EU: 'pure chocolade' mag niet op etiket

Er is niet zoiets als 'pure chocolade'. Dat heeft het Europees Gerechtshof donderdag beslist. Met de uitspraak kwam een einde aan een geschil over etiketten op chocoladeproducten tussen de Europese Unie en Italië. Een Italiaanse wet die sommige delicatessen als 'pure chocolade' aanmerkt, is in strijd met de Europese regelgeving, aldus het hof.

Als een chocoladeproduct vervaardigd is zonder andere plantaardige vetten dan cacaoboter moet dat in de ingrediëntenlijst staan, oordeelde het hof. In sommige landen wordt een ander plantaardig vet gebruikt voor het maken van chocolade, maar in landen als België en Italië gebruiken puristen en traditionele chocolatiers alleen cacaoboter.

In 1999 stemden alle EU-lidstaten ermee in om op het etiket duidelijk te maken of het om pure cacaoboter ging of dat er ook andere plantaardige vetten zijn gebruikt. Op de verpakking zou alleen het woord 'chocolade' worden vermeld, om de ingrediëntenlijst vervolgens de inhoud en kwaliteit duidelijk te laten maken.

De Italiaanse wetgeving hield zich niet aan deze regelgeving, waarna de Europese Commissie de zaak bij het Europees Gerechtshof aankaartte.