FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 november 2010

Opdam krijgt na drie jaar afscheid van AZ-fans

Het is nooit te laat voor een afscheid. Die gedachte zullen de AZ-supporters hebben gehad bij het organiseren van een bedankje voor Barry Opdam.

Een delegatie van zestig leden van de AZ-supportersvereniging gaat Opdam bedanken voor bewezen diensten. De verdediger speelde meer dan vierhonderd wedstrijden voor AZ.

Drie seizoenen geleden verliet Opdam AZ voor Red Bull Salzburg. Een afscheid werd er op verzoek van de speler zelf nooit georganiseerd. Inmiddels speelt Opdam voor FC Volendam.

"Dat is misschien best gek, maar dat is verleden tijd. Ik heb nu dan ook geen zin om oude koeien uit de sloot te halen en het erover te hebben. Ik ben nu alleen maar blij dat supporters van AZ alsnog het initiatief nemen om mij een afscheid te geven", aldus Opdam tegen RTV Noord-Holland.

Defensieminister Zuid-Korea treedt af

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Tae-young heeft donderdag zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de Noord-Koreaanse aanval op het eiland Yeongpyeong. President Lee Myung-bak heeft Kims ontslag aanvaard.

Eerder donderdag bracht Kim een bezoek aan Yeongpyeong. Het eiland werd dinsdag door Noord-Korea bestookt met artilleriegranaten, waarbij vier doden vielen en zeker dertig gebouwen werden verwoest. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een van de 'ergste incidenten' sinds het einde van de Koreaanse oorlog.


Defensieminister Zuid-Korea treedt af (Foto: Novum)

Geen DNA Ronald P. in slip Christel Ambrosius

De deeltjes van een verloren gewaande slip van Christel Ambrosius bevatten geen DNA van Ronald P., die wordt verdacht van het verkrachten en vermoorden van het 23-jarige slachtoffer. Dat bleek donderdag tijdens het hoger beroep in de zogeheten Puttense moordzaak.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de slipfragmenten aantrof in een vriezer, heeft in die fragmenten alleen DNA gevonden van het slachtoffer. Ook blijkt er een lichaamshaar opgedoken waarvan niet duidelijk is van wie die afkomstig is. Om meer duidelijkheid te verkrijgen over de gevonden sporen, willen de rechters een DNA-deskundige van het NFI ondervragen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

P. liet het gerechtshof in Arnhem weten bereid te zijn een lichaamshaar af te staan om een DNA-vergelijking te kunnen doen. P. zou vaak met getuige Rob van H. hebben gepraat over de Puttense moordzaak. Christel Ambrosius werd in januari 1994 omgebracht. Haar lichaam werd aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten.

Donderdagochtend verklaarde Van H. tegenover het Arnhemse hof dat P. ook regelmatig met hem sprak over de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap in 2005.

De zaak tegen P. gaat waarschijnlijk vrijdag verder.

Fries vast voor doodschieten Eindhovenaar

De politie heeft donderdagavond een inwoner van Sneek aangehouden voor het doodschieten van een Eindhovenaar. De 29-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij van vorige week dinsdag.

Bij de schietpartij kwam een 28-jarige inwoner van de wijk Woensel om het leven. Er zou zeven of acht keer op hem zijn geschoten. Een team van twintig rechercheurs onderzoekt de zaak. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bouwmeester wint Van Rietschoten-trofee

Marit Bouwmeester is de winnares van de Conny van Rietschoten-trofee van 2010, de belangrijkste zeilprijs van Nederland. De 22-jarige zeilster won drie wereldbekerwedstrijden in de Laser Radial-klasse en werd tweede op het wereldkampioenschap.

"Ze is definitief doorgebroken tot de absolute wereldtop en een grote belofte voor de Spelen van 2012," zo luidde het juryrapport. "Ze laat in een zeer competitieve klasse een constante en stijgende prestatiecurve zien."

[WTF] Uitslagen en standen na dag 5

In Londen vindt deze week het laatste tennistoernooi van het jaar plaats; de ATP World Tour Finals. De acht beste tennissers en dubbelteams van het seizoen zullen strijden om de titel ‘World Tour Champions’. FOK!sport zal elke dag een overzichtspost plaatsen van alle resultaten.

Uitslagen groep B

Speler #1 Speler #2 Uitslag
Robin Söderling Roger Federer 6-7(5), 3-6
Andy Murray David Ferrer 6-2, 6-2


Stand groep B

# Speler W/V
1 Roger Federer (ZWI) *  3/0
2 Andy Murray (SCO) *  2/1
3 Robin Söderling (ZWE) 1/2
4 David Ferrer (SPA) 0/3


Uitslagen dubbelspel groep A

Team #1 Team #2 Uitslag
B. Bryan/M. Bryan L. Dlouhy/L. Paes 6-3, 6-4
M. Frystenberg / M. Matkowski  J. Melzer/P. Petzschner 6-3, 7-6(7)

 

Stand dubbelspel groep A

# Team W/V
1 M. Frystenberg / M. Matkowski (POL) 3/0
2 B. Bryan / M. Bryan (VS) 2/1
3 J. Melzer / P. Petzschner (OOS/DUI) 1/2
4 L. Dlouhy / L. Paes (TSJ/IND) 0/3

 


Programma  vrijdag 26 november

Tijd Groep    
13:15 Groep B D. Nestor/N. Zimonjic L. Kubot/O. Marach
15:00 Groep A R. Nadal T. Berdych
19:15 Groep B D. Norman/W. Moodie M. Bhupathi/M. Mitnyi
21:00 Groep A A. Roddick N. Djokovic

Helmond Sport, Den Bosch onder curatele KNVB

De licentiecommissie van de KNVB heeft FC Den Bosch en Helmond Sport onder curatele geplaatst. De directies van de clubs uit de Jupiler League moeten op basis van een door de KNVB goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar de financiële zaken op orde stellen.

Mochten de clubs hiertoe niet slagen, dan wordt mogelijk hun licentie voor het spelen van betaald voetbal afgenomen. Beide clubs zeggen reeds maatregelen te hebben genomen, waardoor ze verwachten in de toekomst weer in de 'veilige' categorie 2 te komen. Eerder deze week werd bekend dat Fortuna Sittard en RKC Waalwijk juist promoveerden van categorie 1 naar 2.

Volleyballers Lycurgus verder in CEV Cup

AB Groningen/Lycurgus heeft zich weten te plaatsen voor de tweede ronde van de CEV Cup. De Groningse volleyballers wonnen thuis met 3-2 van Raision, nadat zij eerder ook het eerste duel wonnen met 3-1.

Het ging echter niet vanzelf bij Lycurgus. De eerste set werd wel gewonnen, waardoor in ieder geval een golden set werd afgedwongen, maar Raision won vervolgens de tweede (23-25) en de derde set (24-26). Winst in de vierde set maakte de vijfde echter overbodig.

Eerder werden Langhenkel Volley en Draisma Dynamo uitgeschakeld in de tweede ronde van de Challenge Cup.

Deal YouTube en Franse filmmakers

Videowebsite YouTube en organisaties van Franse auteurs, filmmakers en andere creatievelingen zijn donderdag overeengekomen meer tv-shows en films uit Frankrijk op internet te plaatsen. Het biedt producenten de mogelijkheid betaald te krijgen voor hun producties wanneer die op Google's YouTube geplaatst worden.

YouTube krijgt meer toegang tot producties, terwijl makers betere bescherming van hun materiaal genieten. In september sloot YouTube een vergelijkbare overeenkomst met makers van muziekvideo's in Frankrijk.

Militair verdacht van reeks overvallen

Een 27-jarige militair die in juli op heterdaad werd betrapt tijdens een gewapende overval op een slijterij in Eindhoven, wordt ervan verdacht een reeks overvallen te hebben gepleegd. Dat maakte de politie donderdag bekend. De man zou in totaal zeven keer hebben toegeslagen in winkels en een tankstation in Assen en Groningen.

Een van de overvallen waarvan de man wordt verdacht, is die op een Kruidvat-filiaal in Groningen. De politie zette beelden van de overval op YouTube. De militair uit Eindhoven werd door dienstmaten herkend.

De man pleegde de overvallen afgelopen zomer toen hij in Assen was gelegerd. De Eindhovenaar zit nog vast. Hij moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank.

Italiaanse studenten bezetten toren van Pisa

Italiaanse studenten hebben donderdag uit protest tegen bezuinigingen op het onderwijs de scheve Toren van Pisa en het Colosseum in Rome bezet. Ook zijn de studenten boos over plannen om hervormingen door te voeren op universiteiten.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA hielden donderdag rond de tweeduizend studenten in universiteitsstad Pisa een protestmars. Ze vormden een menselijke keten rondom de beroemde toren en verhinderden toeristen die het gebouw binnen wilden gaan. Een aantal studenten beklom het bouwwerk.

In Rome droegen de studenten spandoeken met teksten als 'Geen winst voor onze toekomst' en marcheerden rond het Colosseum. In Milaan kwam het tot vechtpartijen tussen studenten en politie, toen de studenten een metrostation wilden binnengaan.

Donderdag was de tweede dag van demonstraties tegen de hervormingen. Door de hervormingen verdwijnen een aantal studiegebieden en worden scholen die een tekort hebben gedwongen de deuren te sluiten.


Protesterende studenten bezetten Toren van Pisa (Foto: Novum)

Daley Blind: "Mijn ontwikkeling moet niet stil blijven staan"

Daley Blind hoopt na de winterstop speelritme op te doen bij een andere club dan Ajax. Dat laat de verdediger annex middenvelder weten aan Voetbal International. Blind speelde vorig seizoen ook al een half seizoen op huurbasis. Bij FC Groningen maakte hij een uitstekende indruk, maar bij Ajax moet hij Gregory van der Wiel voor zich dulden. Ook bij afwezigheid van Van der Wiel is Blind niet aan spelen toegekomen.

"Alle supporters weten dat ik een echte Ajacied ben en het is mijn droom in het eerste te spelen," aldus Blind. "Maar mijn ontwikkeling moet niet stil blijven staan. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat ik nadenk over verhuur. Ik wil me blijven ontwikkelen en klaarmaken voor het echte Ajax."

"Alle posities zijn goed bezet, maar ik moet, denk ik, toch realistisch blijven door open te staan voor verhuur tot het einde van het seizoen. Ik wil tot Kerst gewoon mijn wedstrijdjes spelen bij Jong Ajax, fit blijven en natuurlijk hoop ik altijd dat er nog iets gaat gebeuren."

Man vast voor slaan meisjes en vrouwen

De politie heeft een man uit Sliedrecht aangehouden die ervan wordt verdacht de afgelopen maanden zeker vijftien meisjes en vrouwen vanaf zijn fiets te hebben geslagen. De slachtoffers waren tussen de 12 en 21 jaar oud.

In alle gevallen fietsten de slachtoffers volgens de politie aan het eind van de middag door het dorp, waarop iemand naast hen kwam rijden en hen in het gezicht sloeg.

Sinds mei druppelen de meldingen binnen. Vorige week maandag en dinsdag werden acht jonge vrouwen geslagen. Sommigen raakten lichtgewond aan hun gezicht. De politie deed een buurtonderzoek en surveilleerde extra op straat.

Woensdagavond sloeg de dader op de hoek van de Deltalaan en de Baanhoek een 14-jarig meisje zo hard dat ze bewusteloos raakte. Het onderzoek naar dit voorval leidde donderdag tot de aanhouding van de Sliedrechter. De politie onderzoekt of hij verantwoordelijk is voor alle aanvallen.

'Gerard Joling maakt comeback met ijsshow'

Gerard Joling keert mogelijk dansend op het ijs terug op de televisie. De oververmoeide presentator maakt volgens De Telegraaf zijn comeback in een variant van de SBS-show Sterren Dansen op het IJs.

Volgens ingewijden bindt de presentator zelf ook de ijzers onder in de nieuwe show. Een woordvoerder van SBS wil niet ingaan op de geruchten en het management van Joling was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De 50-jarige Joling, die op doktersadvies enkele maanden rust hield, stond afgelopen weekeinde voor het eerst weer op het podium. "Dat ging heel goed", vertelde zijn manager na afloop. "Hij ging er heel relaxed naartoe."


'Joling maakt comeback met ijsshow' (Foto: Novum)

Oud-premier Olmert hekelt Netanyahu

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert heeft donderdag kritiek geleverd op zijn opvolger, de huidige premier Benjamin Netanyahu. Olmert zei dat Israël in had moeten stemmen met een verzoek van de Verenigde Staten om de bouwstop in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verlengen, zodat de vredesgesprekken konden worden hervat.

De Amerikaanse president Barack Obama vroeg Netanyahu nadat de bouwstop van tien maanden in september was verlopen om opnieuw een bouwstop van drie maanden in te stellen. Netanyahu heeft hier vooralsnog niet mee ingestemd, naar eigen zeggen, omdat hij wacht op garanties van de VS. Hierdoor kwamen de vredesgesprekken met de Palestijnen echter stil te liggen.

Olmert suggereerde dat Netanyahu en de regering van de Amerikaanse president Obama kostbare tijd verdoen door zich te richten op een dergelijke 'marginale' kwestie, in plaats van in te gaan op de kernkwestie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. "Als iemand zegt dat hij instemt om de bouw tien maanden stil te leggen en de president van het machtigste land op aarde komt naar je toe en vraagt of hij 'alsjeblieft twee extra maanden mag, slechts twee maanden', ik bedoel, wat kan er nou gebeuren in twee maanden?", vroeg Olmert zich af. "Ik zou hebben gezegd 'Meneer de president, waarom twee? Waarom niet drie? Neem er drie!'."

Olmert trad twee jaar geleden af wegens beschuldigingen van corruptie. Sindsdien heeft hij zich op de achtergrond gehouden en niet in het openbaar kritiek geleverd op Netanyahu.


Olmert heeft kritiek op Netanyahu (Foto: Novum)

Toch geen operatie NEC'er Van Eijden

Rens van Eijden wordt voorlopig toch nog niet geopereerd aan zijn knie. De verdediger kan daardoor zaterdag gewoon spelen tegen FC Twente, meldt de Nijmeegse eredivisionist donderdag. Waarom de ingreep is uitgesteld, heeft NEC niet bekendgemaakt. Ook een nieuwe datum voor de operatie is niet wereldkundig gemaakt.

Van Eijden heeft een meniscusblessure. Die is echter niet zo zwaar dat de 22-jarige niet kan spelen. Vorige week vrijdag maakte NEC nog bekend dat Van Eijden onder het mes zou gaan. Hij miste dan ook het competitieduel met FC Utrecht.

[WTF] Murray naar halve finale

Na Roger Federer heeft ook Andy Murray zich weten te plaatsen voor de halve finale op de ATP World Tour Finals. De Schot hoefde maar één set te winnen tegen David Ferrer, maar hij won er twee. Het werd tweemaal 6-2 voor Murray.

Murray verloor direct zijn eerste servicebeurt, maar won vervolgens zeven games op een rij. Ferrer wist nog wel terug te komen in de tweede set. Bij 2-2 schakelde Murray echter bij en won weer vier games op een rij.

Gladde wegen door sneeuw en hagel

Door sneeuw kan het donderdagavond lokaal glad zijn. In de kustprovincies, Gelderland en Overijssel heeft sneeuw al voor gladde wegen gezorgd, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst.

Vanwege de sneeuw werd tussen 19.00 uur en 20.00 uur op de A1 richting Hengelo stapvoets gereden tussen Rijssen en knooppunt Azelo. De sneeuw is inmiddels verdwenen.

Een hevige hagelbui ontregelde eerder op de dag het verkeer rond de A12. Een laag van acht centimeter hagel bleef liggen, waardoor tussen knooppunt Lunetten en Gouda een file van meer dan dertig kilometer ontstond. Ook op omliggende wegen kwam het verkeer vast te staan. Pas om 21.00 uur was de file volgens de ANWB opgelost.

In de loop van de avond kan het vooral in Friesland, Groningen en de kop van Noord-Holland glad worden. Rijkswaterstaat stuurt volgens de ANWB geen strooiwagens de weg op. De gladheidscoördinator zou dat niet nodig vinden.

Heister genomineerd voor sportvrouw van het jaar

Linsey Heister was vandaag aanwezig bij de Europese kampioenschappen kortebaan zwemmen in Eindhoven omdat ze dacht dat ze een prijs moest uitreiken. Groot was dan ook haar verbazing toen Heister zelf een gouden envelop kreeg uitgereikt.

In de envelop zat een nominatie voor sportvrouw van het jaar. Heister dankt de nominatie aan haar prestaties afgelopen zomer, toen ze de Europese titel won op de tien kilometer open water zwemmen en de wereldtitel veroverde op de 25 kilometer.

"Het was geloof ik niet de bedoeling dat het zou uitlekken, maar ik kon dit niet voor mij houden", reageerde Heister. "Dit is toch geweldig. Dit is voor mij de grootste beloning van het jaar."

De overige genomineerden zijn nog niet bekend. De winnaars worden gekozen tijdens het sportgala op 14 december.

Xbox Live Gold komend weekend gratis

Leuk nieuws voor de Xbox 360-bezitters, aankomend weekend is de Xbox Live Gold service namelijk gratis. Het feest begint op vrijdag 26 november en zal duren tot en met 28 november 2010. Ook zal het mogelijk zijn om gratis muziek te luisteren via Zune, inclusief de nieuwe promo van N.E.R.D. en nog meer nummers van verschillende artiesten, waaronder: Rihanna, Black Eyed Peas, Lady Gaga en Far East Movement.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gratis Xbox Live Gold weekend, inschrijven en instructies vind je hier.

 XBL

[EK] Heemskerk: "Het lijkt wel een NK"

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo plaatsen zich vandaag met overmacht voor de finale van de 100 meter vrije slag bij het EK kortebaan in Eindhoven. Ze zullen waarschijnlijk onderling moeten gaan uitmaken wie het goud pakt.

Kromowidjojo was in 51,94 de snelste. "Het was een goede race van mij. Maar de tijd is niet bijzonder. Ik heb me nog licht ingehouden." aldus de 20-jarige Groningse. Heemskerk vulde vervolgens haar landgenote aan: "Het is ongelooflijk hoe ver de rest achterblijft. Wij steken erbovenuit. Het lijkt wel een NK. Het is goed dat Ranomi weer terug is. Ik zwom vanmorgen de snelste tijd, nu zij. En in de finale ben ik weer aan de beurt", grapte ze.

Door de regels mogen er slechts twee zwemsters per land in de halve finale uitkomen. Hierdoor viel Inge Dekker, die in de series de derde tijd zwom, af. "Het is een belachelijke regel", reageerde Kromowidjojo. "Ik weet zeker dat wij anders goud, zilver en brons konden gaan pakken."

Porsche-baas: "Regels Formule 1 te onduidelijk"

Er is de laatste tijd veel gezinspeeld op een eventuele terugkeer van Volkswagen met zijn dochtermerk Porsche in de Formule 1. Echter zolang de regels van de sport veranderd blijven worden, is het onaantrekkelijk om terug te keren voor het merk.

Dit meldt Porsche-baas Matthias Müller in Westfalen-blatt, die verder ook meldde dat een terugkeer met het merk Porsche het meest voor de hand ligt. "Als Volkswagen het doet, dan leent Porsche zich daar het beste voor," zei Müller die verder meldde dat de regels van de sport niet stabiel genoeg zijn.

"De regels van de Formule 1 zijn te onduidelijk. Zo is nog altijd niet zeker hoe de technische reglementen voor de komende jaren eruit gaan zien. Als wij grote investeringen doen om een Formule 1-project te beginnen, willen we ook zekerheden, en die zijn er vooralsnog niet."

In deze stad gebeurt alles

Ik heb al vaker iets geroepen over dat dit het tofste filmpje van het jaar is. Helaas ik had het mis. Dit filmpje is het tofste filmpje van het jaar. Een grote stad waarin alles gebeurt en dan bedoel ik echt ook alles. Ze kunnen wat dingen gemist hebben maar veel kan het nooit zijn...

En ja, het is een reclamefilmpje maar dat doet in dit geval niets aan de tofheid af.

 Met dank aan Aether voor de submit.

Advies: halveer gebruik antibiotica in veehouderij

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet in 2013 zijn gehalveerd. Ook moet een nieuwe stichting toezicht houden op het veilig gebruik van antibiotica. Boeren en dierenartsen die zich niet aan de regels houden, moeten worden gestraft. Dat staat in een advies dat deskundigen hebben overhandigd aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Door antibiotica te vaak te gebruiken, passen de bacteriën waartegen ze bedoeld zijn zich aan en ontstaan er bacteriën die niet of nauwelijks te bestrijden zijn. Dat verschijnsel heet resistentie en kan ook voor mensen gevaarlijk zijn.

De Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij zocht uit hoe resistentie kan worden tegengegaan en concludeert dat de veehouderij bijdraagt aan het ontstaan van resistentie. Het gebruik van antibiotica moet volgens de deskundigen worden geregistreerd bij een centrale database die eind dit jaar actief moet zijn.

Boeren die te veel antibiotica gebruiken, zouden moeten worden geholpen bij het minderen en strenger moeten worden aangepakt. Anders zouden degenen die wel meewerken niet worden aangemoedigd om te blijven meewerken.


Advies: halveer gebruik antibiotica in veehouderij (Foto: Novum)

Wyclef Jean aangeklaagd wegens plagiaat

Wyclef Jean is aangeklaagd wegens plagiaat. De rapper en producent heeft volgens leden van rapgroep Blahzay Blahzay zonder toestemming een element uit een van hun nummers gebruikt. Volgens entertainmentwebsite TMZ eisen zij twee miljoen dollar van Jean.

Het duo Blahzay Blahzay scoorde in de jaren negentig een hitje met het nummer Danger. De voormalige Fugee-rapper Jean verwerkte een fragment van de single in het nummer Welcome to the East, afkomstig van zijn album Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant uit 2007.

Jean vroeg Blahzay Blahzay voor het uitbrengen van het album om toestemming. De rappers gaven hem hun goedkeuring, op voorwaarde dat ze zouden worden vermeld als tekstschrijvers en een gastoptreden op het album zouden krijgen. Jean ging niet in op de eisen van de twee, maar bracht het album toch uit.

De rapper stuurde hen kort daarna een cheque ter compensatie. Blahzay Blahzay sloeg dat aanbod echter af en spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen Jean. Toen hij opnieuw aangaf met de heren om tafel te willen gaan zitten, besloten zij de rechtszaak te laten vallen.

Ook deze toenaderingspoging is nu op niets uitgelopen. Blahzay Blahzay is daarom opnieuw naar de rechter gestapt en eist twee miljoen dollar schadevergoeding.


Wyclef Jean aangeklaag wegens plagiaat (Foto: Novum)

Geen koper voor kostuum van Darth Vader

Het originele kostuum van Darth Vader uit een van de Star Wars-films is donderdag niet verkocht. Op een veiling kon geen koper worden gevonden die de minimale verkoopprijs wilde neerleggen. Dat heeft veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.

De verwachting was dat het kostuum -een zwarte helm, een masker en een harnas- tussen de 160.000 en 230.000 pond (tussen de 190.000 en 270.000 euro) op zou brengen. Normaal gesproken ligt de minimale verkoopprijs net onder deze schatting. Het bieden stopte echter bij 150.000 pond.

Het kostuum zou zijn gemaakt voor de film The Emprie Strikes Back, die in 1980 voor het eerst op het witte doek verscheen. Volgens veilingmeester Neil Roberts is het kostuum een icoon uit de filmwereld.

Op de veiling werd wel een pistool verkocht dat werd gebruikt bij een reclamecampagne voor de James Bond-film From Russia With Love uit 1963. Het schiettuig werd verkocht voor ruim 277.000 pond, tien keer meer dan van tevoren werd geschat.


Originele kostuum Darth Vader niet verkocht (Foto: Novum)

'Brinkman (PVV) ontweek alcoholcontrole'

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft in 2001 geprobeerd een alcoholcontrole te ontwijken. Hij reed met gedoofde lichten met hoge snelheid weg van een politieauto, meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur op zijn website.

Brinkman werd later thuis aangehouden. Omdat hij met het Openbaar Ministerie een schikking van tweehonderd euro trof, kwam de zaak niet voor de rechter. Brinkman was het enige Kamerlid dat niet inging op een verzoek van RTL Nieuws om eerdere veroordelingen openbaar te maken. Hij zegt dat hij niets te verbergen heeft. PVV-leider Geert Wilders was volgens Nieuwsuur niet op de hoogte van de zaak.

Van de honderdvijftig Kamerleden zijn er voor zover bekend zeven ooit veroordeeld. Vijf PVV'ers, een VVD'er en een SP'er zijn ooit door de rechter bestraft.

School hoort na 2 jaar over kinderporno bij leraar

Een basisschool in Avenhorn heeft pas deze week gehoord dat twee jaar geleden kinderporno is gevonden op de computer van een adjunct-directeur. De man, die ook les gaf, is direct geschorst, laat een medewerker van de Grosthuizerschool weten.

De man heeft de kinderporno niet zelf gemaakt. Het gaat om materiaal dat hij heeft gedownload.

De school organiseert donderdagavond een bijeenkomst voor de ouders waar ook het Openbaar Ministerie een toelichting geeft. "Iedereen is geschokt, hij was een geliefde leerkracht", zegt de medewerker.

De school had 'absoluut eerder' over de zaak willen worden geïnformeerd. "We kijken daarbij niet alleen naar het Openbaar Ministerie, maar ook naar de adjunct-directeur. Die bracht ons pas deze week op de hoogte."

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de afweging is gemaakt tussen de privacy van de man en of hij een gevaar was voor de kinderen op de school. "Hij heeft niet zelf kinderporno vervaardigd. Uit zijn persoonlijke omstandigheden konden wij afleiden dat hij ongevaarlijk was."

De woordvoerder wijst erop dat de man onherstelbaar beschadigd zou zijn geweest als bijvoorbeeld zou blijken dat hij onschuldig is. Het OM heeft begin deze week acht maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk en reclasseringstoezicht tegen de man geëist. De rechtbank doet over een kleine twee weken uitspraak.

'Consoles remmen PC-gaming'

Cevat Yerli, CEO van Cytek, heeft in een interview zijn mening gegeven over consoles en de PC. Hij vindt dat de PC een generatie voorloopt op de PlayStation 3 en Xbox 360 als het gaat om kwaliteit. Yerli is ook van mening dat door de hedendaagse focus op consoles het PC-platform geremd wordt als spelcomputer.

"Zolang de huidige console-generatie bestaat en zolang we de hardware van de PC optimaal proberen te gebruiken, des te moeilijker zal het zijn om echt het voordeel van beide te benutten", zegt hij. "De PC is nu gemakkelijk een generatie verder. Met de Xbox 360 en PlayStation 3 geloven we dat de kwaliteit van de spellen na Crysis 2 en andere CryEngine-ontwikkelingen zullen worden beperkt tot andere inhoud, door wat we kunnen op creatief niveau. We zullen niet in staat zijn om er meer uit te halen op grafische niveau".

Niet alleen de beperkte grafische kracht van de consoles zorgt ervoor dat de grenzen van de PC niet worden opgezocht in een multiplatform-spel. Totdat de PC een vergelijkbare omzet kan halen ziet Cevat Yerli het namelijk niet gebeuren dat bedrijven veel moeite gaan steken in de PC-versie van een multiplatform-spel, omdat de winst op console-spellen gewoonweg veel beter is.

Crysis 2

Nijland: "Geen toeval wat hier gebeurt"

FC Groningen staat na vijftien speelronden op de derde plaats met dertig punten. Hiermee is de ploeg van Pieter Huistra dé verrassing van dit seizoen.

Volgens algemeen directeur Hans Nijland zijn de goede prestaties van FC Groningen geen toeval. Hij zegt in het Algemeen Dagblad dat het beleid aan de basis staat van het succes. "We hebben ons er vorig seizoen op gericht om bij de start van de voorbereiding de selectie compleet te hebben. We zijn er bijvoorbeeld in geslaagd om met Jonas Ivens en Dusan Tadic tijdig vervangers aan te trekken voor Gibril Sankoh en Goran Lovre."

"Het is geen toeval wat hier gebeurt", gaat Nijland verder. "Er heerst rust rond onze organisatie: de lijnen zijn kort, we voeren doorlopend overleg, alles is duidelijk. Het gaat niet om Pieter Huistra, om Henk Veldmate of om Hans Nijland. We cijferen ons allemaal weg voor de club."

"We hebben stuk voor stuk vakmensen in onze organisatie en we vertrouwen elkaar, dat is heel belangrijk. Verder moet je er ook niet te ingewikkeld over doen; met een omzet van zo'n twintig miljoen euro is deze club ook weer niet zó groot. We doen de dingen die logisch zijn, daar gaat het om", besluit Nijland.

Zeker 30 doden bij actie tegen bendes in Rio

Bij een grote actie van de politie in het noorden van de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro zijn sinds maandag al zeker dertig mensen gedood. Bij de acties van donderdag zette de politie ook pantserwagens in die waren uitgeleend door de marine.

De politie doodde volgens meldingen van Braziliaanse media donderdag zeker zeven drugscriminelen in de wijk Vila Cruzeiro. Die geldt als een van de gevaarlijkste krottenwijken of favela's van de stad van meer dan zes miljoen inwoners. Tot dusverre zijn bijna vijftig arrestaties verricht.

Aangenomen wordt dat het dodental in 'de slag om Vila Cruzeiro' nog oploopt. De politie heeft naast de pantserwagens ook helikopters en het elitekorps, het BOPE (bataljon voor speciale operaties) ingezet. Volgens meldingen van de autoriteiten zijn twee politieagenten ernstig gewond geraakt.

Drugsbendes hebben zich verzameld in de wijk Vila Cruzeiro, nadat ze uit andere wijken waren verdreven. De politie begon maandag een grote actie tegen criminele bendes, die de afgelopen tijd steeds gewelddadiger aanvallen ondernemen op het openbaar vervoer, particuliere auto's en op politiebureaus. Afgelopen zaterdag verschenen op verscheidene belangrijke doorgangswegen in de stad groepjes gewapende criminelen die mensen beroofden en ook willekeurig op voertuigen schoten. Dinsdagavond breidde dit verschijnsel zich uit naar aangrenzende gemeentes zoals Niterói.

De autoriteiten hebben 28 favela's in het vizier bij hun schoonmaakactie. De stad speelt een hoofdrol bij het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

The Hague Jazz verhuist en breidt uit

The Hague Jazz vindt komend jaar plaats op een nieuwe locatie. Het festival verhuist naar het Kyocera Stadion van de eredivisieclub ADO Den Haag. Bovendien breidt het evenement uit naar een extra dag, maakte de organisatie donderdag bekend.

The Hague Jazz staat gepland voor vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni. Het festival groeide op de vorige locatie, het World Forum Den Haag, uit zijn jasje. "Afgelopen editie kwam de beloopbaarheid van het festivalterrein in het gedrang en dat past niet bij ons", lichtte festivaldirecteur Ruud Wijkniet toe. Ook qua data voor de festivaldagen kwam de organisatie er niet uit met het World Forum Den Haag.

ADO verwelkomt het evenement met open armen, liet commercieel directeur van de club, Dick Vierling, weten. Ook Wijkniet ziet het stadion als een kans om door te groeien.

The Hague Jazz verhuist en breidt uit
The Hague Jazz verhuist en breidt uit (Foto: ANP)

Ajax biedt Anastasiou stageplek aan

Bij Ajax loopt komende maand een oude bekende rond op het trainingsveld. De Amsterdammers bieden de Griek Yannis Anastasiou een stageplek aan. De voormalig spits is bezig met een trainerscursus en moet stage lopen.

Ajax biedt Anastasiou die ruimte, waardoor hij voor een periode van vier weken bij de club rond zal lopen. Vanaf het seizoen 2003-2004 speelde Anastasiou drie seizoenen in dienst van Ajax. Hij fungeerde vooral als stand-in spits. Eerder was Anastasiou al assistent van Henk ten Cate bij Panathinaikos.

32 maanden cel na diefstal Auschwitz-bord

Een Zweedse neonazileider gaat 32 maanden de cel in, omdat hij het bord bij de ingang van het concentratiekamp Auschwitz in Polen had laten stelen. De man is dat overeengekomen met aanklagers, meldde het Openbaar Ministerie in de Poolse stad Krakau donderdag.

De man riskeerde tien jaar cel als hij in Polen zou zijn veroordeeld. "Door het akkoord heeft hij twee jaar en acht maanden celstraf in Zweden geaccepteerd", aldus de Poolse aanklager.

De Zweed was in februari opgepakt op Pools verzoek. Hij werd ervan verdacht het beruchte bord 'Arbeit macht frei' te hebben laten stelen. Vijf Poolse mannen werden opgepakt voor de feitelijke diefstal van het 5 meter lange bord. Drie van hen zijn veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Twee anderen moeten nog voorkomen. Het bord werd teruggevonden. In de gaskamers van Auschwitz zijn een miljoen Joden omgekomen in de nazitijd.

32 maanden cel na diefstal Auschwitz-bord
32 maanden cel na diefstal Auschwitz-bord (Foto: ANP)

Patch voor GT5 komt zaterdag

Gisteren was de lancering van Gran Turismo 5 en er was al direct een patch beschikbaar om online te kunnen gaan. Maar nu bleek dus vanwege de drukte voor de patch dat de singleplayer eronder aan het lijden was. De game begon te laggen en moeilijk te doen en Sony gaf het advies om de PS3 niet met internet te verbinden.

Aanstaande zaterdag zal er een nieuwe patch voor Gran Turismo 5 komen die het gebruiksgemak moet verbeteren wanneer je online bent. Het probleem ontstond omdat Sony afgelopen dinsdag de servers voor GT5 online gooide en die waren op ongeveer 500.000 mensen berekend. Natuurlijk was dit niet genoeg en Sony gaf toe dat door de integratie van de singleplayer en multiplayer er problemen onstonden voor de singleplayer bij een drukke internetverbinding.

Momenteel heeft Sony het aantal toegestane verbindingen al verdubbeld naar één miljoen en wacht af wat er gaat gebeuren.

GT5

Duitser metselt zichzelf in

Een Duitse gepensioneerde die de ingang van een kelder wilde dichtmetselen, heeft daarbij zichzelf opgesloten. Pas toen zijn metselwerk klaar was, besefte hij zijn fout, zei een woordvoerder van de politie donderdag. De politie noemde de fout 'behoorlijk stom'.

Toen de man zijn fout had ingezien, had hij eerst enkele dagen in de kelder doorgebracht. Toen besloot hij een muur door te breken. Hij spaarde daarbij zijn zelfgemetselde muur, maar koos ervoor de muur naar de buren door te breken. Hij had toch al een tijdje ruzie met hen.

Toen de buren steeds harde boorgeluiden hoorden in de kelder, belden ze de politie. De agenten stonden de bejaarde al op te wachten, toen hij door de doorgebroken keldermuur stapte. De politie stelt een onderzoek in.

'Babel en Liverpool uit elkaar'

De kans is groot dat de wegen van Ryan Babel en Liverpool zich binnenkort gaan scheiden. De ploeg heeft namelijk plannen om een aantal grootverdieners, die nauwelijks in actie komen, de laan uit te sturen. Op die manier worden de loonuitgaven ingeperkt.

Babel werd in 2007 door Liverpool gehaald, maar slaagde er nooit in om zich tot vaste waarde te manifesteren. Dit seizoen kwam de aanvaller pas vijf keer in actie als invaller.

Naast Babel worden ook de namen van Daniel Pacheco en Milan Jovanovic genoemd.

Honderd miljoen jaar oude krokodil ontdekt

Onderzoekers hebben in een museum in Thailand het fossiel van een honderd miljoen jaar oude krokodil gevonden. Dat zeiden zij donderdag. De krokodillensoort had langere poten dan hedendaagse krokodillen en at voornamelijk vis. Dat zou blijken uit zijn gebit.

"Ze leefden op land en konden niet erg hard rennen", aldus Komsorn Lauprasert, wetenschapper van de universiteit Mahasarakham. Het fossiel is zo'n vijftien centimeter lang en werd opgegraven in de provincie Nakhon Rathchasima, ook Korat genoemd. Het werd niet als nieuwe soort gezien en belandde in een museum, waar het in 2006 werd herontdekt.

De soort is Khoratosuchus jintasakulie gedoopt, naar de provincie Korat en Pratueng Jintasakul, aldus de directeur van het Noordoostelijk Onderzoeksinstituut voor Versteend Hout en Minerale Bronnen. De vondst is beschreven in een artikel van de Geological Society of London.

Het noordoosten van Thailand is de afgelopen jaren een belangrijke onderzoeksplek geworden voor paleontologen. In de zogenaamde dinosaurus-riem, een plek waar sedimentair gesteente uit het Mesozoïcum door het aardoppervlak puilt, zijn tal van prehistorische fossielen gevonden.


(Foto: Novum)

Hardnekkige hagel zorgt voor chaos rond A12

Een zeer hardnekkige hagelbui op de A12 tussen Utrecht en Gouda heeft donderdagavond voor een verkeerschaos gezorgd. Een laag hagel met een dikte tot acht centimeter is tussen Reewijk en Nieuwebrug op de snelweg blijven liggen, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Tussen knooppunt Lunetten en Gouda stond meer dan dertig kilometer file. Door de chaos op de A12 liep het verkeer op andere snelwegen ook vast. Zo stond op de A20 van Rotterdam naar Gouda vijftien kilometer file. Ook vanuit Den Haag loopt het verkeer vast.

"Een collega deed twee uur over het stuk tussen Utrecht en Gouda", zegt de woordvoerder. Normaal is dit traject in een half uurtje gereden. "Er zijn wel meer hagelbuien geweest en we zien dan ook dat de filelengte even toeneemt, maar zodra de bui voorbij is, kan het verkeer weer harder rijden." Waardoor de hagel op de A12 blijft liggen, is nog niet duidelijk.

De woordvoerder tekent aan dat tot nu toe nergens strooiwagens zijn gezien. "We hebben er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen die toch snel de weg op te sturen, anders staat iedereen daar vannacht nog steeds."


(Foto: Novum)

[EK] Nijhuis pakte 100e kortebaanmedaille ooit

Moniek Nijhuis heeft voor een historische medaille bij het EK kortebaan gezorgd. De Nederlandse pakte in de finale van de 50 meter schoolslag een zilveren plak, waarmee Oranje zijn 100e plak ooit in de wacht sleepte.

Nijhuis, die titelverdedigster op deze afstand was, klokte een tijd van 30,45 seconden. Dit was slechts 0,05 seconden trager dan de winnares, de Duitse Dorothea Brandt. Valentina Artemjeva uit Rusland completeerde de top drie.

Op het EK kortebaan heeft Nederlands sinds het ontstaan 50 gouden, 26 zilveren en 24 bronzen plakken mee naar huis mogen nemen.

Trio keert terug bij Feyenoord

Adil Auassar en Luigi Bruins hebben zich vandaag weer op het trainingsveld laten zien. Beide middenvelders van Feyenoord waren afgelopen weekend afwezig, maar keerden vandaag weer terug bij de groep.

Naast de rentree van Ausassar, die van een griep is hersteld, en Bruins, die weer fit is na een liesblessure, voegde ook Georginio Wijnaldum zich weer bij de selectie van Feyenoord. De laatstgenoemde speler werd eerder deze week namelijk vader.

[EK] Verlinden naar finale 100 vlinder

Joeri Verlinden plaatste zich als snelste voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige Roermonder was in 51,30 seconden samen met de Duitser Steffen Deibler de beste in de halve eindstrijd. Benjamin Starke eindigde op negen honderdsten als derde.

Sharon van Rouwendaal en Wendy van der Zanden plaatsten zich voor de finale van de 100 meter rugslag. Van Rouwendaal zette in de halve eindstrijd met 58,40 seconden de derde eindtijd neer. De 59,29 van Van der Zanden was net goed genoeg voor een finaleplaats. Zij werd achtste. De finale wordt vrijdag gezwommen.

Nieuwe game Crytek heet Warface

De Koreaanse tak van Crytek heeft een nieuwe game onthuld. Het zal hier gaan om Warface, een mogelijke FPS-MMO die zich zal gaan richten op de Aziatische markt. Volgens de bron en met behulp van Google Translate komen we erachter dat er PVE en PVP-combat zal zijn. Verder is er weinig bekend.

Als we de vertaling kunnen vertrouwen dan lijkt het erop dat de CryEngine 3 gebruikt zal gaan worden en het spel lijkt de alpha-versie voorbij te zijn. Verder is er nog geen concrete informatie over het spel bekend. Bekijk hieronder alvast de enige twee beschikbare screens van het spel.

WarfaceWarface

Nieuwe Resident Evil op Video Game Awards

Er is weer een nieuwe teaser opgedoken voor de Video Game Awards op 11 december. Was er vorige keer een plaatje dat iets over 'infected' en '1 of 3' aangaf, is er nu een nieuwe opgedoken. Deze '2 of 3' geeft aan alert te blijven, in leven te blijven en dat symptomen gerapporteerd moeten worden.

Daarnaast is er ook een groot 'Biohazard' teken te zien op het plaatje. Alhoewel dit een internationaal gebruikt teken is, wordt het ook gebruikt voor het Biohazard spel, oftewel, Resident Evil. En laat er nou eerder deze maand al een gerucht de wereld in gegaan zijn dat er een nieuwe Resident Evil-game in de maak zou zijn door studio Slant Six.

Alhoewel er nog niks bekend is gemaakt, wachten we rustig de derde teaser af. Bekijk hieronder de teaser als er na zeven seconden 'look closer' staat, pauzeer en aanschouw het plaatje zelf. Of klik daaronder op een screen ervan.



VGA

[EK] Kromowidjojo en Heemskerk naar finale 100 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. Beide zwemsters zwommen de rapste tijd in hun serie.

Kromowidjojo werd in haar kwartfinale eerste met een tijd van 51,94. Ook Heemskerk was de snelste in haar serie. Met een tijd van 52,08 bleef ook zij de concurrentie ruim voor. De Duitse zwemster Daniela Schreiber zwom met 53,39 de derde beste tijd van de kwartfinales.

Morgen wordt de finale van de 100 meter vrije slag afgewerkt.

Overvaller met wroeging geeft zichzelf aan

Een overvaller uit Dongen die woensdagavond een restaurant wilde overvallen, heeft zichzelf aangegeven. Hij had wroeging gekregen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man zit vast.

De 25-jarige man wilde in zijn woonplaats zijn slag slaan bij een restaurant aan de Hoge Ham. Hij liep met een mes naar binnen, maar toen hij kinderen aan tafel zag zitten, begon zijn geweten op te spelen. De overvaller draaide zich om en liep weg.

Daarna meldde hij zich bij de politie. Restaurantmedewerkers bevestigen het verhaal, maar hebben geen aangifte gedaan van de niet gepleegde overval.

Teeven: trouwregels niet wijzigen

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) staat niet te springen bij het idee van D66 om huwelijkse voorwaarden het uitgangspunt te maken bij huwelijken. Dat heeft Teeven donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Nu is de norm dat wie trouwt, dat in gemeenschap van goederen doet. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van beide echtgenoten samen zijn. Volgens D66 is dat niet meer van deze tijd. De partij stelde woensdag voor het systeem te veranderen.

Teeven heeft daar 'grote aarzelingen' bij, zei hij donderdag. Hij vreest dat mensen die gaan trouwen, nodeloos op kosten worden gejaagd als ze bij de notaris verplicht huwelijkse voorwaarden moeten sluiten, oftewel moeten laten vastleggen wat van wie is. Veel mensen die trouwen zijn jong en hebben helemaal niet veel te verdelen, zei Teeven.

Een Kamermeerderheid staat sympathiek tegenover het plan van D66. Ook Teeven heeft er begrip voor. Hij gaat er daarom wel verder onderzoek naar doen.

UEFA vervolgt vijf Madrilenen voor rode kaarten

Voetbalbond UEFA heeft aangegeven dat de wedstrijd Ajax - Real Madrid voor vijf personen nog een staartje gaat krijgen. De UEFA is een strafzaak begonnen tegen coach José Mourinho en de spelers Xabi Alonso, Sergio Ramos, Iker Casillas en Jerzy Dudek.

Xabi Alonso en Ramos werden in Amsterdam in de slotfase van de wedstrijd wegens tijdrekken met hun tweede gele kaart uit het veld gestuurd. Hierdoor missen ze het laatste groepsduel tegen Auxerre.

Omdat Mourinho, Casillas en Dudek het tweetal op het idee zouden hebben gebracht om rood te pakken, worden alle vijf nu vervolgd wegens ongeoorloofd gedrag.

Gemeenten beknibbelen vooral op bouwprojecten

De bezuinigingen die gemeenten moeten doorvoeren, treffen vooral de volkshuisvesting en stadsvernieuwing. Hier wordt volgend jaar gemiddeld 18 procent minder aan uitgegeven dan dit jaar en in 2012 loopt dit op tot 27 procent. Dat concludeert RTL Nieuws uit een onderzoek dat het met het centrum voor onderzoek economie lagere overheden (Coelo) heeft gedaan.

Ook aan wegen, openbare ruimte en de groenvoorziening wordt een stuk minder uitgegeven. Gemeenten proberen het armoedebeleid te ontzien. De uitgaven hiervoor lopen het minst terug; volgend jaar met 4 procent, in 2012 met 6 procent.

Gemeenten proberen ook te bezuinigen op de ambtelijke organisatie. Volgend jaar moet dat landelijk 322 miljoen euro opleveren en in 2012 een bedrag van 518 miljoen euro.

Hogenkamp uitgeschakeld in ITF Prerov

Het ITF-toernooi van Prerov kent na vandaag geen Nederlandse deelneemsters meer. Nadat Kiki Bertens noodgedwongen moest opgeven, verloor vandaag ook Richel Hogenkamp haar partij.

In de tweede ronde trof onze landgenote de als tweede geplaatste Sandra Zahlavova. Hogenkamp bood uitstekend partij, maar verloor de partij in drie sets; 6-3, 6-7 en 6-4.

In de eerste set was Zahlavova duidelijk de betere, maar Hogenkamp vocht zich in de tweede set knap terug. Ze kwam met 5-3 voor, maar ze wist deze voorsprong niet vast te houden. In de beslissende tiebreak trok ze de set alsnog naar haar toe.

In de derde set kwam onze landgenote met 4-0 achter, maar de tennister van REAAL Jong Oranje vocht zich knap terug tot 4-3. Bij een stand van 5-3 overleefde Hogenkamp twee matchpoints, maar een game later ging ze alsnog ten onder.

'Boca Juniors wil Maradona als trainer'

Boca Juniors zit zonder trainer, nadat Claudio Borghi afgelopen woensdag opstapte. Diego Maradona wordt volgens Voetbal International genoemd als zijn vervanger.

Er zal dan wel verzoening moeten plaatsvinden tussen Maradona en Boca-routinier Juan Román Riquelme. Riquelme en Maradona konden elkaar niet luchten bij de nationale ploeg en daarom besloot de middenvelder om zich niet meer beschikbaar te stellen, zolang Maradona de leiding had.

Riquelme zei echter dat hij geen problemen ziet in de aanstelling van Pluisje. "Ik ben nu 32 jaar oud, ik weet hoe ik dingen in mijn leven moet scheiden. Van een probleem met Maradona is geen sprake. De voorzitter neemt de beslissing over wie de nieuwe trainer wordt, niet ik", reageerde Riquelme op de geruchten. "Als hij vindt dat Maradona het moet worden, dan doe ik mijn taak als speler en hij als trainer. Ik doe altijd mijn best op het veld, ongeacht wie de trainer is."

Afrikaanse rel over mannen in vrouwenvoetbal

Equatoriaal-Guinea heeft twee mannen opgesteld in de finale van het Afrikaans kampioenschap vrouwenvoetbal. Dat beweert althans Nigeria, dat een klacht indiende bij de Afrikaanse voetbalbond CAF.

"Ons protest is ingediend", meldt woordvoerder Robinson Okosun van de Nigerianen. "We wachten nu op antwoord." Equatoriaal-Guinea ontkent de beschuldigingen. Volgens de voetbalbond van het West-Afrikaanse land komen de protesten voort uit een 'minderwaardigheidscomplex' bij de concurrenten.

Ook Kameroen en Ghana hadden al eerder vraagtekens gezet bij twee speelsters van Equatoriaal-Guinea. Aanvoerster Genoveva Anonma en aanvalster Salimata Simpore waren belangrijke schakels in de ploeg die uiteindelijk pas in de finale met 4-2 van Nigeria verloor. Daardoor is de ploeg wel geplaatst voor het WK van 2011.

DNA-onderzoek in zaak Verstappen duurt langer

Het DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen gaat langer duren. Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut donderdag aan het OM laten weten. Justitie groef deze week de stoffelijke resten van een kampleider op om DNA af te nemen. Het standaardonderzoek heeft niets opgeleverd en daarom zal er aanvullend onderzoek worden gedaan.

Kampleider Joos B., die mogelijk betrokken was bij de dood van Nicky Verstappen, is dinsdagochtend in het Limburgse Heibloem opgegraven. Het Openbaar Ministerie wil DNA van de in 2003 overleden B. vergelijken met sporen op het lichaam van Verstappen.

Vorig jaar werd nieuw DNA-materiaal op het lichaam gevonden. Daarna stonden 107 mannen DNA af, maar dat leverde geen match op.

De 11-jarige Verstappen, ook uit Heibloem, verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp in Brunssum en werd dood teruggevonden. De geruchtmakende zaak is nooit opgelost.

Joos B. was 80 jaar toen de jongen verdween. Hij heeft volgens de regionale omroep L1 eerder bekend dat hij in 1954 is veroordeeld tot drie maanden cel voor ontucht met twee jongens. Die waren toen leerling van de lagere school in Heibloem waar hij directeur was. B. werd toen ontslagen.

ABP bevriest pensioen

De pensioenen van het grootste pensioenfonds ABP groeien volgend jaar niet mee met de inflatie. Daarvoor is niet genoeg geld in kas, heeft het bestuur besloten.

Pensioenfondsen moeten een zogenoemde dekkingsgraad hebben van minimaal 105 procent. Dat is genoeg om alle pensioenen uit te betalen, plus een buffer. Door de economische crisis zit de dekkingsgraad van ABP nu op 96 procent. Daarom is het fonds verplicht maatregelen te nemen om de dekkingsgraad op te krikken.

Omdat Nederlanders steeds langer blijken te leven dan wordt voorspeld, stijgen de premies. Hoe sterk de premies stijgen, is nog niet bekend. Dat hangt af van voorspellingen waar het Centraal Bureau voor de Statistiek eind dit jaar mee komt.

Kunst over en voor Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders mag begin volgend jaar in Emmen een expositie van kunstwerken over zijn eigen persoon en partij openen. De Drentse digitaal kunstenaar Rolf Mulder uit Emmen roept kunstenaars uit heel Nederland op zich te laten inspireren door de politicus.

Mulder is nieuwsgierig hoe kunstenaars "het fenomeen Wilders" vormgeven. "Kunstenaars zien volgens mij Wilders en zijn manier van doen anders dan de 'gewone man’. Dat maakt mij nieuwsgierig", zegt hij. Het maakt Mulder niet uit wat voor kunstwerken worden ingestuurd. Het mogen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken zijn.

Wilders krijgt te zijner tijd een uitnodiging de opening voor zijn rekening te nemen.

Kunst over en voor Geert Wilders
Kunst over en voor Geert Wilders (Foto: ANP)

Nederlanders genomineerd voor wereldelftal

Edwin van der Sar, Arjen Robben en Wesley Sneijder maken kans om in het wereldelftal van het jaar 2010 opgenomen te worden. De drie Nederlandse voetballers staan op een shortlist van 55 spelers, die donderdag door de FIFA openbaar is gemaakt. Het winnende elftal wordt op 10 januari in Zürich tijdens het gala van de Gouden Bal bekendgemaakt.

Wereldkampioen Spanje is hofleverancier met tien spelers, gevolgd door negen Brazilianen en acht Argentijnen. De Spaanse competitie, de Primera Division, levert met achttien spelers ook de meeste genomineerden. De Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A leveren respectievelijk zeventien en vijftien spelers. De lijst is samengesteld op basis van de keuzes van profvoetballers uit de hele wereld.

Robben en Sneijder maken op 10 januari ook nog kans op andere onderscheidingen. Zo zijn beiden genomineerd voor de verkiezing wereldvoetballer van het jaar. Robben komt ook nog in aanmerking voor de bokaal mooiste doelpunt, waarvoor Giovanni van Bronckhorst ook genomineerd is. Nederlands elftal-bondscoach Bert van Marwijk en Bayern München-coach Louis van Gaal zijn voorgedragen als trainer van het jaar.

Anarchisten achter bomaanslagen Griekenland

De Griekse radicaal-anarchistische groepering Samenzwering van de Kernen van Vuur heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks bomaanslagen bij ambassades in Athene, eerder deze maand. De groepering plaatste donderdag een verklaring van dertien bladzijdes op internet, waarin zij zegt de explosieven via een postorderbedrijf te hebben verstuurd.

De meeste pakketjes, alle gevuld met een kleine hoeveelheid explosief materiaal, werden door de politie onderschept en ontmanteld, maar één pakketbezorger liep lichte brandwonden op toen een pakket ontplofte.

Eerder legden de autoriteiten al een verband tussen de aanslagen en de Samenzwering van de Kernen van Vuur. Twee vermoedelijke leden van de groepering werden opgepakt nabij de plek waar een pakketje explodeerde.

Opstelten wil verjaring afschaffen

De verjaringstermijn voor zware misdrijven wordt afgeschaft of verlengd. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is positief over een voorstel hiervoor van zijn eigen partij in de Tweede Kamer. Dat heeft Opstelten donderdag gezegd.

"Ik sta hier positief tegenover", zei Opstelten. Hij werkte al aan een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer kunnen verjaren, maar dat gaat hij nu breder aanpakken.

De VVD pleitte er woensdag voor dat misdrijven waar een maximumstraf van twaalf jaar cel of meer op staat, niet meer kunnen verjaren. Het gaat bijvoorbeeld om moord en verkrachting, maar ook om dood door schuld, zware mishandeling en zware verduistering.

Veel andere partijen steunen het VVD-plan, maar zien ook mogelijke nadelen. Zo bestaat de vrees dat verdachten na decennia geen eerlijk proces meer krijgen, omdat veel bewijsmateriaal is verdwenen en getuigen in de steek worden gelaten door hun geheugen.

Opstelten begrijpt de bezwaren. Daarom gaat hij de komende tijd met advocaten en andere deskundigen praten over de precieze uitwerking van de plannen. Pas daarna komt hij met een concreet voorstel.

Nu kunnen alleen daders van misdrijven waar levenslang op staat, altijd nog worden vervolgd. Andere misdrijven zijn na twaalf of twintig jaar verjaard. De VVD wil daar verandering in brengen naar aanleiding van de recente bekentenis van Rara-activist René Roemersma in het programma Andere Tijden.

Roemersma zei in de jaren tachtig betrokken te zijn geweest bij brandstichting in drie Makro-filialen voor actiegroep Rara. Hij kon dat vrijuit zeggen omdat de zaken zijn verjaard. "Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij erover. Ik ben daar woedend over", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. "Criminelen moeten worden gestraft en zouden zich nooit veilig mogen voelen."

Criminele jongeren verplicht naar school

Criminele jongeren kunnen in de toekomst worden gedwongen om onderwijs te volgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft zich donderdag achter dit idee van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch geschaard.

Rechters zouden het verplicht volgen van onderwijs als extra straf moeten kunnen opleggen, stelde Marcouch woensdag voor. Teeven noemt dat 'zeer interessant'. Hij gaat overleggen met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) over de mogelijkheden.

Teeven denkt aan verplicht onderwijs in jeugdgevangenissen, maar ook aan het volgen van onderwijs of het halen van een diploma als extra voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Wie in dat laatste geval toch niet naar school gaat, moet dan alsnog de cel in.

Het kabinet ziet weinig in een ander idee waar Marcouch woensdag mee kwam. De PvdA'er stelde voor dat ouders van een jeugdige crimineel voortaan ook altijd worden verhoord. Dat kan volgens het kabinet niet, omdat de ouders geen verdachten zijn. Wel spreken de kinderbescherming en de jeugdreclassering met de ouders.

Schots voetbal gaat dit weekend gewoon door

Het Schotse voetbal gaat dit weekend gewoon door. Hoewel de onderhandelingen met de verschillende Europese voetbalbonden nog lopen, lijken er toch genoeg scheidsrechters voor vrijwel alle wedstrijden te zijn.

De arbiters in Schotland zelf leggen dit weekend het werk neer omdat ze de kritiek van clubs op hun functioneren zat zijn. Dat ze vervolgens door fans bedreigd werden, was de druppel om tot staking over te gaan.

"Wij gaan door met onderhandelingen met andere bonden zodat veel, zo niet alle wedstrijden in de andere Schotse divisies gewoon door kunnen gaan," luidde een verklaring van de SFA. De Schotse voetbalbond heeft ook de KNVB benaderd, maar de Nederlandse bond weigerde net als die van Ierland, IJsland en Wales uit respect voor de stakende scheidsrechters mee te werken.

[WTF] Federer na winst op Söderling ongeslagen door

Roger Federer heeft ook zijn derde groepswedstrijd op de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. De Zwitser was op de beslissende momenten net iets beter bij de les dan Robin Söderling en won met 7-6 (5) en 6-3.

Voor de Zweed lijkt met de nederlaag het doek gevallen. Alleen als David Ferrer donderdagavond in twee sets wint van Andy Murray heeft hij nog een kansje. Federer eindigde zonder setverlies fier bovenaan in groep B.

Federer en Söderling maakten er een prachtige wedstrijd van. In de eerste set haalden beide spelers een hoog niveau en draaide het uit op een tiebreak. Federer nam daarin een 6-4 voorsprong. Söderling werkte het eerste setpunt weg, maar ging bij de tweede in de fout. De nummer vier van de wereld was in de veronderstelling dat een harde knal van Federer uit zou gaan, maar de bal plofte op de lijn binnen.

Söderling herstelde zich sterk van deze mokerslag en brak al in de eerste game van de tweede set de service van de Zwitser. Lang kon de Zweed niet van de voorsprong genieten, want Federer plaatste al snel een break terug. Bij een 4-3 voorsprong brak Federer nogmaals de service van zijn opponent, waarna hij de wedstrijd professioneel uitserveerde. Het was al de vijftiende overwinning in zestien onderlinge ontmoetingen voor de Zwitser.

Balkenende wordt hoogleraar in Rotterdam

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) wordt hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gaat per 1 december werken voor twee faculteiten: economie en rechten. Dat heeft de universiteit donderdag bekendgemaakt.

Balkenende wordt hoogleraar 'Governance, Institutions and Internationalisation'. Dat is een nieuwe leerstoel.

De universiteit is blij met de komst van Balkenende. "We kunnen profiteren van zijn internationale ervaring en contacten", zegt bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr. Decaan Maarten Kroeze van de rechtenfaculteit denkt dat Balkenende 'een inspirerend voorbeeld voor studenten zal zijn'.

Balkenende was al eerder parttime hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij legde deze functie neer toen hij in juli 2002 minister-president werd. Vorige maand droeg hij het premierschap over aan Mark Rutte (VVD).

In 2009 deed Balkenende een mislukte gooi naar het vaste voorzitterschap van de Europese Raad. Die baan ging uiteindelijk naar de Belg Herman van Rompuy.

Orie ook niet naar Hamar

Coach van de Control-ploeg Jac Orie zal dit weekend niet af gaan reizen naar Hamar. De trainer is net zoals vorige week in Berlijn afwezig omdat zijn vrouw ieder moment kan bevallen. Het zal voor Orie zijn tweede kind worden.

Orie werd in Berlijn vervangen door Sicco Janmaat en in Hamar zal dit assistent Bjarne Rykkje zijn. Voor het team zullen dit weekend Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Laurine van Riessen in actie komen.

Bulykin wil het liefst bij ADO blijven

Dmitry Bulykin speelt bij ADO Den Haag, maar is een huurling van RSC Anderlecht. De Russische spits hoopt zelf op een definitieve overgang.

De gemakkelijk scorende spits van ADO staat nog altijd onder contract in de Belgische hoofdstad bij Anderlecht, waar hij nooit doorbrak. "Maar trainer Ariël Jacobs geloofde niet in mij", geeft Bulykin aan in Het Nieuwsblad. "Dat was zijn goed recht. Ik zie dit dan ook niet als een revanche, ik neem hem niks kwalijk."

Als Bulykin de mogelijkheid krijgt om het nog eens te proberen bij de Belgische topclub dan zou hij daar over na gaan denken. "Als ik een eerlijke kans zou krijgen, zou ik erover nadenken. Anderlecht speelt toch bijna altijd voor de titel en doet vaak mee aan de Champions League."

Een langer verblijf in Den Haag heeft echter de voorkeur van de Rus. "Alles bij elkaar zou ik toch het liefst hier blijven. Ik speel altijd en ik scoor vlot. Waarom dan veranderen? Iedereen speelt de bal in mijn richting. Ze hebben gewoon heel veel vertrouwen in me. En zeggen dat ik voorlopig maar aan 75 procent van mijn mogelijkheden zit."

Mexico stuurt meer troepen naar grensgebied

Door meer militairen en politie in te zetten gaat de Mexicaanse regering proberen haar gezag in de noordoosthoek van het land te verstevigen. Het aan de Verenigde Staten grenzende gebied, dat de staten Tamaulipas en Nuevo Leon omvat, wordt momenteel beheerst door twee elkaar bestrijdende drugskartels.

De autoriteiten maakten woensdag bekend dat leger en politie een gezamenlijke operatie in het gebied gaan uitvoeren. Behalve dat het aantal militairen en agenten in het gebied aanzienlijk wordt opgevoerd werden er geen bijzonderheden over de operatie verschaft.

Het geweld tussen de drugskartels heeft vooral Monterrey, de hoofdstad van Nuevo Leon, in zijn greep, maar ook in heel Tamaulipas is het geweld schrikbarend. Monterrey was ooit een van de veiligste grote steden van Mexico.

De twee kartels zijn Golf en de Zetas. In het verleden vormden de Zetas de militaire tak van Golf, maar sinds begin dit jaar bestrijden de kartels elkaar op leven en dood. In Nuevo Leon werpen de kartels wegversperringen op en vermoorden ze plaatselijke politici. Beschietingen kosten geregeld het leven aan onschuldige burgers. Ook in Tamaulipas zijn politici vermoord. Hier heeft het geweld tussen de kartels bijvoorbeeld ook geleid tot de sluiting van scholen. Eerder dit jaar werden in Tamaulipas de lijken van 72 migranten gevonden. Ze waren afgeslacht toen ze op weg waren naar de VS.

Inwoners van de staten hebben de plaatselijke en landelijke overheid ervan beschuldigd niets te doen en hen daarmee over te leveren aan het geweld. Eerder deze maand bracht het leger het Golf-kartel een slag toe, door zijn leider, Antonio Cardenas Guillen, dood te schieten en twee jaar geleden werd een van de oprichters van de Zetas, Jaime Gonzalez Duran, gearresteerd. Ook de arrestatie van acht vermoedelijke Zetas-leden na de moord op de 72 migranten wordt als een succes beschouwd.

Operaties tegen drugsbendes in andere delen van Mexico, bijvoorbeeld in Chihuahua, hebben tot nu toe niet geleid tot een afname van het drugsgerelateerde geweld.


Mexico stuurt meer troepen naar grensgebied (Foto: Novum)

EU: 'pure chocolade' mag niet op etiket

Er is niet zoiets als 'pure chocolade'. Dat heeft het Europees Gerechtshof donderdag beslist. Met de uitspraak kwam een einde aan een geschil over etiketten op chocoladeproducten tussen de Europese Unie en Italië. Een Italiaanse wet die sommige delicatessen als 'pure chocolade' aanmerkt, is in strijd met de Europese regelgeving, aldus het hof.

Als een chocoladeproduct vervaardigd is zonder andere plantaardige vetten dan cacaoboter moet dat in de ingrediëntenlijst staan, oordeelde het hof. In sommige landen wordt een ander plantaardig vet gebruikt voor het maken van chocolade, maar in landen als België en Italië gebruiken puristen en traditionele chocolatiers alleen cacaoboter.

In 1999 stemden alle EU-lidstaten ermee in om op het etiket duidelijk te maken of het om pure cacaoboter ging of dat er ook andere plantaardige vetten zijn gebruikt. Op de verpakking zou alleen het woord 'chocolade' worden vermeld, om de ingrediëntenlijst vervolgens de inhoud en kwaliteit duidelijk te laten maken.

De Italiaanse wetgeving hield zich niet aan deze regelgeving, waarna de Europese Commissie de zaak bij het Europees Gerechtshof aankaartte.

Tweetal gepakt na achtervolging tot Antwerpen

Na een lange achtervolging, die bij Dordrecht begon, heeft de politie donderdagochtend in Antwerpen twee Amsterdammers van 16 en 18 jaar aangehouden.

Het tweetal werd rond 04.00 uur op de A16 betrapt op een snelheidsovertreding, maar weigerde te stoppen. Daarna zette de politie de achtervolging in.

Uiteindelijk stopte de auto in Antwerpen, waar agenten de Amsterdammers aanhielden. In de auto vond de politie een gestolen paspoort en sieraden, die waren buitgemaakt bij een inbraak eerder deze week in Amsterdam. De twee zitten vast.

Moordende ex-marinier definitief naar tbs-kliniek

Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag definitief zijn cel uit om te beginnen aan een tbs-behandeling. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan dat niet voorkomen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Teevens voorganger Nebahat Albayrak (PvdA) had besloten dat S. langer in de cel moest blijven zitten. Zij werd vorige maand teruggefloten door de Raad voor Strafrechtstoepassing. Deze raad bepaalde dat S. toch aan zijn tbs-behandeling mag beginnen.

"Ik heb geen ruimte om een nieuw besluit te nemen", zei Teeven op een verzoek van de PVV om te voorkomen dat S. naar een tbs-kliniek gaat. Wel zei Teeven dat S. niet met verlof mag voordat twee derde van zijn celstraf achter de rug is.

S. schoot op 24 oktober 2003 in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar moeder, haar vader en haar broer dood. Hij is veroordeeld tot twintig jaar cel met tbs. Hij kan nu naar een tbs-kliniek door de zogeheten Fokkensregeling. Die houdt in dat veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun celstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Het nieuwe kabinet staat achter dit besluit, zei Teeven.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Borsten en kerkers in The Witcher 2

Iedereen die de The Witcher 2 al een poosje volgt kent de demo-trailer waarin je moet ontsnappen uit de kerker wel. Nu was er recentelijk een bijeenkomst van ontwikkelaar CD Projekt waarin ook deze demo gespeeld wordt. Dit allemaal is gefilmd door een poolse website en nu ook beschikbaar voor ons.

In twee filmpjes hier zien we veel gameplay maar ook uitleg van de ontwikkelaar. We zien daarnaast ook nog wat extra dingen die nog niet eerder getoond zijn. The Witcher 2: Assassins of Kings zal 17 mei 2011 uitkomen voor de PC. De ontwikkelaar heeft al wel meerdere keren aangegeven dat een console-versie haalbaar is. Of die er ook zal gaan komen moeten we dus nog even afwachten.

 

'Zuiverloon naar Ipswich Town'

Gianni Zuiverloon vertrekt per direct op huurbasis naar Ipswich Town. Dat meldt Skysports. De 23-jarige verdediger komt bij West Bromwich Albion nauwelijks aan bod en zou bij het elftal van manager Roy Keane weer speelminuten willen gaan maken. De nummer vijftien van de Championship, het tweede profniveau van Engeland, huurt de oud-Feyenoorder tot begin januari.

De transfer kwam in een stroomversnelling toen de Ipswich-verdedigers, Luke Hyam en Mark Kennedy geblesseerd raakten. De overstap biedt voor Zuiverloon uitkomst, omdat hij door WBA-manager Roberto di Matteo nauwelijks werd ingezet. De vleugelverdediger kwam dit seizoen alleen drie keer in de League Cup in actie.

WBA nam Zuiverloon in de zomer van 2008 over van Heerenveen en zijn eerste seizoen verliep uiterst voorspoedig. De rechtsback speelde nagenoeg alles en stond volgens Britse media zelfs even in de belangstelling van Manchester United. Ook vorig jaar kwam Zuiverloon nog tot 30 competitiewedstrijden.

Zuiverloon begon zijn loopbaan in 2004 bij Feyenoord en belandde uiteindelijk via RKC Waalwijk twee jaar later bij Heerenveen.

FOK! genomineerd voor Website van het Jaar

Vanavond zal bekend worden wat de beste website van 2010 is. De prijzen die jaarlijks worden uitgereikt zullen vanavond in de Beurs van Berlage in Amsterdam worden uitgereikt.

Ook FOK! is genomineerd in de categorie 'Nieuws'. Daarom zullen de admins iteejer en Breuls bij de uitreiking aanwezig zijn om hopelijk de prijs in ontvangst te nemen.

In dezelfde categorie zijn ook de websites NU.nl, de Telegraaf, NOS, AD, RTL Nieuws, Tweakers, Volkskrant, Spitsnieuws, NRC, Elsevier en Dagblad van het Noorden genomineerd.

UEFA: "Clubs met schulden aanpakken"

UEFA-president Michel Platini wil voetbalclubs die een grote schuldenlast hebben hard aanpakken. De Fransman zei tegen Die Welt dat hij de financiële wantoestanden beu is, maar dat ondanks alle maatregelen de grote clubs het wel zullen overleven.

"Veel clubs hebben schulden. Zij betalen daarvoor rente en kunnen verder een normale bedrijfsvoering hanteren. Verlies op de begroting daarentegen kunnen en willen we bestrijden," zei Platini die één ding wel weet. "De grote voetbalclubs sterven nooit."

De UEFA voert vanaf 2013 een nieuw licentiesysteem in, Financial Fair Play genoemd. De schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen zijn aan maximumbedragen gebonden. Platini meldt dat de clubs tussen 2013 en 2015 maar vijf miljoen euro verlies per jaar mogen draaien, terwijl het financieringstekort maximaal 45 miljoen euro max bedragen als dit tekort gedekt is. In de jaren richting 2018 wordt dit bedrag tot minder dan 30 miljoen euro teruggebracht.

Dat maatregelen nodig zijn blijkt wel uit een onderzoek van Deloitte. Manchester United staat voor ruim 800 miljoen euro in het rood, terwijl ook Real Madrid (327 miljoen) en Barcelona (202 miljoen) ook veel schulden hebben. Welke maatregelen Platini tegen dat soort clubs in petto heeft wilde hij nog niet vertellen.

Identiteit verkoolde man Esbeek nog onbekend

Sectie op het verkoolde lichaam dat maandag werd aangetroffen in een uitgebrande auto in het Brabantse Esbeek, heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de identiteit van het slachtoffer. Wel is inmiddels duidelijk dat het om een man gaat. De politie denkt te weten wie de man is, maar doet daar geen uitspraken over.

DNA-onderzoek moet uitwijzen of de vermoedens van de politie kloppen. Dat gaat volgens een woordvoerder nog een paar dagen duren.

De brandweer kreeg maandagmiddag een melding van een autobrand op de Prins Hendriklaan, een straat in een bosrijke omgeving. In de auto werd het lichaam van de man gevonden. Hij is door een misdrijf om het leven gekomen.

Opstelten wil meer bendes vervolgen

Het aantal criminele bendes dat wordt vervolgd, moet deze kabinetsperiode worden verdubbeld. De pakkans bij zware misdrijven, waar zes jaar of meer op staat, moet met een kwart omhoog. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag gezegd.

Opstelten wil ook meer geld van criminelen afpakken dan tot nu toe gebeurt. In 2015 wil Opstelten zo veertig miljoen euro meer binnenhalen dan nu. Dat zou bijna een verdubbeling betekenen: in 2009 haalde justitie vijftig miljoen binnen door criminelen geld af te pakken. Overigens is dat nog steeds een heel klein deel van de totale criminele vermogens, erkende Opstelten. "Maar dit is realistisch. Het leven is niet anders."

Opstelten herhaalde verder dat hij streeft naar verdubbeling van het aantal bestrafte daders van overvallen.

Tweede generatie allochtonen integreert beter

Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders die in Nederland zijn geboren, integreren beter dan hun ouders. De criminaliteit onder deze groep blijft wel een probleem, blijkt uit het Jaarrapport Integratie 2010 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepresenteerd.

Inmiddels is de helft van deze vier grootste groepen van niet-westerse allochtonen in Nederland geboren. Deze zogeheten tweede generatie doet het steeds beter in het onderwijs en gaat ook voortvarender te werk op de arbeidsmarkt. Zij volgen vaker hoger onderwijs, hebben een grotere kans op werk en zijn vaker economisch zelfstandig dan de eerste generatie.

Deze groep beschouwt zichzelf daarnaast vaker als Nederlander dan hun ouders, stelt het CBS. Zij laten ook minder vaak een huwelijkspartner overkomen uit het land van herkomst.

Problemen doen zich nog voor als het gaat om de gezondheid en criminaliteit. Jonge allochtonen hebben vaak een slechtere gezondheid dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Daarnaast komt meer dan de helft van de Marokkaanse jongeren in hun jeugd in aanraking met de politie. Bij Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongeren is dit wat minder, maar nog altijd twee tot drie keer zo vaak als bij autochtone jongeren, aldus het CBS.

Haug: "Banden geen excuus meer"

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug accepteert volgend jaar geen excuus meer van zijn coureurs over de banden. Dit jaar had Formule 1-coureur Michael Schumacher veel klachten over het Bridgestone-rubber, terwijl teamgenoot Nico Rosberg het een stuk beter deed. Volgend jaar wordt er met Pirelli's geracet. "De banden zijn voor iedereen gelijk."

Schumacher worstelde met de voorbanden, terwijl Rosberg slechts in enkele races het rubber niet op temperatuur wist te krijgen. Schumi was positief over het nieuwe Pirelli-rubber. "Deze banden passen een stuk beter bij mijn rijstijl." Rosberg wat minder. "De banden van Pirelli zijn langzamer en maken het afstellen van de auto moeilijker dan de banden van Bridgestone. In mijn ogen zijn ze minder goed, of op zijn best gelijkwaardig aan de Bridgestones."

Beide rijders wezen erop dat het afwachten is hoe de nieuwe banden bij de Mercedes van 2011 passen. Haug waarschuwt nu al dat mocht de combinatie niet werken de rijders het niet in de banden moeten gaan zoeken. "Als iemand in 2011 weer zegt dat de banden niet goed bij onze auto passen, vind ik dat geen geldig excuus," zegt de Duitser tegen Motorsport-Total.

"De banden zijn voor iedereen namelijk hetzelfde, dus het is de auto die bij de banden moet passen en niet andersom. Als het niet goed gaat, moet je veranderingen maken aan je bolide, want het is onmogelijk om de banden aan te passen als er maar één leverancier is."

Al-Maliki formeel gevraagd regering te vormen

De Iraakse president Jalal Talabani heeft premier Nouri al-Maliki donderdag gevraagd een regering te vormen. Daarmee moet een einde komen aan een al acht maanden durende politieke impasse over de vraag wie Irak de komende vier jaar gaat leiden.

Al-Maliki krijgt dertig dagen de tijd om een team te vormen, waarin alle rivaliserende Iraakse facties -Koerden, soennieten en sjiieten- vertegenwoordigd zijn. "Ik roep het grote Iraakse volk van alle gezindten, religies en etniciteiten op en ik roep al mijn politieke broeders op samen te werken om de verschillen te overwinnen en deze verschillen achter ons te laten", zei de premier.

Als Al-Maliki er niet in slaagt alle facties een substantiële rol toe te bedelen, loopt hij het risico dat ze uit zijn regering stappen. Het is nog maar de vraag of de fragiele Iraakse democratie, die zoveel jaren van geweld en economische sancties achter zich probeert te laten, een dergelijke destabiliserende klap te boven zou komen.

Het verzoek van Talabani was niet meer dan een formaliteit. Hij werd zelf op 11 november gekozen als president en stelde toen al voor dat Al-Maliki een nieuwe regering zou vormen. Daarna had hij vijftien dagen om het verzoek formeel in te dienen, zodat Al-Maliki extra tijd kreeg om details uit te werken.

De verkiezingen op 7 maart leverden geen duidelijke winnaar op. De Iraqiya-coalitie van voormalig premier Ayad Allawi werd de grootste en veroverde 91 zetels, het blok van Al-Maliki 89. Iraqiya slaagde er echter niet in politieke partners te vinden voor een meerderheid. Dit maakte de weg vrij voor Al-Maliki, die eerst vrede moest sluiten met bittere rivalen in het sjiitische kamp. De langdurige politieke onzekerheid leidde eind vorige maand tot toenemend geweld in Irak.

De premier kan er zeker van zijn dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden welke posten hij reserveert voor leden van Iraqiya. Als het soennitische bevolkingsdeel het idee krijgt dat het geen rol van betekenis speelt in de regering, is een terugkeer van het sectarische geweld niet ondenkbaar.

Ook moet Al-Maliki goed overwegen welke rol medestanders van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr krijgen. Dat Al-Maliki de steun kreeg van Al-Sadr werd bewerkstelligd door het naburige Iran en heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat Al-Maliki opnieuw aan de macht kwam.


Al-Maliki formeel gevraagd regering te vormen (Foto: Novum)

Vrouw wil andere zorg bij kanker dan man

Vrouwen willen andere zorg bij kanker dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Hester Wessels van het UMC Utrecht. Vrouwelijke kankerpatiënten vinden steun, advies en begeleiding van verpleegkundigen veel belangrijker dan mannen met kanker. Ook hechten vrouwen meer waarde aan privacy tijdens de behandeling van hun ziekte.

Wessels ondervroeg voor haar promotieonderzoek bijna vierhonderd mannelijke en vrouwelijke patiënten met verschillende soorten kanker. Ze concludeert dat vrouwen een groot aantal zorgaspecten belangrijker vinden dan mannen. Zij zijn bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in psychosociale ondersteuning dan mannen. Zo is er onder vrouwen meer animo voor deelname aan gespreksgroepen en steun bij de verwerking van hun ziekte.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen privacy belangrijker vinden dan mannen. "Ze zouden het bijvoorbeeld meer waarderen in een wachtkamer apart te kunnen zitten of te kunnen kiezen tussen een een- of meerpersoonskamer", legt Wessels uit.

Wessels promoveert op 30 november.

Het aapje en de kikker

Het aapje en de kikker. Deze video is opgenomen in de dierentuin van Honolulu. Het aapje vindt een leuk speeltje, namelijk een echte levende kikker, nou zijn kikkers niet de meest veelzijdige dieren, eigenlijk kun je er weinig mee.

Maar gelukkig liggen kikkers wel prima in de hand, en hebben kikkers ook een behoorlijke zuigkracht. Dit aapje weet dat prima te benutten.

Met dank aan Tism voor de submit.

Weer aanhouding schietpartij Amsterdam Zuidoost

De politie heeft woensdag opnieuw een aanhouding verricht voor een schietpartij in Amsterdam Zuidoost. De 29-jarige man was op 12 oktober betrokken bij het schietincident op het Nieuwlandhof waarbij twee mannen zwaargewond raakten.

Tijdens het incident werd meerdere keren geschoten. Twee mannen uit Zeist van 21 en 24 jaar raakten zwaargewond. Een van hen ligt nog in een ziekenhuis. De ander verblijft in een revalidatiecentrum.

Kort na de schietpartij pakte de politie twee verdachten op, maar zij werden kort daarna weer vrijgelaten. Na onderzoek werd de 29-jarige woensdag opgepakt op zijn verblijfplaats in de buurt van de plaats van de schietpartij.

Dit jaar hebben veertien schietpartijen in Amsterdam Zuidoost plaatsgevonden, zegt een woordvoerder van de politie. In verband met die incidenten zijn in totaal vijftien verdachten aangehouden. De politie hield woensdag ook een verdachte aan in verband met een ander schietincident in Zuidoost, op 11 oktober op het Wethouder de Roosplein.

De politie verwacht in beide zaken nog meer verdachten aan te houden.

Thanksgiving-uitverkoop op Steam

Om in de sfeer van het feestseizoen te komen, heeft Steam een aantal aanbiedingen op pakketten van games. Met het motto 'geven is beter dan krijgen' zijn er aanbiedingen zoals zes keer Borderlands voor €40, acht keer Deus Ex voor €12 euro en meer. Ook zijn er individuele games in de aanbieding, zoals Alpha Protocol voor €7,50.

De game-pakketten zijn goede aanbiedingen, mits je veel Steam-vrienden hebt met wie je wilt spelen. Elke dag tot 29 november zullen er nieuwe aanbiedingen zijn, dus hou Steam in de gaten.

De aanbiedingen van vandaag:
Zes keer RUSE voor € 149,99
Acht keer Deus Ex: Game of the Year Edition voor € 11,99
Tien keer Half-Life 2 voor € 19,99
Zes keer Borderlands voor € 39,99

Individuele games:
Sam & Max: The Devil's Playhouse voor € 9,90
Alpha Protocol voor € 7,50
RUSE voor € 33,49
Counter-Strike Source voor € 5
Shank voor € 8,70
Deus Ex Collection voor € 4,99
Prototype voor € 9,99
Borderlands voor € 9,99
Indie Energy Pack voor € 4,49

Onderzoek naar prijsdumping postmarkt

Het kabinet gaat onderzoeken of nieuwe postbedrijven de Nederlandse postmarkt verstoren met te lage tarieven. Dat zegde staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de problemen op de postmarkt. TNT kondigde al elfduizend ontslagen aan, waarvan 3100 gedwongen.

Verschillende Kamerleden uitten hun ergernis over de tarievenoorlog die momenteel woedt in de postsector. Nieuwkomers als Sandd en Selekt Mail kunnen deze lage prijzen hanteren omdat zij postbezorgers betalen op basis van stukloon. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) leiden deze tarieven zelfs tot een vorm van 'moderne slavernij' waardoor bezorgers 'zo weinig' betaald krijgen dat ze 'eigenlijk geen kant op kunnen'.

Bleker gaat nu onderzoeken of er echt sprake is van dumpprijzen of dat slechts sprake is van concurrerende markttarieven. Selekt Mail is eigendom van Deutsche Post. Mocht blijken dat het Duitse moederbedrijf bewust de prijzen van Selekt Mail te laag houdt om zo de positie op de Nederlandse markt te vergroten, dan zal de bewindsman niet aarzelen om de kwestie aan te kaarten bij de Europese Commissie en de Duitse mededingingsautoriteit.

Bij de liberalisering van de postmarkt is overigens afgesproken dat de nieuwe postbedrijven hun werknemers op termijn in dienst nemen op basis van een arbeidsovereenkomst. Gebeurt dat niet voor 1 januari, dan verplicht het kabinet ze daartoe.

Omdat de onderhandelingen tussen deze bedrijven en de vakbonden over een cao niet willen vlotten, heeft Bleker een verkenner aangesteld, de oud-burgemeerster van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA). Hij moet proberen voor 1 januari de boel vlot te trekken.


Kabinet onderzoekt verstoring postmarkt (Foto: Novum)

Trials HD morgen 400 Microsoft punten

Trials HD, de high-score motorcross-game van RedLynx, zal morgen voor slechts 400 Microsoft punten te koop zijn. De game kost normaliter 1200 punten, een besparing van tweederde. De eerste DLC-pack, Big Pack, zal 240 punten kosten, in plaats van 400. De nieuwe DLC, Big Thrills, is nu te koop voor 400 punten.

Als je alles koopt, heb je Trials HD met alle add-ons voor 1040 punten, minder dan het basisspel normaal kost. Aardige korting, niet? Trials HD is een van de meest populaire XBLA games. Als je hem nog niet hebt, is hij zeker het proberen waard.

'Klopp tekent voor langer verblijf in Dortmund'

Jürgen Klopp en Borussia Dortmund willen de succesvolle samenwerking tussen de twee partijen graag een vervolg geven. Volgens het Duitse blad Kicker kan Klopp zijn handtekening zetten onder een contract dat hem tot 2014 aan de club uit Dortmund verbindt. Marc Kosicke, de zaakwaarnemer van Klopp, verwacht dat de deal dit kalenderjaar nog rond zal zijn.

Dortmund is een van de verrassingen van dit seizoen. De club staat onbedreigd bovenaan in de Bundesliga en doet dit ook nog eens met attractief voetbal. Volgens Kosicke is er interesse genoeg voor Klopp, maar kunnen clubs zich de moeite besparen. "Er zijn überhaupt nog geen gesprekken geweest. Waar moet hij ook heen zonder zijn positie te verslechteren?"

Kosicke gelooft dat een deal dit jaar nog beklonken wordt. "Beide partijen willen dat. Nu moeten we alleen nog rond de tafel gaan om het concreet te maken." 

'Ronald P. sprak over moord Anneke van der Stap'

Ronald P., verdachte in de Puttense moordzaak, sprak regelmatig met zijn medegevangene Rob van H. over de moord op de Rijswijkse Anneke van der stap. Dat zei getuige Van H. donderdag tegen het gerechtshof in Arnhem.

Toen P. op een dag bij Van H. op de cel kwam, zou hij alles over de Rijswijkse zaak hebben 'uitgekotst'. De gesprekken tussen de twee zouden in juli zijn begonnen toen zij samen vastzaten in Vught. Van H., die inmiddels is overgeplaatst naar de gevangenis in Arnhem, zit vast voor fraude.

Van H. omschreef P. als iemand wiens emoties kunnen omslaan als een blad aan een boom. "Het ene moment sprak hij over zijn zaak. Een paar minuten later kon hij beginnen over de vierkantemeterprijs van een dierenwinkel, die hij wilde beginnen." P. werd in februari aangehouden voor de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.

P. zou Van H. ook bekend hebben Christel Ambrosius op de dag van haar dood, of de dag ervoor met zijn fiets in het bos te hebben achtervolgd. Tijdens hun gesprekken vertelde de 35-jarige Delftenaar ook het niet eens te zijn met zijn veroordeling in de Puttense moordzaak. P. vond het volgens Van H. onder meer vreemd dat in het huis van het slachtoffer geen vingerafdrukken van hem zijn gevonden. Volgens P. is dat bewijs dat hij de dader niet is. De 23-jarige stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten.

Ook vertelde P. het onterecht te vinden dat de rechters bij zijn eerste veroordeling de vermeende relatie tussen de twee als ongeloofwaardig terzijde schoven. Van H. liet wel doorschemeren zijn twijfels te hebben over die geheime relatie.

Maastrichtenaar verzint moord na spannende film

Een 53-jarige man uit Maastricht is door een spannende film geïnspireerd de moord op zijn vrouw in scène te zetten. De man belde woensdagavond 112 en vertelde dat hij zijn echtgenote om het leven had gebracht. Toen de politie poolshoogte ging nemen, bleek er niets aan de hand.

Na het telefoontje van de man gingen agenten langs bij het opgegeven adres. Toen niemand opendeed, forceerden agenten de voordeur. Ze troffen geen dode vrouw, maar wel de 53-jarige Maastrichtenaar. Hij ontkende de alarmlijn te hebben gebeld, maar viel door de mand toen hij door de alarmcentrale werd teruggebeld in het bijzijn van de agenten.

De man moest toen wel bekennen en gaf aan een spannende film te hebben gezien die hem op het idee had gebracht. Hij krijgt volgens de politie een 'stevige boete' wegens misbruik van de alarmlijn.

RIAA censureert Amerikaanse media

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft PC Magazine gemaand om twee artikelen over hoe mensen op andere manieren dan Limewire toch aan muziek kunnen komen, offline te halen.

Volgens de RIAA zou PC Magazine hiermee aanzetten tot piraterij. De peer-2-peerdienst Limewire moest in oktober na een gerechtelijk bevel zijn client offline halen. PC Magazine wilde met het artikel zijn lezers een aantal alternatieve diensten aanbieden, waaronder het opensource FrostWire, µTorrent en Shareaza.

Lance Ulanoff, hoofdredacteur van PC Magazine, weigerde om de twee artikelen offline te halen. Hij stelt dat beide artikelen zijn geschreven om de lezers te informeren en dat ze een disclaimer over illegaal p2p-gebruik bevatten, die strikt genomen al niet geplaatst had hoeven worden.

Agressieve automobilist mishandelt agenten

Twee politieagenten zijn woensdag in Schijndel door een 18-jarige automobilist mishandeld. Ze raakten lichtgewond. De man zit vast, de agenten hebben aangifte tegen hem gedaan.

De agenten betrapten de man, een bekende van de politie, toen hij in een auto reed. Zij wisten dat hij geen rijbewijs had en wilden zijn auto in beslag nemen.

Vervolgens liep de man kwaad zijn huis in waar hij de agenten sloeg en schopte. Ook trok hij aan het haar van een vrouwelijke agent. Toen de agenten met pepperspray dreigden, kalmeerde de man die daarna werd aangehouden.

Marquez stapt over naar Moto2

Marc Marquez zal zijn wereldtitel in de 125cc klasse niet verlengen. De 17-jarige motorcoureur zal komend seizoen uitkomen in de Moto2 klasse, waar hij zal gaan rijden voor Monlau Competicion.

Marquez won dit jaar tien van de zeventien grand prix-races en bleef uiteindelijk zijn Spaanse landgenoot Nicolás Terol veertien punten voor. Ook in de Moto2 zal de wereldtitel vacant zijn, aangezien kampioen Tony Elias de overstap maakt naar de MotoGP.

Verwarde man die koningin zocht weer vrij

De verwarde man die woensdagmiddag voor opschudding zorgde tijdens de opening van een nieuw gebouw van de Universiteit van Amsterdam, is weer vrij. Hij was op zoek naar koningin Beatrix die daar een toespraak hield. De 64-jarige man uit Amstelveen wordt niet vervolgd, maar krijgt psychiatrische hulp aangeboden.

De man werd gearresteerd in de hal van het nieuwe gebouw van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica op het Science Park in Amsterdam-Oost. Hij zou aan studenten hebben gevraagd waar de koningin zich bevond.

Beveiligers verzochten de man hierop de faculteit te verlaten, is te zien op beelden die het programma RTL Boulevard maakte. Toen agenten de man aanhielden, wierp hij zich op de grond. Koningin Beatrix was op dat moment in de zaal ernaast aanwezig.

De politie weet niet wat de man in het gebouw deed.

Cd niet meer op verlanglijstje voor Sinterklaas

Cd's zijn uit de top tien op verlanglijstjes voor Sinterklaas verdwenen. Vorig jaar stonden cd's bij mannen en vrouwen nog op de derde plaats. Dat blijkt uit onderzoek van lootjestrekken.nl. Op deze site hebben al bijna 800.000 mensen een lootje getrokken.

Bij de vrouwen prijkt dit jaar een boek bovenaan het verlanglijstje. Ze willen het liefst Afgunst & een goed huwelijk van Saskia Noort. Ook de boeken Eten, bidden, beminnen en Haar naam was Sarah staan in de top tien. Verder willen vrouwen graag accessoires zoals sjaals en armbanden.

Mannen willen het liefst een USB-stick voor Sinterklaas, gevolgd door een zelftellende spaarpot. Ook keukengereedschap wordt veel gevraagd.

Op de site kunnen lootjes worden getrokken, zodat gezelschappen voor dat ritueel niet bij elkaar hoeven te komen. Gebruikers kunnen verlanglijstjes toevoegen en elkaar anoniem vragen stellen. Ook doet de site suggesties voor cadeaus, zoals een zelftellende spaarpot, en kan een voorkeurslijstje worden samengesteld.

Naar verwachting worden dit jaar ruim een miljoen lootjes per e-mail verstuurd. Dit is een stijging van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Tim Burton lanceert Twitter-scriptproject

Alice in Wonderland-regisseur Tim Burton heeft een project gelanceerd waarbij hij het script laat schrijven door twitteraars. Volgens het Amerikaanse filmvakblad Variety wil de 52-jarige Burton met Exquisite Corpse 'collectief een verhaal vertellen'.

In het sociale mediaproject wordt twitteraars gevraagd hun bijdrage te leveren in tweets van maximaal 127 tekens. Het verhaal gaat over Stainboy, een karakter dat eerder verscheen in Burtons gedichtenbundel The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories en een korte gelijknamige film uit 2000.

Burton gaf op 1 november het startschot met de eerste tweet. Iedereen met een Twitteraccount kan sinds 22 november onbeperkt meedoen. Aan het einde van de dag worden de leukste bijdragen geplaatst. Voorwaarde is dat je moet voortborduren op de tweet van de vorige dag. De competitie sluit op 6 december. Het is nog onduidelijk wat er daarna met het scenario gaat gebeuren.


Tim Burton wil twitteraars filmscript laten schrijven (Foto: Novum)

Rechters moeten op stage in gevangenis

Rechters moeten korte stages lopen bij bijvoorbeeld de politie, het gevangeniswezen en de schuldhulpverlening. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan zich vinden in deze wens van de Tweede Kamer, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat.

"Rechters moeten uit hun ivoren toren komen", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "Ik ken rechters die nog nooit in een gevangenis zijn geweest", voegde CDA'er Coskun Çörüz toe. Ook andere partijen willen daarom dat rechters geregeld op stage gaan.

Opstelten zei zich in het idee te kunnen vinden. "Ik vind het eigenlijk vanzelfsprekend." Hij gaat met de Raad voor de Rechtspraak overleggen over de precieze invulling van de stage voor rechters.

Rechters moeten nu wel cursussen volgen om hun kennis op peil te houden. Daar staat dertig uur per jaar voor. De Tweede Kamer wil dat ongeveer een derde daarvan wordt besteed aan een stage. Dat moet volgens de Kamer verplicht, omdat het er anders bij inschiet.


Rechter moet uit ivoren toren komen (Foto: Novum)

Drie Nederlanders op lijst wereldelftal 2010

Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Arjen Robben zijn door hun collega's genomineerd voor het wereldelftal van het jaar. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekendgemaakt. In totaal staan er 55 voetballers op de shortlist. Spanje levert met tien spelers de meeste gegadigden.

De bekendmaking van het het zogenoemde FIFA FIFPro World XI 2010 is tijdens het gala van de Gouden Bal, de prijs voor de wereldvoetballer van het jaar, op 10 januari in Zürich. Voor die prijs zijn Robben en Sneijder eveneens genomineerd.

Op het gala worden ook onder meer de prijzen uitgereikt voor mooiste doelpunt, waar Robben en Giovanni van Bronckhorst voor in aanmerking komen, en de beste coach van het jaar. Daarvoor zijn bondscoach Bert van Marwijk en Louis van Gaal (Bayern München) voorgedragen.

Drie Nederlanders op lijst wereldelftal 2010
Drie Nederlanders op lijst wereldelftal 2010 (Foto: ANP)

Opgave Bertens bij challenger Prerov

Kiki Bertens heeft moeten opgeven tijdens haar tweede ronde partij van de challanger in Prerov. De tennisster moest vanwege nog onduidelijke redenen opgeven bij een 0-3 stand in de derde set in haar partij tegen Julia Babilon.

In de Tsjechische stad won Bertens de eerste set met 6-3, waarna ze de tweede set verloor in de tiebreak. Richel Hogenkamp komt later vandaag nog in actie tegen de als tweede geplaatste Tsjechische Sandra Zahlavova.

Mager vlees, zuivel en bonen beste voor de lijn

Wie op gewicht wil blijven kan het beste op een dieet gaan van mager vlees, niet-vette zuivelproducten en bonen. Dat blijkt uit de grootste dieetstudie ter wereld. De officiële voedingsrichtlijnen sluiten niet aan bij deze bevindingen en dat is volgens de onderzoekers dus niet optimaal om overgewicht te voorkomen en bestrijden.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en zeven andere onderzoekscentra in Europa volgden voor hun onderzoek honderden gezinnen waarin obesitas voorkomt. De ouders volgden een dieet om af te vallen waarna het hele gezin gedurende een halfjaar onder begeleiding van een diëtiste probeerde op gewicht te blijven.

De gezinnen werden ingedeeld in vijf groepen, die allemaal een ander voedingspatroon volgden. De patronen varieerden in eiwitgehalte. Ook werd onderscheid gemaakt tussen 'langzame' en 'snelle' koolhydraten. Snelle koolhydraten als cornflakes veroorzaken meer schommelingen in het bloedsuikergehalte dan langzame koolhydraten als pasta en fruit. Een controlegroep volgde de officiële voedingsrichtlijn van het betreffende land.

Het best werkende voedingspatroon bestond uit voeding met een hoog eiwitgehalte en langzame koolhydraten, zoals mager vlees, zuivelproducten met een laag vetgehalte en bonen. In de groep die dit voedingspatroon volgde, was de gewichtstoename en de uitval het laagst. Volgens de onderzoekers kun je met dit voedingspatroon eten tot je verzadigd bent en hoef je geen calorieën te tellen. Daardoor is het makkelijker vol te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd bij acht Europese onderzoekscentra, onder leiding van de Deense Faculty of Life Sciences in Kopenhagen. Het project ging in 2006 van start, met een subsidie van de Europese Commissie van 14,5 miljoen euro.

Leden kinderpornobende veroordeeld in Duitsland

Zeven leden van een grote kinderpornobende zijn donderdag door de rechter in Darmstadt tot gevangenisstraffen oplopend tot vijf jaar veroordeeld. De mannen, tussen de 31 en 58 jaar oud, wisselden tussen 2006 en 2009 op internet grote hoeveelheden kinderpornografisch materiaal uit.

De veroordeelden 'hadden enorme hoeveelheden bestanden opgebouwd met afbeeldingen van ernstige misbruik- en verkrachtingsscènes', aldus de rechter. Onder de slachtoffers waren ook tal van zuigelingen.

Een 34-jarige uit de regio Westfalen kreeg met vijf jaar de langste gevangenisstraf. De man had bekend een 7-jarige meermalen te hebben misbruikt. De anderen werden veroordeeld tot straffen tussen de twee jaar en negen maanden en drie jaar en negen maanden.

Sarah Palin: Noord-Korea steunen

Sarah Palin, de Republikeinse vice-presidentskandidaat in 2008, heeft opnieuw een blunder gemaakt. Tijdens een radio-interview ging de oud-gouverneur van Alaska de fout in met haar mening over Zuid- en Noord-Korea en het conflict dat daar nu speelt.

Palin sprak van 'North Korean allies', terwijl het Witte Huis juist de Zuid-Koreanen ondersteunt. De radiopresentator verbeterde haar, waarop ze "Ya" antwoordde en snel doorging met haar verhaal. Palin heeft gelukkig nog twee jaar om bij te leren, want in 2012 wil ze een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap.


Sarah Palin blundert met Korea's

Cancellara denkt na over de toekomst

Het is nog altijd niet bekend bij welke wielerploeg Fabian Cancellara volgend seizoen zal rijden. Er wordt aangenomen dat de Zwitser bij het Luxembourg Pro Cycling project aan de slag zal gaan, maar zelf wil hij er nog altijd geen uitsluitsel over geven. Wel zegt de meervoudig wereldkampioen dat hij ook aan een loopbaan na het wielrennen wil denken.

"Ik weet nog niet wanneer ik stoppen zal, maar ik moet wel over dat moment nadenken," zei Spartacus in een interview. "Ik moet ook na mijn eigen loopbaan verder. Daarom heb ik bij mijn nieuwe team gezocht naar een mogelijkheid om die twee periodes van mijn leven met elkaar te verbinden."

"Het enige wat ik nu wil is rust. Dat is lastig als je een bekend persoon bent. Veel mensen willen van alles van me in deze periode, me prijzen toekennen bijvoorbeeld. Natuurlijk ben ik daarmee vereerd, maar ik haal ze niet persoonlijk op. Nu heeft de kleine kring van mijn familie en mijn vrienden me nodig en ik hen."

De Zeeuw baalt: "Het is telkens iets anders"

Demy de Zeeuw valt dit seizoen van de ene blessure in de andere. Van de trap in zijn gezicht op het WK tot de rugblessure waardoor hij vorige week nog de oefeninterland tegen Turkije moest missen. Het zit De Zeeuw niet mee. De Zeeuw baalt als een stekker van alle fysieke malheur.

"Het is het een na het ander en dat is heel irritant," aldus De Zeeuw op de officiële website van Ajax. "Ik kan er zelf niet zo veel aan doen, want het is telkens iets anders."

Het lichaam van de 27-jarige De Zeeuw heeft het zwaar te verduren na de korte pauze van slechts een week tussen het WK en het clubvoetbal. Een langere rustperiode in de winterstop kan mogelijk wat verlichting brengen. "We zijn er in elk geval over aan het praten, dus we zien het wel," vervolgt de middenvelder.

Tot die rustperiode staan er nog vier wedstrijden op de rol. Aankomende zondag is de eerste tegen VVV-Venlo. "Vorig jaar hebben we het daar goed gedaan en wonnen we (0-4, red.). Dat moeten we dit jaar ook weer doen," stelt De Zeeuw. "VVV heeft met Ruud Boymans en Jorge Chula aardige spelers. Vooral Boymans vind ik een goede spits, die er toch al een hoop goals heeft in liggen."

Wekelijkse releaselijst week 47

Releaselijst week 47, 22-11-2010 t/m 28-11-2010, Europese retailgames. Deze week is een sportieve week met Gran Turismo 5, Zumba Fitness, dansen met Michael Jackson en Get Fit met Mel B. Ter ontspanning kunnen we verven met Epic Mickey en rappen met Def Jam Rapstar.

PSP

  • Michael Jackson
  • Football Manager Handheld 2011
  • Megamind: The Blue Defender
  • Tron: Evolution

DS

  • Tron: Evolution
  • Spectral Force: Genesis
  • Touchmaster 4: Connect
  • Hot Wheels: Track Attack
  • Michael Jackson
  • Megamind: The Blue Defender
  • Harvest Moon: Sunshine Islands
  • 3 in 1: Solitaire, Mahjong & Tangram
  • House

PS3

  • Sly Collection
  • Gran Turismo 5
  • Splatterhouse
  • Megamind: Ultimate Showdown
  • Zumba Fitness
  • Def Jam: Rapstar
  • Majin and The Forsaken Kingdom
  • Tron: Evolution
  • Get Fit with Mel B
  • NBA Jam

Xbox 360

  • Sports Island Freedom
  • Zumba Fitness
  • Majin and The Forsaken Kingdom
  • Tron: Evolution
  • Game Party: In Motion
  • Get Fit with Mel B
  • NBA Jam
  • Def Jam: Rapstar
  • Splatterhouse

Wii

  • Get Fit with Mel B
  • Raving Rabbids: Travel in Time
  • Tron: Evolution - Battle Grids
  • Pac-Man Party
  • Hot Wheels: Track Attack
  • Def Jam: Rapstar
  • Zumba Fitness
  • Michael Jackson
  • Epic Mickey
  • Megamind: Mega Team Unite
  • Worms Battle Island

PC

  • Tron: Evolution
  • MX vs ATV Reflex

 

'Rijke Tsjech investeert bij Quick Step'

De toekomst van wielerformatie Quick Step lijkt zeker tot en met 2013. De ploeg van manager Patrick Lefevre heeft volgens Het Nieuwsblad een investeerder gevonden in de naam van de Tsjechische multimiljonair Zdenek Bakla.

Hierdoor lijkt een verklaring gevonden voor het aanbod dat de ploeg eerder deed aan de wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar. De komst van de Tsjech is nog onzeker omdat hij een contract heeft bij Fidea. Quick Step zou later vandaag komen met een officiële verklaring.

Oma Obama bidt dat kleinzoon moslim wordt

De oma van de Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd dat ze in het Saudische bedevaartsoord Mekka heeft gebeden dat haar kleinkind zich bekeert tot het islamitische geloof. De 88-jarige Sarah Omar zei dat in een interview met de krant Al-Watan.

De grootmoeder van Obama, die in Kenia woont, verblijft op dit moment in de Saudische stad Djedda, samen met haar zoon Saeed Hussein Obama en vier van haar kleinkinderen. De oom van het Amerikaanse staatshoofd bedankte koning Abdullah van Saudi-Arabië voor diens gastvrijheid.

In augustus bleek uit opiniepeilingen in de Verenigde Staten dat ongeveer een op de vijf Amerikanen denkt dat Obama al moslim is. Het Witte Huis ontkent dergelijke geruchten steevast met klem. Obama is volgens officiële verklaringen een 'toegewijde christen'.

SP dient motie in tegen pasjes coffeeshop

De SP dient vandaag in de Tweede Kamer een motie in tegen het aangekondigde pasjessysteem voor bezoekers van coffeeshops.

Het kabinet wil dat mensen voortaan alleen nog maar met een pasje toegang krijgen tot coffeeshops. Ook moeten alle coffeeshops sluiten die in een straal van 350 meter van een school zitten.

Eerder liet burgemeester Eberhard van der Laan al weten niets te zien in de plannen, omdat hij voorspelt dat daardoor de drugsoverlast op straat zal toenemen. De SP deelt die vrees en wil dat gemeentes zelf kunnen bepalen hoe zij drugsoverlast aanpakken.

'Russische talenten op proef bij Vitesse'

Vitesse heeft met de Russische voetbalacademie Yiru Konoplev gesprekken over een samenwerking. Aslan Dudiev (20) en Nikolay Ivannikov (18) krijgen een stage in Arnhem.

De twee Russische voetballers worden dinsdag verwacht bij Vitesse en blijven twee weken. Dudiev speelt momenteel in het beloftenteam van Zenit Sint-Petersburg, Ivannikov speelt bij Spartak Moskou, eveneens in het tweede elftal. De voetbalacademie heeft zelf geen team op het hoogste niveau, waardoor de spelers 'afgezet' worden bij Russische topclubs.

Een ingang naar West-Europa zou de academie echter ook aanstaan en daar zijn Vitesse en Chelsea voor in beeld, aldus het Algemeen Dagblad. De academie wordt gefinancierd door Roman Abramovich, clubeigenaar van Chelsea. Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft goede banden met Abramovich.

Vanwege de regelgeving kunnen veel Russische voetballers niet direct de stap maken naar Engeland. Daardoor is een tussenstap bij Vitesse aantrekkelijk. Vertegenwoordigers van de club kwamen kort geleden voor een kennismaking bij elkaar.

Arsenal enkele weken zonder Fàbregas

Arsenal moet het minimaal twee weken stellen zonder aanvoerder Cesc Fàbregas. De 23-jarige Spanjaard liep dinsdag in het Champions League-duel met Sporting Braga een hamstringblessure op. Een scan moet uitwijzen hoe lang de middenvelder precies is uitgeschakeld, maar de medische staf van de Engelse voetbalclub gaat uit van een afwezigheid van enkele weken.

"Het is een grote klap voor het team", zegt manager Arsène Wenger op de clubsite. "Dit is een sein dat we ons moeten afvragen in hoeverre Fàbregas zo veel belast kan worden. Zeker in de komende twee maanden moeten we voorzichtig met hem zijn."

Ook Emmanuel Eboué kwam in Portugal gehavend uit de strijd. De 27-jarige Ivoriaanse middenvelder werd in het met 2-0 verloren duel met een brancard van het veld gedragen. Hij is met een knieblessure minimaal een maand uit de roulatie. "Maar het kan ook zomaar acht weken zijn", zegt Wenger.


Cesc Fàbregas (Foto: Novum)

Alguersuari: "Stoeltje Buemi niet zeker"

Jaime Alguersuari steunt zijn Toro Rosso-teamgenoot Sébastien Buemi maar beseft tegelijkertijd dat de positie van de Zwitser bij de renstal in gevaar is. De reserve-rijder van Red Bull Daniel Ricciardo klopt namelijk nadrukkelijk op de deur na zijn goede testresultaten in Abu Dhabi afgelopen week.

Alguersuari kreeg door de uitspraken van teambaas Franz Tost dan ook de vraag voorgeschoteld of Ricciardo volgend jaar zijn teamgenoot zal zijn in plaats van Buemi. "Ik weet niet wat er zal gaan gebeuren," zei de Spanjaard die voor de promotie van Gran Turismo 5 een Red Bull-prototype mocht gaan besturen. "Wat ik wel kan zeggen is dat als mijn teamgenoot de Red Bull had bestuurd hij het beter had gedaan dan Ricciardo."

Alguersuari zelf hoeft zich geen zorgen te maken over zijn stoeltje, omdat Tost hem geprezen heeft. "Jaime heeft dit jaar geleerd de set-up te bepalen, de auto te ontwikkelen en te racen. Ik kijk uit naar volgend jaar waar we een meer volwassen rijder hebben die zich constant verbetert," zei Tost tegen El Deportivo Mundo.

"Ik ben trots op wat hij gezegd heeft, omdat ik vind dat ik dit jaar vooruit ben gegaan en ik van plan ben die lijn door te trekken," zei Alguersuari.

Straatrovers slaan toe met honkbalknuppel

De politie heeft drie zeer jonge straatrovers aangehouden die in Amsterdam-Zuidoost een vrouw onder bedreiging van een honkbalknuppel hadden beroofd.

Het gaat om twee jongens van 12 jaar en eentje van 13 jaar oud. De drie sloegen woensdagmiddag toe in het Reigersbos. Een 25-jarige vrouw liep op het Meibergpad, waar ze ter hoogte van het basketbalveld Snodenhoekpark plotseling van achteren werd geschopt. Toen het slachtoffer zich omdraaide, werd ze door drie jongens bedreigd met een honkbalknuppel en gedwongen haar mobiele telefoon af te geven.

Na de straatroof vluchtten de drie in de richting van het winkelcentrum Reigersbos. Ze zijn even later bij station Holendrecht aangehouden en zitten nog vast.

[EK] Estafetteploeg, Kienhuis naar finale

De Nederlandse mannenestafetteploeg heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven op de 4x50 meter wisselslag geplaatst voor de eindstrijd. Het viertal bestaande uit Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Jan Kersten tikte aan in 1.35,65 minuten en noteerde samen met Duitsland de tweede tijd. Italië was vier tienden sneller.

Job Kienhuis plaatste zich op de 400 meter vrije slag voor de finale. De 21-jarige langeafstandsspecialist klokte met 3.46,11 minuten de vierde tijd.

Black Rock Shooter: The Game aangekondigd voor PSP

Voor degenen die fan zijn van Japanse animé en zo nu en dan eens een game laten overvliegen is er goed nieuws. De onlangs uitgebrachte animé Black Rock Shooter krijgt een eigen game op de PSP die, hoe origineel ook, Black Rock Shooter: The Game gaat heten.

De game volgt de avonturen van de Black Rock Shooter: een meisje met gloeiende, blauwe ogen en een gun die twintig kogels per seconde schiet. De game speelt zich af in 2051, negentien jaar nadat er oorlog uitbrak met buitenaards leven. De mensheid heeft haar rug tegen de muur met maar twaalf mensen die nog leven. De overgebleven mensen vechten tegen de zeven apostelen en eindeloos veel mechs.

De game komt de volgende lente uit in japan voor ¥6,279 (ongeveer €55,-). De limited edition zal ¥10,479 (ongeveer €95,-) kosten. De limited edition zal naast de game ook artwork, een Black Rock Shooter-figuurtje, een artbook en de soundtrack bevatten. Er is al een teaser site geopend die vanaf 29 november meer moet laten zien. Je kunt hier alvast een trailer bekijken.

 

Vinokourov mikt op podium Tour de France

Alexandr Vinokourov wil in 2011 voor het podium gaan tijdens de Tour de France. Dit meldde de Kazak tegen Cyclingnews. Afgelopen zomer keerde hij voor het eerst terug in de Franse rittenkoers na een dopingschorsing en won direct een rit.

"Hoe het er nu voorstaat wordt het klassement mijn doel in 2011, waarom niet?" zei Vinokourov op de website van zijn ploeg Astana. "Laat ik het zo zeggen; als ik niet voor Contador had hoeven knechten afgelopen zomer, dan had ik met Menchov om de derde plaats geknokt. Dus er is altijd een kans."

"We gaan het klassement niet opgeven voordat we begonnen zijn. We zullen gaan strijden om het geel en als dat niet lukt dan kunnen we altijd nog voor de bolletjestrui, het ploegenklassement of een paar mooie ritten gaan. Maar op dit moment is het podium het doel."

[Upd][Video] Woede kost coach Cluj baan

De coach van CFR 1907 Cluj Sorin Cartu kon zich dinsdagavond in het Champions League-duel met FC Basel (1-0 verlies) niet meer beheersen en sloopte een dug-out. Zijn team kan door het verlies tegen het Zwitserse team de volgende ronde in de Champions League niet meer bereiken, wat voor Cartu reden was om zich even uit te leven.

Update 12.18 uur

CFR 1907 Cluj heeft Cartu na zijn woedeaanval ontslagen. "De actie van Sorin Cartu past niet bij het imago en de waarden van de club," aldus voorzitter Iuliu Muresan over het ontslag van de trainer. Alin Minteuan zal Cartu's plaats op de bank innemen.

Bekijk hieronder de beelden van de woedeuitbarsting.

Noord-Amerikaanse launch trailer GT5

Gran Turismo 5 is te koop! Je gelooft het niet, maar toch is het zo. Aan media-aandacht en reviews geen gebrek, maar voordat onze review (een beetje vertraagd door onze vrienden van de post) te lezen is op FOK!games hier even de Noord-Amerikaanse launch trailer. Om je zoet te houden.

De trailer laat nooit eerder vertoonde beelden zien en zelfs delen van de zeven minuten lange intro van de game. Laten we met z'n allen hopen dat de game het wachten waard blijkt te zijn. Kijk en geniet.

 

Petrov: "Alonso-fans spamden mijn facebook onder"

Vitaly Petrov heeft aangegeven dat fans van Ferrari en Fernando Alonso zijn facebookpagina ondergespamd hebben. Ze beschuldigden de Renault-rijder van het blokkeren van Alonso, terwijl de Rus in Abu Dhabi alleen zijn werk deed. Mede door het werk van de Renault-coureur kon Sebastian Vettel wereldkampioen in de Formule 1 worden.

Alonso zat na een vroege pitstop 39 ronden vast achter Petrov en kwam de als zesde rijdende Renault-coureur ondanks enkele inhaalpogingen niet voorbij. "Vele mensen hebben me er van beschuldigd dat ik Alonso opgehouden heb," zei Petrov. Hij zei in Bild dat vele Spaanse fans gewelddadige uitspraken tegen hem deden. "Het is allemaal onzin, want ik deed niets fout. Ik reed 39 ronden voor zijn neus en niemand die mij op de radio vertelde dat ik Sebastian zo hielp om wereldkampioen te worden."

"En zelfs als hij mij voorbij was gegaan dan had hij Rosberg nog moeten passeren. Ik reed mijn eigen race en Ferrari maakte een tactische fout," zei Petrov die niets kon met het wuifgebaar dat Alonso na de race tegen hem maakte.

"Hij verdient het," zei Petrov over Vettel die de titel behaalde. "De kranten zeiden dat het een mirakel was, maar het kwam door zijn harde werken." De Rus gaf aan niet persoonlijk door de Duitser bedankt te zijn. "Hij heeft mijn telefoonnummer niet. Maar ik zag op zijn website dat hij aan zijn fans schreef dat hij me dankbaar was."

Republikein schuldig aan illegale campagnefinanciering

Een rechtbankjury in het Texaanse Austin heeft Tom DeLay, de vroegere voorzitter van de Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, woensdag schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering.

De jury had negentien uur nodig om tot het oordeel te komen dat DeLay in 2002 190.000 dollar aan bedrijfsdonaties illegaal heeft doorgesluisd naar de campagnekassen van Republikeinse kandidaten voor het Texaanse Congres.

De Texaanse wet verbiedt het gebruik van bedrijfsdonaties voor politieke campagnes. DeLay, die volhoudt onschuldig te zijn, hangt een gevangenisstraf van tussen de vijf jaar en levenslang boven het hoofd.

DeLay stond bekend als een politieke straatvechter met een conservatieve agenda. Zijn bijnaam luidde The Hammer. In 2006 trok hij zich terug uit de politiek. Hij is sindsdien werkzaam als consultant.


Republikein DeLay schuldig aan illegale campagnefinanciering (Foto: Novum)

VS stoppen met kleurcodes terreurdreiging

Ruim acht jaar na de invoering onder de Republikeinse president George W. Bush is het einde in zicht voor de omstreden kleurcodes die informatie zouden moeten geven over terreurdreiging in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Er komt een nieuw systeem met beschrijvingen van het dreigingsniveau, net zoals in Nederland. Het is nog onduidelijk wanneer de VS precies stoppen met de kleurcodes.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid introduceerde het kleuralarm in maart 2002, in een reactie op de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De Democraten, toen nog in de oppositie, uitten kritiek op het systeem, dat geen informatie over terreurdreiging zou verschaffen, maar slechts de angst bij het publiek zou aanwakkeren.

Mourinho verwacht vijandige ontvangst in Camp Nou

De klassieker tussen Barcelona en Real Madrid van komende maandag is er een met een speciaal tintje voor José Mourinho. De Portugese oefenmeester van Real Madrid was bij Barcelona in het verleden werkzaam als tolk en assistent-trainer en is nu dus hoofdtrainer bij de grote rivaal van de Catalanen.

Vorig seizoen was hij even terug in Camp Nou voor de halve finale Champions League en poogde hij het publiek te provoceren toen zijn toenmalige club Internazionale er de finale bereikte. Mourinho hoeft dan ook niet te rekenen op een liefdevol ontvangst. Die conclusie had hij zelf ook al getrokken.

"Voor de supporters van Barça ben ik persona non grata," vertelt Mourinho aan FIFA.com. "Waarschijnlijk krijg ik een vijandige ontvangst. Maar het enige dat ik kom doen is het spelen van een voetbalwedstrijd."

Mourinho geeft aan niet wakker te liggen van de naderende Clásico. "Zoals ik altijd zeg: als we maandag winnen, is het een dag later dinsdag. Als we verliezen, is het een dag later evengoed dinsdag. Wat er ook gaat gebeuren, we moeten hard werken en genieten van de wedstrijd."

Real Madrid is momenteel koploper in de Primera División, met een punt meer dan tegenstander Barcelona.

Australische door eigen auto overreden

Een vrouw uit het Australische Melbourne is twee keer door haar eigen auto overreden. Zij is in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen.

De vrouw had woensdag haar auto geparkeerd op de oprijlaan bij haar huis, maar vergeten hem op de handrem te zetten. Toen zij wegliep werd zij op de sterk hellende oprijlaan door haar auto overreden. De klap was zo heftig -het voertuig reed over haar benen en onderlichaam- dat ze zich niet meer kon bewegen.

De auto daarentegen won aan snelheid, ramde aan de overkant van de straat een muur en werd teruggekatapulteerd, om opnieuw over de vrouw heen te rijden.

Games zorgen voor slechte films

De acteur Billy Bob Thornton geeft gamers de schuld van de slechte kwaliteit films die de laatste tijd uitkomen. Thornton, de ex van Angelina Jolie en ster van Armageddon, zegt in een artikel in de Telegraph dat we in een tijd leven waarin we de slechtste films ooit maken.

Volgens Thornton zijn filmmakers gericht op de gamende generatie. In de meeste games gaat het om het killen voor de lol. Volgens Thornton moet er altijd een soort moraal of les zitten in gewelddadige films.

Als voorbeeld neemt hij zijn laatste film Faster, waar The Rock een brute slachtpartij uitvoert. Deze film is namelijk niet gericht op het stereotype geweld van veel films, waarin de hoofdpersoon voor de lol een groot aantal mensen vermoordt. Deze film laat zien wat de invloed van de gevangenis is, wat moord met je psyche doet.

Of deze man gelijk heeft en de traditionele bloedbaden te vinden zijn in de film Faster, dat zal de tijd leren.

Arrestatiebevel tegen Nederlandse oorlogsmisdadiger

De 88-jarige nazi-oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber wordt als het aan justitie ligt in Duitsland gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland. De in 1947 voor oorlogsmisdaden veroordeelde Haarlemmer woont in Duitsland. Het OM heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Faber werd in 1947 veroordeeld tot de doodstraf voor moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. De straf werd later omgezet in een levenslange celstraf.

De nazi wist in 1952 uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en vluchtte naar Duitsland. Daar kreeg hij het staatsburgerschap, omdat hij lid was van de SS. In 2007 maakte de Duitse justitie bekend dat verschillende Nederlandse oorlogsmisdadigers niet meer strafrechtelijk zouden worden vervolgd. Een van hen was Faber.

Het OM heeft Duitsland al eerder verzocht om uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de straf. Dat liep steeds op niets uit. Faber heeft de Duitse nationaliteit en Duitsland levert geen onderdanen uit. Het OM kan geen uitspraken doen over de kans van slagen van het uitvaardigen van het Europese arrestatiebevel.

Dynamo, Langhenkel verliezen in Challenge Cup

Langhenkel Volley en Draisma Dynamo hebben niet lang kunnen genieten van hun Europese avontuur. De volleyballers werden gisteren uitgeschakeld in de tweede ronde van de Challenge Cup. Langhenkel verloor voor de tweede keer ruim van Tytan AZS uit Polen (3-0).

Dynamo was dichterbij plaatsing. De Apeldoorners verloren vorige week nog met 1-3 bij Tampere uit Finland, maar wonnen gisteren thuis zelf met diezelfde cijfers. Hierdoor was er een golden set nodig. Tampere wist deze te winnen met 10-15, waardoor ook voor Dynamo het toernooi alweer voorbij is.

DiCaprio vond script Inception verwarrend

Leonardo DiCaprio vond het scenario van Inception bij vlagen onbegrijpelijk. De film toont een mengeling van droombeelden en werkelijkheid, waarbij de scheidslijn niet altijd duidelijk is voor de kijker. De hoofdrolspeler had blijkbaar hetzelfde probleem.

"Ik wilde de hele tijd precies weten waar we waren", zegt de 36-jarige acteur tegen de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. "In het begin was het bij vlagen zeer verwarrend, maar hoe meer we erover spraken, hoe beter ik het begreep."

DiCaprio is weken bezig geweest om het script uit te pluizen met regisseur Christopher Nolan. "Door het werk van Leonardo en Chris aan het personage werd het steeds minder een puzzel, en meer een verhaal over een personage waar het publiek zich mee kon identificeren", zegt Emma Thomas, de vrouw van Nolan en coproducent van de film.

Ook leden van de crew hadden aanvankelijk moeite met het scenario. Zo had Paul Franklin, hoofd visuele effecten, zijn eigen uitdaging toen hij las dat in een scène de stad Parijs zichzelf oprolt. "Bij die scène stond slechts één aantekening: de stad wordt in tweeën gevouwen'. Werken met Chris is fantastisch, maar hij is ook ontzettend veeleisend", zegt Franklin.

Inception ging op 22 juli in Nederland in première en is nog altijd in sommige Nederlandse bioscopen te zien.


Leonardo DiCaprio (Foto: Novum)

KLM start lijndienst op Aalborg

KLM start op 27 maart 2011 een nieuwe lijndienst op het Deense Aalborg. Dit maakt de Nederlandse tak van Air France-KLM donderdag bekend.

De dienst zal twee keer per dag worden uitgevoerd met een Fokker 70 van KLM cityhopper, met 80 stoelen.

Aalborg wordt na Kopenhagen en Billund de derde Deense bestemming van KLM, dat via Schiphol doorverbindingen biedt naar 74 intercontinentale en 78 Europese bestemmingen.

[EK] Heemskerk, Kromowidjojo snelsten op 100 vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zich geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Tijdens het EK kortebaan in Eindhoven waren de Nederlandse vrouwen verreweg de snelste vrouwen uit de serie. Heemskerk was daarbij Kromowidjojo te snel af, 52,01 om 52,20. 

Ook de derde plaats was voor een Nederlandse, Inge Dekker (52,85), maar omdat alleen de snelste twee vrouwen per land door kunnen gaan, valt zij buiten de boot. Ilse Kraaijveld was met 54,75 een stuk trager, maar haar dertiende plaats was ook genoeg geweest voor plaatsing.

Dode gevonden in water bij Amsterdam CS

In het water langs de Prins Hendrikkade in Amsterdam is donderdag een lijk gevonden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het lichaam dreef in de buurt van het Centraal Station.

De politie heeft het gebied afgezet en duikers zijn bezig om het lichaam uit het water te halen, zegt een woordvoerder van de politie.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Volgens de Amsterdamse zender AT5 is het lichaam zwaar gehavend, maar dat kan de politie niet bevestigen.

[EK] Verlinden eenvoudig naar halve finale

Joeri Verlinden is eenvoudig doorgedrongen tot de halve finales bij het EK kortebaan in Eindhoven. De Nederlandse zwemmer zette in de series op de 100 meter vlinderslag met 51,84 seconden de tweede tijd neer, achter de Tsjech Jan Sefl die met 51,70 seconden nipt sneller was. Later vandaag zijn de halve finales.

Sharon van Rouwendaal en Wendy van der Zanden plaatsten zich bij de 100 meter rugslag ook voor de halve finales. Van Rouwendaal kwam met 59,04 seconden tot de derde tijd, terwijl Van der Zanden met 59,24 seconden zesde werd.

Robin van Aggele haalde met moeite de halve eindstrijd op de 100 meter schoolslag. De titelverdediger zette met 59,75 seconden de zestiende tijd neer. Lennart Stekelenburg deed het met 59,61 seconden en een vijftiende plaats iets beter. Jurjen Willemsen werd op de 200 meter rugslag al in de series uitgeschakeld. Hij kwam met een tijd van 1.58,05 tot een vijftiende plaats, terwijl een stek bij de beste acht voor een finaleplaats vereist was.

[NBA] Utah wint met sterke Elson van New Orleans

Francisco Elson blijft met Utah Jazz uitstekend presteren in de NBA. De Rotterdammer versloeg met zijn ploeg in eigen huis New Orleans Hornets, dat de laatste weken goed op dreef was. Elson had een wezenlijke bijdrage in de 105-87 overwinning met acht punten en vier rebounds in achttien minuten speeltijd.

Dan Gadzuric verging het minder goed. De Hagenaar leed met Golden State Warriors de zesde nederlaag uit de laatste zeven wedstrijden. Houston Rockets was in eigen huis te sterk: 111-101. Gadzuric kwam zes minuten in actie. Hij scoorde geen punten en pakte ook geen rebounds.

Het sterrenensemble van Miami Heat ging voor de derde keer op rij onderuit. Op bezoek bij Orlando Magic werd met 104-95 verloren. Orlando nam met de zege revanche op de ruime nederlaag die het eerder dit seizoen leed tegen de titelfavoriet. LeBron James kwam voor Miami tot 25 punten, maar zag Dwight Howard van Orlando uitgroeien tot man van de wedstrijd met 24 punten en achttien rebounds.

De koploper van de Western Conference, San Antonio Spurs, kreeg met veel moeite het laaggeklasseerde Minnesota Timberwolves op de knieën. Pas na verlenging werd de zege veiliggesteld: 113-109.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats New York Knicks 95-99
Cleveland Cavaliers Milwaukee Bucks 83-81
Toronto Raptors Philidelphia 76ers 106-90
Boston Celtics New Jersey Nets 89-83
Orlando Magic Miami Heat 104-95
Memphis Grizzlies Detroit Pistons 105-84
Minnesota Timberwolves San Antonio Spurs 109-113
Oklahoma City Thunder Dallas Mavericks 103-111
Houston Rockets Golden State Warriors 111-101
Phoenix Suns Chicago Bulls 115-123
Utah Jazz New Orleans Hornets 105-87

Willem II pakt record na record

Willem II verloor gisteren opnieuw een duel in de Nederlandse Eredivisie. Voor de Tilburgers ziet het er naar uit dat het jaar 2010 als een 'zwart' jaar in de boeken gaat. De Tilburgers behalen namelijk negatief record na negatief record.

Gisteravond hebben ze namelijk het record meeste verliespartijen in één jaar overgenomen van buurman NAC Breda. De Tilburgers wisten voor de 26ste maal in 2010 een partij te verliezen. NAC pakte het negatieve record in 1973 toen het 25 maal verloor.

Willem II heeft in de tussentijd wel wat meer records te pakken. De Tilburgers wisten al elf maal niet thuis te winnen en dat is ook een record in de Eredivisie. Als laatste kan Willem II zich vanaf vandaag ook de slechtste ploeg van Europa op het hoogste niveau noemen. Er is geen enkele ploeg in Europa die na vijftien gespeelde wedstrijden op twee punten staat.

Informatie over FFXIII:Agito druppelt binnen

Zo nu en dan lekt er eens wat informatie over Final Fantasy Versus XIII en Final Fantasy Agito XIII naar buiten via de 3rd Birthday Twitter. Over die laatste heeft de director van 3rd Birthday, Hajime Tabata, wat vrijgegeven. Hij is namelijk ook de director van FFaXIII.

De fans hebben volgens Tabata nog te weinig informatie over deze PSP-game gehoord. Hij en zijn team werken hard aan deze game en beloven volgend jaar zo veel te onthullen over de game dat gamers over de hele wereld niet kunnen wachten tot ze deze game in handen krijgen.

Voorlopig kan hij alleen het volgende over de game kwijt:
- Agito's wereldvisie is gebaseerd op een conflict tussen vier fantasiegebieden.
- Er zullen dodelijke gevechten zijn tussen magie en wapens.
- De game kijkt ook naar de twee kanten van de realiteit, het gewone en het buitengewone.

Tabata geeft als tip dat we allemaal 3rd Birthday moeten spelen, die nog steeds geen Europese releasedatum heeft, om erachter te komen wat er allemaal mogelijk is met Agito. Omdat het kernteam gelijk is van de twee games verwacht Tabata 3rd Birthday de weg zal banen voor Agito.

Agito

[WTF] Djokovic: "Zag maar met één oog"

Novak Djokovic verloor gisteravond bij de ATP World Tour Finals in Londen eenvoudig van de nummer één van de wereld Rafael Nadal. De Serviër kon tot 5-5 in de eerste set goed meekomen, maar ging vervolgens met 5-7 en 2-6 onderuit. De reden die hij aanvoerde was dat hij met maar één oog kon zien.

"Je weet natuurlijk dat spelen met één oog niet genoeg is. Zeker niet als je aan de andere kant van het net Nadal hebt staan," zei Djokovic die tijdens de partij werd behandeld aan een irritatie aan het rechteroog. "Het enige wat ik vanaf dat moment kon doen, was de bal zo hard raken als ik kon, in de hoop dat de bal in zou gaan."

Omdat de Serviër na de behandeling weinig ballen meer goed raakte kon Nadal zijn opponent snel opzij zetten. Waar de eerste set nog vijf kwartier kostte was het tweede bedrijf in een half uur voorbij. "Vanaf 5-5 kon ik gewoon niet meer spelen. Ik kon de bal niet meer zien. Daar had ik vooral last van bij het ontvangen van Nadals service. Dat was echt vreselijk."

[EK] Nijhuis naar halve finale op 50 meter school

Moniek Nijhuis en Tessa Brouwer hebben zich bij de EK kortebaan in Eindhoven geplaatst voor de halve finales op de 50 meter schoolslag. Titelverdedigster Nijhuis zette in de series met 31,04 seconden de derde tijd neer, terwijl Brouwer met 31,06 vierde werd. De halve finales zijn later vandaag.

Stefan de Die, Bas van Velthoven, Robbert Donk en Jan Kersten wisten zich bij de mannen niet te plaatsen voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. De Die was met 22,44 seconden en een 21e plaats de beste van het kwartet.

PVV'er zes weken op non-actief

PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel mag de komende zes weken nergens het woord over voeren. Ook raakt hij zijn eerste woordvoerderschap op het gebied van de rijksuitgaven kwijt.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders donderdag laten weten. Hij neemt de maatregelen, omdat Van Bemmel bij zijn sollicitatie als Kamerlid heeft verzwegen dat hij in 2006 is veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Wilders kondigde woensdag al aan dat Van Bemmel een deel van zijn portefeuille moet inleveren. Aanleiding daarvoor was het onderzoek van RTL Nieuws naar het strafrechtelijk verleden van alle Tweede Kamerleden.

"Van Bemmel zal tot het einde van het kerstreces nergens het woord over voeren", aldus Wilders. Het kerstreces duurt tot 10 januari 2011.

PVV'er Van Bemmel zes weken op non-actief
PVV'er Van Bemmel zes weken op non-actief (Foto: ANP)

Horeca-omzet groeit door prijsverhogingen

Na acht kwartalen van krimp vertoont de horeca in het derde kwartaal van dit jaar weer enige groei, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is geheel te danken aan prijsverhogingen. Het omzetvolume kromp met 1 procent.

De sterkste omzetgroei vond plaats bij hotels, met 4,5 procent.

Cafés boekten 2,1 procent meer omzet, door een stijging van de prijzen met 2,6 procent, bij een volumedaling van 0,5 procent.

Restaurants zagen de omzet met 4 procent dalen. De prijzen stegen hier met 1,7 procent, het volume met 5,4 procent.

Nieuwe PSN categorie voor Japan

Sony heeft aangekondigd dat er een nieuwe en speciale categorie zal worden toegevoegd aan het PlayStation Network in Japan, de categorie heet 'Western Game Buyer Selection' en bevat games, voor zowel de PlayStation 3 als de PlayStationPortable, die eerder alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar waren.

De service zal morgen online gaan en de eerste games waarvan de Japanners gebruik kunnen maken zijn: Castle Crashers en Comet Crash voor de PlayStation 3 en Young Thor voor de PlayStationPortable. Meer games voor de nieuwe service worden op korte termijn verwacht door Sony.

PSN

'GTA V op z'n vroegst in 2012'

Analist bij het Amerikaanse Janco Partners Mike Hickey voorspelt dat Grand Theft Auto V pas op z'n vroegst in 2012 uitkomt. Tot die tijd blijft Take-Two wel winst maken, want in het aankomende fiscale jaar heeft de in New York gesitueerde uitgever twee grote producties op de planken liggen.

Hickey gelooft dat Take-Two's fiscale jaar in 2011 geen financieel fiasco wordt, ook al komt GTA V dan niet uit. In dat fiscale jaar, dat sinds kort ook voor deze uitgever loopt vanaf 1 april 2011 tot 31 maart 2012, worden naar verwachting twee andere grote titels gelanceerd: Max Payne 3 en L.A. Noire.

Deze twee games zullen de software line-up leiden, eentje waarin ook Duke Nukem Forever zal zitten. Zo blijft het bedrijf mogelijk winstgevend zonder dat er een nieuwe Grand Theft Auto- of Red Dead-game uitkomt.

Wanneer GTA V wel uitkomt, Hickey denkt in het fiscale jaar van 2012, zal het een enorm succes zijn. De analist verwacht dat er een slordige zestien mijoen games verkocht zullen worden en dat het Take-Two 750 miljoen dollar op zal brengen. Geen windeieren dus. Daarnaast denkt Hickey dat BioShock Infinite ook in dat jaar uitkomt en voor 182 miljoen dollar gaat zorgen met vier miljoen verkochte exemplaren.

Hickey denkt dat dit succes mogelijk is door het verhoogde aantal gekochte consoles in onder andere Amerika. Hij zegt dat eind 2010 de gecombineerde install base ligt op 41 miljoen stuks, terwijl dat ten tijde van de release van Grand Theft Auto IV nog op achttien miljoen lag.

 

Ambassadeur bij viering onafhankelijkheid Suriname

De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi woont donderdag de officiële viering van 35 jaar onafhankelijkheid van Suriname bij. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De ambassadeur had dinsdag, op eigen initiatief, voor de eerste keer een ontmoeting met Bouterse. Sinds het aantreden van Bouterse was de relatie van Nederland met Suriname bekoeld geraakt.

Jacobi wilde met Bouterse praten in verband met de onafhankelijkheidsviering en hij bracht namens de Nederlandse regering zijn gelukwensen over aan het Surinaamse volk. Hij liet na afloop weten dat het gesprek in goede sfeer was verlopen. Een topadviseur had medio augustus laten weten dat Jacobi's aanwezigheid niet op prijs werd gesteld tijdens de inauguratie van Bouterse als president.

Jacobi kwam toch opdagen maar kreeg, anders dan de andere aanwezigen van het corps diplomatique, geen hand van Bouterse. De Surinaamse president is in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor drugshandel. Ook loopt er een proces tegen Bouterse vanwege de Decembermoorden in 1982.

De viering van de onafhankelijkheid van Suriname begint donderdag in de hoofdstad Paramaribo om 06.00 uur (lokale tijd) met 21 minuutschoten. Later op de dag vindt onder meer een militaire parade en een defilé plaats. China, Brazilië en Frankrijk leveren een bijdrage. Ook is er een parachuteshow.

De viering krijg volgens een woordvoerder van de Surinaamse regering dit jaar echter een sober karakter, nadat het afgelopen weekeinde zeven goudzoekers in het oosten van Suriname om het leven kwamen. Om hier bij stil te staan wordt een minuut stilte in acht genomen.

De activiteiten rond de onafhankelijkheidsviering gingen op 6 november van start en duren nog tot en met 5 december. De commissie die de viering organiseerde liet eerder weten te weinig geld te hebben om alle activiteiten te kunnen bekostigen.

Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk, na bijna vier eeuwen een kolonie te zijn geweest van Nederland.

PS3 krijgt het moeilijk verkoopsucces PS2 te evenaren

Sony's voormalige hoofd van Worldwide Studios, Phil Harrison, zegt dat Sony het nog heel moeilijk gaat krijgen om het verkoopsucces van de PlayStation 2 te evenaren met de PlayStation 3.

Dat zegt Harrison in een vraaggesprek voor een artikel over de PlayStation 2, dat de afgelopen tien succesvolle jaren van het apparaat weergeeft, tegen de website Eurogamer. Harrison gelooft dat de markt een andere dynamic dan vandaag de dag heeft. Nu is het veel competitiever.

“I hope PS3 can match PS2, but I think the market dynamics are slightly different”, zegt Harrison. “For a large chunk of its life-cycle, the PS2 didn’t really have any competition anywhere in the world, so Sony was able to sell a huge number of units. If PS3 does reach the same level it will take longer and it will be a more difficult challenge.” 

Daarnaast heeft hij aangegeven dat third party exclusives het makkelijkst aan te trekken waren in de hoogtijdagen van de PS2 en dat pas in de laatste periode van de levenscyclus van de PS3 hetzelfde zal gebeuren.

De oprichter van Sony Computer Entertainment denkt daar anders over en gelooft dat de PS3 het niet zó moeilijk zal krijgen. “In the case of both PS1 and PS2, we sold more Slim units than original models”, zegt Chris Deering. “The PS3 Slim has only been out a couple of years. If you could get a PS3 for a hundred pounds… Can you imagine? It could go much higher and last longer.” 

Op de verjaardag van de PlayStation 2 is het apparaat 146 miljoen keer over de toonbank gegaan, terwijl zijn voorganger in slechts vier jaar bij vijftig miljoen haalde. Of de PlayStation 3 dus net zo succesvol, na een eventuele prijsverlaging, zal zijn, moet nog blijken.

Ajax teleurgesteld in PSV

Ajax heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in PSV. De Eindhovenaren hebben kwaad bloed gezet in de Amsterdam ArenA nu duidelijk is geworden dat zij toch een belastende verklaring hebben aangegeven. 

Eerder gaf Otman Bakkal aan dat "de beelden maar voor zich moesten spreken en geen kwaad woord over Suárez te zullen spreken." Nu blijkt echter dat dit niet het geval is. Niet alleen Bakkal maar ook Ibrahim Afellay en teammanager Mart van den Heuvel hebben een verklaring tegen Suárez afgelegd. Bij de Amsterdammers is dit in het verkeerde keelgat geschoten omdat Eyong Enoh eerder wel een 'collegiale verklaring' na een elleboogstoot van Afellay heeft afgegeven. 

Deze verklaringen zijn echter niet de reden voor teleurstelling bij de Amsterdammers. De Ajacieden zijn namelijk vooral teleurgesteld over de handelswijze van Cees-Rein van den Hoogenband, de clubarts bij de Eindhovenaren. Volgens meerdere bronnen heeft de arts het volledige medische dossier van Bakkal naar de KNVB gestuurd inclusief de foto's. "We hebben alle verklaringen in ons bezit. En dat klopt," is het enige dat een woordvoerder van Ajax erover kwijt wil. "We laten ons daar verder niet over uit, omdat we de aandacht niet willen afleiden." Na Ajax - Real Madrid was de aanvaller zelf ook al schuldbewust. "Het bijten was een fout van mij."

Moeder dode jongens Tienhoven nog vast

De moeder die verdacht wordt van het ombrengen van haar twee zoons in het Utrechtse Tienhoven woensdagavond, zit nog vast. De vrouw ligt in een ziekenhuis en is erg in de war. Ze is nog niet in staat om verhoord te worden, zegt een woordvoerder van de politie donderdagochtend.

De vader van de twee jongens vond ze toen hij aan het begin van de avond thuiskwam in de woning aan de Looydijk. Hij sloeg direct alarm, maar hulpdiensten konden niks meer voor de kinderen doen.

De moeder was niet thuis en werd later buiten het dorp aangetroffen. Waar dat was wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. Of ze gevlucht was moet uit het politieonderzoek blijken.

De vader wordt niet gezien als verdachte. De man is opgevangen door zijn familie en wordt bijgestaan door een familierechercheur van de politie. Het is nog niet bekend of het gezin bekendstond bij de instanties.

Burgemeester Mirjam van 't Veld van de gemeente Maarssen, waar Tienhoven onder valt, vroeg woensdagavond tijdens de bekendmaking van de verkiezingsuitslagenavond in Breukelen om een moment stilte. "Deze avond wordt overschaduwd door dit vreselijke nieuws."

Lynyrd Skynyrd naar Rock Band 3

Je Rock Band 3 game zal binnenkort uitgebreid kunnen worden met enkele nieuwe tracks. Onder andere 38 Special, Bad Company en Lynyrd Skynyrd zullen hun opwachting maken in de muziekgame. De tracks zullen uitkomen op 30 november voor de Wii en Xbox en 1 december voor de PS3. 

De volgende tracks zullen te downloaden zijn: 

  • 38 Special - Hold On Loosely (X)
  • Bad Company - Can't Get Enough (X)
  • Lynyrd Skynyrd - Saturday Night Special (X)
  • Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama (Live) (X)
  • Lynyrd Skynyrd - Tuesday's Gone
  • Lynyrd Skynyrd - What's Your Name? (X)
Alle tracks met een X zullen speelbaar zijn in de Promode, dus alleen Tuesday's Gone zal niet speelbaar zijn. De tracks zullen individueel €1.49, 160 MSP of 200 Wii points kosten. De Lynyrd Skynyrd pack zal te koop zijn voor €5.29, 560 MSP of 600 Wii points.
lynyrd skynyrd rb3

 

Microsoft Game Room update met Atari-titels

Krome Studios, de ontwikkelaar achter Microsofts Game Room op de Xbox 360, heeft een aantal nieuwe titels van Atari en Intellivision toegevoegd aan de catalogus van de digitale kamer.

Het nieuwe Game Pack, nummer twaalf alweer, bevat onder andere Blades Of Steel, Trick Trap, Pitfall II en Vectron. Een aantal hackers schijnt al gezien te hebben dat er nog meer titels ter download beschikbaar gesteld zullen worden. Dat gaat over de volgende lijst.

  • Arcade
    Amidar
    Detana Twinbee
    Food Fight
    MIA: Missing in Action (aka Rush’n Attack 2)
    Pooyan
    Sunset Riders (4-Player Beat’em up Cowboys)
    Twinbee (Big shooter in Japan)

  • Atari 2600
    Off The Wall
    Thwocker
    Warlords

  • Intellivision
    Volleyball

 

Critici Egyptische regering stevig aangepakt

De parlementsverkiezingen die zondag in Egypte plaatsvinden, hebben geleid tot een van de hevigste campagnes om critici van de regering de mond te snoeren. De regering van de Egyptische president Hosni Mubarak lijkt vastbesloten te zijn om de belangrijkste tegenstrever van de regering, de Moslim Broederschap, buitenspel te zetten.

De afgelopen weken hebben de politie en gewapende groepen verkiezingscampagnes van de Broederschap verstoord en zelfs een van de belangrijkste leden van de groepering aangevallen. Meer dan duizend aanhangers van de Broederschap zijn de afgelopen tijd opgepakt.

De maatregelen die tegen de Broederschap zijn getroffen, zijn zelfs zo hevig dat een rechter in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, woensdag opdracht gaf om de verkiezingen in ten minste tien van de elf districten in de stad op te schorten, omdat er te veel kandidaten door de regering zijn afgekeurd. De partij van Mubarak is tegen het besluit van de rechter in beroep gegaan. Het is niet duidelijk of de regering zich gaat houden aan de uitspraak om de verkiezingen op te schorten.

Niet alleen aanhangers van de Broederschap hebben te maken met de onderdrukking door de regering, ook de media zijn stevig aangepakt. Verscheidene tv-zenders zijn op last van de regering op zwart gegaan en critici worden geweerd. Het lijkt er dan ook op dat de regering in het licht van de presidentsverkiezingen die volgend jaar plaatsvinden haar greep op het land wil verstevigen.

Patch voor NFS: Hot Pursuit

Criterion heeft bekendgemaakt dat er volgende week een patch zal komen de PC-versie van Need for Speed: Hot Pursuit. De nieuwste racer uit de Need for Speed-reeks kwam vorige week uit op PC, PS3 en Xbox360. De patch zal onderstaande zaken aanpakken.

- Multi Core CPU's die niet meer crashen
- Problemen met de regen, sneeuw en corona-effecten zijn opgelost
- Crash bij het opstarten van het spel opgelost
- cDreamshots die corrupt raken zijn opgelost
- D-Box motion chair support Multi-Core CPU's

Bovenstaande issues worden hieronder nader toegelicht. 

  • We've now located and fixed the problem that players were reporting where the game would crash on Car Select, Map Screen, Loading screen or just at the start of an event. Interestingly we're actually intrigued that the game works at all after our investigations with the problem actually manifesting itself in code that we shipped as part of Burnout Paradise.
  • We've also taken the opportunity to address a couple of other reported problems.
  • Missing Rain / Snow and Corona effects. This have been fixed
  • CL Eye Driver crashing the game on startup. Fixed.
  • Corrupted Dreamshots in non 16:9 aspect ratios. Fixed.
  • We've also added D-BOX motion chair support.

 Once again, thanks to all the players who helped us track down and identify the problem. We'll detail exactly when the patch will be available as soon as we can. As I said, it's likely to be early next week, but we need to go through the testing and certification systems that are in place prior to release.

 nfs:hp

 

S. Williams mist Australian Open

Serena Williams heeft zich afgemeld voor het Australian Open 2011, het eerste grandslamtoernooi van het tennisjaar. De 29-jarige titelhoudster ondervindt te veel hinder van een voetblessure om zich goed te kunnen voorbereiden op het evenement in januari in Melbourne.

De Amerikaanse stapte na haar Wimbledonzege begin juli in een stuk glas in een restaurant. Daarbij scheurde ze een pees in haar voet. Williams onderging inmiddels twee keer een operatie. Na de eerste ingreep moest ze twee keer haar comeback uitstellen. In oktober ging ze opnieuw onder het mes.

De voormalige nummer 1 van de wereld wil nu in alle rust toewerken naar haar rentree. "Mijn voetblessure is door intensieve training verergerd. Voor mijn gezondheid is het nu beter om veel tijd te nemen. Het was een zware, maar juiste beslissing", liet de vijfvoudige kampioene in Melbourne weten.

Demouge verrast door bankplek Van Wolfswinkel

Frank Demouge speelde woensdag met zijn ploeg FC Utrecht met 1-1 gelijk tegen Roda JC. Opvallend genoeg speelde topscorer Ricky van Wolfswinkel niet bij de Domstedelingen.

"Het is niet zo dat ik de voorkeur krijg, de vorige wedstrijd stond hij niet in de spits", aldus Demouge in gesprek met Eredivisie Live. "Nu denkt iedereen dat hij voor mij op de bank zat, maar iemand anders is voor hem in de plaats gekomen, niet ik. De laatste wedstrijden heb ik samen met hem gespeeld."

"Dat hij niet speelde heeft mij wel verrast, maar ik had wel gewoon verwacht dat ik zou spelen. De trainer koos voor een andere speler op het middenveld. In het begin pakte dat niet goed uit, de eerste helft speelden we niet best. In de tweede helft hebben we dat goed weten te herstellen, we hebben toch de meeste kansen gehad op een overwinning", aldus Demouge.

De sterke spits krijgt door een blessure van Jacob Mulenga een stuk meer speeltijd dan in zijn eerste maanden. "Ik ga de laatste weken steeds meer spelen, daar ben ik blij om", zegt hij er zelf over. "Hier ben ik ook een beetje voor gehaald. Mocht er een speler wegvallen, dat er dan iemand klaarstaat. Met de blessure van Mulenga is de speeltijd veel meer. Je gunt het niemand zo'n blessure, maar zo gaat het in het voetbal."

Noord-Korea dreigt opnieuw

Noord-Korea heeft opnieuw dreigende taal jegens Zuid-Korea geuit. Als Zuid-Korea niet ophoudt met zijn 'militaire provocaties' gaan de Noord-Koreaanse strijdkrachten over tot 'een tweede en een derde krachtige vergeldingsaanval', liet het regime in Pyongyang donderdag weten.

Het dreigement uit Pyongyang kwam nadat de woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak had gezegd dat extra troepen worden gestuurd naar de Zuid-Koreaanse eilanden bij de grens met het noorden. Bovendien staat er voor eind deze maand een gezamenlijke militaire zee-oefening met de Verenigde Staten gepland. Dergelijke oefeningen zijn het noorden een doorn in het oog.

Ondertussen wordt de druk vanuit Seoul en Washington op Beijing steeds groter. Zuid-Korea en de VS willen dat China Noord-Korea tot de orde roept. De Chinese premier Wen Jibao heeft de beide Korea's tot uiterste terughoudendheid gemaand.

Zuid-Korea besloot tot troepenversterking op de eilanden nadat het eiland Yeongpyeong dinsdag door Noord-Korea was bestookt met artilleriegranaten, waarbij vier doden vielen en zeker dertig gebouwen werden verwoest. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een van de 'ergste incidenten' sinds het einde van de Koreaanse oorlog.

Hoewel er vaker confrontaties tussen beide landen zijn geweest, was dit de eerste keer dat burgerdoelen werden geraakt. Volgens een analist betekent de dood van burgers voor veel Zuid-Koreanen dat de schermutselingen een andere fase zijn ingegaan.


(Foto: Novum)

Kamer wil van clubcardwedstrijden af

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een plan van de PVV te steunen om de clubcard in het betaald voetbal af te schaffen. Nu is het vrijwel onmogelijk om zonder clubcard een toegangskaartje te kopen voor een wedstrijd, maar volgens de PVV is de clubcard door de nieuwe voetbalwet niet meer nodig, schrijft De Telegraaf.

Volgens PVV-Kamerlid Richard de Mos staan er in de nieuwe voetbalwet voldoende maatregelen om relschoppers bij het voetbal aan te pakken. De clubcard houdt volgens hem nu mensen weg bij wedstrijden. "Welwillende mensen zijn nu de dupe van de strenge regels rondom wedstrijden."

Een meerderheid in de Kamer van VVD, CDA en PvdA heeft wel oren naar het afschaffen van de verplichte clubcard. Wel willen ze eerst zien of de voetbalwet genoeg oplevert. Ook moeten de clubs meer doen om de veiligheid te garanderen.

Ook de KNVB is niet rouwig over een eventuele afschaffing. "Je zou willen dat er geen clubcards meer nodig zijn en ze het liefst afschaffen, want een kleine groep relschoppers maakt het een grote groep voetballiefhebbers nu knap lastig."

Salvadoraanse gevangenen slaags

In een gevangenis in het westen van El Salvador zijn gedetineerden elkaar woensdag te lijf gegaan, met de blote vuist en met stompe voorwerpen. Het geweld kostte twee gevangenen het leven; 27 gevangenen en een politieman raakten gewond.

Vermoedelijk was het geweld een uitvloeisel van een conflict tussen rivaliserende bendes, waarvan leden in de Apanteos-gevangenis gedetineerd zitten. Er moest een speciale politie-eenheid aan te pas komen om de gevangenen uit elkaar te jagen. Er is een kordon rond het gevangeniscomplex gelegd om uitbraken te voorkomen, meldde een Salvadoraans radiostation.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 15 november tot en met 21 november. Deze week heeft de PSP drie nieuwe kleurtjes gekregen en dat vedubbelt de verkopen van het apparaat. De kinect is ook uitgekomen en dat veroorzaakte een goede boost in de Xbox 360 cijfers.

In de software top tien zien we dat Black Ops uitgekomen is en erg gewild is in Japan. Helaas zien we geen Kinect titels in de lijst ondanks de release van de Kinect.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PS3
Call of Duty: Black Ops (Subtitled Edition) 128.922
2 DS
Super Fossil Fighters 42.829
3 DS
Pokemon Black / White 39.883
4 Wii
Super Mario All-Stars 38.219
5 PSP
Tactics Ogre: Let Us Cling Together 37.350
6 PSP
World Soccer Winning Eleven 2011 35.500
7 Xbox 360
Call of Duty: Black Ops (Subtitled Edition) 30.279
8 DS
Magician’s Quest: The Merchant’s Store of Sorcery 24.918
9 PS3 World Soccer Winning Eleven 2011 22.383
10 PS3
Record of Agarest War 2 20.889

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
96.601 +56.273
2 PS3
29.058 +7.944
3 Wii
27.851 -11.457
4 DSiXL
21.836 +3.125
5 DSi
20.550 +6.556
6 Xbox 360
7.083 +4.934
7 DSL
1.904 +152
8 PSPgo
1.816 -911
9 PS2
1.255 +22
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 72.850 98.417
DS 107.630 44.290
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 245.044 128.730
Microsoft 30.279 7.083
Nintendo 145.849 72.141
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.825.432 15.492.765
PS3 1.243.475 5.744.842
Wii 1.188.903 10.794.102
DSiXL 1.099.859 1.606.766
DSi 872.453 5.211.399
DS Lite
205.977 18.053.733
Xbox 360
186.573 1.396.245
PSP GO
62.803 138.558
PS2 73.821 21.683.998
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.888.235 15.631.323
DS 2.178.289 31.457.369
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Sloop je woonkamer met Kung Fu Live

Als je nogal agressief van aard bent, kun je die aggresiviteit eens gebruiken om een game te winnen. Op 8 december komt Kung Fu Live via PSN beschikbaar. Deze fighting game gebruikt de PlayStation Eye om je gezicht op de spelpersonages te plakken, maar dat is niet alles.

De PlayStation Eye gaat namelijk ook je bewegingen registreren en deze in het spel gebruiken. Een vechtspel waarvoor je echte bewegingen moet gebruiken kan wat problemen veroorzaken. Dus schuif je tafel aan de kant, hang de lampen wat hoger en vertel je vriendin dat het niet persoonlijk bedoeld is als je haar per ongeluk slaat. Multiplayer wordt ondersteund, houd daarom de EHBO-doos ook in de buurt!

'Sociale revolutie op internet'

Voor het eerst brachten laagopgeleide Nederlanders dit jaar meer tijd door op internet dan hoogopgeleiden. Dat blijkt uit een onderzoek naar internetgebruik in 2010 van de Universiteit Twente, dat donderdag wordt gepresenteerd. De onderzoekers spreken van een sociale revolutie op het wereldwijde web.

Nederlanders met een lagere opleiding besteden per dag gemiddeld drie uur en vier minuten aan internet. Dat is bijna een halfuur langer dan hoogopgeleiden, zo blijkt uit het onderzoek.

Verder concluderen de onderzoekers dat vooral laagopgeleiden gebruikmaken van tijdrovende internettoepassingen als chatten, online gamen en het bekijken van filmpjes op YouTube. Nederlanders met een hbo- of universitaire opleiding zetten internet primair in als informatiebron.

Doden door medische fouten hoog

Ondanks dat er veel wordt gedaan om de veiligheid in de zorg te verbeteren, blijft het aantal onnodige doden hoog. Waarschijnlijk had 5,5 procent van alle sterfgevallen in het ziekenhuis kunnen worden voorkomen. Dat bevestigt het medisch onderzoekscentrum Nivel na berichtgeving in de Volkskrant.

In 2008 overleden 1960 patiënten door fouten. Vier jaar eerder waren dat er 1735. Het aantal mensen dat schade heeft geleden steeg van 30 duizend naar ruim 38 duizend. Volgens de onderzoekers kan de stijging 'statistisch gezien' toeval zijn.

Veel problemen ontstaan bij operaties. Zo worden complicaties na operaties te laat gezien. Ook gaat het vaak mis bij de toediening van medicijnen.

De patiëntenorganisatie NPCF reageert geschokt op het onderzoek en vraagt zich af of er wel genoeg wordt gedaan om fouten te voorkomen. De NPCF wil dat er vooral beter wordt gecommuniceerd met de patiënt. "Checklists invullen en protocollen ontwikkelen is mogelijk niet genoeg."

Nederland doet het overigens internationaal gezien met 5,5 procent vermijdbare doden niet slecht. In andere landen ligt dat percentage tussen de 3 en 12 procent.


(Foto: Novum)

Q-music ziet marktaandeel stijgen

Q-music heeft flink meer marktaandeel gekregen. Dat blijkt uit de luistercijfers over september en oktober die het onderzoeksbureau Intomart Gfk naar buiten heeft gebracht. Q-music krijgt er 0,5 procent marktaandeel bij en staat nu op 7,5 procent. Koploper blijft Radio 538 met 11,2 procent.

Radio 2 verliest iets, maar blijft tweede. 3FM blijft stabiel op de derde plek en Sky Radio op de vierde. Radio 1 is de vijfde zender van het land.

We luisteren met z'n allen gemiddeld 3 uur 13 minuten per dag naar de radio. Dat is 14 minuten meer dan vorige maand. Aan het onderzoek deden 10.607 respondenten van 10 jaar en ouder mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de twee maten van Brinkman.

Die enquête van RTL onder Kamerleden naar hun strafblad bracht niks bijzonders aan het licht. Een Kamerlid van de SP en een kamerlid van de VVD zijn wel eens veroordeeld wegens alcomobilisme, en verder bleken vijf PVV’ers een veroordeling op hun kerfstok te hebben. Ook weer een nieuw geval: fraude.
 
PVV-Kamerlid Hero Brinkman weigerde de vragen van RTL te beantwoorden. Om principiële redenen. Teleurstellend:

Gran Turismo 6 niet zeker op PlayStation 3

Kazunori Yamauchi, hoofd van Polyphony Digital, heeft gezegd dat hij nog niet weet of de volgende Gran Turismo op de PlayStation 3 of op een next-gen gaat uitkomen. Tijdens het launch-event in Madrid werden hem wat vragen gesteld over de opvolger van het net uitgekomen Gran Turismo 5.

"Tien jaar geleden was het makkelijker om drie jaar in de toekomst te kijken", zegt Yamauchi. "Tegenwoordig weet niemand meer wat er in de toekomst gebeuren zal. We weten niet wat er in drie jaar tijd gaat gebeuren". Op de vraag of Gran Turismo 6 deze generatie zal missen moest hij lachen en haalde hij zijn schouders op. Die grap zal hij niet eerder hebben gehoord.

Tieners na vijftig dagen op zee gered

Een Nieuw-Zeelandse vissersboot heeft drie jongens gered, die waren vermist nadat ze vijftig dagen eerder met een boot de zee waren opgegaan. De jongens hadden zich in leven gehouden met een zeemeeuw die ze gevangen hadden. Ook hadden ze water op hun bootje.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald donderdag gemeld. De jongens waren begin oktober bij de Tokelau-eilanden in Nieuw-Zeeland met een speedbootje de zee opgegaan. Daarna werd niks meer van de tieners vernomen. Hun familie dacht dat de jongens dood waren.

Een tonijnvisser pikte de jongen woensdag op ten noordoosten van de eilandengroep Fiji. Ze waren sinds het begin van hun vaartocht circa 1300 kilometer afgedreven. Volgens Tai Fredricsen, een bemanningslid van de tonijnvisser, waren de jongens behoorlijk verbrand, maar was hun toestand verder redelijk goed.

Onderzoek naar Vlaketunnel uitgesteld

Rijkswaterstaat stelt het onderzoek naar het beschadigde wegdek van de Vlaketunnel een week uit. Een woordvoerster zei woensdagavond voor de microfoon van Omroep Zeeland rekening te willen houden met zorgen van omwonenden.

De weg in de Vlaketunnel kwam twee weken geleden ineens gedeeltelijk omhoog. Om de schade te onderzoeken moet onder het wegdek worden gekeken, maar daarvoor moet eerst water worden weggepompt. Inwoners van de Zeeuwse dorpen Schore en Vlake vrezen dat het verlagen van het waterpeil schade aan hun huizen kan veroorzaken, zoals verzakkingen en scheuren. Ze verwijzen naar de aanleg van de tunnel in de jaren 70, waarbij ook beschadigingen aan huizen ontstonden.

Rijkswaterstaat besloot op een bijeenkomst met omwonenden van de tunnel dat de huizen die het meeste risico lopen vooraf worden onderzocht. Zo kan achteraf duidelijk worden vastgesteld of de werkzaamheden inderdaad schade hebben veroorzaakt. Het besluit werd met applaus ontvangen.

Onderzoek naar schade Vlaketunnel uitgesteld
Onderzoek naar schade Vlaketunnel uitgesteld (Foto: ANP)

Eis tot aftreden premier Curaçao

Minister-president Gerrit Schotte 'liegt de bevolking voor' en moet aftreden. Dat zegt de grootste fractie in het Curaçaose parlement (de Staten), de PAR.

"Schotte liegt de bevolking voor en geeft onze jeugd daarmee een slecht voorbeeld", aldus oud-minister van Justitie David Dick. Oud-Statenvoorzitter Pedro Atacho zegt dat Schotte de regels rond 'screening' van de ministersploeg bewust negeert.

Kern van het probleem is de ruzie tussen Schotte en de directeur van de landelijke veiligheidsdienst. Schotte ontzegde hem begin deze maand de toegang tot zijn werk, de rechter beoordeelde deze week dat hij gewoon verder mocht. Volgens de PAR is Schotte bewust bezig om de 'screening' van zijn ministers af te schuiven.

Postbodes gaan twee dagen in staking

Postbodes en postbezorgers van TNT Post beginnen donderdag aan een tweedaagse staking. Zij protesteren tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij het bedrijf vallen.

Een landelijke demonstratie, zoals vorige week in Den Haag, is er dit keer niet. Wel komen zo'n vijfhonderd postbodes bijeen in een bioscoop aan de Spuimarkt in Den Haag. Daar volgen zij het debat in de Tweede Kamer over de postmarkt. Het debat gaat in de kern niet over de reorganisatie bij TNT, maar over de ontwikkelingen op de totale geliberaliseerde postmarkt.

Kort voor het debat overhandigen postbodes een petitie aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), omdat zij vinden dat het kabinet moet ingrijpen in de postmarkt.

Postbodes gaan twee dagen in staking
Postbodes gaan twee dagen in staking (Foto: ANP)

NASA stelt lancering Discovery weer uit

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de spaceshuttle Discovery opnieuw uitgesteld wegens technische problemen. Dat maakte een woordvoerder woensdag (lokale tijd) bekend.

Het ruimteveer zou volgende week aan zijn 39e en laatste vlucht beginnen. Dat wordt nu ten minste twee weken later, mogelijk op 17 december.

De lancering van de spaceshuttle Discovery is al een paar keer uitgesteld. De laatste keer dat dit gebeurde, werd enkele uren voor de geplande lancering een waterstoflek ontdekt. Later vonden technici ook enkele lange scheuren in de externe brandstoftank van de shuttle. De oorzaken van die problemen zijn nog niet gevonden, aldus NASA dat daarom de lancering uitstelde.

De Discovery moet op zijn elfdaagse missie onder andere zes Amerikanen en een op de mens lijkende robot, Robonaut 2, naar het Internationaal Ruimtevaartstation (ISS) brengen.

NASA stelt lancering Discovery weer uit
NASA stelt lancering Discovery weer uit (Foto: ANP)

Zuid-Korea stuurt troepen naar eilanden

Zuid-Korea stuurt extra troepen naar eilanden vlakbij Noord-Korea als reactie op de artilleriebeschieting van het eiland Yeonpyeong. Dat maakte een regeringswoordvoerder donderdag bekend.

De situatie in het gebied blijft gespannen. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben een grote militaire oefening in de Gele Zee aangekondigd, vlakbij de zeegrens met Noord-Korea. Dat land heeft donderdag aangekondigd nieuwe aanvallen uit te voeren 'als Zuid-Koreaanse oorlogshitsers doorgaan met hun militaire provocaties'.

Dinsdag ontstond een nieuwe crisis tussen de beide Korea's, toen Noord-Korea het eiland Yeonpyeong beschoot met zware artillerie. Twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen kwamen om. De aanval was waarschijnlijk gericht op een militaire basis, maar er werden ook woonhuizen geraakt.

'Maanden nodig dode mijnwerkers te bergen'

Het kan maanden duren voordat de lichamen van de 29 omgekomen mijnwerkers in een Nieuw-Zeelandse kolenmijn worden geborgen. Dat zei de Nieuw-Zeelandse premier John Key donderdag.

"De berging moet gebeuren op een manier die veilig is voor degenen die de operatie uitvoeren", aldus de premier. Vergelijkbare bergingen in het verleden namen volgens de premier soms maanden in beslag.

De 29 mijnwerkers raakten vorige week vrijdag vermist na een explosie in de mijn Pike River vlak bij de plaats Greymouth. De groep bestond uit 24 Nieuw-Zeelanders, twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan. Een nieuwe explosie maakte woensdag een einde aan de laatste hoop dat de mannen levend gevonden zouden worden.

'Maanden nodig om dode mijnwerkers te bergen'
'Maanden nodig om dode mijnwerkers te bergen' (Foto: ANP)

Alle 47.800 soorten flora en fauna in een boek

Alle 47.800 in Nederland levende soorten dieren en planten staan vanaf donderdag te boek door het verschijnen van het naslagwerk De Nederlandse biodiversiteit. Voormalig minister Ronald Plasterk neemt het eerste exemplaar in ontvangst in Naturalis in Leiden.

Volgens de makers, NCB Naturalis en de stichting EIS-Nederland, is Nederland het enige land in de wereld waar de complete biodiversiteit is vastgelegd. Ruim honderd specialisten hebben aan het boek gewerkt. Volgens de makers komen alle groepen aan bod, "van vogels en vaatplanten tot buikharigen en beentasters".

Overigens noemen de makers van het boek het soortenaantal 'goed gefundeerd' maar tegelijk 'een benadering' omdat van veel soorten nog kennis ontbreekt. Zelfs tijdens het maken van het boek ontdekten de wetenschappers ook nog een nieuwe soort: kransdiertjes die leven op de kaken van kreeften.

Suriname viert 35 jaar onafhankelijkheid

Suriname viert donderdag dat het 35 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. De festiviteiten, die vorige week al begonnen, duren tot 6 december.

De Surinaamse president Desi Bouterse zei eerder dat hij wil dat inwoners in alle uithoeken van Suriname ervan doordrongen zijn dat het land zijn eigen koers vaart. Volgens vicepresident Robert Ameerali is het geld van Nederland nu echt op en moet Suriname op eigen kracht verder.

Het multiculturele Suriname met een bevolking van bijna een half miljoen inwoners werd in 1667 een kolonie van Nederland. Slavenhandelaars voerden destijds honderdduizenden slaven uit Afrika aan om op de plantages te werken. Ze leefden vaak onder erbarmelijke omstandigheden. In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft.

Het Zuid-Amerikaanse land kreeg in 1954 een semi-autonome status. Op 25 november 1975 werd de Republiek Suriname onafhankelijk. Het land kende daarna turbulente jaren met onder andere een militair regime van de huidige president Bouterse, maar is sinds het begin van de jaren 90 een redelijk stabiele democratie.

Ramsteijn: "Wist dat ik het niveau aan kon"

Kaj Ramsteijn heeft zich dit seizoen in de basis gespeeld bij Excelsior. De verdediger wordt gehuurd van 'grote broer' Feyenoord.

De twintigjarige Ramsteijn doet het net als Jordy Clasie, die een jaar jonger is, goed bij Excelsior. Beide spelers kennen elkaar van hun periode bij Feyenoord. "Mijn verschil met Jordy is dat ik vorig seizoen voor Jong Feyenoord uitkwam en al regelmatig met en tegen eerste-elftalspelers voetbalde", zei Ramsteijn tegen Voetbal International.

Ramsteijn zag zijn goede ontwikkeling worden beloond met een selectie voor Jong Oranje. De verdediger van Excelsior debuteerde tegen Jong Denemarken met een 1-3 zege. "Sinds mijn debuut in de basis tegen Ajax (2-2) is het allemaal heel positief voor mij gelopen."

"Ik had altijd wel gedacht het niveau aan te kunnen. Dat er nu bij Excelsior onervaren jongens in de basis staan vind ik niet zo opmerkelijk, het begrip ervaring wordt soms overschat. Ook een aantal andere jonge spelers laat dagelijks op de training zien dat ze meekunnen."

Mario gaat sporten in januari

Gamers kunnen vanaf 28 januari samen met Mario basketballen, volleyballen, trefballen en hockeyen. Het Wii-sportspel Mario Sports Mix ligt dan namelijk in de winkels. Zoals vaker in Mario-games kunnen spelers elkaar hinderen met wapens, bananen en schildpadschildjes. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt.

Mario Sports Mix is een sportgame geheel in de spirit van de bekende Mario-games. Het spel maakt gebruik van personages als Mario, Peach, Yoshi en Toad. Bovendien worden de spelregels van de verschillende sporten verrijkt met mogelijkheden om het je tegenstanders lastig te maken.

Vijf jaar geleden bracht Nintendo nog drie Mario-sportgames op de markt voor de Gamecube-spelcomputer. Toen konden gamers nog tennissen, voetballen of honkballen met Mario en andere beroemde personages. Mario Sports Mix verschijnt alleen voor de Nintendo Wii.


Di Luca wil rentree maken in peloton

Danilo di Luca wil aankomend seizoen zijn rentree gaan maken in het wielerpeloton. De Italiaanse wielrenner kreeg vorige maand te horen dat hij per direct weer op de fiets mag wegens steun aan het oprollen van dopingnetwerken.

Di Luca kreeg begin dit jaar van het anti-dopingtribunaal CONI een schorsing van twee jaar wegens het gebruik van doping. Aangezien de Italiaan zijn steun gaf in het oprollen van dopingnetwerken, mocht de Di Luca in oktober alweer op de fiets.

De inmiddels 34-jarige coureur heeft aangegeven dat hij het liefst op het hoogste niveau terugkeert. Hij zou contacten hebben met Astana, Geox, Lampre en Quickstep. Geox heeft echter afgelopen week te horen gekregen dat zij ProTeam-licentie hebben ontvangen. Daardoor is de kans erg miniem dat Di Luca voor dit team zal gaan rijden.

Astana en Lampre lijken genoeg coureurs in dienst te hebben en daardoor lijkt Quickstep de voornaamste kandidaat om Di Luca in te lijven. De Belgische ProTour-ploeg had in 2009, voordat de Italiaan betrapt werd op het gebruik van doping, al interesse in Di Luca.

Zuid-Amerika steunt WK-bid Spanje/Portugal

Zuid-Amerika zal tijdens de verkiezing voor de kandidatuur van het WK voetbal in 2018 zijn steun geven aan het bid van Spanje/Portugal.

Dat maakte secretaris Eduardo Deluca van de Zuid-Amerikaanse voetbalassociatie woensdag bekend. Volgens Deluca heeft de stem voor Spanje en Portugal niets te maken met steun voor de toewijzing van het WK in 2022.

De 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA bepalen donderdag 2 december in Zürich waar de wereldkampioenschappen in 2018 en 2022 worden gehouden. Nederland en België strijden evenals Spanje en Portugal gezamenlijk voor de kandidatuur van het WK over acht jaar.

Oude doos

Ik vond op zolder een oude doos. Ik trok de doos uit de stapel, stapte over en op alle troep die op de onbegaanbare vloer van de bergkamer lag en ging ermee naar de slaapkamer. Ik zette hem op het bed en ging er zelf naast zitten. Voorzichtig vouwde ik de doos open. Wat zou erin zitten?
Bovenop lag bladmuziek. Gekopieerd uit een officieel muziekboek. Maar wat was dit hier? Onder de bladmuziek lagen een paar nummers van de Penthouse. Sjonge. Had ik die gekocht? Dat kon niet anders.

Swart: "A1 van Ajax speelt echte Ajax-voetbal"

Mister Ajax Sjaak Swart heeft tegenover Voetbal International zijn mening gegeven over het huidige beleid bij de Amsterdamse ploeg. Hij is erg positief over de A1 van Ajax, dat getraind wordt door Frank de Boer.

"Dat is momenteel een ploeg naar mijn hart. Met Frank de Boer als hun trainer zie ik bij de A-junioren het voetbal dat bij Ajax past. Met veel druk naar voren, gevaarlijke vleugels, snelheid en Amsterdamse bluf. Met zulk spel kun je af en toe op je bek gaan, maar in deze fase van de opleiding geeft dat niet", aldus Swart.

Swart denkt dat er binnenkort een aantal jeugdspelers gaan doorbreken bij Ajax: "Het gaat erom dat ze zich ontwikkelen tot een voetballer zoals we die bij Ajax graag zien. In de A-jeugd lopen een paar heel grote talenten rond, ook op de vleugels. Die moeten klaargestoomd worden. Dat hoort gewoon bij Ajax. Laat ze maar meetrainen met de A-selectie, een of twee keer per week."

Racing Genk rest van 2010 zonder Vossen

Jelle Vossen komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor Racing Genk. De topscorer van België heeft zijn enkelbanden afgescheurd.

Vossen, met veertien doelpunten topschutter, raakte geblesseerd in het duel met Charleroi (3-1 winst). De aanvaller kreeg een overtreding te verwerken van Naim Aarab. Nader onderzoek wees uit dat de schade groot is bij Vossen. "Het goede nieuws is dat hij geen blessure aan het kraakbeen en de aanhechtingsspieren heeft", zei clubarts Stijn Indeherberge.

"Het onderzoek bevestigde de eerste diagnose, namelijk dat de ligamenten van de enkel gescheurd zijn", aldus Indeherberge tegen Belgische media. Vossen was zelf opgelucht. "Toen het gebeurde, dacht ik dat ik net hetzelfde had als een jaar geleden: bij Lokeren brak ik toen het kuitbeen van hetzelfde been. Ik vreesde nu weer voor een breuk."

Vossen is vermoedelijk zes weken uit de roulatie. De spits kent geen wrok richting tegenstander Aarab. "Hij stuurde me zaterdagavond ook nog een sms. Hij excuseerde zich en zei dat hij voor de bal ging. Dat is fijn maar uiteindelijk schiet ik daar niets mee op. Hij wilde misschien wel niet de man pakken, maar op de beelden is toch duidelijk te zien dat het een fout was. De overtreding was van achteren."

Middelkoop naar kwartfinales in Dominicaanse Republiek

Matwé Middelkoop heeft de laatste acht bereikt van de Future in de Dominicaanse Republiek. Hij winst in twee sets van de Mexicaan Manuel Sanchez te winnen; 6-1 en 7-6.

Middelkoop, die een ronde eerder landgenoot Antal van der Duim versloeg, treft in de kwartfinales Piero Luisi. Hij wist zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in de Dominicaanse Republiek te plaatsen.

Gilbert beste Belgische wielrenner 2010

Philippe Gilbert is voor de derde keer op rij benoemd tot beste Belgische wielrenner van het jaar. In de verkiezingen om de Kristallen Fiets eindigde hij ruim voor Jurgen van den Broek en Tom Boonen.

Gilbert won dit jaar onder meer de Amstel Gold Race, de Ronde van Piemonte, de Ronde van Lombardije en twee ritten in de Ronde van Spanje.

Op 19 december kan de Belg nog een persoonlijke prijs op zijn naam schrijven. Hij is op die datum kandidaat om Sportman van het jaar te worden. Deze prijs wist hij vorig jaar ook binnen te slepen. Zijn concurrenten tijdens deze verkiezingen zijn atleet Kevin Borlée en springruiter Philippe Le Jeune.

Makélélé stopt na dit seizoen bij PSG

Claude Makélélé is aan zijn laatste seizoen bezig bij Paris Saint-Germain. De 37-jarige Fransman vindt het na drie jaar mooi geweest.

"Ik heb de limiet overschreden, dit is mijn laatste seizoen", zegt de verdedigende middenvelder op de clubsite. Of met het afscheid ook zijn carrière ten einde komt, is nog niet bekend.

"Ik tekende in 2008 in eerste instantie voor een jaar, maar ben nu al bezig aan mijn derde seizoen", benadrukt de 71-voudig international. In februari kondigde hij al zijn afscheid aan, maar op aandringen van de Franse club ging Makélélé toch nog een seizoen verder.

Makélélé begon zijn loopbaan in 1992 bij FC Nantes. Via Olympique Marseille en Celta de Vigo belandde hij in 2000 bij Real Madrid. In de Spaanse hoofdstad kende hij zijn beste periode uit zijn loopbaan met het winnen van twee landskampioenschappen en de Champions League. Na vier seizoenen vertrok de middenvelder naar Chelsea, om vervolgens in 2008 terug te keren in Frankrijk.


(Foto: Novum)

Sneijder: "Twente goed georganiseerde ploeg"

Wesley Sneijder was vanzelfsprekend tevreden met de 1-0-overwinning van zijn ploeg Internazionale op FC Twente. Door de overwinning overwintert de Italiaanse ploeg in de Champions League.

"Dit is wel een opsteker", aldus Sneijder tegenover NOS. Internazionale draait al weken stroef in de Serie A en deze overwinning was daarom meer dan welkom. "We zitten in een moelijke periode en wisten dat we de volgende ronde zouden bereiken als we wonnen. En dat hebben we gedaan."

Sneijder was in de wedstrijd tweemaal dicht bij een doelpunt. Eenmaal raakte hij de lat en het andere schot ging maar net voorlangs. "Ik had zelf een beetje pech vanavond. Maar dat heb je soms. Dan moet je blijven werken en dan komt het vanzelf weer."

De international van Oranje had lovende woorden over FC Twente: "Ze deden goed mee. Het is een goed georganiseerde ploeg en het is niet makkelijk om tegen ze te spelen. Dat was in Enschede zo en hier ook."

Nooit betalen voor online Call of Duty

Gamers hoeven nooit te betalen om een spel uit de Call of Duty-serie online tegen elkaar te spelen. Dat heeft bestuursvoorzitter Eric Hirshberg gezegd in een interview met de gamewebsite Industry Gamers. Hiermee veegt de uitgever alle geruchten rond een nieuw verdienmodel voor het schietspel van tafel.

Analisten verwachtten dat de uitgever zou proberen extra geld te verdienen aan de verkoop van een online abonnement. Activision ontkent dat. "De online ervaring is een integraal onderdeel van het totaalpakket. Daar gaan we geen geld voor vragen", geeft de bestuursvoorzitter aan.

Call of Duty is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste gameseries. De laatste twee delen uit de serie verbraken meerdere verkooprecords. Met het schietspel Call of Duty: Black Ops heeft Activision een record gevestigd met een opbrengst van meer dan 476 miljoen euro over een periode van vijf dagen. Buiten de verkoop van het spel om haalt Activision extra inkomsten uit de verkoop van aanvullende levels die online gespeeld kunnen worden. Deze extra levels hebben in de afgelopen vier jaar omgerekend 153 tot 229 miljoen euro opgeleverd.

Opkomst bij verkiezingen laag

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen was woensdag laag. Bij de gemeenten waarvan de voorlopige uitslag rond 01.45 uur binnen was, lagen de opkomstpercentages 10 tot 15 procentpunt lager dan in 2006. Tot nu toe is de opkomst het laagst in Oss, waar slechts 43,0 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Weesp deed het maar net iets beter, met 43,2 procent. De hoogste opkomst was in Scherpenzeel: 63,6 procent.

Onderzoek van enkele jaren geleden wees uit dat de opkomstpercentages van verkiezingen bij een herindelingsprocedure bijna altijd substantieel lager liggen dan die bij reguliere gemeenteraadsverkiezingen.

In de grootste plaats waar verkiezingen werden gehouden, Oss, behaalde Trots op Nederland een raadszetel. De partij van Rita Verdonk kreeg 1014 stemmen (3,59 procent) in de Brabantse stad.

Lijsttrekker Joop van Orsouw zit al langer in de gemeenteraad. Hij werd in 2006 gekozen voor de VVD, maar stapte over naar Trots op Nederland. De SP blijft in haar bakermat de grootste, met negen zetels.

Werkstraf geëist voor fraude met OV-chipkaart

Een 30-jarige man uit Leiden die wordt verdacht van het frauderen met OV-chipkaarten moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt honderd uur werkstraf uitvoeren. De man, die de kaarten hackte, vervalste en vervolgens gebruikte hoorde woensdag ook twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

De Leidenaar kopieerde met speciale apparatuur anonieme OV-chipkaarten, waardoor hij meerdere keren kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart. Het is voor het eerst sinds de invoering dat een rechtbank fraude met een OV-chipkaart behandelt, meldt het OM in Utrecht.

De fraude werd ontdekt door het detectiesysteem van Trans Link Systems, het bedrijf dat het OV-chipkaartsysteem beheert. Het Amersfoortse bedrijf deed in februari aangifte van chipkaartfraude. De Leidenaar werd in juni aangehouden en bracht een paar dagen in de cel door.

Het OM schaart dergelijke fraude onder het begrip cybercrime. De officier van justitie zei woensdag dat fraude met de OV-chipkaart effectief is op te sporen.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Lid Pauselijke Familie dood bij ongeval

Een lid van de Pauselijke Familie, de hofhouding van paus Benedictus XVI, is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Dat heeft het Vaticaan woensdag bekendgemaakt.

De vrouw, Manuela Camagni, was een van de vier gewijde vrouwen die zorg dragen voor de paus en zijn hofhouding. Zij werd dinsdag aangereden door een auto en overleed.

In het boek Licht van de Wereld, dat dinsdag verscheen, zei de paus dat hij samen met de vier vrouwen en zijn twee privésecretarissen dvd's keek en maaltijden gebruikte. Volgens de paus waren dat zeldzame momenten van ontspanning.

"We vieren Kerstmis samen, luisteren naar muziek en geven elkaar cadeautjes", aldus de paus. Hij zei dat hij tevens samen met zijn hofhouding de feestdagen en de dagelijkse mis viert en noemde dit een 'bijzonder belangrijk moment waarop we op een intense manier met elkaar samen zijn'.

VS vreest publicatie Wikileaks

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is woensdag begonnen buitenlandse regeringen op de hoogte te stellen van de aanstaande publicatie van geheime documenten van de Amerikaanse regering door klokkenluiderswebsite Wikileaks. De documenten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen de relaties van de Verenigde Staten met andere landen beschadigen. Ook het Congres is op de hoogte gesteld.

"Deze onthullingen zijn schadelijk voor de Verenigde Staten en zijn belangen", aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken P.J. Crowley. "Ze gaan zorgen voor spanning in de relaties tussen onze diplomaten en onze vrienden over de hele wereld." Naar verwachting plaatst Wikileaks de documenten komend weekeinde op het internet.

De openbaarmaking van vertrouwelijke communicatie over buitenlandse regeringen leidt er volgens Crowley toe dat het vertrouwen in de VS als diplomatieke partner erodeert. Bovendien kan de regering in verlegenheid worden gebracht als in de stukken denigrerend taalgebruik wordt gebezigd of kritische opmerkingen over andere regeringsleiders worden gemaakt.

"Als dit vertrouwen wordt beschaamd en (de stukken) eindigen op de voorpagina's van de kranten of op de radio of de televisie, dan heeft dat gevolgen", aldus Crowley. "We hopen dat het niet gebeurt, maar we zijn uiteraard voorbereid op de mogelijkheid dat het wel zal gebeuren."

Wat de gevolgen van de openbaarmaking van de documenten zijn is niet bekend, omdat de regering niet precies weet welke documenten in het bezit zijn van Wikileaks.

Wikileaks plaatste sinds juli al meer dan een half miljoen geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan op het internet.

Bedankt JJdJ, Welkom DerMeister

JJdJ1984 gaf een tijdje geleden aan dat hij ging stoppen als Eindredacteur Sport. Hij gaf ons de tijd om op zoek te gaan naar een opvolger en die hebben we gevonden in de persoon van:

DerMeister

Hij trad in november 2007 toe tot de sportcrew en is sinds die tijd uitgegroeid tot een vaste waarde met onder meer iedere week een post van Nederlandse voetballers in het buitenland. De tijd was rijp voor een stapje hoger en daarom: Welkom en veel succes als nieuwe Eindredacteur.

JJdJ gaat niet helemaal verloren voor sport en FOK!, want hij blijft gewoon redacteur en gaat de PR ondersteunen door onder meer de postkantoor-taken voor FOK! op zich te nemen.

Veel succes bij je nieuwe functie!

Swinkels: "Opgeven heeft geen zin"

Willem II ging woensdagavond opnieuw onderuit. In het restant van het op 12 november gestaakte duel was De Graafschap met 0-1 te sterk. Het betekende voor de Tilburgers de dertiende nederlaag in vijftien competitiewedstrijden.

Aanvoerder Arjan Swinkels reageerde na afloop van de wedstrijd met duidelijke woorden: "Dit is om moedeloos van te worden." De treffer van De Graafschap onstond na een flinke blunder van keeper Niki Mäenpää. "Opgeven heeft geen zin, maar het zal heel lastig worden", aldus Swinkels.

Ook trainer Geert Heerkes maakte een duidelijk aangeslagen indruk: "Dit is heel triest. We hadden ons er met z'n allen heel wat van voorgesteld, iedereen toonde ook de volle bereidheid.”

[WTF] Uitslagen en standen na dag 4

In Londen vindt deze week het laatste tennistoernooi van het jaar plaats; de ATP World Tour Finals. De acht beste tennissers en dubbelteams van het seizoen zullen strijden om de titel ‘World Tour Champions’. FOK!sport zal elke dag een overzichtspost plaatsen van alle resultaten.

Uitslagen groep A

Speler #1 Speler #2 Uitslag
Tomás Berdych
Andy Roddick
7-5, 6-3
Rafael Nadal Novak Djokovic 7-5, 6-2


Stand groep A

# Speler W/V
1 Rafael Nadal (SPA)
2/0
2 Novak Djokovic (SER)
1/1
3 Tomás Berdych (TSJ)
1/1
4 Andy Roddick (VS)
0/2


Uitslagen dubbelspel groep B

Team #1 Team #2 Uitslag
W. Moodie/D. Norman L. Kubot/O. Marach 6-1, 6-3
D. Nestor/N. Zimonjic M. Bhupathi/M. Mitnyi 7-6, 7-6

 

Stand dubbelspel groep B

# Team W/V
1 D. Nestor/N. Zimonjic (CAN/SER)
2/0
2 M. Bhupathi/M. Mitnyi (WRU)
1/1
3 W. Moodie/D. Norman (ZAF/BEL)
1/1
4 L. Kubot/O. Marach (POL/OOS)
0/2

 


Programma  donderdag 25 november

Tijd Groep    
13:15 Groep A B. Bryan/M. Bryan L. Dlouhy/L. Paes
15:00 Groep B R. Federer R. Söderling
19:15 Groep A M. Frystenberg/M. Matkowski J. Melzer/P. Petzschner
21:00 Groep B A. Murray D. Ferrer
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.