Blu-ray: Little Fockers

In 2000 was de succesfilm Meet the Parents in de bioscopen. De strijd tussen Ben Stiller en Robert de Niro bracht ruim 330 miljoen dollar op. Het vervolg Meet the Fockers bracht ruim 516 miljoen dollar op. Afgelopen kerst kwam het derde deel, Little Fockers, uit en bracht een stuk minder op. Ruim 309 miljoen dollar in het laatje en enorm veel negatieve recensies van de recensenten wereldwijd. Is de film echt zo slecht?

Na tien jaar lijkt Greg Focker (Ben Stiller) eindelijk geaccepteerd te zijn door schoonvader Jack Byrnes (Robert de Niro). Maar wanneer Greg bij gaat verdienen bij een farmaceutisch bedrijf, krijgt hij toch weer argwaan. Gregs nieuwe collega Andi Garcia (Jessica Alba) is namelijk erg gesteld op hem. Opnieuw moet hij gaan bewijzen in de 'circle of trust' te zitten van Jack. Zal hij slagen voor de ultieme test, zodat Greg de nieuwe Godfocker kan worden, of wordt het vertrouwen tussen beide heren voorgoed verbroken?

Om meteen op de vraag terug te komen in de inleiding: niet echt. De film is geen bagger, maar zeker ook geen topper. Little Fockers kampt met iets waar vele vervolgen last van hebben: de lol is er vanaf. We hebben de flauwe grapjes over de naam van Greg (eigenlijk Gaylord Focker) nu wel gehoord en de strijd tussen Greg en Jack heeft nu wel lang genoeg geduurd.

Dit ligt zeker niet aan de acteurs, die zeer redelijk acteren (behalve Jessica Alba), maar aan het verhaal. De plot is erg cliché en er zit weinig origineels in. Vele grappen slaan daarom gewoon niet aan. Waar het in de eerste film nog grappig was, is het in het derde deel veelal beschamend. Niemand lijkt ook iets te geven om de ruzie tussen Jack en Greg, terwijl ze gewoon verder gaan met elkaar wantrouwen.

De kinderen zorgen wellicht nog voor een kleine glimlach, maar hebben slechts een hele kleine rol. Ondanks dat de titel op hen slaat, komen ze verder weinig aan bod. Daar had misschien nog een kans gelegen, maar de makers kozen (wederom) voor een focus op Greg en Jack.

Conclusie

Little Fockers kan in de categorie 'been there, done that'. De humor is er gewoon niet meer. De woordgrapjes over Gaylord Focker zijn niet grappig meer en ook de strijd tussen de heren is uitgewerkt. Wellicht ligt het aan de koersverandering qua regisseurs. De eerste twee films werden geregisseerd door Jay Roach (Austin Powers-reeks), terwijl dit deel gedaan werd door Paul en Chris Weitz (American Pie). Het is nu gewoon duidelijk, de serie is uitgewerkt en er hoeft zeker geen vierde deel meer te komen. Maar wellicht is een Meet the FOK!kers wél interessant.


Extra's

- Alternatieve opening (3:31)
In deze alternatieve opening staat Greg Focker voor het altaar en wacht, samen met Kevin, zijn aanstaande Pam op. Maar de persoon die op hem afkomt is Jack en niet Pam. Uiteindelijk blijkt het een droom te zijn. De openingsscène uit de hoofdfilm is beter, dus achteraf blijkt het een goede keuze te zijn geweest.

- Alternatief einde (3:20)
In het andere einde zijn de kinderen jarig en heeft Greg een boomhut gebouwd voor hen. Kevin vertelt dat hij gaat daten met Andi Garcia. Greg is blij, omdat hij het gevoel heeft dat Kevin nog steeds iets voelt voor Pam. Deze scène heeft eigenlijk vrij weinig toe te voegen aan het verhaall, dus ook deze keuze blijkt goed te zijn.

- Verwijderde scènes (14:02)
De verwijderde scènes zijn (uiteraard) voornamelijk verlengde gedeeltes van stukken die de film wel haalden. Daardoor komt het voor dat veel dingen je bekend voorkomen. 

- Bloopers (7:04)
De vele dingen die mis gingen tijdens de opnames. Dit is leuk om een keer te zien, maar vaker ga je dit niet bekijken.

- Making of (15:07)
Een kleine documentaire over het filmen van Little Fockers. Onder andere regisseurs Paul en Chris Weitz en acteurs Ben Stiller en Robert de Niro vertellen over de opnames. Dit is de best toevoegende extra van de blu-ray versie, omdat je meer over de film te weten komt. 

- Bob & Ben (4:39) 
Een kort filmpje over de samenwerking met Ben Stiller en Robert de Niro. Ze vertellen over de strijd tussen hun karakters, wat wordt afgewisseld met scènes uit de eerdere films. 

- Ben & Owen (5:31)
Ook is er een interview gehouden met Ben Stiller en Owen Wilson. Ze zaten namelijk al tien keer in dezelfde film. Ben en Owen vertellen over hun eerdere samenwerkingen en hun ervaringen tijdens de opnames.

- Bout Time (4:04)
De film bevat een vechtscène en daarvoor moesten de acteurs uiteraard een paar lessen volgen. Tijdens het filmpje wordt duidelijk hoe het vechten gaat op een filmset. Daarnaast wordt de dubbele betekenis achter de vechtscène uitgelegd en verbanden gelegd met de eerdere twee films. 

- Focker Foot Locker (1:43)
Een compilatie van de trilogie met alleen het woordje 'focker'. In het filmpje wordt duidelijk hoe vaak het woord gezegd wordt en dat benadrukt het feit dat de woordgrappen over Gregs achternaam nu genoeg zijn geweest.