'Aanpak langstudeerders onrechtmatig'

Het kabinetsvoornemen om langstudeerders 3000 euro extra collegegeld te laten betalen is onrechtmatig. Dat blijkt uit een advies dat advocatenkantoor Stibbe opstelde in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Het wetsvoorstel belemmert de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook staat het haaks op een internationaal verdrag waarin de geleidelijke invoering van kosteloos hoger onderwijs is vastgelegd.

Studenten die meer dan vier jaar over hun bachelorfase doen en meer dan twee jaar over hun masterfase moeten per 1 september 3000 euro extra collegegeld betalen. Dit geldt ook voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen. Volgens Stibbe is dit in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

Omdat er geen rekening wordt gehouden met de verschillen tussen deeltijd- en voltijdstudies en ook niet met de duur en de zwaarte in opleiding is het kabinetsplan ook in strijd met het gelijkheidsbeginsel. De studentenorganisaties verwachten dat het wetsvoorstel hierom sneuvelt in de Tweede Kamer of in de senaat.