Rodriguez wint eerste etappe Baskenland

Niels (DerMeister)

Joaquin Rodriguez heeft de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland weten te winnen. De Spanjaard pakte tevens de leiding in het algemeen klassement. Zijn landgenoot Samuel Sanchez finishte als tweede, voor de Amerikaan Chris Horner en de Duitser Andreas Klöden.

Op het eerste klimmetje van de etappe wist Rabo-renner Gárate de punten te pakken. In de afdaling van de Gabiria wisten drie coureurs te ontsnappen; Ivan Rovny (RadioShack), Mathieu Perget (Ag2r) en onze eigen Bram Tankink. De voorsprong van het trio groeide uit tot maar liefst negen minuten. Zeventig kilometer later werd het drietal echter weer opgeslokt door het peloton.

Op de laatste klim van de dag, de Alto de la Antigua, lieten de favorieten zich zien. Wout Poels ging als eerste aan, maar Chris Horner wist onze landgenoot bij te halen en vervolgens snel te lossen. Horner bleef vooruit en kreeg uiteindelijk gezelschap van Rodriguez, Sanchez en Klöden.

Het viertal mocht in de straten van Zumarraga uiteindelijk uitmaken wie de eerste leider zou worden in de Ronde van het Baskenland. Rodriguez versloeg Sanchez met miniem verschil. Robert Gesink was de beste Nederlander op de achtste plaats.