'Meer geld nodig voor herstel Tsjernobyl'

Het is 25 jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl zich voltrok. In Tsjernobyl wordt een herdenkingsdienst gehouden. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw de wereld om financiële hulp te vragen voor de bouw van een koepel die de beschadigde reactor moet afsluiten.

Oekraïne heeft nog ruim 205 miljoen euro nodig voor de bouw van de koepel. "Wij hebben voor de vrede van de planeet betaald met de levens en gezondheid van duizenden landgenoten", aldus Janoekovitsj. "Maar geen enkel land, ongeacht hoe machtig, kan de gevolgen van een ramp als deze alleen opvangen." Op een donorconferentie voor Tsjernobyl werd vorige week 550 miljoen euro opgehaald, maar dit is niet genoeg om de beschadigde reactor te kunnen afsluiten.

Oekraïners, Russen en Wit-Russen begonnen de herdenkingen dinsdag rond 01.00 uur, dezelfde tijd waarop de kernramp in 1986 plaatshad. Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland werden 25 jaar geleden het zwaarst getroffen door de radioactieve wolk die zich over Europa verspreidde.

De Russische president Dmitri Medvedev woont de herdenkingsdienst in Tsjernobyl bij. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko doet dat niet. Een woordvoerder zei dat Loekasjenko aanwezig wil zijn bij herdenkingsdiensten in Wit-Russische dorpen die 25 jaar geleden door de straling werden getroffen.

Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland hebben de afgelopen jaren steunmaatregelen voor de mensen die in 1986 hielpen bij de bestrijding van de kernramp teruggedraaid. Sommige herdenkingsdiensten werden dinsdag dan ook overstemd door de roep om meer steun van deze mensen.

Bij de explosie in 1986 kwam vierhonderd keer meer straling vrij dan bij de Amerikaanse kernbom die in de Tweede Wereldoorlog boven Hiroshima tot ontploffing werd gebracht. Honderdduizenden mensen werden ziek door toedoen van de radioactieve wolk die zich over grote delen van Europa verspreidde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vorige week in Kiev dat onder de zeshonderdduizend mensen die het meest aan de straling zijn blootgesteld, er vierduizend meer sterfgevallen door kanker worden verwacht dan gemiddeld.


'Meer geld nodig voor herstel Tsjernobyl' (Foto: Novum)