Arrestatiebevel tegen Nederlandse oorlogsmisdadiger

Redactie

De 88-jarige nazi-oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber wordt als het aan justitie ligt in Duitsland gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland. De in 1947 voor oorlogsmisdaden veroordeelde Haarlemmer woont in Duitsland. Het OM heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Faber werd in 1947 veroordeeld tot de doodstraf voor moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. De straf werd later omgezet in een levenslange celstraf.

De nazi wist in 1952 uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en vluchtte naar Duitsland. Daar kreeg hij het staatsburgerschap, omdat hij lid was van de SS. In 2007 maakte de Duitse justitie bekend dat verschillende Nederlandse oorlogsmisdadigers niet meer strafrechtelijk zouden worden vervolgd. Een van hen was Faber.

Het OM heeft Duitsland al eerder verzocht om uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de straf. Dat liep steeds op niets uit. Faber heeft de Duitse nationaliteit en Duitsland levert geen onderdanen uit. Het OM kan geen uitspraken doen over de kans van slagen van het uitvaardigen van het Europese arrestatiebevel.