Persoonlijke belastingsite in 2014

Alle Nederlanders kunnen aan het eind van deze kabinetsperiode in 2014 op een eigen internetpagina kijken hoe het staat met hun belastingzaken. Dat zei staatsecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Het duurt nog een aantal jaren. Mijnbelastingdienst.nl is een stip aan de horizon", zei Weekers. Volgens hem moet er nog veel worden besproken voor het zover is, ook met de Tweede Kamer.

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen door PVV-Kamerlid Roland van Vliet, die opheldering wilde over het bericht dat de Belastingdienst tienduizenden Nederlanders ten onrechte zou hebben geadviseerd geen aangifte te doen over 2010, terwijl ze wel recht hebben op belastingteruggave. Vooral ouderen zouden hierdoor tot 1700 euro mis kunnen lopen.

Weekers wees erop dat dergelijke brieven al jaren naar zeshonderdduizend mensen worden verstuurd en klantvriendelijk zijn bedoeld. Er zijn volgens hem nooit klachten geweest. "De brief is volstrekt helder en zal maar bij een enkeling misverstanden hebben opgeroepen."

In de brief staat ook dat mensen die twijfelen en denken dat ze toch recht hebben op teruggave, zelf actie moeten ondernemen, zei Weekers. Daarbij kunnen ze hulp krijgen van vakbonden of de hulpservice van de Belastingdienst.

Aan het eind van het jaar volgt nog een brief aan mensen van wie dan is gebleken dat ze toch recht op teruggave krijgen. "Niemand zal tussen wal en schip vallen", beloofde Weekers.

Bij een evaluatie in het najaar wordt met onder meer met de vakbonden nog eens bekeken of de brief volgend jaar weer weer wordt verzonden. "Het gaat om de klantvriendelijkheid."