Film over Martin Luther King stopgezet

Producent Universal Pictures heeft besloten om te stoppen met de financiering en productie van de film Memphis, die gaat over de laatste dagen voor de fatale aanslag op Martin Luther King Jr. (MLK). De regisseur en scriptschrijver van de film is Paul Greengrass (The Bourne Supremacy/Ultimatum, United 93), en Scott Rudin is de producent (No Country for Old Men, The Social Network).

Oorspronkelijk was het plan om te starten met de opnames in juni, zodat de film volgend jaar tijdens de MLK-week (januari) in première zou kunnen gaan. Universal zegt zelf dat zij vanwege dit strakke tijdschema hebben besloten om uit het project te stappen.

Een andere factor is waarschijnlijk de partij die de nalatenschap van MLK beheert. Zij uiten veel kritiek op het script van Greengrass, en dreigen deze kritiek op publieke wijze bekend te maken. Dit zou het publiek weg kunnen houden uit de bioscopen. Wat ook meetelt is dat producent DreamWorks wel de rechten heeft gekocht om de speeches van MLK te gebruiken in een film. Op dit moment schrijft Ronald Harwood een script rond deze beroemde speeches.

Greengrass en Rudin zijn ondertussen op zoek naar een andere financier voor het project. Met andere non-fictie films als Bloody Sunday en United 93, heeft Greengrass in ieder geval bewezen dat hij uitstekende films binnen dit genre kan maken.

MLK
Martin Luther King, Jr.