FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 april 2011

Voorlopige toestemming bouw flats Oost-Jeruzalem

De gemeente Jeruzalem heeft maandag in principe goedkeuring verleend aan de bouw van 942 nieuwe appartementen in de joodse nieuwbouwwijk Gilo, in de oostelijke sector van de stad. Het principebesluit kan voor nieuwe wrijving met de Verenigde Staten zorgen, aan de vooravond van een bezoek van president Shimon Peres aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama in Washington.

Het zal nog jaren duren voordat de bouw daadwerkelijk begint, maar de Palestijnen weigeren met Israël te onderhandelen zo lang Israël huizen voor joden bouwt in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, bezette gebieden die de Palestijnen opeisen voor hun toekomstige staat. Israël zegt dat de Palestijnen geen voorwaarden vooraf moeten stellen en benadrukt dat er ook in het verleden tijdens onderhandelingen gewoon gebouwd werd.

Obama, de Palestijnen en de rest van de internationale gemeenschap beschouwen Israëlische bouwwerken in Oost-Jeruzalem en op de Westoever als illegale nederzettingen. Israël stelt dat Oost-Jeruzalem een andere status heeft, omdat het dit gebied als deel van zijn hoofdstad geannexeerd heeft en de Palestijnen die er wonen staatsburgerschap heeft aangeboden. De annexatie is echter nooit internationaal erkend.

Jaarlijks 65.000 sporters met hoofdblessure

Jaarlijks raken 65.000 sporters geblesseerd aan hun hoofd. Een kwart daarvan moet behandeld worden op de spoedeisende hulp. Dat blijkt uit recente gegevens van Consument en Veiligheid die maandagavond werden gepresenteerd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Ieder jaar worden 3500 voetballers en 2700 hockeyers op de spoedeisende hulp behandeld aan een hoofdblessure. Deskundigen zeggen in Nieuwsuur dat de aandacht voor hoofdblessures tot nu toe beneden de maat is en dat regels en richtlijnen niet worden nageleefd.

Voetballers die tijdens een wedstrijd mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen moeten bijvoorbeeld onmiddellijk uit het spel worden gehaald, zo staat in internationale richtlijnen van de FIFA. Vaak spelen ze echter gewoon door, met mogelijk blijvende hersenschade als gevolg.

"Sporters moeten beter beschermd worden tegen gebrekkige kennis van de medische staf langs de lijn", stelt neuropsycholoog Erik Matser in het programma. "Er zijn regels en die moeten worden nageleefd. Men speelt nu met de gezondheidsschade van de spelers."

Bondarts van de KNVB Gert-Jan Goudswaard heeft niet de indruk dat er lichtzinnig met spelers omgegaan wordt. "Op het veld dient een afweging gemaakt te worden. Er is bij professionele clubs medische begeleiding aanwezig die zich bekwamen in het doen van dergelijke beoordelingen", zegt hij.

[Jupiler League] Uitslag Go Ahead - RBC

Go Ahead Eagles heeft goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor de play-offs. De club uit Deventer won maandagavond met 2-0 van RBC Roosendaal en stijgt daardoor naar de zesde plaats in de Eerste Divisie. Een plaats bij de beste acht is normaal gesproken voldoende om mee te mogen doen aan het toetje van het seizoen.

Een hoofdrol in de Adelaarshorst was weggelegd voor Luis Pedro. De oud-Feyenoorder nam beide doelpunten voor zijn rekening. Koen van der Biezen miste in de eerste helft namens Go Ahead een penalty. De goals van Pedro vielen in de 62e en 88e minuut. RBC speelde de wedstrijd na rode kaarten voor Ruben Hollemans en Sander Kruis uit met negen man.

Waar Go Ahead nog in de race is voor promotie, moet RBC juist vrezen voor degradatie naar de Topklasse. De Brabantse ploeg heeft met nog vijf wedstrijden te spelen 24 punten. Alleen Fortuna Sittard (22) en Almere City FC (19) staan er slechter voor.

Niks hoofddoekje! Castreren! (deel 2)

En heeft het Godsdienstwaanzinnige meisje zich wel gerealiseerd dat in de Nederlandse samenleving het Mohammedaanse volksdeel zich trouwens het minst tolerant toont, zelfs het meest vijandig, jegens andere religies? Of gaat ze daar gemakshalve ook maar even aan voorbij? Met name Joden kunnen in Amsterdam niet meer veilig over straat omdat ze worden beledigd en mishandeld door jongens van Marokkaanse komaf.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of zoals nu een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week hebben we een T-shirt van Assassin's Creed: Brotherhood in de aanbieding in de maat L. Wil je kans maken op deze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: wie is er verdwenen in de laatste DLC van Assassin's Creed: Brotherhood?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht via deze pagina invullen.

Assassin's Creed: Brotherhood t-shirt_maat_L

Wirth onder druk bij Virgin Racing

Marussia Virgin Racing lijkt hun technisch directeur en ontwerper Nick Wirth nog slechts weinig tijd te geven om de MVR-02 om te toveren in een bolide die per ronde een stuk sneller gaat. In Australië was het gat met Red Bull Racing ruim zes seconden, terwijl vorig seizoen dit tussen de vier en vijf seconden per ronde bleef schommelen.

Net als zijn voorganger is de MVR-02 volledig met computers ontwikkeld en niet ook deels in de windtunnel. Voor dit jaar lijken de grootste problemen te liggen bij de neus, de achtervleugel en de uitlaten. De neus is te laag, waardoor er niet genoeg lucht onder de auto door komt, de achtervleugel is na de tests nog aangepast, maar genereert hierdoor minder downforde en uit het uitlaatsysteem wordt niet het maximale gehaald. Wirth liet de motor van Cosworth uitrusten met lange pijpen, waardoor vermogen verloren gaat en omdat de pijpen uitkomen bij de diffuser wordt van de warme lucht niet maximaal geprofiteerd.

Voor de Grand Prix van Turkije staat een grote update gepland om de drie bekende problemen op te gaan lossen. Mochten dit niet gelukt zijn dan Wirth zijn spullen te kunnen gaan pakken, zo bericht Auto Motor und Sport. Dan treedt Plan B in werking. Dit kost Virgin meer en daarom worden nu nieuwe sponsors gezocht. Onlangs trad Pat Symonds bij de renstal in dienst als adviseur en hij zou volgens de geruchten al werken aan de 2012-bolide.

World of Goo bijna naar de iPhone

Het duurt al een poosje maar World of Goo voor de iPhone is af en naar Apple gestuurd voor een beoordeling van de game. De game was al eerder beschikbaar als iPad-versie en zal dus binnenkort voor de iPhone komen. Helaas moet je wel een iPhone 3GS of iPhone 4 hebben om de game te kunnen spelen.

World of Goo zal normaal $2,99 kosten maar in de eerst 24 uur is hij beschikbaar voor $0.99. Mensen die de iPad-versie hebben moeten nog eventjes wachten want de ontwikkelaar is nog bezig om deze versie universeel te maken zodat hij ook voor iPad-gebruikers op hun iPhone beschikbaar wordt.

Nieuwe versie van Green Lantern poster

Na het vrijgeven van de nieuwe beelden en de eerste echte poster voor Green Lantern lijkt het erop dat Warner Brothers de animo voor de film wat aangewakkerd heeft. Om dit nog een beetje te versterken is vandaag een nieuwe versie van de poster verschenen.

Het gaat feitelijk om een bredere versie van dezelfde poster die we zaterdag ook al toonden. Op deze versie is iets meer te zien van de planeet Oa, de thuisplaneet van het Green Lantern Corps.


klik voor grotere versie

Green Lantern, met Ryan Reynolds in de hoofdrol, verschijnt op 16 juni in de Nederlandse bioscopen.

Charleroi ontslaat trainer na één wedstrijd

Zoltan Kovacs is al ne één duel ontslagen als trainer van het Belgische Charleroi. De Hongaarse trainer, al de derde oefenmeester die dit seizoen bij de Belgische voetbalploeg, was in totaal elf dagen in dienst.

Kovacs zat slechts één wedstrijd op de bank. Afgelopen weekend verloor Charleroi het play-offduel tegen Eupen met 3-2. Luka Peruvozic, adviseur van Kovacs, is aangesteld als opvolger. Charleroi heeft zes punten achterstand op Eupen en heeft nog vier onderlinge duels tegoed om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Will Smith met zoon in nieuwe Shyamalan

Will Smith gaat een rol spelen in de nieuwste film van M. Night Shyamalan, een futuristisch ruimteavontuur dat nog geen titel heeft.

Shyamalan zal de film regisseren en heeft samen met Gary Whitta het scenario geschreven. Smith zal samen met zijn zoon Jaden in de film te zien zijn, terwijl zijn echtgenote, Jada Pinkett Smith, samen met manlief en Shyamalan de film zal produceren.

Tijdens het promoten van zijn vorige film, The Last Airbender, noemde Shyamalan de film nog One Thousand AE. Toen was het nog de bedoeling dat Will Smith alleen zou produceren. De film heeft plaats in de verre toekomst waar een jonge jongen een verlaten planeet moet verkennen op een ruimteschip dat is neergestort. Aan boord van het schip vindt hij zijn vader, met wie hij het contact was verloren.

M. Night Shyamalan werd aan het einde van de jaren '90 en begin jaren '00 bekend en populair met films als The Sixth Sense, Unbreakable en The Village. Latere films leverden hem echter veel kritiek en weinig bioscoopbezoekers op. In september verscheen zijn laatste film, Devil.

Will Smith is momenteel bezig met het derde deel van de Men in Black serie, die in mei 2012 moet verschijnen.


M. Night Shyamalan

Zanger Martelly wint verkiezingen Haïti

De populaire zanger Michel Martelly (50) heeft de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. Dat meldde de kiescommissie van het Caribische land maandag. Het gaat om een voorlopige uitslag; de definitieve volgt vermoedelijk half april.

In de tweede verkiezingsronde op 20 maart waren Martelly en Mirlande Manigat (70) tegen elkaar uitgekomen. De eerste ronde op 28 november werd overschaduwd door ongeregeldheden en beschuldigingen van fraude.

De nieuwe president moet het armste land van het westelijk halfrond opnieuw opbouwen. Het land werd begin vorig jaar getroffen door een verwoestende aardbeving, die volgens de autoriteiten aan 220.000 mensen het leven heeft gekost. Meer dan een jaar na de ramp leven vele honderdduizenden Haïtianen nog steeds in tenten.

Zanger Martelly wint verkiezingen Häiti
Een zanger als president, geen rapper (Foto: ANP)

FIA wil groter deel uit Concorde Agreement

Autosportfederatie FIA wil een groter deel van de gelden die gemoeid zijn met het Concorde Agreement in de Formule 1. Na volgend jaar loopt het huidige contract af en onderhandelingen zijn inmiddels gaande tussen de FIA, de teams en de commerciële rechtenhouder om de inkomsten opnieuw te gaan verdelen.

"Het is mijn verantwoordelijkheid om de best mogelijke verbintenis eruit te slepen en de toekomst van de Formule 1 veilig te stellen. Samen met de commerciële rechtenhouder en de teams gaan we daar snel over praten. Ik zal duidelijk maken dat de tijden veranderd zijn. Vijftien jaar geleden had je niet de verfijnde technieken waarmee je tegenwoordig de sport via de tv kan volgen. Dat heeft een prijs. Dat nemen we absoluut mee in de overwegingen, ik moet namelijk zorgen dat de financiën van de FIA op orde zijn. Onze kosten liggen hoger dan tien jaar terug, evolutie kost geld," zei FIA-president Jean Todt.

"De belangen van de FIA interesseren mij en als iedereen onze lijn volgt, dan is dat in het belang van iedereen. Je kan niet een FIA-wereldkampioenschap Formule 1 zonder de betrokkenheid van de FIA hebben. Dat is de beste garantie voor CVC Capital en de teams. Ik denk niet dat CVC de commerciële rechten van de hand gaat doen. Ze zijn toegewijd, ze hebben het geweldig gedaan en houden van de Formule 1. Mochten ze toch tot verkoop over gaan, dan komen de FIA en ik in beeld. Bij de zoektocht naar een eventuele nieuwe eigenaar zullen wij een rol spelen."

FNV: Pas op de plaats in pensioenoverleg

FNV stopt twee weken met de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem. De vakcentrale wil die tijd gebruiken om met de achterban te praten over welke stappen genomen moeten worden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) over een nieuw pensioensysteem. Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

"We hebben vanmiddag een pittig gesprek gevoerd over de stand van zaken rond AOW en pensioenen", liet Jongerius maandagavond weten na een vergadering van de federatieraad, waarin het bestuur van de vakcentrale en de voorzitters van de aangesloten bonden zitten. "De uitkomst van dat gesprek is dat wij een pas op de plaats maken van in ieder geval twee weken. Dat ga ik aan de werkgevers en de minister voorstellen."

Maandag eisten zeven landelijke bestuurders van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV in een open brief dat de stekker uit het onderhandelingsproces wordt getrokken. Volgens hen zwemt de vakcentrale in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Het kabinet zou de vakbonden chanteren door te dreigen dat er enorme buffers moeten worden aangelegd als zij niet doen wat het kabinet wil. De pensioenen en rechten van werknemers zouden dan nooit meer kunnen worden geïndexeerd.


FNV: Pas op de plaats in pensioenoverleg (Foto: Novum)

Final Fantasy V naar PSN

Het klassieke Final Fantasy V maakt zijn opwachting voor PSN. Binnenkort zal de game te spelen zijn op je PlayStation 3 en/of PlayStation Portable. Sony heeft nog geen releasedatum of prijs bekendgemaakt, dus daar moeten we nog even op wachten. De versie die op PSN komt is de PSOne-versie uit 1998, inclusief cutscenes.

Final Fantasy V verscheen oorspronkelijk op Super Nintendo in 1992. De PSONE-versie kwam in 1998 en in 2006 verscheen de game op GameBoy Advance.

Op dit moment zijn I, II, VII, VIII en IX al beschikbaar op PSN. Opvallend is dat Final Fantasy IV niet op PSN beschikbaar is, die komt later deze maand uit als Complete Collection voor PSP. Deze uitgave kent ook de twee vervolgen After Years en 'In Between Years'. De kans dat FFV eenzelfde release krijgt met een volledig grafische remake lijkt met de PSN-release verkleind.

Fietser komt om door ongeval Swifterbant

Een 15-jarige jongen uit het Flevolandse Swifterbant is maandagmiddag omgekomen door een aanrijding met een vrachtauto in zijn woonplaats. Dat meldt de politie.

De jongen werd door de vrachtauto aangereden toen hij rond 14.30 uur met zijn fiets de N307 wilde oversteken. Hij overleed ter plaatse.

De chauffeur van de vrachtauto is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Tankink tevreden over lange vlucht

Bram Tankink blikt met een goed gevoel terug op de eerste etappe van de Ronde van Baskenland. De renner van Rabobank reed samen met Ivan Rovny en Mathieu Perget lange tijd voor het peloton uit. De kopgroep redde het uiteindelijk niet, maar Tankink hield aan zijn inspanning wel de trui voor het tussensprintklassement over.

De maximale voorsprong van de vluchters bedroeg negen minuten. "Maar toen ze achter ons begonnen te rijden, werd het een lastig verhaal. Bovendien was het een moeilijke finale, het was heel steil allemaal." Tankink liet zijn humeur er niet door bederven. "Het was een sterke groep en we werkten goed samen. Meer konden we niet doen."

Tankink heeft deze week nog meer plannen. "Ik voel me goed. Hopelijk heb ik de komende dagen de benen om het nog een keer te proberen." Beste Raborenner was maandag Robert Gesink. Hij finishte zes seconden achter ritwinnaar Joaquin Rodriguez op de achtste plaats.

'Qatar kan Bahrein vervangen op F1-kalender'

De kans dat de Grand Prix van Bahrein in de komende jaren op de Formule 1-kalender terug zal keren lijkt steeds kleiner te worden. In plaats daarvan maakt volgens Formule 1-journalist Joe Saward Qatar grote kans om de plaats op de kalender over te nemen.

Bahrein kwam gastvrij over en trok hierdoor veel bedrijven naar het land, maar de aanhoudende demonstraties in het koninkrijk zorgen er voor dat dit imago als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarom zou de Formule 1 onderzoeken of het onder het huidige contract met Bahrein uit kan.

Als vervanger zou Qatar in beeld zijn. Het emiraat heeft het circuit Losail aan laten passen voor de Formule 1 en bezit de financiële middelen om de race over te nemen. Binnenkort zullen enkele F1-teams een demonstratie geven in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Gouwenaar de cel in voor doodsteken plaatsgenoot

Een 39-jarige man uit Gouda is maandag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot acht jaar cel voor het doodsteken van een 37-jarige plaatsgenoot. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tien jaar cel geëist.

De verdachte kwam het slachtoffer zaterdag 17 juli vorig jaar tegen op een fietspad aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Er ontstond een ruzie die uitmondde in een worsteling. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis.

De Gouwenaar heeft bekend zijn plaatsgenoot te hebben doodgestoken. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar en hadden volgens justitie een langlopend conflict.


Gouwenaar de cel in voor doodsteken plaatsgenoot (Foto: Novum)

Slag om Abidjan begonnen

Troepen van de internationaal erkende president van Ivoorkust zijn maandagmiddag de havenstad Abidjan binnengetrokken. Volgens een adviseur van de premier van president Alassane Ouattara is een slotoffensief ingezet om de grootste en economisch belangrijkste stad van het land in handen te krijgen.

Inwoners van twee verschillende wijken in het noorden van Abidjan melden vrachtwagens vol soldaten te hebben gezien die de stad in reden.

Internationale waarnemers en landen in de hele wereld hebben de door de Ivoriaanse kiescommissie bevestigde overwinning van Ouattara in de in november gehouden presidentsverkiezingen erkend. De zittende president Laurent Gbagbo weigert echter de macht die hij al tien jaar in handen heeft op te geven.

Aanhangers van Ouattara richten nu het vizier op Abidjan, nadat zij de afgelopen week al de hoofdstad Yamoussoukro en verscheidene andere steden in handen kregen.


Slag om Abidjan begonnen (Foto: Novum)

Kinect gebruiken bij afstandsvergaderingen

Kinect is al op veel verschillende manieren gebruikt voor verschillende doeleinden en nu is er een nieuwe bij gekomen. In het onderstaande filmpje hebben mensen een aantal toepassingen gemaakt voor Kinect en lange afstandsgesprekken via Kinect. Zo zal je het beeld kunnen pauzeren of bepaalde gebieden blokkeren voor het zicht.

De uitwerking is nog verre van vlekkeloos, maar het idee dat ze hebben kunnen ze al goed aantonen. Bekijk onderstaande video met een uitleg en demonstratie van de features.

Olsen onder de indruk van Boilesen

Morten Olsen, bondscoach van Denemarken, was onder de indruk van het debuut van Nicolai Boilesen. De oud-trainer van Ajax liet dit weten tegen bold.dk.

De jonge verdediger maakte gisteren zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax en maakte een sterke indruk. "Hij speelde een uitstekende helft. Ik heb goede relaties bij Ajax, en zij waren ook tevreden met hem. Het is geweldig dat hij man van de wedstrijd was in de eerste wedstrijd die hij speelt. Laten we hopen dat hij kan blijven spelen", aldus Olsen.

De bondscoach volgt Boilesen op de voet en is van mening dat hij kan uitgroeien tot een toekomstig A-international.

Slachtoffer liquidatie tipte politie over drugs

Het slachtoffer van een fatale schietpartij in Den Bosch tipte de politie kort voor zijn dood over drugshandel vanuit het pand waar hij woonde. De politie houdt er sterk rekening mee dat dit een van de redenen is geweest dat hij werd vermoord. Dat maakte de politie maandag bekend in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant.

De 38-jarige Quincy Marcune werd vorig jaar januari doodgeschoten bij een coffeeshop op de Oude Engelenseweg in Den Bosch. Drie dagen na de schietpartij werd een 29-jarige Bosschenaar in Parijs aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Later werden nog twee mensen aangehouden. De drie werden in de maanden daarna vrijgelaten, maar zijn nog wel verdachten in de zaak.

Het slachtoffer had een crimineel verleden, maar was volgens de politie bezig zijn leven te beteren. Het Openbaar Ministerie maakte vorige week bekend een beloning van 20.000 euro uit te loven voor de gouden tip die leidt naar de oplossing van de schietpartij.

Posters voor mythisch drama Immortals

Met de tagline The Gods Need A Hero heeft producent Relativity Media vorige week vijf karakterposters vrijgegeven van de in november te verschijnen film Immortals. Deze vertelt het verhaal van Griekse krijger Theseus die is gekozen door Zeus om zijn thuisland te beschermen en de goden te redden met de hulp van priesteres Pheadra en een slaaf. De film wordt geproduceerd door Mark Canton (300) en Ryan Kavanaugh (Zombieland). De hoofdrol is weggelegd voor Henry Cavill, die binnenkort in blauwe maillot en rode cape langs een green screen zal vliegen, het resultaat waarvan we in december volgend jaar zullen zien in Superman.


Henry Cavill als Theseus

Meer posters zijn te vinden op de Immortals-filmpagina.

Militair proces verdachten 11 september

Khalid Sheikh Mohammed en vier andere verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 worden niet voor de Amerikaanse burgerrechter gebracht, maar voor een militaire commissie. Dat heeft de Amerikaanse regering volgens een zegsman bij de politie maandag besloten. Minister van Justitie Eric Holder zou het besluit later bekendmaken.

De regering was eerder voornemens de vijf voor een federale rechtbank in New York te brengen. Hier zaten echter politieke en juridische haken en ogen aan. Republikeinse politici verwijten de regering-Obama heel lang te hebben getalmd met de beslissing om ze door militaire commissies te laten berechten.

Khalid Sheikh Mohammed zegt dat hij degene is die de aanslagen met gekaapte passagiersvliegtuigen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington heeft bedacht en uitgewerkt. Zijn medeverdachten zijn Waleed bin Attash, een Jemeniet die een trainingskamp van Al Qaida zou hebben geleid in Afghanistan; Ramzi Binalshibh, een Jemeniet die vliegscholen voor de kapers zou hebben uitgezocht; Ali Abd al-Aziz Ali, die negen van de kapers zou hebben geholpen naar de Verenigde Staten te reizen en ze 120.000 dollar zou hebben toegespeeld om hun onkosten en vlieglessen te betalen; en Mustafa Ahmad al-Hawsawi, een Saudiër die de kapers aan geld, westerse kledij, reischeques en creditcards zou hebben geholpen.

Doden bij ongeluk VN-vliegtuig Congo

Een ongeluk met een klein passagiersvliegtuig met VN-medewerkers in Congo heeft maandag aan 26 inzittenden het leven gekost. Nog eens 6 mensen raakten gewond, zegt een hooggeplaatste luchtvaartbeambte in Kinshasa.

Het toestel uit Goma verongelukte bij de landing op de luchthaven van Kinshasa. Het kwam hard neer en brak in stukken. Aan boord bevonden zich verscheidene VN-medewerkers, onder wie leden van de vredesmacht in Congo.

De VN-missie in Congo telt meer dan negentienduizend man vredesmilitairen. Hun taak is de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen door gewapende groepen.

Japan laat Copa America toch schieten

Japan heeft zich toch moeten terugtrekken uit het toernooi om de Copa America van dit jaar. Eerder had de Japanse voetbalbond gezegd ondanks de aardbeving toch deel te nemen.

De Japanse ploeg was uitgenodigd om voor de tweede keer deel te nemen in het Zuid-Amerikaanse evenement dat in juli in Argentinië gehouden zal worden. Vorige maand zei de voorzitter van de Japanse voetbalbond nog dat het nationale elftal deel zou nemen, ondanks de zware aardbeving die het land heeft getroffen.

Nu heeft de voorzitter toch terug moeten komen op zijn woorden. Op maandag bevestigde hij volgens Sky Sports dat het Japanse elftal niet naar Argentinië zal afreizen, omdat de prioreiten in Japan nu bij de wederopbouw van het land liggen.

Doordat Japan zich terug heeft getrokken, is er drie maanden voor de start van het toernooi nog een plek over. De competitie in Japan is opgeschort tot 23 april en in juli worden de gemiste wedstrijden ingehaald. Daarom zou de Japanse bondscoach Alberto Zaccheroni enkel een verzwakt team naar de Copa America kunnen sturen.

Pirelli test harde banden in Maleisië

Pirelli zal tijdens de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Maleisië de teams de gelegenheid geven om te testen met een nieuwe compound van de harde band. De renstallen krijgen op het Sepang circuit de beschikking over twee setjes van het te testen rubben, bovenop de normale hoeveelheid banden.

"Bij Pirelli geloven we niet in stilstand, daarom nemen we twee extra sets mee. Omdat de teams gedurende het seizoen niet mogen testen, geeft dit ons de kans waardevolle data en feedback te verzamelen. Bovendien krijgen de teams een indicatie van wat we voor ze in petto hebben," zei de motorsportbaas van de Italianen, Paul Hembery.

Stan Lee wil cameo in Dark Knight Rises

Stan Lee is bij comic-fans om twee redenen bekend: hij is de (mede)-bedenker van een groot aantal Marvel-striphelden (Spider-Man, the X-Men, Iron Man en nog vele anderen) en hij heeft een cameo in bijna elke Marvel-verfilming. Aan de lijst met cameo's wil hij nu graag ook een DC-film toevoegen.

DC Comics, de grote rivaal van Marvel, is het bedrijf achter Superman, Batman, Green Lantern en een verzameling anderen. De eerstvolgende grote superheldenfilm uit die stal is Christopher Nolans The Dark Knight Rises die in 2012 moet verschijnen. Lee, die het afgelopen weekend aanwezig was bij de Kids' Choice Awards, grapte tegen een journalist dat hij naast al de Marvel-cameo's ook wel eens een DC-rolletje kon doen.

"Waarom laat DC Comics me geen cameo in Batman doen?" vroeg Lee zich af. "Denk maar eens na wat mensen daarvan vinden. Ze zouden het niet geloven."

Lee heeft in de eerstvolgende Marvel-film, Thor, een rol als de vrachtwagenchauffeur die de hamer van het titelfiguur moet vervoeren. Voor de daarop volgende Captain America: The First Avenger gaat hij ook nog een cameo opnemen, al weet hij nog niet welke rol hij krijgt. "Ze zeggen me gewoon wat ik moet doen. Ik heb er nooit wat over te zeggen. Ik weet nooit welke rol ik krijg tot het moment dat ik op de set ben."

Gevraagd waarom hij denkt dat comic-verfilmingen deze zomer de bioscopen domineren, geeft hij aan dat superhelden de behoeften vervullen van mensen die sprookjes ontgroeid zijn. "Het zijn als sprookjes, maar dan voor oudere mensen in de echte wereld, " aldus Lee. "En iedereen vindt zaken die 'larger than life' zijn geweldig. Superhelden zijn dat sowieso."

Thor verschijnt eind april in de Nederlandse bioscopen, met Captain America in juli en The Dark Knight Rises een jaar later.

Film: Hop

Voor de kust van Zuid-Amerika ligt het eiland Rapa Nui (Paaseiland). Op dat eiland is een gigantische snoepfabriek verborgen onder een grote stenen hoofd. Hier bereiden legers schattige konijntjes en dansende kuikentjes voor op Pasen. Niemand minder dan de paashaas heeft de leiding, en elk jaar brengt hij de lekkernijen naar de kinderen overal ter wereld (behalve China).

Battlefield Play4Free nu beschikbaar

Ooit Battlefield willen proberen, maar heb je moeite met rondkomen? Battlefield Play4Free is nu beschikbaar, de enige manier om (legaal) Battlefield te kunnen spelen zonder dat je er een cent voor hoeft te betalen. De game is een kruising tussen Battlefield 2 en Bad Company 2, maar met visuals zodat elke computer het kan draaien.

Het enige wat je nodig hebt is een account en een browserplugin. De rest gaat vanzelf. Er zitten unlocks in, een equipmentscherm en verschillende mogelijke klassen. Ook kun je weer klassieke voertuigen besturen zoals helikopters, tanks en vliegtuigen. Ga naar http://battlefield.play4free.com en speel de game, in ieder geval totdat Battlefield 3 uitkomt.

[Upd] Volendamse school mag hoofddoekje verbieden

Het Don Bosco College in Volendam mag hoofddoekjes verbieden. Het verbod past in de katholieke grondslag die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt, bepaalde de rechtbank in Haarlem maandag.

Van een inperking van de vrijheid van meningsuiting of discriminatie op basis van geloof is volgens de rechtbank geen sprake. Een leerlinge van de school was naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat zij op de school een hoofddoek tijdens de les mag dragen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde eerder dat de katholieke school het meisje ten onrechte heeft verboden om tijdens de les een hoofddoek te dragen. De school besloot toch het verbod te handhaven en heeft nu zijn gelijk gehaald.

Update 19.50 uur
Wilders is in zijn nopjes over de uitspraak van de rechtbank, meldt het AD.
Via Twitter liet hij weten: "Een terechte uitspraak! Ik hoop dat veel christelijke scholen dit voorbeeld gaan volgen." Ook feliciteerde hij het Don Bosco College met de uitspraak.

Twilight-makers: Stop alsjeblieft met lekken

De maatregelen die tv- en filmmakers nemen tegen het lekken van plotlijnen of beeldmateriaal kunnen vaak grote vormen aannemen. Zo drukten de makers van The X-Files hun scripts af op rood, onkopieerbaar papier en heeft Christopher Nolan nergens het einde van The Dark Knight Rises op papier staan; hij vertelt het betrokkenen alleen achter gesloten deuren. De makers van Twilight pakken het anders aan: ze vragen om te stoppen met lekken.

De Twilight-filmserie is inmiddels bezig met de vierde editie, Breaking Dawn geheten. Hiervan zijn al afbeeldingen online gelekt, maar de producers hebben een statement online gezet waarin wordt gevraagd om daar alsjeblieft mee te stoppen.

"De film en deze afbeeldingen zijn nog niet klaar of in de juiste context geplaatst. Ze zijn illegaal verkregen en hun vroege publicatie is zeer verontrustend voor de acteurs, de makers en Summit (Entertainment, productiebedrijf, red) die er zo hard aan werken om deze films te realiseren", zo luidt het statement, dat integraal is gepubliceerd op Deadline. "Alsjeblieft, stop met het plaatsen van de beelden. En alsjeblieft, ook al is de verleiding nog zo groot, bekijk de beelden niet en verspreid ze niet. Wacht tot de film klaar is en je 'm kunt zien zoals hij bedoeld is."

Het statement is ondertekend door Stephanie Meyer, schrijfster van de Twilight-boekenreeks en producer van Breaking Dawn, Bill Condon, regisseur van Breaking Dawn en Wyck Godfrey, producer van de films.

Breaking Dawn wordt in twee delen vrijgegeven; deel 1 verschijnt in november van dit jaar, deel 2 in november 2012.

Giraf laat automobilisten schrikken

Een giraf heeft maandagochtend meerdere automobilisten op de A28 de stuipen op het lijf gejaagd. Zij belden de politie met de mededeling dat er een giraf langs de snelweg liep.

Wat de automobilisten niet wisten is dat het dier vastzat en behoorde tot een circus dat bij het strand Nulde zijn tenten had opgeslagen. Het circus was vanaf de snelweg niet zichtbaar en de bestuurders waren bang dat het dier ieder moment de snelweg op kon lopen.

Toen de politie ter plaatse kwam, zag zij dat het dier goed vastzat en geen gevaar vormde. Er is wel overleg met het circus gepleegd om het dier uit het zicht te plaatsen.

Gamers helpen Japan met documentaire

Verschillende bedrijven hebben via games al op één of andere manier een inzamelactie georganiseerd voor de ramp in Japan. Nu is er een uur durende documentaire met daarin verschillende ontwikkelaars die hun kijk op games uit Japan geven. Ben je geïnteresseerd in de documentaire bekijk hem dan hieronder.

Mocht je ook nog een donatie willen maken dan kan je op deze website terecht, die speciaal voor de documentaire is opgericht.

De Grote FOK!filmprijsvraag Week 4: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de laatste week mogen we in samenwerking met Warner Bros 5 x de blu-ray weggeven van de kaskraker Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1. Maar dat is nog niet alles! Daarbij win je ook nog eens een toverstaf van de enige echte Harry Potter.. Een ultieme collecters item uit één van de succesvolste filmreeks ooit!

Harry, Ron en Hermelien beginnen aan een levensgevaarlijke missie om het geheim achter Voldemorts onsterfelijkheid 'de Gruzielementen' te vinden en te vernietigen. De drie vrienden zijn nu aan hun lot overgelaten zonder de begeleiding van hun professors en de bescherming van Professor Perkamentus. Ze moeten nu meer dan ooit op elkaar vertrouwen maar er zijn Duistere Krachten onder hen die hen uit elkaar dreigen te drijven. Intussen is de tovenaarswereld een gevaarlijke plek geworden voor alle vijanden van de Heer Van Het Duister. De lang gevreesde strijd is losgebarsten en Voldemorts Dooddoeners bezetten het Ministerie van Toverkunst en zelfs Zweinstein, waar ze iedereen terroriseren en arresteren die hen tegenwerkt. De enige trofee die ze nog niet in handen hebben en die Voldemort het liefste van allemaal te pakken wil krijgen, is Harry Potter. De Uitverkorene is nu de prooi waar de Dooddoeners op jagen, en ze hebben de opdracht gekregen Harry naar Voldemort te brengen... levend.

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen. Het filmpje is hieronder te bekijken:


Klik hier om de vraag te beantwoorden. Meedoen kan tot en met 10 april.

Win ook nog eens 12 bioscoopbonnen!

Naast vele topfilms maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen. Uit alle winnaars van de prijzen wordt één iemand getrokken, die naast de prijs ook nog eens de 12 bioscoopbonnen gratis krijgt. Dit alles in samenwerking met Pathé, dé site die weet wat er in de bioscoop draait.

Dubbel kans

Wil je nog een kans op een prijs in de laatste FOK!filmprijsvraagweek? Kijk dan snel hier om er achter te komen hoe je ook een dvd (en meer) kunt winnen van de film Dinner for Schmucks.

Hemsworth en Hutcherson samen in film

Tieneridolen Liam Hemsworth en Josh Hutcherson zijn mogelijk te zien in de fantasyfilm The Hunger Games. De Amerikaanse filmsite Deadline schrijft dat de contracten van de twee acteurs zo goed als getekend zijn.

De film gaat over een conflict in een postapocalyptische wereld. Ieder jaar moeten tieners uit verschillende delen van het land Panem, voorheen de Verenigde Staten, met elkaar vechten tot de dood. De film is gebaseerd op de trilogie van Suzanne Collins.

Jennifer Lawrence speelt de vrouwelijke hoofdrol in de film. De actrice werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Winter's Bone. Hutcherson is bekend uit The Kids Are All Right, terwijl Hemsworth vooral bekend is als scharrel van zangeres Miley Cyrus. De opnamen van de film beginnen in mei en The Hunger Games moet volgend jaar maart in de bioscopen draaien.


(Foto: Novum)

Pattinson loog om door te breken als acteur

Twilight-acteur Robert Pattinson liegt aan de lopende om acteerbaantjes te krijgen. Dat zegt de Brit tegen de Amerikaanse filmsite Collider.

Pattinson loog onder meer toen hij zich inschreef bij een castingbureau. De 26-jarige Brit vulde in het inschrijfformulier van een castingbureau bijvoorbeeld in dat hij met alle denkbare accenten kon spreken. "Ik heb zelfs aangevinkt dat ik vloeiend Engels kan spreken met een Litouws accent."

De acteur deed de onthullingen naar aanleiding van het circusdrama Water for Elephants. Daarin is hij vanaf 5 mei te zien naast Reese Witherspoon. Op de set was veel bewondering voor zijn omgang met de olifant in de film. Pattinson geeft toe dat hij het beest paaide door haar stiekem snoepjes te geven. "Iedere keer als de olifant weer aan me zat te snuffelen zei ik: ik weet het niet, maar ze vindt me gewoon leuk."


(Foto: Novum)

De Grote FOK!filmprijsvraag Week 4: Dinner for Schmucks

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de laatste week mogen we 4x een dvd van de film Dinner for Schmucks weggeven. Maar dat is nog niet alles! Daarbij krijg je ook nog een leuk USB-muiswieltje voor je computer. De mensen met een blu-ray speler hebben nog eens extra kans op een prijs, kijk daarvoor onderaan de prijsvraag.

Dinner for Schmucks
Paul Rudd speelt de rol van Tim en heeft een functie als directielid. Tims baas is erg tevreden over hem en als Tim op een dag met een goed idee komt, staat hem zelfs promotie te wachten. Maar eerst moet Tim mee naar een maandelijks etentje. Alleen dat blijkt geen normaal etentje te zijn, maar een 'diner voor idioten'. Iedere gast moet een enorme idioot meenemen en de grootste idioot wint. Tim lijkt de grootste idioot te hebben gevonden in de belastingdienstmedewerker Barry (Steve Carell), maar het etentje blijkt anders te verlopen dan verwacht. Ook Tims leven blijkt negatief beïnvloed te worden door de aparte Barry.

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen. Het filmpje is hieronder te bekijken:


Klik hier om de vraag te beantwoorden. Meedoen kan tot en met 10 april.

Win ook nog eens 12 bioscoopbonnen!

Naast vele topfilms maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen. Uit alle winnaars van de prijzen wordt één iemand getrokken, die naast de prijs ook nog eens de 12 bioscoopbonnen gratis krijgt. Dit alles in samenwerking met Pathé, dé site die weet wat er in de bioscoop draait.

Dubbel kans?
Als jij beschikt over een blu-ray speler, dan maak je ook nog eens kans op een blu-ray van de één-na-laatste Harry Potter-film. Daarbij krijg je ook nog eens een toverstok van de tovenaarsleerling! Klik hier voor meer informatie.

Spider-Man reist door de tijd

Spider-Man komt dit najaar terug in een nieuw avontuur en vandaag is er een trailer voor uitgekomen. De game zal Spider-Man: Edge of Time heten en zal draaien om het tijdreizen van twee Spider-Mans, Spider-Man uit de The Amazing Spider-Man-dimensie en Spider-Man uit de 2099-dimensie.

Uit de trailer kunnen we opmerken dat er veel gameplay-elementen uit Shattered Dimensions gebleven zijn, deze laatstgenoemde game kreeg een 7,5 op FOK!games. Spider-Man: Edge of Time zal ontwikkeld worden door Beenox, ook de ontwikkelaar van Shattered Dimension. De game staat gepland voor een release ergens in de herfst.

Geen coulance voor te veel verdienende student

Er komt geen coulanceregeling voor studenten die in 2008 boven de bijverdiengrens zaten. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs kregen ongeveer twintigduizend studenten een brief waarin staat dat ze over 2008 meer hebben verdiend dat de wettelijke grens van 12.916,17 euro. Ze moeten de ontvangen studiefinanciering terugbetalen.

"Ik zie geen mogelijkheden voor deze groep tot een coulanceregeling te komen", schrijft Zijlstra. Volgens hem is een bijverdiengrens nodig om onderscheid te maken tussen studenten die financiële ondersteuning nodig hebben en studenten die hun studie zelf kunnen betalen.

Het aantal studenten dat te veel heeft bijverdiend, is de laatste fors jaren gestegen. In 2005 waren er 6500 vorderingen, een jaar later waren dat er bijna 10.700 en in 2007 was het aantal opgelopen naar 13.600.

Henk Spaan wil Arie Boomsma meppen

Henk Spaan ergert zich wezenloos aan Arie Boomsma. Ook al doet de KRO-presentator volgens Spaan geen vlieg kwaad. "Dat is juist zo erg aan hem. Daardoor krijg je de neiging om hem te gaan meppen. Ik erger me ook aan dat vrouwtje van die boeren. Hoe heet zij ook al weer... Yvon Jaspers. Die komt uit dezelfde mal als Arie Boomsma", zegt Spaan in een interview met de VARAgids.

Die mal bestaat volgens de sportpresentator uit 'irritatie verwekkende uitspraken, optredens, überhaupt hun hele zijn'. Enig talent is niet te bespeuren bij Boomsma en Jaspers, vindt Spaan: "Yvon Jaspers kan niks. Mensen als Yvon Jaspers en ook Arie Boomsma zijn van die pleasers. Altijd bezig met: hoe kom ik over. Dat heb ik niet. Dat kan me niks schelen."

Zowel Boomsma als Jaspers zijn regelmatig te bewonderen als tafelheer in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. "Maar het is niet zo dat al die sidekicks me irriteren. Ik zag laatst Carice van Houten, die in principe in hetzelfde rijtje zou kunnen passen, maar die vind ik geweldig. Ontzettend charmant en authentiek. Wat overigens weer niet geldt voor Halina Reijn. Die is weer uit onechtheid opgebouwd", sluit Spaan af.

VVV betaalt minder huur bij degradatie

In Venlo willen ze er nog liever niet aan denken, maar als VVV na dit seizoen niet meer uitkomt in de Eredivisie gaat de huur van het nieuwe stadion in ieder geval wel omlaag.

Uit vertrouwelijke stukken waar L1 de hand op heeft kunnen leggen, blijkt dat VVV minder huur zal gaan betalen voor het nieuwe stadion als de club naar de Jupiler League degradeert. De gemeenteraad van Venlo krijgt pas in mei inzage in de stukken.

Het nieuwe stadion van VVV gaat een onderdeel worden van een multifunctioneel complex en moet in 2013 klaar zijn. Als de club uit Venlo degradeert, komen er minder inkomsten binnen. Daardoor zal de huur omlaag gaan. Enkele politieke partijen in Venlo hebben "verbolgen" op het nieuws gereageerd.

De kans dat VVV na dit seizoen niet meer in de Eredivisie speelt, is vrij reëel. De club staat op dit moment één na laatste, boven hekkensluiter Willem II. Met maar liefst vijftien punten achterstand op de veilige vijftiende plaats, kan de club de nacompetitie haast niet meer ontlopen.

Fer: "Nog niet uitgeleerd bij Feyenoord"

Leroy Fer gaat deze maand om de tafel met Feyenoord om te praten over het openbreken van zijn contract. Dit liet zijn zaakwaarnemer Rob Jansen weten.

"We gaan op de uitnodiging in, maar met welke intentie? Dat ga ik niet via de media communiceren", aldus Jansen. Fer liet weten dat hij overweegt om zijn contract te verlengen: "Bijtekenen is een serieuze optie. Ik weet dat ik hier nog niet ben uitgeleerd. Ik hoop dat Feyenoord en ik eruit kunnen komen."

De huidige verbintenis loopt tot en met de zomer van 2012. In de eerste helft van dit seizoen spraken beide partijen elkaar al, maar toen kwamen ze tot de conclusie dat het geen zin had om het gesprek voort te zetten. De laatste tijd liet Fer echter een aantal keren weten dat hij nog een aantal jaar in De Kuip wil spelen. Dit was aanleiding om alsnog een gesprek te laten plaatsvinden tussen beide partijen.

FA wil scheldende Rooney schorsen

Wayne Rooney heeft een schikkingsvoorstel gekregen van twee wedstrijden schorsing. De Engelse voetbalbond wil de spits van Manchester United straffen voor het gebruik van grove taal in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen West Ham United. Rooney riep zaterdag, net nadat hij een hattrick had gemaakt, 'fuck' in een televisiecamera.

Rooney heeft tot dinsdagavond de tijd om op het voorstel te reageren. Gaat hij niet akkoord, dan wordt de zaak woensdag door de tuchtcommissie behandeld.

De Engels international, die dit seizoen in twintig wedstrijden tien keer scoorde, bood direct na de wedstrijd zijn excuses aan voor de wijze waarop hij zijn doelpunt vierde. "Ik vind het vooral heel vervelend voor ouders en kinderen die zaten te kijken. De emoties liepen hoog op, maar ik heb niemand willen beledigen."

Vier kandidaten gevonden voor politie Flevoland

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft vier kandidaten aangedragen voor de vacature van korpschef bij de politie Flevoland. Dit maakt het inhuren van een dure externe adviseur overbodig. Dat meldt de politie Flevoland maandag.

Afgelopen weekeinde ontstond opschudding toen bekend werd dat de korpsbeheerder, burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD), voor 1600 euro per dag een externe adviseur wilde aanstellen. Opstelten noemde de aanstelling 'onacceptabel' en kondigde aan om zelf een suggestie te doen voor een waarnemend korpschef. Maandag bleek dat hij vier kandidaten heeft gevonden.

Naar verwachting wordt de vacature, die sinds 1 april openstaat, 'op korte termijn' ingevuld.

Huta Galung onderuit in Casablanca

Jesse Huta Galung is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Casablanca uitgeschakeld. Onze landgenoot verloor in twee sets van Pere Riba; 6-3 en 6-3.

De Spanjaard boekte vooral zijn winst op de breakkansen die hij kreeg. Hij kreeg drie breakpoints en wist ze allemaal te benutten. Huta Galung wist op de service van zijn Spaanse opponent geen enkel breakpoint te benutten.

Het optreden van Huta Galung in Casablanca was zijn eerste optreden in een ATP-toernooi sinds februari. Destijds verloor hij in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi van Jurgen Melzer.

Recordboete voor PAOK Saloniki

PAOK Saloniki heeft een boete van maar liefst 250.000 euro gekregen. De Griekse ploeg krijgt deze boete van de voetbalbond vanwege hevige supportersrellen eerder dit seizoen. Behalve de boete mag de club in het laatste duel van de competitie ook geen supporters toelaten.

Half maart liep de halve finale van de Griekse beker tegen AEK Athene, die met 0-1 werd verloren, volledig uit de hand. De wedstrijd werd kort voor de wedstrijd al eens stilgelegd, nadat Sebastian Saja van AEK een lichtkogel tegen zich kreeg. De doelman liep daarbij flinke brandwonden op.

Korte tijd later bestormden duizenden PAOK-supporters het veld. Alle spelers, trainers en scheidsrechters wisten op tijd dekking te zoeken in de spelerstunnel. Nadat de supporters het veld hadden verlaten, liet de scheidsrechter beide ploegen de wedstrijd nog uitspelen. De 0-1 stand veranderde niet meer en aangezien de eerste wedstrijd in 1-1 eindigde, wist AEK zich te plaatsen voor de bekerfinale.

Duo eet lijk 24-jarige vrouw op

De Pakistaanse politie heeft twee opmerkelijke kannibalen opgepakt. Het duo van in de veertig heeft bekend het lijk van een 24-jarige vrouw te hebben opgegeten.

De zaak kwam aan het licht toen de ouders van de vrouw, die was overleden aan kanker, aangifte kwamen doen van vermissing van het lichaam van hun dochter. De vrouw was zaterdag begraven, maar bleek zondag al weer uit het graf te zijn gehaald.

Het lijk, dat was gestolen van de begraafplaats in Darya Khan, bleek in een zak te liggen bij het duo, twee in Kohar Kalan woonachtige broers. Het tweetal heeft bekend naast de vrouw ook andere lijken te hebben aangevreten. Zo trof de politie ook het lichaam van een meisje zonder been aan. De ledemaat bleek al te zijn opgepeuzeld door de 'gebroeders Lijkenpikker'.


Een nieuwsreportage over de opmerkelijke diefstal

Doelman Rost verlaat HSV na dit seizoen

Frank Rost zal Hamburger SV na dit seizoen verlaten. De doelman heeft een aflopend contract en de Duitse ploeg zal de verbintenis met de 37-jarige routinier niet verlengen. Dit maakte de club vandaag bekend.

Rost uitte de afgelopen weken kritiek op de clubleiding van HSV. Daarvoor kreeg de keeper een geldbote. Afgelopen weekend liet hij zich opnieuw negatief uit. Ditmaal moest voorzitter Carl Jarchov het ontgelden. Beide partijen kwamen gisteren overeen dat het contract niet zal verlengd worden.

Ten Hag: "Benfica typisch Zuid-Europese ploeg"

In de aanloop naar het duel met SL Benfica heeft assistent-trainer van PSV Erik ten Hag zijn analyse over de tegenstander kenbaar gemaakt.

Ten Hag was zondagavond aanwezig bij de competitietopper tussen Benfica en FC Porto in het Estádio da Luz. De voormalig speler van onder meer FC Twente zag de gasten uit Porto met 2-1 zegevieren, waardoor de club in het hol van de leeuw beslag legde op de landstitel.

Op het digitale thuis van de Eindhovense club geeft Ten Hag zijn reactie op de wedstrijd. "Als je er live bij bent zie je de verbanden tussen de linies en hoe ze dat functioneel maken. Wat doen ze bij balbezit, wat bij omschakelmomenten. Op een dvd is het moeilijker te zien", aldus de assistent van Fred Rutten. Over de kracht van Benfica was Ten Hag duidelijk: "Ze zijn een typisch Zuid-Europese ploeg, met veel Braziliaanse invloeden. Ze spelen aanvallend en gedurfd."

De twee teams treffen elkaar komende donderdag in het kader van de Europa League. De Eindhovenaren gaan eerst op bezoek in Lissabon, waarna het de Portugezen een week later in eigen huis ontvangt. PSV wist de vorige ronde te overleven nadat de club Glasgow Rangers uitschakelde.

Vermiste schoolmeisjes Parijs terecht

De twee leerlingen van het Sint Maartenscollege in Maastricht die vrijdag tijdens een schoolreisje naar Parijs vermist raakten, zijn terecht. De meisjes (16 en 17 jaar) hebben zich maandagmiddag gemeld bij de Franse politie op het Gare du Nord in Parijs. Dat maakte de politie Limburg Zuid maandagmiddag bekend.

De meisjes meldden zich bij de Franse politie omdat ze geen geld meer hadden voor de terugreis naar Maastricht. De Franse politie heeft vervolgens de Nederlandse politie op de hoogte gesteld. De familie zal de meisjes in Frankrijk ophalen. Later zullen politie en school nog een gesprek met hen hebben.

Vermiste schoolmeisjes Parijs terecht
Vermiste schoolmeisjes Parijs terecht (Foto: ANP)

Rodriguez wint eerste etappe Baskenland

Joaquin Rodriguez heeft de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland weten te winnen. De Spanjaard pakte tevens de leiding in het algemeen klassement. Zijn landgenoot Samuel Sanchez finishte als tweede, voor de Amerikaan Chris Horner en de Duitser Andreas Klöden.

Op het eerste klimmetje van de etappe wist Rabo-renner Gárate de punten te pakken. In de afdaling van de Gabiria wisten drie coureurs te ontsnappen; Ivan Rovny (RadioShack), Mathieu Perget (Ag2r) en onze eigen Bram Tankink. De voorsprong van het trio groeide uit tot maar liefst negen minuten. Zeventig kilometer later werd het drietal echter weer opgeslokt door het peloton.

Op de laatste klim van de dag, de Alto de la Antigua, lieten de favorieten zich zien. Wout Poels ging als eerste aan, maar Chris Horner wist onze landgenoot bij te halen en vervolgens snel te lossen. Horner bleef vooruit en kreeg uiteindelijk gezelschap van Rodriguez, Sanchez en Klöden.

Het viertal mocht in de straten van Zumarraga uiteindelijk uitmaken wie de eerste leider zou worden in de Ronde van het Baskenland. Rodriguez versloeg Sanchez met miniem verschil. Robert Gesink was de beste Nederlander op de achtste plaats.

'Gadhafi richt slachting aan in Misurata'

Aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi richten een slachting aan in de de westelijke stad Misurata. Op straat liggen lijken en in de ziekenhuizen verblijven tal van gewonden. Dat meldden evacués uit de stad maandag.

Misurata is de derde stad van Libië. De bevolking kwam halverwege februari in opstand tegen het regime van Gadhafi. Zijn troepen wisten de meeste steden in het westen te onderwerpen, maar in Misurata duren de opstand en de aanvallen voort.

Luchtaanvallen door de internationale coalitie hebben de belegering van de stad tot dusver niet kunnen opheffen. "Ze gebruiken tanks tegen burgers. Gadhafi is bereid iedereen te doden", aldus een gewonde evacué.

Inwoners van de stad vertellen verder dat sluipschutters vanaf daken op mensen schieten en dat artillerie wordt gebruikt tegen dichtbevolkte delen van de stad, met vernietigende gevolgen.

Posthuma hoopt Parijs-Roubaix te halen

Joost Posthuma ging gisteren in de Ronde van Vlaanderen onderuit aan de voet van de Kruisberg. Daardoor wist hij niet te finishen en was hij bang dat zijn deelname aan Parijs-Roubaix in gevaar zou komen.

Hij hield aan de val een kapotte kin en een lichte hersenschudding over. Toch verwacht hij komende zondag aan de start te verschijnen van Parijs-Roubaix: "Een dag na mijn val heb ik nog steeds een beetje hoofdpijn. Ik had goede benen, hopelijk kan ik die zondag laten zien."

Schwarzenegger wil eigen game

Arnold Schwarzenegger wil een game maken gebaseerd op zijn leven. "Eerst komen er stripboeken, dan een tv-serie, daarna een game en dan een film," zegt de 63-jarige acteur tijdens een persconferentie in Cannes.

De serie en de film gaan over een oud-gouverneur van Californië die met een team van whiz kids criminaliteit bevecht en natuurrampen probeert te voorkomen. Schwarzenegger benadrukt dat het project geen geweld zal toejuichen. Waarschijnlijk krijgt de game een soortgelijke insteek.

Schwarzenegger is drie maanden geleden gestopt met zijn werk als gouverneur van de Amerikaanse staat Californië. Vrijdag maakte hij bekend met een animatieserie te komen getiteld The Governator.

De serie over de superheld met bovennatuurlijk krachten moet volgend jaar op televisie komen. Het is niet bekend wanneer de game uitkomt.


(Foto: Novum)

Ajax vier tot zes weken zonder Blind

Ajax moet het de komende weken zonder linksback Daley Blind doen. De zoon van Danny Blind heeft een klein scheurtje in zijn enkelband en is de komende tijd uitgeschakeld, aldus Ajaxlife. Blind liep de blessure gister op tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Heracles (3-0).

Blind kreeg last van zijn enkel na een forse tackle van Willie Overtoom. Hij moest het veld verlaten en werd vervangen door Nicolai Boilesen, die overigens een prima debuut kende. Uit een MRI-scan, die maandag werd gemaakt, blijkt dat Blind dus een scheurtje heeft in zijn enkelband en in ieder geval een maand uit de roulatie is.

Ajax kent momenteel flinke defensieve problemen. Stekelenburg, Van der Wiel en Alderweireld misten gisteren de thuiswedstrijd tegen Heracles al door blessures, terwijl Jan Vertonghen een schorsing uitzat. De blessure van Van der Wiel lijkt mee te vallen. Verwacht wordt dat hij er volgende week weer bij is.

Bonden boycotten afscheid KPN-topman

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak zijn maandag niet aanwezig bij de afscheidsreceptie van KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer. De vakbonden zijn het niet eens met het bonusbeleid dat de topman voerde.

De Volkskrant schreef zaterdag dat Scheepbouwer 131 keer zo veel verdient als een doorsnee telecommonteur in het bedrijf. Scheepbouwer verdiende vorig jaar 7,9 miljoen euro.

"Scheepbouwer is echt de weg kwijt", concludeert CNV-bestuurder Anselma Zwaagstra. "Dan begrijp je niet veel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het nieuwe leiderschap." Verder wenst ze Scheepbouwer alle goeds toe.

Bestuurder van Abvakabo FNV Joost van Herpen blijft ook weg. Hij stelt dat het om een prioriteitenafweging gaat. "Als ik iets met een persoon heb of het is functioneel interessant, ga ik erheen. Maar ik heb genoeg andere contacten bij KPN en met Scheepbouwer heb ik een groot verschil van mening over het beloningsbeleid dat hij voor het bedrijf en voor zichzelf heeft."

Scheepbouwer gaat niet alleen weg bij KPN. Hij stapte vorige week op als voorzitter van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf Rotterdam omdat hij het er niet mee eens was dat het salaris van de nieuwe baas wordt verlaagd.

Brit schuldig bevonden aan moord Rotterdam

Een 54-jarige Engelsman is in Londen schuldig bevonden aan de moord op twee vrouwen die hij in Rotterdam en Engeland in het water zou hebben gedumpt. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer de Britse rechter een straf uitspreekt.

Een van de dode vrouwen werd in 1990 gevonden in de Rotterdamse Westersingel. Zij kon pas in 2008 worden geïdentificeerd. Het bleek te gaan om de Amerikaanse Melissa Halstead. Haar hoofd en handen waren verdwenen. De man werd vorig jaar in Londen aangehouden door politiemensen van het Rotterdamse coldcaseteam en de Engelse metropolitan police.

Onderzoek wees uit dat er mogelijk een verband was met de moord op de Engelse Paula Fields, die in 2001 in een kanaal in Londen werd gevonden. Ook haar lichaam was ontdaan van hoofd en handen. Daarop besloten de Rotterdamse en de Engelse politie in 2009 nauwer samen te gaan werken.

De man ontkende tijdens de rechtszaak iets met de dood van de twee vrouwen te maken te hebben. Wel bekende hij een relatie te hebben gehad met Halstead.

'Ajax, AZ en Groningen azen op Peruaan'

De Peruaanse voetballer André Carrillo kan op de interesse rekenen van diverse Nederlandse clubs. Ajax, FC Groningen en AZ hebben hun oog laten vallen op de negentienjarige aanvaller.

Volgens de Peruaanse krant El Comercio zouden Ajax en FC Groningen al een bod van 550.000 euro hebben neergelegd bij Alianza Lima, de ploeg van Carrillo. De Peruaan debuteerde in 2009 bij de beroemdste ploeg van Peru en heeft nog een contract tot de zomer van 2013.

Carrillo, die ook op de interesse kan rekenen van Genoa en Fiorentina, is international van Peru Onder 20. Met dit team deed hij in januari mee aan het WK in zijn geboorteland. Mocht Carrillo de overstap maken naar de Eredivisie, dan zou hij de derde Peruaan zijn die deze stap maakt. Eerder kwamen Jefferson Farfán en Reimund Manco naar Nederland. Beide spelers speelden bij PSV.

Ruim 800 doden bij opstand Egypte

Bij de opstand begin dit jaar in Egypte zijn zeker 800 doden gevallen. Circa 6400 mensen raakten gewond.

Dat heeft het Egyptische ministerie van Gezondheid maandag gemeld. Eerder werd steeds van 365 doden gesproken. Bij de nieuwe aantallen hebben de Egyptische autoriteiten zich gebaseerd op uitgebreid onderzoek van ziekenhuizen.

Mensenrechtenactivisten denken dat het dodental hoger ligt. In Egyptische media spraken zij van mogelijk 1500 doden.

De Egyptische president Hosni Mubarak trad 11 februari af na weken van onlusten en betogingen tegen zijn bijna dertig jaar oude regime. Een militaire raad nam de macht over. In september zijn er parlementsverkiezingen in het Arabische land. Ongeveer twee maanden later kiezen de Egyptenaren een staatshoofd.

Ruim 800 doden bij opstand Egypte
Ruim 800 doden bij opstand Egypte (Foto: ANP)

Chinese kunstenaar Ai Weiwei sinds zondag vermist

De wereldberoemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei wordt sinds zondag vermist. Dat heeft zijn vrouw maandag gezegd. De vermissing komt op een moment dat de Chinese autoriteiten hard optreden tegen advocaten, schrijvers en activisten vanwege oproepen op internet tot dezelfde protestacties als die in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Ai is een uitgesproken criticus van de Chinese regering en hield op Twitter bij wie er bij het optreden van de autoriteiten gearresteerd werd. Eerder werd de kunstenaar al meegedeeld dat hij het land niet mocht verlaten. Zondag werd hij aangehouden toen hij met een vliegtuig naar Hong-Kong wilde vliegen. Later hield de politie een huiszoeking in zijn huis en studio in Beijing. Hierbij werden documenten, computers en harde schijven in beslag genomen.

"Er is tot dusverre geen nieuws over hem", zei de vrouw van Ai, Lu Qing. Lu zei zondag door de politie te zijn verhoord. "Ze vroegen me over het werk van Ai Weiwei en over de artikelen die hij op internet heeft gezet. Ik vertelde hun dat alles wat Ai deed openbaar is en dat zij alleen maar op internet hoefden te kijken als zij kennis wilden nemen van zijn meningen en werk."

De politie zegt niet waar Ai is, waarom hij is ingerekend en hoe lang hij vast wordt gehouden.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog een kleine maand een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.


Chinese kunstenaar Ai Weiwei sinds zondag vermist (Foto: Novum)

Adele schrijft muziekgeschiedenis in Engeland

Adele heeft muziekgeschiedenis geschreven in haar geboorteland Groot-Brittannië. Het tweede album van de 22-jarige zangeres voert al tien weken de Britse albumlijst aan, wat een record is. Dat heeft The Official Charts Company bekendgemaakt.

Het record was tot vorige week in handen van Madonna, die in 1990 negen weken op nummer één stond met het greatest hits-album The Immaculate Collection. Adeles debuutplaat 19 staat op de tweede plek in de Britse albumlijst. De twee albums van Adele stonden de afgelopen tijd vaker op de eerste en tweede plek van de hitlijst.

In de Britse singlelijst moet Adele wel een stapje terug doen. Haar nieuwste single Someone Like You, die in Ierland en Groot-Brittannië na Rolling in the Deep werd uitgebracht, moet plaatsmaken voor het nieuwe nummer van Jennifer Lopez.

Ook in Nederland is Adele inmiddels haar nummer 1-positie in de Single Top 100 kwijt. Set Fire to the Rain, dat in Nederland als tweede single werd uitgebracht, staat deze week op de tweede plek. Adeles vorige single Rolling in the Deep bekleedt de derde positie. Haar album 21 voert ook in Nederland de albumlijst aan, ze staat in totaal al negen weken aan kop.


Adele (Foto: Novum)

Man vast voor schietpartij Alphen a/d Rijn

Een 37-jarige man uit Rotterdam is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen twee mannen om het leven en raakten twee anderen gewond. Dat meldt de politie.

Bij de politie kwam rond 00.45 uur een melding binnen van een schietincident in de buurt van de Broekhorst in de Zuid-Hollandse plaats. Getuigen hadden schoten gehoord en een auto zien wegrijden. Toen agenten gingen kijken, werd niets aangetroffen.

Een half uur later arriveerde een auto met vier gewonden bij het ziekenhuis in Gouda. Het bleek te gaan om twee Bulgaarse en twee Nederlandse mannen. Een 23-jarige Nederlander en een 39-jarige Bulgaar overleden, een 30-jarige Bulgaar en een even oude Nederlander raakten gewond.

De politie, die eerder al het vermoeden uitsprak dat de vier in het criminele circuit actief waren, onderzoekt het motief. Niet uitgesloten wordt dat meerdere arrestaties volgen.

Voorzitter pedovereniging in hongerstaking

Voorzitter van pedofielenvereniging Martijn Ad van den Berg is in hongerstaking. De 67-jarige Van den Berg werd vorige week opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno en zit nog vast. Sinds zijn aanhouding op 29 maart heeft hij niet meer gegeten en geen insuline gespoten, meldt de vereniging op zijn website.

De arrestatie van Van den Berg volgde op een huiszoeking in oktober. De politie nam toen computers en laptops mee met daarop grote hoeveelheden films en foto's. Het bleek om kinderporno te gaan.

Volgens Martijn heeft Van den Berg uit protest tegen zijn arrestatie sinds dinsdag niet meer gegeten en geen insuline meer gespoten. Hij heeft ook drie dagen niets gedronken, maar dat 'ging hem te snel'. Hij wil wel weer stoppen met drinken als hij woensdag niet wordt vrijgelaten. Die dag beslist de rechtbank in Haarlem wat er verder met de man moet gebeuren.

Van den Berg kondigde naar aanleiding van de huiszoeking vorig jaar al aan dat hij in hongerstaking zou gaan als hij werd opgepakt. De Haarlemmer vindt dat hem onrecht wordt aangedaan. Hij zou de films en foto's gebruiken voor 'onderzoek'. Van den Berg is volgens de pedofielenvereniging sinds zijn aanhouding 5,5 kilo afgevallen.

Jans: "Toejuichen van Roorda was overdreven"

Geert Arend Roorda was afgelopen weekend tegen zijn oude ploeg sc Heerenveen de gevierde man aan de kant van Excelsior. In het Abe Lenstra Stadion won Excelsior, mede dankzij twee treffers van Roorda, met 2-3. Hij liep na het laatste fluitsignaal een ereronde en werd door het gehele stadion toegezongen.

Ron Jans, trainer van Heerenveen, reageerde tegenover RTV Rijnmond op dit optreden van het publiek: "Ik vond het overdreven dat Roorda zich zo liet toejuichen door het Friese publiek. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn prestatie, maar hij had na de wedstrijd direct naar de kleedkamer moeten gaan", aldus de trainer.

In de winterstop werd Roorda door Heerenveen verhuurd aan Excelsior. In Friesland kwam de middenvelder, mede door diverse blessures, slechts af en toe in actie. Bij de Rotterdamse ploeg speelde Roorda tot nu toe acht wedstrijden. Daarin wist hij vier doelpunten te scoren.

Hoogerland hinkt op twee gedachten

Johnny Hoogerland wil zich tijdens de Ronde van Baskenland vooral voorbereiden op de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Toch is de Spaanse rittenkoers niet alleen maar training. "Het is voorbereiding, maar het is wel een mooie koers", weet de Zeeuwse aanvaller van Vacansoleil. "Het is niet zo dat je meebolt, want het is echt een heel lastig parcours."

Hoogerland is niet de enige bij Vacansoleil die zich voorbereidt op de twee heuvelachtige voorjaarsklassiekers. Ook Wout Poels gebruikt de Pais Vasco om zich klaar te stomen. "Wout en ik moeten gewoon proberen hier goed te rijden en een paar mooie uitslagen neer te zetten." Op één minder lastige dag ziet Hoogerland kansen voor Pim Ligthart. "Hij is ook goed in vorm."

Hoogerland is in elk geval klaar voor de koers in Baskenland. "Ik heb Catalonië gereden en ben daar goed uitgekomen. Daarna een weekje niet te gek gedaan. Ik heb wel goede benen, denk ik."

'Chemicaliënverpakkingen moeten veiliger'

De kleur en de verpakking van huishoudchemicaliën moeten er minder als snoep uit komen te zien. Die oproep doet Consument en Veiligheid. Jaarlijks belanden meer dan vijfhonderd peuters in het ziekenhuis door ongelukken met huishoudchemicaliën. Een campagne moet consumenten bewust maken van de gevaren.

Volgens Consument en Veiligheid zou het helpen als de kleur van de chemicaliën of de verpakking er minder verleidelijk uitzien. "Dat dit zoden aan de dijk zet, is bekend. In het verleden gebeurden er veel ongelukken met lampolie. Toen er iets aan de felle kleur van de olie gedaan werd, daalde het aantal ongelukken."

De woordvoerder van de organisatie wijst er tegelijkertijd op dat ouders van kleine kinderen vooral goed moeten opletten wat hun kinderen doen. "Negen op de tien ongelukken met huishoudchemicaliën gebeuren tijdens gebruik. Laat je niet afleiden als je ermee bezig bent."

De campagne Kinderen Zien Dingen Anders moet ouders bewust maken van de gevaren van het gebruik van huishoudchemicaliën in de buurt van kleine kinderen. Ook besteedt de campagne aandacht aan nieuwe gevaarsymbolen op de etiketten van deze producten.

De komende jaren zullen consumenten steeds vaker geconfronteerd worden met de nieuwe symbolen. De oude symbolen, met oranje tinten, zullen daarbij plaatsmaken voor symbolen met een rode waarschuwingsrand. Nieuw is een symbool dat aangeeft dat een bepaald product op lange termijn schade aanricht, bijvoorbeeld omdat het kankerverwekkend is.

In 2017 moeten de oude symbolen helemaal uit de winkels zijn verdwenen. Tot de producten waarop de symbolen te zien zijn, behoren schoonmaakmiddelen, gootsteenontstopper, verf en oplosmiddelen, maar ook plantenvoeding en onkruidbestrijdingsmiddelen.


'Chemicaliënverpakkingen moeten veiliger' (Foto: Novum)

Stem Jan Smit nog niet helemaal de oude

Jan Smit is nog niet helemaal tevreden over zijn stem. De Volendammer stond zaterdag voor het eerst weer op het podium na zijn verplichte rustperiode van drie maanden. "Mijn stem was niet hoe het altijd is geweest", vertelde Smit na afloop aan het AD. "Maar ik ben een perfectionist."

De Volendammer ging in januari onder het mes om een poliep te laten verwijderen. Daarna hield Jan bijna drie maanden rust op doktersadvies. Zaterdag stond hij voor het eerst weer op de planken in het Belgische Hasselt. "Ik wilde eigenlijk rustig aan beginnen, maar in mijn enthousiasme schreeuwde ik het meteen uit zodra ik op het podium stond."

Smit genoot van zijn 'comeback'. "Er was een prachtige ambiance en mensen waarderen het dat ik terug ben." Tijdens zijn rustperiode vroeg Jan zijn vriendin Liza ten huwelijk en genoot hij van zijn in november geboren dochter Emma. "Ze begint nu te brabbelen." De 25-jarige zanger blijft het rustig aan doen en gaat minder optreden. "Volgens de dokter heb ik rust en regelmaat nodig."


Jan Smit (Foto: Novum)

Abidal terug op trainingsveld

Eric Abidal heeft zich vandaag voor het eerst sinds zijn operatie aan een levertumor gemeld op het trainingscomplex van FC Barcelona. De Spaanse voetbalclub maakte dit bekend op de website.

De Franse verdediger verbleef na de operatie lang in het ziekenhuis. Abidal is nog niet fit genoeg om mee te doen aan de groepstraining. Hij hield het vandaag bij een wandeling langs het oefenveld.

FC Barcelona verwacht dat Abidal eind deze maand weer aan gaat sluiten bij de groepstraining.

Meisjes in Parijs nog steeds zoek

De twee leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht die zich vrijdag tijdens een schoolreisje in Parijs niet meldden op de afgesproken plaats, zijn nog steeds niet gevonden. De Franse politie is een zoekactie gestart. De Nederlandse politie zegt vooralsnog geen enkele aanwijzingen te hebben dat er sprake zou zijn van een misdrijf.

De politie in Maastricht onderhoudt via het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) contact met de Franse politie. In Maastricht zelf worden familie en vrienden geraadpleegd voor verder onderzoek. Uit privacyoverwegingen doet de politie verder geen mededelingen over de zaak.

De twee vmbo-leerlingen gingen donderdag en vrijdag voor een reisje naar Parijs en Eurodisney. Nadat de meisjes niet op de afgesproken verzamelplaats opdoken, is een zoektocht gestart en is aangifte gedaan van vermissing.

Nijmeegse wethouder Tas stapt op

Wethouder in Nijmegen Floris Tas (GroenLinks) legt zijn functie neer. Hij doet dit vanwege persoonlijke omstandigheden, zo maakte hij maandag bekend.

Tas had de portefeuilles zorg en welzijn en sport onder zijn hoede. De komende tijd moet er hierop flink worden bezuinigd. Tas meldt dat deze opgave vraagt om een bestuurder 'met politiek-bestuurlijke stuurmanskunst, plezier in het politieke spel en breed draagvlak om ingrijpende veranderingen door te voeren'. Hij is tot de conclusie gekomen dat hij hiervoor op dit moment niet de juiste persoon is.

'Bekergooier' Sankt Pauli geïdentificeerd

De supporter die vrijdag in het duel tussen FC Sankt Pauli en Schalke 04 een beker naar de grensrechter gooide is herkend. Getuigen hebben de man geïdentificeerd en dat gemeld bij de club. "We hebben de dader, want de getuigenverklaringen komen overeen", meldt een woordvoerder van Sankt Pauli in Der Spiegel.

Het incident gebeurde kort voor tijd bij een 2-0 voorsprong voor de bezoekers uit Gelsenkirchen. De Duitse voetbalbond (DFB) neemt deze week een besluit over de sancties die zullen volgen voor Sankt Pauli. De Hamburgse club riskeert een hoge boete en moet mogelijk thuiswedstrijden zonder publiek spelen. Het bestuur van de nummer zeventien in de Bundesliga wil dan ook de schade verhalen op de dader.

Op de officiële website van Sankt Pauli reageert de clubleiding geschokt op het incident van vrijdag. "Het bekogelen van de assistent-scheidsrechter vinden we ontnuchterend, schokkend en beschamend."

Hieronder beelden van de gebeurtenis:

'Aanpak langstudeerders onrechtmatig'

Het kabinetsvoornemen om langstudeerders 3000 euro extra collegegeld te laten betalen is onrechtmatig. Dat blijkt uit een advies dat advocatenkantoor Stibbe opstelde in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Het wetsvoorstel belemmert de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook staat het haaks op een internationaal verdrag waarin de geleidelijke invoering van kosteloos hoger onderwijs is vastgelegd.

Studenten die meer dan vier jaar over hun bachelorfase doen en meer dan twee jaar over hun masterfase moeten per 1 september 3000 euro extra collegegeld betalen. Dit geldt ook voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen. Volgens Stibbe is dit in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

Omdat er geen rekening wordt gehouden met de verschillen tussen deeltijd- en voltijdstudies en ook niet met de duur en de zwaarte in opleiding is het kabinetsplan ook in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De studentenorganisaties verwachten dat het wetsvoorstel hierom sneuvelt in de Tweede Kamer of in de senaat.

WADA-topman wil B-staal schrappen

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) speelt met de gedachten om de analyse van de B-staal te laten vervallen. Dit heeft de topman, David Howman, vandaag laten weten.

"Als we stoppen met B-staal-analyses besparen we en de rechten van de atleten worden daarmee niet geschonden," aldus Howman. De topman gaf ook aan dat in de afgelopen drie jaar de uitkomsten van de A-staal en de B-staal gelijk waren. Als er een verschil tussen beide tests was, dan had dit te maken met de lange bewaartijd.

Het voorstel van Howman moet nog wel goedgekeurd worden. Mocht dat gebeuren, dan wordt de regel mogelijk vanaf 2015 ingevoerd.

Neushoorn geboren in Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is dit weekend een neushoorntje geboren. Het kalf kwam veel vroeger dan verwacht, maar moeder en kalf maken het goed, meldt het park maandag.

Moeder Makoubu beviel in de nacht van vrijdag op zaterdag. Verzorgers vonden het jong zaterdagochtend in het verblijf. "Het was wel even schrikken, maar die schrik maakte al snel plaats voor grote blijdschap toen bleek dat het mannetjesjong gezond was en melk kreeg van zijn moeder", laat het safaripark weten.

Vorig jaar november werk duidelijk dat Makoubu voor de eerste keer drachtig was van vader Miquelin. "We wisten dat ze ergens in de komende maanden zou bevallen, maar dat dit al in april zou gebeuren had niemand verwacht", zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

Door de vroege geboorte heeft Beekse Bergen nog geen naam voor het kalf. Het park schakelt daarom de hulp van twitteraars in.

Ferdinand: "Nani speler van het jaar"

Manchester United-verdediger Rio Ferdinand is van mening dat zijn ploeggenoot Nani verkozen moet worden tot Speler van het Jaar in de Premier League.

"Nani is beter dan Samir Nasri en Gareth Bale. Nani is dit seizoen bijna bij alle doelpunten betrokken geweest", aldus de 32-jarige Ferdinand tegenover Inside United. "Hij is een speler waarvoor je naar het stadion komt. Hij wil altijd iemand dollen. Het is een genot om naar hem te kijken."

Komende woensdag neemt Manchester United het in de kwartfinales van de Champions League op tegen aartsrivaal Chelsea.

[Upd] Swinkels, Grindheim, Swerts akkoord met schorsing

Voor Gill Swerts, Arjan Swinkels en Christian Grindheim is het seizoen zo goed als over. Het drietal heeft een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden tegen zich gehoord.

De aanklager betaald voetbal heeft dat voorstel maandag gedaan, schrijft de NOS. Als de voetballers niet in beroep gaan, spelen zij alleen nog op de slotdag van de Eredivisie op zondag 15 mei. Swerts, Swinkels en Grindheim kregen alledrie een directe rode kaart voorgehouden in het afgelopen voetbalweekend.

Swerts was de dader van de blessure die AZ'er Maarten Martens opliep. De spelmaker moest met een vleeswond naar de kant. Gezien de schuldbewuste reactie van Swerts lijkt het onwaarschijnlijk dat hij in beroep gaat tegen het schikkingsvoorstel.

Swinkels zette in de slotfase van het duel met Roda JC (4-5 verlies) een vliegende tackle in en mocht van geluk spreken dat hij geen grote schade aanrichtte bij Roda-speler Willem Janssen. Ook Grindheim kon zich niet beheersen. Hij trapte Leen van Steensel. De middenvelder van sc Heerenveen zit niet voor het eerst in het strafbankje.

Update

Zowel Arjan Swinkels, Christian Grindheim als Gil Swerts zijn akkoord gegaan met het voorstel van vier wedstrijden. Swinkels mist daardoor de wedstrijden tegen Heracles Almelo, Feyenoord, AZ en FC Twente. In de laatste wedstrijd tegen NAC Breda kan hij er weer bij zijn. Grindheim zal de ontmoetingen met PSV, FC Utrecht, VVV-Venlo en Ajax aan zich voorbij moeten laten gaan. Tegen Roda JC is hij weer inzetbaar. Swerts mist de duels tegen FC Utrecht, Willem II, PSV en VVV-Venlo. De laatste wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen is hij weer beschikbaar.

Drietal wielrenners betrapt op doping

De Chilenen Marco Arriagada en José Medina en de Argentijn Alfredo Lucero zijn betrapt op het gebruik van doping. De UCI meldt dat in de urine van de drie renners het middel stanozolol metabolites is gevonden. De test vond plaats tijdens de Ronde van Chili. Het drietal heeft het recht een B-staal aan te vragen.

De 35-jarige Arriagada won in februari drie etappes en het eindklassement in de Ronde van Chili. Medina en Lucero wonnen de laatste anderhalf jaar geen wedstrijd. De drie renners rijden enkel wedstrijden op Zuid-Amerikaans grondgebied.

'Voedsel bij Tsjernobyl nog steeds radioactief'

Honderdduizenden Oekraïners eten nog steeds radioactief voedsel dat besmet is door de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat zegt milieubeweging Greenpeace maandag.

Volgens het rapport van Greenpeace zijn er in monsters melk, bessen, aardappelen en groenten uit twee Oekraïense regio's onacceptabele hoeveelheden van de radioactieve isotoop cesium-137 gevonden. De monsters zijn genomen in het noordoosten van Oekraïne, buiten de zogenoemde 'verboden zone', een gebied rondom de kerncentrale waar het verboden is om te wonen. In één dorp in de regio Rivne werd in melkmonsters zestien keer meer straling aangetroffen dan is toegestaan, aldus Greenpeace.

Greenpeace heeft kritiek op de beslissing van de Oekraïense overheid van twee jaar geleden om de maatregelen die waren genomen om straling in de regio's zo veel mogelijk tegen te gaan, in te trekken. Een van die maatregelen was het leveren van niet besmet hooi voor melkvee.


'Voedsel bij Tsjernobyl nog steeds radioactief' (Foto: Novum)

Box Office Nederland

Gooische Vrouwen staat voor het vierde weekend achtereen op de eerste plaats. Zowel de releases van Hall Pass (tweede plaats) en Justin Bieber: Never Say Never (derde plaats) hebben hier geen verandering in kunnen brengen.

Verder komen we nog twee andere releases tegen in de top tien van afgelopen weekend. Hop is op de zevende plaats terecht gekomen en Black Butterflies is de hekkensluiter.

Bij de gemiddelden is het nog steeds Gooische Vrouwen die het hier het beste doet. Met 9.905 euro ligt deze ruim voor op Hall Pass die gemiddeld 3.703 euro ophaalde en daarmee de tweede plaats qua gemiddelde ophaald. Op de derde plaats vinden we Black Butterflies met 2.468 euro gemiddeld.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Gooische Vrouwen € 1.416.437 143 € 9.905 € 8.714.958
2 Hall Pass € 199.968 54 € 3.703 € 214.804
3 Justin Bieber: Never Say Never € 174.963 86 € 2.034 € 227.532
4 Big Mommas: Like father... € 158.849 88 € 1.805 € 864.329
5 Sucker Punch € 150.488 86 € 1.749 € 485.212
6 The King's Speech € 141.091 102 € 1.383 € 3.073.593
7 Hop € 121.952 104 € 1.172 € 147.156
8 The Adjustment Bureau € 105.050 44 € 2.387 € 296.731
9 I Am Number Four € 103.736 73 € 1.421 € 1.171.837
10 Black Butterflies € 93.798 38 € 2.468 € 116.633

Terreurgroep Pakistan heeft internationale ambities

De Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Mumbai in 2008, heeft ambities die verder reiken dan Zuid-Azië en ontpopt zich als een terreurorganisatie die zich kan meten met Al-Qaida. De beweging legt wereldwijd netwerken aan, wordt vanuit verscheidene landen gefinancierd en heeft banden aangehaald met terreurgroepen die zich niet wilden binden aan Al Qaida, zeggen analisten, deskundigen en voormalige en huidige leden van Lashkar-e-Taiba.

Uit Amerikaanse rechtbankverslagen die in handen van Associated Press zijn gekomen blijkt dat de Pakistaanse organisatie inmiddels op drie continenten actief is en dat leden van de beweging in Europa, Oost-Azië, Australië en de Verenigde Staten zijn gesignaleerd.

In Australië werden aanslagen beraamd en in Europese hoofdsteden werden nieuwe leden gerekruteerd uit daar bestaande terreurgroepen. Voor veel geradicaliseerde moslims in het Westen vormt Lashkar-e-Taiba een belangrijke inspiratiebron, aldus inlichtingendiensten in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Lashkar-e-Taiba, dat Leger van de Zuiveren betekent, behoort tot het salafisme, een ultra-conservatieve stroming binnen de islam die vergelijkbaar is met het wahabisme, de belangrijkste islamitische stroming in Saudi-Arabië waarin Al Qaida voor een deel zijn oorsprong heeft. De twee organisaties opereren onafhankelijk van elkaar, maar werken samen wanneer hun paden elkaar kruisen.

Huidige en voormalige leden van de terreurbeweging ontkennen dat de ambities van de organisatie verder reiken dan India en zeggen dat zij alleen strijdt voor de hereniging van Kashmir.

Er zijn echter diverse aanwijzingen dat dit niet het geval is. Het zal waarschijnlijk alleen afhangen van de wil om de betrekkingen met de Pakistaanse regering op het spel te zetten of deze ambities ook daadwerkelijk zullen worden doorgezet.

Officieel is Lashkar-e-Taiba verboden, maar de organisatie kan in relatieve vrijheid opereren. In Muridke, in de provincie Punjab, heeft de beweging een hoofdkantoor. Hier wordt in tal van dorpen liefdadigheidswerk verricht, deels gefinancierd door het provinciebestuur van Punjab. Grote rampen, zoals de overstromingen van vorig jaar, worden aangewend om fondsen en mensen te werven.

Onder analisten en terrorismedeskundigen bestaat de overtuiging dat de Pakistaanse inlichtingendienst ISI nog altijd controle uitoefent over Lashkar-e-Taiba. Wel is er de vrees dat krachten binnen de terreurgroep die een radicalere en extremere koers willen varen de overhand krijgen.

"Het doel is altijd geweest om het Westen aan te vallen. Er wordt aan een netwerk gebouwd dat het mogelijk maakt aanvallen uit te voeren", aldus Christine Fair van de universiteit Georgetown in Washington. "Het feit dat ze in het Westen nog niet hebben toegeslagen, is volgens mij bewijs genoeg dat ze nog altijd onder de controle van de ISI staan."

Wel zijn er aanwijzingen dat leden van de organisatie op diverse plekken in de Verenigde Staten aanslagen beraamden. Dat staat in een bekentenis van David Coleman Headley, een Pakistaanse Amerikaan die betrokken was bij de aanslagen in Mumbai waarbij 166 mensen de dood vonden. In de VS zouden leden van de terreurgroep instructies hebben gegeven over het gebruik van explosieven. Hier zouden ook de aanslagen in Mumbai zijn uitgedacht en zouden plannen zijn gemaakt voor een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten, uit protest tegen de publicatie in die krant van cartoons van de profeet Mohammed.

Jean-Louis Bruguière, een voormalige Franse magistraat die meer dan twee decennia onderzoek heeft verricht naar terrorisme, houdt de verwikkelingen rond Lashka-e-Taiba nauwlettend in de gaten. Volgens hem vormt de beweging een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid in de wereld.

De groepering zou aanhangers hebben gerekruteerd uit de gelederen van de Algerijnse Salafistische Groep voor Preken en Terreur (GSPC), die later werd omgevormd in Al Qaida in de Islamitische Maghreb en momenteel 'operationele banden heeft met Centraal-Azië en Europa'. Ook zou Bruguière bewijzen hebben gevonden dat het netwerk van Lashkar-e-Taiba zich uitbreidt tot in Oost-Azië, Australië en de Verenigde Staten.

De tolerante houding van Pakistan tegenover de terreurbeweging komt voort uit de angst voor buurland India, waarmee Pakistan in 64 jaar tijd drie keer in oorlog is geweest. Al langer tolereert Pakistan groeperingen die op kleine schaal oorlog voeren in betwiste gebieden als Kashmir, een gebied in de Himalaya dat zowel door Pakistan als door India wordt opgeëist.

Toen Pakistan in de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 invloed probeerde uit te oefenen op enkele van deze groeperingen, verloor het juist de controle over een aantal groepen die zich vervolgens tegen hun voormalige beschermheren keerden. Het land kreeg van het ene op het andere moment te kampen met binnenlandse terreur. Honderden Pakistanen kwamen om het leven bij talloze aanslagen op moskeeën en heilige plekken. In het onrustige stammengebied in het noordwesten van het land heeft de strijd tegen een andere extremistische groepering, Tehrik-e-Taliban, aan zeker drieduizend militairen het leven gekost, meer dan alle NAVO-slachtoffers in het naburige Afghanistan bij elkaar.

Lashkar-e-Taiba weigert zich vooralsnog tegen de regering te keren en aanslagen te plegen op Pakistaanse bodem. Maar de vraag welke koers de beweging moet varen zorgt voor frictie, aldus een voormalige medewerker van de Pakistaanse regering die anoniem wil blijven. Sommige leiders willen in het buitenland aanslagen plegen, maar de hoogste leiding acht de tijd hiervoor nog niet rijp en vreest dat een dergelijke koers ten koste zal gaan van Pakistan.

Volgens Fair heeft de VS zich niet op Lashkar-e-Taiba gericht uit vrees de betrekkingen met Pakistan te schaden. De CIA zou de activiteiten van de beweging in Afghanistan sinds 2004 hebben genegeerd. Een bron bij de Amerikaanse regering zegt echter dat er geregeld klachten over de beweging worden ingediend bij de Pakistaanse regering. Volgens de bron heeft de VS Pakistan verzocht op te treden tegen de groep.

Villarreal mist Senna tegen FC Twente

Villarreal zal het in de eerste wedstrijd tegen de FC Twente moeten stellen zonder aanvoerder Marcos Senna. De middenvelder kampt met een hamstringblessure.

Tegenover diverse Spaanse media laat de 34-jarige middenvelder dat hij waarschijnlijk niet op tijd fit zal zijn voor de wedstrijd tegen FC Twente. "Vorige week zat ik nog op vijftig procent, maar het gaat steeds beter. Alleen wil ik niet nog een keer de fout maken te vroeg mijn rentree te maken."

De genaturaliseerde Spanjaard kwakkelt al geruime tijd met zijn fysieke gesteldheid, waardoor hij dit seizoen al vaak ontbrak bij de wedstrijdselectie van de club uit de keramiekstad. De geboren Braziliaan kwam tijdens de huidige jaargang tot 15 optredens waarin hij één keer het net vond.

Senna is al sinds 2002 een vaste waarde in het team van trainer Juan Carlos Garrido. Tijdens zijn verblijf in Spanje liet hij zich naturaliseren tot Spanjaard waardoor hij voor de nationale ploeg van Spanje in actie kon komen. Met La Furia Roja werd hij in 2008 Europees kampioen.

Vacature hint naar Alan Wake 2?

Alan Wake verscheen vorig jaar voor de Xbox 360. Ondanks goede reviewcijfers vielen de verkoopcijfers nogal tegen. Deze werden waarschijnlijk veroorzaakt doordat de game tegelijk uitkwam met Red Dead Redemption die veel Game of the Year 2010-awards binnen wist te slepen. Toch zullen we wellicht in de toekomst misschien terugkeren naar de wereld van Alan Wake.

Remedy Entertainment, de makers van Alan Wake, hebben namelijk een vacature uitstaan voor een senior level designer die zou gaan werken aan een "Well-balanced mix of compelling narrative and intense action". Daarnaast zou hij of zij goed moeten samenwerken met de designers en schrijvers om de game goed samen te laten vallen met het verhaal en de totale visie.

Natuurlijk kan de vacature ook voor andere games bedoeld zijn maar in het verleden heeft Remedy al eens aangegeven veel potentie te zien in de wereld van Alan Wake en ze een vervolg wel zouden zien zitten. Eerder ontstonden er door een vacature bij Remedy geruchten dat Alan Wake 2 wel eens gebruik zou kunnen maken van Kinect.

In Alan Wake speel je met Alan Wake die last heeft van een writer's block. Om meer inspiratie op te doen neemt zijn vrouw hem mee naar een idyllisch bergdorpje waar allemaal vreemde dingen gebeuren. Zijn vrouw verdwijnt en Alan Wake vindt gaandeweg pagina's van een zelf geschreven manuscript die de toekomst lijken te voorspellen.

Alan Wake

Angry Birds Rio al 10 miljoen keer verkocht

Angry Birds Rio is pas tien dagen uit maar de game heeft nu al tien miljoen exemplaren weten te verkopen. Een tweet van Rovio heeft dit bekendgemaakt: "10 in 10:-) Angry Birds Rio breaking all records. A massive thanks to all our fans!!!"

Angry Birds Rio is vervolg op de succesvolle game Angry Birds die in 2010 veel harten wist te stelen. De game staat dan ook bovenaan in de downloadlijst van Apple. Angry Birds heeft ondertussen al ruim 100 miljoen downloads gerealiseerd.

rio

Bekende Playmate blijkt topcrimineel

De Amsterdamse politie heeft vrijdag vier criminelen opgepakt. Nu doen agenten dat gelukkig wel vaker, maar een van hen sprong er direct tussenuit. Het blijkt om de bekende Playmate Natalia Mateut te gaan.

In haar thuisland Roemenië heeft zij al menigmaal de Playboy gesierd. Naast Playmate is Mateut ook nog eens bekend als de dochter van oud-voetballer Dorin Mateut.

De schone Roemeense werd samen met drie handlangers opgepakt in de hoofdstedelijke Warmoesstraat. Het viertal had voor tienduizenden euro's aan luxe waren gekocht met behulp van valse creditcards en pinpassen. De goederen bleken te zijn opgeslagen in hun kamer in het Barbizon Palace Hotel.

"The Witcher 2 vergelijkbaar met Demon's Souls"

Keuzes maken, dat is waar The Witcher in 2007 in uitblonk. De game krijgt dit jaar een tweede deel en staat daarom op veel verlanglijstjes. De game zal in veel aspecten lijken op andere games. Zo zou de game volgens de makers op sommige punten te vergelijken zijn met Demon's Souls.

Tomasz Gop heeft in een interview de vergelijking gelegd tussen The Witcher 2: Assassins of Kings en Demon's Souls. Deze laatste was vooral een erg lastige en donkere game. Volgens Gop zal The Witcher 2 deze aspecten zeker ook gaan bevatten.

"I can’t say specifically whether it’s Heavy Rain, Demon’s Souls or Arkham Asylum that has inspired us most over the past few years – it’s probably a mix of all of them. I think everyone will find elements of Demon’s Souls, though, definitely. We don’t auto-scale opponents, for example. If you want to compare it to anything, Demon’s Souls is definitely good. I’d like that, for sure.”

Daarnaast is de developer er trots op niet te zijn gezwicht om de content van de game aan te passen om meer sales te krijgen. Zo kon je in het eerste deel met vrijwel elk vrouwelijk personage in de game het bed delen en was de game op andere punten ook alleen voor volwassenen bedoeld. Gop benadrukt dan ook dat The Witcher 2 een 'mature' game is en niet voor iedereen bedoeld is. Ook in dit opzicht zouden ze vergelijkbaar zijn met From Software, de makers van Demon's Souls.

"So I could say that young people won’t be that keen on The Witcher 2 – but then, on the other hand, that’s not such a bad thing.We probably are one of the few developers that do not give up too much in terms of accessibility. In that respect I think we maybe are a bit like From Software. That would be a good comparison.”

The Witcher 2: Assassins of Kings zal vanaf 17 mei in de winkels liggen voor de PC.

The Witcher 2

VEB wil opheldering van Ajax

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat Ajax zo snel mogelijk een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt om duidelijkheid te geven over de bestuurlijke situatie bij de beursgenoteerde voetbalclub. Volgens de vereniging heerst er onrust en onzekerheid onder beleggers nu het voltallige bestuur en de raad van commissarissen hun posities ter beschikking hebben gesteld.

In een brief aan de Amsterdamse club stelde de VEB vandaag dat Ajax zijn aandeelhouders opheldering moet geven over de huidige situatie, de vacante posities in het bestuur en de raad van commissarissen en de toekomst van Ajax. Dit kan niet wachten totdat er nieuwe commissarissen zijn gevonden, aldus de belangenvereniging.

Ajax had vandaag aan het begin van de middag nog geen reactie op het verzoek van de VEB.

Van Persie gelooft nog in landstitel

Robin van Persie gelooft nog altijd dat Arsenal dit jaar de titel in de Engelse Premier League kan veroveren. Dat zegt hij tegen de Engelse zender Sky Sports. De aanvaller speelde zaterdag met de Londenaren doelpuntloos gelijk tegen Blackburn Rovers. Ondanks dat puntverlies denkt de Oranje-international dat Arsenal koploper Manchester United voorbij kan streven.

De achterstand van The Gunners bedraagt zeven punten, maar Arsenal speelde wel een duel minder dan United. Bovendien treffen de twee teams elkaar op 1 mei. "We spelen nog tegen hen en hebben de kans om dan drie punten te pakken."

Ondanks het tegenvallende resultaat tegen Blackburn is de sfeer bij Arsenal goed volgens Van Persie. "Iedereen blijft positief." Arsenal won voor het laatst de landstitel in 2004.

 

Cancellara derde op UCI wereldranglijst

Fabian Cancellara heeft een grote sprong gemaakt op de UCI wereldranglijst. De Zwitser eindigde in de Ronde van Vlaanderen als derde en steeg mede door dit resultaat op de wereldranglijst van de negende naar de derde plek.

Nick Nuyens, eindwinnaar in de Ronde van Vlaanderen, stormde de top-tien binnen en staat op dit moment op de negende plek. Sylvain Chavanel kwam op de veertiende plek terecht. Ook Tom Boonen maakte een grote sprong van de twaalfde naar de vierde plaats. Beste Nederlander op wereldranglijst is Robert Gesink. Hij zakte van de dertiende naar de vijftiende plek. Matthew Goss gaat nog altijd aan de leiding, gevolgd door de Italiaan Michele Scarponi.

Op de werelranglijst voor ploegen steeg Rabobank van de zesde naar de tweede plaats. HTC-Highroad, de ploeg van Goss, gaat daarin nog altijd aan de leiding. Saxo Bank, waar Nuyens voor rijdt, steeg van de elfde naar de tiende plek.

Broekhof accepteert voorstel, Meijer niet

Leon Broekhof is akkoord gegaan met de eis van de tuchtcommissie van de KNVB. De verdediger van De Graafschap zal een schorsing van één wedstrijd uitzitten. Teamgenoot Rogier Meijer gaat in beroep. Ook hij kreeg een voorstel van één duel schorsing.

Beide spelers werden in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda kort na elkaar van het veld gestuurd wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. De rode kaart voor Broekhof was terecht, maar op tv-beelden was goed te zien dat er bij Meijer geen sprake was van een overtreding.

Patricia Paay liegt in interviews

Patricia Paay spreekt niet altijd de waarheid in interviews die zij geeft. Dit zegt de 61-jarige zangeres in Glossy. Paay onthult in het tijdschrift dat haar uitspraak over dat haar ex-man Adam Curry op 'chicks with dicks' valt, gelogen is.

"Toen ik de opmerking maakte over chicks with dicks wist ik heel goed wat ik zei. Waarom ik het deed? Omdat ik anderen daarmee entertain. Als je op tv bent, moet je er iets leuks van maken. Dat het daarna wordt opgepikt en volledig uit zijn verband wordt gerukt, vind ik alleen maar leuk", aldus Paay.


Patricia Paay liegt in interviews (Foto: Novum)

C.Ronaldo mogelijk toch tegen Tottenham

Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo is op tijd hersteld van zijn hamstringblessure. Althans, dat heeft de sterspeler zelf gezegd tegen zijn trainer José Mourinho.

De medische staf van de Madrilenen is echter niet overtuigd van de laatste testen die de Portugees aflegde. De doktoren vrezen dat Ronaldo's blessure aanstaande dinsdag tegen Tottenham Hotspur erger kan worden, waardoor de aanvaller de rest van het seizoen zou kunnen missen.

Real Madrid-trainer José Mourinho vroeg aan zijn vedette of hij fit genoeg zou zijn voor de clash in het kader van de kwartfinale in de Champions League, schrijft El Mundo Deportivo. De voormalig speler van Manchester Unitede antwoordde daarop dat hij eventueel met een injectie zou spelen om de pijn te verzachten.

Voor Real Madrid staat een belangrijke periode te wachten. De club is nog op alle vlakken actief en heeft iedere speler hard nodig. Met name het gemis van Cristiano Ronaldo valt de ploeg zwaar. Afgelopen weekend werd er een ontluisterende nederlaag tegen Sporting Gijón geleden (0-1).

Williams rekent op verbeterpunten

Het team van Williams denkt een oplossing te hebben voor de versnellingsbakproblemen. Williams ondervond problemen tijdens de Grand Prix van Australië, maar technisch directeur Sam Michael liet weten de oplossing waarschijnlijk te hebben gevonden.

Williams komt verder met een betere KERS en enkele aanpassingen aan de aerodynamica aan de voorkant van de auto. "Het wordt interessant om te zien hoe de auto het doet op dit snelle circuit", aldus Michael.

"Vanwege de drie lange rechte stukken is de afstelling gericht op snelheid, maar er zijn ook een aantal langzame bochten. Ik verwacht dat de verstelbare achtervleugel in Sepang meer invloed zal hebben. Ons doel is om met beide auto's in de punten te eindigen."

Beide coureurs van Williams vielen uit in de eerste race. "Ondanks de lastige start heb ik al meer vertrouwen in de auto en het team", aldus Pastor Maldonado. "Het was natuurlijk prettiger geweest om de race uit te rijden, maar ik ben nu in ieder geval bekend met alle procedures tijdens een Grand Prix-weekend."

"De auto heeft veel potentieel, dus als we hard blijven werken kunnen we ons blijven verbeteren", ging Maldonado verder. "Ik wil graag in zowel de kwalificatie als de race bij de eerste tien eindigen. Dat is volgens mij zeker mogelijk."

Teamgenoot Rubens Barrichello vult aan: "Maleisië is geweldig land en ik kijk ernaar uit op het fantastische circuit te rijden. Vanwege de hitte en vochtigheid is het een ware beproeving voor de coureurs. Ook de banden krijgen het zwaar te verduren, dus een goede afstelling is cruciaal. Ik hoop het goed te doen en het team wat punten te bezorgen."

Cruijff waarschuwt Barcelona voor Shakhtar

Barcelona neemt het woensdag in de kwartfinale van de Champions League op tegen Shakhtar Donetsk. Johan Cruijff weet niet of Barça in staat is de halve finale te halen.

In Spanje droomt men van een halve finale tussen Barcelona en Real Madrid. Voordat de twee Spaanse grootmachten tegenover elkaar komen te staan in de halve eindstrijd, moet er eerst gewonnen worden van respectievelijk Shakhtar Donetsk en Tottenham Hotspur. Barça en Real zijn favoriet voor de halve finale. Maar volgens Johan Cruijff is het verre van zeker dat deze wedstrijd er komt.

De legendarische nummer veertien twijfelt niet aan de kwaliteiten van Real Madrid om Tottenham Hotspur te verslaan. Wel denkt hij dat Barcelona het heel lastig gaat krijgen tegen de opponent uit Oekraïne. "Ik ben er niet zeker van dat Barcelona en Real Madrid elkaar treffen in de halve finale van de Champions League", zegt Cruijff in zijn wekelijkse column in El Periodico de Catalunya.

"Het is overigens niet zo dat ik denk dat Real Madrid wordt uitgeschakeld. Ik ben er zelfs vrij zeker van dat Los Blancos het gaan redden tegen Tottenham. Het is juist Barcelona waar ik me zorgen over maak. Ik weet echt niet wat ik moet verwachten van Shakhtar. De speelstijl van Tottenham is ideaal voor Real Madrid. Maar Shakhtar is een heel andere ploeg. Ze zijn veel gevaarlijker."

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 27-03-2011 t/m zaterdag 02-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Vergeet Crysis 2, Homefront, Pokémon of de N3DS want Zumba Fitness voor de Wii is binnen op nummer één en verdrijft Crysis 2 van de troon.

Art Academy is de stijger van de week want die gaat met 26 plaatsen naar plaats elf in de lijst. Daler van de week is Crysis 2 voor de PC die naar plaats veertig afzakt, komend van plaats dertien.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, negen Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, twee PC-games, één PSP-game, vier DS-games en zeven 3DS-games.

chart

Benschop wil vaste spits van AZ worden

Charlison Benschop was afgelopen weekend de maker van het enige doelpunt in de wedstrijd tussen zijn ploeg AZ en Feyenoord. Hij mocht al vroeg in de wedstrijd invallen en bekroonde zijn invalbeurt met de winnende treffer.

"Ik heb lang op dit moment gewacht", aldus Benschop over zijn eerste doelpunt in het shirt van AZ. "Toen ik na een halfuur mocht invallen, wist ik dat dit de kans was om me te bewijzen. Dit doelpunt werkt bevrijdend. Het voelt ontzettend goed dat ik uitgerekend zaterdag mijn eerste goal maakte. Ik kom uit Rotterdam, dus dan is het extra leuk om hier te scoren."

Benschop hoopt de vaste spits van de Alkmaarders te worden: "Die ambitie heb ik natuurlijk wel. Als ik werd opgesteld was dat vaak als rechtervleugelaanvaller, maar dat is niet mijn favoriete positie. Zaterdag kreeg ik de kans in de punt van de aanval en ik heb bewezen dat ik daar thuishoor."

De Bakker neemt afscheid van coach Troost

Thiemo de Bakker heeft per direct afscheid genomen van trainer Huib Troost. De Bakker maakte dit vandaag bekend. Afgelopen weekend hebben de twee een gesprek gehad en hierin werd duidelijk dat de samenwerking niet verder zou gaan. Troost was sinds vorig jaar oktober de trainer van de Nederlander.

''Het was een lastige beslissing, maar het is beter zo'', stond te lezen op de website van De Bakker. ''We staan denk ik iets te dicht bij elkaar. Op moeilijke momenten is het soms lastig om dingen van hem aan te nemen.''

De breuk heeft volgens De Bakker verder geen gevolgen voor de vriendschap. ''We zijn oké samen.''

Pienaar ontbreekt tegen Real Madrid

Tottenham Hotspur kan in het eerste duel van de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid niet beschikken over Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan heeft teveel last van een liesblessure.

Trainer Harry Redknapp van de Spurs mist verder ook de geblesseerde verdediger Ledley King, Jonathan Woodgate, Younes Kaboul en Alan Hutton. De inzetbaarheid van William Gallas en Tom Huddlestone is nog twijfelachtig. Gareth Bale kan naar alle waarschijnlijkheid wel spelen.

Ooijer tevreden over rentree

Ajax-verdediger André Ooijer heeft gereageerd op zijn rentree bij de Amsterdamse club. Door afwezigheid van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld kreeg de routinier een basisplek.

Via de officiële website van Ajax laat Ooijer weten dat hij een goed gevoel overhield aan de wedstrijd tegen Heracles Almelo, die met 3-0 gewonnen werd. "De ploeg verdient na gisteren een groot compliment'', aldus de verdediger die door het ontbreken van Vertonghen en Maarten Stekelenburg de aanvoerdersband om zijn arm kreeg.

Ook had hij een goed woordje over voor Nicolai Boilesen die gisteren zijn debuut maakte in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. "Als je zo je debuut maakt, kan je een heel goede speler worden. Hij speelde goed, was goed aanwezig en ‘stond' er gewoon. Alleen jammer dat zijn kopbal geen doelpunt opleverde.''

Door de rumoerige periode die Ajax op bestuurlijk vlak doormaakt was het afwachten hoe de selectie zou reageren op het veld. "Het is zaak om als groep de rust te bewaren", laat Ooijer weten aan Ajax.nl. De routinier denkt dat de Amsterdammers nog twee prijzen kunnen pakken: "We maken nog kans op de dubbel'. De bekerfinale is in elk geval een wedstrijd op zichzelf. Ik kijk erg uit naar de finale.''

Topbezetting in KLM Open

Het KLM Open presenteert voor de komende editie in september een topbezetting. De nummers een en twee van de wereldranglijst hebben hun deelname aan de open Nederlandse titelstrijd op de Hilversumsche Golf Club toegezegd: de Duitser Martin Kaymer en de Engelsman Lee Westwood. Dat meldde de organisatie vandaag.

Kaymer won het toernooi vorig jaar. Hij zegde direct na zijn zege al toe zijn titel te komen verdedigen en hij houdt zijn woord. Westwood zou vorig jaar meedoen, maar haakte op het laatste moment af met een blessure. De Engelsman komt dit jaar zijn belofte inlossen. Het KLM Open heeft ook de Noord-Ier Rory McIlroy gestrikt. De pas 21-jarige golfer is de nummer negen van de wereldranglijst.

OM stelde Kroon schikking voor

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op enig moment Marco Kroon gezegd dat er geen rechtszaak zou komen als hij gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven. Kroon zou dan wel ontslagen zijn bij Defensie.

"Het OM realiseerde zich dat het voor Kroon zeer belastend zou zijn als er een rechtszaak zou komen", zei aanklaagster Mariska Wijnbelt maandag voor de rechtbank in Arnhem.

Het OM had hem dan wel een transactie aangeboden voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens.

OM stelde Kroon schikking voor
OM stelde Kroon schikking voor (Foto: ANP)

Nieuwe details Max Payne 3 bekend

De aankomende actiegame Max Payne 3 krijgt een verhaallijn waarin tijdsprongen tussen het heden en verleden worden gemaakt. Dat onthult gametijdschrift Edge in de nieuwste uitgave. Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat uitgever Rockstar details over de game vrijgeeft.

Eerdere screenshots van de game toonden een aan lager wal geraakte Max Payne met een kaal hoofd. Dit blijkt nu slechts gedeeltelijk waar te zijn, aangezien de game tijdsprongen tussen het heden en verleden maakt. Zo is een jongere versie van de hoofdpersoon met een volle bos haar op een aantal afbeeldingen te zien.

In Max Payne 3 is Max Payne met pensioen, maar verkeert hij nog steeds in een wereld vol corruptie en geweld. Hij heeft zijn leven in New York achter zich gelaten en een nieuw bestaan in Brazilië opgebouwd. Wanneer hij plotseling in gevaar komt, begint zijn bloedige ontsnapping uit de stad Sao Paolo en een zoektocht naar de waarheid.

Het derde deel in de serie zal volgens Rockstar een lineaire game worden. Dit houdt in dat de ontwikkelaar zich meer zal gaan richten op de omgevingen waar Max zich zal bevinden en hoe deze reageren op het geweld. Bullet-time zal weer terug zijn en wordt opgeladen door het doodschieten van je vijanden.

Het is niet bekend wanneer Max Payne 3 uitkomt maar de originele stemacteur, James McCafferty, zal de stem van Max Payne vertolken.


Hernieuwde anti-Roma campagne in Hongarije

De steun in Hongarije voor de extreemrechtse partij Jobbik brokkelt af. Om het tij te keren neemt Jobbik zijn toevlucht tot een beproefde tactiek voor extreemrechtse partijen in Europa: afgeven op zigeuners.

Door in te spelen op antizigeunersentimenten onder de langdurig werklozen buiten de stedelijke gebieden wist Jobbik in 2010 een klinkende verkiezingsoverwinning binnen te slepen; de partij behaalde maar liefst 17 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen.

Volgens recente peilingen is de steun voor extreemrechts in Hongarije echter aan het afbrokkelen. Jobbik zou nu op 13 procent van de stemmen kunnen rekenen. De partij lijkt daarom opnieuw een campagne tegen de zigeuners, of Roma, te zijn begonnen, wat al heeft geleid tot optochten in dorpen door het hele land.

Zaterdagavond demonstreerden parlementsleden van Jobbik en zo'n zeshonderd aanhangers samen tegen 'de zigeunerterreur' in het dorpje Hejoszalonta, zo'n 160 kilometer ten oosten van de hoofdstad Boedapest. Aanleiding voor het protest was de moord op een inwoonster van het dorp op 22 maart. Twee huurders van de vrouw, beiden Roma, en een derde verdachte zijn aangehouden door de politie.

6 tot 8 procent van de tien miljoen Hongaren is Roma en ze behoren tot de armste en laagst opgeleide inwoners van het land. Ze lopen overal tegen discriminatie aan. In het onderwijs en bij het zoeken naar een baan, maar bijvoorbeeld ook binnen de gezondheidszorg.

De opkomst van Jobbik was mede mogelijk door de steun van de Hongaarse Garde, een geüniformeerde groepering met enkele duizenden leden die verscheidene optochten in boerendorpen heeft gehouden om de niet-Roma bevolking te 'beschermen' en de Roma te intimideren. De Garde werd in 2009 door de rechter verboden en de Hongaarse president Viktor Orban bezwoer voor de verkiezingen van april 2010 dat hij het verbod op de garde streng zou handhaven. De groepering kon volgens Orban rekenen op 'twee klappen in het gezicht'.

De website van de Hongaarse Garde mag dan al bijna een jaar niet meer actief zijn, een aantal groeperingen is opgestaan om de leemte te vullen; De Nieuwe Hongaarse Garde, De Hongaarse Nationale Garde, De Motorrijdende Garde en het Nationale Garnizoen. De ledenbestanden van de verschillende gardes vertonen een grote overlap.

Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties hebben de Hongaarse politie opgeroepen om de Roma-minderheid in Hongarije te beschermen en te voorkomen dat burgerwachten en milities dit soort optochten houden. Jobbik hield echter vorige maand een soortgelijke demonstratie in een ander dorp en geüniformeerde extremisten patrouilleerden wekenlang op straat.

Jobbik-leden hadden het in toespraken tot hun aanhang in Hejoszalonta over de veronderstelde criminele activiteiten van de Roma, hekelden het economische beleid van de regerende partij Fidesz en spraken hun woede uit over de hoge werkloosheid in het noordoosten van Hongarije.

Volgens Jobbik-politicus Zsolt Egyed is de veiligheid in het land verslechterd sinds Fidesz tien maanden geleden aan de macht kwam. "De politie zou gewoon twee maanden de vrije hand moeten krijgen. Zij weten wel wat te doen", aldus Egyed. Jobbik-lid Marton Szegedi trok de populistische lijn door. "Fidesz is de partij voor de rijken geworden. Het kan hun helemaal niks schelen wat er met ons, de gemiddelde plattelandsbewoner, gebeurt", aldus Szegedi.

Hongaarse mensenrechtengroeperingen roepen juist op tot een einde aan de discriminatie. "Wij behoren vaak tot de armste laag van de bevolking omdat we als zigeuners geboren worden", zei Roma-activiste en onderwijzeres Agnes Daroczi in haar toespraak tot de 150 mensen die in Hejoszalonta demonstreerden tegen de Jobbik-manifestatie. "We hebben een kleurenblinde ontwikkeling nodig in dit land die ook de mensen achteraan in de rij bereikt."

De burgemeester van Hejoszalonta, Jozsef Anderko, en enkele inwoners bevestigden dat het dorp te maken heeft met kruimeldiefstallen - wat rechts 'zigeunermisdaden' noemt - maar zeiden ook dat de 850 inwoners, van wie 350 Roma, redelijk goed met elkaar omgaan. Anderko heeft met tegenzin de noodzakelijke vergunningen voor de protestmanifestatie aan Jobbik verleend. "Ik heb ze nog gezegd dat het meer zin zou hebben als ze een paar vrouwelijke zigeuners in het dorp aan een baan zouden helpen of als ze geld zouden inzamelen voor de familie van het slachtoffer", aldus Anderko.

De optocht van Jobbik kent in ieder geval één concrete uitkomst: er is een verdere wig gedreven tussen de inwoners van Hejoszalonta. Roma-vrouwen in het dorp zijn een petitie gestart om een kleuterjuf die meeliep met Jobbik te laten ontslaan. "90 procent van de kinderen in die kleuterklas is Roma. Na deze optocht is zij simpelweg niet langer geschikt om les te geven aan deze kinderen", aldus een van hen.


Hernieuwde anti-Roma campagne in Hongarije (Foto: Novum)

WK wielrennen 2014 in Spaanse Ponferrada

Ponferrada lijkt in 2014 het decor zijn van het WK wielrennen. De internationale wielerunie UCI vindt de kandidatuur van de stad in het noordwesten van Spanje de beste en heeft de andere kandidaten afgewezen. In september neemt de UCI een definitief besluit over de toewijzing.

Een jaar later zal het WK buiten Europa plaatsvinden. Voor de strijd om de regenboogtrui in 2015 hebben Oman en de Amerikaanse stad Richmond zich al kandidaat gesteld. Dit seizoen vindt het WK in de Deense hoofdstad Kopenhagen plaats en in 2012 is Valkenburg het decor van de strijd om de wereldtitel. Het laatste WK in Spanje werd in 2005 in Madrid verreden.

Vorig jaar werd in het Australische Melbourne de Noor Thor Hushovd wereldkampioen op de weg. Bij de tijdrit was de Zwitser Fabian Cancellara de beste.

Scary Noseblowbaby hit op YouTube

De Scary Noseblow Baby is de internetsensatie van dit moment. In twee weken tijd is het filmpje over een baby die angstig kijkt als mama haar neus snuit 13 miljoen keer bekeken.

De baby vindt het snuiten van de neus tegelijkertijd eng maar ook weer grappig. Uiteraard is het filmpje al langsgekomen bij De Wereld Draait Door en diverse weblogs. Maar omdat het grappig blijft nog een keer de Scary Noseblow Baby.

[Video] CL-duel Afrika ontspoort volledig

Afgelopen weekend troffen het Egyptische Zamalek en het Tunesische Club Africian elkaar in het kader van de Afrikaanse Champions League. De wedstrijd tussen beide ploegen liep in de laatste seconden van de wedstrijd volledig uit de hand.

Duizenden supporters bestormden het veld en hadden het vooral gemunt op de arbitrage. De heenwedstrijd in Tunesië eindigde in een 4-2 overwinning voor Club Africian. In Cairo stond het afgelopen weekend tot diep in de blessuretijd 2-1 voor Zamalek en in de slotfase leek de Egyptische ploeg het tweeluik alsnog te winnen. De scheidsrechter keurde het doelpunt echter niet goed.

Vervolgens besloten duizenden fans het veld te betreden. De scheidsrechters en spelers van beide teams wisten zich echter maar net op tijd in veiligheid te brengen. Gisteren boden honderden Egyptenaren hun excuses aan bij de Tunesische ambassade. Het is nog niet duidelijk of er sancties worden uitgedeeld aan Zamalek. Negen mensen zouden gewond zijn geraakt bij de rellen.

Hieronder de beelden:

Sneijder klaagt over laserpen: "Het was superirritant"

Inter-speler Wesley Sneijder verloor zaterdag met zijn team Internazionale met 3-0 van stadgenoot AC Milan. Tijdens deze wedstrijd werd de middenvelder beschenen met een laserpen. "Het is superirritant en ook nog een erg gevaarlijk, want je kan er oogschade door oplopen," aldus de Nederlander na afloop.

Na dik een kwartier spelen mocht Sneijder aanleggen voor een vrije trap. Een supporter scheen op dat moment met een laserpen richting zijn oog. "Er werd met een laserpen in mijn oog geschenen. Ik zei tegen de vierde man dat het afgelopen moest zijn en nadat dit werd omgeroepen, hebben de fans het gelukkig ook niet meer gedaan", besloot Sneijder.

Landgenoot Mark van Bommel viel Sneijder bij. "Ik heb de scheidsrechter gezegd dat dit écht niet door de beugel kon."

Ajax speelt benefietwedstrijd voor Japan

Ajax gaat de slachtoffers van de ramp in Japan helpen. De Amsterdamse ploeg speelt op 13 april een benefietwedstrijd tegen Shimizu S-pulse, een ploeg uit de Japanse J-League.

De opbrengst van de wedstrijd, die in de Amsterdam ArenA wordt afgewerkt, gaat naar giro 6868 van het Rode Kruis en zal worden gebruikt om de hulpverlening in Japan te verbeteren. De wedstrijd vormt de afsluiting van de actiedag die het Rode Kruis organiseert.

Ajax zal aantreden met een team wat zal bestaan uit spelers van het eerste en tweede elftal.

Di Grassi in beeld als testcoureur Pirelli

Lucas di Grassi is volgens Italiaracing kandidaat om testrijder te worden bij Pirelli. Pedro de la Rosa is momenteel degene die die rol vervuld, maar deze zal zeer binnenkort weer terugkeren bij McLaren om daar als testrijder te fungeren.

Vorig jaar nog reed Di Grassi voor het team van Virgin Racing, maar die plek wordt dit jaar ingenomen door de Belg Jérôme D'Ambrosio. Verder is Di Grassi een van de weinige coureur met Formule 1-ervaring die beschikbaar is.

Friedel (39) nog niet te oud voor Villa

Brad Friedel tekent mogelijk een nieuw contract bij Aston Villa. De club heeft de besprekingen met de 39-jarige doelman geopend.

De huidige verbintenis van de Amerikaan loopt aan het einde van dit seizoen af. Veel clubs zitten op het vinkentouw voor de ervaren sluitpost, maar Aston Villa geeft hem niet zonder slag of stoot op. De club wil met Friedel de toekomst in.

En die liefde blijkt wederzijds. "We zijn op dit moment in gesprek over een nieuw contract", zegt zijn zaakwaarnemer Tony McGil. "Brad is heel erg gelukkig bij Aston Villa. Als hij dat niet was, zouden we niet over een nieuw contract discussiëren. Tot nu toe lopen de gesprekken heel erg goed."

Ondanks zijn senioriteit is Friedel nog lang niet over zijn top. De voormalig international van de Verenigde Staten blijft vriend en vijand dit seizoen verbazen met zijn sterke optredens. Dat werd afgelopen weekend bevestigd toen hij Aston Villa overeind hield op bezoek bij Everton.

AC Milan niet happig op vertrek Gattuso

AC Milan vreest niet dat Gennaro Gattuso de club deze zomer verlaat voor een Russisch avontuur. Dat zegt bestuurder Adriano Galliani in Corriero dello Sport.

Gattuso zou in de belangstelling staan van de Russische club Anzhi. "Maar ik verwacht niet dat hij vertrekt", reageert Galliani op de geruchten. "Hij heeft een contract bij ons voor nog een seizoen. Wanneer er een aanbod komt uit Rusland zullen we luisteren, maar ik denk niet dat het zover zal komen. Ik denk dat Gennaro bij ons blijft."

Gattuso behoort tot het meubilair van het huidige AC Milan. De middenvelder speelt al sinds 1999 voor de Milanese club. Hij speelde 326 competitieduels en scoorde daarin acht keer.

Ook dit seizoen is Gattuso een vaste waarde in de ploeg van AC Milan. In het verleden kwam Gatusso uit voor onder meer Perugia, Glasgow Rangers en Salernitana. Bij laatstgenoemde club werd hij in 1999 weggeplukt door AC Milan.

Vrouwenschansspringen bijna olympisch

Het schansspringen voor vrouwen wordt mogelijk toegevoegd aan het programma voor de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi. Het is een van de zes mogelijke nieuwe evenementen waar het Internationaal Olympisch Comité komende week een beslissing over neemt.

De vrouwen hadden bij de rechter al een verzoek ingediend om mee te mogen doen aan de Spelen in Vancouver van vorig jaar, maar kregen nul op het rekest. Ook een beroep bij het Canadese Hooggerechtshof haalde niets uit. Daardoor was schansspringen samen met de Noordse combinatie vorig jaar de enige sport op de Winterspelen die alleen door mannen werd beoefend.

'Van Gelder zit op 95 procent'

Coach Bram van Bokhoven denkt dat zijn pupil Yuri van Gelder sterk genoeg is om de finale op ringen te halen bij het EK turnen in Berlijn. ''Maar vergeet niet dat het zijn eerste grote toernooi is sinds twee jaar.''

In Milaan drie jaar geleden werd Van Gelder Europees kampioen op de ringen. Na deze zege volgde een straf wegens het gebruik van cocaïne en nog een straf wegens het opnieuw gebruiken hiervan. 

Van Gelder werd echter weer in genade aangenomen en is samen met Epke Zonderland en Jeffrey Wammes kanshebber voor een van de medailles tijdens het EK. "Het zal niet makkelijk worden, maar Yuri moet de finale kunnen halen'', aldus zijn coach. "Hij is nog niet 'supersupersterk', hij zit momenteel op 95 procent."

Kroon: "Dit is ronduit dramatisch"

Gisteren brak Karsten Kroon bij een val in de Ronde van Vlaanderen zijn linkersleutelbeen en daardoor kan de wielrenner van BMC een streep zetten door het gehele voorjaar.

Kort na een bezoek aan specialist Toon Claes in het ziekenhuis van Herentals reageerde Kroon op de gebeurtenis. De Belgische sportarts moet kijken in hoeverre operationeel ingrijpen mogelijk is: "Dit is ronduit dramatisch. Als dat niet kan zal ik zeker drie weken moeten rusten en kan ik de schouder niet belasten."

Kroon vervolgt: "Ik heb na vorig jaar keihard gewerkt om op niveau te komen. Het moest de komende weken gebeuren. Het ging zondag al perfect, de conditie is zo goed. Ik had er zeker bijgezeten in de finale. En dan moeten mijn wedstrijden eigenlijk nog komen.”

De wielrenner weet nog niet waar hij dit seizoen aan toe is: "Ik moet eerst weten wat er precies aan de hand is.”

Het betere snijwerk in Alice: Madness Returns

Het mag geen verrassing zijn, maar Alice: Madness Returns heeft een ‘mature’ rating gekregen van de ESRB. Natuurlijk geldt dit in eerste instantie alleen voor de Verenigde Staten en Canada. Het spel zit vol met extreem geweld, gorigheid en de nodige scheldwoorden.

De ESRB gaf de volgende beschrijving:
This is an action-adventure game in which players assume the role of Alice Little, an asylum patient attempting to understand her past while struggling with an unbalanced psyche. As they traverse between the real world and Alice's imagination (i.e., Wonderland), players use pepper grinders, knives, and other weapons to attack fantastical enemies (e.g., trolls, puppets, living teapots, doll-like creatures) in melee-style combat. Battles are accompanied by cries of pain, slashing sounds, and large splashes of blood that stain Alice's body and the ground.

Some enemies can be decapitated, and certain attacks cause them to explode into pieces; in one sequence, young doll-like characters are depicted with bloody wounds that expose their brains. During the course of the game, the dialogue contains occasional references to prostitution (e.g., 'I saw you down at the bloody whore house,' 'Where'd she be without me? On the streets selling her backside,' and 'Where's me money?'/'Get those fat-a*s whores out on the street . . .'). The words 'f**k' and 'c*nt' can be heard in dialogue.”

Je interesse gewekt? Zie hieronder de eerste gameplay trailer.

Oorlogsheld Marco Kroon: Ik word erin geluisd

Oorlogsheld en verdachte in een drugszaak Marco Kroon zegt slachtoffer te zijn van een complot. "Ik word erin geluisd. Mensen proberen mij kapot te maken", verklaarde de militair maandag voor de rechtbank in Arnhem.

Kroon, de eerste militair die in 2009 de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezit van stroomstootwapens en een kleine hoeveelheid harddrugs voor eigen gebruik. De militair, die in Den Bosch een café runt, stelt dat bezoekers mogelijk drugs in zijn drankje hebben gedaan. Kroon denkt dat lastige cafébezoekers, die hij ooit hardhandig het café heeft uitgezet, mogelijk wraak willen nemen. "Zij weten dat drugs en defensie niet samengaan."

Ook vertelde Kroon verschillende bedreigende sms'jes te hebben ontvangen waaruit zou blijken dat onbekenden hem een pootje willen lichten. De sms'jes zouden teksten bevatten als 'from hero to zero. We gaan je breken'. Ook zou de 40-jarige Bosschenaar thuis pamfletten hebben ontvangen met bedreigende teksten.

Voor de zaak tegen Kroon heeft de militaire kamer de hele dag gereserveerd. Maandagmiddag wordt een aantal getuigen gehoord. Waarschijnlijk wordt volgende week maandag de strafeis tegen de Bosschenaar bekendgemaakt.

Obama wil een tweede termijn

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag aangekondigd zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn. Obama maakte zijn besluit bekend via een video op zijn campagnewebsite en in een e-mail aan zijn aanhangers.

De aankondiging werd door velen verwacht en medewerkers van het Witte Huis zeiden afgelopen weekend al dat Obama's campagneteam deze week de benodigde papieren gaat indienen bij de Federale Kiescommissie om zijn herverkiezingscampagne voor de verkiezingen van 2012 te beginnen.


Obama wil een tweede termijn (Foto: Novum)

Aissati en Vitesse willen langer met elkaar door

Ismaïl Aissati en Vitesse zijn in gesprek over een langer verblijf van de aanvallende middenvelder in Arnhem. "De gesprekken lopen al een tijdje en we hopen binnen enkele weken duidelijkheid over een langer verblijf te krijgen", meldt technisch directeur Ted van Leeuwen op de website van Vitesse. Aissati wordt dit seizoen gehuurd van Ajax. Daar heeft hij nog een contract tot de zomer van 2012.

Aissati, die eerder aangaf na dit seizoen terug te willen naar Ajax, staat inmiddels positief tegenover een langer verblijf. Van Leeuwen ziet voor de aanvallende middenvelder een belangrijke rol weggelegd bij de huidige nummer vijftien van de Eredivisie.

"Ismaïl is een fantastische voetballer voor Vitesse en meer dan alleen een speler. Ook buiten het veld is hij een meerwaarde." Aissati speelde tot dusver 24 competitieduels voor de Arnhemmers waarin hij vier maal trefzeker was.

Schalke zonder Huntelaar tegen Inter

Klaas-Jan Huntelaar doet dinsdag niet mee als Schalke 04 het in de kwartfinales van de Champions League opneemt tegen titelverdediger Internazionale. De Nederlandse international ondervindt nog te veel hinder van zijn knieblessure.

Aanvaller Mario Gavranovic en middenvelder Peer Kluge ontbreken eveneens. De Ghanees Anthony Annan is niet speelgerechtigd.

Cristoph Metzelder is ondanks een gebroken neus vastbesloten om aan de aftrap te verschijnen in Milaan. De verdediger speelt met een masker. Zijn trainer Ralf Rangnick kijkt reikhalzend uit naar het duel. ,,We verheugen ons er heel erg op. We hebben niets te verliezen. We zijn de 'outsider' en die rol past ons goed."

Schalke zonder Huntelaar tegen Inter
Schalke zonder Huntelaar tegen Inter (Foto: ANP)

Europese staalindustrie vecht CO2-normen aan

Belangenorganisatie Eurofer neemt juridische stappen vanwege de regels voor CO2-uitstoot die de Europese Commissie oplegt aan de ijzer- en staalindustrie, meldt de organisatie maandag.

De normen voor de ijzer- en staalindustrie zijn 'technisch niet haalbaar' en zullen investeringen in de branche ontmoedigen, aldus Eurofer in een verklaring. De industriegroep heeft zijn advocaten opdracht gegeven een verzoek op te stellen tot nietigverklaring van de regels die door de Europese Commissie bepaald zijn.

Volgens Eurofer zorgen de regels voor 5 miljard euro aan extra kosten voor de ijzer- en staalindustrie in de Europese Unie in de periode 2013 tot 2020, naast alle milieukosten die al eerder aan de branche zijn opgelegd.

UCI onderzoekt trucje F. Schleck

De UCI onderzoekt of Fränk Schleck tijdens het Critérium International de regels heeft overtreden. De Luxemburger droeg tijdens de tijdrit van de etappekoers op Corsica een drinkzak op zijn borst. Die gaf hem mogelijk een aerodynamisch voordeel. De Italiaanse krant Gazzetta dello Sport berichtte als eerste over het trucje.

UCI-woordvoerder Enrico Carpani verklaart dat het onderzoek vooral bedoeld is om erachter te komen wat er precies gebeurd is. "We willen weten of er regels zijn overtreden."

Schleck werd tijdens de afsluitende tijdrit van zeven kilometer twaalfde. Dat was voldoende om zijn eindzege veilig te stellen.


UCI onderzoekt trucje F. Schleck (Foto: Novum)

Juve wijst Buffon-geruchten van de hand

De toekomst van Gianluigi Buffon ligt bij Juventus. Dat stelt sportief directeur Guiseppe Marotta in reactie op de geruchten dat de doelman zou vertrekken.

De 33-jarige Buffon staat hoog genoteerd op de lijstjes van enkele grote Europese clubs, die op zoek zijn naar een internationaal ervaren doelman voor de komende seizoenen. Marotta weigert een transfer van zijn sluitpost echter te bespreken.

"Wij steunen op Buffon in het heden en in de toekomst. We praten vaak met hem en zijn manager. Hij zal niet worden verkocht", benadrukte Marotta na de 2-0 zege op AS Roma.

In die wedstrijd kwam Buffon niet in actie vanwege een griepje. Hij werd vervangen door Marco Storari, die met enkele fantastische reddingen de zege voor zijn ploeg veilig stelde.

A50 afgesloten door gekantelde truck

De A50 is maandagochtend tussen Ravenstein en het knooppunt Paalgraven afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen. In beide richtingen stond rond 11.00 uur een file van zo'n 5 kilometer. Verkeer uit Arnhem dat richting Oss rijdt wordt aangeraden om via de A15 en de A2 om te rijden.

De chauffeur van de truck raakte bekneld. De brandweer en andere hulpdiensten hebben eerste hulp verleend.

De VerkeersInformatieDienst verwacht dat het tot zeker 15.00 uur duurt totdat de weg kan worden vrijgegeven. Niet alleen moet de truck van de weg worden gehaald, ook moet de beschadigde vangrail worden hersteld.

'De Graafschap wil Pastoor als nieuwe trainer'

De Graafschap wil niet langer wachten met het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer voor het komende seizoen. Alex Pastoor is de eerste keus in Doetinchem.

De Graafschap poogde tevergeefs Erwin Koeman te verleiden tot een avontuur bij de Superboeren en kreeg vanErik ten Hag, assistent-trainer bij PSV, te horen dat hij pas na dit seizoen een beslissing wil nemen over zijn toekomst. De eredivisionist lijkt daar niet op te willen wachten.

Technisch directeur Leen Looyen gaat Alex Pastoor benaderen voor de functie van hoofdtrainer bij De Graafschap, meldt De Gelderlander. Mocht Pastoor niet ingaan op de interesse, dan komen Jurgen Streppel (Helmond Sport) en Ernest Faber (FC Eindhoven) in beeld.

De Graafschap zoekt naar een nieuwe hoofdtrainer omdat Darije Kalezic de club deze zomer verlaat. De Doetinchemmers wilden op het hoogtepunt stoppen met de samenwerking en besloten het contract van de huidige coach niet te verlengen.

Binnenkort nieuwe Burnout-game?

Een paar jaar geleden kwam Criterion met Burnout Paradise wat een groot succes was. Sindsdien hebben we niets meer over de serie gehoord en zijn de makers druk geweest met Need for Speed: Hot Pursuit. Tot nu!

De Australische rating-board heeft namelijk een lijst met games waar onder andere een nieuwe Burnout op staat. De game, genaamd Burnout Crash, zou voor verschillende platformen beschikbaar komen. Een profiel van een software engineer van EA op LinkedIn geeft ons iets meer details, namelijk dat de game voor de PlayStation 3 en Xbox 360 in de maak zou zijn.

Het ziet er dus naar uit dat Burnout weer terug komt. Wat vinden jullie hiervan en wat zouden jullie graag in deze game willen zien?

burnout Paradise

Werkstraffen voor mishandeling op marineschip

De militaire rechtbank in Arnhem heeft maandagochtend zeven militairen werkstraffen opgelegd voor het mishandelen van een collega. De militairen zijn volgens de rechter niet alleen over de grens van wat nog een grap kan heten gegaan, maar ook over de grens van de wet.

Zes mariniers der eerste klasse tussen de 20 en 25 jaar oud trokken vorig jaar juni midden in de nacht een collega uit zijn bed op de Hr. Ms. Johan de Witt. Ze boeiden hem op de grond, plakten zijn mond dicht en zetten hem een geblindeerde bril en oogkappen op.

Daarna werd hij in een kooi gezet die is bedoeld om piraten in op te sluiten. De mariniers zetten hem op een stoel, met zijn armen achter zijn rug geboeid en aan de grond vastgemaakt. De kooi sloten ze af met een ketting en een tie-wrap.

Naast de mariniers werd een 29-jarige korporaal veroordeeld omdat hij niet heeft ingegrepen. Hij kreeg veertig uur werkstraf, de mariniers ieder dertig uur.

Özbiliz: "Ik had drie keer moeten scoren"

Araz Özbiliz maakte gisteren tegen Heracles Almelo (3-0) zijn eerste officiële doelpunt in het eerste van Ajax. De 21-jarige aanvaller was echter niet tevreden.

Özbiliz viel in de 71ste minuut in en maakte tien minuten later zijn eerste doelpunt. "Nicolai Boilesen kwam door aan de linkerkant en trok de bal voor", vertelt Özbiliz aan Goal.com. "De verdediger blokte het schot van Mounir El Hamdaoui en de bal kwam voor mijn voeten. Ik schoot hem gelukkig binnen."

Daarna kreeg hij een ideale kans om gelijk zijn tweede goal te maken, maar doelman Remko Pasveer doorzag zijn plan. "Eigenlijk had ik er wel drie kunnen maken. Een keer ging een schot net naast en die laatste moest er zeker in. Ik twijfelde en dat moet je niet doen. Daardoor verslikte ik me in de actie en kreeg de keeper tijd om te reageren. Ik had direct moeten schieten."

"Ik was niet echt bezig met die eerste goal", vervolgt de buitenspeler, die zijn elfde Eredivisiewedstrijd speelde. "Ik was goed bezig en dan komen de goals vanzelf. Deze lijn moet ik doortrekken en daar doe ik mijn stinkende best voor. Op die manier hoop ik het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken. Het kan nog beter, bijvoorbeeld het herkennen wanneer je een actie moet maken en wanneer niet."

Rossi biedt Stoner zijn excuses aan na crash

Motorcoureur Valentino Rossi heeft zijn excuses aangeboden aan Casey Stoner. Deze moest, na een fout van de Italiaan, noodgewongen een einde maken aan zijn race. De inhaalactie van The Doctor was volgens eigen zeggen niet bedoeld, maar hij verloor de controle over zijn motor tijdens het remmen.

"Ik wilde hem niet eens inhalen, maar ik remde gewoon wat te laat in vergelijking met hem", aldus Rossi na afloop. "Ik had niet genoeg ruimte om buitenom te gaan, dus ging ik binnendoor. Helaas verloor ik de voorkant van de motor, waarna ik hem meenam in mijn val. Het was volledig mijn fout en ik weet dat hij erg boos is, maar ik ben meteen naar hem toegegaan om mijn excuses aan te bieden."

Lauda: "Beweegbare vleugel domste idee ooit"

Oud-coureur Niki Lauda staat niet bekend om zijn genuanceerde uitspraken en ook deze keer liet hij zijn mening duidelijk blijken over de beweegbare vleugel. De drievourig wereldkampioen noemt de vleugel het domste idee ooit.

"Deze vleugelregel is het domste wat een mens ooit heeft verzonnen", reageerde Lauda tegenover Sport1. "Om vooraf te bepalen wanneer iemand mag inhalen, vind ik werkelijk niet kunnen. Het heeft zich in Australië ook niet bewezen. Inhaalacties moeten vanuit de coureurs zelf komen en niet door een groen lampje van de FIA in de cockpit dat aangeeft wanneer de vleugels mogen worden bewogen."

Gárate wil 'thuis' etappe winnen

Raborenner Juan Manuel Gárate is deze week een van de meesterknechten van Robert Gesink in de Ronde van Baskenland. De Bask heeft echter ook zijn zinnen gezet op een etappeoverwinning. "Het zou speciaal zijn om 'thuis' te winnen. Ik heb nog nooit een race gewonnen in Baskenland, maar dit jaar is het mogelijk. Ik voel me sterk."

Gárate heeft nog geen etappe gekozen die hij per se wil winnen. De Ronde komt niet langs zijn huis. "Ik ken alle wegen hier wel. Ik ben hier opgegroeid en begonnen met rijden." Als jongen ging de 34-jarige Bask altijd kijken bij de Ronde van Baskenland. "En bij de Clasica San Sebastian. Ik ben hier thuis. Dit voelt altijd speciaal."

Toch is een etappezege niet het eerste doel van Gárate, die zichzelf wegcijfert voor de ploeg. "Het klassement is mijn eerste belang. We hebben een heel goede ploeg dit jaar. Het kan een mooie week worden."

Queiroz nieuwe bondscoach Iran

Carlos Queiroz is de nieuwe bondscoach van het nationale voetbalteam van Iran. Dit maakte het Iraanse persbureau Fars vandaag bekend. De Portugees tekent in Iran een contract voor drie jaar. In deze tijd zal hij het land naar het Wk van 2014 in Brazilië moeten leiden.

Twee maanden terug leek de 58-jarige Queiroz al overeenstemming te hebben met Iran, maar destijds zag de familie van de Portugees het niet zitten om in het land te gaan wonen. De deal gaat nu alsnog door.

In september werd Queiroz ontslagen als bondscoach van zijn geboorteland Portugal.

Djokovic: "Een van mijn beste finales ooit"

Na de finale van het toernooi in Miami besefte Novak Djokovic dat het niveau van de partij zeer hoog lag. Hij won in de finale van de Spanjaard Rafael Nadal. 

''Het was erg close. Het kon beide kanten op'', aldus de Serviër. ''Het is een van de beste finales die ik ooit gespeeld heb. Rafael was aanvankelijk duidelijk de betere. Daarna kwam ook ik in mijn spel.''

Uiteindelijk wist Djokovic in dik drie uur te winnen met 4-6, 6-3 en 7-6(4). ''Ik wist tot het allerlaatste punt niet hoe dit zou aflopen.'' Tegenstander Nadal toonde zich een goede verliezer. ''Ik moet Novak feliciteren. Hij was net iets te goed vandaag.''

Rus voor het eerst in top honderd

Voor het eerste in haar tenniscarrière behoort tennisster Arantxa Rus tot de honderd beste van de wereld. Sinds de laatste lijst klom de Nederlandse vijf plekken. Ze bezet nu plaats 99.

Afgelopen week wist Rus de kwalificaties van het WTA-toernooi in Miami door te komen, ze werd echter in de eerste ronde uitgeschakeld. De andere Nederlandse Michaëlla Krajicek daalde van de 128e naar de 138e plek op de lijst.

'Altijd autopsie bij plots overlijden onder 45'

Als mensen onder de 45 onverwacht overlijden, moet er altijd een autopsie plaatsvinden. Daarvoor pleit professor Pieter Doevendans van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n vijfhonderd mensen onder de 45 onverwacht. In ongeveer drie kwart van de gevallen is de doodsoorzaak een erfelijke hartaandoening, schat Doevendans. Bij slechts een derde van deze sterfgevallen wordt een autopsie uitgevoerd.

"Het is van belang dat dat wel gebeurt. Omdat het bij onverwacht overlijden meestal om een erfelijke hartaandoening gaat, is het belangrijk dat de nabestaanden dat weten. Ze kunnen dan zelf getest worden op die aandoening. Zo kan worden voorkomen dat er meer slachtoffers vallen", zei Doevendans maandag.

Kinderen gewond door vliegend springkussen

In de Amerikaanse stad Tucson zijn zaterdag twee kinderen gewond geraakt bij een bizar incident. De jongen en het meisje waren aan het spelen op een springskasteel toen dit ineens door de wind werd meegenomen en op een drukke weg terechtkwam.

Volgens weerkundigen werd het speelkasteel opgetild door een zogeheten 'dust devil', een wervelwind die rotatiesnelheden tot 100 kilometer per uur kan bereiken. Het springkussen werd over drie rijbanen geblazen om vervolgens te landen op de vluchtstrook.

De twee kinderen raakten hierbij zwaargewond. Ze verkeren gelukkig niet in levensgevaar.

Bin Hammam enige uitdager Blatter

Dit weekend verstreek de deadline voor kandidaten om zich aan te melden voor de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA. Vandaag maakte de FIFA bekend dat de huidige voorzitter Joseph Blatter en uitdager Mohammed Bin Hammam de kandidaten zijn.

Op 1 juni wordt in de Zwiterse stad Zürich bekend wie zich de komende vier jaar voorzitter van de FIFA mag noemen. De inmiddels 75-jarige Blatter is inmiddels dertien jaar de machtigste man in de voetbalwereld. Bin Hammam, 61 jaar en afkomstig uit Qatar, is bezig aan zijn derde termijn als voorzitter van de Aziatische voetbalbond.

Ook de Chileen Elias Figueroa wilde zich aanmelden als kandidaat, maar hij trok zich eerder deze week terug.

1 miljoen meer huishoudens in 2045

Het aantal huishoudens in Nederland stijgt naar verwachting van 7,4 miljoen nu tot 8,5 miljoen in 2045. Daarna zet een lichte daling in tot 8,4 miljoen in 2060. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. In 2060 bestaat 44 procent van de huishoudens uit één persoon. Nu is dat 36 procent.

Het aantal eenpersoonshuishoudens blijft naar verwachting nog veertig jaar toenemen. In 2050 telt Nederland er 3,7 miljoen, ruim 1 miljoen meer dan nu. Bijna de helft zal bestaan uit ouderen. Vanwege de vergrijzing neemt het aantal mensen dat alleen komt te staan de komende decennia sterk toe. Verder komen er relatief meer scheidingen voor dan in het verleden, waardoor er meer en kleinere huishoudens ontstaan.

De groei komt rond 2050 tot stilstand. Het aantal alleenstaanden dat overlijdt of naar een instelling gaat, is dan ook weer sterk opgelopen als gevolg van de vergrijzing.

Aantal huishoudens stijgt met 1 miljoen
Aantal huishoudens stijgt met 1 miljoen (Foto: ANP)

Bomaanslag op busstation Pakistan

Een bomaanslag op een busstation in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan heeft maandag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Acht mensen zijn gewond geraakt, meldt de politie.

De aanslag voltrok zich in Lower Dir, vlak bij de grens met Pakistan.

Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. In het stammengebied in het noordwesten van Pakistan zijn Taliban- en Al Qaidastrijders en andere moslimextremistische groeperingen actief.

Palermo ontslaat trainer en haalt voorganger terug

Palermo is in paniek. De Italiaanse club kan Europees voetbal wel vergeten na de kansloze nederlaag op bezoek bij Catania (4-0). Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini achtte het dus tijd voor een trainerswissel.

De preses ontdeed zich zondag van coach Serse Cosmi en stelde verrassenderwijs Dello Rossi aan, de trainer die vier wedstrijden geleden nog werd ontslagen na de 7-0 nederlaag tegen Udinese.

Zondagavond liet de briesende voorzitter nog weten dat hij een nachtje zou slapen alvorens zich over de positie van Cosmi te buigen. Diezelfde avond stond de trainer echter al op straat. Rossi wordt nu opnieuw voor de groep gezet, na een afwezigheid van vier competitieduels.

Rossi was bezig aan een prima seizoen met Palermo, maar werd ontslagen na de ontluisterende nederlaag tegen Udinese. Zamparini eiste bij een 3-0 stand in de rust dat Palermo de nederlaag zo klein mogelijk moest houden, maar Rossi besloot tot een aanvallende wissel met de zevenklapper als gevolg.

Bundesliga-clubs in de rij voor Reimerink

Diverse ploegen uit de Bundesliga hebben zich bij Energie Cottbus gemeld voor Jules Reimerink. De jonge aanvaller maakt indruk in de 2.Bundesliga en dit is de ploegen uit de hoogste Duitse divisie niet ontgaan.

Nadat in de winterstop Bayer Leverkusen zich had gemeld bij Cotbuss, heeft afgelopen week ook Hamburger SV hun interesse kenbaar voor Reimerink. Na het seizoen gaan de ploegen om tafel om over een eventuele transfer te praten. Er waren nog andere ploegen die interesse toonden in Reimerink, maar deze hebben zich nog niet gemeld bij de club.

Twee maanden terug had FOK!sport een interview met Jules Reimerink. Deze is hier terug te lezen.

Werkweek laatste jaren nauwelijks korter

In de afgelopen vijftien jaar is de gemiddelde werkweek in Nederland teruggelopen van 36,7 uur in 1996 tot 34,4 uur vorig jaar. De daling in uren vond vrijwel volledig plaats tussen 1996 en 2003. "In de periode na 2003 is de contractuele arbeidsduur nauwelijks meer veranderd", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Zowel vrouwen als mannen zijn minder gaan werken. Vrouwen werkten het afgelopen jaar 1,9 uur minder dan in 1996 nog het geval was; mannen werkten in 2010 gemiddeld 1,4 uur minder. De gemiddelde werkweek van vrouwen kwam daarmee het afgelopen jaar uit op 28,4 uur, waar dat bij mannen 39,2 uur was.

In 2010 maakten bijna 7,4 miljoen mensen deel uit van de werkzame beroepsbevolking.

Werkweek laatste jaren nauwelijks korter
Werkweek laatste jaren nauwelijks korter (Foto: ANP)

'Chadli kan verlengen bij FC Twente'

Als het aan FC Twente ligt, zal het contract van Nacer Chadli zo snel mogelijk worden verlengd. De ploeg uit Enschede wil volgens TC Tubantia de huidige verbintenis met de speler openbreken en vervolgens opwaarderen en verlengen.

Chadli kwam afgelopen zomer over van AGOVV en ontwikkelde zich in de Grolsch Veste stormachtig. In eerste instantie werd hij voor de toekomst gehaald, maar de rappe aanvaller veroverde snel een basisplaats. Ook werd hij al snel een vaste waarde in het Belgische nationale elftal. Mede hierdoor heeft hij de interesse gewekt van diverse clubs.

De huidige verbintenis van Chadli loopt tot en met de zomer van 2013.

Gesink en Sanchez kopmannen in Baskenland

Robert Gesink en Luis Leon Sanchez zullen vandaag bij Rabobank als kopmannen beginnen aan de Ronde van het Baskenland. Volgens de website van de wielerploeg hebben beide renners een beschermde status.

Behalve Gesink en Sanchez komen ook Carlos Barredo, Oscar Freire, Grischa Niermann, Bram Tankink, Paul Martens en Juanma Garate namens Rabobank in actie in het Baskenland. De Ronde kent twee aankomsten bergop en zaterdag wordt de ronde afgesloten met een tijdrit over heuvelachtig terrein van 24 kilometer lang.

Sneijder: "Onnodige overtreding van Mark"

Gisteren verloor Internazionale met 3-0 van stadsgenoot en aartsrivaal AC Milan. Wesley Sneijder reageerde na afloop op de altijd beladen stadsderby.

"De uitslag was geflatteerd. Begrijp me goed, AC Milan was beter, de zege verdiend. Maar als wij op de beslissende momenten hadden toegeslagen, hadden we met een goed resultaat kunnen weglopen", aldus Sneijder.

De speler van Internazionale incasseerde in de slotfase een flinke tackle van landgenoot en tegenstander Mark van Bommel. De onbesuisde charge bleef onbestraft en daarmee ontsnapte Van Bommel aan een gele kaart.

Sneijder: "Ik kreeg een schop in mijn kuit. Ik heb Mark er wel op aangesproken, vond het bij 3-0 een onnodig harde overtreding, maar hou er niet van om kaarten aan te smeren.”

Roemeense ex-international in Amsterdam opgepakt

De Roemeense ex-international Dorin Mateut is afgelopen weekeinde in Amsterdam opgepakt. Dat schrijft De Telegraaf.

De dochter van Mateut werd opgepakt met een nepcreditcard. Bij onderzoek in het hotel bleek dat de Roemenen een schat aan luxegoederen in bezit hadden. Mateut, oud-voetballer van onder meer Dinamo Boekarest, wordt gezien als prominent lid van de bende.

Mateut speelde van 1981 tot 1996 in het betaalde voetbal. In 1989 werd hij bij Dinamo Boekarest Europees topscorer met 43 doelpunten. Hij speelde 56 wedstrijden in het Roemeense nationale elftal, waarin hij 10 doelpunten maakte.

Dode dwergvinvis in Westerschelde

In het water van de haven van Breskens is zondagochtend een dode dwergvinvis aangetroffen. Het dier was al enige tijd dood, blijkend uit de verregaande staat van ontbinding waarin het verkeerde. Een passagier van de veerboot Vlissingen-Breskens ontdekte de dwergvinvis. Dat meldt Omroep Zeeland.

De dwergvinvis, een kleine walvis, is ruim 7,5 meter lang. De kaak en de schedel van het dier gaan naar het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. De rest van het kadaver wordt vernietigd.

Leraar Maleisië verdacht van zware mishandeling

De Maleisische politie doet onderzoek naar een leraar op een islamitische school die ervan verdacht wordt een 7-jarige leerling zo zwaar te hebben mishandeld dat de jongen vier dagen later overleed. De leerling zou 7 ringgit (ongeveer 1,60 euro) hebben gestolen van een klasgenootje.

De jongen, Saiful Syazani Saiful Sopfidee, werd vorige week donderdag als straf aan een raam vastgebonden en twee uur lang geslagen en bijna gewurgd. Hij liep meerdere hoofdwonden en inwendige bloedingen op en raakte in coma. Hij overleed zondag in een ziekenhuis, zo meldde de politie.

De 26-jarige leraar is in hechtenis genomen en kan worden aangeklaagd voor moord, een misdaad waarop in Maleisië de doodstraf door ophanging staat.

Joy Division onderdeel Rock Band-DLC

Morgen zal er voor de Xbox 360 en de Wii een nieuwe Rock Band-update zijn. Voor de PlayStation 3 zullen de nummers aanstaande woensdag beschikbaar komen. Deze keer kunnen we genieten van de Joy Division, J. Geils Band en Grand Funk Railroad.

De onderstaande nummers zijn beschikbaar;

  • Grand Funk Railroad – "The Loco-Motion"
  • Grand Funk Railroad – "We're an American Band"
  • J. Geils Band – "Freeze-Frame"
  • Joy Division – "Love Will Tear Us Apart"

Per nummer zal je €1.49, 200 Wii Points of 160 Microsoft Points betalen. Bij elk nummer, behalve de The Loco Motion, kan je ook pro-guitar en pro-bass aanschaffen voor €0.79, 100 Wii Points of 80 Microsoft Points.

Rock band 3

'Zonen willen Gadhafi opzijzetten'

Minstens twee zonen van de Libische leider Moammar Gadhafi willen een oplossing waarbij hun vader verdwijnt. Het vertrek moet de weg vrijmaken om in Libië een grondwettelijke democratie in te voeren, stelden anonieme diplomaten maandag in de krant New York Times.

Volgens een van de diplomaten zou de 68-jarige leider bereid zijn mee te werken aan het plan. De zonen Saif Al Islam en Saadi zouden het idee steunen. Gadhafi heeft in totaal zeven zonen. Hij leunt zwaar op hun medewerking, sinds zijn jarenlange vertrouweling en minister Moussa Koussa naar Groot-Brittannië is overgelopen.

De zeven zonen zijn tamelijk verschillend. Saif Al Islam en Saadi zijn meer gericht op de westerse stijl van politieke toenadering. Maar bijvoorbeeld zijn zonen Khamis en Mutuassim zien meer in een keihard optreden. Khamis leidt een gevreesde militie tegen de opstandelingen.

Bony laat hoop op Europees voetbal niet varen

Wilfried Bony blijft geloven in een Europees avontuur van Vitesse. De spits sprak die ambitie uit na da 2-1 zege op aartsrivaal N.E.C. Nijmegen.

Vijf wedstrijden voor het verstrijken van de competitie bedraagt het verschil tussen Vitesse en nummer acht FC Utrecht negen punten. De missie van de Arnhemmers lijkt daardoor onmogelijk, zeker gezien het programma met wedstrijden bij ADO Den Haag, FC Utrecht en PSV.

Maar Bony laat de hoop nog niet varen. "Ik heb het niet opgegeven. Ik ben blij dat ik weer voluit kan trainen en 90 minuten kan spelen. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan, alles is mogelijk", zegt de Ivoriaan tegen De Gelderlander.

Bony was zondag belangrijk voor Vitesse door de openingstreffer tegen N.E.C. Nijmegen voor zijn rekening te nemen. Marcus Pedersen besliste in de tweede helft de Gelderse derby in het voordeel van de Arnhemmers.

Ooijer neemt het op voor El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui kan bij de supporters van Ajax rekenen op weinig krediet. Bij zijn ploeggenoten ligt dit anders. Gelegenheidsaanvoerder André Ooijer neemt het juist op voor de uitgefloten Marokkaan.

"Ik heb alle respect voor Mounir, hoe hij met de fluitconcerten omging en hoe hij speelde. Het doet me als ploeggenoot wel pijn hoe de supporters met hem omgaan. Iedereen die in het Ajax-shirt speelt hoort 100 procent of meer te geven en Mounir doet dat."

Bij elk balcontact van El Hamdaoui in het duel tegen Heracles Almelo werd hij gelijk uitgefloten. De wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning voor de Amsterdammers. Tot scoren kwam de Marokkaan niet.

CD: The Strokes - Angles

Als New York's collectief The Strokes is dit gezelschap heren niet erg productief meer, maar wat ze tot nu toe afleverden is altijd nog van hoog niveau geweest. In 2001 was daar het bejubelde debuut Is This It. Een plaat vol met rauwe garage- en indierock, die als aanzet beschouwd kan worden van de terugkeer van dit geluid. Ook Room On Fire uit 2003 werd goed ontvangen al deed de verkoop het wat minder dan het overweldigende debuut. 2006 was het jaar dat we voor het laatst een studio-album (First Impressions Of Earth) voorgeschoteld kregen. Helaas liet dit album ook een daling in populariteit en verkoopaantallen zien, ondanks dat er behoorlijk sterke nummers op stonden. En daarna?

Ook scheuren in drie andere vliegtuigen Southwest

Inspecteurs hebben zondag bij drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines kleine scheurtjes aangetroffen. Dat heeft een federale onderzoeker maandag gezegd. Afgelopen vrijdag moest een toestel van Southwest een noodlanding maken, nadat door metaalmoeheid een gat in de romp was ontstaan.

Na de noodlanding besloot Southwest de gehele vloot te controleren. Bij twee Boeings van het type 737-300 werden scheurtjes aangetroffen, aldus een verklaring van de luchtvaartmaatschappij. De toestellen zijn uit de roulatie genomen en worden gerepareerd. Later zondag maakte de Nationale Transportveiligheidsraad (NTSB) bekend dat er bij een derde toestel eveneens scheurtjes zijn aangetroffen.

De scheuren werden aangetroffen bij een overlappende naad waar twee delen van de rompbekleding aan elkaar genageld waren. De platen lopen over de gehele lengte van de romp van het toestel. Bij negentien andere Boeings 737-300 werden geen problemen geconstateerd.

Zestig andere vliegtuigen moeten nog worden gecontroleerd. Naar verwachting zijn dinsdag pas de laatste onderzoeken afgerond. Dat betekent dat nog meer vluchten worden geannuleerd. Afgelopen weekeinde werden al zeshonderd vluchten aan de grond gehouden.

De Bakker zakt, Haase stijgt

Rafael Nadal staat nog steeds eerste op de nieuwste editie van de ATP-ranglijst. De Spanjaard, verliezend finalist in Miami, blijft Novak Djokovic en Roger Federer voor.

Andy Murray steeg een plek en is nu de nummer vier van de wereld. De Fransman Gaël Monfils is nieuw in de top tien. Hij steeg een plaats en is nu de nummer tien van de wereld.

Thiemo de Bakker zakte twee plaatsen maar is met de 54e plaats nog wel de beste Nederlander. Robin Haase steeg en plek en staat nu op de 62e plaats.

[Serie A] Uitslagen speelronde 31

Dit weekend is in Italië de 31ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 31 speelronden.

Napoli - Lazio

In eigen huis moest Napoli de derde plaats verdedigen tegen het sterke Lazio. Met moeite wisten de partenopei drie punten te behalen (4-3) en stegen naar de tweede plaats

De Romeinen bleken in het vertrouwde Napels namelijk een lastige horde voor de partenopei. Via Stefano Mauri kwamen de biancocelesti na een klein half uur op voorsprong. Mauri passeerden meer dan vier man, alvorens hij de bal in het net schoot.

In de tweede helft leek Lazio de wedstrijd te beslissen met een treffen van André Dias, maar Napoli gaf zich nog niet gewonnen. Andrea Dossena verzorgde de aansluitingstreffer. De verdediger ontving de bal ietwat gelukkig, nadat Lazio er niet in slaagde de bal uit een rommelige situatie in de verdediging weg te werken. De voormalige speler van Liverpool rondde goed af en bracht de thuisploeg weer terug in de wedstrijd.

De Napolitanen kwamen even later op gelijke hoogte toen sterspeler Edison Cavani raak kopte. De huidige nummer twee van de Serie A leek weer nieuwe hoop te krijgen, maar toch was het Lazio dat de 2-3 op het scorebord zette. Een eigen doelpunt van Salvatore Aronica bracht de Romeinen weer aan de leiding.

In het laatste kwartier bewees Cavani weer eens zijn onschatbare waarde voor de partenopei. De Uruguayaan kreeg een strafschop mee nadat hij werd geduwd door André Biava. De laatstgenoemde werd zwaar bestraft, aangezien hij ook nog eens met rood van het veld werd gestuurd. Edinson profiteerde en schoot raak vanaf elf meter.

De Zuid-Amerikaanse spits scoorde even later ook nog het beslissende doelpunt. In de 88e minuut begaf hij zich richting het strafschopgebied en nam waar dat de doelman op een zeer slechte positie stond. Cavani waagde een lob en trof het doel. De 4-3 eindstand was een feit.

Catania - Palermo

Voor Palermo wordt Europees voetbal een erg moeilijk verhaal. De rosanera hadden tijdens het uitduel met Catania niets in te brengen en verloren met 4-0.

De ploeg van Serse Cosmi wist in de eerste helft stand te houden tegen de rossazzurri, maar na de rust kende de thuisploeg geen genade. Via een eigen treffer van Federico Balzaretti kwam Palermo op een achterstand te staan. Catania voelde dit aan en breidde de score fors uit. Gonzalo Bergessio, Pablo Ledesma en Simone Pesce waren verantwoordelijk voor de treffers van Catania.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
03/04/2011 Napoli Lazio 4-3
03/04/2011 Lecce Udinese 2-0
03/04/2011 Genoa Cagliari 0-1
03/04/2011 Cesena Fiorentina 2-2
03/04/2011 Chievo Sampdoria 0-0
03/04/2011 Catania Palermo 4-0
03/04/2011 Parma Bari 1-2
03/04/2011 AS Roma Juventus 0-2
02/04/2011 AC Milan Internazionale 3-0
02/04/2011 Brescia Bologna 3-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 31 19 8 4 65 54-22
2 Napoli 31 19 5 7 62 50-30
3 Internazionale 31 18 6 7 60 56-35
4 Udinese 31 17 5 9 56 56-32
5 Lazio 31 16 6 9 54 39-29
6 AS Roma 31 14 8 9 50 47-43
7 Juventus 31 13 9 9 48 47-38
8 Palermo 31 13 4 14 43 45-50
9 Fiorentina 31 10 12 9 42 37-33
10 Cagliari 31 12 6 13 42 37-36
11 Bologna 31 11 10 10 40 34-40
12 Genoa 31 10 9 12 39 29-34
13 Chievo 31 8 12 11 36 30-32
14 Catania 31 9 8 14 35 29-40
15 Sampdoria 31 7 11 13 32 25-34
16 Parma 31 7 11 13 32 30-43
17 Lecce 31 8 7 16 31 33-52
18 Cesena 31 7 9 15 30 27-43
19 Brescia 31 7 8 16 29 27-39
20 Bari 31 4 8 19 20 19-46

Sparta polst Vloet voor volgend seizoen

Wiljan Vloet bekleedt volgend seizoen mogelijk de functie van algemeen directeur bij Sparta Rotterdam. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Sparta gooide al een lijntje uit naar de trainer van N.E.C. Nijmegen, die in Nijmegen nog een doorlopend contract heeft tot de zomer van 2012. "Het klopt dat ik door Sparta ben gepolst en het kan goed zijn dat daar een vervolg op komt. Ik heb nog altijd veel contact in het Rotterdamse. Maar concreet is er nog niets beslist", aldus Vloet, die benadrukt dat Sparta hem nog niet officieel benaderd heeft.

De Rotterdamse club degradeerde afgelopen seizoen naar de Jupiler League. In de eerste divisie kent Sparta een rampjaar. De club bezet de twaalfde positie en nam reeds afscheid van hoofdtrainer Jan Everse.

Onder de bestuurlijke leiding van Vloet moet Sparta de weg omhoog weer inzetten. Tussen 2005 en 2007 was hij als trainer al actief op Het Kasteel. Sindsdien is Vloet ook werkzaam geweest als coach van ADO Den Haag en hoofd jeugdopleidingen bij PSV.

Film over Martin Luther King stopgezet

Producent Universal Pictures heeft besloten om te stoppen met de financiering en productie van de film Memphis, die gaat over de laatste dagen voor de fatale aanslag op Martin Luther King Jr. (MLK). De regisseur en scriptschrijver van de film is Paul Greengrass (The Bourne Supremacy/Ultimatum, United 93), en Scott Rudin is de producent (No Country for Old Men, The Social Network).

Oorspronkelijk was het plan om te starten met de opnames in juni, zodat de film volgend jaar tijdens de MLK-week (januari) in première zou kunnen gaan. Universal zegt zelf dat zij vanwege dit strakke tijdschema hebben besloten om uit het project te stappen.

Een andere factor is waarschijnlijk de partij die de nalatenschap van MLK beheert. Zij uiten veel kritiek op het script van Greengrass, en dreigen deze kritiek op publieke wijze bekend te maken. Dit zou het publiek weg kunnen houden uit de bioscopen. Wat ook meetelt is dat producent DreamWorks wel de rechten heeft gekocht om de speeches van MLK te gebruiken in een film. Op dit moment schrijft Ronald Harwood een script rond deze beroemde speeches.

Greengrass en Rudin zijn ondertussen op zoek naar een andere financier voor het project. Met andere non-fictie films als Bloody Sunday en United 93, heeft Greengrass in ieder geval bewezen dat hij uitstekende films binnen dit genre kan maken.

MLK
Martin Luther King, Jr.

Los de aardappelpuzzel van Valve op

Afgelopen weekend berichtten we dat er op Steam een zogenaamde 'Potato Sack' te koop was. In deze bundel kocht je dertien indie-games met 75% korting. Nu hebben de games van het weekend een update gekregen en komen er vage hints en tips naar buiten die in elk spel verwerkt zijn.

Waar de hints en tips naar toe leiden is nog niet bekend maar er wordt gespeculeerd over Half Life 3 of een vervolg op Portal 2. Het is niet de eerste keer dat Valve via Steam een soort verborgen puzzeltocht houdt. In de dertien games komen verschillende dingen voor, zo is één level van Defense Grid één grote QR-code die je naar een gebruikersnaam/wachtwoord brengt.

Heb je de bundel ook aangeschaft en wil je helpen? Of ben je benieuwd naar alles rondom deze puzzel, bekijk hier dan de Wiki die is opgezet.

Aardappel

[NBA] Miami pakt eerste prijs

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat zich verzekerd van de titel in de Zuid-Oostelijke divisie. Miami versloeg New Jersey Nets met 108-94.

"Maar we willen meer", aldus coach Erik Spoelstra. "Dit was niet ons ultieme doel. We willen zo veel mogelijk winnen als mogelijk."

LeBron James was aan de kant van Miami de beste man. Hij maakte 31 punten en was ook goed voor elf rebounds.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
San Antonio Phoenix 114-97
LA Lakers Denver 90-95
Boston Detroit 101-90
New Jersey Miami 94-108
New York Cleveland 123-107
Sacramento Utah 106-97
Toronto Orlando 102-98
Charlotte Washington 91-97
New Orleans Indiana 108-96
Houston Atlanta 114-109
Portland Dallas 104-96

Indonesië getroffen door zware aardbeving

Het Indonesische eiland Java is maandag getroffen door een zware aardbeving. Als gevolg van de beving werd korte tijd een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Later bleek dit loos alarm.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 6.7. Het epicentrum lag op 318 kilometer ten zuiden van het eiland, op een diepte van 24 kilometer.

Er zijn vooralsnog geen meldingen van schade of gewonden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een prijzige interim.

Tumult omdat burgemeester Jorritsma een dure consultant wil inhuren als vervanger van de Hoofdcommissaris van Politie in Flevoland. Nu moet worden gezegd, dat die meneer wel een hoop geld gaat verdienen. Maar alle tumult over de hoogte van het salaris is niet helemaal terecht.

Cruijff in wachtkamer

Johan Cruijff betreurt dat hij niet al bij Ajax met zijn nieuwe technische plan aan de slag kan. De voormalige nummer 14 sluit ook niet uit dat hij een functie bij de Amsterdamse club gaat bekleden.

"Dat zal straks tijdens de invulling van het hele proces moeten blijken", zo houdt hij in wekelijkse column in De Telegraaf alle mogelijkheden open. "Dan zal duidelijk worden in welke rol ik het meeste rendement voor de club heb."

De directie van Ajax wil het plan van Cruijff niet volledig uitvoeren. Alle leden van het bestuur en raad van commissarissen steunen de clubleiding en vertrekken als de ledenraad goede opvolgers heeft gevonden. "We moeten nu gewoon beginnen", stelt Cruijff. "Als we te lang blijven discussiëren, dan redden we het nooit voor 1 juli."

Cruijff in wachtkamer
Cruijff in wachtkamer (Foto: ANP)

Anonymous zit achter Sony aan

Toen eind vorig jaar de hele wereld in de ban was van de Wikileaks-publicaties was er nog een organisatie die ook veel in het nieuws kwam, namelijk Anonymous. Deze groep, bestaande uit internetgebruikers over de hele wereld, deed er alles aan om bedrijven die stappen zetten tegen Wikileaks te hinderen door middel van het platleggen van hun servers. Nu heeft deze groep een nieuw doel voor ogen: wraak op Sony.

Sinds de PlayStation 3 is gekraakt en deze hack openbaar is gemaakt, is Sony bezig om deze hackers te stoppen. Zo heeft Sony juridische stappen ondernomen tegen hackers GeoHot en Graf_Chokolo. Anonymous is het hier niet mee eens en daardoor is Sony op hun radar verschenen.

"Your recent legal action against our fellow hackers, GeoHot and Graf_Chokolo, has not only alarmed us, it has been deemed wholly unforgivable.”

Volgens Anonymous heeft Sony het juridische systeem misbruikt om informatie te censureren over de werking van de producten van Sony. Op deze manier heeft het de privacy van duizenden geschaad. Anonymous is van plan hier tegen op te treden. Sony zou een wespennest hebben gezien en daar zijn penis in hebben gestoken, aldus Anonymous.

Tot op heden zijn er nog geen meldingen gemaakt van DDOS-aanvallen op de servers van Sony.

 Sony

Vrouw valt zes verdiepingen met auto

Een Australische vrouw heeft maandag een val van zes verdiepingen met haar auto overleefd. Haar wagen reed van het dak van een parkeergarage in Melbourne, tuimelde naar beneden en kwam beneden klem te zitten tussen twee gebouwen op de begane grond.

De dame zat een half uur vast in haar auto, die in totaal zo'n 30 meter naar beneden was gevallen. Volgens toegesneld ambulancepersoneel had de vrouw flinke snijwonden aan haar hoofd. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis. Haar toestand is stabiel.

Activisten beklimmen paleis op Dam om 'fout hout'

Zeven milieuactivisten hebben maandagochtend het paleis op de Dam beklommen en er zeven spandoeken opgehangen. Met de actie protesteert Milieudefensie tegen het gebruik van bedreigd hout bij de renovatie van het paleis.

De overheid zou bij de renovatie niet-duurzaam okouméhout uit West-Afrika hebben gebruikt. Dat hout staat op een rode lijst van bedreigde boomsoorten. Door dit hout toch te gebruiken, zou de overheid niet hebben voldaan aan de doelstelling om in 2010 alleen nog maar duurzaam hout in te kopen. Niet alleen bij het paleis zou verkeerd hout zijn gebruikt. De organisatie concludeert maandag in een onderzoek dat bij 70 procent van de onderzochte bouwprojecten van de overheid 'fout hout' is ingekocht. Als voorbeelden worden projecten bij de ministeries, het Rijksmuseum en het nieuwe kantoor van de Belastingdienst in Groningen genoemd.

De overheid zou zich niet genoeg inspannen om duurzaam hout te gebruiken. "Provincies, waterschappen en gemeenten hadden een lagere doelstelling, maar scoorden beter", concludeert de organisatie.

Delen gecrasht Air France-toestel gevonden

Duikteams hebben afgelopen weekeinde delen aangetroffen van een vliegtuig van Air France dat twee jaar geleden voor de kust van Brazilië is neergestort. Dat hebben onderzoekers van het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen, gezegd.

Air France vlucht 447 stortte in juni 2009 neer nadat het in contact was gekomen met hevig onweer op grote hoogte. De vlucht was op weg van Rio de Janeiro naar Parijs. Alle 228 inzittenden van de Airbus kwamen om het leven.

De onderzoekers zijn op zoek naar de zwarte doos van het vliegtuig om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Het is de vierde keer dat er een poging wordt gedaan de vluchtrecorders te lokaliseren.

Politie schiet verdachte neer in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft maandagochtend een verdachte neergeschoten. Dat gebeurde rond 05.45 uur bij een aanhouding in verband met verdovende middelen, meldt de politie.

Na een melding over verdovende middelen troffen agenten vier mannen op de Brinkstraat. Zij werden aangehouden, waarbij een van hen werd neergeschoten. Wat daarvoor de aanleiding was, zegt de politie niet.

De verdachte is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht en was volgens de politie nog aanspreekbaar. De drie andere verdachten zijn naar een politiebureau gebracht. Bij de aanhouding zijn overigens inderdaad verdovende middelen gevonden.

De rijksrecherche onderzoekt of de agent terecht heeft geschoten of niet. Het is gebruikelijk dat het korps dat niet zelf onderzoekt. Zo moet de schijn van belangenverstrengeling worden vermeden.

Onderscheiden militair Kroon voor rechter

Marco Kroon, die in 2009 de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding, kreeg opgespeld, staat maandag en dinsdag voor de rechter in Arnhem. De militaire kamer van de rechtbank moet uitmaken of Kroon schuldig is aan het bezit van drugs en stroomstootwapens, zoals het Openbaar Ministerie (OM) beweert.

De verdachte zegt zelf dat de beschuldigingen niet waar zijn en dat hij nooit 'bewust en actief' drugs heeft ingenomen. Wel meent hij het slachtoffer te zijn van een complot, waarbij hem minstens een keer drugs zijn toegediend zonder dat hij dat wist. Hij zou ook dreigende en intimiderende pamfletten en sms'jes hebben ontvangen.

Kroon kreeg de Willemsorde voor getoonde heldenmoed tijdens uitzendingen naar Afghanistan. Mocht hij worden veroordeeld en tenminste een jaar celstraf krijgen en/of oneervol ontslagen worden, dan raakt hij de onderscheiding kwijt. Maandag 11 april wordt de eis van het OM verwacht en houdt Kroons advocaat Geert Jan Knoops zijn pleidooi.

Onderscheiden militair Kroon voor rechter
Onderscheiden militair Kroon voor rechter (Foto: ANP)

Bestuurders FNV tegen pensioenakkoord

Bestuurders van FNV keren zich tegen het pensioenakkoord waar voorzitter Agnes Jongerius over onderhandelt. In een open brief eisen zeven landelijke bestuurders van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV dat de stekker uit het onderhandelingsproces wordt getrokken, schrijft De Telegraaf maandag.

Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) over een nieuw pensioensysteem. Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

"Zo gaat het niet", concluderen de bestuurders in de brief. Volgens hen zwemt de vakcentrale in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Het kabinet zou de vakbonden chanteren door te dreigen dat er enorme buffers moeten worden aangelegd als zij niet doen wat het kabinet wil. De pensioenen en rechten van werknemers zouden dan nooit meer kunnen worden geïndexeerd.

De brief kan volgens de krant het laatste zetje zijn om de onderhandelingen te staken. Ook zou het de opmaat kunnen zijn voor een paleisrevolutie binnen de FNV. Volgens de krant heeft Jongerius haar positie verbonden aan het pensioenakkoord dat vorig jaar al met werkgevers is gesloten.

Maandag vergaderen FNV Bondgenoten en de vakcentrale over het pensioenproces. Later op de dag beslissen alle aangesloten vakbonden over de toekomst van de onderhandelingen.

Fifties

“Bert”, zei mijn wijze oudste zus mij eens, “als je íets leuk gaat vinden, dan zijn het jaren vijftig-en-eerder-films.” Eerder in mijn puberteit had ze me al effectief verslingerd aan onder andere Frank Zappa en Jim Reeves, dus ik nam haar woorden niet lichtelijk op. Toch kon ik me er destijds nauwelijks toe zetten en bleven de enige vintage-films die ik had gezien Citizen Kane, Seven Year Itch, Psycho en nog enkele. Tot, lieve dames en heren, ik de doos van Pandora opentrok, en een ziljoen uur aan bier-en-popcorn-vermaak aantrof.

Topbadmintonner Lee stopt na Spelen

Lee Chong Wei, de huidige nummer een op de wereldranglijst, zal na de Olympische Spelen van Londen zijn racket opbergen en stoppen met badmintonnen op het hoogste niveau. Wei liet dit vandaag weten tegenover de media.

''Ik wil de jonge spelers een kans geven, zodat ze naam voor zichzelf kunnen maken'', aldus Lee. Afgelopen maand wist Lee nog het All England-toernooi te winnen.

Wat verder opmerkelijk is, is dat de nummer één van de wereld nummer geen wereldtitel of olympisch goud tot op heden wist te winnen.

Bosz verwijt blunderende Pasveer niets

Ajax kwam vandaag dankzij een blunderende Remko Pasveer op voorsprong tegen Heracles Almelo. Heracles-trainer Peter Bosz verwijt zijn keeper echter niets. 

Bij een stand van 0-0 dook de keeper onder een bal van aanvaller Miralem Sulejmani door, hierdoor kon verdediger Oleguer voor de openingstreffer zorgen. De Amsterdammers wonnen daarna vrij simpel met 3-0.

"Remko heeft een aantal maanden fantastisch gekeept", reageerde Bosz na afloop.. "Dit kan een keer gebeuren, daar hoef je niets van te zeggen."

Verder vond de trainer het verlies onverdiend: "Dat kun je wel zeggen. We hebben te schijtbakkerig gespeeld. We wilden Ajax gelijk beetpakken, maar in balbezit hebben we het slecht gedaan. Te veel balverlies geleden. In de rust heb ik dat aangegeven en daarna ging het beter."

"Op een 0-0 stand kregen we een aantal kansen", besloot Bosz. "Eigenlijk hadden we er een moeten benutten. Dat gebeurde niet. Als je de kansen er niet inschiet, houdt het op."

Black-out zwemkampioene Seebohm

Emily Seebohm zal komende zomer tijdens het WK Zwemmen in Shanghai slechts op een onderdeel te zien zijn. De 18-jarige zwemster stortte vandaag na haar tweede plek op de 100 meter rugslag in.

Seebohm, olympisch teamkampioene op de 4x100 wissel, was al langer ziek. Ze kampt momenteel met ernstige naweeën van de Mexicaanse Griep. Toen ze op de terugweg was richting de kleedkamer viel ze bewusteloos op de grond, waarna ze zuurstof kreeg toegediend. ''Ik kan me alleen herinneren dat ik wegliep. Toen ik bijkwam zat ik in een rolstoel. Het eerste wat ik zei was: kan ik nu mijn medaille krijgen?''

Vierde snookertitel Stolk

Roy Stolk heeft vandaag voor de vierde maal op rij beslag weten te leggen op de Nederlandse titel snooker. In de finale was de titelverdediger met 5-4 te sterk voor Hagenaar Maurice Le Duc.

Bij de vrouwen was Rosanna Lo-A-Tjong voor de achtste maal de beste. Net als vorig jaar was ze in de finale de baas over Manon Melief.

In de finale leek Stolk makkelijk naar zijn overwinning te stevenen, hij had een voorsprong van 4-0. Le Duc liet het er echter niet bij zitten en kwam nog tot 4-4 terug. Zijn kruit bleek toen echter verschoten, in het beslissende frame was Stolk alsnog te sterk voor Le Duc.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.