FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 april 2011

FC Porto in stijl naar Portugese landstitel

FC Porto heeft zich vanavond voor de 28e keer gekroond tot landskampioen van Portugal. De ploeg wist concurrent en aartsrivaal Benfica met 1-2 te verslaan en kan daardoor niet meer achterhaald worden door de komende tegenstander van PSV in de Europa League.

Al na negen minuten kwam de kersverse landskampioen op voorsprong door een treffer van Guarín. Benfica kwam korte tijd later op gelijke hoogte dankzij een benutte strafschop van Javier Saviola. Toch was deze gelijke stand van korte duur, aangezien Hulk tien minuten later aan de andere kant ook een strafschop wist te scoren.

Na rust bleven doelpunten uit, maar eindigden beide ploegen wel de wedstrijd met tien man. Aan de kant van FC Porto incasseerde Otamendi twee gele kaarten. Cardozo kreeg namens Benfica in de slotfase een directe rode kaart.

Met nog vijf speelrondes te gaan bedraagt de voorsprong van FC Porto op Benfica zestien punten. De koploper leed dit seizoen nog geen verliespartij. Maar liefst 23 wedstrijden werden gewonnen en twee duels eindigde in een gelijkspel.

In de laatste negen seizoenen werd FC Porto maar liefst zeven keer landskampioen. In 2005 en 2010 was Benfica de beste van Portugal. Ook in de Europa League is FC Porto nog actief. Komende donderdag is Spartak Moskou, de bedwinger van Ajax, in de kwartfinales de tegenstander.

El Hamdaoui: "Trek me niets aan van gefluit"

Mounir El Hamdaoui maakte vanmiddag weer deel uit van de A-selectie van Ajax. De afgelopen weken hield de aanvaller zijn conditie op peil bij Jong Ajax, nadat hij ruzie had met trainer Frank de Boer.

De Marokkaanse aanvaller werd echter vorige week weer in genade genomen door De Boer en vanmiddag mocht hij in de basis starten tegen Heracles Almelo. Het Ajax-publiek floot hun spits echter de gehele wedstrijd uit.

Na afloop reageerde El Hamdaoui hierop: "Je hoort wel wat gefluit. Het doet me niet zo veel. Ik ben bezig met mijn eigen spel en ben hartstikke blij dat wij hebben gewonnen. Ik trek me daar niets van aan, dat is mijn natuur. Ik kan gewoon zonder moeite voor de supporters klappen. Ik bedank ze dat ze zijn gekomen."

In de met 3-0 gewonnen wedstrijd wist El Hamdaoui weinig indruk te maken: "Het was inderdaad niet mijn beste wedstrijd. Het kan altijd beter, maar al met al ben ik wel tevreden."

AEK Athene dankzij fans per taxi naar wedstrijd

De spelers van de Griekse voetbalploeg AEK Athene zijn afgelopen weekend per taxi naar het stadion van Atromitos afgereisd. Zo'n honderd fans eisten dat de spelersbus van de club niet zou rijden.

De fans kwamen tot deze eis nadat AEK Athene twee weken terug met maar liefst 6-0 had verloren van Olympiakos Piraeus. Destijds vertrokken de spelers stiekem per taxi het stadion om boze supporters te ontlopen.

De spelers van AEK Athene gingen afgelopen weekend akkoord met de eis van de supporters en reisden met zeven taxi's naar het stadion van Atrimitos. AEK won de wedstrijd overigens met 1-0 dankzij een treffer van Roger Guerreiro.

[Serie A] Juventus klopt Roma in slotfase

Juventus heeft zondag met 2-0 gewonnen op bezoek bij AS Roma. Roma kreeg voor de pauze de beste kansen, maar vergat te scoren. Na de rust hield de Braziliaanse doelman Doni Roma op de been met enkele puike reddingen, waarna Juve toesloeg na rust. Juventus blijft zevende in de Serie A, maar nadert nummer zes Roma tot op twee punten.

Na een uur spelen brak Milos Krasic eindelijk de ban. De Serviër van Juventus volleerde snoeihard binnen op aangeven van linksback Fabio Grosso, die zijn man knap uitspeelde op de achterlijn en vervolgens het overzicht behield. De voorsprong van Juventus was niet geheel verdiend, omdat de thuisploeg voor rust de beste kansen kreeg.

Roma ging na de openingstreffer op zoek naar de gelijkmaker, waardoor er meer ruimte ontstond voor de bezoekers. Doelman Doni behoedde de Romeinen luttele minuten later voor een grotere achterstand, door een uitbraak knap onschadelijk te maken.

Twintig minuten voor tijd schoot de Fransman Jérémy Menes keihard op de lat namens Roma, waarna Juve het duel aan de overzijde besliste. Doni redde in eerste instantie nog met een katachtige reflex op een harde in zet van Krasic van dichtbij. Een minuut later schoof Alessandro Matri de bal koelbloedig onder de uitkomende doelman in het doel.

 

Djokovic pakt toernooizege in Miami

Novak Djokovic heeft het Masterstoernooi van Miami weten te winnen. In een spannende finale wist de Serviër de Spanjaard Rafael Nadal in drie sets te verslaan; 4-6, 6-3 en 7-6. Djokovic is in 2011 nog altijd ongeslagen.

De huidige nummer twee van de wereld won dit seizoen al zijn 24 partijen en schreef al vier toernooien op zijn naam. Nadat beide spelers een set hadden gewonnen, moest de derde set beslissing brengen. Djokovic en Nadal waren aan elkaar gewaagd en uiteindelijk moest er een tiebreak aan te pas komen. Deze won Djokovic met 7-4.

Van der Vaart is wisselbeleid Redknapp zat

Rafael van der Vaart wil bij Tottenham Hotspur weer volledige wedstrijden spelen. De Oranje-international is naar eigen zeggen 'de meest gewisselde speler van Europa'.

Van der Vaart speelde afgelopen zaterdag tegen Wigan Athletic opnieuw iets langer dan een uur voordat hij naar de kant werd gehaald. Voor de interlandweek uitte de oud-Ajacied al zijn onvrede na een vroege wissel. Trainer Harry Redknapp verklaarde dat Van der Vaart geregeld moe overkomt. De wissel tegen Wigan voerde hij uit in aanloop naar het duel met Real Madrid.

Van der Vaart heeft echter weinig begrip voor de situatie. "Ik ben volgens mij de meeste gewisselde speler in Europa. Ik wil niet dat dat een gewoonte wordt. Het moet een keer stoppen", zei de middenvelder van The Spurs tegen de Daily Mirror. "Natuurlijk ben ik niet blij als ik elke keer in de zestigste of zeventigste minuut naar de kant wordt gehaald", zei Van der Vaart.

"Ik voel me niet serieus genomen als ik steeds naar de kant wordt gehaald. Ik zie ook geen reden om steeds gewisseld te worden. Meestal scoor ik namelijk juist in de slotfase de meeste treffers. Mijn batterij is dan nog niet leeg. Als het aan mij zou liggen dan zou ik altijd negentig minuten spelen. Aan de andere kant ben ik niet boos op de trainer. Ik kan het juist goed met hem vinden."

Büttner: "We waren de terechte winnaar"

Alexander Büttner heeft sinds enkele weken weer een basisplaats bij Vitesse. De linksback boekte vandaag met de Arnhemmers een overwinning in eigen huis op aartsrivaal N.E.C. Nijmegen.

Büttner liet na afloop weten dat het geen goede wedstrijd was van beide kanten. "Maar we wilden ten koste van alles winnen en daar gaat het om. We hebben er echt voor gevochten en zijn de terechte winnaar denk ik", zei Vitesse-verdediger Büttner tegen Omroep Gelderland.

"Hier hoort ook honderd procent beleving bij. Dat moet gewoon in een derby. Het was een echt gevecht vond ik", aldus de 22-jarige Doetinchemmer. Büttner zag ploeggenoten Wilfried Bony en invaller Marcus Pedersen de wedstrijd beslissen in het voordeel van nummer vijftien Vitesse.

'Heilige schildpad' Vietnam gevangen

Reddingswerkers hebben zondag in een plas in het centrum van Hanoi een 200 kilo zware schildpad gevangen waaraan door veel Vietnamezen mythische eigenschappen worden toegedicht.

Het dier werd onder toejuichingen van duizenden toeschouwers naar de kant getrokken, nadat het vorige maand nog aan de hulpverleners wist te ontsnappen. De schildpad moet behandeld worden voor zwerende wonden aan zijn nek en poten en een scheur in zijn 1,80 meter lange schild.

Volgens wetenschappers is het beest minstens 80 jaar oud. Sommige Vietnamezen geloven echter dat het dezelfde schildpad is die bijna 600 jaar geleden een Vietnamese koning hielp een Chinese invasiemacht te verdrijven.


'Heilige schildpad' Vietnam gevangen (Foto: Novum)

Ledenraad Ajax benoemt onderzoekscommissie

De Ledenraad van Ajax heeft een commissie in het leven geroepen die het spanningsveld tussen de directie en de 'groep-Cruijff' moet onderzoeken. De commissie gaat bij alle partijen en belanghebbenden langs om informatie in te winnen en rapporteert vervolgens aan de Ledenraad of, en zo ja hoe, de samenwerking verder gestalte kan krijgen.

De commissie bestaat uit de ereleden Hennie Henrichs en Arie van Os, ledenraadslid Cees van Oevelen en ledenraadspreses Rob Been jr. Het kwartet heeft tot taak te onderzoeken wat de haken en ogen zijn die de eisen van de beursnotering enerzijds, en de uitvoering van de plannen van de klankbordgroep anderzijds met zich meebrengen.

Volgens de Ledenraad ligt de nadruk op de verdeling van verantwoordelijkheden. Een complexe organisatie als Ajax vergt volgens de Ledenraad een sterke directie en raad van commissarissen met zware eigen verantwoordelijkheid. Bovendien stelt de beursnotering van de voetbalclub specifieke eisen waaraan moet worden voldaan.

Het feit dat Cruijff en consorten volledige verantwoordelijkheid eisen in de uitvoering van hun technische plannen is hier niet mee te rijmen. De eindverantwoordelijkheid ligt immers bij de directie en de raad van commissarissen.

Nu de Ajax-directie is opgestapt, kunnen de plannen voorlopig geen doorgang vinden. De commissie zoekt naar een oplossing voor de ontstane patstelling en onderzoekt tevens hoe een dergelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen.

N.E.C.-spelers verlaten Gelredome via zijdeur

De spelers van N.E.C. Nijmegen hebben na afloop van de derby met Vitesse (2-1 verlies) het stadion niet op de gebruikelijke wijze kunnen verlaten.

Na afloop van het duel verzamelden enkele aanhangers van Vitesse zich rond de hoofdingang van het stadion om de spelers van Vitesse en N.E.C. op te wachten. Om veiligheidsredenen werd daarom besloten dat de spelers van de Nijmeegse club via de zij-ingang het stadion zouden verlaten, zo meldt De Gelderlander.

Ongeveer drie kwartier na het einde van de wedstrijd kwamen de spelers van N.E.C. weer terug naar de catacomben bij de kleedkamers. Vervolgens moesten zij weer het veld op om via de zijkant van het stadion de spelersbus te bereiken. Uiteindelijk reed de bus probleemloos terug naar Nijmegen.

Tot vanmiddag waren er geen verontrustende berichten van problemen tussen supporters van de rivaliserende clubs. De derby werd gewonnen door de thuisploeg. Wilfried Bony en Marcus Pedersen verzorgden de Arnhemse treffers. John Goossens bezorgde N.E.C. een doelpunt.

 

Red Bull: "Na vrijdag besluit over inzet KERS"

Red Bull Racing zal komende vrijdag in Maleisië na de vrije trainingen gaan beslissen over de inzet van het Kinetic Energy Recovery System. De Oostenrijkse renstal heeft nog wat betrouwbaarheidsproblemen met het systeem en besloot daarom in Australië na de vrijdag KERS van de bolides te halen.

"We besloten dat in Melbourne op het nippertje," zei Red Bull-teambaas Christian Horner over het uit de auto's halen van KERS tegen BBC Radio 5. "Het was een collectief besluit omdat we niet wisten of we er in Melbourne van zouden profiteren. Het enige voordeel dat je zou kunnen hebben was bij de start."

"Op andere circuits heb je meer profijt van het systeem. In Australië reden we er vrijdag zonder problemen mee. We hadden er echter onvoldoende vertrouwen in omdat we er niet heel veel mee hadden getest. Nu is dat vertrouwen gegroeid omdat we meer meters hebben gemaakt. Hopelijk loopt het op de vrijdag in Maleisië ook vlekkeloos zodat we er mee kunnen racen."

Volgens Horner kan KERS voor Red Bull nog drie tot vier tiende van een seconde per ronde opleveren. "In de vorige race was het niet zo’n probleem om KERS niet te gebruiken. Het blijft echter zo dat je er 80 pk extra mee krijgt. Over een ronde kan dat je tussen de drie en vier tienden opleveren."

Boilesen: "Dit is echt een droom voor mij"

Vanmiddag maakte Nicolai Boilesen als negentiende Deen zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. De jonge verdediger verving in de wedstrijd tegen Heracles Almelo de geblesseerde Daley Blind en maakte in zijn eerste 45 minuten direct indruk. Na afloop werd hij door Eredivisie Live gekroond tot man van de wedstrijd.

Na afloop reageerde de Deen voor de camera's van Eredivisie Live: "Ik ben heel trots, dit is echt een droom voor mij. Zaterdagavond na het duel met de A1 hoorde ik dat ik bij de wedstrijdselectie zat. Ik was er klaar voor en dan is het mooi dat je je debuut kan maken."

Boilesen hoopt in de toekomst vaker speelminuten te krijgen in de hoofdmacht van Ajax: "Ik wil zoveel mogelijk spelen. Ik ben natuurlijk nog wel jong, dus ik doe rustig aan."

Ajax won de wedstrijd met 3-0. Boilesen verzorgde bij het laatste doelpunt de assist, waaruit Aras Özbiliz wist te scoren.

Boymans: "Eerste helft wanprestatie geleverd"

Ruud Boymans ging met VVV-Venlo vanmiddag met 3-2 onderuit bij FC Groningen. De Limburgers keken halverwege de eerste helft al tegen een 2-0 achterstand aan.

VVV hoopte op een stunt in de Euroborg, maar de Groningers sloegen al snel een gat dankzij treffers van Dusan Tadic en Andreas Granqvist. De bezoekers deden kort voor de pauze wat terug via FC Twente-huurling Dario Vujicevic, maar kort daarna herstelde Nicklas Pedersen de orde.

"De eerste helft was een wanprestatie van ons. Na de pauze pakten we het goed op, was het veel beter", zei VVV-spits Boymans tegen NUSport. De spits zag zijn ploeggenoot Robert Cullen nog de aansluitingstreffer maken, maar VVV kon een nederlaag bij Groningen niet voorkomen.

Boymans was nog wel dichtbij de gelijkmaker. "Maar het verschil met de eerste seizoenshelft is dat ik die kans er nu niet in schiet. Dan mis je net dat geluk."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 28

Na het interlandgeweld van vorige week werd er dit weekend in de Duitse Bundesliga weer een volledige speelronde afgewerkt. De 28e speelronde stond op het programma. De wedstrijd tussen Schalke 04 en FC Sankt Pauli werd wegens wangedrag van het publiek gestaakt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Robben redt Bayern, Dortmund op weg naar kampioenschap

Dankzij een treffer van Arjen Robben heeft Bayern München de derde plaats in de Bundesliga overgenomen. In eigen huis won de ploeg van trainer Louis van Gaal met 1-0 van hekkensluiter Borussia Mönchengladbach. Hannover 96 zakte naar de vierde plaats, aangezien zij met 4-1 verloren van koploper Borussia Dortmund.

Eerder dit seizoen verspeelde Bayern ook al punten aan de hekkensluiter. Destijds eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel. Ook in de thuiswedstrijd leek Der Rekordmeister punten te gaan verslepen. Een kwartier voor tijd scoorde Robben echter de bevrijdende treffer. Onze landgenoot zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Franck Ribéry en schoot de bal met zijn linkervoet in het vijandelijke doel.

Borussia Dortmund is weer een stap dichterbij het landskampioenschap. De ploeg boekte tegen Hannover 96 een ruime 4-1 overwinning. Nadat Dortmund met 0-1 achterkwam, raakte de ploeg op stoom. Lucas Barrios was de gevierde man met twee doelpunten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sankt Pauli FC Schalke 04 gest.
FC Kaiserslautern Bayer Leverkusen 0-1
Werder Bremen VFB Stuttgart 1-1
Bayern München Borussia Mönchengladbach 1-0
FSV Mainz 05 SC Freiburg 1-1
Borussia Dortmund Hannover 96 4-1
1899 Hoffenheim Hamburger SV 0-0
1.FC Köln 1.FC Nürnberg 1-0
VFL Wolfsburg Eintracht Frankfurt 1-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 28 20 5 3 65 58-17
2 Bayer Leverkusen 28 17 7 4 58 57-34
3 Bayern München 28 15 6 7 51 60-34
4 Hannover 96 28 16 2 10 50 40-40
5 FSV Mainz 05 28 14 3 11 45 43-35
6 1.FC Nürnberg 28 12 6 10 42 42-37
7 Hamburger SV 28 12 5 11 41 43-44
8 SC Freiburg 28 11 5 12 38 35-39
9 1899 Hoffenheim 28 9 10 9 37 42-39
10 1.FC Köln 28 10 5 13 35 38-49
11 FC Schalke 04 27 9 6 12 33 31-33
12 Werder Bremen 28 8 9 11 33 38-54
13 Eintracht Frankfurt 28 9 5 14 32 28-38
14 FC Kaiserslautern 28 8 7 13 31 36-44
15 VFB Stuttgart 28 8 6 14 30 47-50
16 VFL Wolfsburg 28 6 10 12 28 32-41
17 Sankt Pauli 27 8 4 15 28 29-47
18 Borussia Mönchengladbach 28 6 5 17 23 38-6

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Nederlands fregat doodt Somalische piraten

Twee Somalische piraten zijn zaterdag voor de kust van Somalië om het leven gekomen tijdens een vuurgevecht met het Nederlandse fregat de Hr. Ms. Tromp. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden, meldt het Ministerie van Defensie zondag.

De Tromp wist zaterdag een gekaapt Iraans vissersschip te bevrijden. De piraten die het vuurgevecht overleefden, worden vastgehouden aan boord van de Tromp.

Veel blessureleed bij Ajax

De overwinning van Ajax op Heracles (3-0) heeft zijn tol geëist. De Amsterdamse ziekenboeg heeft een paar nieuwe spelers opgenomen.

Zo raakte Daley Blind geblesseerd aan zijn enkel. Lorenzo Ebecilio moest afhaken wegens een hamstringblessure. Ook kampte Miralem Sulejmani met problemen aan zijn hamstring. Siem de Jong moest het veld verlaten vanwege een gekwetste achillespees.

Coach Frank de Boer verklaarde na afloop van het duel dat de blessures niet allemaal even zwaar van aard zijn. "Over de problemen van Ebecilio en Sulejmani is nog niet veel te zeggen. Ik denk dat de blessures van Blind en De Jong wel meevallen", aldus de oefenmeester tegenover de media.

Ajax begon de wedstrijd al zonder de geblesseerde basisspelers Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld en Maarten Stekelenburg. Met uitzondering van de laatstgenoemde zal De Boer vermoedelijk snel weer over deze spelers beschikken. "Van der Wiel had last van zijn bovenbeen, maar had ook weleens behoefte aan een wedstrijdje rust. Hij is er snel weer bij. Alderweireld staat ook weer op het trainingsveld, maar over hem durf ik niet veel te zeggen."

Meisjes verdwenen tijdens schoolreisje naar Parijs

Twee leerlingen van het Sint Maartenscollege in Maastricht zijn tijdens een schoolreisje naar Parijs verdwenen. De meisjes hebben zich vrijdag niet gemeld bij de afgesproken verzamelplaats in de Franse hoofdstad, meldt de school op de website. Het gaat om twee meisjes die op het vmbo zitten.

Vierdejaars leerlingen van de school zijn donderdag en vrijdag voor een reisje naar Parijs en Eurodisney geweest. Nadat de meisjes niet op de afgesproken verzamelplaats opdoken, is volgens de school een zoektocht gestart en is aangifte gedaan van vermissing. De politie in Parijs heeft een opsporingsbevel uitgezonden voor het duo. Tot nu toe is geen bericht meer ontvangen van de twee leerlingen, aldus de school.

De school stelt erg mee te leven met de families van de meisjes en hun bezorgdheid en verdriet te delen. "We hopen snel een bericht van ze te ontvangen", zegt sectordirecteur Johan Moes.

Luiten valt buiten top tien in Marokko

Golfer Joost Luiten is bij de Trophée Hassan II er niet in geslaagd in de top tien te eindigen. De Bleiswijker liep vandaag een ronde van 72 slagen en eindigde daardoor uiteindelijk op de elfde plaats.

Luiten ging na afgelopen vrijdag nog aan de leiding, maar verspeelde dit weekend een topklassering. Hij kwam uit op een totaal van 280 slagen, zes meer dan de Engelsman David Horsey, de Zuid-Afrikaan Jaco van Zyl Rhys Davies uit Wales. Dit trio zal een play-off gaan spelen voor de titel.

Maarten Lafeber ging vandaag rond in 65 slagen en maakte daardoor nog een sprong in het klassement. Hij maakte acht birdies en zijn totaal van 283 slagen was goed voor de gedeelde 29e plaats in de eindstand.  

Charlie Sheen getrakteerd op boegeroep

De première van Charlie Sheens one-man show in Detroit is geen succes geworden. Al na een kwartier werd de geplaagde Amerikaanse acteur op boegeroep onthaald en begonnen mensen de zaal uit te lopen.

Sheen had na zijn ontslag bij de populaire serie Two and A Half Men besloten om 'wraak' te nemen door met de show Violent Torpedo Of Truth: Defeat Is Not An Option in het theater te gaan staan. Hij werd bij het opkomen op een staande ovatie getrakteerd, maar het publiek was het al snel zat. Na een muzikaal intermezzo keerde Sheen maar niet terug, waardoor de voorstelling er al na een uur opzat.

Volgens critici verloor de acteur zich op het podium in onzinnig geblaat. De show, waarin Sheen ook zelfgemaakte video's toonde, werd verder omschreven als een 'regelrechte ramp'. De acteur zou het geduld van zijn grootste fans totaal verkeerd hebben ingeschat.

Sommige bezoekers klaagden dat ze niet hadden verwacht dat een voorstelling van 75 dollar zo slecht kon zijn. Anderen gaven het publiek echter de schuld, en zeiden dat dit precies was wat ze van Sheen hadden verwacht.

Sheen beschreef zichzelf in de one-man show als 'napalm-druipende hersenen' en een 'zak chaos'. Op een boze opmerking uit de zaal reageerde hij met de woorden: "Ik heb jullie geld toch al". Met de vraag of er mensen in de zaal zaten die net zo verward waren als hijzelf, zat de acteur er vermoedelijk niet ver naast. Er staan nog 21 uitverkochte voorstellingen in de VS en Canada gepland.

Wijze uitspraak Charlie Sheen

[Premier League] City passeert Chelsea

Manchester City is ten koste van Chelsea naar de derde plaats in de Premier League geklommen. De ploeg van trainer Roberto Mancini won in het eigen City of Manchester Stadium met 5-0 van Sunderland. Boudewijn Zenden viel in bij de Black Cats, die door de nederlaag naar de twaalfde plaats zakken. Nigel de Jong speelde de hele wedstrijd voor de Citizens.

David Silva speelde opnieuw een dijk van een wedstrijd en opende score al in de negende minuut. De Spaanse vleugelaanvaller tikte van dichtbij binnen op aangeven van enfant terrible Mario Balotelli. Tevez bewees zijn waarde zondag voor rust door een penalty te versieren en deze zelf te verzilveren: 2-0. De aanvoerder van de Citizens scoorde voor het laatst op 5 februari.

Na rust ging City verder waar het gebleven was. Boudewijn Zenden kwam na een uur spelen in het veld om Sunderland wat meer aanvallende impulsen te geven, maar het mocht allemaal niet baten voor Sunderland-trainer Steve Bruce. Direct na de entree van Zenden tikte Silva binnen uit de rebound na een geblokt schot van Balotelli. Nigel de Jong stond aan de basis van de aanval.

Halverwege het tweede bedrijf tilde invaller Patrick Vieira de score met zijn eerste balcontact naar 4-0. De Fransman veranderde een afstandsschot van linksback Aleksandar Kolarov van richting, waardoor de jonge Belgische doelman Simon Mignolet opnieuw moest grabbelen. Twintig minuten voor tijd bracht Yaya Touré de 5-0 op het bord met een intikker.


City passeert Chelsea na zege op Sunderland (Foto: Novum)

Dochter Phil Collins is Sneeuwwitje

Lilly Collins zal de rol van Sneeuwwitje op zich nemen in een nieuwe verfilming van het bekende sprookje. Collins, de dochter van Phil Collins, heeft zich volgens de producenten volledig bewezen tijdens de audities van de film, die bekend staat onder de naam The Brothers Grimm: Snow White.

Collins speelde eerder in The Blind Side. Verder is zij binnenkort te zien zijn in Priest met Paul Bettany en Abduction, waarin ze samen met Twilight-ster Taylor Lautner te zien zal zijn. Priest wordt 11 augustus in de bioscoop verwacht, en Abduction zal pas in het najaar in de bioscopen te zien zijn.

Regisseur Tarsem Singh (Immortals, The Fall) is de regisseur van de The Brothers Grimm: Snow White. Andere rollen zijn er op dit moment voor Julia Roberts als de boze koningin en Armie Hammer als de prins.

Collins

Lilly Collins

'PlayStation 3 laat de Xbox 360 achter zich'

De console-war, sommigen hier op FOK!games zijn er nog dagelijks mee bezig. Nu gooit een nieuw rapport van Strategy Analytics meer olie op het vuur want volgens de laatste gegevens, zou de PlayStation 3 op de tweede plek staan in wereldwijde verkoopaantallen.

Volgens het rapport heeft de PlayStation 3 van Sony de Xbox 360 van Microsoft afgelopen jaar ingehaald. Dat betekent dat de Wii nog steeds bovenaan staat met 75,5 miljoen verkochte exemplaren, gevolgd door de PlayStation 3 met 43,4 miljoen en de Xbox 360 als hekkensluiter met 42,9 miljoen exemplaren verkocht.

Volgens Strategy Analytics loopt de Xbox 360 in de Verenigde Staten nog steeds ver voor op de PlayStation 3, maar loop deze in Europa en Azië ver achter waardoor de Xbox 360 er wereldwijd minder goed voor staat. Zelfs Kinect, die afgelopen jaar is verschenen en al vele malen is verkocht, heeft hier niet veel aan veranderd.

"While the Kinect peripheral has given a boost to Microsoft’s Xbox 360 strategy, the console’s performance outside of the U.S. continues to disappoint"

De afgelopen twee jaar is er een stuk meer vraag geweest naar de PlayStation 3 dan naar de Xbox 360 en er wordt verwacht dat dit in 2011 niet anders zal zijn. Met de Wii gaat het daarentegen nog slechter want steeds minder mensen kopen een Wii dan een paar jaar geleden.

Console War

[Upd] Opnieuw hoge Libische functionaris gevlucht

De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi is gevlucht naar Griekenland. Hij is vanuit Libië de grens met Tunesië overgestoken en is daarna naar Athene gevlogen. Dat meldde zondag een veiligheidsfunctionaris op het vliegveld in Tunesië waar Obeidi in het vliegtuig stapte.

Obeidi is de zoveelste hoge functionaris uit het afbrokkelende regime van de Libische leider Moammar Gadhafi die de benen neemt. Eerder vluchtte minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa naar Groot-Brittannië.

Update 18.54 uur
Het lijkt nu dat Obeidi, waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, niet gevlucht zou zijn naar Athene. Al Obeidi komt in Athene een boodschap van Gadhafi overbrengen aan de Griekse premier Giorgos Papandreou. De inhoud van de boodschap is volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken niet bekend.

Volgens het bureau van Papandreou heeft de Libische premier Baghdadi Al Mahmudi zaterdag telefonisch met Papandreou gesproken. De Griekse premier pleegde zondag overleg over de Libische crisis met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan.

Museumweekend trekt bijna miljoen bezoekers

Het Museumweekend heeft zaterdag en zondag bijna een miljoen bezoekers naar musea weten te trekken. Dat meldt de organisatie zondag. Het aantal bezoekers lag ongeveer net zo hoog als vorig jaar, toen 150.000 bezoekers meer werden getrokken dan het jaar daarvoor vanwege het mooie weer. Ook dit jaar was het tijdens het weekend mooi weer.

De Nederlandse Museumvereniging, die het Museumweekend organiseert, spreekt van een geslaagd verjaarsfeest. Het Museumweekend beleefde afgelopen weekend de dertigste editie.

Tijdens het Museumweekend kunnen deelnemende musea met korting of gratis worden bezocht en organiseren de instellingen speciale activiteiten. Onder meer het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Groninger Museum, het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Breda's Museum deden mee.

Volgend jaar vindt het Museumweekend op 7 en 8 april plaats.

Schiavone slaat Fed Cup over

Francesca Schiavone heeft zich afgemeld voor de halve finale van de Fed Cup tegen Rusland. De Italiaanse wil zich concentreren op het verdedigen van haar titel op Roland Garros. Dit jaar staat het Franse Open van 23 mei tot en met 5 juni op het programma.

De halve finale van de Fed Cup wordt op 16 en 17 april gespeeld, precies op het moment dat het gravelseizoen van start gaat. Dit vindt de Italiaanse belangrijker dan een reis naar de Russische hoofdstad. "We vinden het jammer, maar respecteren het besluit van Schiavone," zei een woordvoerder van de Italiaanse tennisbond.

[Upd] Kroon breekt sleutelbeen bij val

Tijdens de Ronde van Vlaanderen vandaag is Karsten Kroon ten val gekomen. De Nederlander van BMC is afgevoerd naar het ziekenhuis van Ronse. Het is nog onbekend hoe ernstig de verwondingen zijn.

Kroon kwam ten val kort voor de beklimming van de Oude Kwaremont.

Update 18:04 uur

Karsten Kroon heeft bij de valpartij in de Ronde van Vlaanderen zijn linkersleutelbeen gebroken, dat meldt zijn ploeg BMC Racing Team. Het gebroken sleutelbeen was al eens eerder gebroken. De medische staf van BMC beslist morgen of de onfortuinlijke 35-jarige geopereerd moet worden.

Behalve een sleutelbeenbreuk hield de Drent ook een gat in zijn hoofd en een hersenschudding over aan zijn valpartij. Hij werd direct naar een ziekenhuis in Ronse overgebracht. Vorig jaar was Kroon ook lang geblesseerd. Toen viel hij in de Waalse Pijl en brak hij onder meer zijn neus en jukbeen.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond de vijfentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss kwam vrijdag al in actie. Na een spectaculaire ontmoeting verloren de Brabanders twee punten, want het werd op eigen veld 3-3 tegen Haaglandia. Achtervolger Achilles '29 was dit weekend vrij, maar staat gemeten naar verliespunten nu nog maar vijf punten achter.

Onderin ging Baronie wederom onderuit. De situatie van de Bredase club is al weken uitzichtloos, maar nu komt degradatie ook rekenkundig heel erg dichtbij. Ook Gemert, toch de regerend landskampioen van de zondagamateurs, komt maar niet weg van de degradatieplaatsen. Het verloor opnieuw en zag concurrent Hollandia een puntje uitlopen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Argon Quick '20 1-4
EVV Baronie 2-0
Gemert AFC 0-1
FC Hilversum De Treffers 0-2
FC Lienden JVC Cuijk 1-1
FC Oss Haaglandia / Sir Winston 3-3
VVSB Hollandia 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 24 14 9 1 51 42-19
2 Achilles '29 23 12 7 4 43 41-22
3 De Treffers 23 11 6 6 39 32-32
4 Argon 23 11 3 9 36 29-31
5 EVV 24 10 6 8 36 34-27
6 JVC Cuijk 22 9 7 6 34 40-37
7 AFC 23 9 6 8 33 45-39
8 Quick '20 23 8 6 9 30 36-34
9 FC Lienden 24 9 3 12 30 39-50
10 Haaglandia / W. 23 8 5 10 29 42-36
11 FC Hilversum 23 7 8 8 29 28-30
12 VVSB 24 7 5 12 26 30-41
13 Hollandia 22 6 7 9 25 19-26
14 Gemert 24 6 6 12 24 20-31
15 Baronie 23 3 4 16 13 26-48

Dode bij protest tegen vrouwenrechten Bangladesh

Bij gewelddadigheden tussen de politie en demonstranten zijn zondag in Bangladesh een dode en 25 gewonden gevallen. Dat heeft de politie gemeld. De dode is een demonstrant. Onder de gewonden bevinden zich behalve demonstranten ook politieagenten en journalisten.

De demonstratie was gericht tegen een nieuwe wet die vrouwen gelijke rechten geeft bij erfenissen. Volgens de demonstranten, radicale moslims, is de wet in strijd met de islam. Momenteel krijgen vrouwen in Bangladesh een veel kleiner deel van de nalatenschap van hun ouders dan mannen. De regering wil daar met de nieuwe wet verandering in brengen.

FA onderzoekt scheldkanonnade Rooney

Wayne Rooney hangt mogelijk een schorsing boven het hoofd. De spits van Manchester United maakte gisteren in het uitduel met West Ham United een zuivere hattrick en vierde die prestatie door luidkeels te schelden in een tv-camera. Die uitbarsting komt hem mogelijk duur te staan, want de Engelse voetbalbond FA kondigde vandaag aan een onderzoek te doen naar dit incident.

Manchester United dreigde gisteren in de titelrace averij op te lopen, maar Rooney boog dankzij een hattrick de 2-0-achterstand om in een 3-2-voorsprong. Toen hij zijn derde treffer - vanaf de penaltystip - maakte, liep hij direct naar een tv-camera om vervolgens enkele scheldwoorden te schreeuwen. "De emoties liepen hoog op en ik liet me gaan. Mijn reactie was ongepast", sprak de flamboyante Engelsman na afloop.

FA onderzoekt scheldkanonnade Rooney
FA onderzoekt scheldkanonnade Rooney (Foto: ANP)

Man bewerkt slagboom met bijl

Een 21-jarige man uit Diemen heeft zaterdagavond in het Brabantse Nistelrode een houten slagboom vernield met een bijl. De man is aangehouden voor vernieling, meldt de politie zondag.

De man werd rond 22.15 uur aangehouden voor het bewerken van de slagboom op de Slabroekseweg. Hij gaf aan dat hij een feest wilde organiseren in het erachter gelegen bos en dat hij daarom de slagboom had doorgehakt. De man is na verhoor vrijgelaten.

Uitslagen Eredivisie speelronde 29

De strijd om het kampioenschap van Nederland ligt weer helemaal open. PSV verloor gisteravond namelijk met 2-0 bij FC Twente, dat prompt de koppositie overnam. Daarnaast slaagde Ajax er in om het gat met de Eindhovenaren te verkleinen door met 3-0 van Heracles Almelo te winnen.

Willem II heeft gisteren zijn 21e nederlaag van het seizoen geleden. De Tilburgers verloren de wedstrijd van Roda JC, die bol stond van de doelpunten, uiteindelijk met 4-5.

Willem II kwam na een halfuur spelen op voorsprong door een benutte penalty van Andreas Lasnik. Deze werd veroorzaakt door Pa Modou Kah, die later nog aan een rode kaart ontsnapte. Diezelfde Kah was overigens ook verantwoordelijk voor de gelijkmaker van Roda JC, waar de Limburgers niet lang van konden genieten. Acht minuten later stonden de Tilburgers via Bart Biemans weer op voorsprong. Twee minuten later was het wederom gelijk door een goal van Skoubo.

Vervolgens deden Morten Skoubo, Ruud Vormer en Davy de Fauw ook een duit in het zakje, waardoor de wedstrijd gespeeld leek te zijn. In de slotfase maakte Kah nog een eigen goal en maakte Vormer de vijfde voor Roda JC. De treffer van Maceo Rigters in blessuretijd; Willem II stond toen met tien man door een rode kaart voor Arjan Swinkels, was voor de statistieken.

FC Groningen heeft eindelijk weer eens drie punten in de wacht gesleept. Na twee forse nederlagen werd vandaag VVV-Venlo met de nodige moeite aan de kant gezet (3-2).

De Groningers waren vooral via het duo Fredrik Stenman en Dusan Tadic erg gevaarlijk. De laatstgenoemde speler zorgde in de eerste helft dan ook voor de openingsgoal. Zes minuten later tekende Andreas Granqvist voor de 2-0, waarna VVV-Venlo via Dario Vujicevic iets terug deed. Dit deerde de thuisploeg echter niet, aangezien Nicklas Pedersen nog voor rust de 3-1 liet aantekenen.

In het tweede bedrijf slaagde Robert Cullen er nog wel in om te scoren, maar daar bleef het ook bij. Bij FC Groningen beleefde clubtopscorer Tim Matavz in de tweede helft overigens zijn rentree. De aanvaller stond enige tijd buitenspel, vanwege een blessure

AZ boekte gisteravond een minimale zege op Feyenoord en steeg daardoor naar de vierde plaats in de Eredivisie. In Rotterdam scoorden de Alkmaarder formatie slechts één keer, wat uiteindelijk voldoende bleek te zijn.

Feyenoord had in de eerste helft een veldoverwicht, maar wist dit niet in mogelijkheden uit te drukken. Het enige wapenfeit was een kopbal van Georginio Wijnaldum, die op de paal terecht kwam. In de slotfase van de eerste helft sloeg AZ vervolgens toe. Voorbereidend werk van Maarten Marten zorgde ervoor dat Charilson Benschop raak kon schieten.

Na een uur voetbal liepen beide ploegen een gevoelige aderlating op. Martens viel, na een charge van voormalig ploeggenoot Gill Swerts, met een diepe vleeswond uit. De speler van Feyenoord kreeg logischerwijs de rode kaart. Er werd echter niet meer gescoord, waardoor AZ de punten mee naar Alkmaar kon nemen.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Twente PSV 2-0
De Graafschap NAC Breda 1-3
Willem II Roda JC Kerkrade 4-5
SC Heerenveen Excelsior 2-3
Feyenoord AZ 0-1
FC Utrecht ADO Den Haag 2-3
Vitesse NEC 2-1
FC Groningen VVV Venlo 3-2
Ajax Heracles Almelo 3-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 29 19 6 4 63 56-28
2 PSV 29 18 7 4 61 72-28
3 Ajax 29 17 7 5 58 59-26
4 AZ 29 15 7 7 52 44-34
5 ADO Den Haag 29 15 6 8 51 58-43
6 FC Groningen 29 15 5 9 50 57-45
7 Roda JC Kerkrade 29 12 11 6 47 54-41
8 FC Utrecht 29 11 8 10 41 45-38
9 Heracles Almelo 29 10 7 12 37 52-51
10 NEC 29 8 12 9 36 45-49
11 NAC Breda 29 11 4 14 36 39-50
12 SC Heerenveen 29 9 8 12 35 52-48
13 Feyenoord 29 9 7 13 34 37-48
14 De Graafschap 29 8 9 12 33 28-48
15 Vitesse 29 8 8 13 32 36-49
16 Excelsior 29 7 4 18 25 35-59
17 VVV Venlo 29 5 2 22 17 26-62
18 Willem II 29 2 6 21 12 32-80


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Battlefield 3 releasedatum gespot

De mogelijke releasedatum van Battlefield 3 is verschenen op EA's Download Manager, waar je games kan kopen en downloaden. Op 2 november zou de game uit moeten komen volgens de tegenhanger van Steam. In diezelfde maand zou de nog aan te kondigen Call of Duty ook uit moeten komen.

Als de releasedate waar zou zijn dan kan het spel, uitgaande van releasedata uit het verleden, een week vóór de nieuwe Call of Duty uitkomen.

November wordt hoe dan ook een drukke, dure maand. Kijk hieronder even de nieuwe Fault Line Episode 3 van Battlefield 3, mocht je je vervelen.

Massa mort na over actie Button

Felipe Massa is de niet reglementaire inhaalactie van Jenson Button op hem in Australië na een week nog niet vergeten. De Brit kreeg straf omdat hij zijn plaats niet teruggaf aan Massa en uitte vervolgens kritiek op Massa omdat hij hem te weinig ruimte zou hebben gegeven. Massa zegt op zijn beurt dat Button zich stil moet houden.

"Ik heb het idee dat ik mezelf tijdens het gevecht goed heb verdedigd door KERS te gebruiken. Ik wist het systeem op de juiste momenten te gebruiken, waardoor hij me niet kon passeren. Het is echter makkelijker om de aanvaller dan te verdediger te zijn in een situatie als deze. Voor de toeschouwers moet het erg leuk zijn geweest, maar ik had wel verwacht dat hij zijn positie terug zou geven. De reglementen zijn namelijk erg duidelijk," stelde Massa.

"Wanneer je een chicane afsnijdt, moet je je positie geven en Jenson heeft genoeg ervaring om dat te weten. Hij had niet op zijn team hoeven wachten om hem dat te vertellen. Nadat hij me had gepasseerd, haalde Alonso me ook in, omdat ik wat snelheid had verloren na het gevecht met Jenson," zei de morrende Braziliaan die uiteindelijk na Button als zevende geklasseerd werd.

Langeveld: "Dat is koers, hè"

Sebastian Langeveld kan terugkijken op een goede Ronde van Vlaanderen. Langeveld, die eerder dit seizoen de Omloop het Nieuwsblad won, deed vandaag tot de laatste meters mee om de overwinning.

Uiteindelijk werd de renner van Rabobank vijfde nadat hij een aanval in de slotfase zag stranden. "Ik moest het gewoon proberen. In de sprint ben je toch kansloos”, aldus Langeveld die werd teruggehaald door Alessandro Ballan. "Er was een moment van vertwijfeling. Uiteindelijk reed Ballan het gat dicht. Dat is koers, hè. Ik denk dat dit toch een aardige bevestiging is van mijn kunnen”.

Treyarch blij met Black Ops, misschien vervolg

Treyarch, maker van Call of Duty: Black Ops, is 'ontzettend blij' met het succes van de game. In een gesprek met OXM heeft community manager Josh Olin de mogelijke komst van een Black Ops 2 daarom niet uitgesloten. Aangezien Treyarch zelf geen serie op zijn naam heeft staan zoals Infinity Wards Modern Warfare, lijkt het een logische mogelijkheid.

"Iedereen hoopte dat het een succes zou worden. We weten allemaal hoe Modern Warfare 2 alle records brak. Het is dus geweldig dat Black Ops zo snel datzelfde record brak," aldus Olin. BLOPS is momenteel het bestverkochte spel allertijden, met 13,7 miljoen verkopen in de VS alleen. Ook was Treyarch tevreden met hun downloadbaar uitbreidingspakket voor multiplayer, First Strike.

TMF wijkt voor Kindernet

Kindernet keert maandag terug op de Nederlandse televisie. De kinderzender gaat een tv-kanaal delen met Comedy Central. Kindernet zendt uit van 6.00 tot 15.00 uur. Nu zendt TMF daar nog muziekprogramma's uit. De muziekzender gaat verder als digitale zender.

Kindernet wisselt klassieke series als Vrouwtje Theelepel, Maja de Bij, Nils Holgersson en Wickie de Viking af met hedendaagse kinderprogramma's als Samson & Gert. De kinderzender richt zich op kinderen tussen 3 en 8 jaar en put voor de toekomstige programmering uit het aanbod van Nickelodeon en het Vlaamse productiehuis Studio 100. Kindernet was eerder in Nederland te zien tussen 1988 en 2003.

TMF wijkt voor Kindernet
Whoooaaaa! TMF wijkt voor Kindernet (Foto: ANP)

'Grieks begrotingstekort was 10,6 procent'

Griekenland maakt zich op voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen, nadat het begrotingstekort in 2010 veel hoger is uitgevallen dan eerder geschat. Dat schrijven diverse Griekse kranten zondag.

Het tekort lag volgens de kranten met 10,6 procent ruim boven de eerdere schatting van 9,5 procent. Woensdag zei minister van Financiën George Papaconstantinou al dat het tekort hoger zou uitkomen dan 9,5 procent, maar hij wilde toen niet zeggen hoe veel hoger. De officiële cijfers komen pas 26 april naar buiten.

Dat het tekort op is gelopen, komt doordat er grotere tekorten bij pensioenfondsen zijn aangetroffen. Het streven is het tekort dit jaar terug te dringen tot 7,4 procent. Vorig jaar leidden de stevige bezuinigingen al tot een golf van protesten in het Zuid-Europese land.

'Grieks begrotingstekort was 10,6 procent'
'Grieks begrotingstekort was 10,6 procent' (Foto: ANP)

Fiscus legt voor 3,5 ton beslag

Bij een uitgebreide controle op de N347 bij Rijssen en Wierden (Overijssel) heeft de Belastingdienst vrijdag voor ongeveer 350.000 euro beslag gelegd bij mensen met een belastingschuld. De dienst heeft dat zondag bekendgemaakt.

De Belastingdienst kon 5500 euro direct innen. Voor de controle, waarbij ongeveer 250 voertuigen zijn gecontroleerd, werkten de politie, de RDW, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland samen.

Daarnaast nam de instantie nog zes voertuigen in beslag. Bij tweehonderd bestuurders werd een blaastest afgenomen. Niemand zat met alcohol achter het stuur. De politie incasseerde voor 680 euro aan openstaande boetes tijdens de controles. Verder deelde ze 22 bekeuringen uit voor onder meer rijden zonder rijbewijs, het niet dragen van een gordel, een verlopen apk en het rijden zonder verzekering.

Bende in Vondelpark door bezuinigingen

De zomerse dag van zaterdag heeft ook minder mooie kanten. Zo was het zondag een bende in het Amsterdamse Vondelpark. Wegens bezuinigingen komt er geen schoonmaakploeg langs, bevestigde een gemeentewoordvoerder berichtgeving van tv-zender AT5.

Van half april tot half oktober houdt een vaste schoonmaakploeg het park ook in het weekend netjes. Voor incidentele gevallen buiten deze periode was er voorgaande jaren nog een potje, maar dat is wegbezuinigd. Nu moet het Vondelpark wachten tot maandag voor het er weer keurig bij ligt.

Bende in Vondelpark door bezuinigingen
Bende in Vondelpark door bezuinigingen (Foto: ANP)

China sluit helft zuivelbedrijven

De Chinese overheid heeft slechts de helft van de zuivelproducenten in de Volksrepubliek toestemming gegeven om verder te werken. De overige bedrijven moeten dicht. Dat meldde de Chinese inspectiedienst. Die probeert de kwaliteit in de sector te verbeteren na schandalen.

Van de 1176 bedrijven die een nieuwe licentie hebben aangevraagd, kregen 426 'nee' te horen. Iets meer dan 100 andere zijn tijdelijk stilgelegd en krijgen pas nieuwe papieren als ze beter gaan functioneren. Door deze maatregelen kan 55 procent van de zuivelproducenten niet meer aan het werk.

Lokale overheden hebben de opdracht gekregen om de afgekeurde bedrijven goed in de gaten te houden. Gevreesd wordt dat de productie op die locaties stiekem weer opgepakt zal worden.

China sluit helft zuivelbedrijven
China sluit helft zuivelbedrijven (Foto: ANP)

'BP mag weer boren in Golf van Mexico'

Oliemaatschappij BP zal haar booractiviteiten in de Golf van Mexico in juli hervatten. Het bedrijf heeft hierover een overeenkomst bereikt met de Amerikaanse overheid. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag.

Een explosie van het booreiland Deepwater Horizon van BP op 20 april 2010 leidde tot de grootste olieramp in de Verenigde Staten ooit. Het was eerder de vraag of BP ooit weer op dezelfde locatie zou mogen boren. Vorige maand kreeg oliemaatschappij Shell al wel toestemming voor boringen in de regio.

BP mag zijn activiteiten alleen hervatten op de twintig olievelden die al in gebruik zijn en mag geen nieuwe bronnen aanboren. Volgens de krant zal de overeenkomst ophef veroorzaken onder milieuactivisten.

'BP mag weer boren in Golf van Mexico'
'BP mag weer boren in Golf van Mexico' (Foto: ANP)

Bahrein verbiedt grootste oppositiekrant

De Bahreinse regering heeft de grootste oppositiekrant van het land verboden. De krant, Al-Wasat, verscheen zondag niet. De krant wordt beschuldigd van 'onethische' berichtgeving over de recente, door sjiieten geleide protesten tegen de soennitische heersers, zo meldt het Bahreinse staatspersbureau.

Onder de noodtoestand die koning Hamad bin Isa Al Khalifa vorige maand afkondigde in verband met de protesten was de controle op de nieuwsmedia en internet al verscherpt. Ook de internet-editie van Al-Wasat was geblokkeerd, maar die is inmiddels weer online.

Migranten gered van zinkend schip bij Italië

De Italiaanse grenspolitie heeft zondag 98 opvarenden van een zinkende boot gered. Het gaat om illegale migranten die het eilandje Lampedusa probeerden te bereiken. Het was niet direct duidelijk uit welk land ze kwamen. Onder de geredde passagiers bevinden zich vijf kinderen.

Sinds begin dit jaar hebben ongeveer 22.000 migranten Lampedusa weten te bereiken. De meesten komen uit Tunesië, dat vlak bij het eiland ligt, maar de laatste tijd maken ook Libiërs de oversteek. Zo veel mogelijk migranten worden overgebracht naar het Italiaanse vasteland. De laatste dagen was de zee daarvoor te ruw, maar zondag zou er weer een veerboot met plaats voor 1700 mensen van Lampedusa vertrekken.

Zorginstelling ontruimd om stoom desinfectietoestel

Bij een zorginstelling in Roermond zijn zondagochtend acht bejaarden geëvacueerd. Door stoom uit een kapot desinfectietoestel werd rond 09.30 uur gevreesd dat er brand was uitgebroken, laat een brandweerwoordvoerder zondag weten.

De stoom werd in de zorginstelling aan de Heinsbergerweg aangezien voor rook. De bedrijfshulpverlening begon daarom met evacueren en de brandweer rukte uit met twee blusvoertuigen en een hoogwerker.

Al snel werd ontdekt wat er werkelijk aan de hand was. Even na 10.00 uur kon de brandweer terugkeren. De bewoners zijn inmiddels weer teruggekeerd.

Vrouwen stranden in modder tijdens veenwandeling

Bij een wandeling over een veengebied bij het Gelderse dorp Winterswijk zijn drie vrouwen zaterdag vast komen te zitten in de modder. Ze hebben rond 16.15 uur met hun mobiele telefoon de brandweer gebeld. Die wist hen er met ladders en een reddingsplank uit te krijgen, meldt de politie zondag.

De zestigers raakten niet gewond en reageerden volgens de politie erg nuchter op hun avontuur. De vrouwen valt volgens de politie niets te verwijten.

Ze volgden een wandelroute door een veengebied ten zuiden van Winterswijk. Na een tijd moesten ze door een weiland waar ook galloway-runderen grazen. Door de regenval van de afgelopen dagen en het rondlopen van de runderen was het weiland een grote modderpoel geworden. De route wordt volgens de politie daarom voorzien van waarschuwingspamfletten.

'GroenLinks zoekt niet kortste weg uit Kunduz'

Als GroenLinks niet mee zou willen doen aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, zou de partij nu gemakkelijk de steun in kunnen trekken. "Maar we zijn niet op zoek naar de kortste uitweg, we leven mee met de bevolking daar", legde GroenLinks-leider Jolande Sap in Buitenhof uit.

Eerder deze week zei Sap niet tevreden te zijn met de uitleg die het kabinet maandag over de trainingsmissie gaf. Het is de vraag of de agenten kunnen worden getraind zoals GroenLinks dat voor ogen heeft.

Zo komt er een knip in de training van achttien weken. Dat wordt nu een basistraining van zes of acht weken en een verdere training van tien tot twaalf weken. Ook worden de agenten na de training mogelijk in andere provincies ingezet.

Sap zei het kabinet niet te wan- of vertrouwen. Wel wilde ze een signaal afgeven. "Het kabinet moet echt weten dat niet valt te marchanderen met deze missie." Het kabinet zou problemen hebben die moeten worden opgelost om de steun van GroenLinks te houden. Sap benadrukte daarbij dat de missie wat GroenLinks betreft niet in NAVO-verband hoeft worden uitgevoerd.

Vrijdag stemde GroenLinks niet in met de uitbreiding van de Libië-missie. De missie kan nog wel op een Kamermeerderheid rekenen, maar het riep de vraag op of GroenLinks voor het kabinet wel een betrouwbare steunpilaar is voor de missie in Afghanistan.

Volgens Sap zijn de missies niet vergelijkbaar. Zo zou Nederland in Libië een bijdrage leveren aan een groter geheel waar het verder geen invloed op heeft. Bij de politietrainingsmissie in Libië zou Nederland meer kunnen bepalen wat er gebeurt.

Vrouw zwaargewond bij steekpartij in Amsterdam

Een 34-jarige vrouw is zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij in Amsterdam. Ze heeft de nacht op de intensive care doorgebracht. Een 47-jarige man is opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie zondag.

De steekpartij vond zaterdag rond 20.45 uur plaats in een woning aan de Efua Sutherlandstraat. Of het slachtoffer of de verdachte bewoners van de woning zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.

De toedracht van het steekincident wordt nog onderzocht. De politie wil eerst de vrouw spreken voordat hierover nadere mededelingen worden gedaan.

Let ligt lazarus op snelweg

De politie heeft zaterdagavond op de A67 bij de Duitse grens een stomdronken voetganger uit Letland van de snelweg geplukt. Passanten hadden de politie gewaarschuwd omdat de man op de snelweg lag.

Toen agenten hem kwamen ophalen, zat de 40-jarige man tegen een vangrail. Hij kon zich niet herinneren hoe hij op de snelweg terecht was gekomen. Toen de agenten hem vroegen wat hij dan op had, liet zijn geheugen hem echter niet in de steek. De man kon zich nog een liter wodka en enkele flessen bier herinneren.

Het mysterie werd opgehelderd toen even later nog een melding binnenkwam van een man die op de snelweg liep. Deze keer ging het om een 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Letland. De twee waren op weg naar België en hadden een stop in Venlo gemaakt.

De 39-jarige Let kreeg een boete van 280 euro voor het lopen op de snelweg. De 40-jarige Let kreeg 600 euro boete voor het belemmeren van het verkeer en het niet bij zich hebben van een legitimatiebewijs. Hij is zondagochtend na verhoor vrijgelaten.

Opnieuw branden in duingebied Bergen

In het duingebied van Bergen en Schoorl hebben dit weekend opnieuw brandjes gewoed. Vrijdag was het raak in de buurt van de Kerkelaan in Bergen, zaterdag woedde een kleine duinbrand in Schoorl bij de Hargerstrandweg, meldt de politie zondag. In beide gevallen bleef de schade beperkt.

De brand bij de Kerkelaan werd vrijdag rond 17.45 uur ontdekt. Een halfuur later kon de brandweer al het sein brand meester geven. De brand in Schoorl werd zaterdag rond 17.30 uur opgemerkt. Omdat ook deze brand snel werd ontdekt, kon de brandweer het vuur eenvoudig blussen.

Het Noord-Hollandse Bergen en omgeving worden al enige jaren geteisterd door branden. In sommige gevallen zorgden de branden voor veel schade en overlast. Bij veel branden in het gebied werd tot nu toe brandstichting vermoed. Dat was onder meer het geval bij een brand in augustus, toen een gebied van 100 vierkante meter aan duinen en bosjes in brand stond in Bergen aan Zee.

In april woedde daarnaast een grote brand in dezelfde plaats die een gebied van 1 bij 2 kilometer verwoestte. In het najaar van 2009 woedden ook verschillende branden in het gebied. Meerdere keren moesten bewoners worden geëvacueerd omdat het vuur de bebouwde kom dreigde te bereiken.

Rebellen Libië willen parlementaire democratie

Als de Libische leider Moammar Gadhafi ten val is gebracht, wil de rebellenbeweging die nu de oostelijke helft van Libië in handen heeft in het hele land een parlementaire democratie vestigen. Dat heeft Abdel-Hafidh Ghoga, vicevoorzitter van de Nationale Voorlopige Raad zondag gezegd.

"De Libiërs als geheel, van wie ik er een ben, willen een burgerlijke democratie, geen dictatuur, geen tribalisme en niet een die gebaseerd is op geweld of terrorisme", zei Ghoga, die geldt als de officiële woordvoerder van de raad.

De prioriteiten van de raad zijn nu het werven van steun in het buitenland en het verbeteren van de organisatie van de rebellenstrijdkrachten, zei Ghoga. Door het toenemende internationale isolement van Gadhafi, de internationale militaire interventie en de verbeterde slagkracht van de rebellen is het vertrek van Gadhafi nog maar 'een kwestie van dagen', voegde hij eraan toe. Hij zei dat de raad niet met Gadhafi wil onderhandelen omdat diens regime niet te vertrouwen is en tot nog toe alleen maar een militaire oplossing voor de crisis in het land heeft gezocht.

De rebellen leverden zondag slag met regeringsstrijdkrachten rond de strategische oliestad Brega. De troepen van Gadhafi hebben zich verschanst in de universiteit, maar worden steeds verder in het nauw gedreven, zei een woordvoerder van de opstandelingen. De rebellen beschikken over meervoudige raketwerpers die op vrachtwagens zijn gemonteerd en na ieder salvo worden verplaatst om niet doelwit te worden van een tegenaanval.

De opstandelingen hebben in hun strijd met de troepen van Gadhafi veel steun van de luchtaanvallen van de NAVO, maar vrijdagavond werden bij Brega per abuis rebellen beschoten, waarbij dertien van hen werden gedood. De oppositie sprak van een 'onfortuinlijk ongeval', maar benadrukte dat haar waardering voor de internationale luchtsteun hierdoor niet is afgenomen. "Het was fout om op te rukken terwijl de coalitieaanval gaande was", zei Ghoga. "De militaire leiding die onlangs effectiever is georganiseerd, werkt eraan om herhaling van zulke ongevallen te voorkomen."

Arabische nieuwsmedia maken ook melding van zware beschietingen van de stad Misurata, het enige bolwerk van de rebellen in het westen van het land. Er zouden 37 burgers zijn gedood en een Turks schip is met 250 gewonden van Misurata onderweg naar Benghazi, waar meer gewonden en evacués zullen worden opgepikt, bericht het Turkse persbureau Anatolia.


Libiërs willen democratie (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (03/04/2011) II

Om 14:30 uur begonnen twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van Ajax - Heracles Almelo en FC Groningen - VVV-Venlo.

AFC Ajax

3 - 0

Heracles Almelo

 58' Oleguer
 65' De Jong
 81' Özbiliz
 
 
 Gele kaart: Eriksen (AFC Ajax), Overtoom, Van der Linden, Fledderus, Maertens (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.705
Arbiter: Gumineny (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Anita
Ooijer
Oleguer
Blind (Boilesen/45+1)
De Jong (De Zeeuw/72)
Enoh
Eriksen
Sulejmani
El Hamdaoui
Ebecilio (Özbiliz/71)
  Pasveer
Breukers
Maertens
Van der Linden
Looms
Rienstra (Vejinovic/46)
Overtoom
Fledderus
Douglas
Armenteros (Almubakari/72)
Everton (Plet/71)

FC Groningen

3 - 2

VVV-Venlo

 16' Tadic
 22' Granqvist
 45' Pedersen
   41' Vujicevic
 59' Cullen
 
 Gele kaart: Kieftenbeld (FC Groningen), Timisela, Boymans (VVV-Venlo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Loo
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Hiariej (Ajilore/88)
Bacuna (Holla/70)
Sparv
Tadic
Pedersen (Matavz/77)
  Begois
Timisela
De Regt
Yoshida
El-Akchaoui
Tóth
Vujicevic (Linssen/86)
Leemans (Uchebo/73)
Musa
Boymans
Cullen

Nuyens wint Ronde van Vlaanderen

De 95e editie van de Ronde van Vlaanderen is gewonnen door Nick Nuyens. De Belg was in de sprint de Fransman Sylvain Chavanel en de Zwitser Fabian Cancellara te snel af.

Op 40 kilometer voor de finish begon topfavoriet Cancellara een een poging tot een solo tot de finish. Op de Muur van Geraardsbergen voelde hij zijn benen echter ontploffen. Hierdoor konden de achtervolgers, die lange tijd op een minuut achterstand van de Zwitser reden, aansluiten bij de tempobeul.

Een groep van zo'n vijftien man ging op weg naar de finish, maar op vier kilometer van de eindstreep kwamen er aanvallen vanuit de kopgroep. Nadat een poging van Rabo-renner Sebastian Langeveld mislukte, lukte het drie renners wel om weg te komen. Cancellara kreeg Nick Nuyens en Syvain Chavanel met zich mee. In de laatste kilometer ging Tom Boonen nog op jacht naar het drietal, maar hij wist niet meer bij de drie, die gingen sprinten voor de winst, te raken. Nuyens eindigde als eerste, voor Chavanel en Cancellara.

Uitslag:

# Naam Ploeg Tijd
1 Nick Nuyens (Bel) Saxo Bank 6:00.42
2 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step z.t
3 Fabian Cancellara (Zwi) Leopard z.t
4 Tom Boonen (Bel) Quick-Step +0.02
5 Sebastian Langeveld (Ned) Rabobank +0.08
6 George Hincapie (VS) BMC z.t
7 Bjorn Leukemans (Bel) Vacancoleil z.t
8 Bert Scheirlinckx (Bel) Landbouwkrediet z.t
9 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto z.t
10 Geraint Thomas (GB) Sky z.t

 

Boot vliegt door achterruit auto

Een boot is zaterdag bij een ongeval in Leeuwarden door de achterruit van een auto gevlogen. De boot lag op een aanhanger achter de auto, maar gleed toen de wagen sterk moest remmen naar voren. De steunen waarop de boot rustte braken tijdens het remmen af en ook de spanbanden waarmee de boot vastgebonden lag, gingen kapot, meldt de politie zondag.

Het ongeval vond plaats op de Drachtsterweg. De auto, die werd bestuurd door een 71-jarige man uit Goutum, raakte flink beschadigd, maar kon nog wel rijden. Met behulp van een takelwagen is de boot weer op de aanhanger gezet en kon het vaartuig toch nog naar de jachthaven in Leeuwarden worden vervoerd.

[MotoGP] Lorenzo wint regenrace in Jerez

Jorge Lorenzo heeft vanmiddag de MotoGP van Spanje gewonnen. De regerend wereldkampioen bleef op het circuit van Jerez Dani Pedrosa en Nicky Hayden voor.

Valentino Rossi wist in de regenachtige race op te rukken van de twaalfde plaats naar de kop maar na 20 ronden kwam hij ten val en sleepte Casey Stoner mee. Stoner moest opgeven terwijl Rossi door kon en uiteindelijk nog vijfde werd..

In de WK-stand staat Lorenzo met 45 punten bovenaan, gevolgd door Dani Pedrosa die negen punten minder heeft.

Van Vleuten wint de Ronde bij de vrouwen

Annemiek van Vleuten is de winnares geworden van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. De Nederlandse won de sprint van een grote groep.

Achter Van Vleuten eindigde de Russische Tatjana Antosjina als tweede, Marianne Vos werd derde. "Ik kan het nog niet geloven, ik moest eigenlijk voor mijn ploeggenote Vos werken. Wat een dag, het was urenlang genieten", aldus Van Vleuten.

Squaster Grinham wint in Montreal

Squashster Natalie Grinham heeft de Atwater Cup in Montreal gewonnen. De 33-jarige Nederlandse won met 11-6, 11-7 en 14-12 van de Nieuw-Zeelandse Joelle King die in de halve finale nog te sterk was voor de Nederlandse Vanessa Atkinson.

Het is de eerste zege van Grinham sinds augustus 2009 toen ze de zege in de WISPA World Tour pakte. Na haar zwangerschap zakte ze af naar de 69e plaats op de wereldranglijst. Momenteel staat Grinham 32e van de wereld en door haar zege nu zal ze vermoedelijk richting de beste 20 klimmen.

Babynegerin prijst chocoladetaart aan

De Duitse bakkerijketen Raddatz ligt ernstig onder vuur. Deze week hebben ze een chocoladetaart in de aanbieding. Niets bijzonders, ware het niet dat de lekkernij wordt aangeprezen door een chocolabruine baby.

Hoewel de controverse het bedrijf geen windeieren legt, sindsdien is het bezoek aan de webshop met 300 procent gestegen, zijn veel klanten woedend op het bedrijf. Volgens de advocaat van het bedrijf is er een kleine groep mensen die gelijk over racisme begon te zeuren.

Raddatz is zich echter van geen kwaad bewust. Naast 580 Duitse personeelsleden, werken er ook 50 mensen in het Afrikaanse land Namibië. "Het kind dat je ziet op de advertenties is de kleine Sofiyha, wiens moeder Lina en vader Timotheus bij ons werkzaam zijn", zo laat de bakker weten. "Omdat wij de band met onze medewerkers zeer belangrijk vinden en we met zeventien geboorten per jaar een van de meest vruchtbare bedrijven in de regio zijn, gebruiken wij regelmatig foto's van de kinderen van medewerkers om onze producten aan te prijzen."

Negerreclame
En negerzoenen waren al langer verboden...

DVD: Unstoppable

Als rangeerder Dewey (Ethan Suplee) bij het verplaatsen van een trein op het rangeerterrein uit de cabine stapt om een wissel om te zetten, bouwt de railsrijder vaart op. Dewey rent erachteraan, maar de trein - die onder meer gesmolten fenol, een zeer gevaarlijk goedje, vervoert - is al onderweg en raast nu onbemand over het spoor richting de stad Stanton terwijl ingenieur Frank (Denzel Washington) en nieuwe conducteur Will (Chris Pine) op hetzelfde spoor met een locomotief aan het werk zijn. Zullen Frank en Will aan de op hol geslagen trein kunnen ontsnappen en zullen ze kunnen voorkomen dat Stanton - waar Will familie heeft wonen - van de kaart wordt geveegd?

'Kosjer slachten is niet dieronvriendelijk'

Als dieren volgens de joodse traditie onverdoofd worden geslacht, gebeurt dat niet dieronvriendelijk. Dat betogen het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het College van Rabbijnen. De Tweede Kamer buigt zich binnenkort opnieuw over een voorstel van de Partij voor de Dieren om het ritueel slachten te verbieden.

De joodse organisaties roepen het parlement op niet in te stemmen met de initiatiefwet. Volgens hen is een verbod op ritueel slachten een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Daarbij wordt naar hun mening de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangetast.

Ritueel slachten komt in Nederland vooral voor in islamitische kringen. Naar schatting zijn er slechts een paar honderd joden in ons land die alleen ritueel geslacht vlees eten.

Dichten van lek in Japanse reactor mislukt

Pogingen om een lek in een beschadigde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi te dichten, zijn op niets uitgelopen. Uit reactor nummer 2 stroomt nog steeds radioactief water, meldde het Japanse persagentschap Kyodo zondag.

Tepco, de exploitant van de centrale, probeerde zondag tevergeefs de scheur in de reactor met een speciaal waterabsorberend bindmiddel te dichten. Mogelijk volgt nog een tweede poging. Zaterdag was het ook al niet gelukt de scheur in de betonnen behuizing met cement te vullen, omdat de substantie door het water werd verdund.

Fukushima Daiichi, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen.

[Moto2] Iannone wint na inhaalrace

Andrea Iannone heeft in de Moto2 de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaan moest op een nat Jerez vanaf de elfde startplaats vertrekken, maar wist na een sterke inhaalrace uiteindelijk eenvoudig te winnen voor Thomas Lüthi en Simone Corsi.

Iannone reed op het natte asfalt een strakke race die hem halverwege de wedstrijd voorbij Lüthi bracht. De Zwitser kon het tempo van de Italiaan niet meer volgen en reed naar een tweede plaats voor de eenzame Corsi. Bradley Smith werd vierde, voor Stefan Bradl. In het kampioenschap neemt Iannone nu de leiding over van Bradl.

Stront werpen in Duke Dukem-trailer

Gisteren schrok half Nederland zich een ongeluk nadat exclusief bij FOK!games bekend werd gemaakt dat Duke Nukem Forever wederom vertraagd zou zijn. Nu de schrik weer is weggezakt kunnen we jullie verblijden met een nieuwe Duke Nukem-trailer. Veel valt er over de trailer niet te zeggen behalve dat het het niveau weer lekker laag ligt.

Peuter dood door val uit achtbaan in VS

Een 3-jarig jongetje is zaterdag om het leven gekomen toen hij in een amusementspark in de buurt van de Amerikaanse stad Chicago uit een achtbaan viel.

Het kind, dat met zijn tweelingbroertje in de achtbaan zat, glipte onder de veiligheidsbeugel door. De Chicago Tribune schrijft dat er geen minimale lengte staat aangegeven bij de Python Pit, maar volgens een politiewoordvoerder zou het jongetje wel aan de veiligheidseisen hebben voldaan. Ook zouden bij de entree van het park de lengtevoorschriften vermeld staan.

Op een of andere wijze zou de jongen zich onder een veiligheidsstang hebben doorgewurmd, waarna hij tussen twee karretjes klem is komen te zitten. Hij zou hier hoofdwonden hebben opgelopen. Later is de jongen uit de rijdende wagen gevallen.

Het ongeluk gebeurde in het amusementspark Go Bananas in Norridge, een voorstad van Chicago.

Uitslagen Eredivisie (03/04/2011) I

Om half één begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Vitesse

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 12' Bony
 80' Pedersen
   66' Goossens
 
 Gele kaart: Bony, (Vitesse), Schöne, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.377
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yasuda
Kashia
v.d.Struijk (Felixdaal/90 1)
Büttner
Stevanovic (Pedersen/71)
Riverola
v.Ginkel (Propper/78)
López
Aissati
Bony
  Cillessen
Otten (v. Eijden/82)
Nuytinck
Zomer
Davids
Sibum
Schöne (Ten Voorde/71)
Goossens
George
Vleminckx
Chatelle (Latupeirissa/77)


FC Utrecht

2 - 3

ADO Den Haag

 33' Duplan
 77' Strootman
   39' Vicento
 63' Radosavljevic
 66' Boelykin (pen)
 
 Gele kaart: Demouge, Mertens, Cornelisse, Schut, (FC Utrecht), Verhoek, Bosschaart, Toornstra, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Vicento (79/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Vorstermans (Schut/46-De Kogel/80))
Wuytens
Nesu (v. Wolfswinkel/72)
Duplan
Strootman
Asare
Lensky
Mertens
Demouge
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Bosschaart (M. Piqué/72)
Kum
Visser
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek (Gielisse/82- Rankovic/90 3))
Boelykin
Vicento

Donder en bliksem in Thor-dev diary

In mei zal, gelijktijdig met de film, de game Thor: God of Thunder verschijnen. De film en de game zijn gebaseerd op de comic Thor van Marvel die gaat over een medicijnenstudent die ineens de zoon van de Noorse opper-god Odin blijkt te zijn.

In de game speel je natuurlijk als Thor die met zijn hamer en de mogellijkheid om bliksem te besturen tegenstanders helemaal kapot kan maken. Je zult verschillende werelden bezoeken die allemaal hun eigen gigantische monsters hebben en die jij zult moeten verslaan. In onderstaande developer diary wordt nog veel meer verteld. Zo zal de game losstaan van de film en deze dus niet van het begin tot eind doorlopen en krijgen we meer informatie over het combat-systeem.

"Uncharted 3 wordt dé multiplayer-game voor de PS3"

Ontwikkelaar Naughty Dog werkt momenteel hard aan zijn derde game voor de PlayStation 3. Waar men zich op de PlayStation 2 focuste op Jak & Daxter, is de ontwikkelaar voor de huidige generatie gericht op de Uncharted-franchise. Later dit jaar zal Uncharted 3: Drake's Deception verschijnen.

In een interview met GamePro Magazine geeft Naughty Dog aan geleerd te hebben van de multiplayer-modus van Uncharted 2. Men is van plan om het met Uncharted 3 beter aan te pakken. De ontwikkelaar gaat zelfs zo ver om te zeggen dat de multiplayer van Uncharted 3 de multiplayer zal zijn die elke PS3-gamer moet gaan spelen.

Assassin's Creed: Brotherhood en Red Dead Redemption zijn twee games waar de ontwikkelaar zijn inspiratie vandaan haalt. Verscheidene verbeteringen ten opzichte van het tweede deel worden doorgevoerd, onder andere wat betreft het health-systeem: "One thing we learned from UC2 multiplayer was that damage / health should be "the same or similar to single player."

Uncharted 3: Drake's Deception staat gepland voor 1 november dit jaar.

Homefront

Homefront is als de bekende Batman-schurk Two-Face; de ene helft is afzichtelijk misvormd en de andere ziet er doorsnee uit. De singleplayer van Homefront is waardeloos en nietsbetekenend door de onoriginele structuur, generieke actie, het incomplete verhaal en bovendien is het overtollig lineair. De multiplayer is echter heel degelijk. Als de configuratie die deze game aanbiedt net jouw ding is, zou het heel misschien de moeite waard zijn. Ik zou echter Two-Face, ondanks dat hij een goede kant heeft, nooit op zijn bek pakken.

Rotterdammer steekt vriendin meerdere keren in rug

Een 23-jarige Rotterdammer heeft zondagochtend zijn even oude vriendin meerdere keren in de rug gestoken. De vrouw is opgenomen in een ziekenhuis, laat de politie weten. Ze is inmiddels geopereerd en haar toestand is nu stabiel.

De vrouw werd rond 05.15 uur neergestoken in een flat aan de Coolhaven in Rotterdam. De dader was een paar uur zoek, maar werd uiteindelijk gevonden op het dak van de flat. Een arrestatieteam heeft hem aangehouden.

Bayernfans kwaad over steun aan 1860 München

De fans van Bayern München hebben woedend gereageerd op de steun die hun club heeft toegezegd aan het noodlijdende 1860 München. De club uit de tweede Bundesliga heeft onder meer uitstel van betaling gekregen voor de huur van de Allianz Arena.

Door de steun van Bayern lijkt een plan om 1860 München te redden te gaan slagen. De harde kern van Bayern is hiervan niet gediend en weigerde dan ook om gisteren in het duel tegen Borussia Mönchengladbach hun club in de beginfase aan te moedigen. Daarna werd de tweede club uit München onder vuur genomen in de teksten die de supporters riepen en kreeg ook Bayern-president Uli Hoeness verwijten naar zijn hoofd geslingerd.

Toch moeten de fans verder kijken dan hun neus lang is, want als 1860 München gered is dan kan Bayern weer miljoenen verwachten voor de verhuur van het stadion.

Spurs rest van seizoen zonder Hutton

Alan Hutton komt dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in actie voor Tottenham Hotspur. Dat meldt de club van Rafael van der Vaart zondag op zijn website. De Schotse international moet geopereerd worden aan zijn knie. Hij scheurde donderdag tijdens de training zijn buitenmensicus, bleek zondag bij een scan van het gewricht.

De 26-jarige verdediger Hutton is aan zijn vierde seizoen bij de Spurs bezig. Deze jaargang kwam hij tot 21 duels in de Premier League. Daarin scoorde hij twee keer.

Cition: Geweldplegers financieel uitkleden

Parkeerbedrijf Cition wil de mensen die parkeerwachters mishandelen financieel gaan uitkleden. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd.

Voortaan zal de schade die door de mishandeling is ontstaan geheel worden verhaald op de dader. Daarbij gaat het om kosten voor lichamelijke schade, mentale schade en spullen of kleding die zijn vernield. Ook zullen de kosten teruggehaald worden voor de periode dat een parkeerwachter thuis moet zitten. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro's. 

Cition heeft al enkele civiele procedures gestart om de kosten bij enkele geweldplegers terug te halen. Vorig jaar zijn er door Cition al 85 aangiftes gedaan. Daaronder waren 16 aangiftes voor poging tot doodslag en 18 voor poging tot zware mishandeling.

[F3 Euro] Uitslag Race 3 Paul Ricard

Daniel Juncadella heeft de derde en laatste race van de Formule 3 Euroseries op het circuit Paul Ricard op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef zijn teamgenoot Roberto Merhi nipt voor. Marco Wittmann werd derde, voor de Nederlander Nigel Melker.

Merhi reed vrijwel de gehele race aan de leiding, maar vier ronden voor het einde wist Juncadella hem voorbij te steken en de zege te grijpen. Achter dit duo reed Wittmann een eenzame race die hem de laatste plaats op het podium bracht. Melker was na de start teruggevallen naar de zesde plaats, maar de Nederlander wist Daniel Abt en Laurens Vanthoor in te halen, waardoor hij het weekend met een vierde plaats afsloot, voor de Belg Vanthoor.

In het kampioenschap gaat Juncadella aan de leiding met 46 punten, voor Merhi die er 40 heeft. Melker staat derde met 37 punten. Begin mei racen de coureurs verder op de Hockenheimring.

Uitslag Race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Daniel Juncadella Prema Powerteam 36:30.294
2 Roberto Merhi Prema Powerteam +0.955
3 Marco Wittmann Signature-Plus +8.713
4 Nigel Melker Mücke Motorsport +10.642
5 Laurens Vanthoor Signature-Plus +13.896
6 Jimmy Eriksson Motopark Academy +20.236
7 Carlos Munoz Signature-Plus +22.364
8 Kimiya Sato Motopark Academy +23.359
9 Daniel Abt Signature-Plus +27.630
10 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +2 Ronden
DNF Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +9 Ronden
DNF Kuba Giermaziak STAR Racing Team +19 Ronden

[125cc] Motorcoureur Iwema valt uit in Jerez

Motorcoureur Jasper Iwema heeft niet opnieuw punten kunnen pakken. Tijdens de tweede grand prix van het seizoen in het Spaanse Jerez viel de Nederlandse 125cc-rijder halverwege uit. Hij lag toen op de zeventiende plaats. Bij de eerste race in Qatar was Iwema nog als twaalfde geëindigd.

De zege in het regenachtige Zuid-Spanje ging naar Nico Terol. De Spanjaard won twee weken geleden ook de eerste race van het seizoen in Qatar. Terol vocht lang met team- en landgenoot Hector Faubel om de zege, maar Faubel ging in de laatste ronde onderuit en werd pas elfde.

Samen met Terol stonden de Duitser Jonas Folger en de Fransman Johann Zarco op het podium. De Brit Danny Kent werd de beste van de rest.

Terol staat nu ruim voor in de WK-stand met de maximale 50 punten. Nummer twee is Folger met 31 punten. Zijn landgenoot Sandro Cortese staat daar weer een punt achter. Met de vier punten die hij in Qatar verdiende, staat Iwema achttiende in de strijd om de wereldtitel.

Oh Oh Barbie zoekt verfrissing

Een boze Barbie, bekend van onder andere Oh Oh Cherso/Tirol, had zaterdagavond zin in een verfrissing. Na een ruzie was zij het zo zat dat ze het water van de Kortenaerkade in Den Haag in sprong. Vervolgens had zij geen zin om het water weer te verlaten.

Nog voordat de brandweer arriveerde, die met groot materieel uitgerukt was, sprong haar vriend ook in het water en hem lukte het uiteindelijk om haar weer op het droge te krijgen.

Na dit uitstapje werden de twee met een taxi haar huis gebracht. Of de kosten van de hulpactie op Barbie zullen worden verhaald is nog niet duidelijk.

Gascoyne: "Lotus zal in Sepang sterker zijn"

Technisch Directeur Mike Gascoyne is er van overtuigd dat Team Lotus komend Formule 1-weekend in Maleisië beter voor de dag zal kunnen komen. Het team rijdt in Sepang een thuiswedstrijd en omdat het team de problemen van Australië opgelost heeft zou volgens de Brit de T128 wel eens goed voor de dag kunnen gaan komen in Maleisië.

Team Lotus hoopte in de winter het gat met het middenveld te kunnen dichten, maar in Melbourne bleek hiervan geen sprake te zijn geweest. Wel bleef het team Virgin en HRT ruim voor qua snelheid. Het tempo in de race stemde Gascoyne wel tot tevredenheid.

"We verlaten Australië met gemengde gevoelens over de race. Het tempo van Heikki (Kovalainen) in de eerste ronden was een goede stap voorwaarts voor ons en het tempo van Jarno lag dichtbij wat we in de wintertesten hadden laten zien. We worstelden echter het hele weekend met de banden en enkele kleine problemen waar we nu tijd voor hadden om die in de fabriek op te lossen," zei Gascoyne.

Team Lotus had in Melbourne moeite om hitte in de voorbanden van de T128 te krijgen, iets wat in Maleisië een stuk makkelijker zou moeten gaan. Bovendien zou de auto volgens de Brit gemaakt moeten zijn voor de baan in Sepang, waardoor de prestaties vele malen beter zouden moeten zijn dan tijdens het eerste raceweekend.

Vlaar: ''Seizoen nu sowieso voorbij''

Ron Vlaar wist na de 0-1 nederlaag tegen AZ dat het seizoen voor Feyenoord definitief over is. Wel hoopt de verdediger dat zijn team in de resterende duels nog voor de winst gaat.

"Dan gaan we tenminste nog positief de zomer in en kunnen we fris aan het nieuwe seizoen beginnen. Hopelijk hebben we allemaal van dit seizoen geleerd, vooral in mentaal opzicht. Want het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Je moet blijven investeren in jezelf om beter te worden."

Na een opleving in de maanden februari en maart liep Feyenoord in de laatste twee speelronden weer tegen nederlagen aan. Eerst werd met 3-0 verloren bij Roda JC en nu was AZ dus de sterk. In de komende weken wachten nog ontmoetingen met FC Utrecht en PSV.

Vlaar ligt nog vast tot volgend jaar zomer. De kans bestaat dus dat de centrumverdediger na dit seizoen wordt verkocht, zodat Feyenoord er nog een transfersom aan overhoudt. Vlaar kwam in de winter van 2006 van AZ naar Feyenoord. Zijn tijd in Rotterdam-Zuid werd flink overschaduwd door zware knieblessures die hem in totaal zo'n twee seizoenen kostten.

Lijk gevonden in Honselersdijk

In het water bij natuurgebied Wollebrand in de Zuid-Hollandse plaats Honselersdijk is zondagochtend een dode man gevonden. Dat laat de politie weten.

Het lichaam werd rond 08.30 uur gevonden. De brandweer heeft het lichaam uit het water gehaald.

Het is niet duidelijk of er sprake is van een misdrijf. Voor de zekerheid heeft een politiehelikopter foto's van de omgeving gemaakt. Als er sprake blijkt te zijn van een misdrijf, kunnen op die foto's mogelijk nog aanwijzingen worden teruggevonden.

Maleisië wil drukken Bijbel toestaan

De Maleisische overheid is van plan het drukken van de Bijbel in het Maleisisch toe te staan. Met deze grote tegemoetkoming aan de christenen in het land hoopt de overheid de woede over in beslag genomen exemplaren van het boek te sussen.

De Bijbel mag in het streng islamitische land nu nog niet in het Maleisisch worden gedrukt. Daarom worden de boeken uit het buitenland geïmporteerd. De douane heeft echter tienduizenden exemplaren in beslag genomen omdat daarin het woord Allah wordt gebruikt om god aan te duiden.

De overheid zei zaterdag dat straks alle Bijbels, inclusief die in het Maleisisch, in het land mogen worden gedrukt. De stap wordt genomen met de verkiezingen van 16 april in de staat Sarawak op het eiland Borneo in het vooruitzicht. Daar is meer dan 40 procent van de bevolking christelijk.

Nieuw dieptepunt voor The Sing-Off

De talentenjacht The Sing-Off van presentatoren Tooske Ragas en Danny de Munk is zaterdagavond naar een nieuw dieptepunt gezakt. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er zaterdag slechts 397.000 mensen naar het SBS 6-programma.

Kijkers blijven de show dan ook in de steek laten. Eerder deze week werd al bekend dat The Sing-Off officieel een flop was omdat SBS 6 het programma twee weken vroeger van de buis haalt dan oorspronkelijk gepland. Zaterdag wist zelfs SBS 6's eigen Lachen Om Home Video's met 424.000 mensen meer kijkers te boeien dan de talentenjacht.

Ook het nieuwe seizoen van Lotto Weekend Miljonairs draait matig. Zaterdag scoorde het SBS 6-programma 572.000 kijkers. Het lijkt dan ook geen goede zet dat de zender presentator Robert ten Brink vervangen heeft door Jeroen van der Boom. Ten Brink haalde steevast hogere kijkcijfers.

RTL 4 had zaterdag wel goede kijkcijfers. Linda de Mol's Ik Hou Van Holland trok 2,5 miljoen mensen, terwijl haar comedy Iedereen Is Gek Op Jack 1,6 miljoen kijkers haalde. Het nieuwe seizoen Echt Waar van presentator Jack Spijkerman debuteerde met 1,3 miljoen kijkers. Op Studio Sport Eredivisie met de kaskraker FC Twente - PSV schakelden bijna 2 miljoen kijkers in.

Dzsudzsák: ''Titelstrijd nog niet beslist''

Balázs Dzsudzsák was erg gefrustreerd na de 2-0 nederlaag bij FC Twente. ''Dit is de tweede keer dat we geen punten tegen ze pakken. Maar de titelstrijd is nog niet beslist hoor.''

"Ik ben gefrustreerd door Twente", vertelde Dzsudzsák na afloop van het duel aan het ANP"Het ligt niet meer in onze handen, maar in die van Twente. Toch denk ik dat onze kansen hetzelfde zijn als voor deze wedstrijd. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan en zij hebben nog een zwaar programma, net als wij trouwens. De titelstrijd is nog niet beslist hoor."

Ook PSV-trainer Fred Rutten zag in dat de strijd nog niet gestreden is, na de domper in Enschede. ''We hebben het niet meer in eigen hand, maar onze concurrent FC Twente moet al die vijf wedstrijden ook nog maar winnen. Ze moeten nog naar Den Haag en ze moeten nog naar Amsterdam, dus alles is nog mogelijk denk ik'', aldus Rutten tegen de NOS.

Gmail 1 aprilgrap nu werkelijkheid

Afgelopen 1 april was natuurlijk hi-la-risch met het uitstel van de Duke en de releasedatum voor God of War 4, maar sommige 1 aprilgrappen worden uiteindelijk werkelijkheid. Zo is de Gmail-besturing via motionsensors van Google inmiddels werkelijkheid. ICT MxR Lab heeft software geschreven waarmee je met een Kinect-sensor je mails kunt versturen.

Voor de volledigheid doen we er ook nog de aankondiging van Gmail Motion bij:

[NBA] Bulls ook te sterk voor Toronto

In de Amerikaanse NBA heeft Chicago Bulls een nieuwe stap gezet richting de titel in de Eastern Conference. In eigen huis won de koploper met 113-106 van Toronto Raptors.

De vijftiende zege in zeventien wedstrijden dankten de Bulls voor een groot deel aan Derrick Rose. De point-guard was goed voor 36 punten en tien assists.

Memphis Grizzlies vergrootte zijn kans op de play-offs door hekkensluiter Minnesota Timberwolves met 106-89 te verslaan. Met 22 punten was Zach Randolph belangrijk voor de Grizzlies.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chicago Toronto 113-106
Memphis Minnesota 106-89
Milwaukee Philadelphia 93-87 wnv
Golden State Dallas 99-92
LA Clippers Oklahoma 98-92

Antidepressiva slecht voor bloedvaten

Mannen van middelbare leeftijd die antidepressiva nemen, hebben meer kans op hartklachten. Dat blijkt uit een onderzoek dat medici van de Emory Universiteit in de Verenigde Staten zaterdag hebben gepresenteerd.

De wetenschappers onderzochten meer dan vijfhonderd tweelingen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. De mannen die antidepressiva gebruikten, hadden nauwere halsslagaders dan hun tweelingbroers die een placebo kregen. Die vernauwing kan op den duur leiden tot hartkwalen en beroertes.

"Dit onderzoek wijst ons erop dat medicijnen soms bijwerkingen hebben die we niet kunnen voelen, en daar moeten we altijd rekening mee houden", zei onderzoeker Amit Shah.

Nederland kritisch op aankondiging Fitna 2

Twee derde van de Nederlanders vindt het niet goed dat PVV-leider Geert Wilders met een vervolg op zijn film Fitna komt. Volgens 58 procent schaadt Wilders zo de internationale positie van Nederland, blijkt zondag uit een peiling van Peil.nl.

Hoewel de film pas volgend jaar uitkomt, vindt 56 procent volgens Maurice de Hond al dat Wilders met de film zijn doel volledig voorbijschiet. De PVV-leider kondigde vrijdag aan dat de film gaat over 'het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed'.

Opvallend is dat ook 18 procent van de PVV-stemmers vindt dat de film zijn doel voorbijschiet. Ongeveer evenveel PVV-stemmers vinden het niet goed dat de film er komt.

Volgens 52 procent heeft het geen enkele zin de film te maken, ook al heeft Wilders 'misschien' wel gelijk. Onder de PVV-stemmers is dit niet veel lager; 41 procent. De helft van de Nederlanders vindt het terecht dat Wilders op 'de gevaren van de islam' wijst. Onder de PVV-stemmers is dit 96 procent. De coalitiepartijen VVD en CDA moeten zich volgens 63 procent van de film distantiëren. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) hebben al laten weten van zich te laten horen als zij vinden dat de film te ver gaat.

Een minderheid van 41 procent ziet in de film een reden om de samenwerking tussen de drie partijen op te zeggen. Niet geheel verrassend zijn het vooral de aanhangers van de oppositiepartijen die dat vinden. De meesten (56 procent) denken niet dat de film de PVV zetels gaat kosten. Twee derde denkt dat Wilders de film alleen maakt om weer aandacht te krijgen.

Het eerste deel van Fitna verscheen in maart 2008. Het toenmalige kabinet had andere landen al maanden van tevoren gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de film. Die bleken na de verschijning mee te vallen.

Jans denkt nog niet aan opstappen

Ron Jans was zichtbaar aangeslagen na afloop van de 3-2 nederlaag die sc Heerenveen tegen Excelsior leed. De Friese ploeg gaf een 2-0 voorsprong uit handen.

Al binnen twee minuten was sc Heerenveen op voorsprong gekomen door een doelpunt van Michel Breuer. Na een halfuur was het Bas Dost die de voorsprong uitbreidde naar 2-0. Heerenveen werd daarna laks en zag de wedstrijd alsnog verloren gaan.

"Ik ben helemaal leeg en heb eigenlijk niet zoveel te zeggen", zei Jans na afloop voor de camera's van Eredivisie Live. "Ik heb hier ook geen verklaring voor." Het was de zesde keer op rij dat de Friezen niet wisten te winnen in de competitie.

Het Friese publiek zong om het ontslag van de trainer. "Dan voel je je heel klein. Op zo'n moment keert zich alles tegen je. We faalden in de tweede helft op verschillende fronten." Het is voor Jans nog geen reden om op te stappen. "Dat moeten anderen maar voor mij bepalen. Zelf zal ik het niet doen."

Been: "Opstappen? Ik ga er erover nadenken"

Trainer Mario Been van Feyenoord kreeg na de thuisnederlaag tegen AZ (0-1) een nogal pikante vraag voorgelegd in de perskamer. "Wordt het geen tijd om de eer aan uzelf te houden?", zo klonk het uit de mond van een vaste AZ-verslaggever. "Ik heb met u te doen. Feyenoord gaat alleen maar slechter spelen. De druk op u is nu toch veel te groot?"

De welbespraakte Been reageerde zoals gebruikelijk geestig en snel. "Na deze vraag is de druk zeker niet meer uit te houden", grapte hij. "Maar ik zal erover nadenken. U hoeft echter niet met mij te doen hebben hoor."

Collega Gertjan Verbeek: "Nee, Mario, je moet met mij te doen hebben! Deze man heb ik elke week als vragensteller!"

Been: opstappen? ik ga er erover nadenken
Been: opstappen? ik ga er erover nadenken (Foto: ANP)

Jeremy Renner is de nieuwe Jason Bourne

Acteur Jeremy Renner lijkt de favoriet om de rol van Jason Bourne te spelen in The Bourne Legacy. De film is een spin-off van de originele trilogie, en wordt geregisseerd door Tony Gilroy (Michael Clayton, Duplicity).

Naar verluidt was Oscar Isaac de eerste keuze voor Tony Gilroy, maar studio Universal Pictures was het daar niet mee eens. Naast Renner waren er meer acteurs geïnteresseerd in de rol van Jason Bourne. Namen als Luke Evans, Joel Edgerton, Dominic Cooper, Garrett Hedlund, Shia LaBeouf en Taylor Kitsch lijken nu achter het net te vissen.

In 2010 kreeg Jeremy Renner voor zijn rol in de Oscarwinnende film The Hurt Locker een Oscarnominatie voor beste acteur. Sindsdien is zijn agenda volledig gevuld. Zo zal hij in 2011 te zien zijn naast Tom Cruise in Mission: Impossible - Ghost Protocol. Ook heeft hij de rol van Hansel in Hansel and Gretel: Witch Hunters. Op dit moment werkt hij aan de verfilming van de superheldenfilm The Avengers. Daarin speelt hij Clint Barton, die beter bekend is als Hawkeye.

Renner
Jeremy Renner binnenkort te zien als Jason Bourne

Duizenden vermisten door drugsgeweld Mexico

Meer dan vijfduizend mensen zijn de afgelopen jaren vermist geraakt tijdens de bloedige bendeoorlog die in Mexico woedt. Bijna negenduizend stoffelijke overschotten zijn nog niet geïdentificeerd. Dat meldde de Mexicaanse overheidscommissie voor mensenrechten zaterdag.

Drugsbendes strijden in Mexico al jaren om controle over de beste smokkelroutes richting de Verenigde Staten. Daarbij zijn tienduizenden doden gevallen. President Felipe Calderón zette na zijn aantreden in december 2006 het leger in om de drugsoorlog te bestrijden, maar niet zelden lapten de militairen zelf ook de regels aan hun laars. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties riep Mexico vrijdag op het leger weg te halen uit de steden.

Duizenden vermisten door drugsgeweld Mexico
Duizenden vermisten door drugsgeweld Mexico (Foto: ANP)

Pieters: "Klap komt hard aan"

PSV ging gisteravond met 2-0 onderuit bij FC Twente, dat door de zege de koppositie in de Eredivisie overnam. Bij de Eindhovenaren heerste na afloop van de wedstrijd dan ook een teleurgestelde sfeer; zo ook bij Erik Pieters, verdediger van de ploeg.

"Deze klap komt hard aan, maar we zijn nog niet verslagen," aldus een relativerende Pieters. "Het ging om kleine momenten. Wij misten een aantal kansen en na de strafschop voor Twente viel het hun kant op. Of het een strafschop was? Bryan Ruiz was duidelijk op zoek naar Marcelo, niet andersom. Bij het tweede doelpunt was onze omschakeling niet goed. We zullen de komende vijf wedstrijden gewoon moeten vlammen."

PSV staat nu twee punten achter op FC Twente en heeft nog vijf wedstrijden voor de boeg. Ajax kan later vandaag dichterbij komen, maar dan moet het wel van Heracles Almelo winnenn. Het gat tussen beide grootmachten bedraagt momenteel zes punten.

Rooney biedt excuses aan voor scheldpartij

Wayne Rooney heeft zijn excuses aangeboden voor zijn scheldpartij nadat hij zijn derde doelpunt in het duel met West Ham United maakte.

De spits van Manchester United had duidelijk wat frustratie af te reageren. Zijn ploeg had met 2-0 achter gestaan maar dankzij een hattrick van Rooney en een laat doelpunt van Javier Hernandez eindigde het duel in een 2-4 overwinning.

Naday Rooney zijn derde doelpunt uit een strafschop had gescoord, reageerde hij geïrriteerd en barste uit in een scheldpartij tegen iemand in het publiek. Aangezien het op het veld gebeurde, werd het voorval geregistreerd door de camera's en waren miljoenen televisiekijkers getuige van zijn actie.

Na afloop bood hij op de clubwebsite zijn excuses aan. "De emoties liepen hoog op", zegt hij. "Terugkijkend op mijn reactie, in het heetst van de strijd, was het ongepast". Degene in het publiek die de scheldpartij kreeg te verwerken, hoeft zich echter niet aangesproken te voelen. "Het was niet gericht op iemand in het bijzonder."

Dodental Japan boven 12.000

Het dodental door de zware aardbeving en verwoestende tsunami in Japan drie weken geleden is gestegen tot boven de 12.000. Meer dan 15.000 mensen worden nog vermist. Bijna 3000 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldde de Japanse politie zondag.

De prefectuur Miyagi, dicht bij het epicentrum, is het zwaarst getroffen. Er zijn al meer 7300 doden geteld, maar er worden ook nog ruim 6300 mensen vermist.

Japan en de Verenigde Staten zijn vrijdag samen begonnen aan een driedaagse zoektocht naar de duizenden vermisten. Die zijn mogelijk door de vloedgolven de zee in gespoeld.

Dodental Japan boven 12.000
Dodental Japan boven 12.000 (Foto: ANP)

Japan bergt twee doden bij kerncentrale

Twee medewerkers van de Fukushima Daiichi-centrale in Japan die werden vermist sinds de tsunami toesloeg zijn dood gevonden. Dat laat de beheerder van de kerncentrale zondag weten.

De twee mannen van 21 en 24 jaar oud hebben door de tsunami meerdere verwondingen opgelopen. Ze zijn waarschijnlijk omgekomen door bloedverlies. Hun lichamen moeten worden ontsmet omdat de afgelopen weken bij de kerncentrale veel straling is vrijgekomen.

De directeur van Tokyo Electric Power Company (Tepco), Tsunehisa Katsumata, zei dat het hem pijn doet dat de twee 'jonge werkers' zijn omgekomen bij een poging de kerncentrale te beschermen. De mannen werden vermist sinds 11 maart, de dag dat Japan werd getroffen door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami.

De vondst van de twee lichamen is niet eerder bekendgemaakt omdat eerst de familie moest worden geïnformeerd.

Zaterdag lieten de autoriteiten weten dat er een scheur in het beton rond de reactor zit. Daardoor lekt radioactief water in zee. Pogingen om die scheur met beton te dichten zijn mislukt, zondag stroomt er nog altijd radioactief water de zee in.

Dode door verkeersongeval in Brunssum

Door een eenzijdig verkeersongeval in Brunssum is in de nacht van zaterdag op zondag een inzittende van een personenauto om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend.

Het ongeval gebeurde rond 4.15 uur op de Rimburgerweg in het Limburgse stadje. De inzittende raakte bekneld. De brandweer heeft het slachtoffer uit het wrak gehaald, maar de inzittende bleek te zijn overleden. Over de identiteit van het slachtoffer en de toedracht van het ongeval kon de politie nog niets zeggen.

Pedersen: "Bony en ik goed koppel"

Marcus Pedersen kopte Vitesse tegen N.E.C. Nijmegen naar een belangrijke overwinning. De Noorse spits ziet mogelijkheden om een aanvalsduo te vormen met aanwinst Wilfried Bony.

Pedersen werd dit seizoen door Vitesse overgenomen van het Noorse Strømsgodset IF. Sinds zijn overstap wist de talentvolle spits nog geen basisplaats af te dwingen in Arnhem. Met invalbeurten probeert Pedersen zijn waarde te bewijzen. Dat deed hij gisteren opnieuw tegen N.E.C. (2-1 winst).

Albert Ferrer posteerde de Noorse aanvaller naast winteraankoop Wilfried Bony in de frontlinie. Het aanvalskoppel maakte beide doelpunten. "Ik denk dat wij samen een goed koppel kunnen zijn. Waarom niet eigenlijk?", verklaarde matchwinner Pedersen tegenover Omroep Gelderland.

De jeugdinternational van Noorwegen is te spreken over ploeggenoot Bony. "Hij is heel sterk, kan ballen vasthouden en is gewoon een goede spits voor Vitesse. Mijn situatie is zoals hij is. Ik kan er weinig aan doen, moet er mee leren omgaan, maar vind wel dat ik hoor te spelen."

Tientallen vliegtuigen onderzocht na gat

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines houdt 79 vliegtuigen aan de grond, nadat een van haar toestellen vrijdag (lokale tijd) een noodlanding moest maken wegens een gat in de romp. Het gaat om Boeing 737-vliegtuigen, die worden onderzocht op metaalmoeheid.

Dat heeft Southwest zaterdag bekendgemaakt op haar website. Door de inspectie vallen enkele honderden vluchten uit.

Het toestel dat een noodlanding maakte, was met 118 passagiers aan boord onderweg van Phoenix (Arizona) naar Sacramento (Californië). Kort na vertrek ontstond plotseling een gat aan de bovenkant van het vliegtuig, waardoor de druk aan boord wegviel. Een bemanningslid en een passagier raakten lichtgewond. Een uur na opstijgen landde het toestel veilig op een luchtmachtbasis in Arizona.

Klik hier voor foto's van het vliegtuig en het gat.

Swerts: "Van opzet was geen sprake"

Het seizoen van Maarten Martens is zo goed als zeker voorbij. Tegen Feyenoord liep de middenvelder een flinke vleeswond op, door toedoen van Gill Swerts.

De rechtsback van Feyenoord kreeg rood voor de overtreding die hij maakte op zijn landgenoot. "Dat is voor mij vervelend. Maar voor Maarten is het nog veel erger", zegt een schuldbewuste Swerts na afloop tegenover Goal.com. "Hij had een gapende vleeswond op zijn scheenbeen. Ik heb begrepen dat het inmiddels is gehecht. Hier is hij wel vier of vijf weken zoet mee is. Hierdoor denk ik dat de kans heel klein is dat hij dit seizoen nog in actie komt."

Swerts wist meteen dat het mis was. "Toen ik hem hoorde schreeuwen ben ik gelijk naar hem toegegaan", vervolgt de Belg. "Ik heb mijn handen voor zijn ogen gedaan en hem gezegd dat hij niet moest kijken. Ik ben daarna in de kleedkamer nog bij hem geweest. Maar op zo'n moment is het heel moeilijk om je te uiten. Je wenst zoiets niemand toe. Daarnaast is het ook nog eens zo dat Maarten een goede vriend van me is."

"Van opzet was absoluut geen sprake. Maar dat neemt niet weg dat ik me er enorm rot over voel. Het was een heel ongelukkige situatie. Op dat moment was het echt even schrikken. Hij schreeuwde het uit van de pijn. Ik ben gaan kijken en het zag er heel slecht uit. Op dat moment hoop je gelijk dat het geen beenbreuk is. En achteraf kan ik misschien wel blij zijn dat dat niet het geval is."

De overtreding van Swerts op Martens was onnodig. Met een harde sliding op de helft van AZ haalde hij de speler van AZ neer. "Het kan ook op onze helft gebeuren. Maar het gaat er mij nu alleen om hoe het met Maarten is en hoe lang hij hier zoet mee is. Ik ben er nu dan ook totaal niet mee bezig dat ik een zware schorsing kan krijgen", besluit Swerts.

Trainer Gert-Jan Verbeek beaamde na afloop dat er absoluut geen sprake was van opzet. Op de persconferentie gaf hij gelijk aan hoe het ervoor stond met Martens. "Het is een jaap van 20, 25 centimeter over het scheenbeen, van onder zijn knie naar net boven zijn enkel. Er zitten al vijftien hechtingen in. Je zag het bot zo liggen. Daarom reageerden de spelers die er dichtbij stonden nogal aangeslagen. Hoe lang Maarten uit de roulatie is, weten we nog niet."

'Obama gaat voor herverkiezing'

De Amerikaanse president Barack Obama wil aanblijven. In de loop van volgende week maakt hij bekend dat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen, die in november 2012 worden gehouden. Mogelijk levert hij maandag het papierwerk daarvoor in bij de Amerikaanse kiescommissie.

Dat meldden diverse Amerikaanse media, waaronder nieuwswebsite Politico en de zender NBC News, zaterdagavond (lokale tijd) op basis van bronnen binnen Obama's Democratische partij. Wanneer Obama de formaliteiten heeft afgerond, kan hij geld inzamelen voor zijn campagne. De verwachting is dat de verkiezingsbudgetten volgend jaar records breken.

'Obama gaat voor herverkiezing'
'Obama gaat voor herverkiezing' (Foto: ANP)

Preud'homme: "Inbrengen Ruiz pakt weer goed uit"

Michel Preud'homme, trainer van FC Twente, keek na afloop van de wedstrijd met PSV (2-0) met een goed gevoel terug op het resultaat. De Belgische oefenmeester bracht in de tweede helft Bryan Ruiz in, die vervolgens zijn klasse bewees.

"Ik heb met hem gesproken," aldus Preud'homme, die pas sinds enkele dagen weer over Ruiz kon beschikken. "Zelf oordeelde hij dat het te vroeg was om tegen PSV van het begin te spelen. Hij dacht meer invloed te kunnen uitoefenen door pas in de tweede helft te komen. Dat had hij goed gezien."

Uiteindelijk had Preud'homme dezelfde mening als de Costa Ricaan. "Het was niet verstandig geweest nu al negentig minuten op hem te rekenen. Je weet dat er veel enthousiasme komt als Bryan het veld in komt. Eerder dit seizoen wonnen we op die manier van Feyenoord. Nu is het plan weer goed uitgepakt."

FC Twente staat door de zege op de eerste plaats in de Eredivisie en heeft nu twee punten meer dan directe concurrent PSV.

[Serie A] AC Milan wint ruim van Internazionale

AC Milan heeft een gevoelige tik uitgedeeld aan Internazionale in de beladen stadsderby. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri was met 3-0 te sterk. Alexandre Pato had met twee treffers een belangrijk aandeel in de zege. De voorsprong van koploper AC Milan op de stadsgenoot bedraagt nu vijf punten.

Bij Milan deden Mark van Bommel en Clarence Seedorf de hele wedstrijd mee. Urby Emanuelson kwam zes minuten voor tijd in het veld. Bij Internazionale had Wesley Sneijder een basisplaats.

Milan kwam al in de eerste minuut op voorsprong. Doelman Júlio César pareerde nog een inzet van Robinho, maar in de rebound schoot Pato raak. Voor rust trof Van Bommel met een schot nog de lat. In de tegenaanval haalde keeper Christian Abbiati een kopbal van Thiago Motta van de lijn.

Tien minuten na de onderbreking moest Internazionale met tien man verder nadat oud-Ajacied Christian Chivu de doorgebroken Pato aantikte. Niet veel later besliste Pato het duel door een mislukt schot van Ignazio Abate binnen te koppen.

Antonio Cassano benutte in de slotfase nog een strafschop. In de daaropvolgende feestvreugde trok de aanvaller echter zijn shirt uit, waarvoor hij een gele kaart kreeg. Cassano kon in blessuretijd vervolgens nog vertrekken nadat hij tegen zijn tweede gele kaart aanliep voor een harde overtreding.


AC Milan klopt Internazionale makkelijk (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.