Jaarlijks 65.000 sporters met hoofdblessure

Jaarlijks raken 65.000 sporters geblesseerd aan hun hoofd. Een kwart daarvan moet behandeld worden op de spoedeisende hulp. Dat blijkt uit recente gegevens van Consument en Veiligheid die maandagavond werden gepresenteerd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Ieder jaar worden 3500 voetballers en 2700 hockeyers op de spoedeisende hulp behandeld aan een hoofdblessure. Deskundigen zeggen in Nieuwsuur dat de aandacht voor hoofdblessures tot nu toe beneden de maat is en dat regels en richtlijnen niet worden nageleefd.

Voetballers die tijdens een wedstrijd mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen moeten bijvoorbeeld onmiddellijk uit het spel worden gehaald, zo staat in internationale richtlijnen van de FIFA. Vaak spelen ze echter gewoon door, met mogelijk blijvende hersenschade als gevolg.

"Sporters moeten beter beschermd worden tegen gebrekkige kennis van de medische staf langs de lijn", stelt neuropsycholoog Erik Matser in het programma. "Er zijn regels en die moeten worden nageleefd. Men speelt nu met de gezondheidsschade van de spelers."

Bondarts van de KNVB Gert-Jan Goudswaard heeft niet de indruk dat er lichtzinnig met spelers omgegaan wordt. "Op het veld dient een afweging gemaakt te worden. Er is bij professionele clubs medische begeleiding aanwezig die zich bekwamen in het doen van dergelijke beoordelingen", zegt hij.