Activisten beklimmen paleis op Dam om 'fout hout'

Zeven milieuactivisten hebben maandagochtend het paleis op de Dam beklommen en er zeven spandoeken opgehangen. Met de actie protesteert Milieudefensie tegen het gebruik van bedreigd hout bij de renovatie van het paleis.

De overheid zou bij de renovatie niet-duurzaam okouméhout uit West-Afrika hebben gebruikt. Dat hout staat op een rode lijst van bedreigde boomsoorten. Door dit hout toch te gebruiken, zou de overheid niet hebben voldaan aan de doelstelling om in 2010 alleen nog maar duurzaam hout in te kopen. Niet alleen bij het paleis zou verkeerd hout zijn gebruikt. De organisatie concludeert maandag in een onderzoek dat bij 70 procent van de onderzochte bouwprojecten van de overheid 'fout hout' is ingekocht. Als voorbeelden worden projecten bij de ministeries, het Rijksmuseum en het nieuwe kantoor van de Belastingdienst in Groningen genoemd.

De overheid zou zich niet genoeg inspannen om duurzaam hout te gebruiken. "Provincies, waterschappen en gemeenten hadden een lagere doelstelling, maar scoorden beter", concludeert de organisatie.