Chinese kunstenaar Ai Weiwei sinds zondag vermist

Redactie

De wereldberoemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei wordt sinds zondag vermist. Dat heeft zijn vrouw maandag gezegd. De vermissing komt op een moment dat de Chinese autoriteiten hard optreden tegen advocaten, schrijvers en activisten vanwege oproepen op internet tot dezelfde protestacties als die in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Ai is een uitgesproken criticus van de Chinese regering en hield op Twitter bij wie er bij het optreden van de autoriteiten gearresteerd werd. Eerder werd de kunstenaar al meegedeeld dat hij het land niet mocht verlaten. Zondag werd hij aangehouden toen hij met een vliegtuig naar Hong-Kong wilde vliegen. Later hield de politie een huiszoeking in zijn huis en studio in Beijing. Hierbij werden documenten, computers en harde schijven in beslag genomen.

"Er is tot dusverre geen nieuws over hem", zei de vrouw van Ai, Lu Qing. Lu zei zondag door de politie te zijn verhoord. "Ze vroegen me over het werk van Ai Weiwei en over de artikelen die hij op internet heeft gezet. Ik vertelde hun dat alles wat Ai deed openbaar is en dat zij alleen maar op internet hoefden te kijken als zij kennis wilden nemen van zijn meningen en werk."

De politie zegt niet waar Ai is, waarom hij is ingerekend en hoe lang hij vast wordt gehouden.

Ai is de zoon van een van de beroemdste dichters van China. Lang werd gedacht dat hij om die reden gevrijwaard bleef van arrestaties en aanvallen. Voordat Ai het opnam voor sociale activisten en daardoor een mikpunt werd voor de autoriteiten werd hij door de communistische regering behandeld als een cultureel ambassadeur.

Grote bekendheid verwierf Ai met zijn rol bij het ontwerp voor het Vogelneststadion in Beijing, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in die stad in 2008. In het Tate Modern in Londen is nog een kleine maand een tentoonstelling van Ai te bezichtigen, een verzameling van een miljoen handgemaakte zonnebloempitten van porselein.


Chinese kunstenaar Ai Weiwei sinds zondag vermist (Foto: Novum)