Critici Egyptische regering stevig aangepakt

Redactie

De parlementsverkiezingen die zondag in Egypte plaatsvinden, hebben geleid tot een van de hevigste campagnes om critici van de regering de mond te snoeren. De regering van de Egyptische president Hosni Mubarak lijkt vastbesloten te zijn om de belangrijkste tegenstrever van de regering, de Moslim Broederschap, buitenspel te zetten.

De afgelopen weken hebben de politie en gewapende groepen verkiezingscampagnes van de Broederschap verstoord en zelfs een van de belangrijkste leden van de groepering aangevallen. Meer dan duizend aanhangers van de Broederschap zijn de afgelopen tijd opgepakt.

De maatregelen die tegen de Broederschap zijn getroffen, zijn zelfs zo hevig dat een rechter in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, woensdag opdracht gaf om de verkiezingen in ten minste tien van de elf districten in de stad op te schorten, omdat er te veel kandidaten door de regering zijn afgekeurd. De partij van Mubarak is tegen het besluit van de rechter in beroep gegaan. Het is niet duidelijk of de regering zich gaat houden aan de uitspraak om de verkiezingen op te schorten.

Niet alleen aanhangers van de Broederschap hebben te maken met de onderdrukking door de regering, ook de media zijn stevig aangepakt. Verscheidene tv-zenders zijn op last van de regering op zwart gegaan en critici worden geweerd. Het lijkt er dan ook op dat de regering in het licht van de presidentsverkiezingen die volgend jaar plaatsvinden haar greep op het land wil verstevigen.