UEFA: "Clubs met schulden aanpakken"

UEFA-president Michel Platini wil voetbalclubs die een grote schuldenlast hebben hard aanpakken. De Fransman zei tegen Die Welt dat hij de financiële wantoestanden beu is, maar dat ondanks alle maatregelen de grote clubs het wel zullen overleven.

"Veel clubs hebben schulden. Zij betalen daarvoor rente en kunnen verder een normale bedrijfsvoering hanteren. Verlies op de begroting daarentegen kunnen en willen we bestrijden," zei Platini die één ding wel weet. "De grote voetbalclubs sterven nooit."

De UEFA voert vanaf 2013 een nieuw licentiesysteem in, Financial Fair Play genoemd. De schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen zijn aan maximumbedragen gebonden. Platini meldt dat de clubs tussen 2013 en 2015 maar vijf miljoen euro verlies per jaar mogen draaien, terwijl het financieringstekort maximaal 45 miljoen euro max bedragen als dit tekort gedekt is. In de jaren richting 2018 wordt dit bedrag tot minder dan 30 miljoen euro teruggebracht.

Dat maatregelen nodig zijn blijkt wel uit een onderzoek van Deloitte. Manchester United staat voor ruim 800 miljoen euro in het rood, terwijl ook Real Madrid (327 miljoen) en Barcelona (202 miljoen) ook veel schulden hebben. Welke maatregelen Platini tegen dat soort clubs in petto heeft wilde hij nog niet vertellen.