Opstelten wil verjaring afschaffen

De verjaringstermijn voor zware misdrijven wordt afgeschaft of verlengd. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is positief over een voorstel hiervoor van zijn eigen partij in de Tweede Kamer. Dat heeft Opstelten donderdag gezegd.

"Ik sta hier positief tegenover", zei Opstelten. Hij werkte al aan een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer kunnen verjaren, maar dat gaat hij nu breder aanpakken.

De VVD pleitte er woensdag voor dat misdrijven waar een maximumstraf van twaalf jaar cel of meer op staat, niet meer kunnen verjaren. Het gaat bijvoorbeeld om moord en verkrachting, maar ook om dood door schuld, zware mishandeling en zware verduistering.

Veel andere partijen steunen het VVD-plan, maar zien ook mogelijke nadelen. Zo bestaat de vrees dat verdachten na decennia geen eerlijk proces meer krijgen, omdat veel bewijsmateriaal is verdwenen en getuigen in de steek worden gelaten door hun geheugen.

Opstelten begrijpt de bezwaren. Daarom gaat hij de komende tijd met advocaten en andere deskundigen praten over de precieze uitwerking van de plannen. Pas daarna komt hij met een concreet voorstel.

Nu kunnen alleen daders van misdrijven waar levenslang op staat, altijd nog worden vervolgd. Andere misdrijven zijn na twaalf of twintig jaar verjaard. De VVD wil daar verandering in brengen naar aanleiding van de recente bekentenis van Rara-activist René Roemersma in het programma Andere Tijden.

Roemersma zei in de jaren tachtig betrokken te zijn geweest bij brandstichting in drie Makro-filialen voor actiegroep Rara. Hij kon dat vrijuit zeggen omdat de zaken zijn verjaard. "Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij erover. Ik ben daar woedend over", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. "Criminelen moeten worden gestraft en zouden zich nooit veilig mogen voelen."