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn dat de agenten ervan op de hoogte waren dat de twee tieners zich in het elektriciteitshuisje hadden verstopt. Een van de advocaten zei woensdag dat 'de professionele integriteit van zijn cliënten na vijf jaar erkend is'.

De families van de jongens zijn overdonderd door het nieuws en gaan in cassatie, aldus hun advocaat Jean-Pierre Mignard. Mignard noemde de beslissing 'angstrechtspraak'.

De argumentatie voor de beslissing van de rechtbank was niet direct beschikbaar.