'Ronald P. sprak over moord Anneke van der Stap'

Ronald P., verdachte in de Puttense moordzaak, sprak regelmatig met zijn medegevangene Rob van H. over de moord op de Rijswijkse Anneke van der stap. Dat zei getuige Van H. donderdag tegen het gerechtshof in Arnhem.

Toen P. op een dag bij Van H. op de cel kwam, zou hij alles over de Rijswijkse zaak hebben 'uitgekotst'. De gesprekken tussen de twee zouden in juli zijn begonnen toen zij samen vastzaten in Vught. Van H., die inmiddels is overgeplaatst naar de gevangenis in Arnhem, zit vast voor fraude.

Van H. omschreef P. als iemand wiens emoties kunnen omslaan als een blad aan een boom. "Het ene moment sprak hij over zijn zaak. Een paar minuten later kon hij beginnen over de vierkantemeterprijs van een dierenwinkel, die hij wilde beginnen." P. werd in februari aangehouden voor de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.

P. zou Van H. ook bekend hebben Christel Ambrosius op de dag van haar dood, of de dag ervoor met zijn fiets in het bos te hebben achtervolgd. Tijdens hun gesprekken vertelde de 35-jarige Delftenaar ook het niet eens te zijn met zijn veroordeling in de Puttense moordzaak. P. vond het volgens Van H. onder meer vreemd dat in het huis van het slachtoffer geen vingerafdrukken van hem zijn gevonden. Volgens P. is dat bewijs dat hij de dader niet is. De 23-jarige stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten.

Ook vertelde P. het onterecht te vinden dat de rechters bij zijn eerste veroordeling de vermeende relatie tussen de twee als ongeloofwaardig terzijde schoven. Van H. liet wel doorschemeren zijn twijfels te hebben over die geheime relatie.